Opasni susreti

Martin Mystere

MM SD 17/18 | 192 str.

Vrativši se iz Firence u New York na odmor, Martin upada u vrtlog neobjašnjivog ludila gdje donedavni mirni i uzorni građani pod utjecajem tajanstvene sile postaju ubilački nastrojeni manijaci. Što je svemu tome uzrok i kakve veze s time imaju križaljke objavljene u «New York Timesu»?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 3

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 49%

P*5

S*5

C*4

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Poludjeli grad
    MM LIB 103
  • Opasni susreti
    MM SD 17
  • Poludjeli grad
    MM SD 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Incroci pericolosi
    MM SR 151
  • La citta' impazzita
    MM SR 152

ZANIMLJIVOSTI

  • #17. objavljen je uoči Božića 1996. godine u RH
  • Str. 9.,Mystere je zamalo otkrio ključ za razotkrivanje Etruščanskog jezika u MM SD #14 "Decameron!"
  • Str. 54., Stephen King biva ubijen vlastitom pisaćom mašinom od ruke žene nazvana Sharon (žena u stvarnom životu mu se zove Tabitha!, možda je Sharon ljubavnica?)
  • Str. 76., domar gleda film «Bijeg iz New Yorka» sa Kurtom Russellom u glavnoj ulozi kao Snake Pliskeen (samo talijani zovu Snakea – Jena Pliskeen, a tako se lik i zove u stripu), redatelj je John Carpenter; prezime domara je Barker (Clive Barker – "Hellraiser"); stanari stana su Dave (vjerojatno David Cronenberg); zatim John Carpenter - sve su to velika imena horrora
  • Str. 84., ulomak «Dance into the fire...» je pjesma "A View To a Kill" grupe Duran Duran
  • Str. 95., spominje se film «The Hitcher» iliti «Autostoper» gdje je ulogu autostopera manijaka igrao Rutger Hauer, režirao Robert Harmon 1986. godine
  • Satorov kvadrat je jedan od magičnih kvadrata (koji su i anagrami i palindromi); najstariji je pronađen u ruševinama Pompeja (nestao u erupciji Vezuva 79. godine poslije Krista) (o Satorovom kvadratu radi se i u MM #207/208 «Satorova enigma»)
  • #18 str. 23. «Stardust» plakat filma Michaela Apteda iz 1974.
  • #18 str. 33.; 39 vodoravno – «Character of X Zone» (teško da jedan Amer ikad čuo za spin-off MM, točnije X-Zone); 47 vodoravno – «Are you really reading this?», naravno, svaki geek pročita pa i najmalji detalj koji se može pročitati na križaljci
  • #18 str. 63. spominje se «Knjiga zapovijedi» odnosno epizoda SD MM #10 «Zaboravljena knjižnica»
  • str. 54; pisac koji završava svoj posljednji roman strave i pritom biva ubijen od strane svoje supruge, fizički podsjeća na Stephena Kinga (tim više što se lik u stripu također zove Stephen)
  • str. 76 / 77; domar na televiziji prati film «Bijeg iz New Yorka» čiji je producent slavni John Carpenter što je ujedno i ime jednog od stanara koji telefonom obavještava domara da popravi nestanak električne energije u njihovoj zgradi

Nekima će se nakon čitanja «Opasni susreti» učiniti pomalo netipičnom, nestandardnom, drugačijom epizodom od onoga što smo uglavnom navikli čitati u Martinu Mystereu. Nekima će se opet učiniti netipičnim i nesvakidašnjim tandem koji je na scenarističkom planu zajednički kreirao ovu epizodu. A neki će, ako su dobri poznavatelji načina na koji djeluju autori ove priče, relativno lako uspjeti shvatiti kako i na koji način je svaki od njih dvojice dao svoj doprinos ovoj epizodi i u svom karakterističnom stilu «oplemenio» priču.

Chiaverottieva zadaća je bila da što vjernije dočara atmosferu masovnog ludila koje vlada New Yorkom, što je on učinio u svome prepoznatljivom stilu prošaravši cijelu epizodu brutalnim, krvavim a nerijetko i crnohumornim scenama nasilja, i to u tolikoj količini da se za vrijeme čitanja stječe dojam kao da čitamo neku od epizoda Dylana Doga (netko bi u tom trenutku mogao u sjećanje prizvati upravo jednu od DD epizoda, recimo «Ubojice» koja se eto, pukim slučajem, bavi temom vrlo sličnom «Opasnim susretima»). Samim time neke od karakterističnih osobina koje čine prepoznatljivima mnoge epizode MM-a (kompleksnost, opširnost koja se očituje u pripovijedanju te u bogatstvu dijaloga) ovoga puta ipak ustupaju mjesto ponešto dinamičnijoj i nepretencioznijoj radnji u kojoj je, skoro više nego ikada, naglasak izričito na dinamici i akciji. U skladu s time i naš junak Marti se u ovoj epizodi ponaša agilnije nego inače; neprestano trčkaranje, šakanje, pad sa nebodera te «akrobatsko» umijeće stavlja dobrog, starog Mysterea u poziciju pravog akcijskog junaka.

Castelli se ovdje opet pozabavio time da svemu tome ludilu dade uzrok, što mu je, poigravši se enigmom «Satorovog kvadrata» inteligentno iskorištenom u ovoj epizodi, solidno pošlo za rukom te je ponajprije on zaslužan za uspješno uobličavanje cijele priče u jednu stabilnu koherentnu cjelinu… ali ne može se također poreći kako se Castelli i Chiaverotti, usprkos povremenim naivnim trenutcima u priči, međusobno ipak sasvim dobro nadopunjuju. Šteta što dotičnu dvojicu kolega scenarista u tome, na crtačkom planu, u stopu ne uspijeva slijediti Lion Cimpellin, koji svojim pretjerivanjem u dočaravanju facijalnih ekspresija, kojima počesto izobličava likove, te uopće krutim i sterilnim stilom, stvara na momente sasvim bezizražajan crtež.

Kao i uvijek, kakve će impresije izazvati ova priča, ovisi prvenstveno o osobnom doživljaju i afinitetu pojedinog čitatelja. Netko će pozdraviti ovakav način pripovijedanja kojega ne viđamo često u serijalu, dok će opet pristaše «tradicionalnijeg» Marti Misterije na sve ovo samo odmahnuti rukom. Osobno nemam ništa protiv malo brutalnijih, nabrijanijih i krvavijih epizoda MM-a, no u ovom slučaju ipak pozdravljam to što je i iskusni Alfredo Castelli u sve ovo upleo svoje prste, jer me sve strah pomisliti na što bi ovo ličilo da se radilo samo o čisto Chiaverottievom autorskom djelu.

Naprijed

MM SD 15/16 Povratak magova

MM SD 19 Vragovi pakla

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    evo nam jednog MM s DD tematikom. naravno, to i nije toliko čudno s obzirom da je jedan od dvojice scenarista claudio chiaverotti, jedan od već dugogodišnjih "nosećih stubova" dylan doga. odmah da kažem da mi se čjavi nimalo ne dopada u MM. čak štoviše mnogo je lošiji i nemaštovitiji nego je to slučaj u DD serijalu, tako da su mi svi njegovi uradci što se tiče MM u rasponu od katastrofe do prosječnosti. ova priča je negdje u sredini te ljestvice, iako je mnogo bolja od npr. "sotoninog ekrana" (koji mi je jedan od top 3 najgora martija svih vremena). ko zna šta bi tek bilo od ove priče da stari lisac castelli nije umiješao svoje prste.
    02.02.2006
    19:16:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 3, 5

    Ukrstenice-ubice? Da li ja uopste treba da trosim svoje vreme na pljuvanje po Chiaviju? Jok. Samo cu da dodam da se u ovom djubretu od epizode savrseno uklopio i nesrecni Cimpelin sa svojim "crtezom" a la svracije noge, a Bogami i Alessandrini sa svojim izuzetno "nadahnutim" naslovnim stranama. Da MM moze da padne nisko, nize, najnize, k'o svinje u blato, ovo je pravi dokaz!
    02.02.2006
    21:21:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 2, 7

    Složio bih se sa gotovo svim što je kiky naveo u recenziji.Castellijeve su valjda one 3-4 stranice na kojima se govori o Satorovom kvadratu,a Chiaverotijevo je sve ostalo.Mogu prihvatiti objašnjenje o križaljkama koje navode ljude da ubijaju,zašto ne.Međutim,imam dojam da je ova priča umjetno razvučena na dva broja.Ima tu dobrih trash-horror scena(posebno mi se sviđa nabijanje na kolac nakon spusta toboganom)ali mislim da ih ima previše za jedan strip kao što je MM.A masovno ludilo u NY podsjeća na,kao što je i kiky spomenuo,DD#5 -Ubojice.Ono što moram posebno napomenuti je kriminalan crtež.MM nikad nije važio za serijal na kojem rade vrhunski crtači,ali ovo što se može vidjeti u ovoj epizodi je ipak previše.Ne znam tko je uopće dopustio da se ovakav početnički crtež objavi.Totalni promašaj i sramota za serijal kakav je MM!Naslovnice su solidne,pogotovo ona prva.
    05.02.2006
    20:09:00 sati
    Aco
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 57%

    5, 7, 5, 6

    Chiaverotti se kao gastarbajter u MM staffu okušao u više epizoda te mu je ovo posljednji put (možda ga je Castelli izbacio jer mu nutra baca kojekakav trash, he, he;)) U svakom slučaju ovo je nesvakidašnja epizoda za MM gdje ga Chiavi stavlja u ulogu odmetnute meta na kojeg je stavljena stigma lovine. Mnoštvo splatter elementa gdje je Chiavi uvijek uspješan i dovitljiv, a u scenarij je nabacao dosta hommagea raznim horrorcima. Sator je ovdje uporabljen u neuobičajenom kontekstu, dok ćemo se za pravo razrješenje misterije magičnog kvadrata načekati do objavljivanja tih epizoda kod nas. Cimpelin i nije baš nešto. Eto...
    21.02.2006
    13:47:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ćesme!
    14.04.2006
    21:18:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 4, 7

    Baš zabavno. Dođe Chiaverotti i napravi epizodu tipa Dylan Dog sa poprilično zabavnim scenama ubojstava kao što je npr. ona s vojnicima ili ona na bazenu. Mislim da je lako pogoditi koje dijelove priče je napisao Chiaverotti, a koje Castelli. Poprilično je zanimljiv i kraj. Čini se da je Mistake mislio kako će svi točno riješiti njegovu križaljku, no pogriješio je i zbog toga je ubijen, zbog jedne banalne pogreške. Crtež je jednostavno smiješan. Pokazao sam crtež mlađem bratu pa smo se zajedno smijali :))) Na nekim mjestima se čini da Cimpellinu pomaže drugi crtač (možda Pepe?) ili je takav njegov stil, ne znan…Druga naslovnica je bolja, ukupna ocjena za obadvije-7.
    20.01.2007
    01:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 4, 4

    Ne znam zašto vama smeta malo akcije? Ono s greškom u križaljci možda je prevelika slučajnost,. ali je podnošljivo. Ono što je nepodnošljivo je crtež i naslovnice. Koja katastrofa! MM-a crta Bonellijev škart, kao da za kaznu crtače šalje da ga crtaju.
    27.03.2008
    11:33:00 sati
    Poncho
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 31%

    3, 3, 3, 4

    Užasna epizoda, ali baš užasna. Claudio Chiaverotti vodi radnju u svom stilu, znači sve je prekrcano jeftinim horror momentima (ne kažem da Claudio nije dovitljiv kad se toga tiče, ustvari me u nekoliko navrata čak i nasmijao, ali nije ovo DD), dok se siroti Castelli po potrebi ubacuje sa pokojim kompliciranijim monologom. Jadno (ali smiješno, čitavo sam se vrijeme sam sa sobom kezio zamišljajući kako si stari Castelli čupa kosu gledajući Chiavija na djelu, dok mu ovaj uništava životno djelo;)). [Crtež stvarno sramotan.]
    30.03.2008
    16:59:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    5, 4, 2, 6

    ....eh
    01.05.2009
    10:55:00 sati
    farrar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 4, 8

    Zanimljivosti:
    - Ova epizoda je originalno izašla u listopadu i studenom 1994. godine. Kod nas je Slobodna Dalmacija izdaje u prosincu 1996. i siječnju 1997. godine, a Libellus ju objavljuje u srpnju prošle 2019. godine.
    - Dvije reference na prethodne epizode: MM LIB 97: Zaboravljena knjižnica i MM LIB 101: Dekameron.
     
    Komentar:
    Kakvih je sve strahota Chiaverotti napisao u Dylan Dogu, u Martyju nije ni loš. Ovdje mogu čak i naglasiti da mi njegove priče u ovom serijalu nisu ostale u lošem sjećanju. Prije ove epizode je samostalno napisao čak pet scenarija i još jedan u duetu s Castellijem, a tu je i više nego solidna druga epizoda prvog broja Zone X. Ovo je i njegov oproštaj s ovim serijalom, a ujedno možda i najlošija epizoda u Martyju na kojoj je radio.
     
    Čak nije pomoglo što je Castelli zagonetkom o Satorovom kvadratu lijepo začinio priču. Ne može se osporiti osjećaj da je sve to već viđeno, prerazvučeno i nerazrađeno, unatoč činjenici da se priča proteže na čak dva broja. Taj mali dio sa zagonetkom Satorovog kvadrata ipak ne može popraviti ukupan dojam lošeg i besmislenog stripa namijenjenog lakoj konzumaciji bez razmišljanja, a to nije ono što ljubitelji Martyja traže!
     
    Lošem osjećaju pri čitanju uvelike doprinosi jako, jako loš crtež. Cimpellinov crtež je krut, s katastrofalnim facijalnim ekspresijama likova. U Martyju je inače crtež najkritičnija točka, ali zbog pomanjkanja akcije to većinom nije toliko bitna stavka, što ovdje nije slučaj. Naslovnice, unatoč kritikama, efektne i zanimljive.
    23.05.2009
    17:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • feka82

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    sve dobre ocjene za ovu pricu ...ipak nije zasluzila da bude ispod prosjeka jedna je od boljih prica ... nesto novo se osjeti cega nije do sada bilo prisutno kod naseg starog dobrog strica martija .... da su ove nove price upola ko ova ....

    25.01.2010
    13:09:00 sati
    feka82
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 1, 10

    Naslovnica je cista desetka!!! A sve ostalo jadno... Cimpellijev crtez katastrofalan!

    28.01.2010
    13:19:00 sati
    Aster
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    04.07.2010
    23:45:00 sati
    Dalma
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 2, 8

    Ovo je smiješno.

    10.08.2011
    14:54:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 62%

    8, 5, 5, 8

    Cimpellin je loš za ovaj tip priče, najviše zbog ubojstava jer su trebali biti prikazani u D.D. stilu a kako je crtao Travisa bolje da ni ne spominjem. Priča mi se svidjela jedino je malo glupo objašnjenje na kraju. Nisam previše razočaran ovom epizodom jer već u ovom razdoblju je M.M. dosta oslabio naspram starih dobrih priča pa nisam puno ni očekivao.

    26.08.2011
    16:32:00 sati
    supermike
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jako zanimljiva tema, jedva sam čekao saznati kraj. U globalu vrlo zabavna epizoda, ali kad se sve sagleda, malo je i previše naivna, ali kao takva savršena za opuštajući godišnji odmor...

    21.09.2014
    14:17:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Meni ova epizoda nije toliko loša.

    04.10.2014
    14:09:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 32%

    2, 4, 3, 5

    Ovo mi je više bilo za Dylana, ali ne znam ni koliko bi tamo bilo uspješnije s ovakvim crtežom i ovakvim scenarijem.

    07.07.2019
    12:36:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 649
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1002
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum