Prokletstvo Kunandjuna

Martin Mystere

MM LMS 103/105 | 242 str.

Mračni i dijabolični Mr. Jinks se ponovo vraća iz mrtvih sa još interesantnijim i opasnijim projektom. Martina čeka jedno opasno putovanje kroz svoje vlastite strahove i snove dok pokušava otkriti u kakvoj su vezi nestanci bogate klijentele i magija snova starog Kunandjuna. Dok stari Elmer Perkins otvara širom vrata snova, Martin se pak u potrazi za izgubljenima u snovima još jednom nađe unutar vrtloga osvete Mr. Jinxa.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*9

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Osveta Mister Jinxa
  MM LIB 67
 • Zavetni kovčeg
  MM LMS 103
 • Zemlja snova
  MM LMS 104
 • Osveta mister Džinksa
  MM LMS 105

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • L'Arca ritrovata
  MM SR 106
 • Il Paese dell'Incubo
  MM SR 107
 • La vendetta di Mister Jinx
  MM SR 108

ZANIMLJIVOSTI

 • Sjetimo se svih susreta sa Mr. Jinxom, Dnevnik MM 41/42 «Velika magija», «Gore od smrti», 60/61 «Dani more» , 93 «Tajni život Serža Orlija», neobjavljeni orig. MM 122 «Ricordo senza fine», Almanacco 2000 «Mr. Jinx Ritorna»
 • Sjetimo se Kunandjuna, MM Dnevnik 26 «Susreti bliske vrste», 31/32 «Moha-Moha« i «Povratak Kundingasa», a biti će još susreta sa Aboriđinskom tematikom snova
 • Glavom i bradom susrećemo velečasnog koji neopozivo liči na glumca Spencera Tracy
 • Gdje su snovi ubijali? Freddy & «Nightmare in Elm Street»
 • Strana #63: Orloff, Ljudi u crnom, robot Robinson, patuljak iz Irske, vukodlak iz jednog galskog sela, vampir Hellsing, Mr. Jinx; sve stari Martinovi neprijatelji koje vidi u snovima
 • Strana #83; Java rješava križaljku i upisuje Dylan Dog u jedan redak, a Diana lakše zaspi uz M. Prousta
 • Ove tri epizode Dnevnik nije distribuirao u RH, stoga u MC dostižu velike cijene, a MM #105 ima papirnu naslovnicu (btw. ja ih imam zahvaljujući Napoleonu) (ovo nije sponzorirana reklama!)

«Stijene, što ih je vjetar stoljećima nemilosrdno šibao, bilo kojem promatraču izgledale bi sasvim obično. Ali, za Kunandjuna one su predstavljale nešto drugo... Jedan od bezbrojnih australskih snova, nasljeđa Kundingasa... Vrata koja vode u svijet gdje fizičko i materijalno gube značenje...»

Još jednom Castelli uvlači nas u mračnu igru genija zla Mr. Jinxa, ali ovaj put upakiranu u svijet snova australskih Aboridžina - Altjeringu. Kunanjun i njegovi snovi, njegova moć da preseli snove u stvarnost i moć da predvidi buduće događaje prilično je primamljiva tematika. A i nije prvi puta da se veliki meštar Castelli bavi snovima dalekih Aboridžina, njegov Mystere suočavao se sa narodom iz snova Kundingasima, a isto tako je njegov rod (Martinov otac) bio proklet tom istom moćnom magijom velikog Kunandjuna. I očigledno još nismo saznali sve o svijetu snova, pa eto, sad je prilika da napravimo korak unaprijed što se toga tiče.

Martin: «Čak ni Jinx nije u stanju da ustane iz groba.»


Pored onog irealnog i mističnog, koje predstavlja sama ova tematika snova, suprotstavljen je stvarni svijet, tehnologija Mr. Jinxa. On po treći put baca klipove pod noge Martinu svojim starim trikovima, a to je njegova sposobnost da spretno iskoristi i unovči plodove nečijeg drugog mukotrpnog rada. Samo da spomenem jednu staru epizodu, kad se Mr. Jinx prvi put pojavljuje. To je «Čas X», gdje Jinx svojoj bogatoj klijenteli nudi posebnu uslugu... Za jedan tjedan stvarnog vremena, kod Jinxa potrošiš cijelu godinu. Naravno, znamo da je vrijeme naš najveći neprijatelj, i ono što nam najviše nedostaje. No samo što postoji kvaka – previše izlaganja ubrzanom vremenu i kao posljedicu dobiješ mogućnost spontanog samoizgaranja. Par godina kasnije, lukavi Jinx opet kuje svoje dijaboličke planove s ciljem ostvarivanja dobiti, ali tu želi još nešto, a to je osveta svom dragom neprijatelju Martinu. To su «Dani more», epizoda u kojoj Martin preispituje svoju unutarnju snagu i pokušava pronaći svoj pravi identitet. I u ovoj epizodi, Jinx opet smišlja novu osvetu. He, he...

Jinx: «Ambiciozan, vrijedan.. Spreman da gazi preko leševa... Savršen izbor...»


Pa kako to, možda ste se zapitali? Što ti recenzent znaš! Pa Jinx ti je umro kod prijašnjeg susreta s Martinom! Da, znam to i ja, ali... No recimo da to nije zasmetalo starog vraga da čas prije svoje smrti preseli svoj um u tijelog bogatog industrijalca Rockforda. Rockford jeste bogat, al ga zdravlje ne služi. Možemo ga vidjeti u jednom teaseru u broju #94 «Tajna Serža Orlija», gdje se na tihi način najavljuje povratak starog neprijatelja. I... Operacija Dorijan Grej obavila se još jedan put i Jinx opet dobiva novo tijelo svog podređenog Richarda Grenwilla, no svoj dijabolički izgled vraća na staro. I polagano započinje Operacija Dream.

To je kao neki podzaplet, jer se radnja gradi cigla po ciglu. Onaj koji je zaslužan za cijelu pometnju koja će se dešavati je istraživač snova (ne noćnih mora!) Mark Harny. Znanstvenik mora na nečemu raditi eksperiment, pa bilo da se radi i o moćnom vraču kao što je Kunandjun. Ali nemojte upasti u zamku pa vjerovati kao Martin da su nazovi-prokletstva što ih baca vrač istinita, on samo proriče što će se desiti i to je neopozivo. Zašto? Zato jer je tako zapisano... Njegova žena Alina Harny, brižna i naporna ženica, pokušat će sve samo da otkrije što se dodjavola desilo s njezinim dragim. Malo je cura prebrzopleta, i izvrće riječi na neki svoj način (kao neke ženske koje znam).

Elmer: «Za danas bi bilo dosta, ljepotice. Sljedeći put povedite i prijateljice! A sada ću malo letjeti nad gradom...»


Spomenimo još i matorog neženju Elmera Perkinsa kojemu se posebno sviđa što može upravljati svojim snovima. Tip je baš sličan onom lovcu Elmeru iz crtića Zekoslava. Cijena za putovanje snovima je jako skupa, no Elmer bi jako volio raskoliti glave svojim sestrama. Brutalno? Jeste, al ipak, to je samo san. Dvije isto tako matore usidjelice, Evelyn i Adeline Perkins, također se upliću u radnju. Svako malo, Martin sreće pričalice koje ga mogu nadmašiti u količini izgovorenih riječi u minuti. Naravno, ovdje mislim na sestre Perkins. Ove dvije su komični element, no kad pogledamo što te dvije rade svome bratu, to zvuči više tragikomično. Tretiraju ga kao dijete, a koliko je pokazano, one blokiraju svaki Elmerov kontakt sa djevojkama. Martin pak ovdje pati od nekih fobija koje ga koče da se normalno suočava sa zatvorenim prostorima. Stoga mu Dijana preporučuje nek se javi velečasnome Spenceru na satove psihoanalize (sve bi bilo OK da taj pop ne bio bio totalno sličan Pravom Spenceru Tracyju). Sudeći po snovima svih ovih prije nabrojanih, možemo vidjeti kako se emocije oslobađaju u snovima. Kako se naša podsvijest obračunava sa potisnutim događajima i osjećajima. Zato valjda i kažu da su snovi neka druga dimenzija.

Spencer: «Nikad nisam mučio nevine... Osjećaj mora da je oslobađajući...»


Mislim da ni ova treća epizoda sa Jinxom nije podbacila. Castelli još ima elana da napiše epizode dostojne pravog Martina Mysterea. Ova epizoda pažljivo je nagovještavana već i u prošlim epizodama, a otkriva nam i nove spoznaje o elementima koje je Castelli već i prije obrađivao. Vercellija smo mogli vidjeti kod MM jedino u epizodi #91/92 «Božićna priča». Čistog crteža, vrlo je sličan braći Esposito, no ima zreliji stil crtanja od njih.

Budući da se radnja često dešava u snovima, nizaju se svakakvi događaji. Nisu preonirični, kako znaju biti u DD. Vrlo često to su dobre dosjetke, s puno onog sarkazma karakterističnog Castelliju. Sve u svemu, mislim da je ovo jedna dosta dobra epizoda, a i volim kad se neke stvari nadovezuju jedna na drugu i kad se javljaju stari neprijatelji. Stavit ćemo na stranu one male slučajne nelogičnosti koje se tu i tamo pojavljuju. Ipak, reći ću, s guštom sam je pročitao...

Martin: «Mislim... Da to znači... Da su stvari opet na svome mjestu...»


Naprijed

MM LMS 101/103 Čovjek zvani Mojsije

MM LMS 106/107 Otrovni okean

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Aco

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Odlična recenzija,Deecay!Nijedna epizoda sa Mister Jinxom nije dosadna pa tako i ova.Sviđa mi se što su uključili i Kunandjuna jer i on je garancija za kvalitetnu priču (Moha-moha,Povratak Kundingasa..).Autorima je uspjelo spojiti jedno i drugo u sasvim pristojnu epizodu.Jedino što me smeta je dužina.Previše je razvučeno i na trenutak dosadno,kao da scenarist nije znao čime da popuni prostor.Mogla se ova priča mirne duše ispričati u dva stripa i efekt bi bio bolji.Nikad mi se nisu sviđale epizode sa snovima(DD ih je krcat)ali ideja materializiranja kroz snove je stvarno super..Marti je prikazan kao sasvim običan čovjek(klaustrofobija,rasejanost..)a ne kao bezgriješni heroj a sviđa mi se što je dobar dio priče posvećen Mr.Jinxu pa tako i njega bolje upoznajemo.Vercelli?Crtež standardan na kakav smo navikli u Martiju i nije toliko loš, ali sam Marti mu je užasan ,u nekim kadrovima čista katastrofa.Inače,ova 3 stripa su stvarno jako teško nabavljiva.Možda i jedni od najtežih,jer 106 i 107 koji slijede su kasnije reprintovani u SD.
  15.11.2003
  10:10:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  9, 6, 8, 7

  Zanimljiva ideja, ali nedorečena. Zašto i kako je operacija D prijetnja čovječanstvu? Zatim rasplet, zašto je baš Alina potrebna da popravi situaciju, kad ni ona ni Marti nisu napravili ništa spektakularno, osim što su poručili Dijani i Javi da pošalju policiju. Kao da to nije mogao i sam onaj vrač izvesti, on ionako sve zna i vidi u snovima. Kaže, tako je zapisano. E pa to mi nije neko objašnjenje. Još mi je jedan fenomen zanimljiv, neki su spremni platiti čitavo bogatstvo da bi doživjeli najljepše snove, no Mister Jinxu se ne da gnjaviti s takvim bezvezarijama (mislim, pa on bi mogao besplatno uživati u toj fenomenalnoj stvari), njemu su draže obične pare. A što će on dalje s parama, nemam pojma, očito ima boljih stvari od operacije D.
  06.12.2003
  16:15:00 sati
  stinky
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Sjajna prica! I ja sam takodjer fan epizoda u kojima se pojavljuje dijabolicni Mister Jinx, i sa ovom epizodom sam odusevljen osim sto mi smeta jedna sitnica. Nikoga nije interesovalo zasto se jedan mladic podvrgao hirurskoj operaciji lica da bi izgledao kao ruzni starcic???
  17.01.2004
  02:38:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Sjajna epizoda, najbolja sto se Mr. Jinxa tice. I ideja o sanu snova australijskih Aboridzana je odlicna. Zaista sam uzivao citajuci je, a ne znajuci da je to i poslednja kompletna epizoda Martija Misterije koju je Dnevnik objavio. Ehhh...
  02.05.2004
  22:04:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 66%

  9, 6, 4, 9

  Dobra ideja, ne baš previše dobro odrađena. Epozode sa Jinxom imaju tendenciju da budu suviše "tehnološke" i donekle "character driven", što jelte ne mora da bude loše (mada se meni ne dopada), ali ovde se zabrazdilo u jednu od bitnih tema MM-a, snove, i to na nezadovoljavajući način. Naime, nema ezoterije, nema metafizike, nema etnografije... tu je samo svet snova, i Jinxova mahina. Epa, to ne funkcioniše, žao mi je. Plus, Vercelli - thumbs down.
  11.01.2005
  14:35:00 sati
  Djole
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 7, 8

  Treće pojavljivanje Mr. Jinxa i najlošije. Ova priča bolje odgovara neobaveznom i humorističnom formatu kratkih priča odakle je preuzeta, nadopunjena i detaljno razrađena; rezultat čega je ova epizoda u redovnoj seriji . Plus je pojavljivanje Kunandjuna, ali glavna priča s Mr Jinxom mi nikako ne spada u redovnu seriju. Nema tu ozbiljnost, a samim time ni uvjerljivost, a i prerazvučena je. Za bolje razumjevanje mog komentara obavezno pročitati kratku priču "Dreamtravel" na osnovi koje je ova nastala.
  18.04.2008
  13:12:00 sati
  Spock
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Kao i prethodne dvije epizode s Jinxom, i ova treća održava vrlo visok nivo kvalitete epizoda u kojima se dotični pojavljuje. Originalno i zanimljivo, dvije teme serijala, snovi i nemogući izumi, spojene na uspješan način. Jedina zamjerka što je priča više akcijske prirode. Vercelli ima solidan i čist crtež, no ne bih se složio da je zrel  s obzirom na varijacije u kvaliteti i činjenicu da precrtava Freghierijevog Jinxa i Rockforda. Naslovnice - izvrsne.

  12.10.2014
  19:53:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  Martin u snovima vidi i Spider-mana, Wolverina, Hulka, Thora, Thing (Fantastick 4), Phantoma i Corto Maltese (?).

  30.01.2016
  23:32:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Prilično dobro, no ne i vrhunski.

  12.07.2019
  11:59:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2260
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2234
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2233
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1991
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum