Deset zagonetki za deset gradova

Martin Mystere

MM SA 55/56 | 96 str.

Nakon jednog predavanja u «Klubu Enigmi» Martinu Mistereu prilazi Oliver Mac Dermott tražeći pomoć pri rješavanju zanimljivog slučaja; njegov stric Archie, veliki zaljubljenik u zagonetke, nedavno je preminuo te ostavio svome nećaku veliko nasljedstvo koje će dobiti pod uvjetom da riješi deset zagonetki razasutih po cijeloj Europi i to u roku od trideset dana, ili će u protivnom nasljedstvo završiti u rukama rodjake Kilde. Naravno da će se pohlepna Kilda itekako potruditi da onesposobi Olivera u rješavanju zagonetki…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 43%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*5

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Deset zagonetki za deset gradova
    MM SA 55
  • Šifrirana staza
    MM SA 56

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Dieci enigmi per dieci citta'
    MM SR 189
  • La pista cifrata
    MM SR 190

ZANIMLJIVOSTI

  • ovo je nakon «Mistrerija Borisa Grigova» (SD #35) druga priča napisana od strane supružnika Enrica bagnolija i Renate Pfeiffer
  • str 33; za vrijeme ručka u hotelu «Cala di Volpe» u Porto Cervu Oliver primjećuje Juliu Roberts i Mela Gibsona koji sjede nedaleko od njih
  • 200 000 dolara koje Martin na kraju dobiva od Olivera kao naknadu za dobro obavljen posao planira biti potrošeno na plaćanje Himyaritskog kipića koji je Java kupio na aukciji u prošloj epizodi «Kraljica od Sabe»

Ova epizoda pati od boljke koju nažalost počesto vidjamo, ne samo u stripovima, nego i u mnogim filmovima, knjigama i sličnim kreativnim uradcima a radi se o tome kako ideja, koja možda osmišljena na sasvim solidnim temeljima, biva uništena kada autor koji i sam jedva da ima smisla za humor, pokušava tu ideju prezentirati u obliku duhovite i zabavne priče.

Solidni temelji su dobru priču su tu; Oliver Mac Dermott će se uz pomoć Martina i Jave upustiti u jedinstvenu avanturu odgonetanja desetak zagonetaka nametnutih od strane pokojnog ujaka, zaljubljenika u anagrame, rebuse i slične odgonetaljke, a nagrada za uspješno rješavanje je poveće nasljedstvo od 3 milijuna dolara. Ali tu je i druga strana priče; ako ne uspije riješiti zagonetke u zadanom vremenu, Oliver ostaje bez nasljedstva i cijela suma odlazi u ruke rodice Kilde. Kildi će, naravno, biti u interesu da Oliver nikako ne uspije riješiti zadatak, te stoga sa svojim priglupim suprugom Malcolmom planira načine kako na sve moguće načine onesposobiti Olivera. Kilda i njezin «budalino» Malcolm djeluju kao da su ispali iz loše režirane komedije; cijela epizoda je zapravo prošarana njihovim bezuspješnim pokušajima da likvidiraju Olivera i prigrabe sebi nasljedstvo. Ali gegovi koje autori Bagnoli & Pfeiffer u tu svrhu koriste a koji valjda služe kako bi cijeloj ovoj avanturi podarili humorni štih u krajnju su ruku zastarjeli i već odavna pregaženi. Snajperist koji cilja žrtvu a koja se u onom kritičnom trenutku sagne te je metak promaši, pa nije li to već kako bi englezi rekli «the oldest trick in the book»? A teški nakovanj koji nespretnim rukovanjem padne Kildi ravnu na nogu, nije li to geg primjereniji Mikijevom Zabavniku nego jednom stripu kao što je Martin Mystere a koji se dići time da je ipak u neku ruku intelektualan? Zar su na takav patetičan i infantilan način autori pokušali u čitatelja izazvati smijeh i zabavu? Ili je možda ova epizoda zapravo namijenjena mladjima od sedam godina? Bah, a najžalosnije od svega je da je to zapravo sve što nam ova priča cijelo vrijeme pruža.

Martin, Java i Oliver putuju cijelom Europom rješavajući pomalo banalne i ne naročito inteligentno sklepane zagonetke a daje nam se pobliže i uvid u Oliverovu ličnost kao nepopravljivog ženskara što će mu se na samom kraju u jednu ruku i obiti o glavu. Priča, osim što pati od prevelike porcije neprobavljivog humora te čak i vrijedja inteligenciju čitatelja, prema kraju postaje sve više i više predvidljiva te začinjena sa podosta nedosljednosti, promašenih digresija i pogrešaka u naraciji. Tragičan je ovo, pa čak i degradirajući pokušaj stvaranja od jednog serijala ono što taj serijal nije. Nemojte me krivo shvatiti, «Deset zagonetki za deset gradova» se lako čita, nije zamorno, niti, kako to ponekad biva, pretrpano povijesnim činjenicama koje ponekad zaguše čitatelja. Nije to djelce koje zahtijeva puno od čitatelja, ali mu samim time, prema načelu reciprociteta, niti ne pruža previše. A «štovanim» autorima ove nepodopštine, supružnicima Bagnoli & Pfeiffer mogu ovako, na kraju recenzije, samo sarkastično dobaciti; Get a life! :(

Naprijed

MM SA 53/55 Kameni sarkofag

MM SA 57/58 Slučaj Majorana

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 1, 7

    Od cuvenoga Bagnolija/Henryja/Seronje se nista bolje nije moglo ni za ocekivati. Niti je prica originalna, niti je kako kiky kaza za Martina, sve sa bezuspesnim pokusajima da se ona svede na jedu zabavnu epizodicu, a uz crtez koji je bolje ne komentarisati (ocena za isti valjda govori sve). Mada, mogu da se kladim da ce nasi Slovenci dati desetke;) Zali Boze sto sam svoj jubilarni, 100-ti, komentar protracio na Bagnolija i Pfeiferovu...
    10.08.2005
    14:07:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 6, 6

    loše, dosadno, presmiješno čak i za predškolski uzrast.
    12.08.2005
    00:18:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pošto mislim da se ono Slovenci odnosi na moju malenkost, usudiću se da glasam u skladu sa svojom reputacijom.

    Šala, još nisam pročitao ovu epizodu, tako da su ocene samo replika na gornji komentar ;-)
    12.08.2005
    08:25:00 sati
    tantus
    uredi
  • big joco

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    hmmm
    13.08.2005
    04:16:00 sati
    big joco
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 36%

    6, 2, 2, 6

    Kao što kaže recenzent,temelji za dobru priču su sasvim solidni ali je izvedba kriminalna.Plus za pojavu Postojne i za nekoliko (dosta šturih)zanimljivosti o gradovima kroz koje idu Marti i ekipa i to je ujedno sve što je vrijedno spomena.Zagonetke su nevjerojatno glupe a i njihovo rješavanje je u sličnom tonu.Kilda i onaj njen su totalno promašeni likovi koji počnu nervirati već nakon nekoliko pasica a nažalost pojavljuju se kroz cijelu epzodu.I ti kao neki gegovi sa njima su promašaj.Bagnoli je dno.Očaj.Tragikomedija.I kao scenarista a posebno kao crtač.Dok krajolici i Kildina guza(posebno je zgodna u bikiniju) još nekako mogu proći,njegovi su likovi nešto najgore što sam vidio kad je Bonelli u pitanju.Što se POstojne tiče,lijepo je otići i provozati se vlakićem,ali puno su ljepše Škocjanske jame(vrlo blizu Postojne) pa zato svima preporučujem da ih(ako još niste)svakako posjetite jer ćete se 100%oduševiti.
    13.08.2005
    23:54:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 4, 7

    Pa, može proći. Malo Evrope. Zagonetke su nekakve čudnovate i priča nije ništa posebno, ali je dražesno. U Postojnskoj jami sam bio u osnovnoj, ali se ne sjećam lijepe Vesne, valjda me ženske tad još nisu zanimale, a možda tad još nije ona ni tamo radila. Prva naslovnica je super, ali druga (koja fali u recenziji) kvari prosjek.
    14.08.2005
    11:25:00 sati
    stinky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 45%

    7, 4, 3, 3

    Nepretenciozno, na momente zabavno, na momente baš i ne. I naravno loše nacrtano. Bitno je da kao i svaki MM i ovaj ima moralnu pouku - pazite se Slovenkinja! ;)
    17.08.2005
    08:56:00 sati
    Djole
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Prosječna priča.
    19.08.2005
    16:24:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Zabavna i lako čitljiva epizoda.Nije slučajnost šta je prikazana netrpeljivost Kilde i Malcolma budući da su scenarij pisali supružnici.Inače zagonetke su zahtjevale veliko poznavanje povijesti i zemljopisa pa su malo osobitije a same brojeve nije bilo teško pogoditi.Crtež je prosječan a naslovnica je vrlo dobra.Sve u svemu solidno.
    22.08.2005
    10:52:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    4, 2, 2, 7

    "There is nothing more terrifying than attempting to make people laugh and failing", kaže Woody Allen u jednom od svojih filmova. Bagnoli je baš to uspio izvesti u ovoj epizodi. Uzeo je izlizani koncept trke za nasljedstvo i "ukrasio" ga scenarijem punih grozomornih gegova. Jedini razlog za ponovno čitanje ovog stripa je želja da se proputuje Europom bez da se guzicom maknete iz naslonjača u dnevnoj sobi, što možete i gledajući putopisne emisije Gorana Milića na TV-u. Vjerujte, puno bolja solucija.
    25.08.2005
    18:26:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odličan Martin.Najviše mi se dopada što je radnja u Europi.
    26.08.2005
    15:19:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 5, 10

    Možda najgora Martijeva "pustolovina" dosad... Ovakve stvrai treba zabraniti. Nije čak ni duhovito.
    31.08.2005
    10:58:00 sati
    tom1979
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 2, 8

    Jedna od onih priča, ali i crteža, kojima se pravi "Martijevci" ne ponose, a kolekcije i ljubavi radi ipak kupuju i šutke pospremaju na police...
    11.09.2005
    00:22:00 sati
    Leka
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    loše,loše
    11.09.2005
    14:17:00 sati
    manhunter
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    6, 9, 6, 4

    Strip mi je jako smiješan, a zagonetke su na visini zadatka.
    20.09.2005
    07:49:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kao Slovenac, moja državljanska dužnost je da ocijenim ovaj strip sa 100%. Postojna u MM stripu! Ovo nam je bila glavna novost mjeseca.
    29.10.2005
    03:22:00 sati
    Jackson Trbosjekson
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    10, 10, 1, 6

    Priča stripa mi je prva liga.Jako volim Martina Mysterea,ali nisu mu sve epizode jedako dobre.Crtež je jako loš i on je jedan vrlo veliki minus.Naslovnica je dobro nacrtana,ali nema veze sa pričom i zato sam smanjio ocjenu.
    29.10.2005
    09:16:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pa da još i ja obavim svoju patriotsku dužnost - 100%
    21.11.2005
    12:46:00 sati
    Deckard
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 67%

    4, 7, 8, 10

    Kad se radi MM epizoda koja je zafrkancija, onda se to radi ovako, a ne pod krinkom intelektualnosti u stinkerima kakvi su "Car Demon" ili "Djevojka iz torte". Epizoda je, naravno, blesava, ali ni jednog trenutka ni ne pretendira na više od toga. Ne volim baš Bagnolija, ali su ovdje eksterijeri jako lijepi. Luckasto i opuštajuće.
    03.04.2006
    09:17:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 3, 6

    Taj Bagnoli nije normalan. Imamo deset bezveznih, nemaštovitih i nimalo duhovitih zagonetki koje doslovno graniče s ludilom. Već me nakon dva grada počeo oblijevati znoj od muke. Jebote, svaki grad je isti, samo se lokacija mijenja. Ne pamtim toliko djetinjastog i napornog teksta. Da skratim, strip je namijenjen za retarde.
    22.08.2008
    20:12:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 27%

    3, 2, 3, 3

    Jezivo dosadna, gnjusno loša, infantilno ne-smiješna i ogavno naškrabana epizoda (sa totalno promašenim naslovnicama). Ako sve to zaobiđete, možda ćete čak moći uživati u sitnicama kao što su Postojnska jama, ili pak cameo uloge legendi europskog filma - Totòa i Jeana Gabina (a lako moguće još i nekih, no tko ima volje toliko pažljivo čitati ovo sranje).
    14.09.2008
    03:10:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 32%

    3, 2, 3, 8

    Ajoj, koja grozna epizoda. Zagonetke su bezvezne, ali najlošije od svega toga je taj užasni humor star k'o Biblija. Katastrofa. Jedino su naslovnice O.K. 
    07.07.2009
    17:10:00 sati
    Death
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Najgore od najgoreg.
    24.10.2009
    00:26:00 sati
    farrar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Pa ideja je ok, a ni scenarij nije loš.

    28.07.2010
    12:49:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    6, 5, 4, 6

    Ne baš uspio pokušaj stvaranja jedne komične, zabavne i neobavezne epizode. Ideja je zanimljiva, priča zabavna i nije naporna za čitanje, ali sve drugo je teški promašaj. Ovdje prvenstveno mislim na crtež, glup humor začinjen gegovima iz crtića, a posebno na većinom loše, bezvezne i katastrofalno nacrtane likove. Unatoč svim nedostacima, mislim da je glavni problem crtež i da bi s boljim crtačem od ovog scenarija nešto i bilo. Bagnoli s ovim još jednom dokazuje da je uvjerljivo najgori Bonellijev crtač.

    18.10.2010
    21:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ptočitao prije nekoliko godina, tada mi je bila odlična epizoda, ali sada kada sam pročitao ranije Martijeve epizode, ne ispada tako dobra. :D :D

    Al ajde, evo stotka za susjede Slovence ;)

    11.07.2011
    03:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 40%

    3, 4, 3, 10

    Bagnoli dimnjačar strikes back!

    08.08.2011
    15:07:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 38%

    5, 2, 4, 5

    Ja zamišljam Enrica Bagnolinu i Renatu Pfeifferer kao Kildu i njezinog «budalinu» Malcolma. Ovo je bilo silovanje. Humor nije ni za Chicov specijal koji mnogi pljuju, a ni crtež.

    19.07.2012
    17:32:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    23.03.2014
    12:14:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 35%

    5, 2, 2, 8

    Loš humor, i loš crtež. Epizoda za zaborav, iako je ideja imala potencijala.

    15.04.2014
    17:49:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Podržavam recezenta i komentare većine kolega.

    04.10.2014
    14:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Solidno, ali na trenutke zamorno i na silu pokusava biti smijesno. Ali ajde ima svojih trenutaka

    23.05.2015
    23:47:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 6, 3

    Najveće zamjerke idu sporednim likovima koji su uniformni i nezanimljivi.

    08.07.2019
    15:57:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 135
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 374
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 492
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1046
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum