Detektivi nemogućega

Martin Mystere

MM MX 3a | 130 str.

Čudan san i još čudniji telefonski poziv u Martiju bude stare duhove, te ponovo okupljaju njega i njegovo srednjoškolsko društvo radi ubijanja demona na kojeg su svi zaboravili...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 8

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • "Detektivi nemogućega" - Vrilova moć
    MM MX 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Detectives dell''impossibille\Il Potere del Vril
    MM MAXI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča iz ovog maxija je u Italiji izašla u junu 2006. godine, dok je kod nas izašla sa 3 i više godina zakašnjenja.
  • Crtač ovog broja je takođe i crtač ilustracije na pozadini knjiga biblioteke Martin Mystere u izdanju Libellusa.
  • Saznajemo da su Ljudi u crnom svuda prisutni, čak i u školama.
  • Strana 66, kaiš 1; poster Frankensteina; kaiš 2; posteri Betmena i X-Men-a. Strana 70, kaiš 5; poster Popaja. Strana 76, kaiš 4; Marti nosi knjigu “Neznanje sveta”, koju je napisao Vinsent Von Hansen, njegov saputnik u traganju za izvorom mladosti, drevnim robotima u Japanu, drevnim civilizacijama i finala “Odbrojavanja” (priče “Čovek koji je otkrio Evropu”, “Putovanje u budućnost”, "Potopljena piramida" i “Odbrojavanje: minus jedan”).
  • Ideju o drevnoj masci koja je u stanju da utiče na onog ko je nosi, Russo je pozajmio iz filma “Maska”, sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi. Također nalazimo brojne elemente iz romana "It" Stephena Kinga.
  • Časopis “Weird tales” je zaista izlazio sredinom prošlog veka u Sjedinjem državama.
  • Java i Diana se u ovoj priči uopšte ne pojavljuju!
  • Naslovnica nema veze sa vezom, jer izgleda kao da Adam i Korg napadaju naše omiljene likove :) .
  • Iako smo ranije saznali da je Marti svoje “zvanje” ukrao od Orloffa, sada vidimo da ga je tako prozvala novinarka.

Jeste li se ikad zapitali kakav je naš dobri stari stric Marti bio kao srednješkolac? Povučen, nestašan, štreber, jockey... Ja sigurno jesam, i uvek sam ga zamišljao kao povučenu bubalicu sa naočarima za koga su devojke misaona imenica. No, ova epizoda nam daje skroz drukčiju sliku.

Alessandra Russa smo na ovim prostorima dosad videli u samo jednoj priči, “Trinaesti znak” (objavljenu čak dvaput na ovim prostorima”, a sada smo u novom maxiju dobili dve nove. I to kakve! “Detektivi nemogućega” nije priča koja će se naći na top 10 listama, ali je zasigurno u rangu istih jer prosto pleni svojom nepretencioznošću. Struktura priče neodoljivo podseće na “Ono”, Stivena Kinga. Russo je odatle pozajmio par elemenata, kao što je skupina od šestoro mladih ljudi, od kojih je jedna devojka, činjenica da svi zaboravljaju jedni na druge... No ni to ne kvari originalnost ove priče. Prvi put vidimo Martija iz ovog ugla, njegov pogled na svet (koji se i ne razlikuje od današnjeg), kao i njegov put ka postanku “Detektiva Nemogućeg”. Bitan element ove priče je i Martijev otac, Mark Mystere. Vidimo da ga je on naučio da bude oprezan, i da je on usadio “crv sumnje” u Martija. No, kasnije to iznenada prestane. Tada je Mark pristupio “Ljudima u crnom”, te shvatio da se ono što je Marti dosad naučio kontradiktorno njegovom sadašnjem razmišljanju, i da se to mora promeniti.

Martijeva škola je ono što bi i očekivali iz obične škole u 50-im godinama (samo što ovu vode “ljudi u crnom”). Imamo nasilnika, geekove, i, naravno, devojku zaljubljenu u glavnog junaka. Marti prvog isprebija, a sa ostalim oformljuje “Detektive Nemogućeg”. Ta vrlo čudna družina dolazi u sukob sa drevnim prokletstvom, maskom koja se obraća Martiju tokom školskog izleta. Posle ubistva u muzeju u kom je maska bila izložena, “detektivima” postaje vrlo interesantna, naročito nakon što im Marti ispriča svoje iskustvo. I tako kreću u borbu protiv istog. Sam sukob sa čudovištem iz maske je naivno, strah i trepet njujorškog Meta je savladana kao kakav dečiji džeparoš. No, ako ste mislili da je naivnostima došao kraj, varate se. “Onaj koga je Marti isprebijao” se vraća, sa sve maskom i onom što uz nju ide :). I opet, obračun sa demonom se rešava pomoću Martijevog trećeg oka, koje ne prestaje da iznenađuje, te saznajemo da može da reprudukuje simbole koji anatemišu :). Poslednje strane stripa vrište patetiku, čovek se vraća svojoj detinjoj ljubavi, nakon traumatičnog iskustva koje mu poručuje da je život kratak. Romaninijev crtež je odličan, moram reći da mi je odmah ispod Alesandrinija, iako ima boljku da face crta pomalo izobličeno. Naslovna strana stripa je po meni epic fail, jer je skroz promašena poenta i od ove mi je gora samo naslovna “Ksanadu”-a.

Ovaj strip ima dosta nelogičnosti: što lokalnih (kako se demon održao unutar čoveka, ako je on bio udaljen od maske? Ako je Marti rođen 1942., a ovaj događaj se zbio pre oko 30 godina, kako je on tad imao samo 16? i sl.), što globalnih (saznajemo da je Martijev otac nekada bio pun ljubavi, a ne udaljen kakvim se dosad predstavljao, da je nadimak “Detektiv nemogućeg” dobio od novinara, a ne od Orloffa...). Ali i pored tih nedostataka, ova priča je jedna od najboljih priča u poslednje vreme.

Naprijed

MM MX 2c Biblioteka u pijesku

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 57%

    4, 7, 6, 6

    uH, tako me je tijekom čitanja vuklo na It Stephena Kinga, od ponovnog proživljavanja strašnog događaja iz mladosti, kluba luzera koji se nakon dosta godina opet sreću da bi riješili stvar iz prošlosti (ovdje ljubitelja misterija no svejedno "drugačijima"), entiteta koji može projicirati strahove pojedinaca s kojim se suoči itd. Samo što je ovdje glavni nemezis maska, a u pozadini sumerski demon; dok je u It-u bio klaun, a u pozadini demonski pauk s velikom moći opsjene...

    Povijest nadimka "detektiv nemogućeg" je nanovo objašnjeno, no više-manje se slaže s poviješću tog nadimka. Čak smo počašćeni s rijetkim trenucima okupljanja cijele obitelji Mystere... Dobra pričica o mladosti glavnog junaka koja tijekom radnje posjećuje pojedine važne dijelove utemeljenog MM univerzuma - nadimak, ljudi u crnom, odnos s ocem koji se kasnije "prodao" crnima, te misterija.

    12.02.2010
    15:53:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    potpisujem ono što je deecay rekao o epizodi iako se meni više svidjela . Pohvale za genijalnu naslovnicu koju je Alessandrini odlično dočarao stapajući radnju dviju epizoda

    12.02.2010
    17:04:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 6, 3

    Loše, loše. Puno nelogičnosti i gluposti, kao da čitam nekog novijeg DD-a.

    Sličnost sa It Stevena Kinga je i više nego očita.

    Kakva je ovo zaboga naslovnica?

    14.02.2010
    11:12:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 40%

    3, 1, 9, 1

    Ditto.

    15.02.2010
    20:29:00 sati
    Opti
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    Meni ovo miriše na početak nekakve mini-serije o Martinovoj mladosti. Ideja nije loše, ali je razrada kriminalna, posebno konačni obračun sa maskom. A oko same maske, mislim da na kraju ni samom scenaristi nije bilo jasno što je htio s njom i kako se održala kroz svo to vrijeme. Crtež je korektan, vuče malo na Filippuccija a naslovnica je dobar polušaj da se stope 2 priče iz ovog Maxija..Interesantno zbog ideje i činjenice da se Java uopće ne pojavljuje, ali ipak nedovoljno dobro za prolaznu ocjenu (baš kao i prošli Maxiji). 

    19.03.2010
    21:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Russo je ovo vrlo dobro odradio. Tribala je jedna ovakva priča o Martinovoj mladosti da se unese malo živosti u serijal. Bit ove priče nije maska ni taj traljavi obračun na kojeg svi imaju zamjerke. Pa ta spodoba je tu samo da bi se Martin i ekipa imali čime pozabaviti. Ona nije važna ni 5% u ovoj priči i na nju nisan ni obraća preveliku pažnju. Važna je Martinova osobnost, njegovo shvaćanje svijeta dok je još bio dječak, borba protiv nametnutih mišljenja i pravila i rušenje tog sustava, radoznalost te njegov odnos s ocem koji je imao poseban značaj u cijelom tom Martinovom oblikovanju. Russo je lipo ušao u bit samog Martina, ali u samoj razradi ipak fali par stvari. Crtež je fenomenalan, prepun detalja i precizan, mnogo bolje od onog pokušaja kopiranja iz 29. veljače. Naslovnica također vrlo dobra.

    19.03.2010
    22:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Usprkos očiglednoj neorginalnosti,možda bi strip u konačnici ispao puno bolji da nema bezveznog i nemaštovitog vrhunca i raspleta,suočavanje sa strahom me podsjeća na slabije Dylane.Također mi se čini da su događaji u sadašnjosti bespotrebni,mislim da bi efektnije bilo kada bi sve ostalo na prošlim događajima,bilo bi manje stranica i nebi ličilo na kopiranje Kinga.Ipak,strip ima nekoliko zanimljivih scena koje valja spomenuti:scenarist je malo bocnuo američko školstvo i samu ameriku;u njihovim školama nema mjesta sumnji,"alternativnoj povijest",sve što piše u udžbenicima je istina,drugi put je bocnuta amerika u tekstu jer putovanje dvoje maloljetnika suprotnog spola izazvalo skandal u SAD-u.Drugo je odnos Martyja i oca,mislim da je izvrsno odrađen,pritom mislim na sljedeće:puno prije susreta sa tim nekim demonom iz muzeja otac mu kaže kako se mora znati boriti u životu jer će mu kada tad netko htjeti nametnuti vjerovanja i da će onda morati braniti svoje ideale pa makar silom.Kasnije je otac upravo postao taj koji mu je nametao svoju volju(oko zanimanja,škole itd.)ali Marty je upamtio njegove riječi i borio se.

    18.07.2010
    15:33:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    20.07.2010
    23:40:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Odustao sam od čitanja MM regularnih epizoda prije godinu dana, ali mi je ostalo u navici da kupujem i čitam maxije i Specijale. Epizoda je slaba, a i sam način rješavanja konflikta s demonom iz maske je nemaštovit.

    03.01.2011
    00:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Dobar početak, soldina razrada, zbrzan i prilično tanak kraj ...

    14.07.2011
    20:31:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 7, 5

    Da, i mene je podsetio pocetak na "It" :)))

    Prva ima finu fabulu. A onda i katastrofalnu zavrsnicu. 

    A drugu nisam mogao dalje od 10. strane :)))

    21.08.2012
    13:57:00 sati
    zovko
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 4, 2

    05.10.2012
    15:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Simpaticna epizoda, samo je kraj pomalo glup sa tim trecim okom, kome pade na pamet da ga izmisli?!

    27.08.2014
    10:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Sviđa mi se ideja za priču, pripovjedanje sa vraćanjem u prošlost, klub šest srednjoškolaca koji se bave misterijima.. Sviđa mi se i kako je prikazan Martinovom odnos sa ocem.. Crtež je super, jako dobar.. Naslovnica mi isto ima prođu, kombinacija dviju epizoda iz maxija, mada je mogla ta ideja biti puno bolje prikazana..

    Ne sviđa mi se naivnost epizode, pa ta cijela priča sa maskom.. Dosta naivno i nelogično..Ne sviđa mi se završetak priče, Martinovo treće oko.. Da se mene pita odmah bih to izbacio iz serijala.. Glupo rješenje na kraju svega..

    Sve u svemu, epizoda po meni ma više prednosti nego nedostataka  :)

    04.04.2015
    12:33:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nezahvalno je raditi epizode koji se dotiču ili su bazirane na prošlosti junaka, ali ovo nije loše, čak ima i zaokruženu suvislu pričicu.

    05.07.2019
    16:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1492
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 583
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1492
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum