Lubanja sudbine

Martin Mystere

MM LMS 11/12 | 192 str.

Prilikom posjete British Museum of Mankind djevojka Zulma Chifuentes pred kristalnom lubanjom pada u trans te se baca kroz prozor. U NY prilikom uobičajene kupnje tričarija Martin slučajno otkriva da je na jednom od kupljenih dijapozitiva nacrtan poziv: U pomoć Martin Mystere! Slijedeći tragove upliće se u poslove opasnih krijumčara iz Mexico Cityja pod vodstvom izvjesnog Gutiereza. Dok se Zulma prisjeća tajanstvenih rituala Aztečkih svećenika, netko duboko ispod grada Teotihuacana čeka svoju lubanju sudbine...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lubanja sudbine
    MM LIB 8
  • U senci Teotiuakana
    MM LMS 11
  • Duh Teotiuakana
    MM LMS 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il teschio del destino
    MM SR 11
  • All'ombra di Teotihuacan
    MM SR 12

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalna naslovnica tal. originala #11 nikad nije objavljena u nas
  • Dodatak Gil u #11 «Niagara» i #12 «Gil krtica»
  • Obje epizode izdane zajedno sa Gilom na 194 strane!
  • Dnevnik uporno prevodi Martinovu ulicu «Mews» sa «Njus»
  • U 4. vinjeti na str. 100 #11 pojavljuje se Moses, jedan od članova Aristokrata, bande gentlemena, protagonist serije kreirane 1973. godine, Castelli i Tacconi, za Corriere dei Ragazzi
  • Ovo je debut album Claudia Ville na MM, a to se demonstrira da se uživio u atmosferu serije svojim potpisom na ploči u 5. vinjeti na str. 116. #11
  • Prva pojava supružnika Jones, Johna i Ann, Martinovih susjeda u NY; ovo je Castellijev hommage jednako poznatom Mr. Jonesu, sličan Paperinu od Carla Barksa
  • Našao sam jednu pojavu Martinovih susjeda u SD #12 «Decameron», ali tamo se supružnici zovu Morgan, a čovjek Elmer. Inače, lica supružnika su ista u ovoj, a i u onoj epizodi, ali se ipak drugačije zovu. Očito su zamijenjeni ovim drugim bračnim parom Morgan koji su u ovoj epizodi slikali dijapozitive.
  • U 6. vinjeti na str. 11 #12 meksički dječak čita strip Martin Mystere
  • Čitaoci su imali isto pred nosom rješenje cijele zagonetke, na 3. vinjeti str. 135. #11; na dijapozitivu se iza ramena gospođe Morgan vide ljudi kako izlaze iz grobnice
  • Martin otkriva u ovoj epizodi veliku strast za skupljanjem svega i svačega (vidimo to po snježnim kuglama u ormaru), a tu strast dodajemo već viđenoj strasti za sakupljanjem knjiga i starina
  • U rubrici «Marti Misterija u potrazi za tajnama svijeta» u #11/12 Martin nam otkriva tajne kompjutera
  • A tekst o Lubanji sudbine i ostalim ukletim predmetima možemo naći u #10 «Bermudski trougao» (koji je btw. doslovno prepisan iz knjige Misterije svijeta Artura Clarka)
  • A kristalni skelet na kraju epizode? On još čeka na svoju lubanju...
  • Na str. 108. #11, Zulma iskače kroz prozor muzeja Museum of Mankind of London. Muzej zapravo nema prozore tako da bi se eksponati zaštitili od svjetla i prašine. To je ispravljeno u tal. ristampi.

«U muzeju Mankind, kao i obično, bilo je mnogo turista koje je privlačila brižljiva rekonstrukcija života primitivnog čovjeka... Neobična kristalna lubanja nepoznatog porijekla... I čudne moći! Bar mnogi to vjeruju... Ima ljudi koji, kad je pogledaju, svašta vide... Drugi se zaklinju da donosi nesreću...»

Malo da se vratimo i mi u prošlost ovom već više od 20 godina starom epizodom. Rađena u stilu 80tih i Indiane Jonesa, ona je još itekako svježa i zabavna. U ovoj epizodi Martin Mystere pozabavio se tajnom famozne Lubanje sudbine i njezinog podrijetla i doveo ih u svezu sa Aztečkim demonom koji boravi u podzemlju piramida u Teotihuacanu.

Ovaj odličan avanturistički strip spaja sve one stvari koje smo voljeli kod starog Mysterea. Kao prvi, vječiti sukob između njegove rastresenosti i rastrošnosti i njegove odanosti i pažljivosti prema zaručnici Dijani. Samim početkom Martin nas uvodi u još jednu nezgodu iz svakodnevnih peripetija sa svojom zaručnicom. Kad npr. ona ga pozove u kino da mu se iskupi što je bila tako neobzirna prema njemu, a on se ono baš očito izvlači činjenicom da je baš večeras nešto drugo planirao. Da, planirao je pogledati 1000 bezvrijednih dijapozitiva nekog ljetovanja koje je kupio na tržnici. Kasnije možemo pročitati Dijaninu izjavu da će se pokušati srediti što se tiče njezine ljubomore. Jer ona želi biti Martinova odabrana. Sad saznajemo da preko puta živi i stari gunđavi bračni par, John i Ann Jones. Ženici se blago rečeno Martin dopada kao čovjek i kao susjed, no njezin muž to ne odobrava i otvoreno pokazuje ljubomoru. Da spomenemo i bračni par Carla i Claru Morgan. Tipični primjerak američkih neobrazovanih turista koji slikaju sve i svašta. Ovo je kao neka mala analiza muško-ženskih odnosa na početku. To mi se sviđa kod priča. Kad imamo i neki simpatični mali uvod u likove i radnju.

Naći ćemo sve klasične elemente MM-a. To je Martinova murchadna, zatim Javin ekstraosjetljivi njuh, ljudi u crnom (ne oni «ljudi u crnom»!) i putovanje u egzotične zemlje. Dosta akcije i misterija. U Mexico Cityju srećemo Martinovog starog prijatelja Lopeza s kojim se valjda uvijek potuče kad ga vidi. To je trik koju su već koristili i Mister No i Zagor u dosta slučajeva. Na cijelom putu Martinu podmeću klipove pod noge tajanstveni tipovi u crnom, no Martin neustrašivo kroči iz jedne neizvjesnosti u drugu. Saznajemo da su u cijelu stvar upetljani i krijumčari starina pod vodstvom gangsterskog bossa Gutierreza, opakog tipusa koji ne preza do ničega, al’ ipak se ne voli služiti nasiljem. Te nedelikatne prljave poslove za njega obavljaju drugi, naravno. Vrlo oprezan i domišljat, što se tiče njegovih kriminalnih zavrzlama.

Lik kojim priča započinje, a i završava, je gospođica Zulma Chifuentes. Prije preobrazbe ne saznajemo ništa o njenim osobinama, ali očito voli povijest i antikvitete. Ona je zaručnica Alfonsa Villare, gangstera koji se bavi krijumčarenjem. Zulma je cijelo vrijeme u transu i ima vizije o davnim krvavim žrtvovanjima. Za Aztečke gradove govore da ih nisu Azteci sagradili već da potiču od još starijih civilizacija. Prema Castelliju očito su nekad davno tamo vladali demoni, a još i sad kralj demon čeka na svoju lubanju u sjenci Teotihuacana. Valjda da opet može zaposjesti svoj tron i krvavo vladati svojim podanicima. Brrr...

Doktor Kruger: «Ovaj ništa ne zna. Ovdje je samo zbog niza kombinacija... Toliko izuzetnih da izgledaju nevjerojatne.»


Sve što se događa u ovoj epizodi je više ili manje slučajnost. Mnogo elemenata Martinu se dešava, ono, kao slučajno. To je zasigurno zaslužna njegova providnost, ili mu je sudbina da radi neke stvari. Svi ti slučajni susreti su pažljivo dovedeni u vezu i logički i ponekad na komičan način dovedeni u glamurozni geg. Sjetimo se samo bračnog para Jones, onda Morganovih ili svađe između Dijane i Martina, zatim Gutierrezove panike da će neko vidjeti dijapozitiv na kojem on pljačka neki grob dok ga slikaju turisti u prolazu.

Staklenu lubanju British Museum of Mankind kupio je od draguljarnice Tiffany’s 1898. i još i danas nisu otkrili porijeklo i starost te lubanje. Sve što piše na pločici ispred lubanje je: «Najvjerojatnije iz Aztečkog razdoblja...» Drugoj identičnoj kristalnoj lubanji zna se gdje je pronađena, a ona je u vlasništvu gospođe Ann Mitchell-Hodges. Postoji i priča kako je ta pronađena. O tome više činjenica možete pronaći u knjigama Arthura C. Clarka i Von Daenikena. Ne zna se iz kojeg razdoblja lubanje datiraju jer se ne može odrediti starost kristala uobičajenim metodama. Bilo kako bilo, sve što je tajanstveno omogućuje raznim kreativnim autorima da ispredaju svoja moguća i nemoguća objašnjenja, pa je to iskoristio i naš Castelli i napravio mit o tome da je staklena lubanja dio kostura nekog demona koji je odavno pokopan u grobnici ispod Teotihuacana. Inventivno i zanimljivo, zar ne?

«Za to vrijeme, u jednoj zaboravljenoj kripti, nešto je u mraku čekalo. Nešto što nije bilo živo, ali je iz njega izbijala beskrajna zloća... Unaprijed je uživalo ka da će, konačno slobodno, moći da da maha svoj svojoj moći!»

Naprijed

MM LMS 09/10 Bermudski trokut

MM LMS 13/14 Vampir u New Yorku

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 9, 6

    Tek u poslednjih 60-ak stranica dolazi do pravog uzbuđenja.Svi događaji prije toga su poprilično dosadni.Beskrajna potraga za famoznim dijapozitivima me poprilično umorila a Diana je valjda oborila rekord po broju kidnapiranja(bome već se navikla na to).Ali ima i dobrih elemenata,kao što je i prvim epizodama MM običaj;upoznajemo Mexico city,Martijevu rastresenost,i stvarno vrlo zanimljiv mit o drevnom demonu kojem fali lubanja da bi ponovno oživio.Jako dobra ideja za priču i baš šteta što je radnja ispočetka toliko razvučena i monotona i bez ikakve veze sa mitom.I kraj otvara nove mogućnosti ali koliko je znam,Marti se nikad više nije bavio ovim mitom(barem ja nemam tu epizodu)što je stvarno šteta jer mogla se razviti još koja dobra i uzbudljiva priča.Villa je odličan a naslovnice su mi jedne od lošijih,pogotovo su loše boje.
    03.03.2004
    10:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Jedna jako dobra epizoda. Puna akcije i humora.
    02.05.2004
    21:43:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Slažem se s Acom, neke stvari su poprilično dosadne, ubiju volju. Na kraju krajeva, ovo ispada krimić, a trebalo bi se baviti misterijama (zato se i strip zove Marti Misterija). Ono što mene zanima je taj spominjani demon, što je on? tko je on? otkuda on? To fali. Kako se tu fino moglo rasplesti priču o Aztecima, o masovnoj histeriji, duhovnom ludilu, krvavim orgijama, demonizmu, sukobu dobra i zla i slično. Dobro da ima bar mali osvrt na Azteke i Teotihuacan, iako nedovoljno, ali zbog ovakvih stvari, malih lekcija iz povijesti, volim MM. Villa je super crtač, no ovdje i ne tako genijalan, na početku mi je slabašan, onda postane pravo.
    08.05.2004
    13:22:00 sati
    stinky
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Ovo je zaista posebne epizoda budući da se u njoj, zapravo, ništa ne događa. Martin je cijelo vrijeme zapleten u nekakvu suludu potragu sa urnebesnim raspletom, koja ga nakon toga uvlači u neke dodatne ludorije, dok se prave misterije, onako usput, odvijaju sa strane te daju pravu "misterioznost" epizodi. Zadnjih par panela je stvarno izvanredno, u maniri najboljeg trilera. Vrlo zanimljivo, u svakom slučaju.
    31.05.2004
    14:08:00 sati
    Mailman
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Sjajno. Ovo mi je jedan od prvih Martija i nikad se nisam oslobodio utiska da je ovo zaista izvanredna epizoda.
    23.05.2005
    18:39:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Fantastična epizoda sa dosta inteligentnog humora, sve začinjeno vrhunskim Villinim crtežom!! Ne bih se složio da je zaplet priče dug i dosadan. Dobro, dug je, ali dosadan nikako. Baš suprotno - odličan, zanimljiv i duhovit. Upznajemo Martijeve susjede, Meksiko City i saznajemo dosta o povijesti Asteka. Di ćeš bolje? Sve u jednom! Druga naslovnica je, također, odlična.
    02.02.2007
    18:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Klasično, zanimljivo, zabavno, ništa specijalno..hoću više razrade :)..crtež jako dobar, al može Villa to i bolje..naslovnice mi odlično izgledaju
    29.08.2007
    20:08:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Uvijek sam volio razne mitove pa sam jedva čekao ovu epizodu. Istina, ne događa se ništa posebno, ali baš zato je ova epizoda odlična jer se (skoro) sve nadovezuje na spomenuti mit. Drugi razlog je Claudio Villa koji je fascinantno odradio posao. Svaka čast. Prva naslovnica mi se ne sviđa, ali je zato druga odlična.
    02.11.2007
    22:04:00 sati
    Akul
    uredi
  • Lord Vader89

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Zanimljivo, intrigantno, napeto, sto sam vise citao, to me je vise vuklo da dodjem do kraja, i zaista - procitao sam pricu u jednom dahu!!!! Da bih se na kraju tako razocarao raspletom (hm, "raspletom"?) da sam poludeo, i bacio strip od sebe.¨
    Crtez odlican, mada mi se ne dopada kako Villa crta glavne junake :)
    07.12.2007
    23:06:00 sati
    Lord Vader89
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    zanimljive su scene oko piramida, i te male povijesne lekcije...ali samoj priči fali ono nešto da se izdigne, villa nije loš, ali sam od njega navikao na bolje, očito je puno napredovao od dana kada je radio ovu epizodu
    16.12.2007
    18:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Po meni sasvim zabavna epizoda! Imamo atraktivne lokacije tipa Mexico City, Acapulco. Zanimljiva je potjera i ubojstvo sa parasailera. Baš u maniri Jamesa Bonda (isto tako imamo potjeru sa Martinovim Ferrarijem, a kako nam je poznato potjere automobilima su sastavni dio svakog filma o tajnom agentu 007). U tim početnim epizodama Martin Mystere doima se kao križanac Indiane Jonesa i Jamesa Bonda (ili se to možda samo meni čini?). Zanimljivo je kako je do svih nevolja koje zadese našeg junaka došlo sasvim slučajnim spletom okolnosti. Villa je super! Nije na vrhunskoj razini koju će dostići s godinama no ipak je užitak gledati njegov crtež.
    09.03.2008
    22:20:00 sati
    Vega
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Poprilično lošnjikavo, dosadno, neloš Villa,prvih 10-tak epizoda na istu refulu,otmice,ovo,ono, k tome nedorečena lubanja sa Zulmom....
    19.03.2008
    21:27:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ležerna i zabavna Castellijeva igra slucajnosti, nesporazuma i zabluda... misterij epizode, kojemu Marti zapravo nikada niti ne prisustvuje a nama citateljima prezentiran samo onako ovlaš, sveukupno ostavljen malo pozadi, s naglasakom više ipak na lakoperoj akciji kroza ulice i naselja Cuidad Mexica.
    20.06.2008
    17:38:00 sati
    kiky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 9, 5

    Nije baš loše, ali je totalno nedorečeno i nepotpuno. Ta famozna lubanja i nije imala neku veliku ulogu. Castelli nas je samo počastio saznanjem da pripada nekom kosturu koji se želi probuditi. Zanimljivo kako je Martin upao u ovu priču posve slučajno, ovdje on i nema nekakvu posebnu ulogu (osim tamanjenja par bezvrijednih kriminalaca). Dobro je što je početak duhovit tj. ona prepucavanja Martinovih susjeda… Villa je dobro ovo nacrtao ali vidi se da u to vrijeme još nije na onoj razini kao u današnjem Texu. Ovdje mu se neki put znalo dogoditi da slabije nacrta Martinovo lice. No, to još nije ništa prema Dijaninom licu koju je u 99% slučajeva nacrtao očajno – izgleda kao neka stara baba, kad moram tako reći. Zbog toga mu evo devet. Prva naslovnica je dosta očajna, druga malo bolja.
    25.07.2008
    10:32:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Jednostavna i flegmatična radnja - tek pred kraj stvari postaju napete, ali stric Martin je nenadmašan, kao i zanimljiva tema - kristalna lubanja. Samo su naslovnice kao i obično grube i neprecizne.
    19.10.2008
    18:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Popizdio sam dok sam pročitao sva ona sranja sa susjedima, diapozitivima, putom i razgledavanjem, otmicama, i čime već ne. Zadnje stranice ipak nekako spašavaju ovu epizodu. Inače, taj kristalni demon bez glave je stvarno bezrazložno zapostavljen i zaboravljen. Ne ide mi u glavu da ga se nitko poslije nije sjetio iskoristiti? Kletve, žrtvovanja, kristalni demoni... Valjda bi bilo prezanimljivo pa su odustali, bolje bacati zajebancije sa ludim susjedima. Villa dosta dobar, mada se tu još tražio. Fali mesa i u ovoj sarmi.
    16.12.2008
    13:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Za nijansu bolja epizoda od prethodne. Šteta, ovo je zaista imalo potencijala. Tek zadnjih 50-60 stranica nešto se počelo događati.
    24.02.2009
    09:00:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve što je MM uvuklo u priču je jedan dijapozitiv, a ostatak priče je već legendaran.Castelli se ovdje iskazao svojim majstorskim pričanjem ove krimi priče koja to je ili nije.Villa iako mi je malo prerealističan za MM ovdje je fantastičan sa svojim crtežom.Naslovnice izvrsne pogotovo druga.
    28.06.2009
    22:56:00 sati
    provodina
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Fina epizoda, mada smara to silno "dešavanje" "nečega" (obe reči nisam ni malo slučajno stavio posebno pod znake navoda) samo za sebe... A recimo, trenutak kada se razjasni nedoumica šta to zapravo traže gangsteri me je nasmejao, jer volim takva potpuno obična i jednostavna Castellijeva rešenja.
     
    Čini mi se da sam u više navrata na forumu pročitao kako je kraj ove epizode glup, bez veze, ali meni se najviše od svega svideo baš - sam kraj! A taj kraj, kako je ovde već rečeno, vapi za nastavkom!
    06.11.2009
    21:31:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Početak mi se svidio , ali kako je epizoda napredovala dalje sve mi se manje sviđala, odličan debi Ville

    19.02.2010
    11:52:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 59%

    7, 3, 9, 2

    užasno dosadno

    08.04.2010
    21:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Ideja je super pa i priča je odlična, jedina mana je što je ovo na kraju najviše krimić dok je misterija u glavnoj ulozi na početku i na kraju stripa što je ipak malo naspram očekivanog. Claudio Villa rastura  čista 10ka, naslovnice su dobre.

    05.10.2010
    18:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Interesantna prica sa dobrom bazom podataka, razrada nije bas najbolja. Svidja mi se kako Villa crta Martina, izgleda elegantno, njegova slaba strana je crtanje zena, Diana izgleda previse normalno i nije atraktivna kao kod nekih drugih crtaca.

    02.04.2011
    15:30:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Prilicno dobra epizoda, sa crtezom koji se mijenja sa sveskom od sveske.  Villa je ovdje los u prvoj svesci, ali stil mu se dramaticno poboljsava u drugoj svesci ove epizode.  Pocetak price mi je veoma interesantan, i onda onih zadnjih 50 ili nesto stranica su isto tako zanimljivi, ali sve izmedju je nekako osrednje.  Kad sam ovo citao, im'o sam osjecaj da su ovdje dvije price, a ne jedna; ono s onom djevojkom koja gubi svoj um kad skoci sa balkona u onom Londonskom muzeju je bio dobar pocetak price, onda se nista vise s njom ne desava do kraja, a sve izmedju njenog pojavljivanja je nekako ... konfuzno.  Neki dijelovi su dobri, kao onaj dio gdje oni gangsteri ubise covjeka na padobrancu, ali nikako mi se sve u ovoj prici ne spaja kako bi trebalo da se spoji.  Za Martijev serial, rekao bi da je ovo dobro, zato sto vecinom puta uopste nisam toliko impresiran s ovim Catelijenim Detektivom Nemoguceg; mislim da sam u cijelom zivotu procito samo 4 ili 5 epizoda koje smatram da su veoma dobre.  Ova ne spada medju te, ali je prilicno zabavna.

    06.05.2011
    14:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Čitao sam epizodu po drugi put nakon 4 godine, i opet nisam registrirao onu scenu gdje u pozadini fotografije 2 lika izlaze iz podzemnog skrovišta, nego tek na kraju stripa. :D

    Nevjerojatno, kao klinac sam imao jako malo stripova, pa sam zapamtio svaki detalj do današnjeg dana, jer sam ih stalno prelistavao, a sada kada imam puno stripova na raspolaganju, ne zapamtim skoro ništa.

    Ista stvar je i sa glazbom.

    Živio Marti i živjele audio kazete!

    11.07.2011
    03:02:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Dobra priča, razrađena od početka do kraja. Tema je ok, malo naivno obrađena, ali zato je scenario odličan, sa dobrom krimi pričom u pozadini, Martijevim simpatičnim ortakom iz Meksika i celokupnim omažom Meksiko Sitiju i Teotihuakanu. Vilja briljira.

    10.04.2012
    08:42:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    U prvom čitanju-lms, ova priča mi je bila odlična. Sad kad sam procitao još puno vise stripova, naravno misljenje se mijenja. Ali i dalje je strip jako dobar i zanimljiv. Prava krimi pustolovna priča. Crtez Ville volim u Martiju, iako mi je u ostalim epizodama bolji. Naslovnica libellus knjige je sasvim pristojna, a druga na oltaru za 2 klase lošija zbog čudnih boja.

    03.05.2012
    08:36:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Priča koja ima odličan početak i do kraja čitaš da saznaš što se dogodilo.

    14.05.2012
    18:41:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 27%

    3, 2, 3, 3

    Užasno dosadno, a ono ljubomorisanje od Dijane već postaje zamorno.

    07.07.2012
    21:47:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda s elementima horora.

    22.11.2012
    20:04:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Iz ničeg (gledanje diapozitiva) ovde dobivamo odličnu avanturističku priču u stilu MM. Ima i akcije i humora, jedino mi ne valje kad se na kraju njihov meksički prijatelj čudesno rješi konopca i dođe u pomoč.

    30.11.2012
    18:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 8, 8

    02.04.2013
    13:17:00 sati
    coszinus
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Misterij kristalne lubanje je riješen. 

    07.04.2013
    11:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    23.03.2014
    21:00:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Maestralna priča i jako mi se sviđa objašnjenje za kristalnu lubanju.

    01.10.2014
    10:06:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    29.04.2015
    19:17:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Previše nategnutosti da se ubaci Martyja u radnju koja je osrednja. Možda i zato jer meni tematika nije vrh. Villa može bolje u što ćemo se i uvjeriti (onu je priču "Knjiga tajni" za klasu bolje nacrtao), naslovnice vrlo dobre.

    15.05.2015
    17:38:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedna overall dobra priča, interesantna za čitanje, ali ne otkriva previše, naročito u pogledu same lobanje.

    27.11.2016
    23:32:00 sati
    Jocko
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Knjiga koja me u djetinstvu navukla na misterije a naposljetku i na dobrog starog strica Martija je definitivno "Misterije svijeta" Arthur C. Clarkea, dok sam poglavlje o kristalnoj lubanji u toj knjizi pročitao brat bratu 20-ak puta.

    Tako da sam mnogo očekivao od ove epizode i ostao...blago razočaran. Lubanja je odlično nacrtana i prikazana te su scene s njom fantastične, ma i oscara bi joj dao ali za sporednu ulogu, jer ona u ovoj priči nažalost to i jest-sporedna. Dok je ostatak u biti više neka krimi (iako solidna) priča nakrcana slučajnostima i lišena misterioznosti. Velika šteta jer je tu bilo materijala za puno uzbudljiviju priču samo da se pozornost više posvetila Aztecima i samoj lubanji. No sve u svemu nemam nekih većih zamjerki, iako je malo glupo da na području Teotihuacana gdje su prošli milijuni turista i stotine arheologa ona cura Zulma tu iza nekog grmića podigne kamenu ploču i pronađe neotkriveno blago,mislim ono...

    Villa tehnički odličan iako još nije na svojoj pravoj razini, i ne sviđa mi se kako crta Dianu.čak bi je usporedio sa ovim stripom-imali smo tu odlične sastojke (dugokosa dugonoga plavuša u najboljim godinama, dobrih atributa) za pravu ljepoticu, a na kraju smo dobili...prosjek

    29.01.2017
    23:43:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    malo lošije od prethodnih epizoda, opet, dosta dobro...

    09.11.2017
    22:18:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanredno! Od same priče preko razrade, a potom i crtežom te Libellusovom naslovnicom.

    Na trenutke potpuno vrhunski! Šteta što danas nemamo ovakvog Martija...

    09.07.2019
    11:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Odlicna epizoda 

    22.05.2020
    15:54:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 287
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 195
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1176
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 744
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 354

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2320
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1949
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1885
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1444

Aukcije

Forum