Zagonetka nuraga

Martin Mystere

MM LMS 30/31 | 128 str.

Martin stiže na Sardiniju da bi svom starom prijatelju Vincentu von Hansenu pomogao u tumačenju jedne lingvističke zagonetke. Međutim, osim što martin prijatelja pronalazi skoro pa mrtvog u bolnici, moraće da se suoči i sa zmajem koji hara ostrvom!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*6

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Misterij Nuraga
    MM LIB 21
  • Zatočenik tame
    MM LMS 30
  • Moha-moha
    MM LMS 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mistero del nuraghe
    MM SR 34
  • Moha-Moha
    MM SR 35

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je i debitovanje "bande sa Sardinije", Antonija Serre, Michaela Medde i Bepija Vigne u serijalu Martina Mysterea. Iako su ostali bez kredita u ovoj epizodi, oni su ti koji su Castelliju razradili sardinijski folklor do detalja
  • Uostalom, i ime hotelijera Bepija je omaž Bepiju Vigni
  • Kako uBc veli, sam Vigna je napisao scenario za italijansko izdanje Mikija Mausa (Topolino #2203). Epizodu pod nazivom "Indijana Pipo i dolina zaboravljenih sećanja" je izuzetno slična upravo ovoj avanturi
  • I opet, baš kao što moje kolege sa uBCja primetiše lepo, ova epizoda je svojevrstan prolog Večitom ratu, koji započinje u epizodi LMS #35/36 "Večiti rat, a završava se u Nathanovoj mini sagi #60-65. Stay tuned for those reviews, too;-)
  • Vincenta smo poslednji put videli u epizodi LMS #24/25 "Povratak iz mrtvih"
  • Baunei je selo sa 3 886 stanovnika je u vreme pisanja priče bila sastavni deo provincije Nuoro. Međutim, od maja 2005. kada je izvršena teritorijalna reorganizacija Sardinije, ovo selo je postalo sastavnim delom provincije Ogliastre
  • Sardi(njani) su praindoevropski narod, koji su naseljavali Mediteran od pamtiveka. Njihov jezik je stariji od bilo kog indoevroskog (otude im i ono pra), a koji se govorio čak 2000 godina pre latinskog. Pretpostavlja se da su na Sardiniju stigli pre 14 000 godina, u vreme gornjeg paleolita
  • Nurage su kamene kule, neke visoke i po 20 metara, koje spolja pomalo liče i na košnice, i glavni su arheološki spomenik Sardinije. Procenjuje sa da ih danas ima preko 7000 na celom ostrvu, a da ih je nekad bilo više i od 20 000! Nije poznato kada su nuragi podignuti, ali svakako ne pre 6 000 godina pre Hrista. Najpoznatije mesto je nuraga iz Barumina, podignuta 1500 godina pre Hrista, a koje je danas pod zaštitom UNESCO.
  • Domus de Janas, ili kuća veštica, su isklesani grobovi u stenama, a procenjuje se njihov broj na čak 2 400, a datiraju iz bronzanog doba
  • Mala greška: na strani 72, a u vezi Etruraca, Castelli pogrešno poziva na treću svesku Martina Mysterea, u pitanju je četvrta. Greška je ponovljena i u tutto seriji
  • Ipak, u tutto seriji su ispravljene fizionomije zmaja, koje su Cassari očajno odradili u regularnoj seriji
  • Sam zmaj je kao neka reinkarnacija Meduze: može svojim pogeldom da hipnotiše protivnika i da ga onda smaže za ručak
  • U italijanskom originalnom izdanju, Misterijine misterije su posvećene misterijama Sardinije, kao što se i dalo očekivati
  • Martin se po prvi put susreće sa Velikom majkom i njenim čuvarima, sa Bepijem na čelu. Njoj će se i vratiti u epizodi "Besmrtna žena", a u međuvremenu će pronaći i uništiti još jednu u Francuskoj (vidi LMS #45/46 "Čarobni napitak")
  • Ova epizoda je u Italiji ponovljena u tuttoMystere seriji #37 i #38

Posle toliko pominjanja Atlantide, njihovih vremenskih kapsula, Mua i rata koji je doveo do uništenja ovih dvaju supersila, a civilizaciju bacilo u varvarstvo, na red je došla i epopeja o Večitom ratu. Ovde će se, doduše, Castelli tek zagrejavati i tek u tragovima se da naslutiti šta se sprema u serijalu Martina Mysterea. Iste, 1985, čitaćemo i uvod u Večiti rat, gledan sa strane Mua, a onda ćemo biti spremni za glavni događaj na pozornici: šta se to zapravo, i kako, dogodilo 10 000 godina unazad?

Sardinija je super mesto da se krene s pripovedanjem. Toliko različita od ostatka Italije, sa svojim autohtonim narodom i jezikom te narodnim predanjem, ovo ostrvo je prava meka za Castellijeve ideje. Tačno, lavovski deo posla oko lokalnog folklora odradila je banda sa Sardinije, kojoj je ovo i bio ulaznica u svet MMa, a zahvaljujući kome će nekoliko godina kasnije i lansirati svoj serijal, Nathan Never, kad već ovde budu dobrano ispekli svoj zanat.

Mora se priznati da je izbor tema - lokalna tradicija, Atlantiđani i crna magija, pomalo čudna, i nekako mi nije legla, otude i malo niže ocene za sam scenario. No, sve ostalo savršeno funkcioniše, jer se Sardinjansko nasleđe zaista lepo uklapa o sagu o Večitom ratu. Na samom ostrvu je niz objekata iz prošlosti na koje nauka danas nema odgovora na pitanja ko ih je sagradio, kada i zašto, a tu nam Castelli već sugeriše svoja rešenja. Sama priča je prava avanturistička i zaista joj se može malo šta (osim crne magije) i zameriti. Samim tim i sam završetak epizode nije na nekom nivou, ali će, hvala Bogu, naredne epizode koje se tiču Večitog rata biti daleko bolje ispripovedane.

Dakle, može se zaključiti da je Castelli, uz pomoć Serre, Vigne i Medde odradio solidan posao, ali se to na žalost ne može kazati za braću Cassaro, koji su ionako očajni, ovu epizodu unakazili. Crtež je toliko loš da je u reprintu, u tutto seriji, na ovoj epizodi izvršen poveći broj hirurških zahvata. A ni Alessandrini nije baš oduševio sa svojom naslovnom stranom.

Nurage Losa

Domus de Janas u Ossiju

Kompleks Su Nuraxi u Baruminiju

Naprijed

MM LMS 29/30 Tothova knjiga

MM LMS 31/32 Povratak Kundingasa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mailman

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Meni osobno jedna od najdražih epizoda, koja uvodi u podjednako dobar ep o Vječnom ratu. Crtež je malo šućmurast, i zmaj je poprilično banalan. Ipak, ostatak priče to više nego nadoknađuje.
    15.10.2007
    11:15:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 64%

    8, 8, 4, 4

    Gledana kao samo jedna epizoda, nije nešto, ali kasnijim nastavcima dobija na pravoj vrijednosti dok crtež i naslovnicu ništa ne može poboljšat.
    15.10.2007
    18:14:00 sati
    Spock
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Simapatična epizoda kao uvod u Rapa Nui koji ću čitat dogodine u libellus izdanju .Nemam baš nešto puno za dodat osim onog što je napisao recezent ... Možda jedino šta Skulton izgleda kao permski gmaz Dimetrodon(što je veliki plus)dok je u originalu izgleda bože sačuvaj.Sve u svemu ugodno štivo za razbribrigu.Preporučam
    31.10.2008
    19:51:00 sati
    provodina
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 62%

    8, 7, 4, 5

    misterije vezane uz etruščane, sardiniju, nurage...uvijek su me privlačile; ovdje se provlače standardne dosjetke iz martijevog serijala, plus sveti petar koji vitla zmajatako, nije nešto posebno, ali lako se čita, da je crtao bilo tko drugi, bolja bi i priča ispala
    20.12.2008
    10:51:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 57%

    7, 6, 4, 6

    Bitna epizoda jer se po prvi puta spominje "Velika majka" a ostaci tehnologije Atlantiđana po raznim skrivenim mjestima na Zemlji su tema koje se dosta često provlačila u tim prvim epizodama MM-a..Ovu ne ubrajam u one najbolje ali ako ništa drugo, ostaje u sjećanju po borbi sa zmajem. Jedino mi veza sa voodo lutkama i Sardinijom nikako ne drži vodu i neznam da li je baš bil oneophodno da čuvari tehnologije Atlantiđana u pomoć zovu voodo-vješticu... Uz to, epizoda je doslovno unakažena crtežom braće Cassaro - nejasan i mutan crtež, zmaj izgleda smiješno a ne opasno itd..Što je to dobri stari Marti skrivio da ga ovako crtaju? Trebalo bi ovu recenziju dodati i uz popis Libellusovih izdanja.
    14.02.2009
    13:15:00 sati
    Aco
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 57%

    7, 9, 1, 6

        Solidna epizoda s katastrofalnim crtežom. Dobra ideja, ali čemu kako Aco kaže voodo. Kako je netko rekao, ova epizoda će tek kasnije dobiti na vrijednosti.
    13.04.2009
    22:57:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Za nurage sam čuo onako usput prije nekoliko godina, ali tek sam sad upućeniji u njihovu starost i svrhu, nakon čitanja ove epizode. Naravno, i ovdje je radnja povezana s Atlantidom, ali ''Velika majka'' je nešto sasvim novo. A onaj zmaj izgleda pomalo glupavo, bolji je ovaj na naslovnoj (MM SR 34).
    06.05.2009
    14:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 67%

    8, 4, 7, 10

    da nije stoput prožvakanog završetka gdje glavni junak sve zaboravi, bilo bi bolje....

    22.04.2010
    21:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 5, 8

    Talijani su očito jako praznovjerni i zbilja odkud crna magija tamo? Cassaro su radili najgore crteže na Martinu.

    15.10.2010
    16:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Nakon Jetija i Tothove knjige, i ova priča mi je relativno loše sjela. Braću Cassaro inače ne mrzim previše, ali i Alessandrini je u ovome periodu poprilično slab kad su u pitanju naslovnice.

    24.02.2011
    19:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 33%

    3, 1, 5, 6

    Dosadnog li stripa! Jedva nekako dočekah kraj! Ipak sam sudeći po naslovnici očekivao puno više!

    30.01.2012
    08:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Vincentu von Hansenu ovdje nije mjesto. Čudovište nije dobro iskorišteno.

    20.06.2012
    17:14:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 6, 8

    Dosadno do bola. Iako su neke Martin Mystere epizode dobre, te price su 'few and far between'.  Vecina epizoda ovog serijala su ili dosadne ili debilne.  Crtez je ocajan, a o scenariju i prici da i ne govorimo.  Mark i Blek su filozofski stripovi kad se uporede s ovim sranjem.  Jedino je naslovnica zanimljiva.  Ovako kratak strip (128 stranica) citalac ne bi trebo da jedva doceka kraj, ali na zalost, bio sam toliko sretan kad se ovo zavrsilo.  Ni onaj guster na naslovnoj nije u epizodi bio ono sto sam ocekivao, nego je samo bio na par stranica.  Sranje od epizode.

    01.09.2012
    16:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    02.11.2012
    19:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Imamo povratak Umpah-a, jednog od simpaticnih martinovih prijatelja. Samo steta sto je njegovo pojavlljivanje svedeno na minimum, tako sta je proveo cijelu epizodu u komi!

    20.12.2012
    12:39:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Naporno. Pun mi je kufer ove Atlantide i Mua. Ali stvarno. Koja sapunica! Gdje god taj Martin mrdne naleti na neke napredne elektronske pizdarije, koje čuvaju neki vragovi i uvijek to netko uništi ili sakrije, bili ljudi u crnom ili neki drugi čuvari. Ponavlja se shema, vrijeme je da se nešto krene događati, neki pomak naprijed. Neka napokon zadrži neki dokaz i krene u nove bitke.
    15.05.2013
    21:12:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Ne, ne, ne...

    24.03.2014
    20:45:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Obožavam temu atlantide ali ovo je jako slabo.

    03.10.2014
    09:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 56%

    8, 4, 4, 8

    Priča se delom nadovezuje na ''Prokleto pleme'', a tiče se opet Atlantiđana. To mi je sasvim ok.
    Ali scenario je jadan. Kao što rekoše, Van Hansenu ovde nije mesto - njegova koma i snovi o Atlantidi su nebuloza. Zmaj, osim što je jadno nacrtan, je još gore objašnjen i nepotreban. Pazi boga ti, ''čuvar'', pa još ''velike majke''. Zvuči kao avanturistički film najgore kategorije! Scenario ovde naprosto nije intrigantan. Inače me kod Martija nervira što se odlične ideje ispričaju na bedan način.
    Pa još na sve to krajnje bedan i prevaziđen crtež.
    Bar je naslovnica vrlo dobra.

    01.06.2017
    02:10:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Da čitam po redu u ovoj fazi bih još imao živaca za Atlantidu ali sad je to stvarno naporna tema. Epizodu gledam kao jedinstvenu, nevezano za nastavak "Uskršnji otok" koji sam čitao ali poprilično zaboravio, vidim samo da je dobio bolje ocjene od ovoga, dijelom zato jer je i on, u određenom smislu, nekakva uvodna priča. Majko mila, kod Castellija sve nekakvi uvodi u uvode zbog opsjednutosti Atlantidom.

    Ovdje su nurage usputna stvar, nikako glavna tema. Castelli je želio patentirati Veliku majku, dati teoriju kako su neki Sardinci, ako sam dobro shvatio, čuvari tajni Atlantiđana i onda nam je cijelu tu priču o sklanjanju Velike majke na sigurno pričao kroz- von Hansenovu komu. Baš tupavo. A na kraju je i Marty hipnotiziran da zaboravi sve što je preživio i proživio. 

    Crtež mi i nije loš, očito je na Diani bilo "intervencija" ali ok, ne mrzim Cassarove, podnošljivo je, posebno u Martyju gdje crtež nije glavna uloga. Naslovnica je, tematski, bezveze, naprosto je morala biti '2 u 1', sadržavati i nurage i ovo krezubo čudovište. 

    16.11.2017
    16:09:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 69%

    5, 9, 7, 6

    Prilično šaroliko, iako uvijek očekujem više kada je u pitanju pojavljivanje von Hansena.

    10.07.2019
    17:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Scene u procjepu su mi prave Martijevske, ostalo mi je bilo tako tako.

    26.04.2020
    17:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Meni dobra epizoda. Cim je hansen u epizodi, nije mi losa.  Opet je tema jedna od baza atlantide ovaj put na sardiniji.

    22.07.2020
    22:46:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 641
  • Dreamtravel
    Kod: MM SUPB 4c
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 661
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1216
  • Grbavac
    Kod: AF SA 158/159
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 623
  • Rodijevi otmičari
    Kod: VB LMS 728
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1331

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Nevidljiva barijera
    Kod: KT LMS 326/327
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 3322
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2021
  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2018
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1903
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1850

Aukcije

Forum