Prokleto pleme

Martin Mystere

MM LMS 04 | 64 str.

Obična posjeta Italiji odvede Martina, Javu i Dianu u nove nevolje

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 7

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*6

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prokleto pleme
    MM AGA 4
  • Operacija Arka - Prokleto pleme
    MM LIB 3
  • Prokleto pleme
    MM LMS 4
  • Prokleto pleme
    MM MP33 4
  • Martin Mystere #1
    MM VCBMM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La stirpe maledetta
    MM SR 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Za civilizacije stare Mezopotamije, Egipta, Grčke i Rima smo čuli svi ali kad je u pitanju etrurska kultura stvari se mijenjaju i dobar dio ljudi na spomen tog imena podiže obrve a o detaljnijim podacima da i ne govorimo. S obzirom da su nas u školi vrlo površno informirali o Etrušćanima, tu se pojavio Alfredo Castelli i kroz 64 stranice stripa prosvijetlio masu dokazavši svoj neosporno visoki nivo opće kulture i dobru pomoćnu literaturu, ali ovaj put čitatelj baš i ne uživa nešto previše u samom procesu.

Kao što sam već rekao, strip se proteže na 64 stranice, što je u Bonelliju obično znak da priča smrdi. Martinove priče su uglavnom u dva ili tri dijela tako da to ovdje ne bi trebao biti toliki problem kao kod nekih drugih junaka, što je djelomično točno. Naime priča nije uoće toliko loše koncipirana – jasno prilično je isklišeižirana (to primjećuje i Diana kad komentira kako se Martin i na običnom izletu u Italiju uplete u probleme) , ali recimo da drži vodu i da su povijest i avantura dobro iskombinirani na tako skučenom prostoru. Scenarij je pak krajnje banalan i neka rješenja prosto rečeno ne zadovoljavaju. Gdje uopće početi? Martin znatiželjno lista novine i opazi da je njegova prijateljica arheologinja Beverley Hard, kći pokojnog Waltera (vidi LMS 2/3) bila svjedokom umorstva. Martin i Beverley se sastaju i nameće se idući misterij: tko je mister X koji je srušio Beverley na stubištu prije nego je ubio Bardinija, izvjesnog trgovca krivotvorenim etrurskim starinama? I onda se u priču upleće Martinov talijanski obožavatelj, poznavatelj etrurske civilizacije Franco Sazani, koji otpočetka djeluje toliko sumnjivo da vam ne treba puno da shvatite u kom grmu leži zec. Sve se rutinski privodi kraju (iza bad guya ostaje trag poslije drugog ubojstva – opet nešto iz zbirke provjerenih rješenja).

Franco Bignotti je potvrdio reputaciju brzog crtača bez većih grešaka u crtežu. Ipak, za veću ocjenu je potreban dojam da crtač nije samo pošteno odradio posao, što kod njega nažalost nije uvijek slučaj pa ni ovdje. Nakon ovakvih mediokritetskih epizoda, nije čudo da se neki pitaju stvaraju li u Bonelliju umjetnost ili samo štancaju ovakva blijeda ostvarenja. Na sreću, zna ih dosta često uhvatiti inspiracija pa nam se iskupe i za ovakve trenutke u ljubavnoj vezi između nas i njihovih likova.

Naprijed

MM LMS 03 Operacija Arka

MM LMS 04/05 Užas u Providenceu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedna od starih dobrih prica sa crtezom mog omiljenog crtaca Bignottija.
    Od prvih 30 epizoda MM se vrlo tesko odluciti za najbolju. Meni se licno uvijek svidjaju price u kojima se radnja vrti oko starih kultura i naroda.
    28.04.2003
    18:39:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 57%

    4, 7, 7, 3

    Ov je definitivno jedna od bezveznijih ranijih epizoda. U kontinuitetu je gotovo nepotrebna, a sama tema je neusporedivo bolje obrađena u "Čovjeku iz Atlantide". Naslovnica je besmislena.
    Zgodno je opisivanje porijekla etrurskih običaja.
    29.04.2003
    23:06:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nije baš nešto ova epizoda. Ali je zato dobra fora da se gotovo svaka kultura ili misterija, može povezati sa nekom davno izgubljenom civilizacijom, npr. Atlantidom. Ovo se ne odnosi posebno na ovu epizodu, već općenito na MM. Naslovnica mi je simpatična, kao da nešto gori, goruće biće.
    30.04.2003
    01:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Ne možemo na isti način ocjenjivati epizode stare 20 godina i nove epizode. I drugačije se pisalo, a i mentalitet čitatelja je bio drugačiji. Martin je tu bio još na začetku, a i te prve epizode su kako i Sejo tvrdi, jedne od najboljih. Castellijeve teorije o starim narodima su izuzetno zanimljive i podosta logične i volim ih čitati. Stoga dižem palac za ovu epizodu!
    01.05.2003
    01:22:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Zanimljiv početak ali onda priča ide nekim čudnim i meni jako glupim tokom pa mi je ovo jedna od lošijih epizoda.Bignotti standardno prosječan.
    04.05.2003
    22:21:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    9, 5, 7, 8

    Castelli je ovdje pokušao spojiti ono malo poznatoga o Etruščanima sa svojim zanimljivim teorijama. Mislim da je uspio samo djelomično. Naravno, zbog Etruščana ideja je odlična (Martin u biti rijetko kada ima lošu priču), ali scenarij i nije nešto. Sve se odvija nekako prebrzo u prekratkom vremenu i na kraju se sve svodi na "ja sam Tarkijes, ti si Vaku, živjeli smo prije deset tisuća godina". Ne, trebalo je to puno bolje i puno duže. Ovako je ukupni dojam tek solidan. Crtež također solidan, iako mi je Bignotti bolji u Mister Nou. Naslovnica dobro nacrtana premda nije previše povezana s pričom.
    02.01.2004
    15:14:00 sati
    Willer
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna epizoda. Etrurci su bili i ostali tajna i danas, samim tim eto i izazova za Kastelija (Martija, svejedno).
    02.05.2004
    22:53:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 6, 4

    Joj, iz broja u broj, sve sama edukacija, upoznajte kulture koje niko ne poznaje dovoljno, Indie Jones moze da mi nosi vodu, a Atlantida je kriva za sve. Cini mi se da se ponavljam, ali bilo bi zabavno kad bih imao 14 godina. Ovako, malo prenaivno. Nadam se da je "Kuca na kraju sveta" mali iskorak za Martija (i mene).
    02.11.2005
    04:25:00 sati
    Barker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    7, 2, 7, 5

    Priča dobra, ali prekratka i prenaivna. Plus zbog Etrušćana. Crtež dobar, a naslovnica nema puno veze sa pričom i djetinjasta je.
    30.12.2006
    20:18:00 sati
    Spock
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Simpatična pričica u kojoj mi nisu legle dvije stvari: završno Martijevo rezimiranje "jesam li sanjao ili se to ipak dogodilo" i ideja reinkarnacije Tarhija i Veku. Ali kostur priče, atlantidski plan i posljedični, uzrokovan također i Tarhijevim ludilom, nastanak neobične etruščanske kulture, jest sjajan.
    10.08.2007
    17:34:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Zanimljiva priča koja je mogla biti bolja da je tema malo bolje razrađena. Crtež je također  mogao biti bolji, a naslovnica je odlilčna, ali nema baš neke veze sa pričom pa zato ocijena manje...
    18.08.2007
    02:56:00 sati
    Akul
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 7, 4

    Još jedna zanimljiva tema u Martiju, al priča je dosta nezanimljiva, osim objašnjenja o utjecaju Atlantide na Etrušćane..ponovo ideja dobra a ostvarenje bljeđe..al ok, još smo na početku..crtež dobar al niš posebno, neinteresantan..naslovnica bezveze
    20.08.2007
    23:50:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Etrurci su interesantna tema i mogli su se bolje iskoristiti u dužoj epizodi. Ovo je tek uvod priče o Atlantiđanima, kasnije ćemo vidjeti i mnogo bolje epizode. Crtež podsjeća na atmosferu iz Mister Noa i Zagora, odmah se pozna ko je autor.
    22.10.2007
    11:36:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    etrurska civilizacija nam je tu pod nosom, a tajnovita je ko atlantida, jako malo se zna o njoji zato, mislim da je epizoda o njima trebala biti puno jača
    09.12.2007
    23:16:00 sati
    ken2
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    24.12.2007
    12:17:00 sati
    milandj3
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ovo je valjda jedinstven slučaj da čitalac ima podeljeno mišljenje sam sa sobom. Naime ova epizoda je strukturno solidna. Ludi genije koji je utripovao da je reinkarnacija ko zna čega, ubija ljude koji mu stoje na putu ostvarenja cilja. Zatim snagom sugestije ubedjuje devojku da je reinkarnacija partnerke njegovog lika, što recimo ne bi trebalo da bude teško pošto je žena na smrt preplašena, odvedena u mračnu šikaru poznatu po utvarama i sl. pa se razvija onaj čuveni "štokholmski sindrom". Protagonista snagom inteligencija otkriva zapanjujuću činjenicu da je čovek kome je poverio verenicu i prijateljicu u stvari ubica i stiže u poslednji momenat da ih spasi. E sad, šta reći za konkretne podatke kojima barata Castelli. Etrurska kultura je jedna od najneistraženijih. Njihovo pismo nije rastumačeno ali Marti Misterija ipak raspolaže informacijom da se rukom ispisano IAM čita kao SAZ i to s desna na levo. Dalje, nije im rastumačeno pismo ali smo upoznati sa legendom o muškarcu i ženi koji izađoše iz zemlje i naučiše etrurce koječemu. Ako u stvarnosti zaista postoji ta legenda i ako oko grada Viterbo zaista postoji šikara u kojoj ljudi navodno viđaju procesiju nosila i konačno, ako se MAI zaista na etrurskom čita kao SAZ onda je ovo fenomenalna epizoda. Ako je pak sve samo plod mašte pisca onda je bolje slobodno zaboraviti je. 
    28.12.2007
    14:56:00 sati
    randjel
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 5, 7

    ..
    31.12.2007
    15:06:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Kratka pričica, ništa posebno. Castelli nas je opskrbio sa malo podataka o Atlantidi i prošlim događajima a još je ubacio i reinkarnaciju… Castelli se također malo ponavlja jer je ovdje opet iskoristio halucinacije i čudovišta kao što je to napravio i u Osveti boga Ra. Bignottijev crtež je dosta dobar, a naslovnica s onim naelektriziranim zmijskim čudom baš i nema veze s epizodom.
    09.05.2008
    19:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 63%

    8, 6, 6, 3

    Šteta da je epizoda tako kratka i u nekim trenucima previše banalna, jer Castellijevi odgovori (odnosno objašnjenja) u svezi nekih drevnih vjerovanja, obicaja i rituala - su genijalni. Bignotti prosjecan, po svom dobrom starom obicaju. Naslovnica besmislena. Prosjecna epizoda.
    22.06.2008
    15:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 2, 10, 7

    Zanimljiva tema i prica ali veoma lose izvedena.Prekatka epizoda sa zbrzanim krajem.Crtez odlican.
    27.09.2008
    18:18:00 sati
    Bingo
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Superzanimljiva tema, ali premali broj strana (neambiciozno) za bolju razradu. Ako nista, postavljen je temelj da se kasnije o tome napise/nacrta nesto vise. U nacelui jedan rani Martin kad je Castelliju glava bila puna ideja, a cini mi se da mu je nedostajalo strpljenja.
    10.10.2008
    09:52:00 sati
    alen
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Jebemu kakvo je ovo priča govno. Loša razrađeno i urađeno. Sramota za MM serijal. Šta je ovo? Trebalo se ovo puno bolje i temeljitije napisati. Znam s Atlantidom zanimljivo mi se činilo, ali dosadno pošto se ne sjećam kraja. Znam bila neka priča o tome kako su onaj lik i ona ženska ostali kako bi prenijeli znanje, a dalje se ne sječam. Ubi me ova epizoda.
    17.01.2009
    23:55:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Drago mi je da je već u samom početku epizoda posvećena Etrušćanima, samo šteta što je sve zgurano u 64 stranice. Etrušćani su tako misteriozna civilizacija da su zaslužili više stranica. A i opet ta povezanost s Atlantidom, pa dobro, pobogu, zar sve mora biti u vezi s Atlantidom?! Čak ni naslovnica nema veze s epizodom - zašto Meduza napada Martija, a nema nje ni sličnog bića u epizodi ?!
    23.01.2009
    20:14:00 sati
    Panon
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Prosečna MM epizoda u svakom pogledu...
    05.02.2009
    22:13:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Čisti prosjek. Stvarno čovjeku dosadi da je sve povezano s Atlantidom.
    06.02.2009
    10:16:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vidim da ovdje u komentarima ima pitanja koja zvuču kao u onoj knjizi ''1000 zašto 1000 zato''.Pa zato što je Castelli tako zamislio da taj cili serijal bude posvećen izgubljenim civilizacijama.Jednostavno zar ne.Što se tiče ove epizode zanimljiva predodžba da su Etrurci podrijetlom iz davne nestale civilizacije Atlantide što će u kasnijim pričama biti bolje objašnjeno.Niko ustvari ne zna ništa o njima pa zašto ih onda ne vezat s izgubljenom civilizacijom i od toga napisati zanimljivu priču.Ja o crtežu nikada puno ne mudrujem jednostavno klasičan radnik Bignotti koji se meni sviđa.Naslovnica je bila više tu zbog efekta kupovanja novog junaka, a ne toliko vezana uz samu priču.Sve je to marketing. 
    18.07.2009
    16:40:00 sati
    provodina
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Očekivao sam da će se govoriti o tome kako su odabrani Atlantiđani nakon katastrofe poticali razvoj novih civilizacija, između ostaloga, i Etruščana. Međutim, Castelli se zadovoljio samo time da na sebi svojstven način interpretira običaje koje je njegovla ta misteriozna civilizacija. Solidnjak.

    04.01.2010
    16:39:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 53%

    4, 2, 10, 5

    Užasno dosadno. I opet nešto ima neke veze s Atlantidom. Ma sjajno.

    Naslovnica lijepa ali nema nikakve veze sa stripom.

    26.03.2010
    17:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Meni je Bignotti dobar. Svidio mi se kod Zagora, Mr.Noa a isto tako i ovdje.

    26.06.2010
    20:34:00 sati
    supermike
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Scenarij i maštovita interpretacija starih vjerovanja nestle civilizacije su riješeni standardno dobro, u pravom stilu Castellija. Ostavio je nekoliko otvorenih pitanja u priči za koja se nadam da ćemo uskoro (Maxi 04) doznati odgovore....

    01.07.2010
    18:39:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Uf, majko mila, ovo je stvarno ocajno.  Epizoda toliko kratka, ali toliko glupa, dosadan i naivna, da stvarno ne znam ni sta da u stvari kazem.  Crtez je samo ok; kad su uporedi s onim ostalim ranim MM epizodama, ovdje se onda vidi koliko Bignotti ne godi Martiju.  Naslovnica ok, ali nema veze s vezom; isto k'o da pripada nekoj drugoj epizodi.  A scenario i prica?  Ocajno, stvarno ocajno.  Neki clanovi su ovo dobro ocjenili, ali mi nije jasno zasto.  Ovako kratak strip, sa samo 66 stranica, sam jedva zavrsio.  Ne mogu ni zamislit sta bi uradio da je bio duzi od ovog.  :(

    07.03.2011
    18:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 37%

    5, 2, 5, 1

    Ovo je bas lose! Strip natrpanim glupim tekstovima i objasnjenjima, mada je samo 64 stranice, izuzetno naporno stivo za citanje. MM je SBE serijal sa najgorim naslovnicama u prosjeku, ova je najbolji dokaz za to.

    29.04.2011
    09:34:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 58%

    8, 3, 6, 7

    Tema je zanimljiva ali je scenarij katastrofa. Castelli je kroz jedan lik prepričavao povijest Etrušćana. Rijetko kad dajem ovako nisku ocjenu poput 3, ali ipak mislim da je ova epizoda to zaslužila. Način na koji je priča ispričana je užasno hladan i distanciran. U niti jednom trenu nisam imala osjećaj da skupa s Martijem sudjelujem u razotkrivanju priče.

    Da je šablonu priče proširiti nekom dodatnom akcijom i spletkama, ubaciti malo humora kakav je u uvim modernim MM epizodama ovo bi bio jako dobar strip.

    24.06.2011
    21:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Solidna epizoda. Lagani uvod u Martijev svijet neobičnog.

    12.07.2011
    21:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 7, 7

    Dosadno, meni nezanimljivo, dosad najlosija od priča od prve četiri.

    14.09.2011
    08:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Nedovršeno ... Malo je 64 strana za Martija.

    10.10.2011
    17:48:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 8, 4

    Naslovnica nema veze s pameću, crtež mi je 8 zbog Diane koja mi izgleda na momente izgleda staro, scenarij je primio valjda sve što se moglu utrpati u njega, a priča je kratka.

    31.03.2012
    11:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 7, 4

    Solidna epizoda.

    19.06.2012
    22:49:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    11.11.2012
    14:01:00 sati
    coszinus
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Iako kratka meni se ova prica svidjela. S jedne strane imamo prelijepe scene u Italiji i saznajemo nesto vise o Etrurcima i njihovoj misticnoj povijesti, dok  s druge strane imamo fantasticnu prica o Atlantidjanima.

    19.11.2012
    20:08:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    30.11.2012
    18:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    MM u svojim počecima općenito pati od loše koncipiranih zapleta, a u ovom slučaju je to preuranjeno vraćanje i bizarno iskorištavanje lika Beverly, kao i par drugih sitnica spomenutih u recenziji. No to opet ne bi bio problem da je priča rastegnuta na barem 100 stranica, jer ideja je svakako bila dobra i vjerujem da je Castelli mogao kvalitenije produljiti ovu priču. Ovako imamo kakvu-takvu klišej radnju s brbljanjem pred kraj (što je ujedno i najbolji dio priče), ali sve to djeluje nekako zbijeno i loše iskorišteno. Što se crteža tiče, Bignotti se sasvim dobro snašao u MM-u, izvrsno prilagodivši svoj stil.

    23.01.2013
    15:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 8, 4

    Kratko,a dosadno. Bignotti dobar,al' mi nije jasno kakve veze ima ova naslovnica sa pričom?
    26.09.2013
    11:58:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Suvise kratko. Tek prosecna epizoda, ima i losijih.

    23.03.2014
    20:41:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 10, 5

    Dobar početak ali jako loše u nastavku.

    30.09.2014
    18:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 69%

    9, 6, 7, 3

    Odlična ideja, slabije razrađena. Trebalo je ovde više strana i malo više suptilnosti, ali dobro, nije loše.

    27.11.2016
    23:47:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Odličan početak ovoga serijala, svi početni brojevi su odlični

    21.10.2017
    11:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    16.12.2018
    19:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 62%

    8, 3, 8, 5

    Premalo stranica za nešto spektakularnije.

    09.07.2019
    11:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 5, 4

    02.10.2019
    13:11:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 278
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 771
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 523
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1855
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1855
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum