Vampir u New Yorku

Martin Mystere

MM LMS 13/14 | 192 str.

Tajanstveni serijski ubica ubija svoje žrtve bodežom, nakon što im se prethodno napije krvi. Mit o vampiru kruži Njujorkom na kraju dvadesetoga veka, a policijski inspektor Travis u očaju traži Martinovu pomoć pri rešavanju ovog sasvim neobičnog slučaja. I potera za vampirom počinje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vampir u New Yorku
    MM LIB 9
  • Vampir u Njujorku
    MM LMS 13
  • Prokletstvo vampira
    MM LMS 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un vampiro a New York
    MM SR 13
  • La maledizione
    MM SR 14

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratak inspektora Travisa, koga smo upoznali u epizodi "Kuća na granici sveta"
  • Po prvi put saznajemo nešto više o Martinovoj verenici Diani, kao na primer da se preziva Lombard i da radi kao socijalna radnica u krajnje problematičnom delu New Yorka (koji je to i dan danas) - Harlemu
  • Takođe, po prvi put i Java nailazi na protivnika koji se može sa njim ravnopravno nositi u borbi
  • Castelli ovde upoređuje vampire sa narkomanima, za vampire je krvna plazma isto što i metadon za narkomane, stvara ovisnost
  • Naš vampir, gospodin Strauss, je u svom dugom životu upoznao dosta ljudi, a jedan od njih je i niko drugi do Sigmund Freud!
  • Herman Strauss je po potrebi i konzervativni Židov, gospodin Kaplan, a i ortodoksni musliman, mister Riad. Dobar fazon da izbegne pozive na večeru od dama koje žude za njim;)
  • Omaž Stephenu Kingu: Herman Strauss radi kao ghostwriter za Stephena Queena (vidi str. 31, broj 13)
  • Ghostwriteri su zapravo pisci koji svoju koricu hleba zarađuju pišući za daleko poznatije pisce, a koji ovi opet iste potpisuju kao svoja dela
  • Prvo pominjanje južnoslovenskih naroda u Martinovom serijalu. Srbija i njen "Dhampir" - ubica vampira se pojavljuju u Misterijinim misterijama na trećoj strani korica (99 strana) broja 13; Bosna i Hercegovina sa njenim slovenskim življem na 73-oj strani broja 14 (u drugoj vinjeti je i karta Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja - Crne Gore i Hrvatske, sa izuzetno precizno ucrtanim granicama i gradovima Sarajevom, Jajcem, Splitom i Zadrom)
  • Dampir, ubica vampira u srpskoj mitologiji, će gotovo dvadesetak godina kasnije zaslužiti i sopstveni serijal. Recenzent se ne može oteti utisku da je upravo ova epizoda utrla put pojavi novoga Bonellijevoga junaka. Trip, možda?;)
  • Misterijine misterije su u oba broja u potpunosti posvećena vampirima
  • Martin se konačno ustalio na koricama Vanrednog Lunov Magnus Stripa. Svi neparni brojevi su bili rezervisani za Gila (Đila), a parni za Martina. Srećom po nas, Gil se ugasio sa #11 VLMS-a, što opet nije smetalo Dnevniku da nastavi da brlja sa redosledom objavljivanja i izbacivanjem originalnih naslovnih strana
  • Svojevrsni nastavak ove epizode je objavljen lani pod nazivom La notte dei non-morti (MM #271-272), koji je ispod svakog nivoa (vidi drugu recenziju)
  • Martin se još jedared susreo sa vampirom, Van Helsingom, u epizodi # 168 Il ritorno di Jack (SD #34 Jackov povratak).
  • Ova epizoda je u Italiji ponovljena u reprint seriji tuttoMystere #13 i 14, baš kao i u seriji L’integrale #6

Ovo je bez sumnje jedna od epizoda za pamćenje. Ne samo da se naš junak po prvi (ali ne i po poslednji) put susreo sa vampirom oči u oči, već nam je Castelli demonstrirao pored izuzetnog poznavanja vampirske mitologije u Srba, Rumuna i drugih naroda, i njihovih istorija koje su više nego korektno predočene, takođe i jedan sasvim novi pogled na vampire uopšte. Još od pojave "Drakule" od irskog pisca Abrahama Brama Stokera, čime su vampiri konačno zauzeli svoje mesto u literaturi, vladali su klišei. Beli luk, krst, svetlost, glogov kolac, kovčeg... su samo deo od ustaljenog vampirskog dekora. Stari dobri čika Alfi se ovde poigrava sa svime time, iste izvrgava i ruglu, a za neke od njih i daje valjano (naučno utemeljeno?) objašnjenje. Pride, i sam vampir, gospodin Herman Strauss nije prikazan kao nakazna figura iz Pakla koja ide okolo i sisa krv nedužnim djevama, već nam se predstavlja u, hajde da tako kažemo, ljudskijem izdanju. To je biće koje ima svoje potrebe, svoj život i svoju svest, biće koj je i više nego svesno mesta u svetu kome (ne)pripada. Biće koje je opet itekako svesno svoga porekla, čime je izbegnuta zamka podele na crno-belo (ja zli vampir, ti dobri Martin), i pružena mogućnost da se priča razvije ne samo u širinu, već i u dubinu, što svakako daje dodatnu draž ovoj epizodi.

Izuzetno je bilo interesantno pratiti razvoj događaja, počevši od tajanstvenih ubistava koje su nesrećnoga Travisa dovele do ivice nervnog sloma, ubacivanje Martina, Diane i Jave u poteru za vampirom u New Yorku na kraju XX veka. Castelli je uspeo da pored glavne priče, prilično uspešno, razvije i par drugih koji samo na prvi pogled nemaju veze sa radnjom, ali su itekako na kraju veličanstveno slivene u jednu celinu, celinu zvanu Vampir u Njujorku. Jedna od tih sporednih pričica je ona o poslu i opasnostima gospođice Diane Lombard, koja je po vokaciji socijalni radnik u to doba prilično nebezbednom delu New Yorka - Harlemu. Sukob sa uličnim banditima, crnim obeležjem Velike jabuke sa početka osamdesetih, doveo je Dianu do susreta sa vampirom u Harlemskoj bolnici, što je i vrhunac ove epizode. Od tog trenutka, klupko počinje da se odmotava, potera se privodi kraju, a i to kakvom!

Posle silnoga bežanja kako od policije tako i od zlosrećne sudbine, Strauss/Kaplan/Riad završava u Bostonu, gde posle najnovijeg ubistva odluči da podvuče crtu i poziva Martina na jedno noćno ćaskanje; na ispovest. Zapravo je ta ispovest deo ove priče koji je mene onomad namah osvojio. Sigurno zato što je vaš recenzent ne samo ljubitelj belosvetskih tajni za kojima Martin jurca, već i pride ljubutelj mitologije, horora i istorije, svega onoga što je zapravo i sadržano u vampirovoj ispovesti. Ali ne samo to. Samo pominjanje Srbije, Slovena i Dampira u stripu koji dolazi iz strane zemlje, mladoga stripadžiju, desetogodišnjaka tada, je dirnulo u srce;) Bio sam ponosan na činjenicu da se moja otadžbina pominje u stripu koji toliko volim, iako o samim istorijskim događajima koji su obrađeni (ustanak Srba u BiH protivu turske vlasti 1875. i Berlinski kongres 1878.), prirodno još uvek nisam imao pojma. Sada, posle više od 20 godina od prvoga čitanja i posle silnih nesreća kroz koje su ne samo moj već i drugi južnoslovenski narodi nažalost prošli, ova epizoda služi za primer kako se odmerene istorijske činjenice plasirane u jedno vreme, mogu biti validne i decenijama kasnije, čime sama epizoda ne gubi na kvalitetu i aktuelnosti, štaviše. I uvek će joj te se sa zadovoljstvom vraćati. To, opet, nažalost nije slučaj sa nekim novim serijalima, koji vrve od politikanstva i predrasuda.

Osim maestralnog Castellija, kojega sam, valjda, do sada već dovoljno nahvalio, naslovne strane Giancarla Alessandrinija su prosto savršene. Ne samo da govore tačno o epizodi, već izazivaju i jezu kod čitalaca na prvi pogled (barem je to bio slučaj sa mnom at the age of ten). Horor epizoda zaslužuje horor naslovnu stranu, što smo ovde i dobili te otuda čiste desetke. Celokupna ocena je malo niža samo iz razloga što ja Bignottija ne volim baš previše kao crtača, ali on svakako nije pokvario ukupan utisak o ovoj epizodi.

Naprijed

MM LMS 11/12 Lubanja sudbine

MM LMS 15/16 Mač kralja Arthura

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • manhunter

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    jedna od boljih...
    01.06.2005
    21:38:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    Jedna od legendarnih u svakom slučaju.Odavno sam fasciniran vampirima tako da mi se ova epizoda itekako sviđa.Sam početak i Travisov dolazak u supermarket gdje je Diana onako usput vidjela nekog blijedog čovjeka je blago rečeno prosječan i dosadan ali nakon toga priča ide dobro.Sviđa mi se kako je prikazan Strauss,dakle ne kao neko čudovište već "skoro" kao sasvim normalan čovjek sa svojim "posebnim" potrebama.Fora je što se spominje i BIH te legenda o Dampiru u dodatku stripa(prva stranica).Završni susret između Martija i Straussa itekako podsjeća na film "Intervju sa vampirom"(koji je ipak snimljen puno kasnije nego kad je ova epizoda nastala - možda je režiser čitao strip,tko zna..).Bignottija nikad nisam posebno volio(njegov Marti,Zagor i MNO su gotovo identični i živcira me kako crta Javu) ali treba priznati da on uvijek svoj posao odradi korektno tako da mu zbog cjelokupnog dojma ipak dajem ocjenu više.
    01.06.2005
    23:03:00 sati
    Aco
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odrastao sam uz te epizode i pročitao ih više puta i teško je biti objektivan. No, visoke ocijene svakako zaslužuje. Osim toga, ne moram puno pisati, kad gore u recenziji sve lijepo piše!
    04.06.2005
    19:34:00 sati
    dcopic
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlicna prica,prica sa kojom sam zavolio Misteriju, crtez je dobar, ali Bignoti mi je uvijek ljepse crtao Tima i Dastija, nekako mu western bolje lezi :) naslovnice su ok ali prva je mogla biti i malo bolje, sta ja zanm nekako mi se ne svidja na prvoj prestavjanje vampira sa dugim rukama i kandjama, ali helem nejse, to su 80-te :)
    Imam jednu primjedbu na racenziju, a to je u vidu istorijskog faktora. Naime u BiH 1875 nije bio ustanak Srba protiv Turske, nego svih naroda BiH protiv Austrougarske okupacije, ali zvanicna Srpska politika to prikazuje kao ustanak Srba protiv Osmanske vlasti ... procitajte knjigu Hadzi Lojo, tamo su detaljno opisani ti dogadjaji.
    23.06.2005
    08:55:00 sati
    mohas
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jedna od najboljih epizoda u cijelom serijalu. Nema se što dodati recenziji
    03.08.2005
    14:01:00 sati
    kapetan
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Legendarna epizoda s početaka MM. Recenzent se malo zanio u oduševljenju, nije da su nešto obrađeni povijesni događaji na ovim prostorima. A što se tiče dnevnikovih izdanja, super su mi i dodaci, oni stripovi o Geronimu i Custeru.
    14.08.2005
    11:15:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći! Marti u jednoj od najboljih priča!
    11.09.2005
    00:30:00 sati
    Leka
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Huh:)! Ovo je predobra epizoda dobrog starog strica Martina:)))Potvrda tome je da se i nakon vise od 20 godina vrlo svijeze sjecam citave price i brda detalja. Jedna od najboljih epizoda u stripu tematski vezanih za vampire!
    Bignotti odradio izvrsno posao. Naslovnice također izvrsne. Svakako procitati i imati u kolekciji!;)
    14.09.2005
    19:07:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš lijepo!Vampir u Njujorku.Mrvicu me podsjeća na film Intervju s vampirom.
    17.09.2005
    20:13:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    početne epizode s martijem uvijek ostaju u lijepom sjećanju,pogotovo bignottijev crtež...
    25.09.2005
    08:27:00 sati
    globinjo
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    Mlaka i nezanimljiva priča i sterilan Bignottijev crtež. Nit' je horor nit' je krimić. A sam kraj je Castelli začinio sterotipima o divljim Balkancima koji uglađene austrijske časnike masovno nabijaju na kolac (premda je, prema Ivi Andriću, takva praksa bila rijetka i u 16. st., a kamoli u 1878. g!). Također, vrlo neuvjerljiv prikaz pojave suosjećanja Martina sa vampirom Straussom. Ipak, da sam čitao u nešto mlađoj dobi, dojmovi bi i tada i danas bili bolji, a iz današnje perspektive (jučer pročitao) su ovakvi.
    14.09.2006
    15:27:00 sati
    VALTER
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Svakako jedna od legendarnih epizoda strica Martija!Pomalo šupljikava za današnje doba vampira u tisuću i jednoj verziji,ali svakako vrhunska za 1984. kada je Marti bio na vrhuncu.
    15.09.2006
    19:13:00 sati
    kico
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sve za 10! Prije nekoliko dana ( čitaj sedmica ) sam kupio MM 13, 14 i 15 zbog dodataka Kaster, Bik koji sjedi i Džeronimo i kako su to dodaci recenziranih epizoda pročitao sam i njih i ostao oduševljen. Sve je super, posebno crtež koji po meni jako odgovara gradovima SAD-a 80-ih! Ovo mi je ujedno i prvi Marti kojega sam pročitao! ( naslovnice su devet zbog blijede boje na prvoj )
    20.01.2007
    21:15:00 sati
    jasa
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Uživao sam u čitanju. Jednostavno savršena priča koja se čita bez problema i bez predugih monologa određenih osoba (nije da to ne volim, ali nekad stvarno zaboli glava). Rijetkost je da je u osamdesetima netko prikazao negativca, a pogotovo vampira, u pozitivnom svjetlu, zbog čega je priča uvelike dobila na kompleksnosti i zanimljivog završetka. Bignotti bi dobio desetku, ali crtež mu je ipak nekako previše statičan za takvu čast.
    11.02.2007
    19:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Vampir u New Yorku je svakako jedana od legendarnih epizoda. Baš kako Aco kaže sam početak je  pomalo naivan, no onda sve ide nabolje i urnebesan lov na vampira počinje. Castelli je dobro zamislio Straussa/Kaplana/Riada kao vampira kojeg muči grižnja savjesti, skoro da mi je i žao što je onako završio  ;-))
    26.05.2007
    16:28:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 9, 3

    Meni jedna od dražih epizoda, vrlo dobra priča, možda se sve malo prebrzo razriješi, solidan crtež, a naslovnice su nešto između blijedo-nemaštovito i nezanimljivo-rutinerski 
    14.09.2007
    17:24:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Odlična priča. Nema se šta dodat...Bignotti ovdje mora dobiti najveću ocjenu, nikad ga nisam vidio u boljem izdanju(zasad)...Prva naslovnica mi se ne sviđa, druga je odlilčna, ali vampir na naslovnici ne odgovara vampiru u stripu(što se karaktera tiče;))
    17.11.2007
    16:12:00 sati
    Akul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    kad sam ovu epizodu prvi put čitao, bio sam više nego oduševljen, po prvi put sam se susreo s ovakvim pristupom vampirima, prije toga su bili samo negativcisada znam da je ann rice svoj intervju s vampirom objavila 1976, tako da je jasno odakle castelliju ideja za ovu priču
    24.12.2007
    10:51:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Drukčiji pogled na vampira a sve mi se čini da je Castelli pokupio od Nollite sam kraj priče, misli se na fenomenalnu magiju užasa... Svaka čast Bignottiju, da njega nema bilo bi jiš gore.
    15.03.2008
    12:36:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Dobro smišljena priča, na trenutke prilično napeta, a kraj je baš neočekivan. Moram priznati da sam očekivao drugačijeg vampira :) Bignotti je još jednom savršeno odradio posao, a ni naslovnice nisu loše ovaj put.
    25.07.2008
    10:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Pa, draga mi je i dan-danas ova priča, ali daleko od toga da spada u najbolje kada je Marti Misterija u pitanju. Slično kao i u prethodnoj epizodi: završetak spašava glavninu radnje, koja je, ruku na srce, nerijetko bolno dosadna. Na stranu sad sve ostalo (historic background), ali dali bi mi ne'ko mog'o objasniti kako uopće funkcionira onaj famozni ''metak od jasenovine'' ?
    17.12.2008
    01:59:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ukratko odlično. Bignotti je uvijek dobar crtao bilo kojeg junaka on to uvijek odradi do jaja. Priča je za najviše ocijene. Bosna ima veze sa vampirima eto odkud Boselliju ideja za prvi broj njegovog junaka, nije to bio samo rat koji ga je inspirirao nego tu je i ova epizoda odigrala značajnu ulogu defintivno. Intervju sa vampirom stvarno izmišlja toplu vodu i to puno godina kasnije, ovo je stvarno puno bolje od Hollywoodskih sranja!
    17.01.2009
    00:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Uopćena, klasična radnja o vampiru, njegovom djelovanju itd. i na kraju marty sve riješi. Klasična priča o vampirima koja je još samo jedna od mnogih koje sam čitao, tako da mi ovo nije nešto posebno. Jedina mi je zanimljivost što je vampir s područja Balkana :)
    30.01.2009
    02:09:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Svakako najbolja epizoda u prvih 10 Libellusovih knjiga. Posebna je zanimljivost da je Vampir postao u okolici Sarajeva.
    25.02.2009
    07:54:00 sati
    mars1
    uredi
  • Lord Vader89

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna prica o vampiru. U potpunosti se slazem sa recenzijom. Dobijamo jednu potpuno novu sliku - vampir koji se bori protiv sebe. Kasteli odlicno razradjuje etiku kao pratecu pojavu ocajnicikih potreba na granici zivota i smrti. To je ono sto mi se najvise dopada u ovom stripu. Lik vampira je veoma dobro i vesto razradjen, da sam cak i prizeljkivao da se vampir spasi, da nastavi svoje postojanje, pa makar i ne uspeo da ugusi svoju potrebu. Sve je uklopljeno u veoma interesantnu i do kraja zanimljivu pricu. Takodje mi se dopada odnos izmedju Martina i Travisa. Crtez je na zavidnom nivou! :) U celosti, utisak mi je veoma pozitivan, iako se ne radi o zaveri iza koje stoje Ljudi u crnom/Atlantida/Mu.  (malo sam konzervativan sa Martinom:))
    19.03.2009
    12:42:00 sati
    Lord Vader89
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je već rečeno o ovoj priči što se imalo reći.Ovo je remek djelo i ništa manje od toga.Bignottijev crtež je izvrstan.Teško je išta više dodati od onog što je u samoj recenziji izrečeno.Naslovnica također za 10
    18.07.2009
    15:22:00 sati
    provodina
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nemam srca da dam manje od 100%. Ovo je najbolji Marti u prvih dvadesetak brojeva!
    30.08.2009
    12:21:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovu epizodu čitate u jednom dahu i neka bude 100%!
    15.11.2009
    21:17:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Najbolji MM kojeg sam pročitao.

    09.04.2010
    18:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dok sam svojevreemno skuplao MM sećam se da je br. 14 bilo teško nešto naći, jedva sam ga nabavio. tada je na mene priča ostavila veliki utisak. Možda ovim cepodlakama ima nedostataka od mene jedna 100.

    16.05.2010
    11:43:00 sati
    legaz
    uredi
  • sofronije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za ovu pricu vezuje me najlepse uspomene.I bez toga realno ovo je jedna od najboljih martijevih prica.Jednostavna citka a opet sazeta i mocna,za crtrez i da ne komentarisem,idealan za ovu pricu.

    26.12.2010
    22:44:00 sati
    sofronije
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najdražih mi epizoda DSSM-a!!!

    24.02.2011
    19:18:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Solidno, vrlo solidno i dobro. Vidi se da je Castelli radio na Zagoru, mada samtram da vampiri nisu bili baš potrebni serijalu kao što je MM, ali dobro. Pohvale Bignottiju koji je izvrsno prilagodio i modernizirao svoj stil. naslovnice su OK, prva mi je u redu, dok mi se kod druge ne sviđaju boje.

    28.02.2011
    12:16:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odlicna epizoda, i sto se mene tice, jedna od najboljih u MM serijalu.  Ovo je klasicna kombinacija filmova "Interview with the Vampire" i "Let the Right one in", a to sto je napisana i objavljena puno godina prije nego i jednog tog filma govori koliko je originalna.  Ovaj vampir u ovoj prici je veoma uvjerljiv lik, i naravno, na kraju mi ga je ipak bilo zao, isto kao sto je Martiju bilo zao, nema veze sto je covjek bio monstrum i ubica.  Castelli ga je ovdje ostvario kao neku zrtvu, zrtvu koja ubija da bi prezivila, ne zato sto on to hoce, nego zato sto to mora.  I na kraju, on je vidio da ne moze vise da zivi ovako, i sam je sebi uzeo zivot.  Kao dijete ovaj strip mi se uvijek puno svidjao, i uvijek sam imao drugi dio, ali ne prvi.  Citava epizoda je toliko dobra i perfektna sto se tice scenarija da je ovo lako mogla biti epizoda Dylana Doga, gdje je Dylan u Martijevoj ulozi, a inspector Bloch u Travisovoj.  Samo mi je zao sto je Bignotti ovo nacrto; ipak bi volio da je neko drugi crtac, ali sta ces, makar je scenario savrsen.  

    26.04.2011
    16:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Dakle, sada znamo da u Bosni vampire zovu vrklokom. Ko bi rekao da je sama rijec vampir potekla sa nasih prostora, pa cijeli svijet ta cudovista tako zove...svi osim nas :D

    A nisam ni znao da u Bosni ima lesinara :D

     

    kako bilo, pored nekih gresaka, dobra epizoda. Steta sto je Bignotti crtao, ustvari, steta sto je Bignotti ikad ista za SBE nacrtao. ne bih ovo direktno poredio sa slicnim epizodama iz Dylan Doga, iz jednostavnog razloga jer je ovo izaslo prije nego sto je DD postojao, pa se zbog toga moze reci da se radi o jednoj originalnoj prici iz SBE podzemlja.

    Naslovnice ovog puta dobre, sto je izuzetak kada je rijec o Alessandriniju.

    13.05.2011
    13:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Ajde, možda i može proć to što je Marti pričao sa inspektorom o vampiru dok u isto vrijeme Java i Dijana susreću tog istog vampira usred New Yorka. Ali činjenica da kasnije Dijana opet sasvim slučajno naleti na vampira usred neke bolnice i da ju taj vampir uzme za taoca je malo previše slučajnosti za moj ukus. Dobra ideja, ali...

    11.07.2011
    01:27:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Tamo negdje pred 25 godina sam pročitao "Vampir u New Yorku" (LMS vanredni broj 13) i već 25 godina me kopkalo to što nisam pročitao nastavak i evo, tko čeka, taj dočeka...konačno pročitah i ovu izvsnu priču (Libellus broj 9) za koju nemam primjedbi osim što je istina da Bignotti stvarno loše crta Javu. Sve ostalo, gledano na temu vampirizma, je u velikoj mjeri orginalno i jedinstveno ispričano za djelo koje je nastalo pred 30-tak godina. Vidim U Kingovom komentaru iznad da ga muče lešinari u Bosni....danas ih možda i nema, ali u 19. stoljeću su bjeloglavi supovi bili naveliko rasprostranjeni po ovim prostorima i to duboko po kontinentu,ali danas su gotovo izumrli te ih je preživjelo samo nekoliko na prostorima Paklenice i na par hrvatskih otoka..
    26.12.2011
    11:31:00 sati
    Oki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Svakako jedna od meni najboljih epizoda strica M. Napeta, krimi-horror. Bas mi je legla ova priča.

    14.05.2012
    14:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršena priča s dubokom poukom.

    I bez uvrede svima, ali pjesma kaže: Pokla poška kod gabele i čula se sve do Nevesninja.

    14.05.2012
    23:43:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 7, 5

    Dobra epizoda sa odličnim krajem.

    11.07.2012
    20:39:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda o vampirima. Zanimljivo i da je Martinova uloga ovdje vise sporedna nego glavna.

    22.11.2012
    20:16:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Jedna od meni najboljih priča o Martiju.

    30.11.2012
    18:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Vampir koji je udaljen od gotičkih elemenata i strpan u džunglu na betonu. Doživjeli smo obe strane medalje i onu stravu koju doživljavaju stanovnici New Yorka jer im gradom žari i pali masovni ubojica. I onu vampirovu stranu u kojoj saznajemo kakvo je to prokletstvo od života.

    Također valja spomenuti da smo bolje upoznali Dianu Lombard i da odnos između nje i Martina pomalo evoluira u odnos s malo više međusobnog poštivanja. Ono njeno ljubomorno kvocanje je stvarno bilo naporno.

    08.04.2013
    13:43:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    Na žalost, kada se ovo čita cca 20 godina kasnije, nimalo ne ostaje od efektnosti!

    03.06.2013
    08:52:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    23.03.2014
    21:01:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni lično najbbolji MM ikada.

    01.10.2014
    10:08:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    06.05.2015
    19:19:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda ali ne ovoliko koliko ste je prikazali. Kao što je netko istaknuo previše susreta naših poznanika s Vampirom kao da nije riječ o New Yorku već nekom gradiću od max. 100 000 stanovnika. Fali mi neka zagonetka, ne znam, nekako sam očekivao više. Mislim da je Vampir kao tema sigurno potreban MM-u i da je Castelli veličanstveno završio epizodu. Bignotti ok, samo da Javu bolje crta ali dobro, on je svoje odradio.

    15.05.2015
    17:31:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Lijepo složena priča, malo slojevitije obrađen lik vampira. Bignotti odgovarajući ( katastrofalan je jedino u Zagoru ). 

    09.05.2016
    00:49:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Ovo pamtim kao dosta mračnu i prljavu priču sa finom završnicom. Kao da sam gledao neki stari crno-beli film o old skul vampirima. I crtež mi je bio iznenađujuće dobar na više mesta.

    27.11.2016
    23:41:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    jedan od najboljih stripova koje sam čitao, i uživao čitati

    12.11.2017
    19:18:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Priča za više čitanja! Odstupanje od SBE pravila gdje se vampiri prikazuju kao demonske životinje. Ovdje je naglasak stavljen na izgubljenu ljudskost vampirskim ugrizom.

    09.07.2019
    11:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od prvih epizoda Martija koje sam pročitao i najdraža.

    24.08.2019
    23:43:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Jedna od ponajboljih Martievih epizoda.

    26.08.2019
    17:09:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Vrhunska epizoda

    23.05.2020
    23:12:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum