Zločin u prapovijesti

Martin Mystere

MM LMS 06/07 | 128 str.

Otkriće ostataka neandertalaca u jednoj francuskoj pećini, budi neke davne instinkte u Javi koji napada profesora Mauberta (Mobera). Slijedeće jutro, profesor je mrtav, a Java nema alibija. Počinje potjera...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*6

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zločin u prapovijesti
    MM LIB 5
  • Zločin u praistoriji
    MM LMS 6
  • Čovek koji je otkrio Europu
    MM LMS 7
  • Zločin vo praistorijata
    MM MP33 6
  • Martin Mystere #1
    MM VCBMM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Delitto nella preistoria
    MM SR 6
  • L'uomo che scopri l'Europa
    MM SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslovnica originalnog br. 7 nije nikada objavljena kod nas. Na naslovnici LMS br. 7 "Čovek koji je otkrio Evropu" se nalazi Đil.
  • Saint Cesaire (Sen Sezer), selo u kojem započinje radnja ovog stripa, je u stvarnosti bio nalazište ostataka neandertalaca.
  • Komesar Charlier (Šarlije) je u ovoj epizodi Martinov i Javin protivnik, ali im postaje prijatelj u narednim epizodama (LMS 15/16 i LMS 86/87/88). Njegovo prezime je očit hommage poznatom francuskom scenaristu Jean Michaelu Charlieru (autor poznatog Blueberryja u paru sa Giraudom). Cassaro mu je dao crte lica Gina Cervija, talijanskog glumca koji je tumačio ulogu inspektora Maigreta (poznati lik iz krimića kojeg je u svojim djelima stvorio francuski pisac Georges Simenon).
  • Mnoge sličice koje prikazuju centar Pompidou (Pompidu) su naknadno ponovno nacrtane (str. 50, 74 i 75 u br. 6) od strane Bignottija. Cassarova interpretacija je izgleda previše odudarala od stvarnosti. Prvu sličicu u br. 7 je crtao Claudio Villa.
  • Na 74. stranici, Castelli se pokazao kao vrhunski poznavatelj arhitekture i književnosti, povlačeći paralelu između centra Pompidou i crkve Notre-Dame u Parizu, te Jave i Quasimoda (Kvazimoda), zvonara crkve Notre-Dame iz istoimene knjige Victora Hugoa.
  • Još jedna paralela sa Hugoovim djelom je ime djevojčice koju je Java spasio – Esmeralda (kao i ciganka koju je spasio Quasimodo).
  • Ovo je prva epizoda u kojoj Martin nije upotrijebio svoje oružje sa zrakama.
  • Prvi kadar na 53. stranici: policajac uzvikuje "Brže! Trčite!", a u dnu piše "Presto! Presto!" (tal. "Brže! Brže!"), što nam govori da policajac u originalu viče na francuskom (ipak se radnja događa u Parizu ;-), pa su genijalci iz Dnevnika uzvik preveli s francuskog, a talijanski prijevod ostavili netaknut.
  • Sud čuda (Corte dei miracoli) je još jedan hommage Hugou, koji je u ovjekovječio tu organizaciju pariških prosjaka iz 19. stoljeća.

    Nelogičnosti:

  • Za vrijeme spašavanja djevojčice: Martin gubi ravnotežu i pada na leđa (s djevojčicom ispred sebe), ali se ipak uspije uhvatiti za gredu s koje je pao.
  • Nevjerojatna je činjenica da na Javu tijekom cijelog bijega (počevši od stranice br. 48), iz neposredne blizine puca najmanje petorica policajaca, a njega tek 539. metak okrzne!

U blizini francuskog gradića Saint Cesaire, profesor Maubert otkriva pećinu sa ostacima neandertalaca. Na predavanju o neandertalcima, prisutni su Martin i Java, koji neobjašnjivo poludi i napadne profesora Mauberta, dok ovaj pokazuje tradicionalno neandertalsko oružje.

Slijedeće noći, netko ubija profesora Mauberta u vrijeme dok Java luta Parizom i obračunava se sa huliganima. Pošto Java nema alibija, a i napao je profesora dan prije, postaje prvoosumnjičeni za ubojstvo. Počinje potjera predvođena komesarom Charlierom, a Java bježi u Nacionalni centar za umjetnost i kulturu Georges Pompidou (Žorž Pompidu), popularni Beauburg (Bobur).

Castellijeve dojmljive didaskalije koje prate Javin bijeg, snažno povlače paralelu između Jave i Quasimoda, čuvenog zvonara crkve Notre-Dame. Obojica za mnoge ljude predstavljaju obične zvijeri, ali ispod grube vanjštine kuca nježno srce, i Java riskira vlastitu sigurnost kako bi spasio Martina i djevojčicu Esmeraldu.

Java bježi u parišku kanalizaciju, gdje ga primi skupina nakaza koja sebe naziva “Sud čuda”. Ta skupina živi prema nekom svom kodeksu i, odbačena od svijeta, preživljava na sve moguće načine. Tamo Java upoznaje likove poput Faffnera, Kostura, alkemičara...

Nakon što je imao manji sukob sa Labrumeom (Labrimom), partnerom profesora Mauberta, Martina nepoznati napadač pokušava ubiti (doduše, neuspješno) istom onom neandertalskom toljagom koja je izazvala ogroman bijes kod Jave.

Squelette (Kostur), jedan od pripadnika “Suda čuda”, izdaje Javu policiji. Prilikom upada policije u kanalizaciju, Faffner (Fafner) se žrtvuje kako bi spasio Javin život. Java je opet u bijegu, a neki davno zaboravljeni instinkti ga vode izvan Pariza.

“...povijest se ponavlja poslije trideset tisuća godina!”

Radnja se raspliće na mjestu gdje je sve počelo – u pećini kraj Saint Cesairea. Java i Martin raskrinkavaju Labrumea, koji je ubio svog partnera Mauberta. Na vidjelo izlazi istina o jednoj davnoj izdaji, jer Labrume je prije trideset godina prodao Mauberta i druge pripadnike francuskog pokreta otpora nacistima. U bijegu iz obližnje pećine je izgubio novčanik sa dokumentima i podebljim snopom njemačkih maraka (naravno, nisu bile poštanske ;-). Kada je Maubert otkrio ostatke neandertalaca u blizini, Labrume se uplašio da će njegova izdaja biti otkrivena, pa je ubio Mauberta.

Uz to, pošto se povijest uvijek ponavlja, cijelo vrijeme paralelno pratimo priču o indentičnom stradanju neandertalaca od strane homo sapiensa, kada je jedan od njihovih pripadnika izdao svoje u zamjenu za oružje homo sapiensa.

“...priroda ne ubija, nego ljudi ubijaju...”

Za priču je zanimljivo da se stalno provlači snažan motiv izdaje (Labrume izdaje pripadnike pokreta otpora, Kostur izdaje Javu i vlastite prijatelje, neandertalac prodaje svoj narod za običnu toljagu), što nam pokazuje da je unutarnja nakaznost mnogo gora od one vanjske. Java, Quasimodo i Faffner možda izazivaju sablazan svojom pojavom među ljudima, ali u srcu nose onu istinsku dobrotu i vrijednost koja nam vraća vjeru u život.

Naprijed

MM LMS 04/05 Užas u Providenceu

MM LMS 07/09 Čovjek koji je otkrio Europu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    mali popravak - naslovnica orig. broja 7 je objavljena u broju 53 "Zlatni brod"
    25.09.2004
    12:44:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Dobra priča iz početnog perioda MM serijala kad je,za razliku od kasnijih epizoda,u stripu bilo i dosta akcije u kojima je prednjačio Java.Čini mi se da su ga u novije vrijeme malo zapostavili tako da sve više ima ulogu Martijevog sluge i kućne pomoćnice.Ova epizoda je solidna,mada je baš kao što je to običaj kod početnih epizoda MM na kraju zbrzana.Umjesto da na pola stripa gledamo kako Java bježi od policije,mogli su scenariti više pažnje posvetiti tajanstvenom štapu pa da detaljnije saznamo kakva je njegova uloga.Možda je o ovoj temi kasnije i bilo govora u nekoj drugoj epizodi ali moram priznati da se ne sjećam.Drugi mali minus ide na inspektora Charliera-teško mi je povjerovati da takav smrad(naredio da ubiju Javu itd.) u idućim epizodama odjednom postane dobar prijatelj MM i Jave.Cassaro je jedan od najgorih crtača ali mora se priznati da je solidno dočarao atmosferu Pariza(ulice,stare kuće..)pa nije ispalo sve tako loše.Za kraj,pozdrav i pohvale Doku Lesteru na recenziji.Polako ali sigurno,formira se pravi Dream team za recenzije!
    25.09.2004
    13:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Ovo je prva epizoda u kojoj je Java glavni junak. Doci ce kasnije na red i Sablasni grad i Javina proslost (neobjavljena u Srba i Hrvata), sve odreda sjajne epizode. Zapravo bih se gotovo u svemu slozio sa nasim recenzentom, ali bih dodao jos da se Sud cuda ponovo pojavljije u prvoj epizodi Doktora Misterije - Misterije Milana objavljenim prvo u Almanahu misterija za 1998 pod nazivom Il popolo delle tenebre, a reprintovanom u MM Extra 24; takodje, oruzje koje vidimo u ovoj epizodi ponovo se pojavljuje u broju 241 Vent'anni di mysteri, kao Orlijev poklon Javi.
    26.09.2004
    21:31:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    mm klasika
    01.10.2004
    11:33:00 sati
    branimir
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Meni je ova epizoda dosadna. Nema neke misterije i ispada kao običan kriminalistički strip. Jedina svijetla točka je dio sa neandertalcima, ali to mi je malo nelogično, jer se kaže da je homo sapiens uništio neandertalce jer je bio (uz ostalo) fizički razvijeniji, a neandertalac Java je najjači, najspretniji, najbrži, sve naj u fizičkom smislu u odnosu na ljude. Ili je Java izrod svoga roda ili su ljudi nazadovali u razvoju ili je ova priča glupava.
    01.10.2004
    13:49:00 sati
    stinky
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Pa sad. Ideja je odlicna ali nije dovoljno temeljno razradjena tako se da u prici prosto oseca praznina. Ja recimo jos uvek nisam shvatio ko je zapravo potkazao neandertlce homo sapiensima. Jel' to Java pa oseca grizu savesti ili ko? Vidi se da castelli nije planirao pandura za ubuduce jer se u ovoj epizodi doima kao prava skotina sto u kasnijim epizodama opovrgava. Anyway, moze da prodje ali moglo je da bude jos bolje.
    28.10.2004
    15:32:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 6, 9

    Priča je nerazrađena, puna nepotrebne patetike i nelogičnosti, ali to je stil osamdesetih. Crtež OK. Naslovnica puno više obećava nego sam strip nudi.
    03.01.2007
    15:38:00 sati
    Spock
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    solidno!
    15.08.2007
    11:14:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Priča bi bila bolja da je još malo razrađena te da je malo bolje objašnjen kraj...Ovako je ovo jedna solidna epizoda sa dobrim crtežom...
    18.08.2007
    22:50:00 sati
    Akul
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 6, 8

    Prilično nezanimljivo, osim suda čuda..ne kužim zašto je bar pet puta trebalo prikazat kako Java trči kroz kišu metaka u stilu Texa..uf što ne volim texa :)..crtež ne baš dobar, nalovnica nešto bolja
    24.08.2007
    17:01:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Poslije prvih pet dosta dobrih priča (od kojih su ba rdvije u samom vrhu, među top 5), došao je red i na jednu lošiju. Priča je potpuno nelogična, a i crtež ispod prosjeka. Scenaristički je ovo moglo duplo bolje da se izvede. Jedino je naslovnica dobra.
    23.10.2007
    08:36:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    nije ova epizoda ništa posebno, ali ja joj dajem prolaznu ocjenu i zbog solidnog osvrta na arhitekturu rogersa i piana, ne sreće se to baš često, posebno u stripovima
    09.12.2007
    23:13:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 25%

    3, 1, 2, 7

    -
    22.12.2007
    16:43:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 4, 8

    Malo slabija epizoda od prvih nekoliko… Rasplet je nedorečen, volio bih da je pobliže objašnjena ta tajanstvena veza između Jave i prošlosti njegovog naroda. Mali plus epizodi je što smo vidjeli Javu u akciji, njegove izvanredne reflekse i snalažljivost. U novijim epizodama rijetko imamo priliku to vidjeti. Što se tiče crteža, stvarno je slab a moglo bi se reći i ružan…pa sad počinjem shvaćati zašto puno vas ne voli njihov crtež kod Zagorovih epizoda. Ipak, meni su oni tamo troduplo bolji, ostvarili su velik napredak u odnosu na ovo. Naslovnica nije loša.
    09.05.2008
    19:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 6, 7

    Jeste, bez neke naročite misterije ili napetosti, ali zapravo sve sklepano prvenstveno u svrhu da pokaže kako, bez obzira na evoluciju, ono negativno, pokvareno u čovjeku (kao primjerice izdaja), nije toliko promijenilo lice niti nakon tisuća godina razvitka.
    12.06.2008
    19:26:00 sati
    kiky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Slabašna krimi pricica. Zašto se Java onako ponašao, šta je ustvari taj štap, i još puno pitanja ostalo je neodgovoreno. Vjerojatno je ova epizoda poslužila Castelliju prvenstveno da citatelje u tom ranom razdoblju upozna sa Javom, pa zato i ima onoliko nepotrebnih didaskalija (dok Java bježi i penje se po onim strukturama). Slabo, jedva prolazno.
    26.06.2008
    16:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    Slabašno, nemapeto i neodgovoreno. Što, Gdje, Kuda, Kamo, Zašto? Java čudan, bat vaj? Aj rili dont nou. Nije slabo ko Izgubljeno pleme, ali nije ni među višim Martyjima.
    20.01.2009
    10:57:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Potpuni potencijal ove epizode nije razrađen do kraja, ali eto dobro što je i Java dobio malo više radnje. Radnja nije komplicirana, a štivo lako za čitanje.
    23.01.2009
    20:19:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Čisti prosjek, nit' smrdi nit' miriši.
    09.02.2009
    15:13:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Meni je ovo jako dobro. Java sjajan, njegova misterija i njen zavrsetak za mene prilicno dobri i pored niza pitanja na koje se moglo odgovoriti na jos 20-tak stranica
    22.04.2009
    01:45:00 sati
    goksi
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 46%

    6, 4, 4, 4

    Bezvezurija.
     
    Lepa ideja, ali nerazrađena! Java mi je užasno antipatičan kao lik ovde, a trebalo ga je ovom epizodom približiti čitaocima. Crtež monoton, što otežava čitanje. Najgora epizoda iz tog početnog perioda...
    10.05.2009
    17:37:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 26%

    3, 2, 2, 5

    Ovo nije osrednja, kako pišete, već jako loša epizoda. Da je novoizašla svi bi je i proglasili lošom, ali kad je izašla u ono vrijeme, onda može biti samo solidna. Priča ima toliko nelogičnosti da nije za vjerovat.Kako Java može znati da je taj štap bio predmet kojim je plaćena izdaja. Neandrtalac koji za štap-oružje izda svoje Homo Sapihensima ? To je isto kao kad bi neki čovjek izdo svoje Terminatorima. Nema tu biranja strana. Homo sapijensi su ubili SVE Neandrtalce. Java na predavanju urla s štapom, kasnije napada Martia i policiju, a marti ga cijelu epizodu ni ne pita što mu je. Na kraju čak Marti i zaključuje kako nikad neće saznati što je Javi bilo. Pa pitaj ga čovječe!!! Policija puca po Javi ne mareći za prolaznike ni stanovnike u kanalizacije. Odma nakon što Java spasi Martina i onu djevojčicu policija nastavlja pucati !!! Javu instikt vodi,da se, što? Sakrije u toj pećini. Lambrim izgubio novčanik, pa danas mora ubijati... Ma dosta! Dno!  I na kraju, kako kaže Dok Lester, morali su još i prepravljat Cassarijev crtež... :((         
    13.06.2009
    19:29:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    To samo Castelli može spojit Neandertalce i Partizane ..... iz toga je izašla simpatična krimi priča o izdaji rase ili svog naroda za nešto novaca ili predmeta.Glavni protagonist ove priče je Java koji postaje bjegunac zahvaljujući blesavom policajcu Charlieru. Dok čitamo priču ni sami ne znamo gdje će nas ona odvesti na kraju.Možda je pomalo glupasto to što se ta dva događaja isprepliču sa tolikom točnošću ali je i simpatično.Ukratko nema tu velike misterije,a ni puno mozganja.Jedan lagani krimić sa Javom u glavnoj ulozi.Cassari ovdje podnošljivi čak i bolji nego inače.
    18.07.2009
    15:09:00 sati
    provodina
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Dvije avanture za redom Java popizdi na Martina. Zanimljiva priča za jedno čitanje i jedna od rijetkih među najstarijim brojevima a da se meni nije baš svidjela. Većina priče mi je previše predvidljiva.

    02.10.2010
    00:21:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 51%

    7, 4, 3, 9

    Užasno naporna i nepotrebna epizoda... a pojava onih mutanata iz kanalizacije je vrhunac.

    Cassarovi gori nego inače.

    12.10.2010
    15:29:00 sati
    Opti
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Solidna epizoda, Cassarovi su trebali ostati na ovakvoj razini ali NE... nisu... :(

    Naslovnica izvrsna, volim Alessandrinija!

    11.01.2011
    15:49:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Kratko, nekako ofrlje, a isto tako vrlo dosadno.  Scenario mi je vrlo slab, kao neki 'weak excuse' da bi Java dobio svoju osobnu pricu/epizodu.  Ne mogu vjerovat koliko puta u ovoj prici ljudi pucaju na Javu, i nekoliko puta ga metci ocito pogode, a on ide dalje.  Sto je u stvari dokaz da je Java ocito... besmrtan?  Ne kontam, ili je totalno lose uradjeno.  Crtez je veoma slab.  Naslovnica je ok, ali nista posebno.  Brzo sam procito ovu epizodu, dok sam sjedio na solji, ali mogu stvarno iskreno da kazem da je sigurno nikad vise necu procitat.  Weak, my friends, very weak.

    15.03.2011
    13:39:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Pa, možda ovo doista nije bilo potrebno, ali barem je radnja zanimljiva. Cassaro bros solidni u svojem debiju, ali je Villa nažalost opet morao intervenirati...

    17.04.2011
    13:53:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 43%

    5, 5, 2, 7

    Uff ima već neko vrijeme da sam pročitao ovaj strip. Sve što se sječam je to da mi je zbog crteža trebalo 2 dana da pročitam strip do kraja. Obično loša tj dobra priča utječe na to koliko dugo mi treba da pročitam strip, ali ovdje mie se zaista nije dalo gledat u loš crtež.

    12.07.2011
    21:36:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    Loše, užasno lose. Veće ocijene očito zbog nostalgije. A sva ona pucnjava na Javu…          

    14.11.2011
    08:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Naslovnica nema baš nešto s pričom, naivno mi je objašnjenje Javine krivnje. Prvo je ukrao štap, a onda se potukao bez štapa.

    04.05.2012
    23:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    7, 2, 5, 3

    25.06.2012
    21:51:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    U ovoj epizodi Java je glavni lik i saznajemo da on i nije tako bezopasno bice kako izgleda. Rijec je o divljoj zivotinji koja kad se razbijesni ne preze niti pred ubojstvom!

    19.11.2012
    20:17:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    8, 3, 7, 9

    Sama ideja je vrlo dobra ali realizacija vrlo loša. Ima nekoliko stupidnih scenarističkih rešenja. Totalno glupo mi je pronalaženje glavnog krivca na temelju njemačkih maraka koje neznam koliko godina poslije 2 svjetskog rata još uvijek ima u džepu.

    30.11.2012
    18:39:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 7, 9

    04.01.2013
    10:48:00 sati
    coszinus
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 57%

    7, 4, 5, 9

    Poprilično naporna epizoda koju nisam baš pročitala u dahu... Ne sviđa mi se ovaj neuračunljivi Java koji bez problema nasrne na Martija (iako taj egocentrik to ponekad i zasluži LoL). Sviđaju mi se paralele između zločina u prapovijesti i ovog modernog zločina za vrijeme 2. svijetskog rata. U principu strip nije loše zamišljen ali naporan scenarij i neprimjeren crtež učinili su dovoljno da ga upropaste.

    31.03.2013
    13:07:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    6, 2, 6, 9

    Zanimljiva ideja - motiv izdaje na istome mjestu, u dva tisućama godina međusobno udaljena razdoblja, pri čemu su Homo sapiensi zlikovci u prvome, a nacisti u drugom slučaju. No, Castelli ovoj i drugim mogućim paralelama nije posvetio previše pozornosti. Do kraja neiskorišten potencijal priče, čemu se mogu pridodati neka doista stupidna scenaristička rješenja: izdvajam mogućnost pronalaska izgubljenog novčanika kao motiv ubojstva. Crtež ok, a sviđa mi se kolor naslovnice.

    10.08.2013
    00:46:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    Onako. Ima nekih elemenata za solidnu pricu, ali...

    23.03.2014
    20:52:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Naporan strip za čitanje.

    30.09.2014
    18:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 7, 7

    Nije ovakva epizoda za Martyja i ono što bi trebalo biti glavna tema - razlozi nestanka neandartalaca, njihov život u špiljama i veza s homo sapiensima - skoro u cijelosti pada u drugi plan zbog instinktivnog, neobuzdanog Jave i pomanitalog inspektora. Kako su neki spomenuli, razlog ubojstva Mauberta totalno glup: da ekspedicija s njim na čelu uskoro ne bi otkrila Labrumeov novčanik, dokaz davne izdaje. Pa kao da nije mogao otići i sam ga potražiti, odnosno kao da smrt Mauberta znači kraj istraživanja na toj lokaciji. Jadan motiv. Glupost i na kraju, kako je spomenuo IGMAN, kada Marty zaključuje da će ostati tajna zašto je Java bio otkačen. Kao da među njima nema komunikacije a kamoli da je vrhunska. Zanimljiva je samo paralela o dvije izdaje na istom mjestu u širokom vremenskom rasponu

    24.07.2016
    16:28:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 49%

    6, 3, 4, 10

    Već su naveli u prethodnim komentarima šta kod ove epizode ne valja. Deo sa Javinim begom i nije toliko loš (naročito kul paralela sa Kvazimodom) koliko insistiranje na tome, a naročito onaj deo sa odbačenim pariskim nakazama iz podzemja - što je u stilu lošijih epizoda Dilana Doga. Kao Java treba da se oseti kao ''svoj na svome'', ma nije nego. E da, u celom stripu je Java izbegao najmanje stotinak metaka a spasio je i visećeg Martija sa sve devojčicom. Hulk ili šta??
    Dobar deo je istorija koja se ponavlja i cela ta pričica o stradalim neandertalcima. Izdaja je nešto uobičajeno kao pišanje ili spavanje, vazda bilo.

    Crtež je bezveze, Marti često ima nesimetrične oči i neku debilnu mladalačku facu... one nakaze su prikazane dosta jezivo što je jedino pozitivno, ali sve ukupno prozaičan crtež. I onaj deo koji je crtao Bignotti je bezveze.
    Naslovna sa druge strane po meni jedna od najboljih Martijevih (a naročito starih) - boja, položaj tela obojice... Podseća me na Mikea Mignolu, samo malo više trodimenzionalno.

    Od tih prvih brojeva ovaj je najgori, a opet nije nečitljiv.

    27.11.2016
    01:52:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Sasvim zadovoljavajuće. Poseban plus: prvo spominjanje (pojavljivanje) nacizma, koja je jedna od omiljenijih Castellijevih tema u Martijevom svijetu.

    09.07.2019
    11:39:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 4, 7

    Ovako loš scenario upropastio bi i puno bolju priču od ove. Još kad tome dodamo slab, na trenutke katastrofalan, crtež dobijemo ovo što imamo. Jedino naslovnica donekle popravlja dojam.

    27.11.2019
    12:30:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 43
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 345
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1969
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum