Sotonin ekran

Martin Mystere

MM SD 1/2 | 188 str.

Informatički stručnjak Denis Vailant izumio je “prerađivač slika”, uređaj s čijim su se blagodatima upoznala i dva negativca koji su oteli Vailanta i prislili ga da pomoću njega izmjeni program velikih američkih tv kuća izazivajući time sveopći kaos. ABC, NBC i CBS moraju isplatiti ucjenu od 150,000,000 dolara, a za dostavu novca će se pobrinuti Martin Mystere, i sam djelatnik kuće ABC…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 4

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*7

S*6

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dijabolični ekran
    MM LIB 75
  • Sotonin ekran
    MM SD 1
  • Elektronska pogodba
    MM SD 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Schermo diabolico
    MM SR 118
  • Ricatto elettronico
    MM SR 119

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva epizoda Martin Mysterea u post-Dnevnikovskom periodu
  • Za više informacija o kaotičnom redoslijedu izdavanja epizoda koji je isprva krasio SD pogledati usporedni popis MM-a.

Claudio Chiaverotti je izuzetno kontroverzan strip autor, čovjek na čije se ime mnoga lica smrknu. Krivnju snosi dijelom i sam, jer je doista radio svakojake scenarije, ali s druge strane se sva ta fama čini pretjeranom, s obzirom da su mu u Bonelliju podarili čisti “mission impossible” nastavljanja Sclavijevog opusa. No, ovdje nismo zbog DD-a, već zbog jedne od njegovih rijetkih priča odrađenih za Martin Mysterea.

“Sotonin ekran” je strip koji će vam sasvim sigurno biti odličan ako si dopustite da se u njega uživite. Kad sam ga prvi put čitao, cijela premisa mi je bila toliko smiješna da sam strip odložio. Naime, kad bi se u stvarnosti dogodilo nešto slično ovome, ta bi zbivanja bez imalo sumnje izazvala interes najviših državnih struktura i Nacionalna garda bi jamačno opkolila New York, dok ovdje istragu vode newyorški inspektror i potpuni amater Marty! Procijenjivanje stripa, knjige ili filma po logičnosti zbivanja u njemu je suštinski pogrešno jer čak ni krajnji realizam u umjetnosti ne dočarava stvarnost već samo njen privid i, tako da nelogičnost i nije nužno negativna odrednica. Pristup bez predrasuda ostavlja dovoljno prostora za uživanje u odličnim stvarima kojih ima zadovoljavajući broj u “Sotoninom ekranu”.

Zabavno je gledati isječke izmjenjene Vailantovim uređajem - poput “Gone with the Wind” s ljubavnom aferom Rhetta Butlera i Mammie, Stanlio i Olio kao krvožedne ubojice, Martin intervjuira Alberta Einsteina ili striptiz u programu za djecu, a posebno je zanimljivo pratiti psihologiju ljudi koji su razočarani svojim najboljim prijateljem tv-programom. Kritika masmedija i njihovog poniranja u sve pore života je primjereno suzdržana. Treba napomenuti da je epizoda rađena u vrijeme (prvog) Zaljevskog rata, kad je CNN označio revoluciju u televizijskoj pokrivenosti zbivanja, čak i onih ratnih. Napetost zbivanja je održavana na visokom nivou, pogotovo u sceni predaje novca. Rasplet situacije u kojem Martinu ulični kradljivci otmu torbu koja bi trebala eksplodirati je malo nategnut, ali to nije značajan prigovor.

Iako na razini priče ne nudi ništa izrazito revolucionarno, povratnička epizoda MM-a bi sigurno zavrijedila ulazak u gornji dom dosad objavljenih da je pristojno nije iznakazio Enrico Bagnoli. SD je tiskala solidnije od Dnevnika što je pripomoglo mnogim crtačima čiji je rad bio dotad prilično oštećivan, ali ovaj nije jedan od tih. Bagnolijevi likovi su stalno čađavi u licu kao da su upravo izašli iz dimnjaka, zašto nemam pojma. Još su k tome nedosljedno crtani – pogledajte samo inspektora Travisa koji ponekad sliči na majmuna, a ponekad se ne može razaznati od Martina. Vrhunac je ipak spikerica ABC-a, koja na jednoj sličici (str.61 SD 1) izgleda kao da ima 25 godina a na idućoj kao da ima 55! Pozitivni učinci mi se uglavnom čine nehotični, ali popravljaju bar malo dojam. Naprimjer, negativci zrače baš nekom prikladnom ljigavošću, čak i kad su čađavi.

Pročitati.

Naprijed

MM LIB 74 Izum stoljeća

MM SD 6 Deset godina poslije

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mailman

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Za novi početak vrlo solidna epizoda, koja je, nadam se, pobudila interes i u novim obožavateljima MM-a. Simpatične vizualne bravure s prerađenim filmovima dodaju vrijednost ukupnom dojmu.
    28.10.2003
    22:37:00 sati
    Mailman
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 66%

    7, 8, 4, 9

    U potpunosti se slazem s Ned Meceom! Prica ima nekih nelogicnosti, ali je uzbudljiva ako se u nju uzivimo (ja jesam). Bagnolijev crtez je stvarno uzas. Torti je za njega bas to torta, premija :)
    29.10.2003
    07:53:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 66%

    8, 8, 3, 9

    Dobra epizoda ali unakažena odvratnim crtežom.Kod same priče i scenarija nemam nekih posebnih zamjerki,sve je OK.Podsjeća me na Dnevnikovu "Elektronski teror",koja je ipak za nijansu bolja a i korektno nacrtana.Fora su ti izmišljeni filmovi ,nadam se da će jednog dana stvarno osvanuti u stripu spomenuti "Superman protiv Terminatora".Zanimljivo je(a po meni i tužno) koliki je utjecaj televizije u savremenom društvu.Veliki plus je pojava mog idola,Jamesa Bonda.Crtež je sramotno loš a naslovnice(pogotovo ona prva)jako dobre.
    29.10.2003
    14:00:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 7, 6

    Super epizoda. Baš su fora izmišljeni filmovi, ko ne bi pogledao novi nastavak Indiane Jonesa ili Terminatora 4. A kidao sam se od smijeha kad kaže tip da se mjesecima pretvara kako voli Scarlett, a ustvari voli Mamie koja zna dobro kuhati (hehe, nije ni tako naivan). Ili emisija za djecu, pa počne žestoki striptiz. I sama ideja o snazi medija je dobra, već odavno manipuliraju nama. Čovječe, pa ljudi žive od TV-a, vijesti, novina, reklama... Srećom, pa me uglavnom zaboli za ta sranja, ali i sam sam djelimično upecan, kroz stripove, CD-e, filmove, Nike patike, mlijeko z bregov itd. E kad bi se neko mogao odreći svega toga, tek tada bi bio istinski slobodan. Ma, svi smo u mašini.
    02.11.2003
    22:17:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    prica interesantna crtez ok naslovnice kul ima i boljih epizoda
    23.12.2003
    18:46:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Indiana Jones s Marilyn Monroe, Povratak u Casablancu, E.T. protiv Aliena, Batman na tragu Freddiea Krugera... ma ludnica. Pravo sam guštao čitajući, a scenarističke pogreške koje je recenzent naveo mi gotovo nimalo ne smetaju. Priča napeta i nepredvidljiva do samog kraja. Kraj također odličan. Emitiranje Martinove smrti i razmišljanja poznatih likova Orloffa, Mr.Jinxa, Angie... Jedino što mi je pomalo pokvarilo ugođaj je tek solidni crtež. Naslovnice super, posebno druga.
    02.01.2004
    15:28:00 sati
    Willer
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 83%

    10, 10, 5, 8

    Prvi MM koji sam procitao tako da ima i sentimentalnu vrijednost.
    Prica mi se jako svidjela, ali crtez me je stvarno razocarao. Bagnoli stvarno crta nekako ukocene likove:-(
    02.01.2004
    23:57:00 sati
    byoman
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 59%

    8, 8, 1, 8

    Ovo je prvi strip o Martiju koji sam procitao posle nicim izazvane (barem s moje strane) pauze. Prica je jako interesantna, stavise, ali taj crtez, pa to je katastrofa. Henry, go to Hell!!!
    11.05.2004
    21:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 6, 6

    Jako dobra i zanimljiva priča, skoro da bi se takvo što moglo jednom dogoditi u stvarnosti (a sa munjevitim razvojem informatičke tehnologije, tko zna...). Nema tu nekih večih propusta ili mana u cijeloj ovoj epizodi, od početka do kraja ovo je sasvim zabavan strip uz koji čitajući ga dobro prodje vrijeme, ali i kako se ono još kaže, ne ostaje baš dugo u sječanju. Bez obzira na ponegdje ogavan crtež, ipak moram priznati da je Bagnoli vjerno nacrtao slavne ličnosti koje se ovdje pojavljuju (Greta Garbo, Marilyn, Harrison Ford i dr...).
    15.10.2004
    20:18:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Jedan od prvih MM-a koje sam čitao. Zanimljiva priča, koju kvari dimnjačar Henry.
    19.11.2004
    19:26:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 1, 8

    Chiaverotti koji plagira, pardon citira šta stigne usled nemoći da bez toga sam vodi scenario, priča koja je debilna, Henry koji sve dovodi do apsurda svojim katastrofalnim crtežom... Ovo je nešto najgore što je od Martija izašlo kod nas, a konkurencija nije labava.
    11.01.2005
    14:38:00 sati
    Djole
    uredi
  • Toninho

    Ukupna ocjena 20%

    3, 2, 1, 2

    nedavno pročitao
    ovo je jadno da ne može bit jadnije , sve je to moglo stat na 60 strana a ne da ovako davi . Ovo je u rangu stripova crtanih prije 50 godina ( Blek i slično ) al zbog jadnog crteža nema ni šarma i nema mu popusta na patinu.
    01.12.2005
    17:37:00 sati
    Toninho
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Emotivno sam vezan za epizodu jer sam je pročitao kao mali, dakle u vrijeme, kad nisam volio komplicirane, trome Martye sa nadnaravnim terijama i rješenjima. Daj ti meni u ono vrijeme filmske akcije i konspirativnog zapleta i ja zadovoljan. Od tada je prošlo dosta vremena te danas više volim Martye s puno zbunjujučeg texta. Nema što, tematika zaslužuje pohvale jer se da izvuči priličan broj poanti vezano za odnos medija i mase koja kao stroj upija propagandne poruke. Bagnoli je uistinu kontroverzan crtač, ali mi se sviđa u ovoj epizodi. Premda je crtež ukočen, palac gore za vjeni prikaz stvarnih osoba. Bagnoli mi se sviđa i u "Nekromanti", ali i u "Kamen života" dok mi je očajan u svim Strip Agentovim izdanjima. Prva naslovnica rula, dok druga za nijansu smanjuje cjelokupni dojam.
    15.08.2007
    17:02:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    8, 6, 4, 7

    "Svijet je spreman vjerovati u bilo koju stvar koju kaže bilo koji imbecil ako se pojavi u toj kutiji!"Epizoda je imala potencijala ali je prilično loše i traljavo privedena kraju, pa je sve propalo u vodu, i onda još duboko potonulo radi (najblaže rečeno) katastrofalnog Henryjevog crteža. Čitao sam ovu epizodu još kao klinac i ni tad mi nije bila nešto, nije mi ostala u dobrom sjećanju. Smiješno je da su se neki naslovi filmova i stripova stvarno pojavili godinama kasnije, primjerice strip "Superman Versus Terminator", ili pak nastavak "Escape from New York" (ponovno) sa Kurtom Russellom u ulozi Snakea Plisskena, tako da možda Chiaverotti ima neke vidovnjačke moći (kad već nema scenarističke;))).I svakako je prejak sam kraj stripa:
    Marti: "... Vijest o mojoj smrti je bila demantirana, uz objašnjenje da se radilo o još jednom triku ucjenjivača... Ali ja i dalje dobijam bukete krizantema i izraze sućuti. Jedan me se posebno dojmio..."Zbogom, Martine
    bio si moj najbolji
    NEPRIJATELJ
    Sergej Orloff
    17.08.2007
    19:47:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 72%

    7, 10, 5, 6

    Omraženi Chiaverotti je ovdje jednu ne pretjerano zanimljivu priču uspio ispričat na zanimljiv, pa čak i uzbudljiv način s mnogobrojnim (već spomenutim) dosjetkama kao što su prerade filmova, reakcije ljudi na lažne vijesti itd. Mislim da je ovo Bagnolijev najbolji uradak. Sad će se netko tko nije vidio prethodne zapitati: "Pa kakvi su onda ti drugi?", a ja mu preporučam da obvezno pogleda, jer za takve grozote bi trebalo davati nagrade.Ovdje se potvrđuje ono matematičko pravilo da minus i minus daju plus; dva omražena autora = vrlo dobra epizoda!
    21.10.2008
    18:11:00 sati
    Spock
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A šta dati prvom Martiju u izdanju SD. Najači mi njegov razgovor s Eistainom.
    15.11.2008
    00:31:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 1, 8

     Šund najgore vrste. Priča bi još nekako i mogla proći, da nije sve tako jadno razrađeno i scenaristički potpuno neutemeljeno. Kao da je autor negde, u nekakvom lobby-ju, načuo ideju za ovaj strip, pa je pokušao razraditi, ali zbog nedostatka imaginacije, isti poseže za kopiranjem trećerazrednih krimića. Grafički autor ove epizode je, koliko sam ja informisan, rođen negde 20-tih godina prošlog veka, te mu je i izraz u skladu sa tim. Lično, mislim da je za njega ipak neki drug žanr ilustrovanja pogodniji, u stripovskim okvirima je užasan. Barem u ovoj epizodi. Naslovnice: prva-simpatična; druga-ajde de.
    21.03.2009
    08:43:00 sati
    farrar
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Epizoda ima tu i tamo ponekih zanimljivih i komičnih trenutaka, ali to ipak nije više onaj Martin Mystere kakav je bio u prvih sto epizoda - pustolov i pravi istraživač pravih misterija.
    24.03.2009
    13:12:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    .,nije mi se bas dopalo
    23.04.2009
    17:58:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 7, 9

    Crtež je mogao biti bolji ali su naslovnice ok. Priča je zakon, jedna od boljih novijih. Gone with the wind, program za djecu i slične stvari su do jaja kao i sama ideja za priču!
    08.12.2009
    18:32:00 sati
    supermike
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 31%

    3, 3, 3, 4

    Meni je ovo bilo dosadno. Imam ovaj strip u kolekciji, ali kad ga vidim, ne osetim neki naboj da ga ponovo procitam. Ali posto vidim i visoke ocene, mozda ga ponovo procitam, pa mozda nadjem u njemu neku draz.

    28.01.2010
    13:12:00 sati
    Aster
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Nedavno sam ovu epizodu opet pročitao u Libellusovom izdanju. Što reći nego zabavan trash. Najača mi je scena kada Stanlio i Olio izmrcvare onu ženu, ili kad se Vailant hvali sa svojim hard-diskom od 12 gigabajta. Uuuu, koliko memorije xD

     

    Ovo je ujedno i najbolji Bagnolijev rad na serijalu. Svi se žale na to njegovo "čađavo"  sjenčanje, ali iz nekog razlog meni to crtežu daje posebnu draž. Naslovnice - vrhunske.

     

     

    18.02.2010
    20:31:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 3, 10

    Crtež kvari sveukupni dojam. Kada sam bio mali mislio sam da se takvo što poput Valiantovog uređaja i može izraditi! Ali, na svu sreću, ne može.

    08.01.2011
    13:58:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Not my cup of tea ... Ipak, čitao sam i mnoogo gore epizode.

    29.07.2011
    20:49:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Epizoda nije uopće loša, scenarij je dobro odrađen, epizoda je napeta, zanimljiva.. Jedino što je kvari je crtež koji mi je nekako premračni.. Nije mi crtež sjeo nikako.. Naslovnice zanimljive, pogotovo druga..

    24.10.2011
    09:43:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 8, 4, 9

    05.10.2012
    15:51:00 sati
    coszinus
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Povremeno pročitam poneku epizodu strica Martya, ponekad s većim pauzama, a ponekad i po nekoliko epizoda zarednom, jer brzo me umara. Ovdje sam imao malo veću pauzu, i istinski sam uživao u ovoj epizodi. Crtežu dajem 10tku jer jedostavno odgovara ovoj epizodi. Pogodio je mističnost, zebnju, triler. Naravno čitajući, sjetio sam se Clinta/Harrya kako šeće gradom od govornice do govornice...U ocjenama su spomenuti i nastavci nekim filmova koji su naknadno snimljeni. Takav je slučaj i s Terminatorom 4. Puno su mi draže ovakve epizode, nego neke nebuloze s Atlantidom, is ličnim temama koje su i iscrpeljen i okrenute poprijeko i naglavačke. i naravno, svakako mi se dojmio kraj, Sergejeva poruka. Mozda je to i najbolji kraj neke Martijeve epizode.

    02.09.2013
    22:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 6, 7

    Zanimljiva priča sa dobrom početnom idejom ali i malo slabijom razradom na kraju. Najbolji su mi dijelovi sa izmišljenim programima i filmovima a Bagnoli je vrlo dobro nacrta sve one glumce (ovo ostalo i ne baš).

    09.02.2014
    08:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    8, 6, 5, 6

    Slažem se, da je priča imala dobru ideju ali da je slabo razrađena. Ako priča još i može proči, crtež ne može. S ovim odvratnim crtežom jedva sam pročitao strip.

    09.02.2014
    10:28:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 43%

    6, 3, 3, 7

    Ideja za priču OK, bilo je posebno fora vidjeti one varijante filmova. Nažalost, scenarij loše izveden, a crtež prilično loš. 

    08.04.2014
    22:20:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 61%

    8, 8, 2, 7

    Super epizoda.

    04.10.2014
    12:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Procitao po prvi put bas sad. Epizoda je ok, ima dobru pricu, ucjenjivaci su lukavi i nemilosrdni, svidjela mi se ta gradska atmosfera, tv postaje, potjera i akcija. Nemam zamjerke, tako da su mi ove ocjene nekih (Djole) nepravedne i zlobne prema Chiaverottiju.

    10.01.2015
    19:22:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 3, 3

    Užasno u svim pogledima.

    07.07.2019
    12:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 289
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 523
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 456
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum