Agarthi!

Martin Mystere

MM LMS 63/65 | 162 str.

Kucnuo je čas kad se dva bivša najbolja prijatelja, dva najmrskija neprijatelja, moraju vratiti nazad u izgubljeni samostan na Himalajama da bi ponovno počuli svoju sudbinu. Mudri Kut Humi, kao i prije toliko godina prije, pričat će im priču o zaboravljenom Zlatnom dobu čovječanstva, nacističkom okultizmu i o proročanstvu i potrazi koja će postati dio nezaobilaznog puta sudbine starog Martina i omraženog mu neprijatelja Sergeja Orloffa!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*7

S*7

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Agarthi
    MM LIB 42
  • Igra je završena
    MM LMS 63
  • Agarti
    MM LMS 64
  • Dugo bekstvo
    MM LMS 65

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il presagio
    MM SR 66
  • Agarthi!
    MM SR 67

ZANIMLJIVOSTI

  • Sveti Gralovi koje je Martin zadužen pronaći spominju se u LMS MM #86-88 "Sekta asasina", LMS MM #101/103 "Čovjek zvani Mojsije", MM #133/134 "Nea Heliopolis", MM RB #7 "Volto Santo", MM LIB 1 "Tajna svetog Nikole"
  • Većina podzapleta koje su ovdje načeti bit će privedeni kraju u MM LIB G1 "Tajna svetog Nikole" i u MM G2 "Ksanadu", no epizoda LMS MM #86-88 "Sekta asasina" uvodi u priču i 4 mistična artefakta koje je Danuov narod (Tuartha de Daanan) donio iz daleke zemlje Murias, što opet širi Kut Humijevu misiju
  • Kut Humi je ovdje vidno različito prikazan nego u originalnoj tal. verziji i Dnevniku (ne Libellus i tal. reprint) u MM LMS #2/3 "Osveta božanstva Ra" i #7/8/9 "Izvor mladosti"
  • Epizode koje dodatno obrađuju temu nacističkog okultizma su: MM LMS #38/39/40 "Ledeni obruč", #45/46 "Čarobni napitak", MM #115bis "Al Centro della Terra", MM #119bis "L’ Ombra della svastica", MM #127bis "L’Ultimo mistero", MM #206bis "Il Segreto della Mummia"
  • Na stranici 50. originalnog #66 morao bi se nalaziti i Jerry Drake, no u našem izdanju ga nigdje nema?!
  • Naslovnica #65. se odnosi na navodne "znakove" uoči Hitlerovog rođenja - Zmaja, no okrenutog križa nema, isto tako - naslovnica je obrnuta kao da je gledana u zrcalu!!?; originalni MM #66 je "Presagio/Proročanstvo", no kod nas se zove jako imaginativno – "Nove mumije"
  • #63 - Str. 63., na računalima se pojavljuje "sotonski" broj 666 koji vjerojatno simbolizira dolazak Antikrista, a tu su i simboli dolaska - okrenuti križ i Zmaj; Zmaj, odnosno Hitler rođen je u Braunau am Inn u Austriji; njegov dolazak prema stripu prvi su predvidjeli redovnici u Cassinou 20. travnja 1889. godine
  • Str. 70., muzej mumija Guahajuato – "El museo de las momias", sa poznatom mumijom Magdalenom Alicante!?
  • Str. 90., Martin spominje brazilsku Amazoniju, cesnu, a sve su to elementi iz života našeg Mister Noa; tu je i Matto Grosso (Martin je već bio tu u epizodi MM #27/28 "Kristalna kugla" otkud je dolazio čovjek sa trećim okom), a prema legendi Matto Grosso je također na popisu podzemnih prolaza do Agarthija! Tu je izgubljen i Percy Fawcett, čijim tragovima su naši junaci krenuli u MM G2 "Ksanadu"
  • #64 - Str. 20, prvi put vidimo "treće oko"; prema madame Blavatsky, ono je bilo duhovno čulo koje je posjedovala treća korijenska rasa ljudi u razvoju ljudske rase, no kako se treća rasa sparila sa životinjama, nastala je degenerirana, četvrta rasa ljudi kojoj se s vremenom oko atrofiralo i povuklo u glavu i dandanas ono možda i postoji u obliku pinealne žlijezde. Samo u uskom krugu prosvjećenih Atlantiđana četvrte rase to treće oko je preživjelo, te kad je peta rasa još bila u povojima pomoglo im je izbjeći katastrofalni potop.
  • Str. 31., "Om mane padme hum" – najpoznatija mantra u budizmu, više je teorija o značenju. "mani padme" bi značilo "dragulj u lotusu" ili dragulj-lotus, "Om" je sveti slog koji je prefiks većini mantra, "Hum" je kao uzvik, eksklamacija koja se također nalazi u mnogim mantrama.
  • Str. 40., zašto je dvojici nekadašnjih neprijatelja bilo tako teško stisnuti ruku pogledati u MM LMS #2/3 "Osveta božanstva Ra" i #17/18/19 "Sablasni grad"
  • Str. 44-57., ponovno napisane i nacrtane stranice iz #2/3 "Osveta božanstva Ra", Kut Humi je sad ćelavi redovnik
  • Str. 44/45.; Kut Humi priča o istraživanju Mohenja Dara, to im je bila prva veća zajednička ekspedicija (tragovi atomske eksplozije od prije nekoliko hiljada godina – dio Martinove prošlosti koja nikad nije bila prikazana!); drugo veće i sudbinsko putovanje odnosi se na zaboravljeni samostan u Taglakharu tzv. "dvorac nad provalijom"
  • Str. 50., Akaški zapisi ili Akashi/Akash (sanskrt. nebo/svemir/eter) – knjiga vječnosti iz koje mogu čitati samo posvećeni, a u kojoj se nalaze prošlost, sadašnjost i budućnost; knjižnica svih događaja i posljedica koji se tiču svijesti u svim stvarnostima i tako svaki životni oblik doprinosi i ima pristup knjižnici (vidi #74/75/76 "Zagonetka zvana Jasper"). Nostradamus je tvrdio da dobiva podatke iz jedne takve knjižnice. Termin Akasha prešao je u uporabu preko djelovanja i pisanja teozofa pod vodstvom H. P. Blavatsky. Jorge Luis Borges također kreira pandan akashiju - Babilonsku biblioteku.
  • "Oni koji budu u stanju koristiti murčadnu će se vratiti u prošlost" reče Kut Humi (to proročanstvo će se ispuniti jer će se Martin vratiti u glavni grad Atlantide pred sam kraj te civilizacije u MM #272 "Il destino di Atlantide/Sudbina Atlantide"), i da je to oružje staro 15000 godina, a da su ga stvorili mudraci Naacal iz matice zemlje. Prema pisanju Jamesa Churchwarda, Naacal su bili ljudi i civilizacija izgubljenog kontinenta Mu. Ne postoje znanstveni niti arheološki dokaza postojanja Naacala.
  • Str. 56., "Srest ćemo se u Arya Samaiju" – veli Kut Humi, Castelli piše da je to ezoterično društvo stvoreno 1880. i da se danas smatra da više ne postoji; engleski prijevod bio bi "Noble society", originalno je stvoreno 1875. kao hinduističko reformatorsko društvo od strane Swamija Dananande u Indiji. Rašireno je po cijelome svijetu.
  • Kontinent Mu je otadžbina Naacala. Ideja o Mu prvi put se pojavila u radovima antikvara Augustusa Le Plongeona (1825-1908), putnika i putopisca iz 19. st. koji je provodio vlastita istraživanja majanskih ruševina u Yucatanu. Objavio je da je preveo drevne majanske rukopise, koji su navodno pokazivali da su yukatanske Maje bile starije od Atlantide i Egipta, i dodatno priča priču o još starijem kontinentu zvanom Mu, koji je potonuo na sličan način kao i Atlantida, a čiji su preživjeli osnovali majansku civilizaciju.
  • U Martinovom univerzumu vodio se nemilosrdni rat između 2 civilizacije (Mua i Atlantide) koji je doveo do uništenja cijelog ljudskog roda (katastrofa 8512. godine prije n.e. – što je zapravo pravi razlog uništenja saznajemo u MM LIB G8 "Tajna prozirnih sjenki" i orig. MM #272 "Il destino di Atlantide/Sudbina Atlantide"), što bi odgovaralo razdoblju teozofskih Lemurije i Atlantide i uništenju istih.
  • Str. 59/61., Kut Humi spominje razdoblje prije Mua i Atlantide, odnosno razdoblje Krita Yuge/Zlatnog doba/Raja (otprije milijun godina) koje će naslijediti Kali Yuga ili Doba zbrke/nesloge (odgovara uništenju Atlantide i Mua). Pozadina toga je hinduistički mit o stvaranju svijeta i cikličkom kretanju života. Kali Yuga je četvrti posljednji period Manijatare odnosno epohe u kojoj sad živimo. Kali (demon apokalipse) Yuga započela je u 00:00h, 23. 01. 3102. pr. K. i obično traje 432,000 godina (znači, imamo još duge 426,892 godine do Zlatnog doba! ;))
  • Str. 63., Kut Humi veli: "Rođenje civilizacije i pronalazak pisma dovelo je do slabljenja duhovnih moći te organi za korištenje drevnih moći mislima atrofiraju, materijalne potrebe prevladavaju; no tajna se sačuvala u ograničenom broju ljudi koji su sačuvali uspomenu na Raj. Kult je nazivan mnogim imenima, primjerice Thula gdje se nalazio važan centar, ili Paradesh" – malkice izmijenjeno verzija H.P. Blavatsky iz "Tajne doktrine",
  • Str. 66., prvobitni centar – Agarthi/Agartha, prijestolnica je Shamballa. Agarthi kao termin je iskovao slabo poznati pisac Louis Jacolliot 1868. u knjizi "La bible dans l’Inde". Englez Edward George Bulwer-Lytton u fikcijskom romanu "The Coming race" 1871. po prvi put je opisao mistični tehnološko vrlo napredni svijet koji je postao prototip za kasniji Agarthi. Godine 1946. direktor SF mjesečnika "The Amazing Stories" (vidi sliku dalje) jako se počeo zanimati za nju te potencira priče o tome. Agarthi tako postaje slavna kao i popularna Atlantida, samo što se nalazi ispod Zemlje. Postoji puno prolaza u Agarthi, u knjizi "The Lost world of Agarthi – The Mystery of Vril power" 1996. Alec Mac Lellan nabraja desetke njih. Prema nekim teorijama Hitler je tražio te prolaze. U Martinovom univerzumu Hitler je pronašao te je čak i postojala podzemna država pod nacističkom diktaturom (vidi MM #115bis "Al Centro della Terra").
  • Str. 67. Ferdynand Anton Ossendowski istraživač i autor knjige 1923. "Beasts, Men and Gods/Životinje, ljudi i bogovi" u kojoj je opisna Agarthi; Sven Hedin (1865-1952.) švedski istraživač, opisao je Shamballu u knjizi "U srcu Azije" 1903., veliki germanofil, a Nijemci su ga obožavali
  • Panditi (sanskrt. učenjaci hinduističkih zakona, religije i filozofije) i gurui (duhovni učitelji), oni su podanici kralja svijeta - Brahatme – moćan toliko da može razgovarati s Bogom. Tu su još i Mahatme (sanskrt. "Velika duša") koji poznaje budućnost čovječanstva i Mahanga koji zna uzroke svih svjetskih događaja
  • Str. 71., idol Baphometa koji su obožavali templari je mentalni kalkulator – računalo?!, templari su veza Agarthija i srednjovjekovne Europe. O Baphometu i templarima pročitati u MM SD#19 "Vragovi pakla", LMS MM #86-88 "Sekta asasina"
  • Str. 72., Otac Adolfa Hitlera rođen je pod prezimenom Schicklgruber
  • Str. 73-78, Hitler je još u mladim danima, oko 1904. pokazivao da ga privlači sve okultno te se posebno interesirao za Wagnerovo operu "Parsifal" koji je uzdizao teutonske vitezove i arijsku rasu. Hitler je ubrzo otkrio izvor Wagnerove inspiracije: srednjovjekovnu poeziju Wolframa von Eshenbacha, autora slavnog Parsivala. Hitler se identificirao sa jednim od glavnih likova poeme – Klingsorom (navodno tirana Landolf II iz Kapue). iz razloga što su obojica imali istu fizičku anomaliju, tj. obojica su bili monorhidi (ljudi sa jednim testisom). U međuvremenu je u Njemačkoj bilo obrazovano ezoteričko društvo "Armanen" koje je propovjedalo neopaganske ideje (osnivač Guido von List). List je prihvatio simbol radosti kukasti križ, čije ime na sanskrtu "Su Asti" znači "on je dobar". Predstavljao je zapravo, sunce i sile svjetlosti. 1920. godine kad je NS partija bila osnovana, Hitler je naredio da se stvori znak po kojem bi se mogla identificirati. Drugi okultista, Friedrich Kron, predložio je kukasti križ u bijelom krugu na crvenoj osnovi. Hitler se oduševio prijedlogom, ali je zahtijevao jednu izmjenu. Želio je da krakovi budu drugačije postavljeni, tako da se sunčev simbol pretvori u simbol tame i straha. Umire 30. travnja 1945. u Berlinu, ispred svog bunkera. Prema nekim tvrdnjama pokušao je pred sam kraj žrtvovati Satani svoju cjelokupnu vojsku, no generali to ipak nisu mogli dopustili, te dogovaraju predaju sa saveznicima.
  • Osim toga, organizirao je mnoge arheološke ekspedicije koje su tragale za predmetima koji se smatraju čarobnima kao što je mač kralja Arthura ili mitski kovčeg zavjeta (vidi MM LIB G1 "Tajna svetog Nikole" gdje Castelli spominje Otta Rahna koje je bio direktno uključen u potragu za graalom, a smrtno je stradao u planinama na austrijskoj granici)
  • Str. 77., Hans Hoerbiger, 1913. objavljuje "Glacijalnu kosmogoniju", njegova "Teorija o svijetu leda/Welteislehre" bila je predmet istraživanja SS Ahnenerbe, jako slična nordijskoj mitologiji o stvaranju svijeta kao vječnoj borbi leda i vatre (vidi LMS MM #38/39/40 "Ledeni obruč"); posljednja vinjeta u desnom kutu možda prikazuje Hitlerovog maga Gjurdjieva.
  • Dva nacistička istraživača dobili su nazive po svojim stvarnim osobama: Ashenbach bi mogao biti Wolfram von Eschenbach (1170-1220), veliki trubadur i narodni pjesnik, autor legendarnog "Parzivala" (o potrazi za gralom) djelo koje je bilo izvor Hitlerovog nadahnuća; te Hans Dönitz, dužnosnik njemačke mornarice i Hitlerov nasljednik Karl Dönitz (1891-1980) koji je bio predsjednik Njemačkog Reicha 23 dana nakon Hitlerovog samoubojstva. Na suđenju u Nürnbergu osuđen je na 10 godina zatvora.
  • Razlozi zbog kojih je Ashenbach silom htio uzeti graal pojašnjeni su u MM G8 "Tajna prozirnih sjenki", naime, Ashenbach je već jednom u južnoj Americi uspio zakoračiti u jedan od tamnih portala koji vode do Aghartija te je tamo potpao pod utjecaj zlog duha
  • Str. 82. univerzalna biblioteka – Akashi ili Borgesova Babilonska biblioteka; str. 83. splash stranica po drugi put iskorištena u serijalu, prvi put u MM #19.
  • Str. 85. 4D prstenovi Augusta Ferdinanda Möbiusa
  • Str. 86., 1. vinjeta identična je srednjem dijelu triptiha Hieronimusa Boscha nazvanog "The Temptation of St. Anthony", srednjovjekovnog slikara koje je poznat po svojim alegoričkim slikama koje graniče sa herezom
  • #65 - Str. 17., ezoterična opozicija ili bijeli magovi djeluju kao opozicija nacističkim crnim magovima. Churchill je također bio upoznat sa onim što se odvijalo na duhovnom planu. U njegovoj tajnoj službi radio je astrolog po imenu Louis De Wohl, dok je ezoteričnu petu kolonu u Njemačkoj predstavljao izvjesni Felix Kernsten, Himmlerov maser za kojeg se tvrdi da je utjecao Himmler kad je jednom prilikom spasio veliki broj Židova.
  • Heinrich Himmler je vjerovao da je inkarnacija kralja Heinricha I. , u "Noći dugih noževa", 30. lipnja 1934., obračunao se sa Sturmabteilungom (SA) te stvara elitni odred i postaje veliki majstor Schutzstaffela (SS). Bio je upucan kad je prerušen u uniformu običnog vojnika htio pobjeći iz grada. Himmler je gradio svoje okultno središte, dvorac Exerstein u koje su se izvodile svakojaki rituali. U Martinovom univerzumu Exerstein je također bio poprište dolaska Antikrista na zemlju (vidi MM #139bis "Il Ritorno di Jasper" ).
  • Str. 23., Dönitz je zamijenio tijelo Kut Humija koji je živio prije jednog stoljeća, što bi moglo odgovarati liku Kut Humija koji se predstavio Blavatskyjevoj u svojim "Mahatma Letters" koje su skupljena u antologiji pod nazivom "The Mahatma letters to A. P. Sinnett".
  • O nacističkom okultizmu preporučujem knjige J. Herberta Brennana "Occult Reich/Okultni Reich", Trevor Ravenscraft "The spear of destiny/Koplje sudbine", Alan Baker "Invisible Eagle/Nevidljivi orao"
  • Str. 27., opet rastanak, sjećamo se Grada prozirnih sjenki, a i Orloff nagovješta da će naći graal, pa bilo mu to posljednje u životu! (no, znamo da će ga Martin preduhitriti u više navrata)
  • Thule ili Ultima Thule, također jedan od izgubljenih kontinenata/otoka/civilizacije, no za razliku od Atlandite ona nije potonula već se pomaknula te se nagađa da bi morala biti negdje u polarnom pordučju. Nacistički mistici vjerovali su da je povijesna Thule/Hyperboreja drevna kolijevka arijske rase (nordijski ekvivalent nestale atlantske kulture). Prema Blavatskyjevoj, Thula je bila grad/zemlja 3/4. rase divova, koji su već donekle bili srodniji današnjoj ljudskoj rasi. Nakon propasti Thule u okovima leda, ljudi su se rasuli diljem Lemurije (Mu), a kasnije i Atlantide.

"Iz svi naših skloništa razasutih po svijetu stižu nam signali da je kucnuo čas da počne traganje. Kažu da će..."

Od samog početka serijala, Castelli je Martinovo porijeklo uvijek zavijao u okultno-mistične vode i isticao njegovu povezanost sa tajanstvenim mistikom Kut Humijem (Koot Hoomijem) koji živi u zaboravljenom manastiru negdje visoko u Himalajama. Naime, 1973. godine tijekom studiranja Martin i njegov najbolji prijatelj Sergej Orloff uputili su se na daleko putovanje koje je trebalo istražiti legendu o tajanstvenim monasima koji prebivaju duboko u planinama. Uspijevaju se probiti do njega, a tu im već spomenuti mistik Kut Humi ispuni srce znatiželjom, a misli drevnim spoznajama. Podari im prosvijetljenje u obliku mističnog trećeg oka, podari im murchadnu - drevno oružje iz zemlje Naacala kojim se rukuje snagom misli. Upravo će ono i ono i biti "razlog" takvoj strahovitoj promjeni u nazorima dvojice nerazdvojnih prijatelja (vidi MM G2 "Ksanadu", ali i NN&MM #1 "Zarobljenik budućnosti"). Sergej se odaje arheologiji iz zločinačkih pobuda i stvara komunikacijski imperij "S.O. Communications", a Martin postaje famozni "Detektiv nemogućega". Vrijeme je prolazilo, a njihovi putevi su se stalno ukrštali, no svaki njihov susret završio je katastrofom i produbljivao njihovo neprijateljstvo. E, priča koju možemo pročitati u ovome broju pojašnjava nam prirodu stvari koje se skrivaju iza svih tih priča, a gledajući sa aspekta samih likova, poslužit će jako dobro baš njima dvjema jer će napraviti mali pozitivistički intermezzo između njihovog antagonizma.

Martin: "Mrzim te... Znaš da te mrzim. Međutim, u ovom trenutku..."
Orloff: "I ja osjećam isto... Prijatelju!"

Kut Humi (Koot Hoomi)

Helena Petrovna Blavatsky - utemeljiteljica teozofije

Agarthi – mapa iz časopisa Amazing Stories


Osoba koja je kriva što je ova priča uopće nastala je madame Helena Petrovna Blavatsky i tajne njezine "Tajne doktrine". Ona i Henry Steel Olcott utemeljili su sinkretistički nauk koji se sastoji od mješavine elemenata hinduizma, taoizma, budizma, te zapadnjačkih religija i tako prekrasnu iluziju još je dodatno začinila svojom beskrajno imaginitivnom maštom. S vremenom njezino teozofsko društvo je raslo i polako se ukorijenjivalo u većini mistično-okultnih društava prošlog i ovog stoljeća. Njezino temeljno djelo je "Tajna doktrina: sinteza znanosti, religije i filozofije" koja se sastoji od četiri dijela. Prvi dio "Kozmogeneza"objašnjava samo porijeklo svemira i to preko yuga, što su hinduistička razdoblja zemljine evolucije. Drugi dio "Antropogeneza" govori o evoluciji čovječanstva preko pet korijenskih rasa. Ukratko, prva rasa bila je "eterične" prirode, druga je živjela u Hiperboreji (ili Thuli), treća u Lemuriji, dok se četvrta razvijala u Atlantidi. Peta rasa je tzv. "Arijska rasa", stara nekih milijun godina. Otuda jedan dio ideja kojima su se nadahnjivali nacisti. Htjela je objaviti i treći i četvrti dio, no smrt ju je u tome spriječila, te je te dijelove objavila njezina "nasljednica" Annie Besant. Tvrdila je da su joj sadržaj knjige razotkrili "mahatme" koje posjeduju znanje ljudske spiritualne povijesti, znanje koje je time sada omogućeno da se otkrije. Jedan od tih mahatmi je i veliki učitelj Kut Humi ili Učitelj K.H. (inkarnirao se više puta!) koji je diktirao temelj teozofije madame Blavatsky. Iz ovog vidimo da je Martinov duhovni vođa jedan od momentalnih inkarnacija mahatmi, a teorije koje mu predaje su velike istine koje je preko madame Blavatsky predstavio svijetu.

"U Zapadnoj Europi,
Rodit će se dijete sirotih roditelja,
Čiji će jezik zavesti veliku armija,
Čiji će se bučni bijes izliti na kraljevstvo istoka

Kao Zmaj, Kralj Europe dolazi,
Okružen ljudima sa Sjevera označen
Crvenim i bijelim, kojih će biti veliki broj,
I oni će zaratovati na Kralja Babilona
"

Izvadak proročanstva o Hitleru, Nostradamus


Drugi važan aspekt kojim se bavi Castelli je nacistički okultizam koji je, spojivši teozofiju sa nordijskom mitologijom i snovima o stvaranja novog svjetskog poretka kojim će vladati arijska rasa, bio pokretač jedne bolesne ideologije koje je kulminirala drugim svjetskim ratom i dugim nizom zvjerstava. Poput Dönitza, A(E)schenbacha tu je još jedno znakovito ime, no za razliku od potonjih dva, Kut Humi je navodno stvarna osoba pod imenom Kut Humi Lal Singh koja se objavila Blavatskyjevoj. Porijeklo nacističkog okultizma vuče korijene puno prije Hitlerovog ustoličenja na čelu Njemačke. Godine 1918. osniva se okultno društvo "Thule Gesellschaft" koje vjeruje da su Nijemci porijeklom arijske rase, a navodno je financiralo i nacional-socijalističku njemačku radničku stranku. Široko se vjerovalo da su vedski arijci bili etnički identični Gotima, Vandalima i ostalim drevnim germanskim plemenima, što je Nijemce automatski svrstalo u nadmoćnu arijevsku rasu. S tim je krenulo i širenje antisemitizma. Godine 1935., vođa elitne vojske arijevaca SS-a (Schutzstaffel), Heinrich Himmler osniva društvo "Ahnenerbe", koje se bavilo istraživanjem antropološke i kulturne povijesti arijske rase. Što se dakako manifestiralo kroz mesarenje u logorima smrti.

Osim ovih velikih teorija, mudri Kut Humi priča lijepu priču o prijateljstvu i rivalstvu dva bivša prijatelja, nacističkim istraživačima Dönitzu i Ashenbachu. Ta priča savršeno se uklapa u životnu priču Martina i Sergeja. Alegorija ili zen pouka koja govori da nikad ne možeš znati kakva je prava priroda čovjeka. Katalizator prave prirode u njihovom slučaju bio je graal, dok je kod naših junaka to bila murchadna/murčadna. Sad, je li važan naš odabir ili je u pitanju sudbina koja je već odlučila naše postupke (oni su već oduvijek bili/jesu zapisani u Akašiju), Martin neće tako brzo raščistiti.

Corrado Roi je na puno mjesta popravljao Cesarov crtež, tako da na momente zna vući i na njegov pomalo nakaradni stil. Dodajmo tome i touch Chiarolle, no znatno nesigurnije, a s druge strane opet atmosferičnije. Mada, dojma sam da je crtež mogao biti bolji kod ovih epizoda. Priča je dobila manje ocjene zbog toga jer se pokraj pseudopovijesnih činjenica zapostavila potreba stripa za pravom pričom koja nije splet nečijih drugih teoretiziranja. Na pitanja postavljena u ovom tekstu i sva druga na koje ćete možda naići, najviše odgovora ćete naći u gigantima 1 i 2, te u epizodama koje se bave graalom. Za nacistički okultizam i njihovo nasljeđe potražiti biseve redovne serije koji su nažalost objavljeni samo u Italiji. Uz obilno prezentirane činjenice raznih alternativnih tajnih povijesti svijeta i svih mogućih legendarnih izgubljenih kraljevstava na vrlo pragmatičan način nedostatak prave priče se uopće ne primjećuje. Naravno, pod pretpostavkom da vas zanimaju obrađeni događaji. Baš ezoterična, majstorski prepričana "priča" prema kojoj su se ravnale mnoge osobe naše povijesti, Hitlerov fanatizam, sinkretistički nauk, teozofsko zbližavanje i precjenjivanje istočnjačke duhovnosti (kabala, taoizma, budizam i hinduizma) u kombinaciji sa zapadnjačkim vjerskim strujama. I na kraju, priča o prijateljstvu, sudbini i mudrosti...

Kut Humi: "Ako se za vrijeme jednog ciklusa graal ne vrati na mjesto, svemu će doći kraj. Veliki kotač sudbine će se zaustaviti, biti će izgovorena posljednja riječ. U Akašiju je zapisano da će pred kraj ovog ciklusa sve biti dovedeno u pitanje, ali će, možda, za nas biti nade."

Naprijed

MM LMS 62/63 Elektronski teror

MM LMS 65/66 Dugo bekstvo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Odlična recenzija,da pohvalim!A Marti pomalo i zbunjujući,prvenstveno radi crteža.Iako ova priča ima svoj niz i cilj.U narednim brojevima,dakako.
    26.02.2007
    17:51:00 sati
    kico
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 55%

    8, 7, 1, 7

    Ne znam odakle ideja recenzentu da se Mister No pojavljuje u Agartiju, kad njega nema. Cak se ni ne pominje nikakav stariji pilot o kome Marti prica drugima, NIJE Dzeri Drejk, alijas Mister No, na strani 50, #66, kako uBC pogresno citira. Na toj strani gotovo da i nema dijaloga jer se Marti pokusava da izvuce od metaka koji ga obasipaju... Ostatak recenzije je zaista sjajan. Samu pricu, koja je vazna za MM serijal, ali je malo jaca od proseka, kvari Cesarov uzani crtez. Srecom, njega vise nismo videli, mada je odradio jos jednu pricu 1991, Doktor Kiklop, ako ne gresim.
    26.02.2007
    21:25:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Kut Humi pripovijeda interesantnu pričicu a mi je cijelo vrijeme, poput Martija i frenda mu Orlija, pozorno i sa zanimanjem slušamo (tj. čitamo). Sviđa mi se.
    27.02.2007
    13:42:00 sati
    kiky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 61%

    8, 5, 5, 7

    Ukratko,ova priča bi se mogla rezimirati ovako:Kut Humi pozove Orlija i Martija,malo im prepričava povijest Agarthija i svoju biografiju,a zatim majstorima zapovjeda "pronađite graal(ove)" i pošalje ih kući.I to je sve.Sve je to fino i krasno,ali ne želim samo nabrojavanje povijesnih činjenica i demonstraciju Castellijevog bogatog znanja.Daj mi priču,zaplet,avanturu..Priča svakako ima potencijal ali svodi se samo na dialog između Kut Humija/Orloff+Marty što je ipak premalo.Ne nudi nam ništa posebno zanimljivog ali eto,može je se smatrati bitnom za MM kontinuitet.Crtež jest očajan,a uskakanje ostalih crtača je praksa koju Bonelli često koristi ali koju nikad neću shvatiti.
    27.02.2007
    21:32:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Meni jedna od boljih epizoda, a pogotovo dobija na vrijednosti zbog kasnijih nastavka ove priče. Odlično, prepuno zanimljivih podataka i povijesnih istina vrhunski povezanih sa izmišljenim, što je Castellijeva specijalnost. Sve skupa potiče maštu čitatelja i zantiželju za novim saznanjima vezanim za mnoge misterije, mitove i religije dotaknute ovom epizodom. Čak ni loš crtež ne uspjeva mi umanjiti odličan dojam nakon čitanja. Palac gore i za naslovnice, pogotovo prvu. 
    14.09.2007
    02:00:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    To je to. Priča u kojoj nema besmislenih lutanja od jedne do druge točke, već Kut Humi, Marty i Orloff samo sjede, pričaju, a mi čitatelji upijamo raznorazne korisne inforamacije i saznanja koja se tiču MM univerzuma. Agarthi i sve vezano za njega je prikazano da bolje ne može. Jednostavno, užitak za čitanje. A i crtež mi je drag; paše uz "duhovnu" atomsferu koja vlada pričom. Recenzija dobija veliki plus, također.
    16.10.2009
    01:08:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 4, 9

    Ono što mi je kao i drugima bilo neobično jest da samo sjede i pričaju cijeli strip. Ali ajde, postalo je zanimljivo pred svršetak, i također je dobar onaj twist na kraju. Crtež očajan, naslovnice dobre.

    13.12.2010
    15:58:00 sati
    Opti
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Meni se svidjelo to pričanje o starim civilizacijama, iako je sama radnja epizode svedena na margine. U svakom slučaju, solidna epizoda koja je očito uvod u nešto veće.

    05.04.2011
    17:58:00 sati
    Panon
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Samim time što sve sadrži epizoda, a što nam recenzija jasnije izdvaja, priča bi trebala dobiti maksimalne ocjene, no obično one početne bitne karike u velikome lancu općenito kao priča ne ispadnu baš najbolje ili epski. Npr. da ovdje zaista samo sjede i pričaju cijeli strip, a ne samo u zadnjih sedamdesetak stranica, priča bi, vjerujem, bila mnogo bolja, tj. Castelli se baš i nije onako dobrano izbrbljao kako to samo on umije. U svakom slučaju, ovo je neloše.

    Crtež djeluje nekako dosta umjetnički i općenito nije loš, ali informacija da su uskakali Roi i Chiarolla totalno mi je pokvarila dojam. Prva naslovnica je fenomenalna, ali druga znatno spušta sveukupnu ocjenu.

    20.04.2011
    22:15:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Osrednje.

    18.06.2011
    01:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Uvodne akcione scene, koje ni na koji način nisu povezane sa glavnom pričom (Martinov obračun u vazduhu, koji podseća na avijatičarske dane Bricka Bradforda, junaka istoimenog američkog stripa i donekle Castellijevog uzora za Martina, kao i zanimljiva Sergejeva avantura u Muzeju mumija), osim što se dvojici neprijatelja Kut Humi u tim trenucima, jelte, "javi", razbijaju monotoni tok drugog dela priče, ali je zbog toga Humijevo pripovedanje malo zbijeno.

     

    A bilo je prostora da se sve ispriča potanko, kao što je Drogsy već lepo istakao.

     

    Značaj ove epizode, čiji se naslov provlači kroz brojne druge u vidu referenci, kao i kroz recenzije MM ovde na sajtu, postao mi je jasan tek nakon što sam je pročitao. Dobijamo uvid u to koliko su nacističke aktivnosti bile inspirisane brojnim događajima iz prošlosti, te kako sve to utiče na Martinov život. Ova epizoda nema naboj kao recimo Mač kralja Arthura, ali ipak nije ništa manje značajna za razumevanje najvažnijih narativnih niti serijala: rat Mua i Atlantide i, iako indirektno, potonje sage o heksagonima.

     

    Crtež sasvim odgovara mističnosti kojom odiše ova priča.

     

    Konačno, recenzija onakva kakvu samo Dee može da napiše, savršena!

    14.10.2011
    17:08:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista filozofija!

    03.07.2012
    18:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 2, 7

    Veliko razocarenje je jedino sta ostane nakon procitane epizode. Nakon sta smo cekali 60tak epizoda da se otkrije porijeklo Agarthija, KuT Humija i oruzja s zrakama a dobili smo jednu osrednju epizodu s katastrofalnim crtezom! Zanimljivo mi je da Martin spominje Dylan Doga i neku avanturu s njim a ta epizoda ce biti izdanatek nakon 3godine!

    06.02.2013
    20:32:00 sati
    nathan.never
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Odlična recenzija.

    Meni ova istočnjačka filozofija i ti neki hipi vegetarijanci (LoL) nisu niti nešto napeti i još kada tu ubrojimo da strip uopće nema neku napetost, taj njihov učitelj non stop nešto melje i prepričava... Jedino što je donekle ok je činjenica da se s ovom epizodom otvoren prostor za nove sapunice i bitna je za kontinuitet.

    08.07.2013
    22:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Nije lose.  Ima puno prepricavanja, a price/radnje nema bas previse.  Lijepo je vidjeti Sergeja i Martija ponovo u mirnim odnosima, iako na par sati, ali ipak... Kut Humi je simpatican lik, ali kao sto vec rekoh, volio bi pricu sa malo vise radnje.  Istorija izmedju Sergeja i Martija je malkice ovdje ponovljena, isto kao i dan kad su prvo dobili svoje oruzje/pistolje od celavog mudrog covjeka.  Prva naslovnice je dobra, druga je slaba, pogotovo zato sto nam pokazuje Javu, dvorac (koji izgleda kao Drakulin) i velikog zmaja koji lebdi iznad dvorca, a ni jedna od tih stvari nema u ovoj epizodi, tako da ta druga naslovnica nema veze s vezom.  Unutrasnji crtez Alvareza je osrednji.

    04.08.2013
    15:14:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlična epizoda volim prošlost Martina i Orlofa i njihove susrete.

    04.10.2014
    11:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Nisam se baš oduševio. Početak odličan, s redovnicima, i dio s mumijama, a onda sve pada, Previše je toga nabavano. A i dio s avionima i helikopterom nema veze s pričom, moglo je i bez toga. A mudračko filozofiranje -predugo!

    02.11.2014
    10:49:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 68%

    8, 8, 4, 8

    Priča važna radi kronologije i međuodnosa glavnih likova.

    11.07.2019
    17:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Castelli goropadno izbacuje sva znanja o omiljenim temama iz sebe, vidi se štivo iz kojeg se nadahnjivao, a na kraju svo zlo mora biti bačeno na Hitlera. Daj Bože da je on taj Antikrist, da su se simboli njegova "dolaska" ocrtali na nebu što je odmah podiglo uzbunu u Agarthiju odnosno njegovim tajnim službama na Zemlji. I, dobro, onda Kut Humi otkriva da je on zapravo neki jado što je za novac, u službi nacista, tražio Agarthi. Ili hajde, da budemo blaži, vječno mudri Kut Humi je reinkarniran jer je jado koji je radio u službi nacista, uz milost mudrih gurua iz Agarthia, poželio nastaviti živjeti. Znači, bezveze.

    I, onda još ima tu neke priče da postoji biblioteka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, da je sve zapisano ali ipak treba pokušati pronaći iz Agarthija izneseni gral. Sva sreća pa je Agarthi takav da je onaj bjegunac bio nesposoban, ustvari da citiram, "neiskusan" izaći van i doći natrag na Zemlju u moćnoj letjelici (vimanu) već je kroz izlaz morao pješke. Naravno, jer bi se onda Castelli doveo u scenaristički nezgodnu situaciju, zamislite da je izašao i vozikao se po svijetu u onom vimanu. 

    Pošto Martina ne čitam po kontinuitetu ovdje vidim da je utkana podloga za kontroverznu epizodu "Sudbina Atlantide" gdje Marty i Orloff prolaze kroz vrijeme i dolaze u Atlantidu jer je u Akashi - Knjizi vječnosti zapisano da će se jednog dana u prošlost vratiti (LL: "iz prošlosti vratiti) oni koji su murchadne - oružja sa zrakama u stanju koristiti. Kad se zna koliko puta će Castelli kasnije prangijati po temama Atlentide, Mua, Agarthija i inim, epizoda je neosporno važna za kontinuitet.

    Inače, osim Knjige vječnosti u Agarthiju je i knjižnica u kojoj je, između ostalog, sadržana "prošlost, sadašnjost i budućnost i sve moguće prošlosti, sadašnjosti i budućnosti" ali i milijuni lažnih kataloga, objašnjenja lažnosti tih kataloga i lažnih objašnjenja lažnosti pravog kataloga (hmm..). Znači, ima i Agarthi svoje vrste "fake news"-a. A što se tiče same Knjige vječnosti, pametnjakovići iz Agarthija sve znaju, poznato im je da u Knjizi vječnosti piše da će svemu doći kraj ako se gral ne vrati tamo gdje mu je mjesto. Samo nije zapisano ili im je dosadilo čitati baš onaj dio gdje u knjizi piše hoće li do toga doći... hm, možda tu stranicu Knjige vječnosti nisu smjeli okrenuti? Ili je radi uzbudljivosti i čitateljima Knjige vječnosti ostavljen otvoren kraj, malo da im je trta? Pa onda mi ne zvuči dobro da se naziva knjigom vječnosti. 

    Teško mi je razlikovati priču i scenarij jer je epizoda "pričem ti priču", osim onog prvog dijela i poziva Kut Humia koji tako spuca Orloffa da zaboravi ponijeti ukradeno sa sobom. Kut Humi nema nekog osjećaja za tajming.

    Crtež je podnošljiv, ne treba biti kivan ni na ovog ni na uskakanje radi pomaganja u crtežu... sve je to ok.

    16.08.2019
    13:48:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 613
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 479
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1741
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1741
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum