Ljudi u crnom

Martin Mystere

MM LMS 01 | 96 str.

Martin Mystere je na pragu otkrivanja "izgubljenje biblioteke" u Luxoru, za koju sumnja da je povezana sa Atlantidom. Ali "Detektiv nemogućeg" nije računao na tajanstvene "Ljude u crnom"...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljudi u crnom
    MM AGA 1
  • Ljudi u crnom
    MM LIB 1
  • Marti Misterija
    MM LMS 1
  • Marti Misterija
    MM MP33 1
  • Martin Mystere #1
    MM VCBMM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli Uomini in Nero
    MM SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi broj Martin Mysterea izašao u Italiji u travnju 1982.
  • Dnevnik je epizodu originalnog naslova "Ljudi u crnom" uspio prevesti onako kako su samo oni znali, vrlo inventivno kao i obično.
  • (op.ur.) Pošto je Dnevnik zamislio ovu ediciju kao specijalno izdanje Lunov Magnus Stripa na 200 stranica, glavnu ulogu u prvom broju je dobio "Gil" braće Missaglia, neka vrsta western junaka današnjice, kojemu je i pripala naslovnica prvog broja. Pošto je Gil izdržao samo 11 brojeva u Italiji MM je još neko vrijeme izlazio na povećanom broju stranica uz razne junake (među njima i "Priče a divljeg zapada" npr.) da bi napokon u 36. broju postao samostalna edicija sa "normalnim" brojem stranica.
  • (op.ur.) Originalnu naslovnicu prvog broja Dnevnik je objavio u broju 60, Dani more"

Ne, nije pretjerivanje vatrenog fana Martina Mysterea, stvarno ne bi lagali kad bi rekli da je onog trenutka kad je ova epizoda ugledala svijetlo dana izdavačka kuća Bonelli doživjela katarzični obrat nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Radnja ovog stripa se naime odvija u sadašnjosti, ovom našem svijetu, junak se primarno služi mozgom kao sredstvom svladavanja prepreka (iako mu je fizička sprema zavidna za sredovječnog gospodina), a tu su i mnogi drugi tematski i stilski čimbenici zbog kojih bi se za ovu epizodu moglo monthypythonovski moglo reći: “And now something completely different!”.

Martin Mystere je vrlo brzo postao uspješna i profitabilna serija, te će domino-efektom uskoro dovesti do pojave Dylan Doga, koji će pak krajem osamdesetih i početkom devedesetih postati pravi komercijalni juggernaut, te tako potaći praktički inflaciju novih likova u narednih desetak godina… no vratimo se mi tamo gdje vaš recenzent ipak najviše voli boraviti, u društvo dobrog starog strica Martina. Dnevniku se ne može poreći da su vrhunski brzo reagirali i doveli MM u bivšu Jugoslaviju gotovo neposredno po njegovoj pojavi u Italiji (te izdali 107 brojeva regularne serije i 5 specijalaca u periodu u kojem Ludens izda jednu cjelovitu epizodu), ali ne mogu im se tek tako oprostiti neke notorne gluposti. Nije bilo dosta što su “slavizirali” ime junaka nego je ta kovanica koja je pala napamet tko zna kojem uredniku novosadskog izdavačkog diva upotrijebljena kao naslov za ovu prvu epizodu iako su imali na raspolaganju lijep talijanski naslov “Gli uomini in nero”… Jasno, ova epizoda je kao i narednih izašla u paru sa prilično nekvalitetnim stripom “Đil” koji uz to nije imao ni najmanje veze s umjetničkim senzibilitetom Martin Mysterea. Opet pljesak za nekog genijalnog urednika. Problem je tim veći kad se zna da su zbog tog preskakane naslovnice a i danas je cijena tih brojeva u nabavi viša jer je kao na 180 stranica, iako pola od toga nikada nećete ni poželjeti pročitati…

Uvodna epizoda jasno nema toliku umjetničku vrijednost koliki joj je povijesni značaj, ali ipak se debelo izdvaja iz prosjeka. Način na koji je koncipirana također podosta odudara od prvih epizoda npr. Zagora ili Mister Noa, koje su podosta nedorađene i gdje autori još nisu imali neku jasnu viziju što zapravo hoće napraviti od svoje serije, po pitanju priče ali i stila crteža i fizičkog izgleda junaka. S druge strane Castelli je očito zno što hoće. Kroz 94 stranice sažete ali eksplozivne radnje savršeno nam je dao do znanja što nas čeka. S jedne strane smo dobili Martina Mysterea, uvaženog arheologa i profesora posvećenog istraživanju raznoraznih misterija i opovrgavanju službenih tumačenja povijesti a s druge strane smo odmah upoznati s njegovim glavnim neprijateljem – organizaciji “Ljudi u crnom” koja je osnovana upravo da bi isti misteriji ostali pokopani, da bi službena tumačenja povijesti ostala istovjetna (pogrešna)! Epizoda služi i kao zanimljiv uvod u storyarc koji će protezati kroz MM godinama, vezan uz najveću od svih misterija: Atlantidu.
U istom stilu, kao i “Gli uomini in nero” napravljene su i prve epizode Dylan Doga “Zora živih mrtvaca” i Nathana Nevera “Specijalni agent Alfe” – to su sažete, uzbudljive epizode koje nas upoznaju s glavnim likom i glavnim neprijateljom (Xabaras, Aristotel Skotos) i utiru put za neke buduće događaje. Objektivno, bilo je mnogo boljih i izrađenijih epizoda no prva ljubav dođe tiho na prstima i za nju se uvijek ima posebno mjesto u srcu.

Prvi broj je, naravno, nacrtao prvi crtač – Giancarlo Alessandrini. On je zanat ispekao crtajući Ken Parkera pod paskom Iva Milazza, te je adoptirao i njegov minimalistički stil. Srećom, Alessandrini nije dugo tražio svoj unutarnji glas pa je već i ovdje dao naslutiti bravure koje nas smo dočekali kasnije.

Dio svake ozbiljne kolekcije.

Naprijed

N/A

MM LMS 02/03 Osveta božanstva Ra

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Inferioran u odnosu na prve brojeve DD-a i NN-a ali priznajmo da potonje dvojice ne bi bilo da nije bilo MM-a, kojeg opet ne bi bilo da nije bilo Texa, Zagora i Mister Noa. Zadivljujuca evolucija Bonellija kao izdavaca.Alessandrini nije mogao dobiti bolju nagradu za odlican rad na Ken Parkeru od samostalnog kreiranja novog lika.Castelli nas vodi u lavirinte svoje maste. Pravo uzivanje.
    03.05.2003
    16:43:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Luda epizoda i čista klasika.Priča se čita u jednom dahu i sve skupa je jako dobro napravljeno..Odlična prezentacija Martija,puno akcije,dinamike i zagonetki.Ljudi u crnom su OK ali Java je ipak najveći.Alessandrini je pravi crtač za Martija,mislim da ga on daleko najbolje crta.
    04.05.2003
    22:39:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 9, 1

    Uzbudljiva, sjajna prica! Naslovnici dajem 1, jer Dnevniku nikada necu oprostiti sto su stavljali Djilove naslovnice i time ostetili MM.
    04.05.2003
    22:54:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 64%

    8, 7, 6, 1

    Strip mi nije ništa posebno. Prosječna priča koja je zapravo funkcionisala kao uvod u prave avanture koje tek slijede. Nikada nisam pročitao tog Đila koji me je pravo nervirao (posebno naslovnica sa ekspolzijom atomske bombe).
    Što se crteža tiče ili je loš crtež ili papir na kome je tiskan ili tinta ukratko ne svidja mi se
    04.05.2003
    23:22:00 sati
    zeljko
    uredi
  • marti

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 10, 1

    Marti m. me je odmah u tom broju fascinirao i od tada sam postao vjerni citaoc i kolekcijonar,bas glupo sto su stavljali naslovnice od djila pokusao sam da citam dodatak martiju (djil) ali je bilo tako dosadno da nikada nisam uspijo da ga procitam do kraja
    08.05.2003
    12:59:00 sati
    marti
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 55%

    9, 8, 1, 1

    Sječam se najava za izdavanje Martia,čekanja pred kioscima kada će više izaći i... razočaranja. Priča je OK,Ljudi u crnom i objašnjenje njihovog
    postojanja odlično,ali..taj Alessandrini,kojeg svi hvalite i volite,ma ne mogu ga smisliti! Čovijek totalno nezainteresirano crta,kao da šarucka, onako,usput dok gleda TV,večera ili neznam što. Sa svojim netrudom pljuje po svim ostalim koji pošteno i teško rade da bi nacrtali svoju epizodu.
    15.05.2003
    13:12:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Nije veličanstvena epizoda, ali je zadovoljavajuća. Atlantida je neiscrpni izvor za gomilu MM i zanimljiva su ta rješenja. Najviše me živciraju Ljudi u crnom, koji uvijek stignu sve rasturiti i sjebati. Joj, joj, zločesti ljudi u crnom. Ova prva naslovnica sa Đilom mi je baš dobra, a i sam Đil je nekako simpatičan. Pa to je zadnji romantičar u Americi, nek je i on dobio strip.
    06.08.2003
    23:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 5, 4

    Nije lose za pocetak, jer retko je neki strip imao jaku prvu epizodu.
    02.09.2003
    22:40:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za razliku od ostalih, ja cu ovoj epizodi dati najvise ocene. Iz nje se vidi da je jos tada Kasteli znao sta hoce, svaka mu cast. Prica je dobra, imamo grcke manastire meteore, stare i zabranjene spise u njima, ostatke jedne iscezle civilizacije sa kojom ce se nas junak toliko puta susretati, bas kao i sa Ljudima u crnom (kako i glasi ova epizoda - Dnevnice svaka ti cast!), a imamo i Orlija u najavi... Prava steta sto sam ovu epizodu procitao mnogo godina kasnije, ali nema veze. Uvek sam joj se vracao i vracacu se i dalje sa zadovoljstvom.
    02.05.2004
    22:41:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 9, 1

    Mislim da ovu epizodu treba gledati u kontekstu vremena u kojem je izašla. Kao takva je apsolutno genijalna po idejama i motivima i postavila je izvanredne temelje za daljnji razvoj serije o detektivu nemogućeg. Danas se možda čini malo zastarjelo i zbrzano, ali to svejedno ne umanjuje njenu povijesnu vrijednost.
    Naslovnicu nema smisla ocjenjivati kad je kod nas nije ni bilo.
    31.05.2004
    14:03:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Izvrstan početak izvrsnog serijala! Jako rijetko se dogodi da prvi broj bude tako dobar kao u ovom slučaju. Naravno, desetka za naslovnicu se odnosi na talijanski original.
    16.11.2004
    01:02:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    E stvarno se nisam nadao da cu davati komentar za MM. Pa jos i na makedonskom. Mozda sam ovaj broj citao i kada se pojavio ali nicega se nisam prisetio sinoc dok sam ga citao(ponovo!). Sa vise od 20-godisnje distance nema se sta mnogo dobrog reci. Tada je, siguran sam, sve bilo drugacije, pa "akcione"scene sam sada brzo prelistao, nisam se odusevljavao "super-modernom" kompjuteru u hrpi relikvija natrpanim stanom( jer Dylan je ipak "super cool" dok pise perom, a komp. nezna ni ukljuciti). Ali jasno je kao dan da je to bio pomak kakav niko nije ocekivao. Vecite svetske misterije ce biti razjasnjene tokom narednih godina. U pomoc ce priskakati zivi neandertalac i pistolj sa zracima, a ja bi mozda mogao da pocnem sa sakupljanjem MM. I leptira, eventualno :)
    06.08.2005
    13:14:00 sati
    Barker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Strip odličan. Drugačiji od svega što je tada izlazilo. Baš po mom guštu. Pogotovo mi se sviđaju stvari kao moderni kompjuter gledajući iz današnjeg konteksta(Marti objašnjava Dijani kako funkcionira!). Mada nisam ljubitelj Alessandrinijeva crteža, u ovoj epizodi je odličan, za razliku od Martija koji danas izlaze u nas. Ocjena naslovnice je za orginalnu naslovnicu.
    26.12.2006
    19:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Mlad sam pa sam kasno procitao ovu epizodu.Moram da priznam da sam odavde poceo ne bih nastavio.Djila sam pokusao da citam al' jok.Naslovnica se odnosi na original
    19.02.2007
    19:49:00 sati
    ComicBoy
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Prva prica u serijalu Marti Misterija nije i najbolja ali svakaka upucuje na pocetak jednog odlicnog serijala koji traje evo vec 25 godina.U ovom prvom broju upoznajemo se sa glavnim junakom Marti Misterijom i njegovim pomocnikom Javom kao i sa njegovom verenicom Dijanom.Uovom broju se postavljaju temelji svih drugih prica koje se sastoje u otkrivanju prave proslosi planete koju grupa mocnika vekovima pokusava da sakrije od covecanstva.To je i lajt motiv celog serijala Koji ce se nadalje razradjivati u vise desetina ili gotovo preko stotinu genijalnih prica.U ovom prvom broju se na tajanstven nacin ukazuje na jednu veoma znacajnu licnost koja se poja vljuje i otkriva u narednom broju a to je nekada veliki prija telj a sada veliki neprijatelj Marti Misterije, Serz Orli koji ce se pojavljivati u narednim pricama.Svakako mozemo reci dobar i intrigantan pocetak.
    02.05.2007
    18:33:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Upoznavanje likova, podnošljivo za početak. Ništa posebno, nisam oduševljen.
    03.06.2007
    15:49:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Uvod u serijal s predstavljanjem likova, problematike kojom se glavni protagonist bavi, i protivničke organizacije s kojom će se sukobljavati (dok se postojanje jednog arhineprijatelja ovdje tek naslućuje). Izmjena lokacija (Azori - New York - Grčka - Egipat) u stilu Indiane Jonesa. Događaji u luxorskom hramu (naročito otkrivanje tajnog prolaza) prikazani su neuvjerljivo, u stilu dječjeg serijala Pet prijatelja engleske spisteljice Enid Blyton. Ideja da bi Atlantiđani, svakako informatizirano društvo, svoje znanje čuvali u tiskanim knjigama, baš mi nije sjela. To bi, doduše, značilo da su na višem stupnju svijesti od nas - ali, bi li tada sudjelovali u izazivanju katastrofe koja je zatrla njihovu civilizaciju?                                                                                                                Alessandrinijev mi je crtež mnogo ljepši kanije, kada s malo poteza puno kaže.  
    08.08.2007
    09:11:00 sati
    VALTER
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Sve super, pravi uvod u ono sto slijedi! Pojava ljudi u crnom originalna koliko god bi htjeli da se ne pojave. Bez zamjerki!
    15.08.2007
    10:10:00 sati
    tex2
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 8, 5

    Veliki je gušt čitati sad poslije puno pročitanih Martina prvi broj..odmah se vidi da je Castelli znao što želi reći, o čemu želi pisati..već je u ovoj epizodi postavio sve bitne odrednice MM serijala i zato 10 za ideju priče..scenarij je malo lošiji, ima rupica, al još je početak, meni je ova epizoda skroz ok..svidja mi se Alessandrinijev crtež..a naslovnica mi je previše avanturistička, Indianajonesistička, needobra, al sam dao koju ocjenu više za simpatičnu naslovnicu simpatičnog stripa Djila :p :) 
    16.08.2007
    21:40:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    10, 8, 5, 7

    Dobar i zanimljiv početak (što je rijetko kod drugih junaka) meni novog junaka koji me ovim brojem fascinirao. Oduvijek mi je bila zanimljiva atlantida pa je zato priča deset. Scenarij mrvicu škripi, ali nije tako strašno. Sad...crtež malo varira...Alessandriniev crtež je (SAMO) na prvi pogled dobar i interesantan, ali kad se malo bolje razgleda neka vinjeta, onda nije baš nešto. Okolina je dobro, ali na neke likove nije uložen baš neki trud. Naslovnica nije nešto posebno...Nadam se da će i slijedeće epizode biti slične ovoj...
    18.08.2007
    02:29:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 7, 5

    Kultna prva epizoda legendarnog strica Martija. Uzevši u obzir kada je nastala, i početak čega je tada označila, te kakav odmak od standardne tematike (i istraživanja prije pisanja scenarija) je ponudila, može ju se s pravom smatrati početkom nečeg velikog. Ipak one najbolje epizode tek slijede, a najveći se neprijatelji tek trebaju pojaviti, stoga je ovo i više nego dobro. Crtež srednja žalost. Originalna naslovnica ništa posebno, čak štoviše - jedva prolazna, pošto nema gotovo nikakve veze sa samom temom epizode. Stoga baš dobro da je Đilu poklonjena naslovna stranica, ipak je to najdalje što je dečko ikad dogurao. Bravo.
    21.08.2007
    17:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Za prvu epizodu sasvim dobra priča. Uvod je lijepo urađen, Marti se susreće sa Ljudima u crnom, tragovima Atlantide, tajanstvenim misterijama. Crtež nije baš nešto, kasnije je to bilo mnogo bolje. Ni originalna naslovnica nije baš naročito lijepa, previše je kopirana ideja Indijane Džonsa.
    21.10.2007
    15:33:00 sati
    delboj
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    ERROR,-,
    shangri-la28.7/11
    16.12.2007
    01:36:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    solidna početna epizoda, kao priprema čitatelja na drugu priču, koja je ipak, pravi početak serijala
    18.12.2007
    07:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Kvalitetan početak, ništa specijalno, ali ipak kvalitetno. Castelli nas je upoznao s glavnim likovima. Dao nam je do znanja s čime će se Martin najviše baviti, tj. Atlantidom, predstavio nam je njegove velike neprijatelje Ljude u crnom i nagovijestio je da postoji još jedan ljuti neprijatelj (Orloff). Priča je kratka, zanimljiva i brzo se pročita, a kako će se kasnije otkriti ovakav scenarij sa otkrivenim pa kasnije uništenim tajnim skrovištem, knjižnicom, laboratorijem ili bilo čim drugim će biti vrlo česta pojava u MM stripovima. Allesandrini mi nije među omiljenim crtačima ali ovaj njegov raniji crtež mi je malo bolji od ovih novijih. Naslovnica je dosta dobra, iako mislim da nema veze sa stripom.
    10.02.2008
    00:25:00 sati
    mpavin
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Prva epizoda (ali i druga) su postavile cijeli niz zapleta koje cemo pratiti u iducih x brojeva. Castelli je unaprijed zamislio u kakve ce avanture zapadati njegov junak i to je ono sto cini MM dobrim serijalom (barem prvih 10-tak godina). Never recimo toga nije imao i zato je los.
    10.10.2008
    09:57:00 sati
    alen
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobro za početak. Kako nas Castelli uvodi u serijal i kako se upoznajemo s likom je puno drukčije nego u ostalim stripovima.
    22.12.2008
    23:03:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    Malo sam dao više ocjene jer je ipak to prvi broj, a i sama epizoda je vrlo dobra.
    27.12.2008
    16:06:00 sati
    Death
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odličan je početak MM-a, ali je u tih 100-injak stranica previše toga zgurano. Prvo sve to u vezi otkrivanja dokaza o Atlantidi, a zatim i sukob s ljudima u crnom tijekom cijele epizode. Trebao je Castelli malo usporiti, neće mu pobjeći ideje. Unatoč svemu, početak je super sa klasičnim misterijem o Atlantidi.
    23.01.2009
    20:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Sasvim solidan početak izvrsnog serijala.
    03.02.2009
    08:22:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiv uvod u priču o našemu arheologu.Već su tu naznake vidljive kako će serijal ići i čime će se baviti.Vidi se i po komentarima kome ovaj junak će pasati, a kome neće nikada.Castelli je već onda nenamjerno odredio publiku ovog junaka jer definitivno nije za svakoga. A odredio je i neke smjernice  i za misterije kojima će se baviti Martin, a to je uvik zanimljivom pseudoarheologijom.A misterija takvog tipa ima na svakom koraku.Tu se prvi put pojavljuju i tzv.goniči MM uvik prisutni ljudi u crnom dok će se na glavnoga negativca ovog serijala čekati drugi broj.  
    27.04.2009
    13:38:00 sati
    provodina
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Ovakva priča je zaslužila još 30-ak strana najmanje! Ovako, malo deluje usiljeno...
     
    Elem, nakon gomile pročitanih epizoda MM, dođe na red i ova prva... Kao kada u nekom starom filmu ide scena u kojoj neki glavonja sa železnice udarcem čekićem po prvom klinu na pruzi označi početak radova... Eto, baš takav sam osećaj imao tokom čitanja.
     
    Lepo, obećavajuće, intrigantno (tu mislim pre na Orloffa, nego na Ljude u crnom), sa duhom kakav ima film Raiders of the lost ark; sadržajno štivo, koje tera čitaoca na dalje istraživanje o pojmovima koji se spominju u stripu - ono što će uvek krasiti serijal, ali...
     
    ...i dalje samo tek jedan, tek prvi klin na pruzi čiji se kraj još ne nazire... A što se Alessandrinija tiče, za mene je on najbolji crtač MM.
    25.06.2009
    18:40:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Dobar pocetak za nesto drugacijeg Bonelli junaka. Naslovnica je pravi klasik, mada nema veze sa samom epizodom. Zbog nostalgije dajem tu najvecu ocjenu.
    Bilo je jasno da je Marija negativac, ali necemo sada da sitnicarimo.
    Alessandrini ok.
    25.07.2009
    09:14:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    08.09.2009
    12:43:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Prvi broj je totalno poslužio svrsi. Atlantida se odmah stavlja u prvi plan. Ali malo me žulja scenarij. Jednostavno ne volim izmišljanje. A ovdje je dosta toga o Ibn Batuti izmišljeno, odnosno neutemeljeno kao npr. to da postoje neki njegovi neobjavljeni spisi u kojima sve piše i nalaze se, ajmo staviti, u nekom grčkom samostanu. To nije pravi način miješanja mašte i zbilje. Više truda zahtjeva kad se uzme neki postojeći detalj, pa ga se razjasni na valjan i uvjerljiv način (kao što će biti slučaj kasnije u serijalu). Alessandrini je prva liga bio uvijek, pa i u ovoj prvoj priči. Minimalizam do ekstrema, xe, xe.
    15.10.2009
    21:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 7, 8

    Sasvim solidan početak, i jedan od najboljih "pilot-epizoda" u Bonelliju. Vidi se iz aviona da je Castelli već sve imao u planu, kako će predstaviti likove, koji će biti neprijatelji (nagoviještanje Orloffa) i po kakvoj će traci teći radnja epizoda. Godinama prije je u Mister Noovoj epizodi Izgubljena utvrda nešto eksperimentirao sa značajkama radnje koje će biti sveprisutne kod Martina. A Gil... Pa, tko se njega uopće više sjeća? :))

    Ovaj rani Alessandrinijev stil baš paše ovim ranim "Indiana Jones" epizodama. Kasnije će potpuno udariti na minimalizam pa će pojedine epizode (npr. gigant Tajna Svetoga Nikole) izgledati kao da su predviđene da budu dječje bojanke. Ova naslovnica je dobra, ali nema veze s pričom. Nemam pojma otkuda je Alessandrini izvukao ogromnu naočarku.

    23.03.2010
    16:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    Odlično. Ja sam jedan od onih koji misle da je ovako i u stvarnosti. Puno toga se zna ali nekima je u interesu da to ostane tajno. Sve je dobro i naslovnica i scenarij ali mi je Alessandrini totalno kriva osoba za ovo. Čovjek je ovdje nacrtao loše i likove i detalje a Dijana izgleda kao Jocker.

    17.06.2010
    14:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Dobar početak izvrsnog i vjerojatno konceptualno najoriginalnijeg Bonellijevog serijala. Castelli već u prvom broju Martina odvodi na tri povijesne destinacije i uz dobar misterij i izvrsno pripovjedanje servira uzbudljivu pustolovinu unutar samo 94 stranice. Alessandrini dosta brljavi, mijenja Martinu facu i frizuru, ali sveukupno solidan. Naslovnica nema veze s vezom, ali eto, legendarna je.

    19.07.2010
    15:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Niti jedan bonelli junak nema ovako dobar prvi broj.Zaista me iznenadio,pohvalno je što se lako i brzo pročita.Ima puno akcije,glavni junak čak neposredno ubija i bad-guyse,krade,itd.Sviđa mi se ideja o postojanju organizacije koja se trudi očuvati status quo,to će kasnije postati primamljiva tema(x-files) pa bih rekao da je možda MM strip ispred svoga vremena.Kada još tome nadodamo revoluciju koju je pokrenuo u Bonelli izadavaštvu njegov povijesni značaj je tim veći.Castelli je zaista jako dobar i zabavan pripovjedač,sviđa mi se njegova upotreba didaskalija,prezentacija NYi ostalih mjesta koja je Marty posjetio,uglavnom dao mu je fenomenalan setting(sporedni likovi) i stvorio izvrsnu atmosferu.Još nešto što me oduševilo je dinamična radnja i brza izmjena udaljenih lokacija u samo jednom broju(kao naprimjer u James Bondu ili Indiani Jonesu).Strip ne djeluje niti imalo razvučeno niti imalo zbrzano,što sigurno nije slučaj kod svih ostalih prijašnjih Bonelli junaka.Alessandrinijev crtež sa zanimljivim sjenčanjima i bez previše detalja mi se baš dopada.

    I još da kažem da nemam ništa protiv Gila niti protiv dnevnika ovdje,Gil  i MM su imali jednak tretman.naslovnice su se izmjenjivale svakim brojem dok se Gil nije ugasio,a logično je da je on dobio prednost u prvom broju jer su čitaoci bili naviknuti na western premda su obojica junaka na neki način avanturistički stripovi.Bez izbacivanja stranica i sl.gluposti,sa tekstom o atlantidi i predstavljanju glavnih likova(Gilov tekst o ekologiji je baš simpatičan).baš je ok edicija.A sam prvi broj Gila je sasvim ok i po Bonelli standardima(u stilu Zagora,Mr.no-a i Texa napisano,pa možda i Kena Parkera malo,premda je očito da je inspiracija Mr.No)čak i tu i tamo odskoči od njih.A što se tiče naslova Ljudi u crnom,spomenuto je kasnije da se je on pojavio tek u tutto ediciji.

    10.08.2010
    12:48:00 sati
    Andrey
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 6, 7

    Dobar početak jednog serijala. U ono vrijeme revolucionarno u boneliju. Alessandrinija nisam nikad volio u ken parkeru. Ko martinovog glavnog crtača još ga nekako podnosim. Ali tip jednostavno ne zna crtati...

    20.08.2010
    22:24:00 sati
    marcho
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Dobra prva epizoda, koja nas upoznaje sa Detektivom Nemoguceg u dobrom stilu.  Crtez i prica su vrlo dobri, kao neki Americki TV serial, a scenario je super.  Za one koji ne znaju nista o Martin Mystere, ja preporucujem upravo ovaj kao prvi broj citanja, zato sto nas uvlaci u ovaj svijet upravo onako kako su Castelli i Allessandrini zamislili.  Prica je zanimljiva, uzbudljiva i u momente duhovita; onaj dio pri kraju sa ljudima u crnom, ciji posao je da unistavaju istorijske predmete radi progresa civilizacije, je super uradjeno.  Naravno, danas tavke teme su nekako 'klisej', ali kad je ovaj broj prvi put izaso u Italiji, prije jedno 30 godina, sve je ovo bilo novo, svjeze i originalno.  Vrlo dobra prica, i jedna od onih koje je Dark Horse Comics objavio na Engleskom ovdje u USA.

    12.01.2011
    15:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična epizoda, pravi početak nečega šta će postati klasika.

    24.02.2011
    19:16:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Nije loše, ali je daleko od onog Martija kojeg ja volim. Malo mistike, krađe starih mapa, ulazak u drevni hram. Ukratko kopija Indiane Jonesa. Castelliju svaka čast zbog Jave kao sidekicka. Naravno tu je i Dijana jak lik, koja mu zvoca od prvog broja. LoL Ocjena za naslovnicu ide za original. Samo da znate, ja pročitam i Đila.

    25.02.2011
    23:49:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Mislim da mi se ovaj crtež ne bi sviđao ni u jednom drugom stripu, ali u Martiju mi savršeno pristaje.

    12.07.2011
    21:19:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Šta reći za broj 1 ... rado mu se vraćam :)

     

    Prava je šteta što je Dnevnik sakatio ova izdanja. Sa Libellusom, DSSM je dobio zasluženo ruho ... ali i cenu ...

     

    Castelli i Alessandrini - thumbs up!

    22.07.2011
    21:35:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ok pocetak jednog novog stripa. Daje naznake da će se mnogo toga rasplesti i biti puno novih epizoda u kojima će sve biti jasnije, no ipak na kraju nekako fali vise akcije, pa ispada malodosadnjikavo.

    14.09.2011
    08:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Lijepi uvod u serijal.

    19.03.2012
    12:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    29.04.2012
    16:30:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    7, 3, 3, 7

    24.05.2012
    21:39:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Jednostavno ne mogu bit objektivan ovdje :) Najdraža epizoda nekog junaka. Prozor u fascinantni svijet koji se nažalost počeo reciklirati u novije vrijeme al' ništa ne traje vječno. Onomad se ništa od toga nije dalo naslutiti, a Castelli je obećavao nešto što se nikad nije vidilo u Bonellijevom svijetu.

    10.06.2012
    12:59:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobar početak. MM jako edukativan i jako maštovit. Preporuka svim ljubiteljima zemljopisa, mašte i povjesti.

     

    Nije za nemaštovite.

     

    Nije za...

    08.07.2012
    20:14:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    5, 7, 10, 8

    07.09.2012
    15:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Dobar početak.

    07.09.2012
    20:14:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Fascinirao me meteoron-samostan na stjenama....postoji i u stvarnosti! Priča onako,u stilu 80-tih,dosta dobra. Crtež osrednji,a naslovnica koliko god bila legendarna kao prva,uopče nema veze sa pričom.
    09.09.2012
    17:51:00 sati
    Oki
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlican uvod u serijal.

    15.11.2012
    18:36:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Vrlo dobar scenarij - filmski. Priča je doduše zastarjela i prilično izlizana. Crtež puno puno bolji nego u kasnijim epizodama koje sam čitao u izdanju SD.  Usput...Đil je odličan, pa čak i bolji od ovog Martija!

    01.03.2013
    01:12:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlican uvod za novi serijal. Epizoda puna akcije, misterija i duhovitosti. Preporucujem svima ovaj prvi broj!
    15.11.2013
    19:59:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Solidna priča za početak. Čak i dobra! Često joj se vraćam.

    23.03.2014
    17:24:00 sati
    BS
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Simpatično je vidjeti kako Martin objašnjava Javi što je to Atlantida kada znaš koliko će se u serijalu ta tema dalje eksploatirati. :D Što se tiče priče, zadovoljavajuća je, ali mislim da prava stvar kreće "tek" s idućom epizodom. Alessandrini ovdje još nije razvio onaj svoj stil koji svi volimo, a koji krase njegove kasnije epizode. Naslovnica je klasik.

    07.07.2014
    23:13:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Odličann početak jednog od najboljih strip junaka ikada.

    30.09.2014
    12:37:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan početak odličnog serijala.

    21.07.2015
    19:49:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    Prvo pa muško. Dobra je epizoda, svidela mi se i završnica i dijalozi... Osveta boga Ra je ipak za klasu dve bolja, ali ni ovo nije loša epizoda, na Indijana Džons fazon.

    27.11.2016
    23:20:00 sati
    Jocko
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.02.2017
    17:43:00 sati
    morski
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Pripovjedački solidan uvod u serijal, ništa spektakularno, crtež solidan... Castelli je, čini mi se, vrlo potkovan što se tiče poznavanja povijesti, ali nerijetko taj materijal nije uspijevao pretvoriti u nešto pretjerano kvalitetnu priču, ova je i dosta predvidljiva...

    15.05.2017
    20:09:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Epizoda krcata dobrom akcijom, i još boljim misterijama! Odlično upoznavanje sa serijalom i likovima.

    14.08.2017
    16:29:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedan od najboljih prvih brojeva svih junaka.

    15.10.2017
    19:42:00 sati
    Koresh
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Nakon 30 godina ponovno pročitan Martin. I Gil. Frajeri.

    19.04.2018
    17:22:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 9, 1

    Odličan uvod u serijal, jer na osnovu ove epizode mnogi su krenuli u daljnji svijet Martija Misterije.

    Ocjena za naslovnicu ide Dnevnikovi izdanju.

    09.07.2019
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Nelosa epizoda. Tera da se nastavi sa citanjem serijala

    08.09.2019
    22:30:00 sati
    karuro
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    18.09.2019
    19:15:00 sati
    domegus
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Sami uvod sa Morelom je baš dobar, napet, onda se prebacujemo na one otoke i akciju s ronjenjem koja je nekako nezgrapna. Zanimljiva mi je bila interakcija između Martija i Diane kod kuće u New Yorku. Drugi dio u Grčkoj je malo napetiji, posebno kad stignu u samostan, ali sami kraj u Egiptu nije baš toliko efektan.

    Kad sam malo razmislio shvatio sam da su mi ovi dijelovi s Atlantidom najmanje zanimljivi jer iz današnje perspektive te teme su izlizane, ali razumijem da je početkom osamdesetih bilo potpuno drugačije.

    Alessandrinija nikad nisam nešto pretjerano volio, ali crtež je sasvim pristojan.

    07.06.2020
    01:37:00 sati
    solar
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 591
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 796
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 538
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1879
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 708

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2565
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1879
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1320

      Aukcije

      Forum