Besmrtna žena

Martin Mystere

MM LMS 77/78 | 126 str.

Martin, Java i Diana bivaju pozvani u goste od tajanstvene Madam Hayzis iz Kaira, taman da otkriju kako je dotična dama zapravo besmrtna žena, stara već 5 000 godina, i da potiče, ni manje ni više sa Atlantide. Na Martinu je sasvim jednostavan zadatak: odvesti gospođu do Velike majke e ne bi li konačno postala smrtna. No, sudbina će se još jedared nehumano poigrati sa našim junacima...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Besmrtna žena
    MM LIB 50
  • Besmrtna žena
    MM LMS 77
  • Elektronski virus
    MM LMS 78

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La donna immortale
    MM SR 79
  • La macchina invincibile
    MM SR 80

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je direktan nastavak trećeg specijalca LMS #47/48 "Tajna velike piramide", a poziva se i na "Zagonetku nuraga", LMS #45/46 "Čarobni napitak", i LMS #67/69 "Istinitu priču"
  • Madam Hayzis ima punu kolekciju tarot karti sa Atlantide (referenca na epizodu LMS #29/30 "Totova knjiga/Zatočenik tame")
  • A pored blagoglagoljivog sokola, Martin se priseća i iste takve Lajke iz prvog specijala LMS #40/41 "Zlatna kobra"
  • Muzej egipatskih starina ili kraće rečeno Egipatski muzej iz Kaira je mesto sa najvećom zbirkom predmeta vezanih za antički Egipat. Tamo se nalazi preko 120 000 predmeta, od kojih su svakako najvredniji oni iz Tutankamonove grobnice, koju je otkrio (naš znanac) Howard Carter
  • Martin i Diana su smešteni ni manje ni više u kraljevski apartman u kojem su boravili engleski par Princ Charles i Princeza Diana. Možda zbog imena Martinove pratilje:-)
  • Prema bandi sa Sardinije, madam Hayzis je u Egiptu obožavana kao boginja Izida (Isis), dok je njen muž Hozyr niko drugi do Oziris, a bila je okružena i životinjama koje su zahvaljujući naprednim Atlantiđanima i njihovoj tehnologiji mogle da govore. Otude i Anubis i ostali životinoiliki bogovi koje su stari Egipćani humanizovali dajući im tela ljudi i status bogova. Zanimljivo...
  • Bepi Vigna (hotelijer, ne scenarista;-)) u detalje objašnjava jedan događaj koje je Robinson napomenuo u Istinitoj priči, kada su Jedinice Osam napale Sardiniju
  • Na strani 94 Besmrtne žene, u drugoj vinjeti nalaze se kopije C-3PO i R2-D2, omaž Ratovima zvezda
  • Boja Velike majke sa naslovne strane Smrtonosnog virusa je drugačija od najavljene. Iako je predviđena tamnoplava, izašla je u svetloplavoj boji
  • Zmaj sa Sardinije u Bastanionijevoj izvedbi se poprilično razlikuje od Cassarovih
  • Ova epizoda je u Italiji objavljena u Raccolta seriji #40 i tuttoMystere seriji #79/80

Da se može samo ako se hoće da ostane u zadatim okvirima serijala, i da se bez razloga ne prave apokrifne epizode, dokaz su, pored Recagna i banda sa Sardinije. Ovaj trojac je posle skromne uloge u epizodi Zagonetka nuraga, kada su za potrebe Castellijevog scenarija razradili lokalnu mitologiju i predanje, ovde su već dohvatili sve konce u svoje ruke, i ispleli jednu zavidno dobru priču. Ona je direktan nastavak na jedan od ponajboljih specijalaca "Tajna velike piramide", u kojoj nam se objašnjava da su nacisti 1940. godine u pustinji pored Gize pronašli čoveka sa Atlantide na umoru, i kojeg su klonirali u šest primeraka. Njih petorica su svoju ulogu odigrali već tada, ali je ostalo otvoreno pitanje šta se desilo sa šestim klonom i zašto se nije i on odazvao "pozivu", kao njegova braća.

No, Medda, Serra i Vigna tu ne staju, već datu priču proširuju sa madam Hazyis, gospođom od istog onog čoveka na umoru, Hozyra, bračnim parom koji je bio izabran da ostane u vremenskoj kapsuli i da preživi nadolazeću katastrofu, a da se probudi kroz 10 000 godina, kada bi čovečanstvo po njihovim proračunima dostiglo tehnološki nivo njohove epohe. Ali nije sve proteklo kako treba, pa je radijacija od Hayzis učinila besmrtnim čudovištem koje je 5000 godina ranije nego što je predviđeno tumaralo svetom, a i prisustvovala je smrti svoga supruga kojeg je jedan sluga oslobodio pre vremena, i time učinivši uslugu nacistima da ga kloniraju.

U pozadini ove priče, ide ona manje važna za serijal, ali ne i za samu epizodu, o jednsotavnoj želji besmrtne žene da opet postane normalnom, da joj se koža vrati u pređašnje stanje, i da kao i ostali, postane smrtna. Nažalost, taj deo i najviše škripi u celoj priči, pa sam morao da dam niže ocene sveukupno. Naime, ako je Madam Hayzis imala na raspolaganju toliko vremena, zašto se sama nije potrudila da pronađe Veliku majku, i da sve to obavi i pre Martina Mysterea. Takođe, sav onaj belaj u pećini na Sardiniji, gde se ne zna ko koga i zašto ubija na mene nije ostavio Bog zna kakav utisak. I iako smo saznali da je šesti klon čovek u crnom i hladnokrvni ubica, to i dalje ne objašnjava razlog zašto nije osetio poziv kao i ostali klonovi u specijalu, tako da je ta tajna ostala nerazjašnjena takođe.

Međutim, kada se sve sabere i oduzme, banda sa Sardinije je odradila sasvim solidan posao, pa i malo više od toga, te je zaključno sa ovom pričom stavila tačku na Večiti rat, barem onaj kakav je Castelli zamislio desetak godina kasnije. Po smrti SSSRa i sa prestankom Hladnog rata, ali i zahvaljujući evoluciji samog serijala, opet će Castelli vaskrsnuti Večiti rat, ali ovaj put na jednom drugom, daleko kompleksnijem nivou. Straightforward priče su iza nas, a šta se zaista izdogađalo, šta je zaista pokrenulo tu nezaustavljivu ratnu mašineriju koja će dovesti do katastrofe, koji su razlozi za započinjanje rata i ko stoji iza svega ovoga, pokušalo se da se odgovori u godinama koje su usledile. No, ono što smo dobili je jedna prava papazjanija od serijala, gde se samo u Berettinoj glavi mota da su ipak Plejađani ti koji su potaknuli rat Atlantide i Mua. Da li se to i vidi iz dosad objavljenih priča? Ne. Da li će Plejađani i zaista biti jedini uzrok ratu i dalje, to ni sam Gospod ne zna. Ostaje nam da sačekamo nekog novog scenaristu/scenariste, koji bi i ovaj aspekt doveli do smisla, baš kao što su to sa uspehom, pre skoro dvadeset godina uradili Medda, Serra i Vigna.

Naprijed

MM LIB 49 Čudo od djeteta

MM LMS 78/79 Elektronski virus

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • dcopic

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Odlična i zanimljiva priča. Ima nekoliko propusta koje recenzent spominje. Taj šesti klon se npr nije pojavio, ali opet postoji milion razloga koji ga mogu spriječiti pri dolasku. Onda i meni je bilo čudno što se madam Hazyis tek sada, nakon toliko godina, odlučuje potražiti Veliku majku. To se je također moglo prilagoditi u scenariju. No sve u svemu, oduvijek sam obožavao Martijeve priče gdje se isprepliću prošlost i sadašnjost...
    10.10.2007
    22:49:00 sati
    dcopic
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Vrlo zanimljivo štivo!!!
    11.10.2007
    00:49:00 sati
    kico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Medda/Serra/Vigna su sasvim dobro (pre)uzeli, ukalupili i nadogradili elemente nekolicine prijašnjih priča na koje se pozivaju u zanimljivostima te interesantno ispripovjedali priču o jednoj besmrtnoj ženi uz solidnu dozu akcije.  
    11.10.2007
    19:19:00 sati
    kiky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    9, 8, 6, 5

    Jako zanimljivo i odlično odrađen završni dio vječnig rata. Tek nakon ove epizode sve kockice se poslože na svoje mjesto. Istina, malo je kraj zbrljan i kao i uvijek sve završava velikom eksplozijom, ali ipak vrlo dobro. Za crtež i naslovnice se to, nažalost, ne može reći.
    28.10.2007
    14:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Uz uobičajenu sagu o tragovima Atlantide na Zemlji u ovoj epizodi se provlači tužna, depresivna i osobna priča žene iz izgubljenog svijeta. Ona želi svoju smrt.  Žena je skoro neuništiva i život joj je postao patnja: "pokušajte da shvatite kako se osjećam, pokušajte da zamislite šta znači nadživjeti svoje vrijeme, živjeti vjekovima i vjekovima gledajući kako stare i umiru oni koje volite, pomislite kako je biti odvojen od svih često omražen, pred sobom imati vječnost a nemati s kim da je  podjelite."
    Antologijski! Pred sam kraj epizode i svog života opet joj je servirana gorka pilula.
    Scenarij u prvom dijelu ima nekoliko dopadljivih digresijica kao što je partija šaha između Jave i sokola koji priča, kasniji se pažnja se usmjerava na glavne likove. Crtež Bastianonija mi se jako svidio, Java jest crtan očajno i ponešto Marti ali tehnika i preciznost me oduševljava i zato dajem visoku ocjenu!
    30.11.2008
    13:37:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Zanimljiva priča kao i sve poveznice na prošle epizode. 

    21.06.2011
    07:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Vječni rat mi nije baš najomiljenija tema serijala, ali ova priča mi sasvim lijepo legla zbog solidnog scenarija. Dante u nekoliko navrat kopira Villu, vidi se da mu je on bio jedan od uzora, no s obzirom da je u to vrijeme bio relativno mlad nije se baš najblistavije iskazao, u nekoliko je navrata prilično loše nacrtao Martina i Dianu, no sveukupno vrlo dobar crtež. Naslovnice su također dobre.

    29.07.2011
    00:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Nekako mi je bilo žao Orloffa koji je ostao unutar zgrade.

    04.07.2012
    20:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Atlantida i Mu, nacisti, ljudi u crnom... Ma tko bi to sve pohvatao, previše je toga udrobljeno. Draže su mi MM epizode koje su same sebi svrha. Unatoč tome moram priznati da ni ova epizoda nije loša, osobito mi je simpatičan način na koji su objašnjeni Izida i Oziris. Što li sve nećemo vidjeti u MM...

    10.07.2013
    14:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 69%

    9, 7, 6, 3

    Jako zanimljiva epizoda, kojoj je najveća mana pretjerano oslanjanje na događaje iz prethodnih priča. Jedina druga zamjerka u scenariju mi je ponovno pojavljivanje Sergeja Orloffa. Kao negativac mi je tako dosadan, nema mi neku karizmu. I da ne pričam kako je svaki susret s njim identičan:

     

    1) Pojavljuje se kao neki tip u sjeni koji priča sa svojim pomagačima (obavezno mora biti kadar gdje mu lampa zaklanja lice)

     

    2) Neuspješno se sukobljava s Mystereom

     

    3) Upuca svoje pomagače murchadnom

     

    4) "Neočekivano" se pojavljuje na završnoj lokaciji

     

    5) Ko fol umire, a onda se uvijek vrati u narednoj epizodi

     

    Crtež je odličan za sve likove OSIM Martina, Diane i Jave (s naglaskom na Dianu). Bastianoni im valjda nikako ne može "pogoditi" lica. Naslovnice glupe, na prvoj Hayzis izgleda kao neki divovski supervillain, a druga je glupavo zamišljena i nacrtana.

    31.07.2013
    18:21:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Sve što je gore navedeno je istina. Uništavanje svega na kraju i spas u 5 minuta je tipičan recept za Martijeve priče.  Svejedno Marti mi je jedan od dražih junaka pa mi ni ova priča nije loša. Ideja je zanimljiva, kraj po malo predvidljiv, nabacano je puno stvari iz predhodnih brojeva koje komu, ko ih nije čitao mogu otežit razumevanje ove priče. Ja sam ih na sreču čitao pa se mi  i ovo nabacivanje čini ok.

    20.10.2013
    21:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 51%

    7, 1, 7, 6

    Pa jel može neka intrigantna epizoda bez Atlantide, Muua i pojavljivanja Ofloffa na zadnjih nekoliko stranica!?

    03.02.2014
    20:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Dobra i zabavna priča.

    04.10.2014
    11:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 42%

    2, 3, 7, 6

    Koliko ovo umara... stvarno su upilali s tim Vječnim ratom da to ubija u pojam i nakon svake takve epizode uzimam pauzu od čitanja Martyja na mjesec dana. Treba dobro prethodno znanje mada autori nastoje objasniti i kroz strip ono najbitnije otprije. Ali kakva velika majka i Atlantida i Mu, dosadilo je više.

    Obrazac priče isti kao uvijek kad su teme Atlantida i Mu. Nesposobni ljudi u crnom, spas u zadnji čas i eksplozija koja mete sve tragove i dokaze. A ovdje je tu opet i Orloff, kao neki tajanstveni lik. Vau, baš sam pao s kreveta kad sam vidio da je to on. Bezveze mi je i ono da je besmrtna naučila životinje pričati. Mah...

    Najgluplji dio mi je onaj Martyjev razgovor s ravnateljem muzeja u Kairu i njegova zastajkivanja pri govoru koja su na razini Bleka, samo što nije imao onu EsseGesse facu zlikovca. Odmah je bilo jasno da je mutikaša. Nakon svih epizoda i sukoba koje je s njima imao dojam je da ljudi u crnom čine 20% stanovništva.

     

    19.05.2018
    15:50:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Odlično! Moraš voljeti epizode koje slažu zadnje djeliće u završni mozaik jedne slike, još kada se to napravi na prilično zanimljiv način, onda je riječ o dobroj epizodi.

    12.07.2019
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Odlična priča, početak malo naporan i nepotrebna tajnovitost oko Orloffa, ali napeto i zanimljivo!

    02.12.2021
    21:20:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bilo jednom...
    Kod: KP LIB 27
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 5.12.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 753
  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1098
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1059
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1118
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 988

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2419
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2318
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2277
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2036
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2018

Aukcije

Forum