Putovanje u budućnost

Martin Mystere

MM LMS 24/25 | 224 str.

Dva misteriozna ubistva, u Epcotu i Tokiju, kao i dva povratka "iz mrtvih", Orloffa i Von Hansena su samo uvod u jednu dugu i neizvesnu odiseju koja će Martina umalo koštati života!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*6

S*5

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Putovanje u budućnost
    MM LIB 15
  • Putovanje u budućnost
    MM LMS 24
  • Povratak iz mrtvih
    MM LMS 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Viaggio nel futuro
    MM SR 24
  • Ritorno dall'aldila
    MM SR 25
  • Il mostro d'acciaio
    MM SR 26

ZANIMLJIVOSTI

  • Martin je verovao da je Von Hansen izgubio život u potrazi Izvora mladosti (MM #7/9 Izvor mladosti), a Orloff u Stounhengeu (MM #15/16 Mač kralja Artura)
  • Castelli je, u svom starom maniru, čitaocima predstavio turistički park Epcot na Floridi, otvorenog 1. oktobra 1982, a po staroj ideji Walta Disneya
  • Upoznajemo se i sa nacionalnom kuhinjom Japana i njihovim (ovde u New Yorku, barem) popularnim sushi barovima
  • Vaš se recenzent ovde po prvi puta susreo sa terminom delirium tremens, dakle davne 1985. Bez obzira na paukove, to ga ipak nije sprečilo da se u godinama koje dolaze do’vati flaše:-)
  • Upoznajemo se i sa čudovištima iz japanske mitologije, Onijima. Ljubitelji Nathana Nevera su takođe upoznati sa njima. Vidi NN Gigant #2 Odiseja u budućnosti
  • Prvi put se srećemo i sa osinvačem Japana, boginjom Amaterasu. Ona će u budućnosti igrati jednu od glavnih uloga apropo Večitog rata
  • Čelični čudovišni roboti Atlantide i Mu imaju za uzor u Z-Gundamu, protagonisti serije Kidoo Senshi Gundam od Yoshikazu Yasuhika
  • Ona šala sa kraja #9, te povratak iz mrtvih Von Hansena u #24 pokazuje da je Castelli baš planirao da se ne odrekne tako brzo usluga starog arheologa. Malo se drugih likova Martinovog serijala mogu podičiti brižljivo planiranim vaskrsnućima
  • Zarobljeni Martin u grobu je sebi dao lažnu nadu kada je kazao da neće umreti jer je Orloff video Martina dok je boravio u limbu/ništavilu. Orloff međutim nije precizirao da je Martina video niti u prošlosti niti u sadašnjosti niti, pak, u budućnosti;)
  • Kako je Orloff pažljiv prema svom najvećem neprijatelju! Nije ga ni ubio svojim smrtonosnim zracima (štaviše, spasio ih je od Jakuza), a i pažljivo ih je spustio u grobnicu! Ovo je bilo dovoljno Martinu da u Gigantu #2 Ksanadu zaključi kako Orloff, iako je imao bezbroj prilika za to, zapravo nikada nije ni hteo da ga ubije
  • Dnevnik je počevši sa brojem #25 smanjio broj strana sa 196 na 160, ali ujedno i povećavši obim Martinovog izdanja sa standardnih 96, jer su se razni Đilovi, Kiviji i Priče sa Divljeg zapada konačno i za svagda iselile iz ovog izdanja
  • To je i razlog zašto naslovna strana #26 Il mostro d’acciaio/Čelično čudovište nikad nije ni ugledala svetlost dana
  • Ova epizoda je u Italiji reprintovana u tuttoMystere seriji #24/26

Tajanstvena ubistva profesora Harrisa u Epcotu, profesora Shiratoa u Tokiju, baš kao i iznenadna smrt izvesnog Wormoutha, te vaskrsnuća Von Hansena i Orloffa iz mrtvih, dovešće Martina u jednu od najuzbuljivijih i najopasnijih avantura čitavog serijala. Sa ovom pričom nastavlja se saga o Večitom ratu, a od sad će daleki istok postati ne samo mesto poprišta krvavih bitaka Atlantide i Mu, već i, kako ćemo ubrzo videti (a vi uskoro i čitati u recenzijama) i otadžbina Mu. Amaterasu, vrhovna boginja šinto mitologije i osnivač Japana će poslužiti kao uzor za istoimenu vladaricu Naakala-Majke Zemlje, ili jednostavno - Mua.

Svemirski brod Zemlja, Epcot

Alfredo Castelli, ovde u svom fantastičnom izdanju, u podugačkoj storiji od čak 224 strane (što je neki manje-više standard danas za Gigante!), uspeo je da na jedan lucidan način predstavi dva moderna sveta, zapadni i istočni, koja su pak toliko i različita. Sve te raznolikosti u tradicijama ovde su sjajno predočeni. I ne samo to, već je i povratak Von Hansena te njegov oporavak sve samo ne višak u stripu! Stari je vuk taj koji je glavni lik u priči, Martin mu dođe tek neki pratilac a Orloff mirođija na kraju. Zanimljivo je iskorišćena ta japanska opsednutost automatima i robotima koja se, kako vidimo, protežu kroz čitavi istoriju ove drevne civilizacije, te Castellijeva interpretacija te opsednutosti kao relikta užasnog sukoba koji se dogodio u prošlosti.

Taj sukob, ovde možda malo brljavo prikazan kao sudar Orloffa (Atlantide) i Martina (Mu) - jer, iz kog razloga je Martin kompatibilniji od Orloffa da uskoči u Muov robot, kad obojica su baštinici Naakala, makar po njihovim murčadnama - ovde dobija jednu drugu dimenziju, i od ovog trenutka možemo govoriti o Večitom ratu. Iako je rat završen pre 10 000 godina, iako su obe civilizacije nestale, neki istureni outpostovi, neke zaboravljene jedinice i dalje teraju svoje. Od ove epizode Martin će svako malo pronalaziti gorepomenute i pokušavati da ih neutrališe. Ta trka, sa više ili manje uspeha, činiće kičmu serijala, bar do Berettinog giganta #8 Tajna prozirnih senki i Castellijeve #278 Sudbine Atlantide.

Sve u svemu, jedna sjajno ukomponovana priča, koja pažnju čitalaca drži od početka do kraja. Crtež je, sa druge strane, katastrofa. Braća Cassaro jednostavno ne da nisu dorasli da crtaju jednu ovako dobru priču, oni nisu uopšte za Martinov serijal. Alessandrinijeve nasloven strane su nešto jače od proseka.

Naprijed

MM LMS 22/24 Tunguska

MM LMS 26a Susreti bliske vrste

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 51%

    6, 5, 4, 6

    Jedan od lošijih u inače zlatnom periodu serijala.Dosta dosadni dio o Von Hansenovom povratku,pa zatim njegovo odvikavanje od alkohola pa tako tek nakon dolaska u Japan počinje zanimljiva priča.Marti spominje istočnjački WC-jel netko zna kako se koristi ta spravica?Opčinjenost Japanaca robotima je stvarno fascinantna i eto Castelli je ponudio sasvim OK priču na tu temu.A možda je razlog nezadovoljstvu ovom epizodom činjenica da su je crtali Cassaro bros.,veliko zlo koje je zadesilo MM.Onaj koji je njima dao da crta trebao bi krivično odgovarati.
    03.12.2006
    16:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Priča mi je toliko dobra da čak ni loš crtež nije uspio da mi smanji uživanje u ovoj epizodi. Fasciniran sam japanskom kulturom pa mi je zato ova epizoda posebno draga sa opisima japanskog načina života (iako se nigdje ne spominje Japan zbog cenzure, a ne razumijem zašto).
    25.03.2007
    19:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Jedna ne baš dobra epizoda, nakon dosadnog i duuuugog uvoda, dobijemo hrvanje dva robota kao vrhunac, a završava tako da Martin, Java i Von Hansen ostaju u rupi iz koje ne mogu izaći, a oko njih jakuze, i tren poslije radnja se premješta u New York di Martin piše bilješke na kompjuter..možda kriva cenzura? :(..crtež bijedan, naslovnice ništa bolja, možda prva malo bolja
    22.09.2007
    21:03:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 65%

    6, 8, 5, 8

    Kad vidiš koliki je uvod,a koliki je rasplet shvatiš da je bolje da se Orloff nije vratio....
    15.07.2008
    16:28:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 39%

    4, 2, 5, 6

    taj von hansen mi je simpatičan lik, njegovo prethodno pojavljivanje je bilo solidno i razočaran sam banalnošću njegovog povratkapriča je razvučena i dosadna, rasplet bezveze - jedna od meni najgorih pričaova nasovnica na libelusovom izdanju je sasvim dobra, ali ostale su, pogotovo ona s robotima, više nego kriminalne
    27.10.2008
    14:10:00 sati
    ken2
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Ali fakat, dvije trećine priče potrošene na simpatičnog van Hausena, čiji "povratak iz mrtvih" je prepun banalnosti i naivnosti plus instantna sub-pričica sa brzom akcijskom završnicom borbe robota iz japanskih narodnih mitova. Tragikomično.
    07.12.2008
    13:12:00 sati
    kiky
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Šteta što u epizodi nije više stranica bilo posvećeno rješavanju misterija u Japanu. Ova su dvije trećine stripa bile posvećene Von Hansenu. Sav onaj dio u vezi šale je totalno bio nepotreban. A i ona borba između Orloffovog i Martinovog robota je trajala prekratko - par pucnjeva i Martijev robot baci ovog u vodu i kraj.
    24.01.2009
    18:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Šteta što nije više prostora dano legendi o robotima u Japanu. Ovako je kraj malo zbrzan, a uvod je prerastegnut.
    02.03.2009
    07:36:00 sati
    mars1
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 42%

    5, 2, 6, 3

    ni izbliza toliko intrigirajuće kao Izvor mladosti

    15.04.2010
    21:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Više mi se svidjela ideja da se Von Hansen pomladio u priči "IZVOR MLADOSTI" kako smo mogli predpostaviti na kraju te avanture ali ni ovaj njegov povratak nije loš. Šteta je što kraj sa robotima bio prekratak, dobro i ovako smo dobili odličan triller. Crtež je neka sredina, dao sam ocijenu više radi robota koji su najsvjetlija stvar u stripu i odlično su nacrtani.

    13.10.2010
    18:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    Epska priča gdje 60% stranica zauzima Von Hansenov povratak, pa mi ni sam prvi dio priče nema baš previše smisla, ali u redu.

    Cassaro bros za 50% bolji nego u Gradu prozirnih sjenki sa nešto čisčim crtežom. Inače, prije dvije godine bih crtače poput njih svojski ispljuv'o, ali u zadnje vrijeme ne znam što mi je. Čak mi se i loši crtači čine u redu. No, ovdje se vidi da Gaetano i Gaspare idu prema višim granama.

    04.03.2011
    22:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 4, 8

    Ovo je klasicno 'dlake behaderove' strip.  Dosadan ko smrt, s crtezom koji je veoma los; jedino su naslovnice neki znak redempcije.  Marti Misterija je, makar za mene, strip koji je ili 'feast' ili 'famine'; drugacije receno, ili su epizode vrh, ili su totalno dno.  Ova epizoda spada u tu drugu kategoriju.  Pocetak epizode je nekako dobar i zanimljiv: dva tipa ubiju jednog starca u nekom sci-fi luna parku, i onda cim se ponovo pojavi na Von Hansen, i Martin ga pocne lijeciti, jer je covjek alkoholicar, onda prica pocinje da tone... a onda onaj kraj, sa Orlofom, i sa onim robotima koji se bore, pa se onda Martin pretvori u jednog od robota... jedino sto mogu reci je: majko mila!  Stvarno glupa epizoda.

    02.09.2011
    14:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 3, 8

    Nevidjeno smece. Ne sjecam se kad sam ovako nesto dosadno citao. Ne mogu da shvatim da su jos ubacili Orlija u ovakav strip, jos pored svega da ga Cassarovi crtaju. 

    02.12.2011
    07:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    6, 2, 7, 8

    Koji je to pocetak stripa…Odlično, dinosauri, i onda netko iz magle, protrči, upucaju ga i odu! Odlična je i prva originalna naslovnica, koja bi da je na koricama Libelusove knjige, dala još jači dojam početka priče. Sve ostalo ni je vrijedno spomena. Mozda povratak Orlija.

    02.04.2012
    08:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Da Hansen nije jedno milijun puta spomenuo da su ga napili možda bi bilo napetije.

    18.06.2012
    15:08:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    5, 2, 3, 5

    23.07.2012
    00:37:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda a pogotovo povratak UMPAH-a!

    14.12.2012
    19:12:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Jedan od lošijih MM epizoda koje sam pročitala. Početak zanimljiv, ali od pojavljivanja Von Hansena priča ide k vragu. Na koji glupi način ga je "uskrsnuo" to je za nepovjerovati. Usrao je kraj iz predobre epizode Izvor mladosti. K tome ovaj non stop pila li ga pila, pa se hodaju uokolo i jedu sushi. I za kraj bitka s Orloffom u ogromnim robotima. Koja trashina ajme majko.
    10.05.2013
    10:16:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 7, 7

    Dosadna priča se pamti po Van Hansenovum povratku (na glup način uništen odličan završetak Izvora mladosti), Orlijevum povratku (možda bi bilo bolje, da se vratio u kojioj drugoj priči) i borbi s robotima kada na brzake Martijev robot pobjedi Orlijevog i sledeča scena je več Marti u svom stanu!? Nije baš neka priča.

    29.09.2013
    11:53:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    24.03.2014
    20:27:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Dosta loše osmišljeni i izvedeno a bio sam se ponadao da će ovo biti vrhunska epizoda.

    03.10.2014
    09:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 6, 7

    02.01.2015
    08:05:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 40%

    7, 3, 2, 4

    Smeće od epizode. Ideja je dobra - Japan, roboti, uticaj na njihovu kulturu iz prošlosti, pripadao kontinentu Mu itd... Scenario je sranje, razvukli su priču do u nedogled, mada je prvi deo priče intrigantan dosta. Van Hansen i njegova priča u priči je sasvim ok, kao i to što se razjašnjava prošli susret sa Orlofom. A onda debilan ''a la Transformers'' zbrzan idiotski kraj! Taj kraj je zasrao ionako bedan scenario bar za dve ocene. Kasteli se suviše ponavlja, pa ovde nema puno insteresantnih iznenađenja, obrta i sl. Uglavnom jedna glupa, predvidljiva, dosadna epizoda sa finom idejom neiskorišćenom, i debilnim krajem.
    Crtež braće cassaro je najodvratniji, za sada. Razvukla se priča a njima popustila pažnja i crtaju zbrzano i ogavno sa puno linija, samo da što pre otaljaju to. Bukvalno sam preletao preko ovog odvratnog crteža i opet se odužilo čitanje ovog stripa satima...
    Naslovne su isto bezveze, naročito prva i treća.

    30.01.2017
    15:10:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 4, 5

    Možda i najlošija epizoda uvodnog dijela serijala.

    09.07.2019
    12:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Jedna od slabijih epizoda početnog perioda, a opet mi se na neki način sviđa.

    13.04.2020
    10:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Meni ok epizoda. Malo razvucena. Jedino kraj sa onim robotima je banana. Povratak simpaticnog von hansena.

    17.07.2020
    15:42:00 sati
    karuro
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Malo predugačka priča, na trenutke naporna za čitanje, ali fora je borba robota na kraju i malo ludi znanstvenik von Hansen!

    11.10.2021
    17:42:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 640
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 933
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 990
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 916
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1836

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2405
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2300
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2259
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2025
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2010

Aukcije

Forum