Mač kralja Arthura

Martin Mystere

MM LMS 15/16 | 192 str.

Martin se daje u poteru za Ekskaliburom, legendarnim mačem kralja Artura i mitskim Avalonom - zadatak koji mu je u amanet ostavio stari prijatelj na samrtničkoj postelji. Međutim, on u toj poteri nije usamljen. Za istim tragaju i Sergej Orloff (Serž Orli) i Von Eriksen. Ko će stići prvi i razrešiti ovu staru misteriju?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mač kralja Arthura
    MM LIB 10
  • Mač kralja Artura
    MM LMS 15
  • Tajna Stounehenga
    MM LMS 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La spada di re Artu
    MM SR 15
  • Il mistero di Stonehenge
    MM SR 16

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratak inspektora Charliera, koji se prvi put pojavio u epizodi MM #5 i #6 "Delitto nella preistoria/Zločin u praistoriji"
  • Lik Martinovog kolege Von Eriksena je insipirisan Erichom Von Daenikenom, kontroverznim nemačkim "naučnikom" poznatom po svojoj teoriji o vanzemaljskom poreklu života
  • Ime Von Eriksena ostala je nepoznanica za vašeg recenzenta, iako se dotični pokušao konsultovati i sa Indice analiticom #1 od Glamoura, i sa Indice analiticom iz MM#241, kao i sa Indice analiticom na www.bvzm.com
  • Martin poredi Avalon sa nemogućim mestima, u koje ubraja čak i Zagorovu Darkwoodsku šumu;)
  • Martin nam u svoj toj jurnjavi za Ekskaliburom nalazi i vreme da se romatično provede i sa prelepom Hildom. Ovo je zapravo prvi i poslednji put da se Castelli odlučio da vezi između Martina i Diane, koja je uzgred budi rečeno na korak od "Da!", da drugi ton. Naravno, onu Sclavijevu šalu iz DD #18 "Cagliostro/Njujork, Njujork/Zločin", gde Martin spava sa nekom crnkom, a Diana stoji razgolićena pred Javom, ne uzimamo za ozbiljno. Istinu govoreći, umesto ove čvrste veze sa Dianom, za Martina je bila planirana malkice relaksirajuća veza sa Beverly Howard Carter, koja se prvi put pojavljuje u epizodi MM #2 i #3 "La vendetta di Ra/Osveta božanstva Ra", ali se od iste kasnije odustalo. Štaviše, cura koja se pojavulje u vinjeti na poslednjoj strani MM #16 nije Diana već Beverly. Ovaj detalj je izbačen iz međunarodnih izdanja (francuskog i američkog na primer), baš kao i iz knjige "I mondi perduti di Martin Mystere" od Oscara Mondadorija
  • Java uspeva da skine Orloffljevu masku, posle napada na Schmesserovu kuću. I ovaj detalj je izbačen iz međunarodnih izdanja
  • Castelli nam daje do znanja da je Treći rajh propao upravo zahvaljujući Ekskaliburu, kojeg je Hitler imao u svom posedu
  • Termin Treći Rajh (reich=carstvo) označava zapravo period nacističke Nemačke (1933-45). Njemu su prethodili Prvi Rajh iliti Sveto Rimsko Nemačko Carstvo (962-1806) i Drugi Rajh iliti Nemačko Carstvo (1871-1919). Takođe, postoji i Weimarska republika, termin koji se odnosi na Nemačku u periodu 1919-33, a ponegde se u literaturi može naći i pod nazivom pred-Treći Rajh period
  • Stonehenge i dan danas ostaje misterija. Nije jasno zašto je i u koju svrhu podignut ovaj kompleks, nagađanja se kreću od druidskog hrama do astronomske opservatorije. Međutim, ako vas interesuje kako je građen ovaj kompleks idite na http://witcombe.sbc.edu/earthmysteries/EMStonehenge.html
  • Objašnjenje porekla Svetog koplja/Ekskalibura je više nego solomonsko. Ono je i staro oružje poreklom sa Atlantide (Martin), ali je i korišćeno protivu vanzemaljskih osvajača (Von Eriksen)
  • Neverovatna greška na naslovnoj strani MM #16! Oroloff se pojavljuje sa kopljem u obema rukama(!), Alessandrini je prevideo mehaničku ruku. Ono što je još više za ne poverovati, prilikom reprinta u tutto seriji, gde je greška i ispravljena tako što je mehanička ruka na brzinu dodata u prilično neprirodnoj pozi, niko do poslednjeg trenutka nije primetio ništa neobično, čak je u najavi za sledeću epizodu u tuttoMystere #15 najavljena stara naslovna strana sa obe ruke. A tutto serija je startovala punih 7 godina kasnije
  • Hipoteza da su švajcarski sefovi nesigurni zbog knjiških moljaca, naravno, više je nego neverovatna
  • Ova epizoda je u Italiji doživela još četiri izdanja: Raccolta #8, tuttoMystere #15 i #16, već pomenuti Mondadori i "I mondi perduti" (zajedno sa epizodama "Gli uomini in nero/Ljudi u crnom" i "Fantasmi a Manhattan/Igra je završena"), i na kraju u L’integrale #7, u izdanju Hazarda
  • Za nastavak obavezno pročitati MM #94, #95 i #96 "Roncisvalle/Ronsival", Specijal #11 "Il cavaliere verde" i knjižicu uz broj "I segreti di Re Artu", i naravno, kao šlag na tortu Gigant #1 "Il segreto di San Nicola

Mart 1938. Sveto koplje, oružje kojim je po predanju pretorijanac Longin prekratio muke Hristu razapetom na krst, je još od vremena Napoleonovih osvajanja ležao u Beču, u zamku Hofburg, došlo je u ruke Hitleru. Anschluss (prisajedinjenje/aneksija), kojim je Austrija postala i delom Trećeg Rajha, dao je opravdanje Hitleru da vrati Sveto koplje u Nirberg, gde je i počivalo sve do Napoleona. Radi sigurnosti, Heinrich Himler je dao da se u Nirberškom zamku napravi blindirana prostorija gde bi Sveto koplje bilo na sigurnom, barem do konačne pobede Rajha. Gradonačelnik Willy Lebel je izabrao dva stručnjaka, Heinza Schemssera i Konrada Freisa za ovaj tajni zadatak koji su ova dvojica i ispunili. Sveto koplje se činilo da je na sigurnom. Ipak, posle teškog bobardovanja Nirberga od strane Saveznika, Koplje pada u ruke Amerikancima, koji isti vraćaju u Beč.

Ali ne lezi vraže, Schmesser i Freis su zapravo sabotirali nacistički plan, i radeći na svoju ruku, originalno Koplje zamenili gotovo savršenom kopijom. Da bi bili sigurni da Koplje više nikada neće pasti u ruke drugima na polzu, isto su sakrili u jedan sef, s tim da se on nije mogao otvoriti bez prisustva obojice. Naime, Schmesser je imao ključ a Freis broj šifre, a pošto su se dogovorili da se nikada više u životu ne sretnu, Sveto koplje je, sve se činilo, konačno pronašlo svoj mir.

Međutim, vest o smrti Konrada Freisa, kojeg je ista zatekla u Parizu, uzbudila je duhove u ostarelom Schmesseru. Ni ne znajući da se dnevnik Konrada Freisa našao u rukama Sergeja Orloffa, Schmesser poziva nikog drugog do svog starog (naglasak na "starog";)) prijatelja, Martina Mysterea, u posetu kod sebe u Beč. Martin i Java tokom leta naleću na Von Eriksena, Martinovog kolegu, sa kojim će se više puta ukrštati u ovoj epizodi. S druge strane ni Orloff, naravno, ne sedi skrštenih ruku, pa pokušava da se dočepa ključa koji je još u posedu staroga Schmessera. Ipak, posle kraćeg obračuna, Orloff ostaje bez ključa, a nešto kasnije Martin bez svoga prijatelja. Na samrtničkoj postelji, naime, Schmesser otkriva tajnu da Sveto koplje je zapravo ništa drugo do Mač kralja Artura - Ekskalibur, i da su se istim služili različiti junaci različitih epoha (začarani mač iz nordijskih saga, Durlindana...), i koji poseduje magične moći. Schmesser u amanet ostavlja Martinu - zadatak da kako zna i ume pronađe i uništi mač tako što će ga vratiti u Avalon. Malo li je?

I potera kreće. Martin, Java i prelepa Hilda, siroče odnedavno, logično kreću put Pariza u susret Freisovom sinu, Paulu. Paul veli našemu junaku da je sve stvari koje je njegov otac posedovao već prodao obližnjoj antikvarnici (otuda i Sergeju dnevnik), te da im ne može pomoći. Ipak, ko deux ex machina pojavljuje se inspektor Charlier, koji, da bi izvadio donekle fleke i oprao obraz (vidi MM #5/6 "Zločin u praistoriji") apropo njegovog ponašanja prem Javi, nudi policijsku kopiju Freisovog dnevnika. Sledeći korak, iako je više nego dramatičan, je lak. Uz šifru i ključ Martin i prijatelji dolaze u posed pravog Ekskalibura i sveščice-vodiča sa objašnjenjem Kako Neutralisati Dejstvo Mača. Međutim, ista ostaje nedorečena jer je barem pola sveske bilo pojedeno od strane moljaca! Kako bilo, zna se da su sledeće dve etape Modena i Otranto, i da će krstovi koji se tamo nalaze uz pomoć onog koji već imaju a potiče iz Galstonburyja, odvesti Martina pravo u Avalon. Pride, tokom putovanja, mač je demonstrirao svoju moć time što je naterao Orloffa da sjaše sa voza u kome su se nalazili naši junaci. I pride, da li treba pominjati da je Von Eriksen naletao na Martina i Hildu u Beču na sahrani, u avionu za Pariz i u Luvru;) Kad već pominjemo Hildu, ona je rešila viševekovnu lingvističku zagonetku o Vitezima okruglog stola, u ovom slučaju poljane. Sada je više nego jasno da je sledeća stanica Salisbury i Stonehenge, džinovski kompleks megalita u srcu Engleske.

Ostaje nejasno zašto baš u ponoć (moglo je i u bilo koje drugo doba noći), Martin, Java, Hilda, Orloff i nezaobilazni Von Eriksen, posle okršaja i ubacivanja mača u kamen, ulaze u Avalon, mesto gde vreme i prostor ne znače ništa. Myrddin, što je antičko ime za čarobnjaka Merlina, zapravo njegov snimak koji je kompjuter automatski aktivirao ulaskom Martija i družine u Avalon, daje objašnjenje za nastanak Ekskalibura. Pre mnogo hiljada i hiljada godina jedna ne baš miroljubiva rasa vanzemaljaca sleteli su na Zemlju, zbog tehničkih problema. Primorali su primitivan narod koji su zatekli, Cimbrije (što jako, jako podseća na Velšane, ali se to nigde i nikada izričito nije kazalo) da naprave opservatoriju - Stonehenge. Ipak, vanzemaljcima se svideo boravak na Zemlji pa je teror nastavljen, i tu uskače naš Myrddin sa svojim Ek-kahboor-om iliti Pojačavačem mentalnih talasa, kojeg je ugradio u mač ratnika Artua. Art je uspeo da otera vanzemlajce ali i da postane gospodar plemena i šire, nusprodukt dejstva Ek-kahboor-a. Sada, kada je dejstvo istoga eliminisano ne time što je mač u kamenu, već što se Prekidač Dejstva tamo nalazi, Myrddin može mirno spavati, barem do svog sledećeg pojavljivanja. Posle još jednog okršaja, Martin, Java, Hilda i Von Eriksen izlaze iz Avalona, ostavljajući unutra Orloffa.

Ako je MM #1 "Gli uomini in nero/Marti Misterija" kamen temeljac za Martinove arhineprijatelje Ljude u crnom, Atlantidu i Agarthi, koji čine osnovu Martinove vaseljene, MM #15/16 "La spada di Re Artu/Mač kralja Artura" je osnova za Graal i Layse, koji se protežu kroz istu vaseljenu u vaskolikom prostor-vremenu. Bez čitanja i razumevanja ove epizode, teško je pratiti ne samo one tri koje sam naveo u zanimljivostima, već i one kasnije. U svakom slučaju, Mač kralja Artura zaslužujue najviše ocene i zbog svog značaja, i zbog svoje kompleksnosti baš kao i zbog sjajne naracije starog dobrog Castellija. Alessandrini je ovde više nego dobar, ovo je njegov stari Martin kakvog smo i upoznali i zavoleli (valjda;)), sa puno detalja i senki. Devetka za naslovne strane ide samo (hm, "samo") zbog neverovatnog propusta Alessandrinija u #16 (vidi zanimljivosti).

Stonehenge, kompleks megalita

Naprijed

MM LMS 13/14 Vampir u New Yorku

MM LMS 17/19 Grad Prozirnih sjenki

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od epizoda zbog koje smo zavoleli Martija. Mač kralja Artura, Merlin, vanzemaljci, Hitler, ezoterija, od početka do kraja epizoda te drži kao da gledaš Otimače izgubljenog kovčega.
    Moram da priznam da sam slab sa detaljima i da Recenzent nije naveo grešku pri drugoj naslovnoj strani, ne verujem da bih sam to ikad primetio.
    Bez obzira na nju sam dodelio sve 10-ke, jer mislim da se radi o jednoj od top 5 epizoda MM-a.
    31.03.2005
    09:05:00 sati
    tantus
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    slažem se sa tantusom, zaista jedna od epizoda zbog koje sam zavolio martija misteriju, a jedan od razloga je i tematika stonehenge-a, jednog od najmisterioznijih mjesta na našoj planeti i mjesta koje nije isfurano u strip pričama kao neka druga. stari dobri marti :)
    31.03.2005
    16:38:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • magirus

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 7, 4

    Da li je neko procitao epizodu Dzentlmena Mac Kralja Artura? Castelli ocigledno voli svoje ideje da iskoristi vise puta.
    01.04.2005
    18:58:00 sati
    magirus
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Sigurno jedan od najboljih MM.Mene fasciniraju različite lokacije koje Marti posjećuje u ovoj epizodi;Beč,Pariz,Italija,Engleska.Priča je fenomenalna,posebno uvod gdje saznajemo o povijesti samog mača i o tome kako je sačuvan i to mi je možda i najbolji dio stripa.Također mi se sviđa i scena u vlaku kad Marti pomoću mača otjera Orlija i njegove plaćenike.Kraj je također OK što nije baš čest slučaj u tim početnim epizodama.Kad malo bolje razmislim,ovakav mi tip epizode najviše odgovara kad je MM u pitanju.Dakle sa puno teksta,povijesnih zanimljivosti o starim narodima i legendama,ali ima i akcije odnosno Marti upotrebljava Murchadnu a Java svoje mišiće i instinkte.Šteta što su ove novije epizode koje sad izlaze dosta smirene.Što se crteža tiče,tu je Alessandrini još u početnoj fazi,kasnije mi se puno više sviđa(npr. u Povratak Kundingasa,Čovjek sa Atlantide itd.).Naslovnice odlične,posebno ona prva gjde Marti drži mač.Preporuke svima da pročitaju ovaj strip jer Marti je zakon!!!
    09.04.2005
    12:57:00 sati
    Aco
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalna epizoda! Stvarno ne znam sta je najbolje u celom sklopu epizode. Da li sama prica koja sigurno spada medju svaciji MM top 5, da li to to sto Marti obidje "pola Evrope" i o svakom mestu saznajemo po neku zanimljivost (npr. gde rucati u Becu) ili sama razrada ideje o povezivanju Stounhendza i Excalibura. Secam se da sam se pravio pametan u srednjoj skoli citirajuci Merlinovo objasnjenje nastanka Stounhendza kao teoriju koju zastupa malo poznati naucnik i filozof izvesni Castelli.
    16.04.2005
    13:06:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Legendarna epizoda. Možda je moglo par sitnica bolje uraditi, da bude savršeno, ali ipak sve desetke. Nekad nisam imao pojma ni o Danikenu, ni o Longinu, ni o okultnom Reichu, ni o Excaliburu. Ali i sada, kad sam puno bolje upoznat sa tim stvarima, epizoda mi ne gubi draž, lijepo zamišljena i zanimljiva priča. Koga zanima mistična povijest Svetog Koplja, okultni nacisti i opičene ezoterične cake, nek pročita knjigu Koplje sudbine (Trevor Ravenscraft). Ovu foru s Orloffovim rukama na naslovnici nisam skužio, hehe, propusti se događaju i najboljima. Na toj naslovnici, riječ je o koplju, dok Marti drži mač i u stripu se radi o maču. Tu je Castelli valjda malo nesiguran, jer se stalno isprepliću koplje i mač. Ili je jednostavno to dvoje spojio u jedno. Strip koji se mora imati!!! (uz sve ostale MM, ljudi, kupujte si Martije!!!!!!!)
    17.08.2005
    18:31:00 sati
    stinky
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jako dobra priča, zanimljiva tematikom. Još kad ubace WW2 kao podlogu, odmah se zainteresiram! Pročitao sam je u američkom Dark Horse izdanju, kao "pripremu" za Gigant br.1. Crtež i naslovnice vrlo dobri.
    16.01.2006
    09:07:00 sati
    Thommo
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda. Meni u pet najboljih Martija, poslije Smrtonosnog Ujeda, Izvora Mladosti i Dana More. Sama prica je jedna od najslozenojih koje sam dosad citao u normalnom Martiju. Evo male top liste. Najuzbudljivija epizoda: Smrtonosni Ujed, najbolji kraj-najdraza epizoda: Izvor mladosti, najemocionalnija epizoda: Dani More, najbolja prica: Mac Kralja Artura.
    18.01.2006
    22:52:00 sati
    D.J.
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve je ovde na svom mestu. prica je mocna, cim se negde pojave nacisti i propast treceg rajha to mora da bude dobro. alessandrini ima taj nonsalantni crtez rutinera ali kod njega nijedna linija nije pogresna. Kad sam prvi put citao MM favorit mi je bio Bignoti medjutim u nekim zrelijim godinama sam shvatio koliki je alessandrini majstor.
    Inace i ja sam citao "dzentlmene". To je bilo negde u Zabavniku
    28.08.2006
    09:25:00 sati
    milandj3
    uredi
  • Vjeko1980

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična priča, zanimljiva, poučna, i svevremenska!! To mi je prvi MM koji sam pročitao prije puno, puno godina i jednostavno mi je najbolja i nenadmašna! Mislim da ću je danas opet pročitati:)
    21.10.2006
    10:58:00 sati
    Vjeko1980
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Jedna od najboljih Martijevih epizoda.
    21.10.2006
    14:43:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Zanimljivo i poučno. Pravi pokazatelj zašto volimo Martija. Odlično pripremljen teren za daljnje razvijanje priče i nastavke.
    01.03.2007
    16:58:00 sati
    Spock
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedan odličan Marti Misterija, skoro bez mane, Castelli odličan, Alessandrini odličan, osim ta dva propusta na naslovnici koji su ipak baš simpatični, ovo s rukom nisam skužio sam al koplje bode u oči..nije najdraži MM ali svakako jedan od najboljih
    15.09.2007
    21:16:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektno! Savšreno! Nema te riječi kojom bi opisao ovu epizodu! Excalibur mi je (uz atlantidu) uvijek bio jedan od najzanimljivijih tema i jako mi je drago da je dobio svoje mjesto u MM-u. Crtež ne zaslužuje desetku, ali pošto ova epizoda jednostavno mora dobiti 100%, poklanjam. Naslovnice pak zaslužuju ovu ocjenu bez obzira na propust sa rukom. Epizoda koja se obavezno mora imati u kolekciji....
    17.11.2007
    16:22:00 sati
    Akul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    zaista, jedna od najboljih priča kod strica martinakod martina imam jedan problem, priče su mi zanimljive, poučne...ali sam prema samim likovima, pogotovo martinu, uvijek bio hladan, i zato mi ovaj serijal nikad nije bio u vrhu, ok, MM je tako zamišljen, hladan, profesorski, neduhovit...nije on od tipova koje odmah zavoliš, poput mister noa, pa i loše epizode proguraš, ovdje je suprotno, zbog sjajnih priča 'trpim' martinai isplati se
    18.12.2007
    07:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • mirkozd

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Definitivno priča radi koje sam "obnovio" kolekciju MM. Iz vremena LMS mi je ova uz još neke ostala u pamćenju kao nabolja priča.
    17.02.2008
    14:39:00 sati
    mirkozd
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Dobra brza epizoda, samo nedorečena...
    11.05.2008
    13:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Fantasticno i uzbudljivo Castellijevo manipulisanje/baratanje misterijom Excalibura, kralja Arthura, Treceg Reicha, Stonehenge-a, vanzemaljcima... teme kojima ce tako dobro u (po)jednakom kontekstu baratati, te im se vracati, još nekoliko puta tijekom serijala i koje ce, uz ovu, ponuditi ono najbolje što ovaj strip pruža.
    19.06.2008
    19:58:00 sati
    kiky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Castelli je još jednom odradio odličan posao. Radnja se lijepo odvija: za početak dobar uvod, zatim malo akcije s Javom u glavnoj ulozi; nekoliko promjena lokacija u potrazi za dijelovima zagonentne slagalice i izrazito zanimljiv kraj. Još kad se u sve to ubroje brojni interesantni elementi poput Trećeg Reicha, Orloffa, Excalibura, Merlina, Arthura, Stonehenga, izvanzemaljaca… pa to jednostavno ne može biti loše! Jedina mala nelogičnost u scenariju je zbog čega su se trebali hvatati za ruke za izlazak iz Avalona, kad za ulazak to nije bilo potrebno. No dobro, to je zanemariva sitnica. I baš me zanima kako se Orloff ovaj put izvukao. Ovaj Alessandrinijev crtež u prvim epizodama mi i nije baš napet, pa zato samo sedmica. Prva naslovnica je vrlo dobra, druga prosječna.
    15.08.2008
    15:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nije dobro što su misterij mača kralja Arthura i Stonehenge zbijeni i povezani u jednoj priči. Smatram da oba misterija imaju potencijal da svaki dobije zasebnu epizodu, pa bi Castelli imao više materijala za ostale priče. Kako to da Sergej na naslovnoj ima normalnu ruku :D?
    27.10.2008
    21:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Mala ispravka recenzenta - Schmesser nije pozvao Martina i Javu, već su upali nenajavljeni, jer su se, eto, "slučajno" zatekli u gradu.
     
    Evo, po ko zna koji put sam se vratio ovoj sjajnoj epizodi, pa da dodam koju reč...
     
    Prvo, stvarno do sada nisam obraćao pažnju na grešku s naslovnicom, ali sam uz to primetio još jedan propust... Naime, zbog čega uopšte Orloff na naslovnici drži koplje, koga nema nigde u stripu, umesto mača??? Nejasno mi je takođe i zašto je mač tako glupo nacrtan? Prosto, kao predmet oko kog se gradi priča, Excalibur je zaslužio dostojniji izgled. (Kako je samo fenomenalno dočaran od strane Harolda Fostera!)
     
    Sem ovoga, izlišno je trošiti reči; scenario i priča sjajni, samo je crtež u kasnijim epizodama ipak bolji...
    08.12.2008
    03:32:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vjerojatno ste serijal zavoljeli i nekoliko brojeva prije (kao ja), ali tek od ove epizode postaje kristalno jasno koliki je nevjerojatni potencijal (tada) ima(o) ovaj serijal. Prva od onih grandioznih priča koje možeš ponovo i ponovo iščitavati s guštom, bez obzira na godine koje prolaze. Ljudi moji, pa većina stanovništva ove žalosne planete dan-danas nema blage veze ni o čemu (ni o Stonehengeu, ni o Arthuru, a nažalost ni o onome što se dešava par ulica do njih), i to sa svom mogućom raspoloživom literaturom, video dokumentarcima i internetom, a zamislite si samo kako je bilo te davne 1983. (!) godine, i koje je to otkriće onda bilo (pogotovo stripašima-klincima).

    @Gil-galad(e): to je i mene isprva malo zasmetalo, ali kasnije sam si razmišljao da je valjda izgled mača simplificiran kako bi se više fokusirala pažnja na te njegove ''unutarnje'' moći (''inhibitor moždanih valova''), pošto ipak nije služio za klasičnu borbu. Plus, neznam kako je u originalu na talijanskom, ali u prijevodu ga nazivaju i ''oštrica sile'', a ako tome dodamo i svijetleće osobine, sve mi se čini da je Alfredo Castelli tada pratio Star Warse (uz redovito čitanje avantura moćnog Te-Naya, dakako;)).
    17.12.2008
    17:53:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Nelogičnosti su prisutne, ali u cjelini je 'Mač kralja Artura' odličan i danas, a pogotovo je bio takav ako ste ga čitali u osnovnoškolsko doba, kao ja prije 15-ak godina kada nađoh ove stripove na tavanu; Hitler, kralj Artur, Stonehenge, vanzemaljci - prava zabava, palilo je maštu i budilo interes za slične teme, i skepsu prema onome što službena povijest, često manipulatorsko oruđe kao i religija, veli. Kombiniranje udaljenih lokacija i povijesnih događaja iz različitih perioda, te spajanje različitih misterija u jednoj priči - to su elementi koji su serijalu donijeli popularnost, ovdje vrlo prisutni, ali bez pretjerivanja kao u 'Tajni Svetog Nikole'. Objašnjenje Hitlerova uspona zahvaljujući Excaliburu, u posjed kojega je došao tek 1938. g., i putokaz do Stonehenga u mozaiku triju sklopljenih križeva koji kao daju prikaz rečenog megalitskog kompleksa slabiji su dijelovi ove priče. Sam rasplet pomalo podsjeća na Nolittin 'Teror šeste planete', ali i na kasniju Bosellijevu 'Tajnu Anasaza'. Zagi i Marti su ipak sličniji no što bi mnogi, koji možda i preozbiljno doživljavaju MM univerzum (koji posuđuje iz Zagorovog i obrnuto), htjeli!   
    04.01.2009
    16:16:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Zaista dobra epizoda. Ipak mislim da je nešto lošija od prethodnog Vampira. Malo se previše zapetljalo s mačem, Hitlerom i Stonehenge-om.
    25.02.2009
    07:58:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    O kojim da hvalospjevima krenem ovu priču obasipati evo ne znam.Toliko puta sam napisao remek djelo itd...Pitanje da li me ijedna priča više oduševila od ove.Početak meni najdraže sage o heksagonima o kojima pišem u svome topicu.Apsolutno genijalno miješanje fantasya i povijesti.Treći Reich i okultizam vezivan za njega taj slavni mač Excalibur kojega naš MM mora neutralizirat te pojava nama uvik dragog gosta Orloffa i šećer na kraju Merlin.Kako je to uspješno sve uklopljeno bez imalo šlepanja u scenariju možemo se samo divit.Cijela te radnja drži napetim do samog kraja i sve ti proleti u trenu kao kad gledaš neki izvrstan film.Nije ni čudo što je kasnije iz ove priče izašla tako genijalna saga. Naravno htjelo se još više i još bolje u kome je Recagno kasnije nadmašio i učitelja.O crtežu je blesavo i trošiti riječi.Sve je na mjestu bez ikakve mane.Naslovnice će od mene dobiti desetku iako je taj propust nedopustiv.Jbg.Ova priča kod mene jednostavno mora imati 100% u ukupnom zbroju. 
    18.07.2009
    15:43:00 sati
    provodina
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Jedna od najboljih avantura iz najboljeg i najstarijeg razdoblja. Ovakav kvalitet je zavidan u ovom serijalu. Največa mana je Alessandrini koji mi nikad nije bio toliko dobar da bi bio glavni crtač ovog junaka.
    28.07.2009
    23:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Nema što, najbolje priče su one o moćnim artefaktima. Nacisti, vanzemaljci, Merlin, Avalon, Arthur, Excalibur, heksagoni, ezoterija, tajna Stonehanga, Orloff, Von Ericsen, filmska pustolovina... Što još reći, osim da saga o kralju Arthuru u kombinaciji s gigantom "Tajna Svetoga Nikole" i s ostalim pripadajućim nastavcima samo postaje još složenija i bolja. Ako treba reći koju zamjerku, neka to bude pomalo rastegnuto skupljanje onih križeva.
    14.12.2009
    17:05:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Odlična epizoda.

    09.04.2010
    18:50:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Vrlo dobra epizoda, i zasluzeno ima drugo mjesto na UBC top 10 Martin Mystere epizoda svih vremena.  Ovo je jedna od prvih koje sam procito (izasla je ovdje u Americi, jedna od 5 prica/6 sveski koje je Dark Horse Comics objavio u 1999 godini), i ostala mi je u sjecanju iako posle onoliko vremena.  Neki dan sam je ponovo procito, i iako mi se sve skupa svidja, onaj dio pri kraju, gdje su oni u Stonehenge, i kad odu u neku kompjutersku salu u kojoj im Merlin isprica pricu o macu i o vanzemaljcima - eh, brate dragi, taj dio mi ne sjedi bas najbolje.  Da samo nije bilo tog glupog dijela, da nisu bez veze lupetali o Alien bicima, prica i scenario bi bili puno bolji.  Ono ostalo o Hitleru i o zemaljskoj istoriji maca je dobro uradjeno; samo mi kraj ne lezi.  Dobra epizoda, ali meni nije savrsena, nadam se da cu ipak procitati bolje u Martin Mystere serijalu.  

    17.01.2011
    15:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Ovako dobar scenarij još dugo nećemo vidjeti nakon ove epizode. Alessandrini se ovdje još traži; umalo da nije krenuo pogrešnim putem, tj. bolje je crtao u Osveti božanstva Ra nego ovdje.

    28.02.2011
    15:52:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Meni osobno jedna od najboljih epizoda ikad.

    11.07.2011
    02:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 7, 6

    Odlicno razradjena prica, pogotovo kada uzmemo vrijeme u kada je izasla. Crtez i naslovnica po obicaju kod MM kvare prosjek.

    23.11.2011
    17:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan povratak negativca i odlična priča o kralju Arthuru.

    14.05.2012
    23:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    MEni ulazi u top 5 MM. ZAbavno i edukativno. Pravi MM. stare klase.

    08.07.2012
    20:22:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    9, 5, 6, 5

    Šteta, zanimljiva ideja, ali baš ima nebuloza. Knjiški moljci u švajcarskim sefovima O.o pa onda, što nije upotrebio mač na kraju umesto što ga je bacio na zemlju? 

    11.07.2012
    23:45:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ok epizoda-nisam čitao ranije. Da je imalo duža, bila bi prenaporna i dosadna! Ovako je taman. Neću ulaziti u detalje sa tih sobama sa kompjutorima (to se očito postalo atraktivno i kod nekih drugih junaka -npr.Zagor). Ocjena za naslovnicu Libellusa (odmah sam primjetio da Orloff ima ruku na drugoj, pa bi i ocjena bila puno niža).

    24.08.2012
    11:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Zanimljiva epizoda sa jako dobrim krajem. Jedino mi se crtez ne svidja previse.

    22.11.2012
    20:21:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Koš jedna odlična početna avantura.

    30.11.2012
    18:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    10, 7, 8, 8

    Orloff sa obe ruke, aj neka!

    Hitler i okultizam, excalibur i Stonehenge jeko zanimljivi misteriji, a tu je još i pojavljivanje velikog neprijatelja Orloffa. Priča ima dobar tok, simpatične gegove (Java i stjuardesa), pa zločko od Martina koji šara Diani iza leđa. Izgleda da ona i nije toliko luda što mu sjedi za vratom, ima se ona čega bojati...

    Falinga je u tome što se uglavnom samo pričalo, falilo mi je akcije...

    09.04.2013
    16:22:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 9, 5

    Netko je već ranije napisao - prepuno nebuloza.

    01.10.2013
    08:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    23.03.2014
    21:03:00 sati
    BS
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Sve je već rečeno, jedna od najboljih epizoda.

    10.04.2014
    23:21:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ovo je prvi Martin kojeg san pročita i jako mi se svidija,priča je zanimljiva do samog kraja!!

    24.04.2014
    22:41:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    kamen temeljac za mnoge druge avanture i početak uzdizanja MMa u Bonnelijev vrh.. Preporuke

    20.09.2014
    15:53:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Odlična epizoda iako malo zamršena.

    03.10.2014
    09:12:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 8, 6

    Napeta i uzbudljiva priča sa dosta akcije, a u stilu Inferna / Da Vinčijevog koda... Deo sa mačem, kopljem i nacistima je super, ali završnica sa dimenzijom, tajnim laboratorijama i vanzemaljcima mi se zaista nije svidela. Šteta što mi Marti po ovim ocenama retko prelazi 90% ali za to je zaslužan crtež, naslovnice ali i scenario koji mi se često kod Martija ne sviđa.
    Ovo je barem epska saga u više evropskih gradova, sa puno akcije i misterije.

    27.11.2016
    23:37:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Castelliju svaka čast za veliko znanje još u to doba i sposobnost povezivanja nekoliko tema u jednu priču ali, koliko god epizoda imala važnost za serijal, za mene nije epska. Vrlo dobra svakako jest ali ima boljih, bar dvije već do tada. Naravno, kraj malo ruši ocjenu jer je komotno sve moglo završiti zabijanjem mača u stijenu, npr. da se raspadne, stijena ga "proguta" ili što već. Nekakav posjet Merlinu koji je održao predavanje pa posebno nestanak Orloffa u toj dimenziji (?!) su mi suvišni, nesretno rješenje a posebno ono kako su izvanzemaljci došli kao tlačitelji. Kad se pogleda razvoj događaja i moć mača u epizodi, ostaje nejasno je li Hitler zaista znao kakvo oružje ima.

    U epizodi je Castelli našao prostor i za ponešto humora, kada Java pukne stjuardesu po guzici te kada Marty, poučen neugodnostima iz Modene, svećeniku u Otrantu odmah počinje govoriti da želi razjasniti kako Java nije majmun. Baš sam se nasmijao.

    Grešku na naslovnici ne bih zapazio da epizodu nisam čitao paralelno sa zanimljivostima iz recenzije. To mi je metoda, kad je nešto nejasno ili ima referenci za druge epizode znam da tu valja zaviriti. 

    24.06.2017
    17:48:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno! Ovdje mi je čak i naslovnica za 10.

    13.12.2018
    09:55:00 sati
    clint
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik u svijetu Martija Misterije. Onaj tko voli MM-a lako će shvatiti zašto je to tako.

    09.07.2019
    11:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Jedna od naj epizoda 

    24.05.2020
    19:44:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 349
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum