Osveta božanstva Ra

Martin Mystere

MM LMS 02/03 | 128 str.

Martin Mystere kreće u potragu za profesorom Sir Walterom Howardom koji je nestao tijekom ekspedicije na poluotoku Yucatan u državi Belize istražujući povijest civilizacije naroda Maya.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Osveta boga Râ
    MM AGA 2
  • Operacija Arka
    MM AGA 3
  • Osveta Boga Ra
    MM LIB 2
  • Osveta božanstva Ra
    MM LMS 2
  • Operacija Arka
    MM LMS 3
  • Odmazdata na Ra
    MM MP33 2
  • Operacija Arka
    MM MP33 3
  • Martin Mystere #1
    MM VCBMM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La vendetta di Râ
    MM SR 2
  • Operazione Arca
    MM SR 3

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovoj epizodi prvi put se pojavljuje nekadašnji Martinov najveći prijatelj, a sada najbeskrupulozniji neprijatelj – Sergej Orloff.
  • Čovjek koji će Martina zrakoplovom prevesti iz Gvatemale u Belize je nitko drugi nego Jerome Drake, poznatiji po nadimku Mister No, naravno u svom starijem i debljem izdanju.
  • Originalna talijanska naslovnica broja 3 nikada nije objavljena u izdanjima Dnevnika (na našu veliku žalost), a razlog je svima poznat – 6 objavljenih naslovnica Đila (Gil).
  • LMS #2 ima dodaci Gil "Krici u noći" i na predzadnjoj strani tekst "U Ameriku prije Kolumba", LMS #3 kratki tekst pod nazivom "Kultura Maja" i tekstove "Opći potop" i "Traženje arke" koji se vežu uz Martinovu avanturu s Noinom Arkom (LMS #3 "Operacija Arka")
  • str. 98, zadnja vinjeta i 99. str. 1. vinjeta su dodane i duplicirane od strane Libellusa; dvije stranice na zadnjim stranama su uvećana kopija 3. vinjete sa 116. stranice; a s prve dvije stranice 1. vinjeta 12. stranice
  • druga po redu egipatska tema, a Egipat kao središte nekad velike civilizacije srest ćemo tek u LMS MM #47/48 "Tajna velike piramide" i puno kasnije u LM MM #96/97 "Crna piramida" i drugim
  • druga Martinova avantura koristi i proširuje radnju prve avanture Allana Quatermaina, Mystereovog prototipa i napravljena je prije prvog broja. Beverly je zapravo morala biti glavna u seriji, no budući da se Dijana pojavila prije…
  • Ra (Phra, Amon-Ra) je naziv glavnog egipatskog Božanstva, te mu ime doslovno znači "sunce". Raaova prijestolnica bila je grad Heliopolis (Grad sunca). Čovječanstvo je navodno bilo stvoreno od Raovih suza i znoja, te su se po tome egipćani zvali "Raovo stado"
  • Belize – državica na poluotoku Yucatan; u MM svijetu u davno vrijeme prvobitno je bila jedna od Atlantidskih kolonija, a kasnije službeno nezavisna država koja je neslužbeno bila nadzirana od strane konfederacije Mu (BDP 500 guldena per capita, a oko 1981. g. 950$ belizejskih iliti manje od 250 USD; 2005. g. 7,832mil. USD ), 40 godina je bila pod vojnom dikaturom Tupaca, a čak je bila optuživana za gradnju tajnih raketnih baza (asocijacija na Castra i Kubu?). Isto tako, u stvarnom vremenu je država naziv Belize dobila tek 1973. godine. Prvobitno je bila nastanjivana Majama od 1500 pr. n.e., cvjetala oko 900. g., da bi prva naseobina europskih doseljenika bila osnovana 1638. godine.
  • Maje – drevni narod (negdje iz 10000. g. p. n.e.) koji je na poluotoku Yucatan ostvario svoj najveći sjaj da bi ih španjolski konkvistadori satrali oko 1520-1550. n.e. (Maje ćemo vidjeti još u Berettinoj SA MM #46-48 "Palenque")
  • str. 5. - Altun Ha i Xunantunicx – stvarna poznata nalazišta majanske kulturne baštine
  • str. 9. - pernata zmija ili Quetztalcoatl – božanstvo koje su obožavali mezoamerički narodi, Maje, Asteci, Tolteci (mormoni vjeruju da je legenda o Quetzalcoatlu istinita i da je on dokaz da je Isus Krist zaista posjetio Ameriku nakon svog uskrsnuća!); Skarabej – kukac (balegar) koji je u starom Egiptu bio vezan uz Kheprija ("onog koji je došao u postojanje"), Božanstva izlazećeg sunca. Vjerovali su da je balegar bio samo muškog spola, a razmnožavao se stavljanjem sjemena u grudu vlastite balege?! Tako su tumačili da isto nastaje iz ničega kao i Bog Khepri.
  • Mormoni – prema osnivaču religije Josephu Smithu Jr. knjiga "Knjiga Mormona" je bila napisana na zlatnim pločama, većinom od strane proroka-ratnika-povjesničara zvanog Mormon, za kojeg knjiga kaže da je bio ubijen u velikoj bici između pretkolumbovskih civilizacija tijekom 4. stoljeća. Prema Smithovim navodima, on je preveo djelo na engleski iz pisanog jezika kojeg je zvao reformirani egipćanski (Castelli navodi da je moreplovac Ne-Fi prema mormonima donio te ploče iz Egipta)
  • str. 3., 1. vinjeta, Castelli je u originalu stavio 500.000 lira, u reprintu 400.000 lira, dok je naš vrsni lektor Curunir (pretpostavljam) stavimo "manje od 250 USD"
  • str. 12, 1-2 vinjeta Nazca – LMS MM #56/57 "Tragovi Nasce"; 3. vinjeta Giza Egipat – LMS MM #47/48 "Tajna velike piramide", str. 13. 1. vinjeta Uskršnji otoci i Moai – LM MM #35/36 "Vječni rat", 2. vinjeta Stonehenge – LMS MM #15/16 "Mač kralja Arthura", 3. vinjeta Loch Ness – LMS MM #46/47 "Magija zlog Sulisa"
  • Ispravljeni odnosno dodani brčići Sergejevog kompanjona na stranama 16. i 23. (u originalu i Dnevniku uopće nema brkove! ;))
  • Prvo spominjanje famozne knjige autora Martina Mysterea "Atlas nepoznatog", koju će mnogi hvaliti kao knjigu po kojoj se Martin proslavio i u kojoj predstavlja poznate arheološke misterije
  • Str. 24. Husband Liberation udruga stvarno postoji! ;)
  • Castelli koristi pojam Manu nefert koji prevodi kao Lijepa Manu
  • str. 51., vlasnik Circle-a Lodge hotela u Belmopanu, Castellijeva je karikatura
  • str. 69. - sveta mjesta drevnog Egipta – Amentet (zemlja u kojoj sunce zalazi), Aquerta (kraljevstvo mrtvih), Tanenet (područje posvećeno Ozirisom), Manu (tajanstveni kraj na zapadu), - Sahu-re – faraon iz 5. dinastije (2500. g. prije n.e.) skupio je posadu od najboljih kanaanskih moreplovaca 2500. p.n.e.
  • Yucatanski indiosi koji se pojavljuju na stranicama 74-79 ne govore izmišljeni jezik, već Euskari, jezik kojim govore Baskijci (prema nekim zajedničkim tjelesnim karakteristikama neki iznose teorije o njihovoj povezanosti s Majama, a možda i istom porijeklu). Fraze su uzete iz nekog turističkog priručnika; npr. kad dvojica ulaze u pećinu na 78. str., 3 vinjeta: "Prija mi prženo jaje!" i "Želim si odrezati kosu!"
  • mitski ciljevi konkvistadora – Eldorado, vidi MM LMS #52/53 "Tajna sedam gradova" (među posljednjima ga je tražio i pisac sir Walter Raleigh), Izvor mladosti (vidi LIB #6 "Izvor mladosti"),
  • Manoa je zapravo dolina u rezidencijalnom dijelu Honolulua na Havajima. Manoa je također drugo ime (koje rabe domoroci) za El Dorado. Ono opisuje ili grad sam ili jezero blizu njega ili cijelu regiju. Drugo ime koje se rabi je Omoa!
  • Sergej Orloff se pojavljuje cijelom figurom tek na 96. stranici. Cijelo vrijeme samo hvatamo lik enigmatske figure.
  • od 106-110. stranice vidimo priču o poznanstvu Martina i Orloffa i njihov susret u Gradu prozirnih sjenki. To ćemo vidjeti još u LMS #17 "Sablasni grad", G2 "Ksanadu" i LMS #92-94 "Roncisvalle"
  • Između originalne serije i reprinta TuttoMysterea (koji koristi Libellus), svjedoci smo brojnih promjena i adaptacija koje su se napravile da bi se korigirale male nekonzistentnosti, da bi se modernizirala priča. Osim uobičajenih popravljanja balončića i didaskalija, promjene računala (iz pradavnog Apple II u "moderni" Macintosh Plus), dodan je znak trokuta na Martinovo čelo, koji je nakon što se pojavio u 1. avanturi, nestao u originalnoj drugoj (iz jednostavnih razloga jer je prva priča bila napisana tek nakon druge).
  • Na početku originalne serije Martin koristi frazu "Gran Dio! " ili "Bože moj!". Svoj uzvik koristi tek na 74. strani, 3. vinjeta ("Vragovi pakla"; Dnevnik uopće ne koristi nikakve uzvike). Reprint (i Libellus) ispravlja te lapsuse!
  • Mudri Kut Humi, ezoterički učitelj Martina i Orloffa (kao i tajanstveni učitelj Helene Blavatsky iz 19. st.) drugačije je prikazan nego u originalu (ispravljen je da bude istvojetan Cessarovom Humiju iz epizode "Agarthi", 100-103. str.). Popravljeno je i datiranje pištolja sa zracima, koje je sa 15.000 prepravljeno u 10.000 godina (15. str.)
  • Posljednja vinjeta u priči na 130. str. analgona je kraju priče "Misterija velike piramide" Edgara Pierrea Jacobsa, u kojoj Olrik, archnemesis strip junaka Blakea & Mortimera, luta besciljno po pustinji. Didaskalije te dvije vinjete su identične.

Prostor poluotoka Yucatan u srednjoj Americi oduvijek je bio dobra podloga za scenarij stripa. Tu činjenicu u svojoj glavi sigurno je imao i Alfredo Castelli kada je pisao ideje iz kojih je na kraju nastala «Osveta božanstva Ra».

Sama nit vodilja koja se provlači kroz ovu epizodu je fascinantno zamišljena, sa krajnjim ciljem upoznavanja čitatelja sa što više detalja vezanih za novog junaka (ne zaboravite, ovdje je riječ o drugoj epizodi MM-a), a svi ti detalji su izvrsno uklopljeni u jednu originalnu, napetu i tečnu priču. U samo 128 stranica Castelli je nenametljivo postavio fabulu priče oko temeljnog motiva vezanog za misteriozni posjet Egipćana poluotoku Yucatan čak 2500 godina prije Krista. Ovakvom postavkom Castelli nam otkriva smjernice koje će zaokupljati Martina kroz čitav njegov istraživačko-arheološki opus, a koje se lijepo mogu opisati u samo dvije riječi – misteriozni događaji.

U ovoj priči misterija ima nekoliko. Počevši od samog dolaska Egipćana na tlo srednje Amerike 4000 godina prije Columba, preko tajanstvene kugle čiji je prijenos iz Egipta na Yucatan bio osnovni razlog dolaska Egipćana, pa sve do otkrivanja koliko je taj posjet ustvari imao utjecaja na povijest naroda Maya.

Osim stele, kamene ploče prekrivene staroegipatskim pismom – hijeroglifima, koja je sama po sebi fascinantan i nevjerojatan arheološki pronalazak na tlu srednje Amerike, u ovoj priči centralno mjesto ipak ima tajanstvena blistava kugla koja je pripadala precima boga RA, a koju je egipćanin Ne-Fi, prema zapovijedi faraona Sahurea, trebao donijeti na područje Maja. «Blistava kugla»… Hm, zvuči kao nešto za što se vrijedi boriti, zar ne?

Isto razmišljanje zasigurno je bilo i u Castellijevoj glavi, te je to zasigurno i razlog zbog čega je upravo u ovoj epizodi po prvi put predstavljen i Martinov nekadašnji najbolji prijatelj, a sada najveći neprijatelj – Sergej Orloff , bolje poznatiji kao Orli.

U tom vječitom sukobu dobra i zla, postaju nam jasnije i osnovne karakteristike njihovog odnosa. Slike iz njihove prošlosti započinju plesati pred našim očima. Prijateljstvo na studiju u Firenzi, ekspedicije u Indiji, vrijeme provedeno u Tibetu kod zajedničkog im učitelja Kut Humija koji im je poklonio pištolje sa zracima stare 15 tisuća godina izrađene od strane mudraca Naakala iz Majke Zemlje. Tu saznajemo i činjenicu da njihovi pištolji nisu jednaki i da Orlijev može ubijati, a Martinov samo paralizirati protivnike. Saznajemo i točku kada njih dvojica od prijatelja postaju neprijatelji, točku vezanu za nemili događaj u Ekvadoru. Nakon te epizode u Ekvadoru slijedeći njihov susret dogodit će se u Gradu Prozirnih Sjenki gdje će Martin upoznati Javu i iz kojeg će zajedno pobjeći praćeni velikim požarom u kojem su mislili da je stradao i Orli. Ipak, on nije bio poginuo. Vatra mu je unakazila lice, desno oko i desnu šaku koju je naknadno zamijenio zrakom moći, modificiravši tako svoj pištolj sa zrakama.

Instrumentirani znalačkom gradacijom napetosti dolazimo i do finala priče koji se odnosi na samu «blistavu kuglu» i tada saznajemo što je ona ustvari – ona nije ništa drugo nego GLOBUS! Globus star 4500 godina sa perfektno preciznim prikazom svijeta na kojem se vidi i Atlantida… Nevjerojatno, zar ne?

Ovakvim raspletom Castelli nam nedvosmisleno daje do znanja kako će, bez obzira na sve moguće svjetske misterije koje će Martin u budućnosti istraživati i rješavati, glavni pokretački motiv njegovog života ipak biti nikad razjašnjeni misterij Atlantide.

O crtežu neću trošiti puno riječi jer potpis Giancarla Alessandrinija pored naslova ove epizode govori sve.

Iščezli i nepoznati kontinenti i narodi, tajanstvena oružja, povijesne i edukativne činjenice obrađene alternativnim pristupom, rituali platonskog udvaranja i ljubomornih ispada, nedokučive teorije osvijetljene višedimenzionalnim snopom svijetlosti, nevjerojatni zapleti i raspleti…

Sada mi je savršeno jasno zbog čega je tako lako bilo zavoljeti svijet Martina Mysterea.

Naprijed

MM LMS 01 Ljudi u crnom

MM LMS 03 Operacija Arka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Legendarna prica, legendarni autor recenzije, legendarni junak! Sta vise reci: osim cista 10, to ti je ocjena!
    15.12.2003
    15:09:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • big joco

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    klasična MM avantura zbog kojih smo, oni koji smo jih pročitali zavoljeli ujka Martija
    15.12.2003
    20:11:00 sati
    big joco
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Kao prvo,pohvale Gastonu na ovoj izvanrednoj recenziji.Nadam se da se neće zaustaviti samo na ovoj jednoj,jer je evidentno da je veliki poznavatelj MM tako da HOĆEMO JOŠ!
    O samoj epizodi mogu reće jedino to,da sam još uvijek u dilemi-je li ovo najbolji MM ili je to ipak Izvor mladosti?Tko bi to znao..;-)Stvarno,priča je fantastična.Ideja o dolasku starih Egipćana u Ameriku jednostavno je do jaja i u samom stripu je sjajno razvijena.Upoznajemo Beverli ali i Orlija koji su sve legendarni likovi serijala.Priča je vođena majstorski,posebno mi se sviđa kad kroz pojedina Martijeva sjećanja doznajemo kako je "upoznao" Javu,odakle mu i kakav je taj čudni pištolj koji nosi itd..Sjajna podloga na koju se kasnije u biti nadovezuje cijeli serijal.Naravno,plus je i pojava Mister NOa,kod kojeg je,nažalost,crtač potpuno podbacio(pogledajte samo na što liči).Gledajući njegove kasnije radove,Alessandrini je ovdje još u početnoj fazi tako da nije to ono na što smo navikli.Ovu epizodu preporučujem svakome jer je jednostavno - SUPER!
    15.12.2003
    22:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako ovo nije najbolja u nas objavljena epizoda Martija Misterije, onda je sasvim sigurno među prve tri. Izvanredna ideja, sjajna priča, odličan popratni crtež i gotovo sve što se može voljeti kod Martija može se naći u ovoj epizodi. Tema Atlantide je meni osobno bila i ostala daleko najdraža tema MM i, uz čast iznimkama, čini mi se da je kvaliteta epizoda obrnuto proporcionalna njihovoj srodnosti s temom Atlantide.
    Sve u svemu, fenomenalno.
    (Naslovnice nisu bog zna što, ali ako ovoj epizodi ne dam 100, onda ne znam kojoj).
    18.12.2003
    23:54:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Onaj pravi MM iz vremena kad je ličio na Indianu Jonesa. Atlantida je temelj svih misterija i glavna tema serijala. Ovdje je razvijena jedna fina i zanimljiva priča. Šteta da ne ide u dubinu i detaljno pojašnjavanje fantastičnih pretpostavki, ali već se tu otkriva ideja koja će se uvijek provlačiti kroz epizode: MM ima svoje pretpostavke, ali će o njima progovoriti tek kad bude imao neoborive dokaze (a to znači nikad). Povezanost Maja i starog Egipta, super, globus star tisućama godina, s ucrtanom Atlantidom, obožavam ovakve zagonetke. Genijalno pojavljivanje M.Noa kao prijevoznika, naravno, sada je to stariji i smireni M.No, koji je prošao svašta i vidio svašta i u tih par sličica je fenomenalno skinuta cjelokupna njegova pojava, posebno komentar Jave: vidio sam razne vrste majmuna, ali jeste li sigurni da je taj vaš pripitomljen??!!!:))))))))) Crtež je baš super, a sviđa mi se i druga naslovnica, koju nisam nikad ni vidio. Jedino što me muči, kakva je to k*****a riječ, koji vrag je to, ešarpa????????
    02.05.2004
    12:48:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda Martija Misterije. Ne samo zato sto sam 1983. godine kada je ovaj strip objavljen kod nas po prvi put kupio Martija (i od tada ga poceo skupljati), preskocio sam Ljude u crnom tada, vec zato sto je pun avanture, ko pravi Indijana Dzons. Belize, Maje, Egipcani koji su im ostavili stelu, ostareli Mister No i naravno pojava Orlija po prvi put na nacin na koji taj covek apsolutno zasluzuje. Jednom recju, fenomenalno!!!
    02.05.2004
    21:59:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Žiga

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlična priča.Volim misterija i ova sa globusom mi je jedna od najboljih misterij, koje se ikada pojavljuju u Martinu.Sviđa mi se i što barem na tren možemo vidjeti u Orloffu ono malo što je ostalo "arheološkog" u njemu, kada se pred njima otvore vrata i zasija im zlato u oči.To je scenarijsko odlično obradeno, jer več u sledečem trenu, on jasno kaže, da ga zanima samo zlato.Crtež je dobar, ali meni osobno Alessandrini nije među najboljima MM crtačima.
    13.10.2004
    21:18:00 sati
    Žiga
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Pročitao sam priču u Dark Horse američkom izdanju: izvrsno - i priča, i scenarij, i naslovnice. U DH izdanju mi je naslovnica još bolja.
    03.06.2005
    09:44:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Dobro, mozda nisam poceo sa skupljanjem leptira, kao sto sam pomenuo u komentaru za #1, ali izgleda da krecem sa jos jednom kolekcijom. I dalje ne mogu de se oduprem dojmu da bi sve bilo drukcije da sam ovo kucao osamdeset i neke. Ipak, ovo je znatno bolja epizoda od prethodne i ima spektakularnu premisu. Globus je vrhunac price, Beverlin otac kao egipatski svestenik mi je bezveze. Izmedju imamo klasicnu avanturu u kojoj dobijamo i prve naznake sta je bilo ranije i ko je ko u serijalu.
    03.10.2005
    03:56:00 sati
    Barker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    9, 10, 6, 9

    Vrhunska priča! Jedino mi Java previše dobar kao pas tragač. Mislim da su kasnije epizode puno realističnije u tom pogledu. Alessandrinijev crtež u prvoj epizodi mi je puno bolji nego u ovoj. Ajme, na što mu Mister No liči!?! Je da bi triba bit stariji i deblji, ali ipak... 
    26.12.2006
    20:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Egipčani u Americi 2500 godina pr.n.e., kristalni globus star 4500 godina na kojem je ucrtana Atlantida, plus Misterija u stilu Indiane Jonesa, plus odlični Alessandrini, jednako je jedna od najboljih epizoda u  serijalu. Castelli je ovom epizodom stvorio podlogu na koju se nadovezuje cijeli serijal.
    26.05.2007
    23:25:00 sati
    Manetola
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve pet  za ovog legendarnog strica martina,kao i za recenziju
    29.05.2007
    13:45:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Super super super, pricane ostavlja prostora nego da se procita u dahu, stvarno super!!!
    15.08.2007
    10:20:00 sati
    tex2
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 85%

    10, 9, 7, 7

    Vrlo dobra priča, nakon predstavljanje Ljudi u crnom dolazi predstavljanje Orloffa..nekako mi je sve još uvijek preindijanadžonsovski, klasična avantura ali dobro ispričana i s odličnim idejama za podlogu..naporan mi je Javin supernjuh, al to je valjda poslije svedeno na prihvatljivu mjeru..crtež lošiji nego u prvom broju, al dosta dobar ipak..naslovnica/e solidna/e..volio bi da sam ga mogao čitat prije 10 godina, onda bi i moje ocjene bile ovako visoke :)
    17.08.2007
    23:05:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Odlična priča koja zaslužuje sve pohvale. Ne zna se šta je Castelli bolje spripovijedao: globus star 4500 godina sa lokacijom atlantide ili drevni egipćani na zemlji Maja. Pohvale Castelliu na stvaranju jednog od zanimljivijeg glavnog neprijatelja u svijetu stripova.  Crtež je malo "zanimljiviji " nego u prošlom broju, ali pošto me je ova epizoda oduševila, dat ću još malo veće ocijene crtežu i naslovnici...
    18.08.2007
    02:45:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Ma tako je. Martin Mystere iz vremena kad je bio "svjež". A kad je Castelli bio gladan ideja i tematike, pa ovdje miješa staroegipatsku kulturu sa onom staroameričkom, pa globusi, putovanja, plus prvo pojavljivanje Sergeja Orloffa i priča oko njega i Mysterea. A i Martin je tada puno više putovao po smrdljivim prašumama i probijao se kroz bujnu vegetaciju, baš kako su rekli - u stilu Indiana Jonesa! Crtež mi je još dosta slab, naslovnica dobra.
    22.08.2007
    15:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odlična priča i pojava Martijevog najvećeg neprijatelja drugu epizodu u serijalu čine jednom od najboljih. Dobro, kasnije je bilo i nekoliko boljih epizoda ali ova je ostala u vrhu liste. Samo mi nije jasno zašto je Dnevnik umjesto prezimena Hauard pisao Hard?
    21.10.2007
    15:34:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    klasika, dobar uvod u serijal i jedna od epizoda koje zauvijek ostaju u vrhu
    09.12.2007
    23:04:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    ..,
    22.12.2007
    16:33:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 7, 6

    Vidim da ima dosta visokih ocjena… Da, epizoda je dobra, ali meni ipak ovo nije vrh MM-a jer je bilo puno zanimljivijih epizoda sa daleko boljim scenarijem. Ovdje je početak veoma zanimljiv i tajanstven ponajviše zbog Orloffa koji je stalno u sjeni…Također je simpatično što se Castelli sjetio ubaciti ˝starijeg i pametnijeg˝ Mister Noa koji priča o svojoj mladosti i čak ima svoju vlastitu tvrtku. Ali unatoč svemu, ipak je način upućivanja pipera ostao nepromijenjen, a i Jerryjeva primjedba o Javi je najjača, haha… Kasnije mi se još svidjela oma borba u krčmi u kojoj su Martin i Java potukli one seljake. Ono što je slabo ovdje je rasplet, nekako se to na kraju sve odvija na brzinu…sve se prebrzo srušilo, rješenje s halucinogenim plinom mi nije baš napeto. Jedino je ideja o globusu fenomenalna i njemu je trebalo biti posvećeno više pozornosti. Veliki plus epizodi je dobra lokacija tj. belizejska prašuma jer su mi uvijek bile draže ovakve epizode od onih ˝gradskih˝. Crtež i naslovnica prosječni.
    09.05.2008
    19:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Pošto sam tek nedavno došao do ove epizode, a već u drugima čitao o prvom pojavljivanju Orloffa i Jave u serijalu, utisak je nešto slabiji...
     
    Ova epizoda je, though, školski primer kako i koliko jedan strip može biti edukativan, i naravno, kao i nebrojeno drugih epizoda MM, tera čitaoca da se, nakon što je pročita, upusti u dodatno istraživanje o temi, ovde pre svega Mayama. (Ili da kažem: o temama!)
     
    Kad je na kraju "zablistao" globus, slatko sam se nasmejao. Koliko je puta samo Castelli dao neko takvo jednostavno, a opet efektno rešenje!
    06.01.2009
    17:30:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 7, 6

    Ovo je bio DSSM. Vrhunska djela. Svidio mi se Sergej Orloff odmah kao neprijatelj iako to neće biti kasnije. Dakle pošto volim čitati misterije sjelo mi je ovo egipatski stećak u Južnoj Americi. Zanimljivo se zahuktava. Ovdje su još uvijek rabili mucharde što je plus. Nažalost serijal je nakon muchardi počeo padati, ali još uvijek se može uživati u starim brojevima. DSSM tada nije bio tako star dok u našoj regularnoj ima 57 godina. Alessandrini uživa moje puno povjerenje no kao i Fillipucci previše čist crtež karakterističan za Martyja. Naslovnica mi nije sjela!
    15.01.2009
    00:02:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Sasvim mi je logično da se u drugom broju radi o egipatskim misterijima, a eto uz to je predstavljen i drugi Martinov najljući neprijatelj, S. Orloff, iako fizički previše izgleda opako. Nisam siguran bazira li se priča na stvarnom, ali nepriznatom otkriću, ali sam siguran da je jedan rimski privjesak iz 3. st. n. e. uistinu pronađen u Srednjoj Americi.
    23.01.2009
    20:10:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    Prvi broj Martina koji sam pročitao i to davno.
    25.01.2009
    19:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    03.02.2009
    08:25:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni zasigurno u top deset Martina ovaj genijalan strip ima sve.Misteriozan početak,indy stil i toliku dozu pseudoarheologije da ti se vrti u glavi.A za veliko finale  pojavljivanje glavnog negativca.Sličica koja ostavlja bez daha.Apsolutno genijalno.Crtež je maestralan jer obožavan stil Alessandrinija na Martinu.Crtež koji jednostavno najbolje paše tom junaku.Kako kažu minimalistički.Sama naslovnica te također tjera da kupiš strip da vidiš ko je taj lik sa koji je tako iznenadio našeg junaka.Vjerujem da je u to vrima baš htjela proizvesti taj marketinški trik.Na mene je tako djelovala iako sam znao tko je on.Oličenje zla je rođeno. 
    27.04.2009
    14:43:00 sati
    provodina
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Prve dvije epizode su ključne za serijal. Prvi broj je upoznavanje s glavnim likom + siže problematike kojom će se on baviti, dok u drugom broju dobivamo već neku širinu, upoznajemo se s ostalim protagonistima i svijetom u kojem će se zbivati daljne pustolovine. I to je ovdje urađeno i više nego dobro. Pustolovni duh, akcija, glavni nemezis Orloff, zaokruženo s dopadljivom i intrigantnom temom o tome kako su Egipćani stupili u kontakt s Majama, što u konačnici ima veze s famoznom Atlantidom. Naj-moment ove priče je susret s Orloffom. Upečatljivo za popizdit! Posebno konverzacija u kojoj Sergej Orloff priča o prošlim događajima koji se tek imaju ispričati (to je ta širina o kojoj sam govorio [ali i dokaz da je autor imao viziju]). Ima još dosta sitnih detalja koji već u drugom broju daju sliku o kakvom je strip-serijalu riječ. Drugi jaki moment je kad Java ko pas tragač, ha, ha, juri bandite! Ili ono kad mu zoomira facu gdje se koncentrira, ha, ha, ha! Neprocjenjivo. Šteta što Java nije takva primitvna sirovina u novim brojevima. Što se tiče zamjerki, možda je falilo još malo saznanja, jer se ovako sve svodi na taj "vau" usklik nakon što Marty ugleda globus, dakle samo još jednu potvrdu o postojanju Atlantide. Trebalo je još pričati i povezivati, ali opet, sve je to sasvim dovoljno za jedan od početnih MM brojeva. Crtež je nekako lud i zato mi se sviđa. Naslovnica najbolja ikad.
    22.10.2009
    00:00:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 82%

    9, 10, 7, 4

    Priča i scenarij: Onaj globus je najzanimljiviji dio epizode i šteta je što o tome nismo više saznali. Ipak, dobro je što smo saznali ponešto iz Martinove prošlosti tako rano u serijalu. Castelli je uvijek imao smisla za dobre negativce (pogotovo u Mister Nou) ali Sergej mi je jedan od najjadnijih protivnika iz cijelog SBE-a. Ne znam ni zašto, nešto u vezi njegove pojave mi baš smeta. One dvije murchadne valjda mogu biti podešene po jačini kao fenovi jer inače ne znam kako Martinova onesposobljava, a Orloffova ubija (ili možda je objašnjeno, ali nisam primijetio). Nisam znao da je Castelli one indioske fraze napisao kao neke besmislene rečenice na jeziku Euskariju.

     

    Crtež: Alessandrini je dosta dobar, ali je dosta loše nacrtao Mister Noa u ovoj epizodi, makar se radi o kameu na dvije stranice.

     

    Naslovnica: Lijepo izgleda, ali je ogromni spoiler u neku ruku.

    25.03.2010
    17:55:00 sati
    Opti
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    U Ljudima, stoki i junacima (Ken Parker) imamo citav niz heroja ... koji su verno prikazani, sa blagom dozom cinizma. Ali ovde je Mister No pravi pravcati retardirani ostareli privatni avioprevoznik. Castelli je jos tada znao u kom pravcu ce krenuti Mister No. Pre 29 godina predvideti da je jedina mogucnost koja ostaje Mister Nou razvoz turista po centralnoj i juznoj Americi je genijalno. Ja licno sa crtezom Alessandrinija nema nikakav problem, nije moj omiljeni crtac ali nije ni najgori iz SBE stafa. Epizoda je samo najava vrhunskih epizoda koje su usledile. I kao sto je kod Dampyra neophodno procitati prve epizode da bi lakse pratili nastavak price isto je i kod Martija. Kada sam kupovao Martija nekada uposte mi nije smetao Djil. Mozda zato sto sam imao 9 godina. Jos uvek cuvam prvih 40 brojeva Dnevnika.

    27.06.2010
    11:56:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Veoma zadovoljavajuća druga epizoda. Ne toliko zbog samog misterija koliko zbog dobro razvijene priče na samo 130 stranica u kojoj ima svega, od akcije do Martinove prošlosti, prikazano u osjetno boljem Alessandrinijevom crtežu. Naslovnica je dobra iako je teški spoiler.

    19.07.2010
    15:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo pojavljivanje Sergeja Orloffa ne može biti loše! Predobro!

    08.01.2011
    13:59:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Pocetak Martijevog serijala, zato sto je ovo prva pojava Sergei Orlaff-a, najveceg Martijevog protivnika.  Ovo sam ja procito na Engleskom izdanju Dark Horse comics, koji su objavili ovu epizodu kao broj 5 (od 6 objavljenih Martijevih epizoda na Engleskom).  Pocetak price mi je dobar, ali druga polovina me podsjeca na Spielbergov film "Raiders of the Lost Ark", gdje isto tako ima jedno blago koje unistava ljude koji ga nadju, iako je samo malo drugacije, ideja je veoma slicna.  Alessandrinijev crtez je vrhunski, covjek je pravi majstor za Martija, sto se mene tice niko drugi ne crta Detektiva Nemoguceg bolje od njega.  Originalne naslovnice su super, pogotovo one treca koju Dnevnik nije nikad objavio.  Martin Mystere je ozbiljan strip, jeste da ima sala i naucne fantastike u njemu, ali od svih Bonelijevih stripova, ja bi reko da je ovo naj-edutaktivniji.  Naucio sam vise o geografiji, istoriji i slavnim ljudima naseg svijeta nego u nekim istorijskim knjigama.  Dobra epizoda, i vazna prica za svakog Martijevog fan-a.

    23.01.2011
    15:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Avantura nulte kategorije, naslovnica najbolja u serijalu.

    24.02.2011
    19:17:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Pravi MM u kojem nas Castelli šeta kroz alternativnu povijest. Ovakva zanimljiva tema koja nam otvara pitanje je li Kolumbo uistinu bio prvi je baš po mojem ukusu. Spadam u ljude koji vjeruju da se u Ameriku išlo i prije Kolumba. Sad, jesu li to baš bili Egipćani ne znam, ali Vikinzi su svakako mogli. Imali su dobre moreplovce i brodove i što je njima bili skočiti do Islanda pa u Ameriku. Čas posla. LoL

    Crtež je odličan, u ovoj fazi se Alessandrini uistinu trudio, crtež mu je puno bogatiji nego što je danas.

    18.03.2011
    11:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Castelli se dotakao jedne opasne teme, sreca njegova pa ga nije CIA posjetila, ali ko zna, mozda i jeste.;)

    U scenraiju mi se ne svidja sto je previse brzo i zbrzano razrijesena misterija oko Jave i oruzja na zrake. Alessandrini je ok, ali mislim da je pogresan covjek koji je postavljen za glavnog crtaca. 

     

    29.03.2011
    12:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Volim kultne epizode (kao i velika večina ljudi) u kojima se događaju bitne stvari, događaji koji će se spominjati i u daljnjim epizodama.

    12.07.2011
    21:26:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Osvetu boga Ra ću uvek ubrajati u svoje omiljene stripove, ne samo našeg DSSM. Tu se već srećemo sa svim onim što će postati ova edicija.

    U 130 strana smešteno je jako puno podataka, dobar zaplet, osvrt na prošlost glavnih protagonista, njihove osnovne karakterne osobine, zanimljiva misterija ... Castelli prosto briljira, a Alessandrinijev stil baš prija mom oku.

    Čista desetka!

    25.07.2011
    08:53:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Za nijansu bolje od prve epizode, sve je intrigantnije i zanimljivije.

    14.09.2011
    08:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon malo naivne prve epizode smo dobili ovu napetu priču.

    19.03.2012
    22:10:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    7, 3, 4, 5

    15.06.2012
    19:04:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 7, 9

    Štajaznam, nostalgija i te stvari na stranu al'....baš ponovno čitam ovu epizodu u Agarthijevom izdanju (koje je, btw, puno grešaka tipa ispuštene rečenice, tipfeleri i slično) i valjda prvi put obraćam pozornost na to kako je priča izvedena.

     

    Zamjerke:

    - tajanstveni glavni negativac o kojem se natuca u prvom broju prikazan je bez ikakvog pardona odmah na naslovnici. 

    - premda ga u stripu dosta kasno susrećemo (u punoj figuri), postojanje druge Murchadne se prebrzo otkriva, Castelliju nula iz razumijevanja trilera

    - Alessandrini još uvijek nije do kraja osmislio Martija pa mu dosta često nekonzistentno mijenja figure i izraze lica

    - Martijeva nespremnost da otkriva svoje teorije o postanku civilizacija i napadi na njega tijekom konferencije prilično su sumnjivi u svjetlu toga što pored njega hoda neandertalac star mnogetisuće godina...ne znam je li ovo ikad kasnije obrađeno u serijalu, al' prilinčo je sumnjivo da bi ga znanost, vojska, Ljudi u crnom pustili da samo tako hoda naokolo...U svakom slučaju, prema informacijama iz drugog broja skepticizam prema 'alternativnim' objašnjenjima postanka civilizacije nije mi uvjerljiv 

    Pozitivne stvari: tja, klasik :)

    12.07.2012
    22:57:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    U vrijeme kada se je ovaj strip radio,prvi Indiana Jones je punio svjetska kina,pa vidim dosta sličnosti iako je na kraju Martin Mystere u Javinom društvu ispao potpuno drukčiji i orginalan. Ova priča je jedna jako zanimljiva avantura u Belizeu sa bombastičnim povezivanjem Maja i Egipčana. Pojavljivanje avio prijevoznika koji nogom udara svoj piper kako bi mu zastartao motor me je posebno obradovalo i nema veze što je mister Drake podeblji i pomalo neprepoznatljiv. Alessandrinijev crtež mi ovdje baš i nije nešto,ali naslovnica je odlična i legendarna iako pokazuje previše (pokazuje sve).
    21.09.2012
    23:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    31.10.2012
    15:48:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Priča koja se pamti po prvom pojavljivanju večnog Martijevog neprijatelja Orlija. Također se pojavlja i Mister No. Dobra priča sa dobrim crtežom. Več u drugom broju imamo isti kraj kau u prvom i kojeg čemo još puno puta vidjeti. Na kraju se sve ruši i uništava, svi dokazi postojanja su uništeni a Martijevi neprijatelji u potresu onesposobljeni.

    31.10.2012
    16:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda smjestena u centralnoj americi, prepuna avantura i sa odlicnim crtezom.

    15.11.2012
    18:54:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    Vrlo dobra prica, ali druga polovina epizode je bas zbrzana. Ono prepricavanje dogadjaja iz proslosti sa Martijem i Orlofom i Javom je previse zbrzano i nekako naivno prikazano.
    15.11.2013
    20:03:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Priča ide u top 10 Martija. Tečna priča, zanimljivi predeli. Strip koji je mnoge privolio da čitaju Martija.

    23.03.2014
    17:29:00 sati
    BS
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 85%

    10, 9, 6, 10

    Klasik! Prvo pojavljivanje Orloffa, napeta i zanimljiva priča. Sve je već rečeno u prethodnim komentarima. Alessandrini se još traži, naslovnica odlična. 

    07.07.2014
    23:16:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Kako je počeo tako je i nastavio.Fantastično.

    30.09.2014
    17:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip je remek - djelo.

    21.07.2015
    19:43:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Odlična avantura na jako primamljivoj lokaciji sa veoma dobrim crtežom i odličnom ''otkrovenje'' završnicom. Naslovna bi bila dobra da nije žešći spojler.

    27.11.2016
    23:22:00 sati
    Jocko
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Solidno, ali i dalje dosta predvidljivo i ne baš pretjerano zanimljivo ispripovijedano... Povijesna pozadina je ok, kao i inače, ali sama priča je lišena nekakvih većih uzbuđenja; prošlost Martina i Orloffa, pa i Martinov susret s Javom, je samo niz nabacanih prizora koji će, istina, kasnije biti detaljnije prepričani, ali na ovakvo prvo čitanje uopće ne ostavljaju neki poseban dojam... Već je i primijećeno da je rasplet zbrzan...

    Tako da, objektivno, ne razumijem otkud ovakvo oduševljenje. Castelli briljira na povijesnoj pozadini, ali pretvorba iste u neku pamćenja vrijednu priču mu je osrednja...

    04.06.2017
    11:39:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    19.10.2017
    15:50:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiva priča koja uključuje sve one elemente koji krase ovog strip junaka.

    09.07.2019
    11:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedna od boljih epizoda iz početnog perioda.

    28.07.2019
    23:48:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    20.09.2019
    09:46:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1576
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum