Sedma žrtva

Martin Mystere

MM LMS 48/49 | 98 str.

Čovek koji ubija samog sebe sedam puta, Keopsova piramida usred New Yorka, tajanstveni skarabej i još tajanstveniji prodavac, egipatski hijeroglifi na ulicama... Da li je to ceo grad poludeo? Ili je u pitanju ludilo Martina Mysterea? A možda je u pitanju i oboje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ludilo Martina Mysterea
    MM LIB 32
  • Ludilo Martina Mysterea
    LIBK 3
  • Čovek iz Atlantide
    MM LMS 48
  • Sedma žrtva
    MM LMS 49

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La notte dell'Uomo Lupo
    MM SR 51
  • La follia di Martin Mystere
    MM SR 52

ZANIMLJIVOSTI

  • Od strane 3 do strane 50 italijanskog originala je i drugi deo priče Čarobni napitak
  • U Dnevnikovom izdanju je u pitanju drugi deo priče Čovek iz Atlantide, koji je u Italiji zapravo bio objavljen kao treći specijalac. Dnevnik je prva tri specijalca objavio u regularnoj seriji da bi svoju Specijalnu seriju započeo od Cara demona, četvrtog po redu inače...
  • Ovo je i prvi i poslednji Sclavijev rad na Martinu. Svega mesec dana nakon objavljivanja ove priče na Apeninskom poluostvu, na kioscima se pojavilo njegovo čedo - Dylan Dog
  • Egipatski obelisk kojeg Martin halucinira na ulicama New Yorka zapravo zaista postoji. Nalazi se u Central Parku i najstarije je delo ljudskih ruku ovde. Originalno podignut u slavu faraona Thutmosisa III oko 1500 godine pre Hrista u Heliopolisu, premešten je u Aleksandriju 12 godine pre Hrista, da bi guverner Egipta, koji je tada bio deo Otomanskog Cartsva, ponudio SAD kao dar za ekonomski napredak zemlje 1881. godine. Bio sam tamo, i izgleda impresivno. Nalazi se u ravni 81 ulice i u neposrednoj je blizini Metropolitan Muzeja
  • I sam Metropolitan u sebi ima poseban deo, egiptološki, koji pored 36 000 objekata koji potiču iz doline Nila, sadrži i jedan hram (!), Dendurski, podignut oko 15 godine pre Hrista u vreme vladavine rimskog cara Avgusta, a posvećenom boginji Izidi, originalno se nalazio u Nubiji. Međutim, izgradnjom Asuanske brane i Jezera Nasser, Hram je izmešten i predstavlja poklon egipatske vlade SAD u znak zahvalnosti na pomoći u očuvanju antičkog blaga Egipta
  • U napadu ludila, Martinu se pričinjava da Java priča!
  • Ova epizoda je ponovljena u Italiji u seriji tuttoMystere #51/52

Il mio nome e Dog, Martin Dog.

U ovoj jednostavnoj rečenici može se sabrati suštine jedne po svemu potpuno nesvakidašnje epizode. Njen autor, Tiziano Sclavi, kao da je hteo da da šlagvort na svoje čedo koje će se pojaviti tek nekih mesec dana kasnije u Italiji. I uspeo je u tome.

Sclavi ovde se uspešno igra sa svetovima noćnih mora, mašte i svakodnevice, koje protagonistu priče, dakle Martina Mysterea, dovode do ivice ludila i do situacije da ne može da razluči šta je stvarnost a šta halucinacija. Isto osećanje vodi i čitaoce, barem je to bio sa mnom slučaj. Zanimljivo je kakve halucinacije, ako su one uopšte u pitanju, naravno, može da izazove jedan mali skarabej iz prodavnice antikviteta. Nesrećnog gospodina Terencea, koji je ’’kupio’’ istog progone njegove u svemu identične kopije, a Martinu se pričinjavaju egipatski hijeroglifi, piramide i stećci usred New Yorka. Ovde se Sclavi poslužio i sa Castellijanskom misterijom, ne otkrivajući nam u potpunosti šta je to skarabej i odakle dolazi, baš kao ni kako to da samo dvojica ljudi od osam miliona imaju halucinacije. Zadovoljio se sa Martinovim nagađanjima da je sam skarabej predmet sa Atlantide ili Mua i da verovatno predstavlja neku vrstu amplifikatora, pojačavača moždanih talasa, koje kod izvesnih ljudi izazivaju halucinacije.

Naravno, sve to pada u vodu u slučaju da je i sam skarabej halucinacija. I što ne bi bila?

Sclavi se više nikada neće vratiti u serijal Martina Mysterea, jer će biti preokupljen poslom oko svog projekta, što je za MM staff veliki gubitak. Istina, vratiće se unekoliko u dva slučaja team-upova Martina i Dylana, zajedno sa Castellijem, no kako su isti ispali, bolje je da su sami sebi uštedeli truda. Ricci je relativno dobar, odradio je posao tehnički, ali mislim da bi ova tema daleko bolje pasala nekom drugom crtaču. Alessandrinijeva naslovna strana tek nešto malo jača od proseka.

Naprijed

MM LMS 43/44 Kung-fu ubojice

MM LIB 33 Frankenstein 1986.

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Curunir

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Vidjet cu kod novog citanja uskoro, ali zasada je to moj NAJDRAZI Marti. Sjecam se svega, od trenutka kupovine u Borbinom kiosku koji je uvijek dobivao stripove par dana prije ostalih, pa do velike zbunjenosti tijekom prvog citanja kojemu je odmah uslijedilo drugo i trece... jednostavno sam osttao odusevljen i lagano prestrasen (dotada je Strava u Providenceu bila No 1). Nisam imao ni pojma da je autor Sclavi sve do ovoga trenutka:). Dakle, tada mi je vec bilo jasno da MM treba promjenu i da se ne moze vjecno razglabati samo o atlantidi i svemircima, templarima i cemu ja znam... steta sto nije otisao skroz u ovom smjeru, pseudoznanstveni misterij ali laganog horror/triller usmjerenja... krivac je dakako DD... zbog njega MM kroz koju godinu postaje dosadni penzionerski brbljator...
    02.06.2007
    17:48:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    6, 10, 8, 4

    Marty u Dylanovoj ulozi, samo bez zgodnih žena i  s manje krvi. Budući da volim i Dyana - sviđa mi se, ali mislim da se većini ljudi ova epizoda ne bi svidjela. Sclavi je iz ne baš neke priče izveo vrlo zanimljivu epizodu. Svaka čast!! Ricci vrlo dobar. Ne volim kako crta face Jave i Martija, dok je sve ostalo besprijekorno. Naslovnica neprivlačna.
    03.07.2007
    00:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 52%

    3, 5, 7, 7

    A je, Sclavi bacaka Martina iz jedne dimenzije/nebuloze u drugu upravo na onaj način kako to vrlo često voli raditi sa Dylanom Dogom, ali taj toliko nategnuti rasplet koji još pri tome rezultira sa par značajnih rupa/nedorečenosti u objašnjenju koji autoru nikako ne ide u prilog sveukupno ostavlja dojam poprilično bezidejne i isprazne pričice.
    08.03.2008
    14:17:00 sati
    kiky
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    10, 8, 7, 4

    jedan od stripova koji je dobar primjer da sam vise naucio iz njih nego cijelo moje skolovanje iz udzbenika istorije. Koliko sam puta na casovima istorije prosipao fazone iz MM, a ostali ucenici i nastavnici su samo blejali i gledali me kao vanzemaljca.
    25.07.2009
    09:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 62%

    6, 7, 6, 5

    Vidi se Sclavijev potpis, dakle nema neke misterije već je pozornost na samom junaku, njegovoj psihi, strahovima itd. Nije to tipični Castellijev Marti u ranoj fazi i samim time, ma kako originalna ova epizoda bila, nemože je se svrstati u one najbolje. Nekako je uvijek preskačem odnosno smatram tek toliko da se popune stranice. Crtež je u tom stilu, primjećujem da je Ricci imao slične scenarije (npr. Užas u Providenceu i ova priča), dok je naslovnica poprilično bezveze.

    10.01.2010
    10:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Martin u stilu Sclavija.Nevjerojatno koliko je sve to koncipirano.Martin totalno izbezumljen, lud, izgubljen u nocnoj mori koja nikako da prestane, puno egipatskih simbola,mrtvih i krvi na sve strane ,pa jos Java prica pa imamo antikvarijat u stilu Safare iz DD.Totalno ludilo.

    Sam kraj nedorecen.Mozda je to sve bila jedna nocna mora, mozda bas eksperiment atlantide.Tako reci imamo tipicne DD i MM krajeve.

    Sama prica nema smisla mozda ali meni je ovaj kupus od epizode genijalan.Scenariji je izvrstan drzi budnim do samog kraja.

    O crtezu necu trositi puno rijeci.Jednostavno Ricci rastura i ovdje.Naslovnica bas pristaje stripu.Na naslovnici je MM cili izgubljen kao i u samom stripu pa zato pun pogodak.

    09.02.2010
    19:48:00 sati
    provodina
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Zanimljiva epizodica puna svega što podsjeća na Dylana koji se eto tada tek pojavljuje uskoro na kioscima. U svakom slučaju solidan uradak, nemam za dodati ništa što me se posebno dojmilo.

    14.04.2010
    17:54:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    zadnje dvije stranice = savršenstvo

    22.04.2010
    16:04:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Sclavi je kao i uvijek prepoznatljiv. Martin se bori sa ludilom što će Sclavi uskoro prebaciti u legendarnu Zagorovu epizodu "DEMONI LUDILA". Obožavam taj njegov horror i ovdje je odličan. Ricciju ovakve priče idu.200 stranica bi bilo bolje ovih 100 jer je stvarno malo.

    22.10.2010
    08:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Radnja koja je, kao vecina Sclavijevih radova van Dylan Doga, zbrzana na kraju, bez dobrog (u neku ruku, bez ikakvog) objasnjenja.  Slazem se s nekim komentarima ostalih clanova ovdje: ovo je Martin Mystery verzija Zagorove "Demon Ludila" price; sve je fascinantno, zanimljivo i originalno.  Prica super pocinje, i odlicno se razvija.  Ali kao sto je bio slucaj sa "Demon Ludila" epizodom iz Zagorovog serijala, kraj price je totalno zbrkan, i kad nam likovi ovje objasne sta se u stvari desilo, to objasnjenje uopste nema nikakvog smisla, niti logike, a autor ocekuje da mi to sve tek tako progutamo.  Crtez je veoma dobar; naslovnica odlicna.  Sclavi je dobro uradio sto nije previse MM prica napisao, jer jednostavno ne vjerujem da mu je ovo dobra tema.  Epizoda ok; jedino mi je drago da je onoliko kratka; da je ikako duza, ne bi nam bog pomogo u objasnjenju svega sto smo procitali u narednih 100 stranica.

    09.10.2011
    04:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Da sam bar ovu epizodu pročitao prije 5 godina, imala bi totalno drugačiji učinak na mene. Ovako sam imao prilike vidjetio dosta scena koje će Sclavi kasnije primjeniti na Dylanu Dogu (Safara, Zona sumraka,...).

    27.12.2011
    01:20:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavija je uvijek zadovoljstvo čitati.

    21.06.2012
    14:00:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    10, 4, 10, 6

    Odličan početak, i sve se to drzi negdje do polovice, mozda i malo više. Onda slijedi pad, kraj konfuzan, previše stranica na kraju u kojima se sve objašnjava za kompjuterom. U početku sam mislio kako ce mi ovo biti jedna od najboljih priča MM-a inace- jer nisam je prije čitao. Sada je samo ok, neka sredina. Crtez odličan- Ricci je majstor za prikaz pozadina, i  neke stravične atmosfere. Naslovnica nista posebno!

    28.11.2012
    09:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Od Sclavi-a sam ocekivao puno bolju pricu.

    08.01.2013
    12:47:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Čim sam vidila kako se zove epizoda i tko ju je pisao odmah sam znala što će biti i kako će završiti. Taj Sclavi je toliko dosadan s tim superjunacima koji u njegovoj interpretaciji moraju imati svoju verziju ludila. Naporno i dosadno! Uvijek isti kurac, što je istina, što je halucinacija... bla bla bla... Je li kraj priče uistinu kraj? Da, ne , možda! Bljuzga od epizode!

    10.06.2013
    01:20:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    U potpunosti se slažem sa gore navedenim. I meni ide taj Sclavi na živce. Na živce mi ide i u Dylan Dogu a još više mi ide na živce što sa svojim glupim pararelnim svetovima sere po drugim junacima od Zagora do Mister Noa i ovde u Martin Mysteru. Stvarno uvek jedno te isto sranje.

    27.10.2013
    21:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Dylanovski Martin. :)) Pročitah ovo u okviru Libellus kolekcije, nisam ni gledao ko je scenarista, ali posle nekoliko strana mi je prošlo kroz glavu: "Ovo kao Sclavi da je pisao!" Vratih se na početak, kad - i jeste Sclavi, svojim tipičnim stilom. Podsetila me ova epizoda na Hamlina i njegovu prodavnicu Safaru... ;)

     

     

    19.11.2013
    22:41:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    zanimljivo i napeto

    13.12.2013
    14:29:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Ne

    06.04.2014
    15:38:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    OOdlična epizoda mada dosta confuzna za moj ukus.

    03.10.2014
    09:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Naziv epizode me je prije čitanja upozorio da ne očekujem puno ali kad onako lijepo počinje morao sam se ponadati da, kako zna biti u Bonelliju, naslov fula srž. Ipak, nakon 20-ak stranica jasno je da ne fula i da Sclavi ide u svoja naklapanja. Martin je obuzet ludilom jer je ubojstvu starog prodavača bio svjedok tako što je tad na slici u novinama (wtf?!). Ali, čekaj, koje ubojstvo ja spominjem kad je čiča sam došao po svog skarabeja i imamo ga na zadnjoj stranici? Na kraju kad idemo pogledat cijelu epizodu što je bilo a što ne ni za što nismo sigurni. Jasne poante ovakve priče nema, Sclavi filozofira i dobro da nije pisao dalje u MM. Šteta.

    Više mi se sviđa modernija Diana nego ova Riccijeva. 

    18.07.2016
    14:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.02.2017
    15:03:00 sati
    morski
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 41%

    5, 5, 3, 2

    Prilično nekvalitetno, možda bi sve ovo bolje pristajalo nekom drugom SBE junaku, iako se zanimljivost ne može osporiti.

    11.07.2019
    17:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.12.2019
    15:06:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zbog ove epizode sam zavolio Martija. Priče se sjećam i danas nakon 30 godina.  

    10.12.2019
    11:37:00 sati
    adriano
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Fora epizoda, mada ju se moglo jos malo razraditi. Ostaje dosta pitanja otvorenih.

    20.08.2020
    13:42:00 sati
    karuro
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Meni je bilo zanimljivo. Odlična mi je zadnja scena. Malo Dilandogovskog šmeka je dobro došlo.

    02.09.2020
    22:23:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Jedna baš dilandogovska priča u MM serijalu, pritom i na istom broju stranica kao DD. Magična radnja sa antikvitetima je proto-Safara radnja (ko čita DD zna ko je Hamlin i šta je Safara), pritom epizoda igra na kartu ludila Martija i mešanja sna, jave, halucinacija, delirijuma i slično. I to prilično uspešno. Imamo ubicu koji sedam puta zaredom ubija samoga sebe, a svi fantastični elementi, pre svega vezani za Egipat, bivaju pojašnjeni na kraju, u kastelijevskom duhu, Martijevim teorijama o tome odakle dolazi skarabej, šta sadrži u sebi i šta izaziva. Epizoda je toliko atmosferična da u jednom trenutku u priči zaista posumnjamo da je Marti skrenuo, uspeo sam da se uživim u svo to ludilo. Najjača scena je kad lik padne sa prvog sprata (zapravo iz oka Sfinge ljusne na asfalt sa velike visine), a čičica mirno uđe u prostoriju, pokupi svog skarabeja i nestane. Ono na početku, sa kongresom ljubitelja oružja je jedini baš slabašni deo priče, sve ostalo kod mene pije vodu.
    Šteta što je ovo crtao Ricci, on mi dođe kao M&G u Dilanu - neko ko ima vrlo prepoznatljiv stil, i nije loš, ali takođe nije ni naročito dobar - akcione scene crta prilično slabo i likovi su mu drveni. Naslovna dobro pogađa atmosferu epizode.

    09.10.2021
    02:20:00 sati
    Jocko
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nije me nešto impresionirala priča, pogotovo njen kraj. Napetost je na vrhuncu, ipak nije moj tip priče, ali nije ni loše!

    06.11.2021
    13:13:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 113
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1498
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1101
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1652
  • Mikijeve najluđe avanture
    Kod: MIMA GLE 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1113

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2266
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2236
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2234
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1996
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum