Osmeh iz prošlosti

Martin Mystere

MM LMS 98/99 | 188 str.

Na kućevnu adresu, Martinu od kćerke njegovog staroga i već pokojnoga univerzitetskog profesora stiže jedna verzija slavne Mona Lize, sa malom razlikom od originala. Martin, osim što pokušava da dokuči u čemu je štos, ima na vratu ekscentričnog i beskrupuloznog, ali i kilavog, milijardera, koji pošto poto želi Đokondu (ili Đokonde) u svojoj privatnoj kolekciji.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 4

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*8

S*8

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Osmijeh iz prošlosti
  MM LIB 64
 • Osmeh iz prošlosti
  MM LMS 98
 • Operacija Mona Liza
  MM LMS 99

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il sorriso venuto dal passato
  MM SR 101
 • Operazione Mona Lisa
  MM SR 102

ZANIMLJIVOSTI

 • Čuvena Đokonda, nastala najverovatnije 1505. ili 1506. godine, nalazi se danas u Luvru
 • Leonardo da Vinči, rođen 1452, se aktivno bavio slikarstvom sve do svoje smrti 1519. godine
 • Martin Mystere opisuje Leonarda kao genija: on ne samo što je bio slikar, već i pisac, skulptor, arhitekta, i iznad svega naučnik
 • Nema nikakve sumnje da je ovaj genije bio naučnik i to daleko ispred svog vremena. U Leonardove pronalaske ubrajaju se i helikopter i podmornica, čiji su crteži sačuvani, samo njih da navedem za primer
 • Ipak, da je Leonardo da Vinči i otac crtanog (animiranog) filma, više je nego fantastična Ferrandinova pretpostavka;)
 • Dobar deo ove priče se odvija između Milana i Lombardijskih seoskih predela. Svojevrsni uvod u ciklus Italijanskih misterija
 • Osmeh iz prošlosti je drugi i poslednji Deiddin rad na Martinu (prvi je bio #73-74 Intrigo a Pechino/VLMS #71-72 Intriga u Pekingu, u saradnji sa Castellijem). Tragično je izgubio život marta 1990.
 • Na strani 2, #101, u rubrici Tajanstvena pošta objavljen je i lep poslednji pozdrav od Deidde
 • Druga vinjeta na strani 82, #101: nacrt tajanstvenog predmeta koga smo prvi put videli na poslednjoj strani kratke priče (videti prvu recenziju), je ponovo tema pronalaženja
 • Strana 86, #101, jedan od plaćenih ubica (ili bi barem to trebali da budu), Bull ubija vreme čitajući The Incredible Hulk/Neverovatnog Hulka
 • Strana 94, #101, na ulicama Milana nalazi se razapeta reklama za rok koncert, ali kakav! „Live Rock al Palatrussardi: Il Grande Blek e Big Fats Mama/Rok uživo na Palatrussardiju: Veliki Blek i Velika debela mama“:))))
 • U poslednjoj vinjeti, na strani 98, #102 Martin nam najavljuje skorašnji susret sa Dylanom Dogom (ova priča je u Italiji objavljena avgusta/septembra 1990, a Poslednja stanica Užas, oktobra 1990.)

Na Martinovu adresu iznenada stiže paket sa, kako se ispostavlja, originalnom Mona Lizom, doduše sasvim različitom od one koja se čuva u Luvru. Slika, koju je poslala kćerka pokojnoga Martinovog profesora Baretta, prelepa i zavodljiva Rita. Slika, koja kako reče profesor na samrti nosi veliku opasnost! Koju, to je već na Martinu da otkrije. Međutim, da sve ne protekne tako glatko potrudio se i izvesni pasionirani kolekcionar umetničkih predmeta, nekakvi Loberg. S obzirom da pare za njega ne predstavljaju nikakav problem, Loberg će pokušati da se dočepa i ove Mona Lize ne pitajući za cenu.

Put nas potom vodi i do San Franciska, gde Martin i Java završavaju u kućevnom pritvoru, pridruživši se prelepoj Riti. Ne imajući kud, detektiv nemogućeg pristaje da izvrši razmenu sa Lobergom: slika za slobodu. Konačno napolju, naša četvorka ima vremena da smisli plan kako doći do tog predmeta, koji je opet tako opasan. Put ih vodi do Milana, i profesora Abbatija, koji im može pomoći u rešavanju ovog slučaja.

Međutim, profesor Abbati kazuje našim prijateljima da je on nekih tri godine ranije od izvesnog seljanina dobio nacrt tajanstvenog predmeta koji je pripadao da Vinčiju (vidi poslednju rečenicu prethodne recenzije), ali da o Mona Lizama nema pojma. Ali ako on ne zna, zna isti seljanin, koji nešto kasnije pripoveda Martinu da je profesoruu Barettu prodao sliku za velike pare. Doduše, našemu je detektivu već ranije pala na pamet (suluda) ideja da su taj tajanstveni predmet i druga slika Đokonde u vezi. Da bi potvrdio svoje sumnje, odlazi u obliznji romanički zamak iz XIII veka, u čijim temeljima, koji se nalaze u pećini ispod zamka, je pronašao tajnu da Vinčijevu laboratoriju. I gle, tamo su i tajanstveni predmet (kaleidoskop) i 20!!! Đokondi. Leonardo da Vinči, veliki genije je pronalazač ničega drugoga do crtanog (animiranog) filma! Da se ubaci malo dramatike, Loberg sa svojim plaćenim psima upada takođe u laboratoriju, ali pre nego što će se dočepati neprocenjivoga blaga, dolazi do samospaljivanja automata i slika.

Velika opasnost! Koja je to velika opasnost na koju je Leonardo da Vinči još u kratkim pričama upozoravao da vreba od njegovog otkrića? I zbog koje je ovaj pronalazak držao u tajnosti? Zbog toga jer je isti Leonardo, osim što je bio veliki pisac, umetnik i naučnik, umeo da vidi dalje od svog nosa. Shvatio je kakvu opasnost nosi objavljivanje njegovoga otkrića. Opasnost od... reklama!!!

Izuzetna priča ispričana od Ferrandinija. Od početka do kraja je zanimljiva, bez padova u scenariju. Može biti da je autor uneo malkice više melodramatike u priču, možda je malo preterao u kreiranju loših momaka koji su sve samo ne to (isuviše nesposobni za ovaj posao), ali sve u svemu jako zanimljiva epizoda. Pride, Ferrandini je iskoristio ama baš sve moguće elemente iz kratkih priča, tako da Osmeh iz prošlosti nije tikva bez korena, naprotiv. Ovo je klasičan primer kontinuiteta, makar se isti odnosio na sveščicu koja sa SBEom nema ama baš nikakve veze (khm, Beretta bi imao šta da nauči iz ovog primera). Jedino što manjka ovde je crtež. Sve, sve, ali da je Deiddin crtež praznik za oči kako je u posmrtnom govoru nepoznati autor napomenuo, teško. Istina, o mrtvima sve najbolje, ali ne valja baš ni preterivati. Žali Bože što se jedan mladi život ugasio pre vremena, ali nešto nisam siguran da je Deiddin odlazak ostavio fanove Mma u stanju šoka. Nisu baš svi talentovani kao Alessandrini, Ricci i ini...

Naprijed

MM LIB 62 Crna piramida

MM LMS 100 Nekronomikon

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Mailman

  Ukupna ocjena 77%

  9, 9, 5, 8

  Neočekivano simpatična priča sa odličnim raspletom. Leonardov izum je ovdje prikazan, iako šaljivo, ipak dostojno i logično (za razliku od tretmana koji je Tesla dobivao - brr...). Jedino što stvarno ne volim je Deiddin crtež.
  30.11.2005
  10:07:00 sati
  Mailman
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 73%

  9, 8, 4, 10

  U vrijeme kad sa nestrpljenjem očekujemo izdavanje MM Giganata od strane Libellusa,ova recenzija je došla kao poručena.Radi se o još jednoj u nizu legendarnih epizoda omiljenog mi junaka,koja ostaje u sjećanju nakon samo jednog čitanja.Oduvijek me fascinirao Leonadro DaVincu(posebno sad u zadnje vrijeme kad se pojavio DaVincijev kod)te njegova genijalnost,mada,nije mi baš najjasnije zbog čega se već stoljećima diže tolika bura oko zagonetnog osmjeha Mona Lise.Mislim,jest zanimljivo ali da je baš toliko...Kod samod scenarija nemam većih zamjerki,priča ide dobro i čita se u jednom dahu.Volim epizode gdje se pomoću zagonetnih starih zapisa traži blago ili neki drugi predmet a ova je baš takva.Malo me iritiraj ona dva bandita i njihovo stalno pojavljivanje a plač kod onog kolekcionara kad dobije sliku je,vjerujem,identičan kao kod sakupljača ZS/LMS koji u jednom danu dobiju glancere ZS 13 i LMS 4.Jedini,ali zato veliki minus kod ove epizode je crtež,koji je jednostavno - nezadovoljavajući.POsebno me živcira kako je crtan jedan od dvojice bandita.Mislim,ne znam što znače one točkice po njegovom licu i rukama?Da ne govorim kako crtač nije bio sposoban bar korektno kopirati Mona Lisu.Čisti amaterizam.Nedostojno tako dobrog stripa kao što je Marti.Naslovnice su nešto sasvim drugo.Meni možda najdraže kad je MM u pitanju,a posebno mi se sviđa ona prva gdje Leonardo "crta" Martija i Javu.Genijalno.
  30.11.2005
  12:21:00 sati
  Aco
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  prije čitanja sam pomislio da če biti odlična epizoda,ali joj kvare prosjek loš crtež i prilično tanka priča iako samo ime leonarda garantira odličnu epizodu...
  17.12.2005
  10:23:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 83%

  10, 10, 5, 8

  Budući da mi se, većinom, ne sviđaju priče koje nije pisao Castelli, nisam puno ni očekivao od Ferrandina, kad ono; iznenađenje. Priča savršena, scenarij uzbudljiv i nepredvidljiv. Da nije nesretnog crteža (na kraju ispalo da  je Deidda stvarno (bio) nesretan), ovo bi mi bio jedan od boljih Martija uopće, ali i ovako je pri vrhu.
  15.02.2008
  00:02:00 sati
  Spock
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Ovu priču sam prvi puta pročitao odmah nakon što ju je izdao Dnevnik...zanimljivo je to da sam nakon 25 godina zaboravio cijelu priču,ali u dobrom sječanju mi je ostala frizura (takozvana "talijanka") jednog od dvojice negativaca koji se pojavljuju u ovoj epizodi...inače radi se o jednoj simpatičnoj pričici koja ni trena ne zamara nit posustaje do samog završetka.
  08.03.2014
  11:21:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Vrlo dobra priča, u stilu klasičnih iz početka serijala.  Radnja je dinamična i zanimljiva. Crtež mi je dobar. Smeta mi jedino klasičan kraj kada se kao i obično kod Martija sve uništava. Ovog puta iznenadni požar uništava sve slike Mona Lise. Ova jedna te ista fora na kraju mi je več glupa.

  05.06.2014
  11:32:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 5, 9

  Simpatična epizodica, ali i (po)prilično neozbiljna. Priča koja bi se svojim duhom i izvedbom uklopila u specijalce. Simpatični su mi likovi dvojice "opakih" kriminalaca, ali njihov šef je bezveze. Leonardo je izumio crtani film kako bi reklamirao svoju tvornicu perika!? Ne mogu si pomoći, jednostavno mi je to previše, kao nekakva sprdnja. Crtež među najgorima u serijalu. Naslovnice među najboljim Alessandrinijevim.

  26.08.2014
  14:06:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Dosta šašava epizoda.

  04.10.2014
  11:45:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Giuda Ballerino

  Ukupna ocjena 83%

  9, 10, 6, 8

  Briljantno, genijalna ideja i scenarij, sve tece glatko, ko po ulju. Svidja mi se jako ovaj autor koji je poslije i glavni krivac sto njegove tri Dylanove price nisu mogle biti ovjavljene od strane Ludensa, jel? zbog spora sa SBE-om

  16.12.2014
  01:10:00 sati
  Giuda Ballerino
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 79%

  9, 6, 8, 10

  Sve u svemu zabavna epizoda, u kojoj su me se obje naslovnice dojmile! Crtež solidan, odgovara i MM-u, a i priči. Priča je lagana, intrigantna, s popriličnom dozom humora. Kao mali imao sam oba nastavka u LMS - ne sjećam se da sam čitao. Ne znam zašto!? Vjerojatno mi je bilo prekomplicirano...

  09.10.2015
  13:51:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  Priča je vrlo zanimljiva. Negativac ima sasvim drugačiji stav riješavanju problema (bez previše nasilja). Onaj seljak i dva negativca-pomagaču su bili zabavni sa svojim upadicama. Vožnja po Milanu jako dobro pokažuje kakva je ženska vožnja. :)

  Crtež mi je bio pristojan i nisam toliko alergičan na njega.

  03.11.2015
  23:45:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 68%

  9, 9, 2, 8

  I opet na vrhunsku priču bačen loš crtež.

  12.07.2019
  11:54:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2260
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2234
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2233
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1991
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum