Istinita priča

Martin Mystere

MM LMS 67/69 | 194 str.

Posle možda malo nespretnog uvoda, termin Večiti rat u ovom nastavku dobija puni smisao i značenje. Reč je o sukobu dvaju civilizacija Atlantidi i Mu, koji se nastavlja u beskraj zahvaljujući “zaboravljenim” jedinicama poput Robinzona, odnosno Jedinice 221. Ipak, glas razuma čuči u Amaterasu Antiki, čuvaru podvodne vojne baze Mua, koja jednim za svagda razrešava pobunu Robinzona samodestrukcijom. Ovim je Castelli počeo zatvaranje teme Večitog rata i zaboravljenih jedinica Mua i Atlantide, koju će završiti u MM LMS 77/78 Besmrtna žena. A i otvorio pitanje odnosa ove dve supesile u budućnosti na drugom, višem nivou...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prava priča o kapetanu Nemu
    MM LIB 44
  • Istinita priča
    MM LMS 67
  • Android 221
    MM LMS 68

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La vera storia del Capitano Nemo
    MM SR 69
  • Minaccia dagli abissi
    MM SR 70
  • Morte al varieta'
    MM SR 71

ZANIMLJIVOSTI

  • Nastavak priče je u MM LMS #35/36 "Vječni rat"
  • Ovaj nastavak je najavljen i u priči MM LMS #45/46 "Čarobni napitak"
  • Martin pominje i Kapetana Nema, Jules Verneovog osvetnika iz 20 000 milja pod morem i Tajanstvenog ostrva (koji se spominje i dosta kasnije u MM SR #252 "Nautilus!")
  • Strane 48-60, #69: demonstracija rada trodimenzionog fotokopirnog aparata!
  • Ostaje nejasno čija je kopija brushaltera, odnosno ko je ponosna vlasnica originala;)
  • Povratak Chrisa Towera, koga smo upoznali u MM LMS Specijal 1 "Car demon"
  • Poslednja vinjeta na strani 43, #69: konačno valjana karta sveta u vreme Atlantide i Mu
  • U ovom delu se i podmornica naziva Yamatom!
  • Strana 14, #71: prvo pojavljivanje Amaterasu Antike
  • I dok će Castelli kasnije vaskrsnuti Amaterasu prvo kao premijera a potom i kao caricu Mua, ovo će biti i oproštaj od Mare Marate. Više je u budućnosti nećemo susretati
  • Na poslednjoj strani korica #69 je i najava za novi Castellijev projekat: Martin Mystere predstavlja Almanah misterija za 1988!
  • Ova epizoda je u Italiji ponovljena u tutto seriji #69/71 i Raccolti 35/36

Hram nauke, MIT, Masačusetski tehnološki institut u Bostonu, nam na stranicama Martina Mysterea predstavlja novi proizvod – 3D fotokopir aparat! Posle krajnje zanimljivog ali i opasnog eksperimenta o uticaju protoka vremena na dela naše civilizacije koji je rezultirao mutiranim komarcem i hororom koji je potom usledio (vidi MM LMS #28/29 "Smrtonosni ujed"), Martinov kolega Morris sa ponosom pokazuje njemu i Javi trodimenzonalne kopije modela. Međutim, na disketi u kojoj su pohranjen listing svih kopije do tada napravljenih, nalazi se i maketa nečega čudnog oblika. Neko je bez znanja napravio deset kopija ovog tajanstvenog objekta. Ko?

Za to vreme na drugoj strani, na pučini Cape Coda, tajanstveni čovek gine po predaji kutije tajanstvene sadržine. Ispostavlja se da je taj čovek, Jones, bio čistač na Univerzitetu i da je on zapravo napravio kopije tajanstvenog predmeta. Jones je izvršio naredbu andrida 221, odnsono našeg Robinzona, a i sam je bio android 8, uz pomoć Mare Marate, koja je sa snimljenim programom za izvršenje na disketi zapravo ostavila očajnički trag za, koga drigog do, Martina Mysterea. Ispostavlja se da su ovi tajanstveni predmeti zapravo replike ključa koji će pomoći Robinzonu da otvori vrata Velike majke (sic!), odnosno da dođe do prostorije u kojoj obitava niko drugi do – Amaterasu Antika!

U međuvremenu Castelli se ponavlja sa pokušajem nasilnog odvođenja Martina i Jave u Pentagon na noge Chrisu Toweru, gde je on sa svojim saradnicima izvršio kopiranje podvodne baze na Uskršnjem ostrvu koju je Robinzon uništiuo u prvom delu, a troši i dosta vremena na rekapitulaciju starih epizoda, doduše relevantnih za ovu priču. Moglo je i bez tih flepbekova, svakako. Nekako između flešbekova dešava se i da Martin i Java budu zarobljeni i smešteni na Yamato, odnosno da će zajedno sa Marom Maratom i Robinzonom prisustvovati audijenciji kod Amaterasu, prvoj posle više milenijuma!

Amaterasu: Parla, Unita 221. La mia mente e in contato con la tua. (Govori, Jedinico 221. Moj um je u kontaktu sa tvojim.)

Robinson: Tre sole domande, potente Amaterasu. Qual e la missione? Quali nemici devo colpire per primi? Quali le parole di comando? (Samo tri pitanja, o moćna Amaterasu. Koja je misija? Na koje neprijatelje treba prvo da udarim? Koja je naredba?)

Amaterasu: Nessuna parola. Nessun nemico. Nessuna missione. Durante il mio sono ho visto. La guerra senza tempo ha perso ogni significato. (Nema naredbe. Nema neprijatelja. Nema misije. Videla sam u snu. Večiti rat je izgubio smisao.)

I večiti rat i Yamato i jedinica 221 i jedinice 8 su izgubile smisao. Odakle sledi da je i postojanje vojne baze Mua više nego suvišno. Na patetičnu pobunu Robinzona protivu Amaterasu, ona je uzvratila uništenjem baze i same sebe.

Amaterasu: Nulla qui dentro ha pui ragione di esistere. Neppure io ho piu ragionedi esistere... (Ništa više nema razloga da postoji. Niti ja imam razloga da više postojim...)

Uništenjem podvodne baze Mua, Castelli je stavio tačku na Muovu stranu večitog rata. Sa uništenjem Velike majke u MM LMS 77/78 na Sardiniji, zaključi će večiti rat u potpunosti, barem što se hladnoratovskog dela MM serijala tiče. Mnogo kasnije, za neke druge potrebe, Castelli će "oživeti" Amaterasu (vidi SA # 62/63 "Grad pet prstenova" i GIG #8 "Tajnu prozirnih senki", na primer), čime će dati večitom ratu drugu dimenziju, ali i uneti mnogobrojne paradokse vezane za serijal, na žalost.

Ostaje nejasno kako je moguće da Castelli ovde brlja terminom Velike majke. Kao što znamo Velika majka je oružje Atlantiđana, čija se poslednja dva ostatka nalaze na Sardiniji i u Francuskoj, dok je ovde reč o Base Madre (Majčinskoj bazi), gde obitava Amaterasu Antika, čuvar iste. Base Madre dolazi od Terra Madre (Majke Zemlje), što je sinonim za Mu. Nije baš mali propust, zar ne?

Pored svega navedenog, ipak se može zaključiti da je Istinita priča sasvim sigurno najbolja u ovom ciklusu od pet epizoda večitog rata, jer je najkompletnija i najkoherentnija. Uz dobru priču, pleni i Riccijev crtež, a i Alessandrini zadovoljava sa svojim naslovnim stranama.

A onda dođe blesavi Russo i naškraba Moć vrila:-(((( I on i Beretta bi mogli malo da prelistaju ove epizode iz osamdesetih, a ne da mi izmišljaju toplu vodu bez preke potrebe...

Naprijed

MM LMS 65/66 Dugo bekstvo

MM LMS 71/72 Glineni vojnici

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Uh, predobro! Robinzon, iako tragičar, kao android koji ustraje u svojoj već tisućljećima besmislenoj bitci, upečatljiv je lik. Početak kao misterija (3D fotokopirka, fakat fora) koja prelazi u uzbudljivu dramu što se odvija 30 000 tisuća milja pod morem  sa grandioznom završnicom.
    01.05.2007
    14:57:00 sati
    kiky
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Jedan od onih Martija za koji imaš potrebu da ga pročitaš milijun puta......Odlično!
    02.05.2007
    16:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odličan crtež. Nažalost, Mara Marata se više ne pojavljuje u idučim epizodama ali meni je bila baš sladka
    05.05.2007
    08:21:00 sati
    panzer
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Ukratko, savršeno se slažem sa Kićinim komentarom epizode.
    08.05.2007
    09:01:00 sati
    kapetan
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Jedna od rijetkih epizoda koja nakon neuvjerljivog i prilično dosadnog zapleta (trodiomenzionalni kopirni aparat; bah) postaje sve bolja i bolja što se priča razvija. Vrlo zanimljiva priča koja razriješava puno misterija već dotaknutih u ranijim epizodama. Inače, ne preporučam čitati ovu epizodu, a da prethodno nisu pročitane epizode na koje se ova nadovezuje, a to su, redom: LMS 19/21 "Babilonska kula", LMS 30/31 "Zagonetka nuraga", LMS 35/36 "Vječni rat", LMS 45/46 "Čarobni napitak", pa čak i Prosperijeva brljotina LMS 56/57 "Tragovi Naske", gdje ima zanimljivih podataka vezanih za ovu temu. Ricci vrlo dobar. ali unatoč poboljšanju svega ostalog lica su mu ostala ogroman problem. Naslovnice, mada se baš ne odnose na priču, jako privlačne i zanimljive.
    28.09.2007
    23:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji dio priče o bezvremenskom ratu.iako ima malo slabiji početak iako je onaj dio o kopirnom aparatu koji kopira predmete simpatičan nije ni u ludilu toliko zabavan kao nastavak ove priče.Tu saznajemo jednu veliku priču o bezvremenskom ratu i o Robinzonu kojeg smo upoznali u Rapa Nui.Pošto sam već nahvalio Rapa Nui ovo je samo još bolje i kvalitetnije.Ricci je ovdje genijalan i nije čudo što ga najviše volim kao crtača.Jedva čekam ovu epizodu u Libellus izdanju da je mogu iščitavat nebrojeno puno puta.Naslovnice simpatične, ali ništa ekstra.Pošto ne želim kvarti score i naslovnice će dobiti 10 iako to ne zaslužuju.Jednostavno ova priča ne može dobiti manje od 100%.
    18.07.2009
    18:13:00 sati
    provodina
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Onaj naizgled neptreban početak priče sa trodimenzionalnim fotokopiraonskim strojem odlično je uklopljen u cijelu priču, što je i inače bilo lako za zaključiti već na početku priče. Zaista majstorstvo od scenarija. Sama priča me nije pretjerano oduševila, prije svega jer sam zbog naslova prve priče mislio da će epizoda imati nekakve veze s Kapetanom Nemom, tipa "saznati ćemo odakle Verneu ideja za roman", ali u redu. Riccijev najbolji rad na serijalu, a Alessandrinijeve naslovnice gotovo savršene.

    16.04.2011
    12:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Ricci je na kraju jedan od najboljih crtača ovog junaka, meni je osobno za klasu ako ne i dvije bolji od Alessandrinnija. Zanimljivo mi je bilo vidjeti sve te flashback-ove koje je recenzent spomenuo a jedino su mi malo te građevine (ostaci Mu-a) pod vodom bile nekako na oko kao da nisu baš u skladu sa tehnologijom kojom su raspolagali.

    17.06.2011
    00:45:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Onako, Kasteli ovde pokusava da epizodu poveze sa svim i svacim i malo se preteralo. Ceo strip se nesto obasnjava, razasnjava, 3xD kopira (?) na naki izvestaceni nacin. Mu jezik prilicno iritantan (oni coveculjci u kolopletu igara), nasilno se uplice Japanska mitologija. Jedino dobro mi je budjenje Amateresu i desavanja na tim stanama sve do konacnog obracuna sa Robinzonom koji je, opet, uzasan. Ta razvojna prica u MM oko Atlantide i Mu-a je mogla bolje, eh.

    25.05.2012
    13:19:00 sati
    kasper
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Šteta da je sukob onako brzo okončan.

    17.11.2012
    11:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Iako na prvih 100 stranica prica i nije bas nesto zanimljiva, rasplet je odlican i uvodi mnoge odgovore na pitanja iz razlicitih MM-ovih epizoda! Jedino mi je naslov nejasan, posto se nigdje direktno ne govori o kapetanu Nemu, cemu onda "Prava prica o kapetanu Nemu"?

    10.02.2013
    17:58:00 sati
    nathan.never
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ovo je priča takva da ne samo da sama zaslužuje visoku ocenu nego povišava ocenu raznim drugim pričama koje joj prethode jer otkriva koherenciju u serijalu. 

     

    Dok priča objedinjuje i razrešava razne priče iz prošlosti, takođe uspeva da sačuva centralnu misteriju i položi temelj za buduće priče.

     

    Ukratko, ovo mi se čini kao pripovedanje najkvalitetnije vrste.

     

    (Doduše, pre nastupanja Moralesa na scenu, ne uspevam da uočim neku transcendentalnu vrednost ni u najboljim pričama.)

    09.03.2013
    21:12:00 sati
    marko15532
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Priča mi je puno bolje sjela nego ona na Uskršnjem otoku. Iako ima jednu neuvjerljivost - koliko znam Robinzon je nakon što se pojavio iz ničeg dugo živio među ljudima i bio njegovan, ispitivan, rengen mozga, psihijatri i ovo ono a nitko nije skužio da je robot. Ali kada se to ignorira strip je stvarno napet i zanimljiv pa mi je teško dati lošu ocjenu.

    08.07.2013
    23:17:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 41%

    5, 4, 3, 5

    Meni je ovo bilo užasno dosadno i noćna mora za pratiti. Općenito su mi te priče s Atlantidom, Muom itd. nezanimljive.

    Crtež grozan, naslovnice još gore.

    02.08.2013
    13:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Nije loše sve skupa ali očekivao sam više. Na trenutke je dosadno i opet imamo uništenje svega na koncu.

    Solidno ali ipak ne u samom vrhu.

    29.10.2013
    16:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Odlična priča.

    04.10.2014
    11:15:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 40%

    2, 1, 7, 10

    Može li proći neki niz priča bez da su u njima tisućljećima godina skrivene prostojrije pune kompjutora koje MM otkrije i onda to sve bude uništeno!? Još je samo falio Orloff na zadnje 2 strane koje se bio sakrio iza vrata i sve slušao! Dvojčica samo radi nastavka 'Bezvremenskog rata' tj.radi kontinuiteta. Crtež Riccia sasvim ok, Naslovnice odlične i jedino je to što vrijedi u cijeloj priči. Oduvijek su mi bile fantastične, još od Lms izdanja.

    09.10.2015
    14:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    5, 8, 7, 7

    Ne volim ove teme Atlantida-Mu ali Castelliju svaka čast za trud i scenarističku spretnost budući da je ovim završio epizodu "Vječni rat" te dao dodatna objašnjenja za neke događaje iz još par prethodnih epizoda. Stvarno je majstor. 

    Ja mu zamjeram samo detalj da je Robinson išao kod neke tamo izolirane Amaterasu Stare na "instrukcije" pa tako ispada da to nije uradio komotno je mogao djelovati po svojoj volji, ono da ju nije posjetio ne bi ni dala naredbu za samoouništenje i mogao je rušiti uzduž i poprijeko. To mi je nekako tipični Bonelli kraj: ono što zaista ne postoji neka bude do praha slomljeno na kraju epizode.

    Inače, mislio sam da će biti prava patnja čitati ovu epizodu ali nije, zanimljivo je. 

    15.12.2016
    20:51:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 72%

    9, 9, 3, 9

    Uvijek zanimljiva tema, meni ne može dosaditi.

    11.07.2019
    17:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2260
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2234
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2233
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1991
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum