Čovjek koji je otkrio Europu

Martin Mystere

MM LMS 07/09 | 192 str.

Martin, Java i profesor von Hansen (Fon Hansen) traže legendarni izvor mladosti. U potragu se uključuje i izvjesni Henry de Leon...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izvor mladosti
    MM LIB 6
  • Čovek koji je otkrio Europu
    MM LMS 7
  • Izvor mladosti
    MM LMS 8
  • Izvor mladosti II
    MM LMS 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo che scopri l'Europa
    MM SR 7
  • La fonte della giovinezza
    MM SR 8
  • Il Triangolo delle Bermude
    MM SR 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalne naslovnice br. 7 i 9 nisu nikada objavljene kod nas. Dnevnikova izdanja tih brojeva “krasi” Đil.
  • Ova epizoda je reizdana u Italiji u tutto seriji krajem 1989. i početkom 1990. godine.
  • Ovdje se prvi put pojavljuje Vincent von Hansen (Vinsent Fon Hansen), simpatični istraživač i Martinov veliki prijatelj, čiji je lik inspiriran Victorom von Hagenom, poznatim arheologom.
  • Milijarder Henry de Leon, opsjednut otkrivanjem izvora mladosti, je uzeo ime prema Don Juan Ponce de Leonu, istraživaču koji je pratio Columba u otkrivanju novog svijeta i otkrio Floridu, te joj dao ime prema Cvijetnoj nedjelji iliti Cvjetnici (florida = cvijetna na španjolskom), prema danu kada je otkrivena. Umro je na Kubi 1521. godine.
  • Ovdje se samo spominje Mister No, nakon što se osobno pojavio u br. 2 “Osveta božanstva Ra”. Doznajemo da je za de Leona preletio cijelu Ameriku uzduž i poprijeko, u potrazi za izvorom mladosti, i tako zaradio novac kojim je pokrenuo vlastitu zrakoplovnu kompaniju.
  • U 7. broju otkrivamo da Java zna upravljati automobilom!
  • Von Hansen uspoređuje Martina sa poznatim likovima iz stripa – Flash Gordonom i Brick Bradfordom.
  • Recepcionar je zamijenio von Hansena sa Erichom von Daenikenom (Fon Denikenom), glasovitim njemačkim piscem koji tvrdi da je život na Zemlju došao iz svemira.
  • Von Hansen prvi put upotrebljava svoj karakterističan uzvik “umpah” i pomoću jedne anegdote objašnjava Martinu da to zapravo znači – sranje iliti govno (pardon my french ;-).
  • Na početku 11. broja, prikazana je još jedna verzija Martinove inicijacije na Tibetu. I sam lik mudrog Kut Humija je, kao i u prošlim brojevima, znatno drugačiji od onog koji je Castelli “standardizirao” u originalnom broju 66 “Il presagio”. U tutto izdanju, lik Kut Humija je popravljen, kao što je ispravljen i netočan navod starosti oružja sa zrakama – u originalu i Dnevnikovom izdanju piše 15 000 godina, dok je u tutto seriji napisano točnih 10 000 godina.

“...mnogi su se pitali tko je bio prvi čovjek koji je nogom kročio u Ameriku, ali nitko se nikad nije pitao tko je bio prvi Amerikanac koji je stupio nogom na tlo Europe.”

1140. U blizini španjolske obale, kod grada Cadiza (Kadisa), ribari izvlače polumrtvog brodolomca čudne, crvene boje kože. Našavši kod njega tekstove na latinskom jeziku, odluče ga predati crkvi.

Profesor von Hansen u vatikanskom arhivu slučajno pronalazi tajanstveni dokument u kojem su sakriveni dokazi o navodnom otkriću Amerike u 12. stoljeću. Svoje pretpostavke bazira na činjenici da su u dokumentu precizno opisani flora i fauna Floride. Tamo se navodno nalazi i legendarni izvor života te kraljevstvo Pater Johanesa (Pape Ivana) – Arkadija.

Upoznaje Martina sa svojim saznanjima pa zajedno kreću na Floridu u potragu za izvorom života. Tamo se u igru upliće devedesetogodišnji milijarder Henry de Leon, koji je toliko opsjednut izvorom života, da si je ime iz Lions promijenio u de Leon, prema španjolskom istraživaču Ponce de Leonu koji je svojedobno tražio izvor mladosti.

Martin i von Hansen prijevarom pošalju de Leonovog čovjeka na Bahame s lažnom kartom izvora života, a oni se upućuju u Everglades (Everglejds) – močvare Floride.

“...ako bi izginuli ljudi čista srca, žrtva bi bila mala u usporedbi sa potrebom da se spasi Svijet...”

Martin iznosi mišljenje kako bi, u slučaju postojanja izvora, bilo bolje da nitko ne zna za njega. Zbog svojstava vode, ljudski vijek bi bio umnogostručen, nitko ne bi stario i umirao, populacija bi se povećavala, a Zemlja to ne bi mogla podnijeti. Ne bi bilo novih radnih mjesta, izbijali bi novi ratovi i to bi bio kraj civilizacije kakvu poznajemo.

Vjerojatno isto tako misli i tajanstveni indijanac, koji uz pomoć aligatora i ptica, svim silama pokušava spriječiti naše prijatelje da dođu do Močvare odjeka. Uz to, i de Leonovi ljudi su na njihovom tragu, pomoću odašiljača koji su im potajno ugradili u plovilo.

U Močvari odjeka, de Leonovi ljudi obučeni kao konkvistadori zarobljavaju, prvo von Hansena, a nedugo zatim i Martina i Javu, i prisiljavaju ih da ih odvedu do izvora života, koji se nalazi ispod korijenja jednog velikog drveta. Posljednja prepreka na putu do izvora je ogledalo koje razlikuje dobre od zlih. “Konkvistadori” se u njemu vide kao kosturi, pa počinju izbezumljeno pucati jedni po drugima. Martin i Java se oslobađaju i bježe. Von Hansen oduzima od “konkvistadora” Martinovo oružje, udaljava se u drugom smjeru i nailazi na izvor! Ali sve se ruši...

“...uvijek sam se pitao što bi se dogodilo čovjeku ako bi imao još jednu priliku, ako bi mogao proživjeti još jedan, novi život, ako bi mogao početi sve iz početka ne praveći iste greške...”

Nakon svega, Martin sjedi za kompjutorom i sređuje dojmove s puta na Floridu. Zadnji put je vidio von Hansena kako podiže njegovo oružje i onda se sve srušilo. Jedan mladić donosi Martinu paket od, kako on kaže, zajedničkog prijatelja. Mladić ubrzo odlazi na motoru uz uzvik “umpah!”, a u kutiji se nalazi Martinovo oružje!!!

Naprijed

MM LMS 06/07 Zločin u prapovijesti

MM LMS 09/10 Bermudski trokut

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    mm klasika
    01.10.2004
    11:32:00 sati
    branimir
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Jedan od mojih favorita.Posjeduje sve elemente koje krase dobrog MM.Ima misterije a ima i akcije,baš kao u filmovima Indiane Jonesa;-)).Mogu reći da mi je žao što u novijim epizodama Martija i Javu u 90% slučaja gledamo u odjelima kako šetaju i ponašaju se poput penzionera.Nedostaju mi upravo ove stvari kojih u "Izvoru mladosti" ima puno : pripreme na ekspediciju,opasna i duga putovanja gdje kao u pravilu saznajemo puno o samom mjestu gdje se odvija radnja,upotreba murchadne,Java u elementu(njuh,tučnjava..)itd..Zaplet je strašan,maksimalno se palim na starodavne mitove a legenda o izvoru mladosti je odlična podloga za dobar strip.Sama potraga za njim je u stripu odlično prikazana;sve od trenutka kad Von Hansen u Rimu otkrije rukopis i priprema za put u Miamiju pa sve do močvara Evergladesa i konačnog otkrića.Možda bi više pažnje trebalo posvetiti samom putu do Izvora,ubaciti još koju opasnost ili zanimljivost,a ne forsirati de Leona i njegovu mašineriju.Dajem plus za tajanstvenog Indijanca i ogledalo koje razlikuje dobre ljude od zlih.Što se tiče samog kraja,u jednoj od kasnijih epizoda saznaćemo da mladić koji je Martiju vratio pištolj ipak nije Von Hansen.Bignottija nikad nisam posbno volio ali ovdje je odradio sasvim solidan posao.Posebno mi se sviđa njegov crtež u samoj spilji,kad de Leonove ljude obuzmu strašne halucinacije.Ipak,da je crtao ALessandrini,sve skupa bi izgledalo bolje.Naslovnice jako dobre(mislim na talijanske,naravno),posebno ona na kojoj Marti puca u konkvistadora.
    01.10.2004
    16:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Klasik. Avantura iz vremena kad je MM još uvijek bio Indiana Jones. Početak je super, sa istraživanjem starih spisa, e baš bih volio zaviriti u tu ogromnu vatikansku knjižnicu. Kraj je mogao biti i bolji, sa malo više podataka o samom izvoru mladosti. Fora mi je kad Von Hansen tvrdi da Deniken piše puno lošije knjige od Misterije; malo ironije kod Castellija koji vjerojatno puno koristi Denikena u svojim pričama (inače, Deniken ne tvrdi toliko da život potiče iz svemira, već civilizacija i razvoj). Imamo priliku vidjeti dugokosog bradonju Kut-Humija, umjesto klasičnog ćelavca.
    01.10.2004
    18:47:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Ova recenzija me je naterala da po ko zna koji put uzmem u ruke ovu epizodu i procitam sa uzivanjem. Zaista, Izvor mladosti spada u nekoliko najboljih epizoda Martija do sada, iako je ta, 1982 a i naredna 1983 godina obilovala fantasticnim epizodama (Osveta bozanstva Ra, Kuca na granici sveta, Bermudski trougao, Mac kralja Artura, Sablasni grad, Vavilonska kula...). I dan danas, jedna od mojih postapalica je fon Hansenov komentar na kradju dokumenta iz Vatikanske biblioteke: Kad oko ne vidi, srce ne boli. Sjajna prica, sjajan scenario, Bignoti mi nije bas omiljen crtac, a naslovne strane su odlicne. Samo bih ukazao na par propusta naseg uvazenog recenzenta: naslovna strana originalnog broja 7 je objavljena znatno kasnije, kao naslovna strana LMS 53 Zlatni brod, a nije ni u pitanju mitsko kraljevstvo Pape Ivana (Jovana) - Arkadija, iz jednostavnog razloga, Papa Ivan ni ne postoji. S obzirom da se radnja, odnosno deo nje, odvija na pucini ispred Kadiza 1140, u pismu koji je neznani otkrivac Evrope imao uza se, pominje se ime Pape Honorija (1124-1130), koji je vec bio mrtav duze vreme, a aktuelni je bio Papa Inocentije (1130-1143). Zapravo je u pitanju (koristicu prevod Dnevnika, jednom da i oni budu u pravu) izvesni Popa Jovan. To se opet nadovezuje na pricu da su templari, pri povratku u Francusku, nasem starom znancu Benardu de Savaraljeu doneli neke "nemoguce" karte, pa je ovaj brze-bolje organizovao tajnu ekspediciju u potrazi za novim zemljama 1128, a Popa Jovan je bio, kako bismo kazali vodja puta, naravno, sve uz blagoslov Pape Honorija. Ekspedicija je pristigla u Nove Zemlje novembra 1129 godine. Za dalje citanje preporucujem MM Spec 9 La quarta caravella.
    06.10.2004
    06:06:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Obožavam MM-a, a obožavam i ovu epizodu. Dinamična i inteligentna, a motiv izvora mladosti uvijek rasplamsava maštu svima nama...
    16.11.2004
    00:39:00 sati
    Gaston
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Kao i vecina prvih stripova MM-a vazan je iskljucivo zbog toga sto me je zainteresovao za sve te silne stvari koje obradjuje. I ovo je dosta dobar strip sa velikim brojem referenci, sa odlicnim tokom radnje bez nepotrebnih skracivanja. Jedini razlog sto nije "cista desetka" je to sto osim zanimljive tajanstvenosti na samom kraju, o izvoru mladosti nema mnogo reci.
    16.11.2004
    14:14:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Jedna od meni najbolje 3 Martijeve epizode ikada! Po akciji me cak podsjeca na neke starije zagorove epizode npr. Tajanstveno Krstarenje. Hmm. i tu ima jedan bogatas u invalidskim kolicima. Bignotti je kao roden za crtez epizoda u dzunglama, sve je puno detalja. Ova mi epizoda ima i najdrazi kraj od bilo koje druge MM epizode! Sad kad malo bolje razmislim MM LMS 8 mi je bio prvi Marti koji sam kao klinac kupio na kiosku.
    07.01.2005
    00:35:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunski! Obožavam ovakve Martije! Zanimljivo od početka do kraja sa puno upoznavanja sa mitom i samim područjem gdje se radnja odvija. Može se uz zabavu i naučit dosta korisnih stvari. Bignotti mi je najbolji Martijev crtač. Crtež u ovoj epizodi je savršenstvo. Druga naslovnica sa konkvistadorom je odlična.
    10.01.2007
    22:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najboljih epizoda MM.
    Male ispravke recenzentu: samo poslednje naslovnica nije objavljena kod nas, ostale dve jesu. Za prvi nastavak je išla kao naslovnice epizode 53.Zlatni brod, a von Däniken nije nemacki, vec svajcarski pisac ;-)
    A i ovde se srecemo sa "vatrenim podnevom", turistickoj atrakciji koju cemo videti i kod Mister Noa.
    11.01.2007
    15:25:00 sati
    manhunter
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    perfektno!!!!
    15.08.2007
    11:16:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni (zasad) najbolja Martinova epizoda koju sam pročitao. Priča je stvarno odlična, ali možda su trebali na kraju objasniti kako se Vincent uspio izvuči. Biggnoti je ovdje bolje odradio posao nego prošli put, ovaj put skoro savršeno. Čak mi se i naslovnice sviđaju. Preporuka
    18.08.2007
    22:55:00 sati
    Akul
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 9, 3

    Klasika stvarno :)..jako dobro i interesantno..crtež dosta dobar..naslovnice umpah
    26.08.2007
    14:34:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve desetke. Fon Hansen mi je jedan od najdražih likova u MM serijalu. Ova priča je lijepo otvorila prostor za još nekoliko epizoda koje se bave sličnom temom i sve su bile odlične. Izvor mladosti je prava tema za Martija Misteriju.
    23.10.2007
    10:03:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    jako dobro, zanimljivo, bez dosade, koja me moram priznati, zna dohvatit kod čitanja epizoda strica martina, ali ovdje je sve ok, i kraj je dobar, iako očekivancrtežu majstora bignottija dajem možda lošiju ocjenu nego zaslužuje, ali on mi nekako ne paše kod martija, ne znam zašto
    09.12.2007
    22:58:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 9, 6

    31.12.2007
    15:18:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni spada u najbolje epizode Martina Mystere ... svako malo ga ponovno pročitan. Ma super radnja izvrsni Von Hansen i crtež Bignotti-ja koji je praznik za oči ... Ovo je smo uvod u brojne priče o izvoru mladosti koje će tek usljediti i koje će također ispast super ... pogotovo Četvrta karavela meni najbolji specijal broj
    05.05.2008
    14:55:00 sati
    provodina
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nije umpah nego jedna od najboljih epizoda dosad. Martin Mystere u potrazi za izvorom mladosti, baš u stilu Indiane Jonesa. Profesor Von Hansen me je oduševio, lik je legenda i zbog njega je sve duplo bolje. Martin onako ozbiljan cijelo vrijeme, a ovaj ga stalno sprda i dere se na svih bez srama. I uzrečica mu je legendarna :) Imamo i negativce sa starkeljom De Leonom koji je izvrsno pogođen za ovu epizodu. Da nije šef neki starkelja to ne bi bilo to, hehe. Kraj je vrlo dobar, iako je i ovaj put Castelli upotrijebio neke halucinacije kao i u prošlim brojevima. Ovaj put popravlja stvar ono što je izazvalo halucinacije, a to je ono fascinantno zrcalo koje odvaja zle i dobre. Također je veoma intrigantan onaj indijanac koji je upravljao životinjama pomoću tko zna kakve magije i one dvije zadnje stranice sa posjetom onog tajanstvenog mladića. Nije mi baš jasno, Aco je gore napisao da to nije Von Hansen, ako nije on tko je onda? No dobro, to ćemo valjda vidjeti u nekim od sljedećih brojeva… Lokacija je opet odlično pogođena i mislim kako se Bignotti našao na svom omiljenom području jer je on maher u crtanju močvara, a to smo već vidjeli kod Zagora. Naslovnica s kosturom je odlična, ova druga malo manje.
    17.05.2008
    18:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Johoj, kad se samo sjetim kako sam se 'topio' dok sam kao klinac čitao ovu epizodu! Koji su to bili gušti! Iako je priča prožeta tim (za to rano razdoblje) specifičnim avanturističkim duhom ala Indiana Jones, koji je Castelli očito prenio iz serijala o Mister Nou (na kojem je prethodno radio), fali joj one kompleksnosti kojom odišu najbolje epizode našeg omiljenog istraživača nemogućeg. Izgleda da je gospodin Castelli u jednom trenutku izgubio konce priče, pa je taj dio ''putujemo kroz močvaru i gusto raslinje'' baš previše rastegnut i usiljen (koliko god Vincent Von Hansen bio simpatičan lik), dok je sam kraj zbrzan i pojednostavljen... Ipak, odlična epizoda Martina Mysterea, koju je svojstveno dobro ilustrirao stari lisac Franco Bignotti.
    12.09.2008
    10:03:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Jako dobra epizoda. Iskače među ovim ranim Martyjima. Bar znamo da MN ima kompaniju. Odiše avanturističkim duhom i draga mi je.
    20.01.2009
    11:03:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda (konačno nema atlantide). Sliči mi malo na MN epizode što je svakako dobro.
    09.02.2009
    15:16:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Baš sam jučer pogledao epizodu Dosjea X, gdje je Mulder također iznio teoriju za dva bića, da su vjerojatno bila na izvoru mladosti, pa su se nakon toga prilagodili lovu i životu u šumi, što me odmah podsjetilo na ovu MM epizodu. Radnja je dobra, ali mi je prozaičan kraj tipa ''sve se uruši i ne zna se je li tip preživio ili nije''.
    13.03.2009
    23:45:00 sati
    Panon
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Fon Hansen poredi Martina sa Brickom i Flashom, a prihvatio sam to u stvari kao Castellijevo hvalisanje tipa: "Moje najbolje priče u rangu su sa onima iz Zlatnog doba američkog (avanturističkog) stripa." Ova svakako jeste i pravo je zadovoljstvo svakom stripofilu da je ima u opremi u kojoj je izdao naš dragi Libellus.
     
    Sjajna, sjajna priča!
    10.05.2009
    17:54:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Tipičan MM, počinje zanimljivo, zatim se polako pretvara u UMPAH da bi završio fenomenalno.

    01.04.2010
    20:54:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Ovo mi je jedna od najdražih epizoda. Priča je remek djelo a Bignotti je bio jedan od najboljih crtača ovog junaka, super je dočarao sve. Sam početak o čovjeku koji dolazi u Evropu i završi tragično radi vjerskih fanatika je genijalan. Priča se odvija polako i nepredvidljivo. 

    02.10.2010
    00:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Nikad nisam simpatizirao strica Martina, ali ne mogu poreči da ima nekoliko zaista sjajnih epizoda..ova je jedna od tih...

    03.10.2010
    21:27:00 sati
    marcho
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    UMPAH!

    Izvrsna epizoda, vrlo dinamična za razliku od nekih... Bignotti je kralj, vrlo je dobro odradio svoj posao, a naslovnice su ovoga puta mogle biti malo bolje...

    11.01.2011
    15:51:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Ova mi se svidja puno vise nego one dvije ili tri prethodne epizode.  Zanimljiva, uzbudljiva, napeta; jedino mi crtez nije bas neki, ali eto: to je Bignoti.  Prica pocinje veoma interesantno, i onda nad dovodi Martija i Javu u juzno-istocnu Ameriku, u drzavu Floridu.  One scene gdje oni plove kroz one vlazne mocvar Everglades su me bas podsjetile kad sam ja tamo iso prije jedno 13 godina.  Vlaga i komarci ubijaju, a o reptilima (kao aligatorima, gusterima i zmijama) bolje i da ne govorimo.  Centar price, o izvoru mladosti, me nekako podsjeca na Indiana Jones film "Raiders of the Lost Ark", gdje oni Martijevi neprijatelji umiru u slicnom stilu kao i u tom filmu.  Zadnjih par stranica mi se puno svidjaju, pogotovo ona zadnja stranica gdje mladi Von Hansen dolazi da vrati Martiju njegov pistolj, dok ovaj Detektiv Nemoguceg uopste ne moze da prepozna ko je u stvari taj covjek.  Zabavna epizoda, i sigurno je necu lako zaboravit, kao vecinu ostalih.

    30.03.2011
    00:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 7, 6

    Jedan od rijetkijh MM koje sam pročitao još kao klinac tamo negdje 1991. Pročitao sam ga ponovo nedavno. Ne znam zašto, ali zbog Bignottijevog crteža sam na trenutke pomislio da čitam Mister Noa. Odličan početak, ako se ne varam, ta scena se poslije ponavlja u jednoj kasnijoj epizodi, a kraj mi je fenomenalan.

    12.07.2011
    21:41:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra priča, dobar crtež i dobra naslovnica.

    05.05.2012
    00:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 7, 5

    26.06.2012
    10:35:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Uvijek zanimljiva epizoda!

    07.09.2012
    11:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    S ovom epizodom cete zavoliti Martina! Odlican Bignotijev crtez, simpaticni likovi, akcija, misteriji sve je to savrseno uklopljeno u 190stranica koje se citaju bez predaha!

    19.11.2012
    20:20:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Prava stara dobra avantura.

    30.11.2012
    18:40:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    01.02.2013
    15:00:00 sati
    coszinus
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Odlična epizoda. Stvarno sam zadovoljna i sa pričom i sa crtežom. Vidi se je da Bignotti doktorirao crtanje močvare i šumskih gustiša u Mr. Nou.

    06.04.2013
    19:05:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvor mladosti

    25.08.2013
    15:47:00 sati
    marko15532
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Kombinacija povijesnih misterija, mistike i akcije, karakteristična za prve epizode, dovedena do vrhunca. Uz "Osvetu boga Ra", najbolji Martin iz najranije faze, a možda i najbolji ikad. Za razliku od, recimo, jako dobrih "Operacije Arka" ili "Vampira u New Yorku", ovdje nema forsiranja scenarija kako bi se iskoristio sav potencijal priče, naprotiv, sve teče baš kako treba, začinjeno fenomenalnom i nevjerojatno simpatičnom ličnošću von Hansena. Onako lucidan način na koji nasanjkali zlikovce u prvom dijelu stripa je za anale. Osim toga, znači smjelo kombiniranje "povijesne priče" sa "životnom pričom", odnosno konkretan povijesno-znanstveni problem pomiješan s doživljajem starenja. Zahvaljujući Epu o Gilgamešu, mi znamo, na primjer, da su ljudi još prije nekoliko tisuća godina smrt doživljavali više-manje podjednako kao i mi danas. Ovdje, srednjovjekovni svećenik Otac Ivan suočava se s istim s čim i suvremeni znanstvenik von Hansen. Njegov solilokvij u kojem priznaje kako mu je izvanjska ležernost krinka za broj godina, zbilja je Castellijeva majstorija par excellence. Iskusni Bignotti na visini zadatka, a ovo je vjerojatno i najbolje što on može (dvojim se između osmice i devetke i naposlijetku popuštam). Najgluplje pitanje s kojim bih mogao zaključiti ovaj komentar bilo bi: je li moglo biti još bolje od ovoga? Ne, nije moglo! Bravo i hvala cijelom autorskom timu! :-)

    15.10.2013
    18:14:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    SJAJNO. Citajuci redom Martija, naidje napokon extra prica. Ambijent, sama ideja i odlican crtez su doprineli.

    23.03.2014
    20:56:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Super epizoda.

    01.10.2014
    10:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    27.04.2015
    19:06:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Tema priče vrlo zanimljiva, radnja mi se oduljila a malo me zasvrbio nos zbog načina smrti de Leonovih plaćenika. Umišljaju stvari jer su zli i gube razum. Tako bonellijevski, više bi ležalo Zagoru (i bilo je sad vrlo slično u koloru sa Vikinzima).

    15.05.2015
    18:00:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Zabavna avantura, sa interesantnim sporednim likom. Bignotti dobro crta džungle, i ovde i u Mister Nou, stoga veća ocena za crtež.

    27.11.2016
    23:28:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    jedan od najboljih stripova

    02.11.2017
    05:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Vrhunsko štivo! Bignottijev crtež se sjajno uklopio u ovu zanumljivu, fini ispripovijedanu priču. Ocjena za naslovnicu ide Libellusovu izdanju.

    09.07.2019
    11:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlična epizoda.

    29.02.2020
    02:18:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 331
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 778
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1858
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1858
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum