Kristalna kugla

Martin Mystere

MM LMS 27/28 | 192 str.

Kristalna kugla, providni mačak, odvratna harpija te duh preminule starice će biti pratioci Martinu i Javi na njihovom putu, putu u drugu dimenziju!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kristalna kugla
    MM LIB 17
  • Kristalna kugla
    MM LMS 27
  • Smrtonosni ujed
    MM LMS 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La sfera di cristallo
    MM SR 28
  • Il terzo occhio
    MM SR 29
  • La camera del tempo
    MM SR 30

ZANIMLJIVOSTI

  • Castelli je očiglednu inspiraciju crpeo iz Lewis Carollevih Alise u zemlji čuda i Alisa u svetu ogledala
  • Štaviše, na par mesta (Beli Zec, proslava ne-rođendana) imamo i citate iz Alise u zemlji čuda
  • Ova priča je objavljena u vreme Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984, u vreme bojkota istočnog bloka predvođenim SSSR-om
  • Ni ne čudi da je i sam Castelli ubacio nekoliko terorističkih elemenata ovde
  • Ubicino treće oko nema ništa zajedničko sa Martinovim, koje je on zaradio od Kuta Humija, i sa kojim ćemo se podrobnije upoznati u kasnijoj epizodi LMS #64/65 Agarti
  • Ovo je i svojevrsan uvod u priču o skenerima, ljudima sa telepatskim moćima, koje smo čitali u epizodi LMS #32/34 Rušilački um
  • Poštanski broj na paketu za Martina ne odgovara! Tačna Martinova adresa je Washington Mews 3, New York, NY 10003, a ne 10022 (to je poštanski broj za Harlem, iznad 125te ulice istok)
  • Nije jasno zašto je Martin zapucao čak u poštu koja se nalazi tačno do Grand Centrala, kad ona ne pripada njegovom poštanskom okrugu. Informacije o paketu bi morao da potraži u jednoj od pošta u okolini Greenwich Villagea
  • Harpije su u grčkoj mitologiji krilati duhovi smrti, sa glavom žene a telom ptice. Isprva smatrane za rugobe, vremenom su promenile svoj izgled na bolje. Sestre su Iris, boginje duge, i ima ih nekoliko (od 2 do 5), zavisi od izvora
  • Sir Percy Harrison Fawcett, pukovnik engleske vojske, istraživač i arheolog, nestao je u jednoj od njegovih ekspedicija na Mato Grossu, Brazil, 1925. Lično je poznavao i takve veličine kao što su Sir Henry Rider Haggard i Sir Arthur Conan Doyle, a takođe je bio poslat od strane Kraljevskog geografskog društva u Južnu Ameriku 1906, da bi iscrtao granicu između Brazila i Bolivije. Da li treba preterano naglašavati da se dohvatio prilično neprijatnog i neugodnog posla i da i dan danas Bolivija ne priznaje granicu sa Brazilom?;)
  • Mato Grosso je savezna država Brazila koja se prostire na gotovo 1 000 000 km2, a ima manje od 2 500 000 stanovnika. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, južni deo ove države se odvojio i formirao posebnu saveznu državu Mato Grosso du Sul.
  • Mato Grosso, Mato Grosso du Sul, Goias i Brazilija čine region Srednji zapad, jednog od pet takvih
  • Hram Ibez je, kako se veruje, jedan od prvih, ako ne i prvi istureni outpost Shamballe
  • Martin i Java stižu u mesto Twyford, Engleska. Ostaje nejasno u koji Twyford, s obzirom da ih u samoj Engleskoj ima čak 10 komada! Pride ima i jedan Twyford u Irskoj, samo kao zanimljivost
  • Twy na anglosaksonskom znači duplo
  • Mala lekcija iz računarstva: upoznajemo se sa terminom CPU (central processing unit), srcem kalkulatora kako bi kazao Castelli
  • Governanta pominje i grofa Sen Žermena, ličnost iz XVIII veka, okultistu, alhemičara, naučnika, violinistu i ko zna čte sve još, za koga se veruje da je još uvek živ
  • Priča governante Rose se nekako ne slaže sa prologom. Po njoj je onaj tip sa kapuljačom i trookim detetom niko drugi do profesor Thompson. Previše zelenog čaja, možda?;)
  • Nesrećna starica, pre nego što je izdahnula u podrumu, uspela je da ispiše poruku svojom krvlju - na italijanskom!:)
  • Profesor Thompson se nekako u poslednjem delu #30 La camera del tempo nekako premetnuo u Johnsona!
  • Na poslednjoj strani italijanskog originala #29 je i najava za prvi Martinov specijal Il cobra d’oro/Zlatna kobra i prvi Rečnik misterija Luoghi e oggetti misteriosi/Tajanstvena mesta i predmeti
  • Dnevnik je ovde, zahvaljujući činjenici da je Martin u tom periodu išao na 160 strana, preskočio naslovnu stranu #29
  • Ova epizoda je nanovo objavljena u Italiji u MM Raccolta #14/15 i tuttoMystere #28/30 seriji

Kako seješ tako ćeš i požnjeti. Ova stara narodna poslovica očigledno nije bila poznata profesoru Thompsonu, koji bi se inače svojevremeno vozdržao od švrljanja po drugoj dimenziji. Ovako, rodilo se - valja ga ljuljati;)

Tridesetak godina potom, u celu ovu priču o ljuljanju uključuje se i naš stari znanac, Martin Mystere. Stari, a sad već pokojni Thompson, šalje Martinu kristalnu kuglu koja očigledno nije sa ovoga sveta. No, tu su takođe i dva mitološka bića, harpija i nekakva providna mačka, koje se od Martina i jave neće odvajati ni sekunde, sve pokušavajući da ga spreče da uđe u drugu dimenziju. Put dalje vodi našu četvorku do stare Engleske i gde se, čisto da ne bude dosadno, Martinu pridružuje i duh preminule guvernante profesora Thompsona, te tako sad svi u paketu mogu da krenu ka Brazilu, svako iz svojih razloga, i potrazi za izvesnim vertikalnim lavirintom, koji je kako sazanajemo i ulaz u ti drugu dimenziju.

Ovde Castelli koristi jedan stari i nikad nerazjašnjeni nestanak čuvenog istraživača Sir Percyja Fawcetta, koji je nestao u jednoj ekspediciji na Mato Grossu, Brazil, davne 1925. godine. Štaviše, Alfi zapravo špekuliše da je on završio u drugoj dimenziji, živ i zdrav, a beleške profesora Thompsona koji je ranije krenuo Fawcettovim stopama, mogu našemu junaku pomoći u pronalaženju ulaza za drugu dimenziju. Nema se šta zameriti Castelliju u ovom segmentu, on uspešno čini uzbudljivom ovu svojevrsnu odiseju, koja se proteže u dva nastavka. Međutim, kraj je zbrzan, a i napravio je par početničkih grešaka u scenariju.

Nije sasvim jasno kada je profesor Thompson došao kući, je li to bilo 1953. kao u prologu ili ranije (Rosa pominje 1924. i dve godine profesorovog odsustva), nije jasno ko je doneo bebu, sam Thompson kako Rosa kaže, ili mu je nju neko isporučio kao na samom početku priče. Pride, neshvatljiva je greška da se kroz ceo treći deo ove priče izašle u Italiji Thompson naziva Johnsonom, što samo pravi zbrku bez neke preke potrebe. Ovo nisu male greške u realizaciji, naprotiv.

No, ni to nije sve. Posle uzbudljive avanture u pronalaženju druge dimenzije, susretu Martina i Jave sa Belim Zecom, Sir Percyjem Fawcettom i governantom Rosom, objašnjenje da terorista i nekadašnji dečko-demon je zapravo pravi slatkiš, da ga pojedeš koliko je divan, a da je on onakav kakav je samo iz razloga što je odrastao u svetu koji nije njegov, jednostavno ne pije vodu. Nije prvi put da Castelli jednu lepu priču unakazi na samom kraju. Ostaje gorak ukus u ustima posle čitanja ove uzbudljive avanture. Realizacija je morala da bude daleko bolja. A i onaj par mitoloških bića je više ličio na deo trupe Montija Pajtona, a manje na nekoga čiji život visi o koncu u slučaju neuspeha njihove misije.

S druge strane, na Riccija skoro da i nemam primedbi. Možda je bilo za očekivati da Martin barem malo zaprlja košulju ili sako svojom krvlju, posle batina koje je dobio u pabu, ali dobro. Sve ostalo je savršeno. Naravno, sve to samo u slučaju da volite Riccija, kao moja malenkost. Alessandrinijeva naslovna strana prvog dela Kristalne jugle je fantastična, dok su druge dve prosečne.

Naprijed

MM LMS 26b Zločin Martina Mysterea

MM LMS 28/29 Smrtonosni ujed

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Curunir

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    izgleda da je senka odlucio recenzirati sve moje najomiljenije martije jednog za drugim...ah, kako vuce nostalgija za tim predivnim pricama i starim dobrim vremenima...(pardon, gosn recenzent, mracnim vremenima terora...:))
    16.10.2006
    15:06:00 sati
    Curunir
    uredi
  • plavi

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Definitivno meni najbolja epizoda MM,od crteza preko scenarija i ideje.
    Cist pogodak!
    Dylan moze samo da sanja o ovakvoj avanturi...
    :-)
    19.10.2006
    11:43:00 sati
    plavi
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Jedna od najlošijih u inače zlatnom periodu MM-a.Ne volim priče o paralelnim dimenzijama,halucinacijama i sl.Harpija i mačak idu na živce,dosadni su,baš kao i starica sa zelenim čajem koji "ako ga previše pijete izaziva halucinacije".Da o ubici sa 3.okom koji odjednom postaje duša od čovjeka iako je prije toga pobio tko zna koliko ljudi i ne govorim.A očito da kristalna kugla i nije tako teška kao što se činilo jer Marti sa njom pliva ko od šale(kad malo bolje razmislim,uopće se ni ne vidi).Čitanje mukotrpno a k tome pridonosi i očajni Riccijev crtež(posebno mu "dobro" ide Martijeva frizura).Ipak,mora mu se priznati da su mu scene masakriranja dosta dobre.Šteta što je Dnevnik preskočio originalnu 2.naslovnicu.
    19.10.2006
    16:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 41%

    4, 3, 4, 8

    Potpuna zbunjoza. Priča bez nekog smisla ni razloga. Crtež je posebna priča. Riccija uopće ne volim, a ovdje je još napravio dvije velike greške. Prvu je spomenio Aco(kugla koja je preteška na početku, pa je nema cijelu priču, a na kraju saznajemo da su je Marti i Java nosili cijelo vrijeme sa sobom - valjda u zadnjem džepu), a druga je: Marti i Java voze lijevom stranom u Engleskoj, što je OK, ali upravljač je na lijevoj strani umjesto desnoj i to čak na 2 auta. Da mi je znat di su našli aute s volanom na pravoj strani u Engleskoj? Ocjenio sam orginalne talijanske naslovnice.
    28.03.2007
    16:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Prilično dobra epizoda, ideja epizode po mom guštu, al ipak lošija od one s Lovkraftom koja je recimo slične tematike, a koju je takodjer crtao Ricci..a Ricci ko Ricci, niš posebno..naslovnica s mačkom vrlo dobra 
    30.09.2007
    14:56:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 6, 3

    ajme šta me umorila ova epizoda, katastrofa, možda mi i najlošiji martin koji sam pročitao, potpuno besisleno, a tek kako mi na živce išlo ona prepucavanja harpije i mačkenaslovnica slaba, crtež i nije loš, ali mi se ne sviđa previše
    05.11.2008
    01:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Uistinu razvučena i nezanimljiva epizoda o trookom liku iz nekakve izgubljene brazilske civilizacije plus prozirna mačka, harpija...glupost, prva pripada japanskoj mitologiji a druga grčkoj. Glup način da se sve strpa u jedno.
    23.01.2009
    20:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Čisti prosjek. Brzo se zaboravlja (priča je malo nategnuta).
    02.03.2009
    07:39:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda koja sa svojom domišljatošću nalazi među najbolje epizode MM.Poletan scenarij koji te drži napetim do samoga kraja.Pun je neobaveznog humora i zezanja koji većinom prednjače u MM specijalima.Prvi put imamo i prikaz tzv.carstva snova.Kraj se možda nekima ne sviđa, ali meni je super taj Bizarro svijet gdje je sve obrnuto od onog što se prikazuje.Možda izgleda malo čudno, ali takav kraj može samo Castelli.Crtež je prosto genijalan.Ricci je meni najdraži crtač i šteta što ga u kasnijim dijelovima više nismo vidjeli.Životinje crta odlično pogotovo onog mačka koga se sjećam još odavna kad je moj brat imao ovu epizodu u LMS izdanju.Kad se takav crtež toliko ureže u pamćenje onda je jasno što mislim o ovom crtaču.Što reći o naslovnici meni jedna od najdražih u serijalu pa zato i tu 10.  
    28.06.2009
    22:44:00 sati
    provodina
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 9, 3

    Lijepa priča koja je na kraju potrošena na silna bacanja kroz svakakve nebuloze.

    Bakica rula.

    22.04.2010
    16:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Luda zbunjujuća priča u horror stilu i to prije nastanka Dylana. Meni je definitivno dobra i uz to je jedna od najluđih priča ovog junaka. Castelli zna pisati priče poput Sclavija i to je pokazao baš ovdje. Ricci je jako dobar crtač, sve crta odlično osim nažalost glavnih junaka koji odudaraju od njegovih detalja i pozadine.

    14.10.2010
    16:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    Ovo nije bila dobra ideja, ali je scenarij koliko toliko čitljiv, a Riccijev crtež gledljiv.

    24.02.2011
    19:31:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 7, 5

    Jos jedna losa epizoda, sa stvarno dosadnom radnjom, i idiotskim tipovima/likovima.  Nekad se stvarno pitam kako je ovar serijal uopste uspjeo da prezivi 30 godina; od svih epizoda koje sam procitao, samo su mi se dvije price ono pravo svidjale; ostale su ili osrednje, ili veoma lose.  Ona ptica zena sa sisama i ona macka su stvarno lose uradjene, a i onaj covjek sa trecim okom nije nikako zanimljiv.  Djaba hoda okolo, unistava sve, sere nepotrebno, a mi jos uvijek nismo svjesni zasto on sve to radi (drugi likovi su nam to objasnili, ali ipak nema nikakvog smisla da to covjek radi zbog neke mrznje prema covjecanstvu i nasem svjietu).  I zasto je na jednoj od naslovnica taj kiklop nacrtan sa plavom kosom?  U prici ima crnu kosu; haman Castelli nije fino objasnio Allesandriniju da lik nije Martijev blizanac, nego potpuno drugacija osoba.  Veoma osrednje :(

    22.10.2011
    19:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo vrhunska epizoda! Da je Marti barem krenuo više u tom smjeru/ malo više horror epizoda, a ne u smjeru flozofsko-povijesnih maštarija i nedorečenh misli i raznih pretpostavki, sigurno bi mi se kao strip-junak više svidio. Isto je bilo i sa Dylanom-dok je bio horror, super, kasnije samo pada. No vratimo se na epizodu! Napeto od samog početka, i jedva sam čekao rasplet. Kao u nekom vrhunskom B-horror filmu. Ricci je odlicno nacrtao. Ne vjerujem da bi netko ovu epzodu bolje.

    26.03.2012
    08:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Scenaristički je kraj loše izveden, a i naslovnica nije baš da ću je uzeti na prvu.

    03.07.2012
    14:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda, drugacija od ostalih, sa vise elemenata horora nego misterije. Nakon napetih 150stranica, kraj mi se cini zbrzanim i nedorecenim!

    17.12.2012
    12:24:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    Bezveze. Riccija ne volim a priča je ubi bože. Ovo mi je jedan od gorih martija kojeg sam pročitala. Nije loše počelo ali kako se priča pomicala kraju sve više i više je počelo sa sranjima. Lik mačke i harpije su groteska živa. Harpija puca u auto nogom, veći trash od one borbe dvoje robota u epizodama Putovanje u budućnost/Povratak s drugog svijeta.

    Onaj idiot s 3 oka je pobio hrpetinu ljudi a na kraju se pojavi kao dobričina i ljudina. Ko je njemu mater i zašto je dozvolila da ga odnesu ocu u svijet koji nije za njega? I zašto njegov otac, kad je vidio da je problematičan nije jednostavno vratio tu jebenu kuglu i sina tamo gdje im je mjesto? Lakše je bilo da do svoje 30-te maltretira sve oko sebe i da postane masovni ubojica pa da Martinu uvali vruč krumpir.

    12.05.2013
    10:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Ne sviđa mi se. Ne vidim poantu ove priče. Likovi (harpija, mačka, trooki čovjek) su totalno nezanimljivi. Ako bi mi, ko rekao imaš priču u kojoj je harpija, crna mačka i trooki čovjek, rekao bih vau, odmah nabaviu to priču i bio na kraju gadno razočaran, kao i ovdje. Misterija za zaborav.

    29.09.2013
    14:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    24.03.2014
    20:31:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Nažalost i zlatni period MM ima pokvarenih jaja.

    03.10.2014
    09:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    Jedva sam pročitao ovo sranje od stripa.

    Ima nekoliko interesantnih momenata ali sama priča je debilna pa je i ti momenti ne izvlače. Likovi su najveći problem - bakica uglavnom smara (mada u početku je ok), mačka i harpija i njihove svađe su KATASTROFA, čovek sa trećim okom i njegovi teroristički pohodi bezveze, samo da se popune strane. Izmišljeni svet, za koji se na kraju ispostavlja da je svet SNOVA (Ma idi!!?!), kugla, harpija koja nogom uništava auto itd...
    Žalosna, glupa priča.

    Crtež ovog Riccija mi je bio još i vrlo dobar u početku ali više nije interesantan, čovek crta likove šablonski i to samo slepac ne bi primetio. Ume on bravuru tu i tamo da nacrta, ali 80% crteža su likovi i njihove face, a to radi kao što rekoh šablonski, pa mi je sad njegov crtež gori od Montanarija i Grasanija u Dilanu.

    Naslovne stranice su mi loše - mačka je debilna, trooki izgleda kao idiot sa sve prstenovima-zracima...

    09.03.2017
    02:08:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 3, 10

    Osim vizualno atraktivne naslovnice, sve drugo za brzi zaborav.

    10.07.2019
    17:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 9, 6

    Mogu shvatiti da netko cijeni ovaj strip, ali meni nije legao kako treba. Ali to je tako, recimo i crtež se mnogima ne sviđa, a meni je odličan.

    19.04.2020
    18:04:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Dobra epizoda osim kraja. Malo glupo to sve zavrseno

    18.07.2020
    21:22:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.01.2021
    19:38:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    16.09.2021
    22:12:00 sati
    coszinus
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Svidjela mi se priča, osim kraja, ali bilo je potencijala za iskoristiti lik trećeg oka. Uzbudljivo u svakom slučaju, osim kao što rekoh kraja.

    14.10.2021
    15:08:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 584
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 857
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 848
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1778
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1175

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2344
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2289
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2246
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2017
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2005

Aukcije

Forum