Smrtonosni ujed

Martin Mystere

MM LMS 28/29 | 139 str.

Martin prisustvuje zanimljivom naučnom eksperimentu na MIT-u, gde u pravoj vremenskoj komori, u kome vreme protiče 10000 puta brže, naučnici izučavaju otpornost materijala na vremenske uslove. Međutim, sve polazi naopako kada jedan mutirani komarac počne da ujeda....

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Stravična invazija
    MM LIB 18
  • Smrtonosni ujed
    MM LMS 28
  • Tajna jetija
    MM LMS 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La camera del tempo
    MM SR 30
  • L'orrenda invasione
    MM SR 31

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je rađena po uzoru na čuveni film Alfreda Hitchcocka The Birds/Ptice, iz 1963. godine
  • Ime jednog od naučnika sa MIT-a, koji rade na ovom projektu je Silver. Castellijev omaž autoru Lupo Alberta
  • Samog Lupo Alberta možete videti na budilnici, strana 3, SR #31 L’orrenda invasione
  • Jedan od dvojice Martinovih kolega iz Engleske se zove profesor Quatermain. Ime je dobio, naravno, po liku koji je Castelliju poslužio kao prototip MMa
  • Na strani 63, SR #30 La camer del tempo, u Martinovom Ferrariju kojeg vozi Diana, pored menjača nalazi se jedna sveska stripa – Martin Mystere!
  • Diana je baš loš vozač;) Ne samo što je slupala Martinova kola, već je i izbor FDR-a za povratak kući e ne bi li izbegla gužvu, nelogičan. Prodavnica u koju Diana ide je Macy’s, koja se nalazi na preseku 34 ulice i 6 avenije. S obzirom da se i prodavnica a i kuća u Washington Mewsu nalaze na zapadnoj strani ostrva, potpuno je nelogičan Dianin izbor da se vrati kući FDR-om, svojevrsnom obilaznicom oko Manhattena, koja se proteže istočnom stranom ostrva uz East River. Ukoliko je baš želela po svaku cenu da koristi obilaznicu, daleko logičnije bi bilo da je izabrala West Side Highway, svojevrsni nastavak FDR-a, koji se proteže celom zapadnom stranom ostrva uz Hudson River. Inače je najkraći put uz Osmu aveniju, ali ajde...
  • Ako ništa drugo, a ono je bar sam FDR prikazan verodostojno
  • Martin nosi cipele broj 43!
  • Postavlja se pitanje da li je zaista moguće da jedan komarac preživi bez hrane godinu dana? Od 150 vrsta komaraca koje nastanjuju SAD, velika većina ne poživi ni 2 nedelje. U retkim slučajevima, ukoliko su vremenske prilike povoljne, neki mogu poživeti 2-3 meseca, a u stanju hibernacije oko 7. To je još daleko od godine dana, zar ne?
  • Ne postoji Gradska bolnica u New Yorku (tzv. City Hospital, kao što se vidi na strani 70, #30). Postoje gradske bolnice, 24 na broju. U koju od njih je Diana smeštena, ostaje tajna
  • Villa je ovu epizodu počeo da crta 1983. (strana 41, #30), a završio je dogodine (strana 77, #31)
  • Ova epizoda je u Italiji ponovljena u tuttoMystere seriji, #30/31

Masačusetski tehnološki institut (MIT) je oduvek bio poznat po naprednim istraživanijma u raznim poljima primenjene nauke i tehnike. I sam Martin Mystere je prisustvovao jednom eksperimentu, istraživanju uticaja protoka vremena i vremenskih (ne)prilika na našu civilizaciju. Sam rezultat eksperimenta i nije toliko neočekivan, u vremenu od 10 000 godina ništa iza nas neće ostati osim građevina od armiranog betona. Zaboravite na automobile, zaboravite na sva napredna sokoćala, beton će biti jedini svedok da je na Zemlji u proizvoljno datom vremenskom periodu bilo napredne civilizacije. Ovo posredno i objašnjava zašto gotovo ništa od civilizacija Atlantide i Mu i njihovih satelita nije preostalo u našem vremenu. Gotovo ništa, osim nekoliko zaboravljenih outpostova na koje je/će naš Martin nailazio ili će tek naići.

Međutim, nusprodukt ovog eksperimenta je i plot same priče. Jedan bezazleni komarac proveo je godinu dana (odnsno 10 000 godina po lokalnom komorskom vremenu) u komori, taman da evoluira dovoljno da bi počeo da teroriše istok Sjedinjenih Američkih Država. Sve što dalje sledi je upuštanje Martina Mysterea u borbu jedan na jedan sa evoluiranim komarcem, koja se ipak završava onako kako se i očekuje.

Castelli se drugi put zaredom bavi temom šta bi bilo kad bi bilo, odnosno o mogućnosti da se i druge životinjske vrste popnu na evolucionoj lestvici, a da nisu u pitanju primati, daklem - ljudi (pre toga se baktao sa ljudima-reptilima u epizodi Kristalna kugla, čiju ćete recenziju imati prilike da čitate vrlo skoro). Tema, sama po sebi interesantna, ipak boluje od nekih teško racionalno objašnjivih propusta. Prvi je, kao što je navedeno u Zanimljivostima, nemogućnost da ijedna vrsta komarca provede godinu dana bez hleba i vode;), a druga, možda i daleko ozbiljnija zamerka ide na potpuno bespotrebnu melodramatiku, jer šta bi se desilo da je komarac ujeo Martina pre nego što je ovaj reagovao? Kraj serijala? Ma da...

Ipak, kad se uzme sve u obzir, Smrtonosni ujed spada u onu bolju polovinu Martinovih epizoda koje smo imali prilike da čitamo osamdesetih, a u poređenju sa ovim što danas imamo prilike da čitamo zahvaljujući Strip Agentu, i onome što će tek uslediti nalazi se n svetlosnih godina (gde je n proizvoljan broj iz skupa N) od njih. Dobrom utisku doprinosi i Villin crtež, dok se Alessandrini nije baš proslavio sa naslovnim stranama.

Naprijed

MM LMS 27/28 Kristalna kugla

MM LMS 29 Tajna Jetija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • D.J.

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sjecam se prije nekoliko godina kad sam na forumu pitao ljude koja im je najbolja epizoda MM-a. Darkwood Devil mi je rekao da mu je to ova. Nabavio sam je i ovo mi je najuzbudljivija epizoda Martija! Istina je nisam procitao sve epizode koje su dosad izasle kod nas, ali uz Izvor Mladosti, Dani More i mozda Mac Kralja Arthura ovo mi je u prosjeku najbolja epizoda do sad.
    12.10.2006
    02:44:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Senko, baš mi je drago da si recenzirao ovu epizodu, ta mi je kao klincu uz Anabel Li (i mnoge druge, ali na drugi način ;-)) bila omiljena epizoda Martija.

    Koncept da neko biće može da evoluira simulacijom ubrzavanja vremena oko njega me je osvojio. Castelli održava napetost priče od početka do kraja, rasplet mi se isto jako svideo. Manja ocena samo za naslovnicu.
    13.10.2006
    08:46:00 sati
    tantus
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 8, 6

    Jedna od onih koje se urežu u pamćenje nakon samo jednog čitanja.Vrlo zanimljvia ideja o eksperimentu vremenska komora i o komarcu koji silom-prilika preživi(očito je tvrđi od Chryslera;-))).Vrhunac predstavlja Martijeva borba sa komarcem jedan na jedan u baraci za ronioce.Tu se i Villa istaknuo dobrim kadriranjem i crtežom sa puno crne boje.Epizoda koja bi svakako spadala u kategoriju vrhunskih da nema poprilično zbrzanog i priglupog kraja.Naime,super-pametni komarac sleti Martiju na prsa dok ovaj spava a zatim čeka da čovjeka probude ljudi koji su ostali vani i nakon toga ga Marti hladnokrvno opali dlanom.Tko zna,možda je komarac htio napraviti samoubistvo jer se razočarao u životu..I odmah na sljedećoj stranici - kraj.Stara Castellijeva boljka.
    19.10.2006
    16:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Zanimljiva epizoda sa zbrzanim i pomalo glupim raspletom. Posebno oduševljava Villin crtež sa pažnjom posvećenom detaljima. Naslovnice su atraktivne
    09.04.2007
    11:00:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljivo i poucno...
    28.05.2008
    13:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 47%

    6, 2, 5, 8

    a lijepo sam mislio da nešto što se zove 'stravična invazija' ne ide na dobro (sjetimo se istoimene dilanove epizode), da sam barem poslušao instinktmislim, zanimljivo je to s vremenskim eksperimentom, s komarcima, evolucijom... ali dvoboj između komarca i martina, ma daji ne znam zašto, ali taj villa mi nikako ne paše u MM
    24.07.2008
    23:44:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Epizoda je malo razvučena i bedasta, ali mi je bila zanimljiva za pročitat. Ona prva naslovnica baš nema nikakve vez s radnjom. A Villa bolje nek se drži crtanja naslovnica, očito mu stoput bolje idu crteži u boji, nego crno-bijeli.
    23.01.2009
    20:38:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jedna vrlo dobra epizoda s lošim krajem. Zaista glupost o samoubojstvu roja komaraca poslije smrti glavnog. Generalno,ideja u ovoj epizodi je sasvim dobra.
    02.03.2009
    07:41:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Priča koju uvik vrlo rado pročitam.Sama tema o ubrzanoj evoluciji je zanimljiva.Naravo može se dosta toga i naučiti u onim objašnjavanjima znanstvenika.Zamislite samo da ta komora zaista postoji i može ubrzati evoluciju koja inače traje stoljećima godina.Sam prikaz one u kojemu ništa nije ostalo nakon stoljetne simulacije može nam indirektno kazati zašto nema nikakvih opipljivijih ostataka izgubljene civilizacije.Ali nije to glavni razlog priče nego komarac koji je sa tim pokusom uspio evoluirati u inteligentnu jedinku i usavršiti sve svoje kako obrambene tako i napadače funkcije.A još pritom je i natprosječno inteligentan za običnog komarca.Vidim da se nekima ne sviđa sam taj kraj priče koji je meni nasuprot drugima izvanredan.Pokazuje tu inteligenciju komarca, a sam efekt sreće je MM čuvao od totalne smrti.Crtež iako mi Villa baš ne paše na MM ovdje zaista super.  
    18.07.2009
    17:46:00 sati
    provodina
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    jedna od onih prica zbog kojih sam u to vrijeme zavolio MM.MM je trebalo tada uvesti kao skolski predmet 
    25.07.2009
    09:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad sam bio klinac ovo mi je bila jako dobra epizoda, danas mi je odlična. Ode Martinov ferrari. Villa je majstor. Naslovnica se ne treba komentirati puno.
    28.07.2009
    20:49:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Priča mi nekoć nije bila draga ali danas mi je OK

    15.04.2010
    16:28:00 sati
    Opti
    uredi
  • vlaki

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 6, 4

    Mislio sam da je početni period DSSM-a vrlo dobar, te da su skoro sve epizode vrlo dobre / odične. Ali ova me epizoda uverila suprotnome. Ne znam kako je jedna toliko loša epizoda (čak upoređena i sa ovim novim, bimestrale epizodama koje izdaje VČ) mogla da vidi svetlost dana. Iako je ideja možda i dobra, sama priča i pravac akcije prave suprotni efekt, tako da sve na kraju ispadne vrlo jeftino. A možda sam i ja previše toga očekivao. Možda su ove priče za to analogno doba bile vrlo dobre. Sa ove distance, vrlo slabo, na trenutke i smešno, borba Martina i komaraca, sva ta tenzija... 

    23.07.2010
    03:12:00 sati
    vlaki
    uredi
  • MisterYES

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 10, 5

    Meni je prica super, filmska, kao da gledas neki solidan Sci-Fi movie.

     

    cVilla mi je odlican kao i uvijek, iako mu je ovo stariji rad, uvijek su tu napete igre svijetla i sjene koje dizu atmosferu. 

    03.02.2011
    09:46:00 sati
    MisterYES
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Pre'ebena epizoda! Ova tematika je do danas već mnogo puta iskorištena u crtićima, filmovima i dr., ali ovo je zbilja super.

    Villa standarno odličan. Što se naslovnica tiče, "Alessandrini se baš i nije proslavio", a u Prozirnim sjenkama i Babilonskoj kuli kao je ?

    04.03.2011
    22:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Totalno dobra epizoda, zabavna i zanimljiva, sa odlicnim Villinim crtezom.  Ovo je Marti kao sto treba da bude: interesantan, i poput nekog B-filma, o kraju svijeta zbog nekih mutacija insekata.  Villa je u top formi, a i Castelijev crtez je inace dosta bolji nego vecina njegovih epizoda u ovom serijalu.  One scene gdje djecak umire zbog ujeda komaraca je meni - za razliku od nekih drugih clanova ovdje - bas dobra scena, i strahovita, upravo onako kako i treba da bude.  Uopste ne znam zasto neki smatraju da je 'gadna', ali eto... Dobar kraj epizode, gdje Marti i taj glavni komarac ulaze u dvoboj izmedju jedan drugog, i pogotovo one vinjete gdje se komarac iznenada sleti na Martijevo rame, ili unutar one njegove vodene maske.  Genijalni potezi scenarija i crteza.  Vrlo dobra epizoda, pogotovo za ovaj serijal, koji je inace veoma dosadan i 'predug'.

    09.07.2011
    16:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Trebalo je produžiti strip, a ne onako brzo završiti.

    18.06.2012
    15:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    hMMMM, Martin vs Komarac? No thanks!

    17.12.2012
    12:28:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Humorističan i napet strip. Najbolje je bilo kada je Martin razmišljao što li komarci žele - uzeti automobile i tv, pokrenuti nuklearni rat. Kidala sam se od smijeha. A tek ultimativna borba u kolibi, jedan čovjek protiv jednog komarca. Jedino što malo šteka je komarac koji je preživio toliko dugo u komori. Ali jebat ga, da nije toga ne bi bilo ni priče.
    13.05.2013
    10:03:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Komarci koji se osvečuju ljudima koji upotrebljavaju insekticide. Ta ideja je stvarno dobra. Svakako odlična  ili tipična Martijeva priča iz 80 tih. Da je barem (danas) još više takvih.

    29.09.2013
    17:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Prica je solidna, ali sa mnogo nelogicnosti. Nije mi bas za Martija.Ipak, sa mnogo sporednih detalja koji upotpunjuju prosecnu ideju, solidna realizacija. U sredini po svemu, za sada. A citam redom, posle 30 godina pauze.

     

     

    24.03.2014
    20:39:00 sati
    BS
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Ne znam čemu ovako dobre ocjene kod većine komentatora. Očito je nostalgija veoma čudna stvar. Jedna iznimno šund priča koja djeluje kao neki hororac B produkcije. Ovo je valjda jedna od najgorih Castellijevih epizoda. Villa mi je na Martinu nekako čudan, odlično mu sve ostalo izgleda, ali stalni likovi, pogotovo Diana su mu prilično čudni.

    10.09.2014
    12:54:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedna od mojih omiljenih epizoda ikada meni lično u top 5.

    03.10.2014
    09:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 8, 5

    Ne znam čemu ovako visoke ocene za ovaj strip. Ideja jeste dobra (iako je spoj The Fly koji je doduše nastao kasnije i Hičkokovih Ptica što se i spominje u stripu). Sve je ok do one borbe u kolibi 1 na 1, tu već strip postaje palp-šund, ako ne i pre. Kao što reče neki komentator pre, jeftino. POčetak je pružao mnogo mogućnosti ali je od svih razrešenja moralo da se završi debilnim dvobojem. Pritom je komarac imao milion prilika da ubode Martija ali to ne čini. Bezveze.
    Moram da pohvalim Martinov monolog o komarcima, kada kaže da će doći sa strojnicama da ga ubiju :D

    Crtež izvlači ocenu ovoj priči, iako bi mi draže bilo da je Villa crtao neke bolje priče od ove.

    12.03.2017
    15:01:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 51%

    5, 2, 8, 6

    I za mene vrlo loša epizoda. O temi bi se dalo razmišljati i zanimljiva je. Komora u kojoj su stvoreni uvjeti da vrijeme protječe 10000 puta brže, njeni učinci na predmete i živa bića... ne bi li trebali biti jednaki? Je li onda taj komarac preživio 10000 godina ili je problem u toj godini bez ića i pića? Što bi bilo da je u nju ušao čovjek pa makar s hrpom hrane? Bi li ta hrana ostarila i postala nejestiva za minutu, dvije, tri? Bi li čovjek? Ima pitanja ali Castelli se usredotočio na tog komarca kao primjerak glupog neljudskog bića i igrao se maštom. Koliko on može evoluirati, hoće li mu se pojaviti više klikera u glavi? I onda smo dobili to što smo dobili a to je po meni bezvezno. Jedino što valja je Martyjevo razmišljanje koji je cilj komaraca.

    Villin crtež je dobar ali nekako mi ne odgovaraju njegove face glavnih likova, posebno Diane. Naslovnica ispodprosječna.

    14.11.2017
    21:58:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Zanimljivo i dobro, uz vrhunski crtež.

    10.07.2019
    17:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 516
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 792
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 462
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 607
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 614

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1890
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1756
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1644
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1384
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum