Susreti bliske vrste

Martin Mystere

MM LMS 26a | 96 str.

Od javnog beležnika Martinu stiže pismo koje je ostavio njegov pokojni otac da se otvori 20 godina po njegovoj smrti. Pismo, koje će Martinu dati novi pogled na ljude u crnom, a zahvaljujući kome će i Aboridžani, a pogotovo Kundingasi zazuzeti svoje značajno mesto u serijalu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Susreti bliske vrste - Zločin Martina Mysterea
    MM LIB 16
  • Susreti bliske vrste
    MM LMS 26

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mostro d'acciaio
    MM SR 26
  • Incontri ravvicinati
    MM SR 27

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je najavljena od strane Miriam Malik u epizodi Vavilonska kula (vidi recenziju)
  • Autori pregleda/kartice ove epizode sa ubc-ja (recenzija još uvek nije napisana!),Riccardo Panichi i Fabrizio Gallerani, vele da je dosta elemenata za ovu priču ‘pozajmljeno’ iz australijskog filma The Last Wave, autora Petera Weira. Film nisam gledao, ili se barem ne sećam, ali recenziju istoga možete pročitati npr. na linku http://www.tabula-rasa.info/AusHorror/LastWave.html
  • Po prvi put se pominju Martinovi roditelji: Mark i Laura Mystere
  • Martin iz pisma otkriva strašnu istinu: Ljudi u crnom, organizacija koje je toliko puta do sada se našla Martinu na putu ne snebivajući se ni od pokušaja da ga i eliminiše, je u svojim redovima imala nikog drugog do MMa, Marka Mysterea, oca Martinovog!
  • Zanimljivost vezana oko australijske uzrečice Bloody (koju je Dnevnik i bukvalno preveo kao Krvav!). U stripu se, gle čuda, koristi umesto originala italijanski ekvivalent Bastardo (Kopile). Ipak, za srpski jezik primereniji izraz je Prokleti;)
  • Kad smo već kod Australijanaca, red je i da napomenemo da se ovde po prvi put pominju i Aboridžani, te njihova Dimenzija Snova
  • O samim Snovima saznajte više na linku http://www.crystalinks.com/dreamtime.html
  • Prvo sletanje Aboridžanskih Bogova – Kundingasa! (barem u MM serijalu;)). Sama scena sletanja je očigledno bila inspirisana filmom Bliski susreti treće vrste Stevena Spielberga
  • Verovatno jedna od najlepših planina na svetu Ayers Rock (Uluru) je i sveto mesto Aboridžana
  • O samom svetom mestu Uluru pročitajte više na http://www.crystalinks.com/ayersrock.html, a ako hoćete još prelepih fotografija kliknite http://www.terragalleria.com/pacific/australia/ayers-rock/
  • Ova priča je zapravo prolog o sagi o Kundingasima. Pravo malo zagrevanje za ono što nas čeka u priči Povratak Kundingasa (vidi drugu recenziju), i naravno dobra osnova za dalje priče
  • Dnevnik je ovde već smanjio broj strana (tačnije od VLMS #25 Povratak iz mrtvih) Vanrednog Lunovog Magnus Stripa sa 192 (pored Martina ređale su se i priče Gila, Priča sa Divljeg Zapada, Kiwija…) na 160 (i potpuno oslobodivši VLMS, odnosno Martija Misetriju ‘uljeza’). Ovde je pored ove priče objavljena i epizoda Zločin Martija Misterije, koja doduše nikad nije ni označena kao posebna epizoda, već se neupućenom čitaocu servira kao nelogčan nastavak Susreta bliske vrste! Priliku da recenziju Zločina čitate imaćete uskoro na ovom istom sajtu. Strpljenja, molim;)
  • Ova priča je u Italiji objavljena još jedared u tutto seriji, baš kao i u knjizi Oscara Mondadorija I mondi magici di Martin Mystere

Da jedan poziv može i bukvalno čoveku da promeni život, dokazao nam je i Martin u ovoj epizodi. Naime, ne samo da ga je telefonski poziv javnog beležnika koji je informisao Martina da ima za njega zapečaćeno pismo od oca pokojnog već 20 godina uznemirio, već će i to pismo otkriti strašnu istinu: Mark Mystere je niko drugi do čovek u crnom! I ne samo to, Martin će vođen osvetom kasnije utvrditi da je za smrt njegovog oca odgovoran neko sasvim drugi, a ne Kunanjun kako nam se to ovde sugeriše. No, o tome u drugoj recenziji.

Malo je neobično da se u jednoj epizodi Martin ostavi u drugom planu, kao što je to ovde slučaj, nismo na to navikli do sada. Istina, to će kasnije postati praksa, pogotovu u novije vreme, kada nije ništa neobično videti Martina tek reda radi, dok su glavni protagonisti neki drugi. I kako je i red, za prvu epizodu ovakve vrste Castelli je izabrao Marka Mysterea. Pa da vidimo šta to Mystere Senior ima da nam ispriča.

Sam telefonski poziv javnog beležnika apropo pisma bio je sjajan izgovor Castelliju/Martinu da nas upozna sa smrću roditelja te da nam da uvida u život mladoga Martina pre nego što je krenuo na fakultet. Ipak, glavni akcenat je stavljen na poslovni put koji je Mark imao u Melburnu, a koji je iz korena promenio živote kako Senioru tako i Junioru. Naime, na jednom prijemu Mark Mystere, čovek koji s obe noge stoji na zemlji te ne veruje u vanzemaljce, izgubljene civilizacije i ostala čudesa, biva primljen u tajnu organizaciju Ljudi u crnom. Koliko je ta organizacija moćna demonstrirano nam je primerom lakim potpisivanjem poslovnog ugovora sa jednom melburnškom firmom (što je i bio razlog puta dole), iako je sam Mark imao dosta problema da istu firmu nagovori na potpis. Ali kako to obično u životu biva, usluga za uslugu, sada je na Marka red da organizaciji koja mu je olakšala život u značajnoj meri i uzvrati; i to ničim drugim do učestvovanjem u masakru vanzemaljaca! Pod vođstvom izvesnog Sullivana, mala grupa ljudi u crnom se helikopterom prebacuje iz Melburna u pustinju Gibson (khm!, nije li malo prevelika razdaljina prevaliti pola kontinenta helikopterom?) do jednoj od najlepših planina na svetu: Ayers Rock (danas poznata pod imenom Uluru!) gde Aboridžani čekaju na povratak njihovih Bogova – Kundingasa! Mark Mystere, iako čovek u crnom je i Cumbo – beli brat Aboridžana, te samim tim je sposoban da sanja snove. Naravno, ne obične snove;)

Ayers Rock iliti Uluru

Da ovaj povratak Kundingasa na Zemlju bude dočekan ’toplo’ pobrinuli su se Sullivanovi ljudi koji su izrešetali priličan broj došljaka iz Vaseljene, te iste naterali u beg, ostavivši jednog svog sabrata na Zemlji, na milost i pre svega nemilost ljudima u crnom. Iako je na svojoj strani imao i Marka, nesrećni vanzemaljac se posle kraće trke i pomirio sa zlehudom sudbinom. Ali ako jeste on nije Kunanjun, koji je Cumba Marka prokleo da sanja poslednji san. Umalo potom i Mark i Laura ginu u avionskoj nesreći, dan po završetku ovog pisma. Ipak, o osvetama i jedne i druge vrste više će biti reči u nastavku...

Nije uobičajeno da hvalim crtež pre same priče, ali je Alessandrini to zaslužio. I ova, baš kao i sledeća priča o Kundingasima, doneli su nam starog majstora u najboljem svetlu! Neću preterati ako kažem da su ove dve epizode, uz Osvetu božanstva Ra i ponajbolje nacrtane u samom serijalu. Koliko je tu samo detalja, senki i uopšte truda uloženo... Čista desetka!

Desetka ide i Castelliju za priču. Jeste možda malo linearna, ali za svrhu za koju je napisana, a to je uvod u sagu o Kundingasima, više je nego zadovoljavajuća. Štaviše, zamerki na scenario imam za nastavak, ali o njima na mestu predviđenom za to, pre nego za ovu relativno kratku, a za sam serijal i kontinuitet jako bitnu epizodu. Naslovna strana, pak, nije Bog zna koliko inventivna.

Naprijed

MM LMS 24/25 Putovanje u budućnost

MM LMS 26b Zločin Martina Mysterea

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Lijepa fotografija (i dobre zanimljivosti)! Davno sam pročitao tu epizodu, ali i sad je imam u sjećanju jer me ova tematika uvijek drži. Mali smeđi, ljudi u crnom, misteriozni aboridžini sa svojim manifestacijama snova u stvarnosti, Martinova prošlost... Uvod u veliku sagu sa Kundingasima koja se iz godine u godinu upotpunjuje, a razni scenaristi svašta dodaju mitu o Kundingasima. Sanovita epizoda sa podosta flashbackova i prvi je dio cjelokupne priče o Veliko valu koji će kulminirati za nekoliko brojeva, odnosno u Povratku Kundingasa. Da je više ovakovih epizoda.
    21.02.2006
    14:29:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    koje li slučajnosti. baš danas sam nešto razmišljao o ovoj epizodi, kad ono evo nam i recenzije. svaka čast senko.
    21.02.2006
    18:55:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda zaslužuje čistu desetku. Iako imam cijelu kolekciju MM LMS, želio bih da neko počne sa MM Extra, ova priča kao i njen nastavak su najbolji primjeri da se ovdje radi o jednom genijalnom serijalu koji je zaslužio da izlazi u normalnom izdanju gdje neće biti kasapljenja i masakriranja epizoda i naslovnica.
    22.02.2006
    07:00:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Solidno ali ovo je tak zagrijavanje za stvari koje slijede.Bitna epizoda jer se radi o početku sage o Kundingasima,ali sve što se bitnog odvijalo u ovoj epizodi,na kratko je ponovljeno u nastavku("Povratak Kundingasa").Iz tog razloga,ovu epizodu smatram u biti nepotrebnom.Zanimljvio kako se kompletna radnja odvija dok Marti čita pismo a Java je 100% statist.Alessandrini mi se ipak više sviđa u svom kasnijem razdoblju("Tajna Sv.Nikole" ili još prije u "Tajna velike piramide")ali jedno je sigurno-odlično crta Aborigine.PSEnka je opet napisao strašnu recenziju-bravo,majstore.Složio bih se sa SejoSexonom;reprint MM bi itekako dobro došao.Sa originalnim naslovnicama i naravno bez Đila,Bele i Bronka itd.
    22.02.2006
    17:00:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan uvod u sagu koji samo potvrđuje, i s današnje perspektive, koliko je MM genijalan strip, a još kad ovaj serijal dođe u novom Libellusovom ruhu. Jedva čekam!
    Alessandrini ovdje briljira za razliku od njegovih kasnijih radova.
    25.03.2007
    21:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    izvrsna epizoda, s solidnim crtežom i naslovnicom..odlična mi je ova tematika s Aboriđinima i snovima
    30.09.2007
    15:03:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Ova epizoda je onako malo pravolinijska, ali svejedno predstavlja odličan uvod u ono što tek slijedi. Prvi sam je put (pro)čitao davno, prije dosta godina, ali moram priznati da svejedno do dana današnjega nije ni malo izgubila na kvaliteti (a bogami ni na svježini). Crtež genijalan, naslovnica odlična. Svaka čast Alfredu Castelliju i Giancarlu Alessandriniju.

    Samo da potvrdim ovo iz zanimljivosti da ima mnogo poveznica sa filmom ''The Last Wave/Posljednji val'' od Petera Weira, mada film ipak govori o nečem drugom. Još sam ga za neku epizodu spominjao, samo neznam više za koju... Nema veze, vrijedi ga pogledati u svakom slučaju, ako ništa drugo onda barem radi usporedbe.
    10.02.2008
    03:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    20.03.2008
    21:43:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    prvi put pročitah ovu epizodu, jer ne vjerujem da bih nešto ovako upečatljivo baš potpuno zaboravio, eto, i uživam u MM serijalu, onako, po redu, nije baš da mogu odvalit 3 priče zaredom, ali ideovdje mi se svidio koncept da se sve događa dok martin čita pismo, bez kasnijeg djelovanja, a scena kad se pokaže zaostali izvanzemaljac mi je stvarno bila mučna, jer znao sam što slijediipak, ovo je samo uvod, ali jako dobar
    12.05.2008
    23:34:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja jednostavno obožavam ovu epizodu!!!!!!!!!!!!!!
    15.07.2008
    16:29:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Jedna od rijetkih epizoda u kojima saznajemo ponešto iz Martinove prošlosti, ako i neke stvari o njegovim roditeljima, a pogotovo o njegovom ocu. Prilično sam se iznenadio kad sam saznao da je i njegov otac bio jedan od ljudi u crnom, ali me ipak dirnulo što je pokušao spriječiti ubijanje Kundingasa. A konačno da su se i Kundingasi pojavili i to ne zadnji put. Dobra je ideja da se pojavljuju konstantno tijekom MM serijala.
    19.04.2009
    13:23:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedan od najboljih MM. Dijalozi oca Misterije i Ljudi u crnom je nesto sto se ne zaboravlja.

    Neki mali minus je snevanje onog Aboridzena, cemu to ovde?

    20.01.2010
    19:27:00 sati
    kasper
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    sviđa mi se kako Alessandrini crta izvanzemaljce :)

    22.04.2010
    16:05:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Konačno saznajemo nešto više o Martinovom ocu. Odlična je stvar to da je protiv svoje volje bio jedan od M.I.B. protiv kojih se Martin bori cijelo vrijeme. Zbog odlične priče ocijena više za crtež, naslovnica je kakva i treba biti.

    14.10.2010
    16:27:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Joj, da sam bar ovo pročitao sa 12 ili 13 godina, siguran sam da bih imao puno bolji dojam o ovoj fenomenalnoj epizodi, pogotovo što se tiče tih dijaloga između ljudi u crnom i Martinovog oca.

    Alessandrini je ovdje itekako iznenadio svojim odličnim stilom unatoč kaotičnim naslovnicama, a ovo sigurno spada među njegove najbolje radove za MM.

    24.02.2011
    19:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Prilicno dobra i zanimljiva epizoda; najbolja stvar je to sto nije preduga, pa tako nema mogucnost da pocne dosadjivat, kao vecina epizoda ovog serijala. Prica i flashbackovi o Martijevom ocu i majci, ovdje pokazani kad Martin cita pismu koje mu je otac ostavio prije mnogo godina, je emotivna i zanimljiva.  Ona scena kad ljudi u crnom pucaju u vanzemaljce me podsjeca na scene iz Ken Parker serijala, kad Ken gleda kako bijeli vojnici ubijaju nevine zene i djecu Indijanskih plemena.  Stvarno tuzno... lijepo je i to kad je Martijev otac na kraju zaznao da teorije njegovog sina, u vezi vanzemaljaca, Atlantide, itd., u stvari imaju nekakve istine u sebi, i kad Martin sazna da je njegov otac nekad bio jedan od Ljudi u Crnom.  Dobra prica, i veoma vazno poglavlje u ovom serijalu. 

    16.10.2011
    16:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Nista posebno! I to bi kao trebala biti jedna od naj-naj priča MM-a!??

    07.11.2011
    14:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mali zeleni, ljudi u crnom i Australija.

    17.06.2012
    08:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Jako dobra prica o Martinovom ocu.

    14.12.2012
    19:31:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Ovu epizodu nisam pročitala kao dijete i uvijek me je interesiralo kako to da je Martinov otac bio čovjek u crnom. (To mi je bilo poznato jer sam u toku sa stripovskim tračevima). Inače ne volim baš priče u kojima je MM sporedna figura i u kojima samo prepričavaju neke događaje ali ova epizoda je itekako zanimljiva i pročitala sam je u dahu. Alessandrini je u početnoj fazi bio dosta detaljniji nego kasnije.
    11.05.2013
    11:13:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ova priča se u Martijevom serijalu ističe po tome što saznajemo ponešto iz njegove prošlosti. U priči se mi sviđaju dobronamjerni mali zeleni koji traže pjesak. Kao kakva mala djeca. Sve u svemu simpatična priča.

    29.09.2013
    13:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    I po mom mišljenju je ovo najbolje nacrtana Alessandrinijeva epizoda, a i više mi se dopada od "Povratka Kundingasa", iako ovde Marti nije direktni učesnik događaja (ne vidim zašto bi to bilo od presudnog značaja).

    31.12.2013
    01:23:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    E ovo je vec bolje! 

    24.03.2014
    20:28:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična epizoda.

    03.10.2014
    09:25:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Bob

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.11.2014
    02:55:00 sati
    Bob
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Odlična priča vrlo bitna za kontinuitet.

    20.02.2015
    11:23:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Jedan od najboljih Martija u prvih 30. Strip prave dužine, odličan od početka do kraja, drži pažnju i nije razvodnjen - ne davi kao neki raniji brojevi, tiče se Martijeve prošlosti, scenario je takav da ima i po nekoliko stranica bez ikakvog teksta (što je nažalost za Boneli stripove retkost), uz sjajan crno-belo kontrastni Alessandrinijev crtež koji mi je ovde bolji nego u ranijim Martijima, i to sve stvara neku jezu, nelagodu.
    Potpuno X-files strip, i pre nastanka X-files. 
    Zaista intrigira, zanima me kako će se ova saga o ocu i ljudima u crnom dalje odvijati.

    27.05.2017
    02:43:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Izvrsno! Početak prave priče koja objedinjuje najbitnije - Martinova prošlost, pojavljivanje Kundingasa, snovi, Aboridžini. Eh, samo još da je duža.

    13.12.2018
    09:53:00 sati
    clint
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunski! Kod MM je teško napraviti izvrsnu priču koja se mora smjestiti u odgovarajući kontinuitet, a ovdje je to napravljeno maestralno.

    10.07.2019
    17:24:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Odlična epizoda! Marti je na neki način u drugom planu, ali sama ideja za takvu izvedbu i realizacija su na visokoj razini.

    13.04.2020
    11:53:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Super epizoda. Bitna za serijal

    17.07.2020
    22:09:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    23.07.2021
    16:56:00 sati
    coszinus
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum