Na dvoru kralja sunca

Martin Mystere

MM SA 71 | 139 str.

Martin Mystère i Java rješavaju ljubavne probleme bračnog para Dupont; Luisa, nesuđenog potomka Kralja Sunca, i ljupke mu ženice Solange, koja pak ima fiksacije da je Kim Novak...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 33%

Priča 5

Scenarij 2

Crtež 2

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 40%

P*4

S*3

C*4

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Na dvoru kralja sunca
    MM SA 71

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Alla corte del re sole
    MM SR 205
  • La maschera e il volto
    MM SR 206

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u dva dijela, od travnja do svibnja 1999. godine. U Hrvatskoj izlazi u rujnu 2008. godine kao Strip-Agentov ''dva u jednom'' eksperiment (drugi tog tipa). Pritom je 'izgubljena' naslovnica originalnog broja 206 – ''La maschera e il volto''.
  • Treća (od ukupno četiri) epizode koje su zajedničkim umnim naporom napisali Enrico Bagnoli (aka Henry) i Renata Pfeiffer. Prva je bila MM SD 35/36 ''Misterij Borisa Grigova'', druga MM SA 55/56 ''Deset zagonetki za deset gradova'', a četvrtu još (srećom?) nismo imali prilike čitati.
  • Ponovno se pojavljuje Shirley, unuka Borisa Grigova iz istoimene epizode koju su također napisali Henry i Pfeifferica. Pitanje je samo – zašto?
  • 5. vinjeta na 4. stranici: tko na ovoj Henryjevoj brljotini prepozna Demi Moore, Arnolda Schwarzeneggera, Sylvestera Stallonea i Brucea Willisa, dobije perec s makom od mene.
  • 1. vinjeta na 7. stranici: nakratko se pojavljuju Angie, Dee i Kelly.
  • 3. vinjeta na 11. stranici: referenca na MM SA 66 ''Spektar''.
  • 5. vinjeta na 12. stranici: ''Rien ne va plus!'' odnosno ''No more bets!''.
  • 1. vinjeta na 48. stranici: zanimljiv prijevod Tamare Pliško.
  • 3. vinjeta na 61. stranici: grbovi Kneza od Meyennea i Dauphina of Francuske (francuski: Dauphin de France), to je titula koju su nosili francuski vladari od 1350. do 1791. i 1824. do 1830.
  • 63. stranica: Marti priznaje da je kao klinac bio prisiljen trenirati mačevanje, zbog svojih roditelja. Još jedna priča o nesretnom djetinjstvu.
  • Cannes Film Festival, jedan od najpoznatijih i najprestižnijih filmskih festivala na svijetu. Održava se redovno svake godine od 1946. na ovamo.
  • Planet Hollywood- poznati lanac restorana.
  • Otočje Lérins (francuski: Îles de Lérins), čine četiri otoka nedaleko od obale Cannesa. Najveći od njih je Sv. Margareta (francuski: Île Sainte-Marguerite), na kojoj se nalazi i zatvor Fort Royal u kojemu je jedno vrijeme bio zatvoren čuveni ''Čovjek sa željeznom maskom''.
  • ''Čovjek sa željeznom maskom'' (engleski: The Man in the Iron Mask, francuski: L'Homme au Masque de Fer), je neimenovani zatvorenik koji je za vrijeme vladavine Luja XIV. prokrstario najpoznatijim zatvorima Kraljevine Francuske. Neki izvori tvrde da je zapravo na glavi nosio masku od crnog baršuna, ali je u kasnijim prepričavanjima i iskrivljavanjima originalne priče (francuski filozof Voltaire, pisac Alexandre Dumas, i drugi) gotovo uvijek bio predstavljen sa željeznom maskom na licu, koju bi mu skidali tek povremeno, zbog održavanja osobne higijene. Misterij ČSŽM je i dan danas veoma popularan, a tokom vremena je doživio mnogobrojne literarne i filmske interpretacije. Pravi identitet ČSŽM nikad nije otkriven, mada je najpopularnija verzija ona u kojoj se tvrdi da se radilo o nezakonitom bratu Luja XIV, koji zbog svoje ''plave'' krvi nije smio biti ubijen, ali također nije smio biti javno pokazivan jer bi doveo u pitanje vladavinu svog (polu?)brata. Također, spominje se i mogućnost da se radilo o talijanskom diplomatu i izdajniku Ercoleu Antoniu Mattioliju (također Matthioli, a pokopanom pod imenom Marchioly), koji je sudjelovao u mutnim poslovima prodaje čitavog grada Casalea (Pijemont) francuskim okupatorima, ili pak Eustacheu Daugeru, kapetanu osobne garde kardinala Richelieua, koji je navodno 'sramotno' ucjenjivao osobe na visokim položajima.
  • Luj XIV. (1638. – 1715.), kralj Francuske i Navarre. Poznat pod imenom ''Kralj Sunce'' (francuski: ''Le roi du soleil''), kao i svojoj izreci: "L'État, c'est moi" (engleski: "I am the State", hrvatski: "Država, to sam ja''). Sumnja se da mu je ČSŽM bio polubrat.
  • ''Enrico IV'' (eng. ''Henry IV''), drama talijanskog dramaturga, novelista i dobitnika Nobelove nagrade za književnost – Luigija Pirandella. Glavni si lik, mladi glumac, umišlja da je Henrik IV., car Svetog Rimskog Carstva.
  • Backgammon ili tavla, je igra na ploči za dva igrača. Međutim ovo što u stripu (str. 105) igraju Dupont i Pierre je neka kartaška igra. Znači ili Bagnoli i Pfeiffer pišu gluposti, ili je prevoditeljica nešto pobrkala u procesu prevođenja.
  • Countdown: -8.

Nešto nije u redu sa serijalom koji je svoju posljednju istinski mistereovski dobru epizodu imao još tamo za vrijeme propalog izdavačkog pothvata Slobodne Dalmacije, a nešto sigurno nije u redu sa ljudima koji to kupuju. Give or take nekoliko pristojnih priča, serijal je odavno u kurcu, i to je surova istina, htjeli mi to prihvatiti ili ne. Neki dan mi je to palo na pamet, po prvi puta onako ozbiljno. I prije sam se znao zamisliti nad sudbinom DSSM-a, ali sada sam po prvi puta na sve to počeo gledati pesimistički (neki bi rekli realistično). Nema tih 'boljih' epizoda koje će doći nakon ovog crnog niza, možemo se mi zavaravati koliko hoćemo, ali ovaj je serijal otpuhao svoje otprilike kada je i nesretni Dnevnik otezao papke. Stari reprinti su nam jedini spas.

Luj XIV. (1638. – 1715.), by Hyacinthe Rigaud (1701.)

Ovdje imamo priču u kojoj nema ni m od misterija kojeg treba rješavati, pa se čak i siroti stric Martin nekoliko puta do tamo negdje polovine stripa pita što on tu ustvari radi. Priča o ''Čovjeku sa željeznom maskom'', intrigama na dvoru kralja Luja XIV., zatvorenicima mračnih utvrda, i sličnim stvarima potencijalno može biti vraški zanimljiva... ako je ne pišu Bagnoli i Pfeifferica. Nevjerojatno je kako oni nisu uspjeli ni površinski zagrepsti po svim tim stvarima, nego su se rađe fokusirali na ljubavne spletke i karakterizaciju stvarno scenaristički neprirodno antipatičnog uzurpatora vlasništva (i žene) Luisa Duponta. Kada bi i prešli preko postavke da je moguće da netko sa voštanim licem paradira okolo bez da to itko primijeti, priča bi svejedno bila očajna.

"L'Homme au Masque de Fer", anonimnog autora, iz 1789.

A treba li uopće ulaziti u dublje analize crteža gospodina zvanog Henry? Kada za nečiji crtež kažeš da mu je dobro došla pomoć Paola Ongara (npr. Martinovo lice), onda znaš koliko je sati... Najgore je prošao siroti Java, koji u pojedinim dijelovima izgleda kao čimpanza koja je progutala sobni ormarić (visok 1, 40 m i širok 1, 55 m). Martinovu fantomsku bradu, koja se svako toliko pojavljuje pa opet nestaje, neću ni spominjati.

Château d'If, jedno od prebivališta ČSŽM

I na kraju što reći, ostaje nam jedino da se i dalje nadamo da će jednom možda ipak doći neko bolje razdoblje, i do tada krkamo luksuzne Libellusove reprinte i neobjavljene gigante, a ove od Strip-Agenta (i Veselog Četvrtka) slažemo na policu. Cheers.

Naprijed

MM SA 70 Billikenov povratak

MM SA 72 Satorova zagonetka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 3, 7

    Malkice sam razočaran jer sam mislio da će se ozloglašeni tandem baviti misterijom Čovjeka sa željeznom maskom, a kad ono, tek mali povijesni osvrt na lik i događaj, i "pustolovna" priča sa raspletom dostojnog neke šund priče iz pedesetih... I to ljubavne! A recimo da je počelo lijepo, sa nagovještajem Željeznog, pa ekscentričnim milijunašom koji je svoju okolinu vratio u doba Francuske revolucije. Najgore su mi bile one tajne igrice koje su imali onaj sluga i služavka. oh my! Sve u svemu, sapunica sa najgorim crtačem u povijesti MM-a. Btw, pregršt dobrih zanimljivosti!
    08.10.2008
    17:32:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 8, 3

    Jednom davno dok nam je "odbrojavanje" bilo tako daleko,veliki stručnjak s foruma prozirna senka nas je upozorio da u tome nutarnjemu serijalu ima stvarno bezveznih epizoda...Eto,došle one na red i nikad im kraja....a i senka se ne vraća...samo Martijev serijal tone u bezdan. Znam da se bližimo onim Martijevim dvomjesečnim izdanjima i da ideja ponestaje,ali zločin je servirati nešto ovako dosadno i bezvezno. Crtež je jedini dobar,iako recenzent se vidim ne slaže sa mnom,jer podsjeća na one prve indo-Martije koji su učinili ovaj serijal tako velikim...
    08.10.2008
    17:44:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 26%

    3, 2, 2, 5

    Bezvezna i dosadna priča s odvratnim crtežom. Bagnoli je uvjarljivo najgori Bonellijev crtač, a nije mu bilo dosta što muči ljude s crtežom nego se bacio i na scenaristički dio posla. Istina, ovoljetni Maxi nam je pokazao da to može biti puno gore. Bit će bolje! - jer gore od ova dva zadnja izdanja ne može.
    09.10.2008
    21:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    Pošto mi se svidio film sa Leonardom di Kaprijom očekivao sam i ovdje nešto slično, zanimljivu priču, ali od svega toga ni traga. Ne slažem se sa recenzentom da nijedna epizoda poslije SD ne valja, jer Kraljica od Sabe je sigurno jedna sasvim dobra priča, a poslije ovog treba čekati MM 217-218 i Moralesa. Sve epizode koje je radio Morales vrijede. A poslije 279 će sigurno biti dobrih epizoda, uvjeriće se i recenzent kad pročita MM 296. Henrijev crtež je jako loš, on je jedino prikladno nacrtao priču u SD 1-2 i ništa više. Nalsovnice su solidne, ova koja kod nas nije objavljena je čak i bolja.
    10.10.2008
    13:10:00 sati
    delboj
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 24%

    1, 2, 4, 3

    Dođe mi da zaplačem... Što bi od dobrog starog strica Martiya?
    12.10.2008
    15:14:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 43%

    6, 3, 3, 7

    Ocaj, jad i bijeda. Ni traga misteriju (Martijevom, a ni ikakvom drugom), jer ovo je jedan losnjikavi triler. Mala razglednica francuske rivijere, mali info o temi o kojoj se vec sve zna (kod mene iz filma s Richardom Chamberlainom, ne s Di Capriom).... i to je to. Bez veze, a moglo ju je imati.
    13.10.2008
    10:05:00 sati
    alen
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Razumijem da se ne može uvijek napisati dobra priča sa puno misterija,ali ono što me u ovoje epizodi nervira (a isto vrijedi i za prošli Bagnolijev uradak, 10 zagonetki za 10 gradova) su krajnje debilni i infantilni dialozi koji Martija spuštaju na jednu primitivnu razinu koju takav strip ne zaslužuje. Totalno neuvjerljivo ponašanje likova, radnja kriminalno vođena a kad se k tome doda totalno neuvjerljiv crtež jednog od najgorih crtača u poviejsti stripa, Bagnolija, dojam je potpun. Ova epizoda se jednostavno nije smjela objaviti. A da nije sve tako crno, pobrinula se i prevoditeljica , gdje je samo našla ono "Kud svi Turci tu i mali Mujo"
    ;-))
    15.10.2008
    11:07:00 sati
    Aco
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Ja nisam totalno razočaran. Pa, ne možete očekivati od Pfiferovih da napišu tamo neku bezvremensku i misterioznu priču o Čovjeku sa željeznom maskom koja bi nas ostavila pod dojmom svojim neočekivanim raspletom. Kad očekivanja nisu velika onda te može malkice razveseiti i jedna ovakva, nadasve banalna, priča. Od ostalih nedostataka, valja istaknuti neuvjerljive odnose između likova i neprimjetnost voštane maske. I pitam se, zašto je onaj lik poludio baš na Louisa XIV? Što ga je potaklo na baš takvu vrst ludila. Ali da se vratim... Meni je, eto, ispala zabavna ta priča s racionalnim zavšetkom. Dobre su i te neke "primjese" misterije o ČSŽM, o kojem nisam prije previše znao, pa je to valjda pomoglo da se ne razočaram. Ponavljam, u zadnje vrijeme sam postao sve više tolerantan i uspjevam pronači satisfakciju i u najbezveznijim stvarima. Objesite me! :D:D A ovo što ću sad reći sigurno uz vješanje zaslužuje i električnu stolicu: Bagnoli je ovdje odličan! 8P 8P 8P Meni su se baš svidjeli ti prikazi povijesnih detalja, baroknih zamaka, te baroknih nošnji. Linije (crnilo) i kompozicije isto znaju biti dobre. Naslovnica = prva liga. P.S: Zašto su (pravom) ČSŽM-u stavljali tu masku, ako su ga već držali u nekom podrumu 20m ispod zemlje!?!?! Toplo se nadam da će Castelli jednog dana napisati ozbiljnu priču (u pravom MM stilu) za ovaj prejaki misterij.
    22.10.2008
    14:00:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 45%

    5, 3, 5, 6

    marti bez misterije, ne ide to, kod dilana to prolazi, ali ovdje je to jadno, iako je početak obećavaorecenzija više nego dobra
    23.10.2008
    08:52:00 sati
    ken2
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 33%

    6, 1, 2, 6

    Nije ovo moralo ispasti toliko lose, legenda o čovjeku sa željeznom maskom je vrlo zanimljiva, ali rasplet obara s nogu, doslovno..sve skupa lose do boli
    04.11.2008
    00:52:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 2, 7

    Nema misterije, nema raznolikih opisa povijesnih događaja i činjenica, nema ničega...nije to pravi Martin Mystere. No, kao i Infernu, opet mi je bilo zabavno ovo čitati. :P Malo spletki, sprdanja na račun odjeće, a i zanimljivi su obračuni s mačem između našeg junaka i Marca. Taman za staviti mozak na pašu. :D Jedino mi nisu jasne one vizije koje je Martin imao. Crtež je očajan kao što već svi znamo, a naslovnice su prosječne.
    29.12.2008
    10:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 8, 6

    Zašto dadoh 25 kn na ovo? Epizoda se sastoji samo od Martinova vrludanja dvorcem, nema misterija i na kraju sve ispadne nekakva zamjena uloga c-c-c-c...
    24.02.2009
    21:50:00 sati
    Panon
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Dobra i zanimljiva priča , nema nikakve veze s odbrojavanjem,Bagnolijev crtež bolji od prošlog puta

    21.02.2010
    13:46:00 sati
    drogsy
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    Ovo je strašno, od zapleta do raspleta, nema baš ništa za upamtit, iiiii neznam što reć više.

    Ne ponovilo se.

    01.03.2010
    19:16:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    06.07.2010
    23:42:00 sati
    Dalma
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 34%

    4, 2, 4, 4

    Ovo po posjetilo na jednu epizodu Doctora Whoa. Priča je od odličnog zapleta propala na nekakav prolazni rasplet.

    19.11.2011
    10:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Jasko

    Ukupna ocjena 32%

    3, 1, 5, 5

    Budi bog sa nama, kakvo sranje od epizode 8)

    Da su malo vise usapunili, mogli bi da prodaju prava Cavezu da propagira veneculeanski najboljši proizvod juznim Slovenima 8)

    27.08.2012
    13:45:00 sati
    Jasko
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 3, 7

    Teško razočarenje od epizode. Bagnoli je kriminalan, i kao scenarist i kao crtač, a ova epizoda ima "potencijal" da bude jedna od najgorih u serijalu.

    15.04.2014
    17:48:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    Slažem se sa svima da je ovo veliko SRA...

    04.10.2014
    15:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 34%

    4, 3, 3, 4

    Dotakli su se zanimljive teme na način da su je interpretirali kroz današnje vrijeme. Kao ima neki, vidi slučaja, Louis svog polubrata itd. Razlika samo što polubrat dođe na vlast i pravog vojvodu utamniči. Samo ne znam što mu nije žicao ženu. Upravo zbog sisa Bagnoliju ocjena više.

    Inače, igra koju igraju je žandar, narodski rečeno

    11.06.2015
    14:53:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 4, 8

    Prica me je sve do pretkraj uspavala i razocarala, ali mi je kraj bas dobar i spasava stvar. Obicno kako mnogi vole reci prica obecava, a kraj razocara, ovdje potpuno suprotno. Crtez je los i Bagnoli je samo dno MM u rangu Cassarovih.

    01.07.2015
    01:31:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 2, 3

    Ekstremno loše.

    08.07.2019
    16:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 315
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum