Kuća slijepih prozora

Martin Mystere

MM SD 13 | 108 str.

Martin se vraća u Veneciju gdje biva uvučen u potragu tristoljetnih golema koji traže mjesto svog porijekla i žele rasvijetliti tajnu svog postojanja. Da bi spasio Dijanu od odlučnih golema, Martin će morati istražiti zaboravljeni oktogonalni bunar, i naravno, preživjeti!

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Kuća slijepih prozora
  MM LIB 100
 • Kuća slijepih prozora
  MM SD 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La casa delle finestre cieche
  MM SR 147

ZANIMLJIVOSTI

 • Druga i posljednja priča o Veneciji tijekom talijanskih misterija i serijala MM uopće (vidi još MM SD #9 "Casanova"), a dolazi na 16 stranica više, kako se to napominje na naslovnici.
 • Na drugoj stranici imamo tekstualni dodatak Mystereovi misteriji.
 • Priča je indirektni nastavak priče SA SP #4 "Čarobni grad". Golemi se pojavljuju u Bonelliju i u: DD EXT #12 "Ubojica", Dampyr VEC #5 "Ispod kamenog mosta", tal. SP #5 "Tajna Kristofora Kolumba".
 • Golem – u židovskom folkloru animirano biće u potpunosti sazdano od nežive materije. Može biti da riječ vuče porijeklo od riječi gelem - "sirovi materijal". Najpoznatija priča o golemu uključuje Judaha Loewa ben Bezalela iz kasnijeg 16. st., praškog rabina.
 • Židovski geto u Veneciji, povijest geta ukratko je opisana na str. 40/41. Riječ geto zapravo dolazi od riječi "getto" ili "gheto" što označava trosku po venecijanskom, i koristilo se u tom kontekstu za ljevaonicu gdje je troska bila skladištena na istom otoku gdje se nalazio židovski smještaj.
 • Str. 18., referenca na golema i Prag u SASP #4 "Čarobni grad". Na sličan način, pomoću riječi Meth i Emeth, Martin je već ubio golema u Stonehengeu u epizodi LMS #93 "Tajna Serža Orlija". Golem se održava živim na više načina: tako da se upiše jedno od imena Boga na njegovo čelo ili stavi komadić papira u njegova usta, ili ispisivanje riječi na njegovom tijelu, ili pisanje riječi Emet ("istina" po hebrejskom) na čelu. Brišući prvo slovo aleph u Emetu dobivamo riječ Met ("mrtav" u hebrejskom) što deaktivira golema, odnosno ubija ga.
 • Str. 31., referenca na epizodu Casanova, kao i na str. 43., u vezi premetanja sobe.
 • Str. 39., Martin opet posjećuje biblioteku na Trgu sv. Marka kao i zadnji put. Poanta! Ukoliko želite riješiti zagonetku, biblioteka je uvijek prvo pametan korak! ;)
 • Str. 45./46., dvije stranice ukratko o Veneciji!
 • Str. 54., referenca za dodatak na kraju stripa, no taj dodatak očito nije bio objavljen kod nas.
 • U MM univerzumu tvrdi se da je Mafteach ključ koji vodi u tajni bunar. Pronašao sam podatak da postoji hebrejski termin Mafteah Shelomoh, koji je grimarij (iliti lat. Clavis Solomonis – Solomonov ključ), mitska knjiga magije koja se pripisuje kralju Solomonu, a potječe iz 14.-15. st., razdoblja talijanske renesanse. S vremenom je utjecala i na srednjevjekovna djela židovskih kabalista i arapskih alkemičara.
 • Str. 84., Židovska kabala, islamska alkemija i elektronika drevne Atlantide stvorila je ove goleme da budu više nalik terminatorima!
 • Oko 1650. Shabatai Zevi proglasio se Mesijom. Sabbatai Zevi, (1.8.1626., Izmir— 17.10. 1676., Ulcinj, Crna Gora) bio je rabin i kabalist koji je tvrdio da je dugoočekivani židovski Mesija, no naposljetku se preobratio na islam. Bio je osnivač židovskog sabatejskog pokreta i inspirirao brojne druge slične sekte.
 • Str. 89., lutajući Židov – figura iz kršćanskog folklora čije se legenda počela širiti Europom u 13. st. i postala fiksna u kršćanskoj mitologiji, i kasnije, romantizmu. Originalna legenda govori u Židovu koji je vrijeđao Isusa na njegovom putu do Raspeća, te je tako bio proklet da hoda Zemljom do Drugog Dolaska.
 • Prema MM mitologiji čovjek koji je stvorio napredne goleme zvao se Mordecai Horowitz ili Ben Horer U-Moreh (u Tori, Deuteronomija, postoji lik, odnosno termin Ben Sorer u'Moreh koji doslovno znači buntovan i tvrdoglavi sin, produkt disfunkcionalne obitelji).
 • Str. 131., rabin je židovski lovac na goleme. Očito da su se židovi specijalizirali za lov na goleme i naciste! ;)
 • Cain – ovo je vjerojatno ime američkog golema. Imena venecijanskih su Adam i Lilith, sve odreda karakteristična biblijska imena.
 • Str. 110., Martin zaključuje strip mnogim pitanjima koja dosad još nemaju odgovora: lokacija atlantidske baze gdje je Horowitz našao metalne goleme, zašto oktogonalni bunar, zašto ga podsjeća na Castel del monte, itd.

Golemi – made in Venice!

Htjeli mi ili ne htjeli, Martin Mystere se opet nalazi u Veneciji i istražuje još jedan tamošnji misterij koji svoje korijene ima i u bajkovitom Pragu, islamskom Istoku, pa i šire. Ne, nisu u pitanju autentične venecijanske maske, niti autentično murano staklo ili burano čipka… Nakon što je obradio goleme u praškom specijalcu "Čarobni grad", Castelli i Chiaverotti dalje nadovezuju na priču neke nove ideje o ovim umjetnim bićima stvorenim od strane židovskih alkemičara. Golemi su zahvalna tema u stripovima, oni su jedno od tipova frankensteinovskog čudovišta koje spretni spisatelj može pretvoriti u tragičan slučaj, ne tek sirovo oruđe zlih alkemičara. Obrađuje se i tema o Lutajućem Židovu, koja ovdje dobiva sasvim novo značenje…

Priča započinje nešto drugačijim uvodom, podmuklom prijevarom i ubojstvom, te fizičkim obračunom između naših junaka i moćnog stvorenja. Sama scena borbe iz uvoda opisana je pomoću didaskalija te zvuči pomalo smiješno, poput starih stripova s gomilom pojašnjenja u vinjetama. Chiaverotti? Vjerojatno… ;) Nakon toga, radnja se usporava te Martin provodi istragu koja mu je silom nametnuta od antagonista. Vrhunac epizode je pomalo nostalgičan povratak u stare dane kad se Mystere još igrao Indiane Jonesa, istraživao pećine pune zamki i obračunavao se s nadnaravnim zlikovcima. Na pamet mi pada još jedan slična epizoda (MM LMS 96/97 "Crna piramida") gdje Chiaverotti na sličan način pristupa temi, odnosno imamo izbjegavanja zamki unutar hramova i sukob s moćnim faraonom. Osim akcijskih scena, imamo dobrih činjenica o nastanku geta u Veneciji, o raskolu zbog navodnog Mesije Shabataija Levija i nešto alternativne povijesti o Pragu i golemima. Dobar mystereovski misterij.

Pogled na Duždevu palaču

Likovi golema su simbolično nazivani, Adam, Lillith, Cain; sve odreda imena vezana uz drevne, "mitološke", ličnosti. Sviđa mi se karakterizacija od strane likova, naime, upravo zato što su umjetno stvoreni, oni nadasve radosno vole i žele živjeti. Borba za egzistenciju i produživanje života vrste svojstvena je i samim ljudima, što je još dokaz više u prilog humanosti tih golema. Dok jedni nemilosrdno krče svoj put prema življenju, drugi ipak spoznavaju vrijednost života. Pouka; ako i živiš kratko, pokušaj gledati oko sebe i iskoristiti što ti život nudi. Martin je imao pomoć od strane iskusnog teologa i poznavatelja tajne povijesti židova - rabina Mojsija Stechera. On je također i lovac na odbjegle goleme koji su se razmiljeli tijekom stoljeća širom svijeta. To me podsjeća na židovske lovce na naciste, koji i dandanas ne spavaju dok ne privedu pravdi i posljednjeg zločinca.

Golem – terminator golem

Nastanak golema

Braća Cassaro svoj posao su odradili solidno kao i uvijek. Kao što sam već i konstatirao, oni su još uvijek u osamdesetima, a likovi su odjeveni mladoliko i moderno (za to doba). Uz njih gostovao je i Giovanni Nisi, vjerojatno radeći scene iz prošlosti.

Deaktivacija golema ;)

Venecija je Chiaverottiju ostala u drugom planu. Priča se isto tako mogla odvijati u bilo kojem drugom gradu koji je imao židovski geto. Grad je postao zlokobno i mračno mjesto sa sumnjivim tipovima koji imaju zle namjere, a mračne uličice pune su drevnih opasnosti i duhova. Solidna avantura, tek toliko da Martin malo odahne od književnih misterija koje se odrađuju u finom odijelu. Mračnije i pesimističnije djelo koje je zaista moglo završiti pogubno za aktere, što Martina, što Dijanu…

Naprijed

MM SD 12 Iza zidina

MM SD 14 Decameron

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • delboj

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Jedna od boljih priča iz ovog italijanskog ciklusa. Golem je uvijek zanimljiva tema, ali interpretacija često bude loša.
  06.10.2009
  14:23:00 sati
  delboj
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  meni se ova epizoda baš dopala... čak mi je jedna od boljih iz cjelokupnog talijanskog ciklusa... golemi su interesantan materijal za strip, pa takav utisak ostavljaju i u ovom MM.
  08.10.2009
  15:51:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 55%

  6, 3, 7, 7

  Za razliku od većine "Martija", ovdje se odmah započinje akcijom i šokantnom scenom gdje naš omiljeni profesor ubija gondolijera koji mu otkriva tajnu kuće zazidanih prozora usred židovskog geta u Veneciji. Usred te misteriozne zgrade nalazi se bunar oktonogonalnog oblika, koji je i središnja točka ove priče.
  Srećom, šok kratko traje jer, pojavom pravog Martija u pratnji njegovog nerazdvojnog prijatelja Jave, ubrzo otkrivamo da to nije naš Marty, već golem koji je uzeo njegovo obličje. Započinje borba na život i smrt s nesavladivim golemom! Kako će ta borba završiti, koje se misterije kriju iza toga bunara i odakle legendarni golemi potječu? Odgovori se nalaze u ovoj epizodi, a ako vas je zaplet zainteresirao, nikad nije kasno da ih otkrijete!
   
  Komentar:
  Sama postavka priče odlična, mjesto radnje fantastično, ali razvojem radnje priča gubi na uvjerljivosti, a zbog diletantskog scenarija ostaje loš dojam nakon čitanja. Borba s golemom na početku, s arhaičnim opisima borbe u didaskalijama, je komična. Scenaristička rješenja u daljnjem razvoju priče su slučajna i neuvjerljiva, posebno spuštanje u bunar s događajima u njemu. Kasnijim razvojem priče, postaju nejasna događanja na samom početku s požarom i ključem (Mafteach) koji bi trebao služiti za siguran ulazak u bunar. Braća Cassaro su dobro odradili posao, ali dojam kvari Nisi. Očigledno je gdje je on uskakao. Uz scene iz prošlosti ima i dijelova u vremenu radnje priče, kao npr. 53. str. u SD izdanju (55. u Libellusovom).
  Atraktivna naslovnica vjerno dočarava bitne postavke priče, bez nekih spoilera koji bi mogli pokvariti dojam pri čitanju.
  08.10.2009
  16:36:00 sati
  Spock
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  Zanimljiv je prikaz golema, radnja je općenito solidna, ali mi uz temu nekako ne paše crtež. U svakom slučaju, pozitivniji odmak od većine novijih MM epizoda.
  28.10.2009
  12:38:00 sati
  Panon
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  Jedna od boljih u talijanskom ciklusu.Posebno mi se sviđa taj uvodni dio, gdje odmah ide borba sa golemom te se tek kasnije razjašnjava kako je do toga došlo. Otmica Diane je nekako na silu, pokušaj da se radnja napravi malo zanimljivijom ali mislim da je taj dio nepotreban. Crtački ipak lošija epizoda jer Cassaro braća su takvi kakvi jesu i tu nema pomoći, ali ipak ima nekoliko dobrih kadrova Venecije. Interesantno,ali očito je golem omiljena tema u Bonelliju jer sa njim se je susretao i Dylan(Emet),Zagor (ako se ne varam specijal sa Kolumbom) te Dampyr u Pragu.
  31.10.2009
  21:50:00 sati
  Aco
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 57%

  7, 5, 5, 6

  Ja se u principu slažem s recenzentom, te epizode s radnjom u Italiji su, i uz valjda najbolje želje, bile prokleto, prokleto nezanimljive i dosadne. (Crtež stvarno slab.)

  02.01.2010
  11:30:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  06.07.2010
  23:35:00 sati
  Dalma
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 62%

  5, 6, 7, 8

  Priča mi jest malo čudna, možda i bespotrebna. Radnja se odvija tako iznenada da se čovjek uplaši da neće ni dobiti objašnjenja. Cassaro bros su briljirali, ali Nisi je doslovno uspio zasrat cijelu stvar. Šteta.

  26.04.2011
  00:32:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 73%

  8, 6, 8, 7

  Po kvaliteti uobičajena epizoda.

  10.08.2011
  14:51:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Golem je zanimljiva tema uvijek ali je ovdje odrađena sa nedostatkom strave što me jako smeta, oni su prkazani jadno ali opet nije tako loše. Crtež je dosta dobar a naslovnica solidna.

  22.08.2011
  18:08:00 sati
  supermike
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Iskreno, meni ti Golemi uopće nisu toliko zanimljivi a vjerojatno je tome pridonijela i činjenica da se pojavljuju u skoro svakom Bonelli serijalu pa su mi dodijali. A priča je solidna, poznati elementi su tu, rasplet je više-manje očekivan i to je to.

  09.02.2014
  09:13:00 sati
  mpavin
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 47%

  5, 3, 6, 5

  Odličan početak, a kasnije čitljivo i nekako se dogura ka kraju.

  02.04.2014
  20:20:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 49%

  6, 2, 6, 7

  08.07.2014
  19:57:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Od svih talijanskih priča ova mi je najdraža.

  04.10.2014
  14:04:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 5, 7

  Recenzent je prilično grubo ocijenio ovu priču. Jedna zanimljiva priča, lijep misterij, Atlantida, poveznice s ranijim avanturama, par dobrih podataka... Jedino crtež je ovdje rak-rana.

  16.10.2014
  14:01:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 44%

  3, 5, 5, 5

  Ništa posebno. Priča već viđena na toliko mjesta sa starom temom, teško je mogla ponuditi nešto novo. Ako ništa drugo, izbjegnuta su dosadna ponavljanja.

  07.07.2019
  12:29:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 620
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 375
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 275
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 777
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 767

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2755
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1831
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1706
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1344
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1258

Aukcije

Forum