Operacija Arka

Martin Mystere

MM LMS 03 | 64 str.

Jedan "sumnjiv" satelitski snimak planine Ararat je bio dovoljan da Martin (Marti) i Java krenu u potragu za Nojevom Barkom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Operacija Arka
  MM AGA 3
 • Operacija Arka - Prokleto pleme
  MM LIB 3
 • Operacija Arka
  MM LMS 3
 • Operacija Arka
  MM MP33 3
 • Martin Mystere #1
  MM VCBMM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Operazione Arca
  MM SR 3

ZANIMLJIVOSTI

 • Ovo je prva Martinova kompletna avantura. Prvobitna ideja je bila da epizode na 64 strane nemaju nastavke, ali se kasnije od iste odustalo
 • Zanimljivo je da u ovoj epizodi glave Martina, Diane (Dijane) i Jave nisu Riccijeve, već ih je crtao Franco Bignotti
 • Tajanstveni hijeroglifi uklesani u steni (poslednja vinjeta na 70-oj strani) nisu izmišljeni. Pronašao ih je pukovnik Alexander Koor, tokom ekspedicije na planini Ararat 1975. godine
 • Radarista koji se pojavljuje na 72-oj strani nosi ime Sato, (koje se u turskom izgovara kao i francusko ‘Chateaux’), iliti Castelli:-)(srpski, zamak)
 • Naslovna strana originala nikad nije objavljena u Srba, Dnevnik je stavio Gila (Đil, epizoda El Coyote, tj. "Kojot")
 • Ova epizoda je u Italiji doživela još tri izdanja, prvo u Raccolta seriji (Raccolta 2, 1984), zatim u tuttoMystere seriji (tuttoMystere 3, 1989), i na kraju u ediciji L’integrale (L’integrale 1, 1999)

Prilikom susreta multimilionera Bergera sa Martijem, predočen je satelitski snimak planine Ararat na kome se vidi nepoznata formacija neprirodnog porekla, a za koju se sumnja da predstavlja ni manje ni više nego Nojevu barku. Berger, koji zbog svog slabog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da sam krene na put, predlaže Martinu da organizuju zajedničku ekspediciju Misterija-Berger, koju će ovaj potonji finansirati. Put dalje vodi Martina i Javu u Carigrad, gde mu iznenada biva dodeljen vodič-pratilac, izvesni Cenan Sahir Barsanian, koji, kako se ispostavlja ubrzo, pripada separatistickom pokretu Slobodna Jermenija. Prilikom krađe helikoptera a za polzu (korist) svojih saboraca, isti i gine od tempirane bombe koju je postavio KGB. Neposredno pre nesrece Cenan ostavlja nase junake same na Araratu da se snalaze kako znaju i umeju. Pukim slučajem,a na izmaku snaga, Martin i Java pronalaze pećinu u kojoj se nalazi Nojeva barka, a koja opet potiče od Atlantiđana. Po svemu sudeci, barka nije bila ništa drugo do sklonište za predstavnike svih vrsta flore i faune, izabranih da prežive nadolazeću katastrofu. Obojica bivaju pronađeni nedaleko od mesta pada helikoptera, u nesvesti, pa Martin prilikom zapisivanja svoje poslednje avanture se i pita da li je zaista pronašao barku, ili je to bilo samo priviđenje prouzrokovano premorom i hladnoćom. Odgovor nam daje Java u poslednjoj vinjeti.

Ovo je tipična akciona avantura gde imamo Martina u ulozi Indijane Džonsa, a rekao bih i Agenta 007. Martin je upleten u špijunsku aferu, jednu od mnogobrojnih tokom Hladnog rata, u koju su umešani kako CIA (multimilioner Berger je zapravo pukovnik Berger, agent CIA-e) tako i KGB. To će i krasiti još neke kasnije avanture, ali već sa Otrovnim okeanom koji je i objavljen u vreme izdisaja blaženopočivšeg SSSR-a, prestaće i potreba za ovakvim tipom avantura.

Osim toga, Castelli nam na jedan zanimljiv način približava i tragediju jermenskog naroda, koji je uzgred budi rečeno prvi primio Hrišćanstvo, što sa ponosom i danas ističu, i koje je usled nepovoljnog gegrafskog položaja kroz istoriju bio na udaru velikih carstava, Persijskog i Vizantijskog u prvom redu. Treba napomenuti da je u toku Prvog svetskog rata Turska počinila prvi zabeleženi genocid u istoriji, kada je stradalo čak milion i po Jermena; Turska, s druge strane odbacuje optuzbe da je genocida uopste i bilo. Ipak, u stripu naglasak je stavljen na period posle Prvog svetskog rata; na podelu Jermenije na istočni, manji deo koji je pripao SSSR-u (današnja Republika Jermenija) i zapadni, daleko veći, deo koji je ostao Turskoj, zajedno sa planinom Ararat. Osim toga, u ovoj epizodi Cenan nas upoznaje sa deportacijom od cak 700 000 njegovih sunarodnika od strane Staljina (posle Drugog svetskog rata) da bi se opravdala aneksija, a ja bih dodao i kaznio Jermenski narod, u udaljeni Sibir i Altaj, sve zajedno sa Jevrejima i Nemcima, "nepouzdanim elementima" sovjetske države. Takođe, ovde se prvi put susrećemo sa originalnim jermenskim pismom, koji je sočinio u V veku Sveti Mezrop Mashtoc (za koga se veruje da je i tvorac gruzijskog pisma), jednistven u svetu, bez ikakve veze sa latiničnim, ćiriličnim ili arapskim pismom, a opet za potrebe autonomne Jermenske crkve.

Castelli nam je još jednom demonstrirao svoje poznavanje kako mitova tako i istorije, ovoga puta Jermenskog naroda. Na samo 64 strane je uspeo da da interesantno tumačenje opšteg potopa, ostavljajući na čitaocu presudu o tome da li je barka zaista pronađena ili ne. Crtež me je, s druge strane, kada sam prvi put čitao ovu epizodu (dakle pre vise od dve decenije) , šokirao. Ali u pozitivnom smislu. Riccijev Martin (doduše, on će Martina crtati samostalno počev od epizode Kuća na granici sveta, ovde ga vidimo samo u par vinjeta) toliko odudara od Alessandrinijevog, da sam se i pitao da li je ovo reč o istom junaku. Ipak, čovek se na sve navikne, meni je Ricci dobar, pogotovu u scenama elementarnih katastrofa, drugih dimenzija i tome slično.

Ono što je karakteristično za našeg junaka su priče zasnovane na legendama i mitovima raznih naroda. To je opet i razlog zašto Martin nikako nije u mogućnosti da dostigne ‘slavu’ koju imaju drugi Bonelijevi junaci, Zagor na primer. Ipak se od publike traži malo više potkovanosti u oblasti opšte kulture. Opšti Potop, koji je i uzet kao tema za ovu priču, nije samo Biblijska priča, isti se pominje u legendama Asiraca, Vavilonjana, Sumera, Persijanaca, Indijaca, Kineza, australijiskih Aboridžana, Iraca, Islanđana, Norvežana, južnoameričkih Indiosa, Acteka i Hopi Indijanaca kao i mnogih drugih naroda.

Istorija, akcija, mitovi i drugo, karakteristični za prvih par godina izlaženja su razlog zašto i dan danas, kada je nivo kvaliteta jako nizak, sam i dalje veran ovom junaku. Operacija Arka spada u one epizode koje čoveka čvrsto vežu za dati serijal.

Naprijed

MM LMS 02/03 Osveta božanstva Ra

MM LMS 04 Prokleto pleme

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Djole

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Sa distance, ništa posebno - ima dosta drugih priča i legendi koje se bave sličnim temama, na sličan avanturistički način. Ali sećam se kada sam pre iha-ha godina prvi put čitao Operaciju Arka. Bilo mi je to fascinantna priča, što zbog teme, što zbog crteža, što zbog špijunaže, a verovatno bi mi bila još fascinantnija da smo mogli da vidimo originalnu naslovnicu. Ponekad ne valja gledati stvari sa distance. ;)
  I sve pohvale recenzentu!
  19.10.2004
  21:12:00 sati
  Djole
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Fenomenalna prica, bar sam to pomislio kad sam je prvi put procitao. Zao mi je jedino sto nije bar malo duza. Slazem se da sa ove distance mozda deluje pomalo naivno ali to je cena odrastanja (koju necu da platim).
  22.10.2004
  11:51:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 68%

  8, 6, 6, 8

  Castelli je imao ideju ali ju je loše realizirao,što i nije takva rijetkost u početnim MM epizodama.Nedopustivo je da je tako veliku misteriju kao što je opći potpot strpao u tek nekoliko stranica stripa,gdje prednjači špijunski triler a sama potencijalna Noina arka zauzima tek par stranica,onako usput.Mogla se tu razviti odlična,višedjelna epizoda a ne ovako zbrzana.Zakon mi je scena kad se Java raplače slušajući pjevača u kafiću.Ali sve u svemu,jedan od lošijih MM.Prije par godina sam na Discoveryju gledao emisiju o "čudnoj"satelitskoj snimci na brdu Ararat.Govorilo se tad da će se organizirati ekspedicija itd. ali ne znam kako je sve zavšilo.Prozirna senka je pravi poznavatelj MM i tema kojima se on bavi i odlična je stvar što piše ovako izvrsne recenzije.
  28.10.2004
  00:17:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 6, 10

  Slažem se s Acom, Noina arka na samo par stranica, a razvlači se dosadna priča oko špijunaže. Moglo je to (i trebalo) bolje. U svakom slučaju, ponovo imamo dodir sa osnovnom postavkom serijala (civilizacija Atlantide) i scenarij koji će se i u buduće primjenjivati: MM pronalazi dokaze za svoju teoriju, ali ti dokazi na kraju uvijek ispare. Originalna naslovnica mi se sviđa.
  06.11.2004
  10:58:00 sati
  stinky
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 54%

  5, 6, 5, 6

  Opa bato, Makedonci mogu da se pohvale da jedini u ex-Yu imaju originalnu naslovnicu za #3, a ja imam totalni deja-vu dok "napeto" iscekujem petak, ne zbog vikenda, ludog provoda ili slicno, vec zato sto cu na kiosku zateci neki novi strip. Bas kao u ZS/LMS doba. I ja mislim da je arka zasluzila mnogo vise od "pukog prividjenja" na par strana dok je ostatak posvecen ja-tebi-ti-meni razmeni informacija. Ipak, saznali smo ponesto o Jermeniji sa kojom pocinje i geografski region Centralne Azije koji je meni izuzetno primamljiv. Sto se slova tice, pogledajte na tegli za "Nescafe" uputstvo za upotrebu na Gruzijskom i sve ce vam biti jasno, mali praznik za oci od azbuke, valjda moj favorit posle grcke.
  03.10.2005
  04:11:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda i odlična recenzija!
  10.10.2005
  00:07:00 sati
  Leka
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 72%

  8, 4, 9, 9

  Jednostavno prekratko, premalo arke, dug zaplet, kraj prebrz!! Nigdje nisam, u stripu, vidio priču o Armencima o kojoj piše Senka u recenziji - očito je radila cenzura. Veselim se Libellusovu izdanju sa orginalnom naslovnicom i kompletnom pričom. Crtež mi je bolji nego Alessandrinijev. Naslovnica odlična.
  26.12.2006
  20:09:00 sati
  Spock
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 65%

  7, 5, 7, 8

  idem redom po ovim libelusovim martijima, nakon odlične druge priče ova izgleda, malo je reći, jadno
  25.06.2007
  21:16:00 sati
  ken2
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Nije losa ta poruka Atlantidjana o kraju svijeta, koliko god puta da se pojavi dobro ispadne! Meni su te price koje ostave protora za razmisljat super!
  15.08.2007
  10:30:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Dobra priča, šteta što zauzima tako malo mjesta, možda bi bila bolja da je bila na više stranica...Crtež odličan unatoč sitnm zamjerkama. Naslovnica nezanimljiva...
  18.08.2007
  02:50:00 sati
  Akul
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 7, 8

  Dobra ideja, malo dosadan scenarij, crtež negdje užasan negdje puno bolji, naslovnica solidna..sve skupa mi se čini da je ove dve kratke epizode poslije prve dve uvodne, služe za zagrijavanje, da vidimo o čemu će bit riječ. a poslije dolazi ono pravo
  19.08.2007
  23:45:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  Kratka pričica, ništa posebno. Riccijev crtež je za razliku od početnog Alessandrinijevog prilično dobar, jedino je Java nacrtan kao idiot.
  21.10.2007
  15:34:00 sati
  delboj
  uredi
 • milandj3

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  pričica je odlična u stvari. Kad sam je prvi put čitao tamo osamdeset i neke, ona mi je došla kao oni kratki stripići dodaci "velikim" junacima, tipa Lon Volf, Karabina Slim, Tajanstveni Alan i sl. pa nisam nešto obraćao pažnju na nju. Autori su postigli savršenu atmosferu kad se mali ljudi u vrletima planinčine susreću sa nečim kolosalnim kao što je pramac broda. Čovek prosto oseti hladnoću i pulsiranje tih šatro mašina koje su opsluživale brod a odlično je dočarana atmosfera kad Marti kolabira usled dejstva psiho ometača kakvim su bile opremljene naprave iz Atlantide (to kasnije vdimo u epizodi o etrurcima) ili prosto usled iscrpljenosti, vrag će ga znati. Najbolje su u stvari te epizode kad autor ne daje eksplicitan odgovor nego prepušta čitaočevoj mašti da odluči. Zato se čitalac valjda i vraća istoj priči nekoliko puta. Jedino ne znam gde je recenzent pronašao da je pilot helikoptera toliko stvari ispričao o Jermenima. U dnevnikovom izdanju on samo u jednom kadru kaže kako će helikopter dobro doći njegovim saborcima ko god da su. Naravno da nismo blentavi da ne znamo ko su Turcima šiptari ali u ovom slučaju izostalo je bilo kakvo elaboriranje. Da li je to još jedan od čuvenih primera cenzurisanja stripova?   
  20.12.2007
  09:39:00 sati
  milandj3
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 57%

  7, 3, 8, 3

  Nakon prve dvije epizode evo jedne lošije. Za jednu takvu temu kao što je Noina arka trebalo je napisati dužu priču, ali ipak je ideja o atlantidskoj arci veoma interesantna. Ovo mi je bezveze na kraju epizode: ˝...iznenada...sablasno se svjetlo naizgled širi čitavim dnevnim plovilom...˝ Dakle, nije jasno kakav se to mehanizam uključio i kako on djeluje, a i bezveze je što Martin nije siguran što se zapravo dogodilo, nego samo Java zna istinu i još uzgaja fosilne biljke iz arke. Crtež je dobar, ali dojam bi bio kompletniji da je Ricci nacrtao i glave. Naslovnica je glupava. 
  09.05.2008
  19:53:00 sati
  mpavin
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 74%

  9, 6, 7, 8

  Stvarno je to sa špijunažom i slicnim hladnoratovskim spikama bilo nepotrebno i dosadno, pogotovo kad je u prikrajku Noina Arka cekala da se oko nje izgradi jedna epska prica. Mislim, tko se uopce oduševljava tim sranjima? Šteta, (još) jedna odlicna tema olako potrošena...
  22.06.2008
  19:55:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 70%

  6, 8, 7, 7

  Da, šteta što ova tema još nije doživila nastavak iako će uskoro proći tristo brojeva od nje. Ideja s Noinom arkom je mogla i morala biti bolje izvedena. Nažalost, nekoliko uistinu nepotrebnih sitnica kvare dojam ove epizode. No tu se Martin tek gradio pa ću biti malo blaži, ali ubuduće ću očekivati viši levele priče.
  23.03.2009
  22:25:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 7, 7

  Scenarij epizode je tipično hladnoratovski, pogotovo zato što se radnja zbiva na granici Sovjetskog Saveza i Turske. Jasno je da će tu odmah biti i nekih političkih spletki. Ipak, epizoda je uistinu dobro završila, ostavivši otvorenim pitanje postoji li uopće Noina arka. Ispravio bih recenzenta u netočnoj tvrdnji da je genocid nad Armencima prvi zabilježeni u povijesti, to je zapravo prvi genocid počinjen u 20. stoljeću. Genocida je svakako bilo i prije ovog nad Armencima - uništenje pretkolumbovskih civilizacija, masakri i istrebljenja mnogih plemena sjevernoameričkih domorodaca, itd.
  19.04.2009
  13:06:00 sati
  Panon
  uredi
 • kreŠa

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Ni kraće priče,ni duže recenzije!Izvrsna priča,šteta što nema nastavka 
  17.05.2009
  18:31:00 sati
  kreŠa
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Martin još u povojima nema kontinuiteta ni svih ti čari ni ljepota koje ovaj junak pruža, ali ipak ima nešto u ovoj priči kojo uvik rado pročitam.Zanimljiva tema koja je ostala nedorečene do današnjih dana kod stripova MM.Važno je samo jedno kako kaže Martin (Castelli) ona rečenica koja će ga proganjati i do današnjih dana izrečena je upravo u ovoj epizodi, a to su Duhovi Tokapija.Nadam se da ćemo dobiti uskoro odgovor i na to pitanje koji je to slučaj riješio u Turskoj i postao popularan.Što se crteža tiče neman ni malo zamjerke ipak je riječ o Ricciju. 
  18.07.2009
  14:49:00 sati
  provodina
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 77%

  9, 7, 7, 8

  Ono što smo saznali iz ove priče je fenomenalno - Noina Arka i opći potop imaju veze s Atlantidom. To ja zovem pametnom interpretacjom starih nejasnih legendi. Sve to u konačnici stvara sliku MM-ovog svijeta i njegove povijesti, a ovaj stripić je tu za zagrijavanje. Nadalje, volim kratke priče (od 60 stranica), jer nema mjesta okolišanju, ali izgleda da je dobri stari stric Alfi uspio u nemogućemu. Pedeset stranica je posvetio špijunaži (neloše ispalo), a samo deset saznanjima o "Noinoj Arci". Nove epizode svjedoće da se Castelli nikad neće osloboditi potrebe za okolišanjem, ha, ha! Ostaje pitanje, bi li bilo bolje temu ovakvog kalbira obraditi na većem broju stranica? Što je, tu je. Kod tih prvih epizoda mi smeta što se sve otkrije banalno - Martin upadne slučajno u špilju i eto ti Arke... Nema veze. Crtež je okay, ali baš iz razloga što je Bignotti crtao face, jer one od Riccija baš i ne podnosim. P.S. Mislim da su @Spock i @milandj3 dobro primjetili. Ja ne vidim nikakvu priču o Armencima. Cenzura na djelu, haha.
  15.10.2009
  20:32:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Prošlo je nekoliko meseci od kako sam pročitao ovu epizodu, ali uopšte ne mogu da se setim da je posebna pažnja poklonjena toj priči o Jermenima...
   
  Nije ovo tako loše, samo mi je na kraju ostalo nejasno (ni prvi, ni poslednji put) zašto Java jednostavno Martinu nije pokazao onu biljčicu na kraju!? Ili mu na neki drugi način rekao šta zna???
   
  Glede činjenice da je preko tri čevrtine stripa nekakvo (Castellijevo) okolišanje, kako reče Inferno, pa se onda... Šta znam... 10, 15 ili 20 strana posveti onome oko čega se radnja gradi, to krasi ovaj serijal od samog početka, do dana današnjeg. Taj šablon će me uvek nervirati, ali je to ipak kod MM najčešće u granicama prihvatljivosti.
  06.11.2009
  20:47:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 71%

  10, 3, 9, 5

  Teklo je odlično sve do kraja.

  A evo i real-life snimka arke na Araratu o kojem Aco priča:

  http://huehueteotl.files.wordpress.com/2007/11/noahsark1.jpg

  26.03.2010
  17:31:00 sati
  Opti
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Odlična ideja za priču ali stvarno premalo stranica da bi se to odradilo kako treba.

  02.10.2010
  00:10:00 sati
  supermike
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 67%

  8, 6, 6, 7

  Dobra tema, ali kao što i većini smeta, problem je mali broj stranica i nedorađenost, pa čak se i sama priča više vrti oko CIA-inih špijunskih naprava nego o Nojinoj arki. Riccija ne volim previše upravo zbog načina na koji ljudima crta face pa i nije loše što je Bignotti ovdje uskočio.

  28.02.2011
  12:33:00 sati
  drogsy
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 65%

  6, 7, 6, 8

  Bas me interesuje kakva bi ova epizoda bila u epskom stilu: da je malo duza, na dvije ili tri sveske, pa da detaljno pokaze sve o Noivoj Arki.  Ovak kako jest, sa 66 stranica, mi je prebrza, i imam utisak da se prica zavrsi prije nego sto i pocne.  Scenario je dobar, ali opet: pati od kratkosti.  Crtez mi je ok, ali vidi se da je covjek (ili ljudic, zato sto izgleda da ih ima dvoje) inspiriran Bignotijevom stilu.  Nisam ni skonto do kraja citanja ove epizode da to u stvari nije Bignoti, jer mi je citavo vrijeme izgledalo da jest.  Naslovnica vrlo dobra.  Ok epizoda, sve u svemu, ali ima puno boljih.

  07.03.2011
  18:56:00 sati
  acestroke
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 62%

  7, 6, 5, 8

  Mogla se ovdje još koja stranica napisati, ali i ovako kratka je solida. Nije sve u debljini, to znamo najbolje po nekim novijim MM koji nas ponekad i umore besmislenim i napornim dijalozima.

   

  30.03.2011
  17:32:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 53%

  8, 3, 5, 5

  Moguce da je Emmerich procitao upravo ovaj strip prije nego sto je snimio film"2012".  :D

  Prica nista posebno. Sreca pa Ricci nije ovdje crtao i Martinovu glavu, nema goreg crtaca od njega.

  29.04.2011
  09:11:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 10, 6

  Prava pričica za pročitati, obožavam Riccijev "retro" stil crtanja. (1982. to i nije bilo retro dok je crtao hehe :) E sad, problem je u tome što je fotografija s početka stripa bila lažna, u Turskoj nije trebalo biti nikakve Arke, a Mister No ju je ipak pronašao. Nema smisla.

  12.07.2011
  21:24:00 sati
  Deki86
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 61%

  8, 3, 7, 7

  Zanimljiva tema, no kao da je sve nabacano u malo stranica, pa je djelomično i nejasno.

  14.09.2011
  08:02:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Raoul Duke

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Ja ipak više volim one malo duže priče ...

  08.10.2011
  10:28:00 sati
  Raoul Duke
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Priča je kratka, ali dobra.

  31.03.2012
  10:51:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 47%

  4, 5, 4, 8

  Eh, da je priča na nivou naslovnice :)

  19.06.2012
  21:27:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 5, 9

  07.11.2012
  10:47:00 sati
  coszinus
  uredi
 • chris.tower

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Odlicna akcijska avantura smjestena u Turskoj.

  15.11.2012
  18:57:00 sati
  chris.tower
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 5, 7, 7

  Kratko ali solidno.

  30.11.2012
  18:34:00 sati
  tekumze
  uredi
 • coask

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Ma ovo je odlicno! Nikad vise zabave i abanture na samo 60 str.

  15.02.2013
  21:15:00 sati
  coask
  uredi
 • Nathan Never

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  17.09.2013
  13:13:00 sati
  Nathan Never
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 9, 6

  Armenija...toliko toga me fascinira kada je ova država u pitanju,tako da mi je na kraju jedino žao što ova priča nije ispričana na više strana...
  26.09.2013
  11:00:00 sati
  Oki
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Meni odlicna prica! Pogotovo ona scena kada su usli u Nojevu barku
  15.11.2013
  20:07:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Pitka, ali kratka pričica. Mislim da je moglo malo detaljnije da se razrađuje ova tema, ali i neke usput spomenute stavke u scenariju.

  23.03.2014
  17:33:00 sati
  BS
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Ideja ne samo da nije dobra nego je fantastična,ali sve je to jako loše realizirano

  30.09.2014
  18:01:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 69%

  8, 6, 7, 6

  Potpuno se slažem s komentarom ispod mog - ovo odlična ideja, tek prosečno realizovana, tek se malo čačnulo oko arke.

  27.11.2016
  23:34:00 sati
  Jocko
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 58%

  6, 4, 7, 7

  Ne znam je li u LMS izdanju nekakva cenzura zbilja bila u pitanju, ali čak i da jest čisto sumnjam da igra toliko veliku ulogu i davati najviše ocjene ovakvoj zbrzanoj, nedorađenoj priči je smiješno. Zanimljive su teorije o potopu i autorovo pvoezivanje istog s Atlantidom, ali ostatak priče je nejasan i površan, tamo nekakva špijunaža zauzima 80 % scenarija dok zanimljiva tema o Noinoj arki na kraju biva, dobrim dijelom, neiskorištena i bačena u zakutak...

  13.08.2017
  11:06:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 9, 10

  20.10.2017
  17:25:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 9, 1

  Odlična priča! Ocjena za naslovnicu ide Dnevnikovu izdanju.

  09.07.2019
  11:32:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  20.09.2019
  12:42:00 sati
  domegus
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Proteus
   Kod: TX ZS 33/984/985
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 311
  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 776
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 523
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1856
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 696

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2561
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2440
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1856
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1567
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1305

   Aukcije

   Forum