Decameron

Martin Mystere

MM SD 14 | 96 str.

Supružnici Morgan, Martinovi susjedi iz New Yorka, na kvizu osvajaju nagradno putovanje u Firencu. U Certaldu pokušavaju otkriti nešto zanimljivo po uzoru na Martina. Izgube se, a potom u pećini pronalaze tajanstvenu škrinju...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Dekameron
  MM LIB 101
 • Decameron!
  MM SD 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Decameron!
  MM SR 148

ZANIMLJIVOSTI

 • Na 37. stranici američki turisti ugledaju mural na kojem su prikazani Martin i Java, a ispod piše “Bonus Vetus Avunculus Martinus” (DSSM :-). Jedan od njih komanetira kako je njegov autor sigurno genij. Skromnost baš nije Castellijeva vrlina ;-)
 • Kako bi saznali više o povezanosti Atlantide i Etruščana, treba pročitati MM LMS br. 4 “Prokleto pleme”.
 • Andalo di Negro, Boccacciov učitelj, je autor “Uvoda u astrologiju”.
 • Došlo je do jedne pogreške u scenariju, jer ovi Martinovi susjedi su se već pojavili u MM LMS br. 11 “U senci Teotiuakana”, ali tamo su se zvali Ann i John Jones. Do greške je vjerovatno došlo zbog toga što se u istom broju pojavljuju supružnici Morgan, samo što su oni jedan stariji par i nisu Martinovi susjedi.
 • (op. ur.) Ova epizoda je izašla i u izdanju izdavačke kuće Oscar Mondadori, u velikom formatu, u koloru, sa tvrdim koricama (popularni "cartonato")

Ovo je jedna od epizoda iz Martinovog talijanskog ciklusa i cijelo vrijeme pratimo dvije paralelne priče.

Prva od njih počinje 1245. godine u Certaldu, kada Ugo de Maghinardi, bivši svećenik, daje tajanstveni rukopis na čuvanje dječaku Andalu prije nego što vojnici dođu po njega. Mali Andalo (kojemu tek poslije saznajemo ime) bježi s rukopisom, a vojnici spaljuju Ugoa u njegovoj kući.

U sadašnjosti pratimo Martina i Javu, kojima su u posjet u Firenci došli njihovi njujorški susjedi, bračni par Morgan. Morganovi su na kvizu osvojili putovanje u Italiju, pa sada gnjave Martina da im bude vodič.

“Proučavao sam tajne svijeta i svemira koji ga okružuje... no, možda su najzamršenije tajne upravo u nama...”

Certaldo, 1343. Andalo di Negro je na kraju svog životnog puta pa povjerava tajanstveni rukopis na čuvanje svom najboljem učeniku Giovanniju Boccacciju, autoru poznatog “Decamerona”.

Morganovi odlučuju oponašati Martina i “otkriti nešto zanimljivo”. Odvajaju se od svoje turističke grupe i pred kišom se sklanjaju u jednu pećinu. Martin ih, uz pomoć Javinog životinjskog instinkta, pronalazi žive i zdrave. No, ispostavlja se da su nabasali baš na pećinu gdje je sakriven drevni rukopis koji je Andalo povjerio Boccacciju.

Martin analizira rukopis i otkriva kako se radi u latinsko – etruščanskom riječniku i gramatici, koje je sastavio nepoznati učenjak iz Konstantinovog vremena, a Ugo otkrio mnogo vremena poslije. U rukopisu je opisan i “Sancta sanctorum” Etruščana: Fanum Voltumnae, fantastični hram u čijem se podzemlju nalazio labirint što ga je izgradio kralj Porsena, u svrhu magijskih obreda.

Morganovi uzimaju rukopis kako bi ga osobno predali talijanskoj vladi i pobrali sve zasluge, no putem ga gube i on dospijeva u ruke Sergeja Orloffa, koji ga je našao u jednom antikvarijatu. Daljnja sudbina rukopisa je ostavljena na maštu čitateljima.

Martin otkriva da je “Decameron” ključ svega i uspijeva napraviti crtež labirinta, koji mu je beskoristan jer nema kartu iz koje bi saznao gdje se labirint uopće nalazi. Dotičnu kartu su greškom uništili nespretni Morganovi.

I na kraju, moja osobna preporuka. Ako vas zanimaju Etruščani, pročitajte ovu knjigu: “Besmrtnik Turms”, autor Mika Waltari.

Naprijed

MM SD 13 Kuća slijepih prozora

MM SD 15/16 Povratak magova

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  solidno
  01.10.2004
  11:35:00 sati
  branimir
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Zahvaljujuci ovoj epizodi u drugom razredu gimnazije Boccacciov "Dekameron" mi nije bio dosadno stivo, vec nesto poznato i blisko. Da vise ljudi u Hrvatskoj cita Martina Mysterea, uvjeren sam da bi i broj dobitnika milijuna na popularnom kvizu bio veci od jedan.
  01.10.2004
  12:23:00 sati
  VALTER
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 76%

  8, 6, 9, 7

  Jedna od boljih epizoda u "talijanskom ciklusu".Zanimljiva mi je ideja da se u Dekameronu krije ključ kako stići do tajanstvenog Etrušćanskog hrama.Šteta što o tome u biti čitamo samo na kraju stripa dok je preostali dio,osim možda dialoga između Boccacia i njegovog učitelja, manje-više dosadan.Šteta,jer imam utisak da je sve skupa moglo ispasti puno bolje.Zakon mi je scena kad se Java koncentrira i uspostavi mentalnu vezu sa pticom i zmijom,tako da naš neandertalac gleda njihovim očima.Impresivno u svakom slučaju.Java mi je jedan od najoriginalnijih likova u Bonelliju i šteta što su neke epizode koje govore o njemu preskočene(BERNI,POMOZI!!)..Filipucci je zakon,likovi su mu odlični i smatram ga dostojnim nasljednikom Alessandrinija.Dekamerona sam čitao u gimnaziji i uvijek sam se pitao kako to da cure i dečki nisu našli neki zanimljiviji način za ubiti dosadu..7 frajera i 3 cure a oni pričaju priče umjesto da se "druže" ;-))
  01.10.2004
  16:01:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 8, 6

  Nedorečeno. Sviđa mi se povijesna lekcija, a sama priča, ne previše. Ima mogućnosti za nastavak, jer hram nije pronađen, a i Orli je kupio rukopis, tako da bi mogli imati dvoboj pronalaženja hrama uz iznošenje fantastičnih pretpostavki o sancta sanctorumu Etruščana (što ovdje fali, a umjesto toga imamo neku vrstu «ludog provoda po Evropi» inspiriranog istoimenim komedijama Chavy Chasea).
  03.10.2004
  12:52:00 sati
  stinky
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 55%

  5, 4, 7, 7

  Sa ovako zanimljivom idejom, koja je uradjena nekako nemaštovito i površno, čovjek se ne može oteti dojmu da se od svega toga mogla sklepati ipak puno bolja priča. Povijesni dio ipak funkcionira malo bolje, kao i u večini MM-a gdje se prepričavaju dijelovi iz povijesti. Blentavi supružnici Morgan možda i dodaju cijeloj ovoj priči odredjenu dozu humora, ali moja krajnja ocjena je; moglo je to i bolje!
  04.10.2004
  16:19:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jedan od boljih Marty-a koje je SD objavila...
  20.11.2004
  12:05:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  Odlicna epizoda. I interesantna i edukativn a i zabavna. Zaista, ovo je jedan od retkih svetlih primera Martija iz ciklusa Italijanske misterije (od objavljenih u nas to su jos i Zarobljenici kompjutora, Trinaesti znak, Zaboravljena knjiznica, i donekle Povratak magova i Gospodarica zmija). Malo za serijal od 2 i po godine trajanja.
  17.01.2005
  02:23:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 6, 6

  Po meni ideja je odlicna,a glavni nedostatak bi bio taj sto je tesko ispricati dosta kompleksnu pricu na 96 strana.Tako scenarij izgleda malo nedorecen i kraj dolazi iznenada,ali to mi je kod Martija nekako ucestala pojava."Moglo je i svrsit bolje!"
  13.09.2005
  14:03:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Na momente zabavna epizoda zbog smotanog bračnog para. Moglo je biti i bolje, jer i nema baš puno zanimljivih događanja. Solidna epizodica-mislim da je tako najlakše opisati ovo.
  Crtež jako dobar, naslovnica ok.
  21.08.2006
  01:32:00 sati
  mpavin
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 72%

  8, 6, 8, 6

  Zanimljiva podloga, koja nije dovoljno dobro obrađena. Fali nešto na kraju, neko veliko otkrivenje da sve zasladi, ovako problem ostaje otvoren, a tu je i dobri stari Sergej Orloff... Inače jedna od boljih epizoda u Italiji.
  07.10.2007
  01:49:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Epizoda ima svijetle trenutke samo zbog Martinovih smušenih susjeda. To što je otkriven Boccaciov rukopis ne znači ništa kad Martin nije otkrio pravi misterij - Porsenin labirint u podzemnom hramu. Stoga ova epizoda baš i nema nečeg misterioznog.
  16.04.2009
  12:55:00 sati
  Panon
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Jedna iznenađujuće dobra epizoda. Sama glavna radnja priče je poprilično ozbiljna, ali je Castelli ubacio dosta odličnog humora, pa uvelike podsjeća na specijale. Drugi dio priče je toliko neozbiljan da sam stalno imao dojam da će sada iskočiti Angie, Dee ili Kelly. Volim ovakve priče koje se brzo i opušteno čitaju.
  Unatoč prevladavajućim komičnim elementima, Castelli nam je ovdje prezentirao ozbiljnu temu povezujući Boccacia, Gvelfe, Gibeline i zagonetne Etruščane. Nadovezuje se na prethodne epizode s tim tajanstvenim narodom i postavkom ovog serijala da potječu direktno od Atlantiđana. Ostavljeno je i široko polje za nastavak ove priče, samo što mislim da nastavak nikad nije uslijedio. Možda i je, ali ja ga nisam čitao.
  Filippucci je najbolji Martijev crtač, a i jedan od boljih u tadašnjoj gardi Bonelli crtača. Naslovnica statična, ali dobro opisuje glavne elemente radnje, samo što ostavlja dojam teškog štiva, za razliku od onog što se nalazi unutar korica.
  EDIT: 09.07.2019.
  25.04.2009
  06:26:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 6, 5

  Nedorečeno, a na momente i iritantno. I to u svim segmentima od scenarija do naslovnice.
  25.04.2009
  11:22:00 sati
  farrar
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  01.07.2010
  23:45:00 sati
  Dalma
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 79%

  7, 9, 8, 7

  Zanimljivo.

  26.04.2011
  12:49:00 sati
  drogsy
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 72%

  6, 8, 8, 6

  Sama priča je solidna a scenarij mi je vrlo dobar. Supružnici Morgan su veliki plus po meni i humor koji je Castelli ubacio mi je super.

  23.08.2011
  17:56:00 sati
  supermike
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 86%

  8, 10, 8, 8

  Sviđa mi se ispreplitanje dviju radnji.. Humor koji je ubačen sa supružnicima Morgan je odličan i spašava strip od totalne dosade.. Mada bi bio puno zadovoljniji da je ova epizoda odrađena u dva nastavka.. Naslovnica ok, isto kao i crtež..

  09.01.2012
  10:32:00 sati
  allessi
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Jedna od najboljih talijanskih epizoda (barem od onih koje smo imali prilike čitati kod nas). Vrhunsko Castellijevo ismijavanje s Amerikancima i njihovim neshvaćanjem europske tradicije, odličan crtež i naslovnica, a i priča s Boccaciom ne razočarava. Šteta što nije bilo više ovakvih priča u to doba.

  02.05.2014
  21:35:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  5, 3, 5, 7

  08.07.2014
  20:00:00 sati
  tekumze
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Neki prosjek SD-a iz tog doba. Ništa posebno. Pamtim naslovnicu, jer sam 'oduvijek' imao ovaj strip. Jedan od prvih Martina koji sam nabavio kao klinac. Kasnije su došli i ostali.

  21.09.2014
  14:20:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Zanimljiva epizoda.

  04.10.2014
  14:06:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  26.04.2019
  23:15:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Iznenađujuće dobro jer strip neprestano drži poželjnu razinu zanimljivosti.

  07.07.2019
  12:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 65%

  7, 4, 8, 8

  Prilično slabo, iako je priča imala mnogo potencijala. Na kraju se u suštini ne desi ništa, iako je moglo da se desi svašta.

  03.11.2020
  18:53:00 sati
  delboj
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Ako volite Castellijev stil pripovjedanja i humor ovo morate pročitat. Dakle Alfredo vuče paralelno dvije-tri niti scenarija precizno i bez greške, uz to da je treća nit iz srednjeg vijeka. Priča nije klasično dovučena do vrhunca u pogledu nalaženja tajnih odaja ili obračuna sa Lj.u.C. ali izvedeno je tako dobro da nije ni potrebno. Morganovi su pravi simpatični Američki tupani, kao da ih je Castelli sreo u životu...Baš dobra priča iz talijanskog ciklusa. Filippucci također bez greške, Martina crta za 5+. 

  09.03.2021
  20:24:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Nije loše, lagana humorna priča, ali ipak u duhu Martija Misterija.

  26.05.2021
  15:05:00 sati
  Batacele
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 649
 • Zlatokosa
  Kod: KM ZS 597
  Ocjena: 58%
  Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1002
 • Što se dogodilo s Mary Rose?
  Kod: NR GOLCS 1a
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1032
 • Ruke nad gradom
  Kod: CASS PAD 2
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 949
 • Bijeli pakao
  Kod: PSDZ SA 37b
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
  Autor: Qwertz
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 952

Aukcije

 • LMS 375.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 304.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 302.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 12
 • LMS 292.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 7
 • LMS 284.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 27
  Broj pogleda: 2765
 • Smrt u svemiru
  Kod: NN LIB 62c
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1806
 • Kameni most
  Kod: TX LIB 67
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1797
 • Leteći mjesec
  Kod: KM ZS 441
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1743
 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum