Dani more

Martin Mystere

MM LMS 60/61 | 175 str.

Stari Martijev neprijatelj Mr. Jinx ponovno stvare nevolje detektivu nemogućeg – na doista neobičan način.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Operacija Dorian Gray
    MM LIB 40
  • Dani more
    MM LMS 60
  • Operacija Dorijan Grej
    MM LMS 61

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Quarta dimensione
    MM SR 62
  • Operazione Dorian Gray
    MM SR 63
  • Fantasmi a Manhattan
    MM SR 64

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslovnica “Dnevnikova” broja 60 je zapravo preskočena naslovnica talijanskog broja 1.
  • Naslovnice talijanskih brojeva 64 i 65 su zamijenile mjesta u MM-u Dnevnika i objavljene su u brojevima 62 i 63.

U galeriji protivnika Martina Mysterea, šarmantni i karizmatični Mr.Jinx, sasvim sigurno zazuzima posebno mjesto. Kad bi se radila hijerarhija negativaca po važnosti vjerojatno bi Jinx gledao u leđa tajanstvenoj organizaciji “Ljudi u crnom” i dijaboličnom Sergeju Orloffu, no dobar dio fanova MM-a, među koje spada i pisac ovih redaka, drži kako upravo epizode u kojima se on pojavljuje ističu konstantno vrlo visokom kvalitetom. Zato se čitatelji uvijek iznova oduševljavaju njegovom sposobnošću “reinkarniranja” koliko se god Marti trudio da mu konačno stane na kraj.

Jinx je posvetio život cilju osiguranja vječne mladosti što je tema i ove epizode. Njegove metode su u zlatno doba njegovog “Zero Time Inc.” znale rezultirati pogubnim posljedicama po njegove klijente – tj. spontanim izgorjevanjem no ovaj put je razvio sofisticiraniju tehnologiju. No, krenimo od početka.

Prvu polovicu radnje izlaže sam Martin, koji leži negdje ošamućen na nekom opskurnom mjestu u lošoj newyorškoj četvrti. Sve je počelo s pozivom mladog znanstvenika s čuvenog bostonskog MIT-a, jedne od najcjenjenijih svjetskih ustanova takve vrste koja se često spominje u serijalu o Martinu Mystereu, koji će trenutačno biti ubijen dok je nešto zbrkano govorio u slušalicu. Nakon malo detektivskog posla, ubrzo se njegove posljednje riječi razjasne. On baš i nije bio tako mlad a Mr.Jinx i nije tako mrtav kako se to činilo.

No paralelno s tom istragom, Martin je suočen s krizom na privatnom frontu – njegov odnos s Dianom Lombard je poljuljan uslijed pada u “rođendansku depresiju”. Taj aspekt daje priči posve novu dimenziju i značajno podiže kvalitetu. Iako je Martinov privatni život često bio inkomponiran u epizode, malo puta je to obavljeno ovako dobro. Svađa s Dianom zamuti Martinovu moć rasuđivanja i on upadne Jinxu u zamku te ga ovaj preseli u tijelo kroničnog alkoholičara kojeg čeka skora smrt od ciroze jetre… i stižemo na početak priče. Marti uspijeva stupiti u kontakt s inspektorom Travisom, svojim prijateljem iz newyorške policije, kasnije s Dianom i Javom i spozna užas Jinxove osvete. Ponovni susret s najmilijima ima strašan psihički učinak kako na likove tako i na čitatelja (i dolazi kao izvrsna nadogradnja ranijih zbivanja s Dianom). Ostatak priče je čisti thriller o trci s vremenom koji se čita bez daha, čak iako znamo da u Bonelliju junak nikad ne umire.

Crtač ove epizode, Giovanni Freghieri, najpoznatiji je kao dio staffa Dylan Doga no u svoje vrijeme je izvanredno crtao i Martin Mystere. Čak bi se usudio reći da mu je ovaj junak više odgovarao, dok sam kod Dylana uvijek preferirao različite stilove, npr. Marija i Stana. Ovdje je zbilja izvrsno pogodio atmosferu priče a portretiranje mu je zbilja dobro s mnogo sjenčanja koje naglašava raspoloženje likova.

Za kraj valja reći da ovo nije ni izbliza Mr.Jinxov “last stand”. S njim će problema imati i Nathan Never (!) u dalekoj budućnosti, što je otprilike odgovarajući izraz za trenutak kad ćemo mi to čitati na nekom “domaćem” jeziku.

Naprijed

MM LMS 57/58 U zemlji Dogona

MM LMS 62/63 Elektronski teror

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mailman

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Vrlo zgodna epizoda, najbolja sa Mr. Jinxom. Jedino mi ne ide u glavu koji vrag je trebala predstavljati naša naslovnica prvog broja i kakve to ima veze sa samom pričom.
    13.03.2003
    19:01:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Uh,stvarno odlična epizoda.Jako zanimljiva priča sa jakim psihološkim elementima što baš i nije slučaj kod Martija.Mister Jinx je stvarno frajerčina.Ova epizoda ima veće značenje nego što se čini na prvi pogled,jer Mister Jinx je u ovoj priči direktno odgovoran za to da se Marti Misterija (osnosno robot sa izgledom i mozgom "originalnog" Martija)pojavljuje i godine 2096,u doba nenadmašnog Nathan Nevera!!Freghieri je odličan,Marti mu stvarno leži a i naslovnica Operacije Dorian Gray je jako dobra.Epizoda koja se ne smije propustiti!
    27.03.2003
    11:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SUPER!!!!!!!!
    28.03.2003
    20:42:00 sati
    eagle
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    jedna od mojih najdražih epizoda martya,jedino mi crtež baš i nije nešto
    25.04.2003
    23:21:00 sati
    ante
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U potpunosti se slazem sa autorom ove recenzije! Ovo je nezaboravna prica!
    17.08.2003
    11:38:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlična epizoda, što i garantira pojavljivanje Mr. Jinxa. Super početak sa Martijevim prisjećanjem zadnjih nekoliko dana i onda grom: otkrivanje novog tijela uništenog alkoholom. Do tog trenutka je perfektna priča, a onda je lagani pad. Mislim, i dalje je dobro, ali mi je rasplet nekako prelagan, kao da nešto fali. Iako je sam kraj jako dobar, nagovještava povratak Mr. Jinxa, koji se lukavo izvukao. Također imamo priliku vidjeti ćelavog Martija, ali i lagani propust autora, budući da nakon nekoliko dana Misterija već ima normalnu kosu. Inače, Operacija Dorian Gray je baš pravo ime za ovu epizodu, zvučno je i odlično paše.
    13.09.2003
    13:09:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Prica je vise nego fenomenalna. Imamo staru ispicuturu kome je ostalo par sati zivota, imamo Martijeva secanja, raskid sa Dijanom, Javu i TT, ali gde je Marti? Sve se razjasnjava na samom kraju, koji zapravo i nije kraj (vidi Zemlja snova). Zapravo sve je super, ali Freghieri...
    02.05.2004
    22:58:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Rijetko koji strip me ovoliko oduševio. Počnimo s naslovnicom koja je po meni najbolja u cijelom serijalu (operacija dorian gray), nastavimo s vrlo solidnim Freghierijevim crtežom, s puno lijepih krupnih kadrova i napokon sa vrlo uzbudljivom i napetom radnjom i sjajnim pripovjedanjem pogotovo u prvom djelu priče. MM po mom guštu!
    07.02.2005
    22:51:00 sati
    Bullzeye
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prvi put da pišem komentar neke epizode na temelju sječanja, jer sam "Dane more" zadnji put čitao prije otprilike 10 (a možda i više) godina. No, priča mi se itekako usjekla u pamčenje i nakon svih ovih godina još se uvijek poprilično jasno sječam svega o čemu se ovdje radilo. A kada neka epizoda uspije na vas ostaviti tako velik dojam i nakon tako puno godina, e onda se zasigurno radi o izuzetno kvalitetnom i izuzetno dobrom uradku.
    20.02.2005
    13:03:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Najbolja epizoda sa mister Jinxom.Sto se naslovnica tice ako nas je Djil gnjavio u prvih nekoliko epizoda nisu ni morali da nam daju te naslovnice.Ali to je Dnevnik(moja ocena se odnosi a original).Cak su i PC igricu napravili od ove epizode.
    25.02.2007
    09:58:00 sati
    ComicBoy
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Džinks je zakon!U svakoj epizodi....a naslovnice ispremještane do boli.
    25.02.2007
    12:04:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jako mi se spavalo i mislio sam počet čitat ovu epizodu (po prvi put) dok ne zaspem, pa sutra nastavit, a ne samo da sam je pročitao do kraja, nego me toliko razbudila da čak još i pišem komentar. Jedan od boljih Martija, a svakako onaj koji najviše ostaje u pamćenju. Toliko je dobar da je nemoguće pročitat ga i nakon nekog vremena zaboravit o čemu se radi. Čita se u jednom dahu.Imamo krizu u vezi Martija i Dijane, Martijevo buđenje u tijelu pijanca i tragičnu pogibiju istog koji je još uvijek, u biti, Marti.  Freghierijev crtež mi je odličan i baš odgovara našem najdražem junaku, a tek kako crta Dijanu - najbolje, prekrasna je. Naslovnica upečatljiva i, za razliku velike veličine Alessandrinijevih naslovnica, odlična. Jedino ocjena manje za scenarij zbog neuvjerljivog završetka, koji, ipak, ne kvari ukupni dojam.
    21.08.2007
    02:14:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Zlatno doba Misterije /dnevnikova transkripcija imena junaka mi je daleko srećnije rešenje od ostavljanja originala koji me nervira/. 
    01.05.2009
    11:06:00 sati
    farrar
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    moj prvi roman

    17.08.2010
    11:20:00 sati
    poison
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    dorijan grej. Kratko poslije ove epizode sam prestao citati MM, mada je ova prica bila ok, ali daleko od pocetnih koje su bile vrhunske.

    17.08.2010
    19:10:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Počinje odlično, sredina lošnjikava, zadnja stranica genijalna.

    05.10.2010
    16:13:00 sati
    Opti
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Zanimljiva epizoda, ali Freghieri ruši doživljaj. Do nedavno nisam bio ni upoznat sa pričom o Dorianu Greyu, i iako mi je ta tema bila nešto novo, nije me zainteresirala.

    10.11.2010
    22:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Odlično, prvi susret sa Mr.Jinx-om je još bolji od ovog. 

    12.06.2011
    01:44:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Prilično neobična i nadasve genijalna priča. Doista, Marti iz osamdesetih je imao svoju posebnu draž, iako je meni onaj iz dvedesetih bolji, a ovo je jedna od brojnih priča koje to dokazuju. Fenomenalna ideja, izvrstan scenarij; jedino mi je malo čudno kako su Travis i ostali uspjeli otkriti skrovište Jinxa?! Mislim da je to jedini minus u scenariju, zamjetan, ali ne dovoljno velik (po mom mišljenju) za nižu ocjenu od maksimalne. Freghieri gotovo odličan, čak više paše ovome Martiju iz osamdesetih nego Dylanu Dogu. Šteta što je nacrtao tek nekoliko epizoda za MM. Naslovnica je pun pogodak.

    27.07.2011
    22:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 5, 9

    Najvise mi ovdje ide na zivce to sto, posle svega sto onaj starac koji kaze da je Marti, svima govori da je on u stvari Martin Mystere, i Travisu, niko mu ne vjeruje, ali eto: ono sto me najvise zivcira je to kad Diana udje u stan, i vidje Javu, Travisa i dok starca (koji je u stvari Martin), kad one pocne plakat, ona ga gleda i kaze, "Maritine, jesi li to ti?".  Mislim, stvarno, od svih gluposti koje smo vidjeli u svakakim Boneli stirpovima, ovo je nesto NAJGLUPLJE.  Umjesto da oni nju nekako pokusaju da utvrde, 'hej Dijana, nes moc vjerovat, ali ovaj starac ovdje je u stvari tvoj zarucnik Martin Mystere'.  Naravno, i u tom slucaju, da ta zena ima pola mozga, ni tad mu to nebi trebala povjerovat, ali naravno, ona ima neko 'sedmo culo' (kojem bi haman i Dylan Dog zavidio): ona moza da prepozna ljudsku dusu u tudjem tijelu samo zato sto neko napravi neku facu koja je podsjeca na drugu osobu.  Ponavljam:  ona moze da vidi ljudsku dusu, iako faca Martina Mystere i ovog starca uopste nisu slicne, kako god se situcacija razvila.  Ovaj los momenat u ovom stripu me je tako nanerviro da nisam mogo odolit pa da nekako zaboravim sve ostalo, a da budem iskren, ni ono ostalo nije previse zanimljivo: razvakano, predugo, i dosta dosadno.  Neki djelovi su ok, ali Dijanino sedmo culo mi je stvarno tako glupo zvucilo da nisam imo rijeci o gluposti scenarija.  Alfredo Casteli je pisao gore price za ovaj serijal, ali ne vjerujem da je ikad napisao gori momenat.  Jedino mi je naslovnica na vrhu.  Sve drugo ili osrednje, ili blizu dna.

    30.01.2012
    20:41:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nezaboravna epizoda kod koje mi se posebno svidjela jednostavnost radnje bez prevelikog filozofiranja.

    14.11.2012
    12:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda dosada u serijalu!!

    20.01.2013
    16:28:00 sati
    nathan.never
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista stotka i od mene! Čak je i Alessandrini napokon nacrtao naslovnicu za 10 :)

     

    02.07.2013
    17:22:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Naslovnica za 10, crtež solidan ali priča me nije impresionirala. Kad sam video ovako visoke ocjene puno više sam očekivao ali to nisam dobio. Ovdje imamo strah od starosti te strah od bliske veze sa partnerom. Na trenutke je zanimljivo ali u globalu me nije oduševilo.

    28.10.2013
    21:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Definitivno najbolja epizoda sa Mr.Jinxom, u prvom pojavljivanju se nekako sve brzo završilo, ovde, rekao bih, radnja traje taman koliko bi trebalo...Freghierijev crtež odgovara tom nekom bolničkom enterijeru, a Jinxova laboratorija i služi ovde za operaciju...doduše, "Operaciju Dorijan Grej" :D Plus, što sam i sam čitao u bolnici prvi put ovu epizodu kao mali, tako da i nostalgija igra ulogu u ocenjivanju...Ali, i bez toga, epizoda sigurno spada u Martijevih Top10. Jedino naslovnici dajem ocenu manje, pošto ima drugih, koje su mi više za deset od ove.

    30.12.2013
    23:42:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    17.06.2014
    23:31:00 sati
    velka031
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Dobra epizoda ali nisam baš oduševljen njome kao mnogi.

    04.10.2014
    10:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    10, 6, 10, 8

    Volim epizode Martijeve epizode koje je crtao Freghieri. A ovdje je još i Mr.Jinx. Odlična priča i tema, no sama realizacija kako se ide prema kraju sve lošija. Čekam novi susret s Jinxom.

    02.11.2014
    11:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Korg

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Jedna od top 10 priča Martina Mysterea. Mala zamjerka zbog načina kako je Diana prepoznala Martina, sve ostalo odrađeno perfektno.

    06.07.2015
    19:58:00 sati
    Korg
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlična epizoda s vrlo intrigantnom temom. Malo mi je nejasno što je Jinx htio s Martyjem. Iako se Alfiejevom tijelu raspadaju unutarnji organi i sprema brza smrt slobodan Marty, pametan kakav jest, je opasnost po njega i njegov projekt makar i u tom trošnom tijelu, pa barem do trenutka dok onog bogataša ne prebaci u Martyjevo tijelo. Tu bi mi jedino logično bilo da ga je držao zatvorena i tako mu priredio sporu smrt. Ovako, spora smrt ali odvezanih ruku.

    U mrvicu zbrzanoj završnici je bilo očekivano da neće biti baš uvjerljivog objašnjenja kako je Travis s ekipom stigao obaviti spas u zadnji čas a moglo se naslutiti i da će Alfie umrijeti nekom nesrećom ili krivnjom trećeg jer nisu mogla postojati dva Martyja a kopiju nije moglo tek tako ubiti ili otrovati. Ono s Dianom koja prepoznaje Martyja mi nije previše smetalo. 

    Inače, Castelli je pogodio s vremenom početka radnje i flashbackovima, pravi primjer Burattiniju kako se to radi. Crtež sjajan.

    05.12.2016
    21:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uživao sam čitajući ovu priču. I čitat ću je opet. 

    13.12.2018
    10:01:00 sati
    clint
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično! Priča za više čitanja u svakom sluačju.

    11.07.2019
    17:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 196
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 407
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1673
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 634
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 646

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2550
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2434
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1673
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum