Tajna Jetija

Martin Mystere

MM LMS 29 | 117 str.

Ispovest jednog profesora botanike, koji je tvrdio da je bio jedno vreme zarobljen od Bigfoota (američka verzija Jetija) nateraće Martina da krene u poteru za ovim bićima. Ipak, za istinu o postanku Jetija, moraće da popričeka još neko vreme...

Informacije o autorima

Scenarij

  • N/A

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 4

Scenarij 4

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*6

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Šumski čovjek
    MM LIB 19
  • Tajna jetija
    MM LMS 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'orrenda invasione
    MM SR 31
  • L'uomo dei boschi
    MM SR 32

ZANIMLJIVOSTI

  • Iz nekog razloga, naslovna strana #32 i ona najavna iz prethodnog broja se razlikuju. U najavi se vidi narandžasto-žuto nebo, a na kraju je isaplo ljubičasto-narandžasto-žuto nebo
  • Ovo je i prva priča koju Castelli nije potpisao. Njen je autor Prosperi, i on će u narednom periodu, do početka devdesetih biti najčešća zamena Castelliju
  • Njegov debitantski rad nije ostavio Bog zna kakav utisak
  • Ipak, mnogo bolji će biti u nastavku ove priče, Snežnom čoveku (vidi sledeću recenziju), pet godina kasnije
  • Bigfoot (Sasquatch) je po nekima veliki dvonožni humanoid koji živi u zapadnim delovima Sjedinjenih Država i Kanade, i veruje se da je rasprostranjen (ili njegovi bliski rođaci) po Aziji (Malezija, Kina), Australiji i Južnoj Americi. Po drugima, postojanje Bigfoota je čista budalaština
  • Sasquatch je neologizam, uveden od strane učitelja J. W. Burnsa, dvadesetih godina prošlog veka, koji je istražujuči legende o bigfootu kod Indijanaca, nailazio na slične izgovore, pa je odlučio da svim izgovorima da jedno ime - sasqautch
  • Restoran u kojemu večeravaju Martin, Java, Diana i profesor Olmen, Pete’s Tavern zaista postoji u New Yorku! Nalazi se u 18-oj ulici i poznat je po tome što je čuveni pisac O. Henry tamo ručavao. Osnovan je daleke 1864. godine i od tada ne zatvara vrata mušterijama. Često se pojavljuje i na televiziji i u serijama poput Seinfelda, Law & Order, Sex and the City...
  • O. Henry, novinar i pisac, poznat je po svojim velikim zaokretima u pričama, a on je i tvorac izraza "banana republika", misleći na Honduras
  • Martinov auto je ponovo stradao! Ovog puta ostao je bez vrata! Jadni ferari...
  • Simpatično kalifornijsko seoce, Willow Creek, zaista se naziva "Bigfoot Capital of the World"! Prema popisu iz 2000, ima 1743 stanovnika
  • Misterijine misterije u broju 32, na strani 99 se bave "Tajnom Bigfoota"
  • Ova priča je u Italiji reprintovana u tuttoMystere seriji, #31/32

Tajna Jetija svakako jeste svojevrsni milestone u MM serijalu. Kao što je već navedeno u Zanimljivostima, ovo je prva priča koju nije napisao otac Martina Mysterea, Alfredo Castelli. Posle punih dve i po godine lepog druženja sa Alfijem, došlo je i vreme da se upoznamo i sa drugim scenaristima, koji će kako vreme bude odmicalo sve više uzimati stvari u svoje ruke. Krajnji rezultat je svima poznat, a početak? Loš. Čast struke, i priliku da pokaže šta zna, prvi je dobio Pier Francesco Prosperi, i proćerdao ju je. Doduše, iskupio se kasnije sa nastavkom (kojeg je i najavljivao sve vreme ovde), ali ocena nije prelazna.

Prosperi se dohvatio jedne popularne teme, američkog Jetija, ali nije odmakao dalje od šablona. Sve je već viđeno: Martin drži predavanje, prilazi mu lik iz publike sa zanimljivom pričom, Diana negoduje, lik gine i Martin kreće da rešava misteriju... Toliko puta već viđeno, da je postalo otrcano. Da li je u pitanju nedostatak samopouzdanja, ideje ili je nešto drugo u pitanju, nije ni važno. Ceo rad na ovoj priči liči na jako loš prepisani zadatak od boljeg učenika (Castellija).

I sama radnja je linerana i predvidiva. Prosperi ne uspeva uvođenjem Sare Hunt da nas previše zainteresuje za sudbinu njenog nestalog oca. Martin deluje naivan i dozvoljava da ga neki lokalni bandit nekoliko puta dovede u situaciju da strahuje za svoj život. A isti je unajmljen od gazde jednog lokala iz Willow Creeka, koji se uplašio da neće biti više zarade ukoliko čuveno njuškalo Martin Mystere razotkrije tajnu Jetija (odnosno Bigfoota). Prilično originalno, nema šta. A sama tajna Bigfoota je otkrivena ovde. H. H. Hunt, otac Sare Hunt je uspeo da četvrt veka ranije na Pamiru, krovu sveta, pronađe Jetije i prebaci ih u Sjedinjene Države. Prilikom leta, avion sa svojim tovarom se survao u kalifornijske palnine, a Jetiji su se razmigoljili kud koji mili moji i počeli da se razmnožavaju po američkom kontinentu. Problem sa ovom postavkom je taj što Prosperi tvrdi da su Jetiji slučajno "sleteli" na američko tle, ali šta ćemo onda sa onim starim indijanskim legendama, koje svakako datiraju pre 1958. godine? Loše, Prosperi, baš loše.

Kao što se iz prilođenog da videti, ova priča em što je linerana, što će reći dosadne, je i prilično šuplja, jer scenarista prenebegava vaskoliku mitologiju i tradiciju vezanu za Bigfoota, i počinje sa pričom o svedočanstvima ne starijim od 25 godina. Isto ko što su komunisti posle rata kod nas tvrdili da je sve postalo od Jajca!;) Ipak, za razliku od ovih potonjih, Prosperi se pet godina kasnije iskupio za ovu brljotinu. Sledi Snežni čovek.

Naprijed

MM LMS 27/28 Kristalna kugla

MM LMS 29/30 Tothova knjiga

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 5, 4

    Moglo je bolje.Ima nekoliko stvarno naivnih elemenata koji idu na živce.Naime,Marty onako iz prve i bez po muke pronađe nekolicinu jetija(dok ih mnogi godinama traže pa ništa) a pilot koji je u zarobljeništvu proveo cca. 25 godina uspijeva pobjeći od jetija baš u trenutku kad je Marty u blizini.Ej,pa nismo toliko glupi..Bignotti na granici podnošljivosti a prva naslovnica je dosta loša.Posebno ono stvorenje koje bi trebalo valjda predstavljati jetija je tragikomično nacrtano.Sreća pa su ove nove Martijeve naslovnice puno bolje od starih(bar meni).Za kraj,malo ću nadopuniti recenziju podatkom da je i Zagor susreo jetija u situaciji koja je dosta slična ovoj u MM,samo što je kod Zagora jeti u Ameriku stigao iz sj.Indije(bar mislim).Vidjeti epizode Jeti/Tajna sedam moći (Tonnineli-Torricelli,ZS broj 900 i neki).
    29.12.2006
    22:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    02.03.2007
    13:56:00 sati
    prgo
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 9, 4

    Naivno, dosadno. U biti, sve je već navedeno. Epizodu spašava Bignottijev crtež.
    10.04.2007
    14:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Ispodprosječno.
    16.03.2009
    07:49:00 sati
    mars1
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Meni se strip svidio. Uvijek me zanimao misterij Jetija, pa iako epizoda ima koju rupu, meni se sviđa. Sjetite se da je ovo Prosperiu bio tek debitanski rad. Bignotti sam oduvijek cijenio, a njegov stil mi je drag. Naslovnice su solidne. Ako ste MM fan, pročitajte. Nadam se da će vam se svidjeti. 
    13.04.2009
    23:31:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Upravo ova epizoda je najočitiji primjer nedorečenosti koja smanjuje kvalitetu priče, unatoč sjajnim temama prvih stotinjak redovnih epizoda. Mislim ono, već spomenuta gomila naivnosti, tipa ''nitko ne nalazi Bigfoote a onda Martin i ekipa za par sati nađu cijelu koloniju''. Šteta za takve propuste, jer priča i tema su uistinu zanimljive, a fali im upravo kvalitetan scenarij. Nelogičnost na naslovnici: otkad Bigfoot ima kandže na rukama? Više mi sliči na medvjeda ;)
    05.05.2009
    13:12:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    9, 6, 9, 7

    Teklo je dobro sve dok se priča nije pretvorila u Nevjerojatne Javine Pustolovine.

    22.04.2010
    21:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    4, 6, 7, 7

    Prva epizoda koju ne piše Castelli i odmah promašaj. Pedvidljivo je poslije pola stripa. Ovo je jedan od lošijih radova Bignottija a još uz to ni naslovnica nije nešto.

    15.10.2010
    16:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 6, 4

    Uz kakvu-takvu dobru ideju, scnerij je doslovno jadan; moglo je ispasti puno ljepše i elegantnije ili očito je Castelli iamo dobrih razloga što se on nije dosjetio ove teme. Naslovnica je uistinu katastrofalna; ovo je nekakav mutant između vuka i gorile, ali ni u kojem slučaju sasquatch kojeg vidimo u priči.

    19.04.2011
    00:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Prica je ok, crtez solidan, naslovnica zaboravljiva.  Sve u sveumu, zanimljiv scenario, pogotovo ono kad predpostavljaju kako su oni bigfoot/jeti dosli u Sjeverno-Zapadnu Ameriku: putovali su avionom iz Kine, i onda se srusili na sjevernu Kaliforniju, i tamo su ostali dok ih Marti i njegovi prijatelji nisu nasli.  Ipak, ne mogu da skontam zasto bi jedan covjek, tip poput ovog koji je zabrinut o gubitku turizma u ovom dijelu Amerike, i on je jednostavno spreman da ubije bilo koga, ma i svakoga, samo da bi garantovao da ce se legenda o Jetiju nastaviti.  Taj dio price mi nikad nije najbolje sjeo.  Oni ostali detalji su ok, nista losije od vecine Martijevih epizoda, koje su u najboljem slucaju prosjecne.  Ovo je ipak bolja od prosle epizode koje sam procitao ("Tothova Knjiga"), ta je bila grozota od stripa; kad se uporedi, ova bas i nije toliko losa, ali da je nesto nezaboravno, a bogami ni to nije.  I sta je sad u stvari ono bice na naslovnici?  Jel ono treba da bude neki Jeti, ili sta...?  Ne izgleda kao jeti nikako, zato me je sve ovo dosta zbunilo, ali eto... moze da prodje.

    03.07.2011
    05:54:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 7, 9

    Ništa posebno. Naslovnica mi se čak i sviđa, pa sam možda i na temelju nje, ipak očekivao više, a s obzirom na temu možda i previše! Banalna priča za razbibrigu i brzo čitanje bez previše razmišljanja, jer u protivnom naći će se previše grešaka.

    17.11.2011
    09:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Na kraju objašnjenje i sve vezanu uz kraj spašavaju priču.

    20.06.2012
    17:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 1, 7, 8

    Stvarno loše.

    30.11.2012
    18:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zanimljiva epizoda, iako sam ocekivao malo vise.

    17.12.2012
    12:35:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Priča je zanimljiva do onog dijela kad su otišli u šumu. Nakon toga slijedi niz naivnosti, od spašavanja od požara, preko načina na koji su otkrili bigfoote, do one gluposti s pilotom koji je već 25 godina zarobljenik... Vrlo brzo se shvati tko stoji iza pokušaja sabotiranja ekspedicije. A tek lubanja sa vrhom strelice... Diana je opet ispala ljubomorna tuka a taman im se odnos u zadnjih nekoliko brojeva normalizirao. Šteta, jako je dobro počelo. Bignotti mi je dobar, jedino što MM ima ponekad prenabrijanu facu.
    14.05.2013
    08:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 7, 5

    24.03.2014
    20:43:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Naivna ali meni jako draga i zabavna epizoda.

    03.10.2014
    09:32:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 6, 4

    U odnosu na neke ranije epizode, ovo i nije loše, ali daleko od toga da je dobro. Sve moguće mane je već izneo recenzent. Ima toliko rupa, nelogičnosti u scenariju i slično, npr:
    - avion baš u tom trenutku mora da prođe i spasi naše junake, a oni umesto da beže od Jetija raspričaše se kao neke babe.
    - Zarobljenik je posle 25 godina baš taj dan rešio da pobegne od Jetija.
    - Zarobljenik na samrti uspeva da ispriča čitavu priču našim junacima, pre nego što umre. A nije se služio jezikom 25 godina! Kako tipično!
    - Kako se spasiti od požara u gustoj šumi? Povedi Javu, on će da iseče 6 drveća za 2 minuta!
    - Ako te napadnu seoski đilkoši, povedi Javu! On će iščupati spomenik i baciti ga gde god poželi.
    - Da li je moguće preživeti otrovnu strelu u ČELO? Da, ali samo ako si izvanredne građe (!?) i uz malu dozu čuda.
    - Ako te pogodi strela u čelo, ostavi VRH u LOBANJI za USPOMENU (!?!?)

    Itd, itd... Jadno, zaista. Ipak kao što neko reče, priča je imala potencijala, ali su je glupe scenarističke naivnosti (iznete u recenziji) unakazile.
    Bignotti mi je ovde slabašan, u Vampiru iz Newyorka mi je bio mnogo bolji. Naslovnu neću ni da komentarišem, ono nije bigfut već tasmanijski đavo ili oposum.
    Kao što reče komentator Hrvoje: ''Banalna priča za razbibrigu i brzo čitanje bez previše razmišljanja, jer u protivnom naći će se previše grešaka.''

    25.05.2017
    19:01:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 6, 5

    U recenziji i komentarima je sve rečeno. Osrednja epizoda, ni neki krah ni uspješan debi. Jedino baš onako pozitivno jest kraj iz dva aspekta: 1) nedostatak dokaza protiv naručitelja ubojstava što ga ostavlja na slobodi. To mi je baš mimo "pravila" Bonellija i palac gore, te 2) što kraj nije zbrzan kao u brojnim Castellijevim epizodama.

    Unutar priče glavni nedostaci već su navedeni. Prvo, pronalaženje sasquatcha bez pola muke, sve je nekako prejednostavno prikazano a o onom spašavanju od vatre da ne trošim riječi. Zatim, meni je tragikomično da je onaj pilot bio 25 godina u zarobljeništvu sasquatcha i skoro zaboravio govoriti, baš me zanima kako se hranio, je li razvio dobar odnos s njima, koji vrag su htjeli od njega itd... ma bizarno do kraja. Ono objašnjenje kako je predstavljeno da su sasquatchi pukim slučajem, tragedijom, dospjeli na američko tlo je zanimljivo ali kad znamo da ta tajna nije od 60-ih godina onda malo ne štima iako nije fatalna greška jer sve ranije priče mogu biti gluposti i izmišljotine kao što je vrlo vjerojatno da sve i jest na kraju krajeva, da sasquatchi ne postoje. Uglavnom, kad poslije pročitamo "Snježnog čovjeka" (ja sam čitao obrnuto) to djeluje kao zaokružena cjelina. Prosperi je imao svoje ideje i rješenja i proveo ih... e sad što su takva kakva su (sasquatchi ukradeni iz Kine i nesrećom dospjeli u zapadnu Ameriku i da su potomci Atlantiđana s Marsa) može nam se sviđati ili ne. Ipak, respekt za odlučnost.

    Idemo na Bignottija. Baš je podbacio. Npr. kod Zagorove epizode 'Molok' njegov sjajni crtež diže ocjenu priči, odlično je dočarao atmosferu dok mi je ovdje sve dosta kruto i nedinamično; npr. scena kad Marty vadi svoje oružje dok je sasquatch 100 metara od njega a onda mu ga ovaj već u narednoj sličici izbija iz ruku. Kako su nacrtani isto užasno, to su dlakavi neandertalci (u par vinjeta se neki doimaju i obrijan ima) a ne sasquatchi. 

    Naslovnica užasna, kako stoji za ovu zvijer bi prije rekao da je kip a o tome da ne sliči na sasquatcha je sve već rečeno. Ali veći problem je već spomenuti Bignottijev sasquatch.

    15.11.2017
    18:45:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Simpatično naivno, no ne i nezanimljivo.

    10.07.2019
    17:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Nije ništa vrhunsko, ali mi je svejedno bilo gušt pročitati.

    20.04.2020
    18:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Pa za jednom procitati cisto ok.

    22.07.2020
    01:36:00 sati
    karuro
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Bilo je potencijala za nešto više, ali i ovako je skroz ok!

    18.10.2021
    11:14:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2260
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2234
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2233
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1991
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum