Prorok

Martin Mystere

MM SD 2/3 | 130 str.

Tajanstveni čovek iz New Yorka je sposoban da vidi budućnost. U opštu poteru se uključuje policija, Martin, ali i Cassandra Gold Chester, iz manje altruističkih pobuda. Ko će prvi stići do tajanstvenog proroka?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prorok
    MM LIB 71
  • Elektronska pogodba
    MM SD 2
  • Prorok
    MM SD 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Java contro Java
    MM SR 113
  • Il profeta
    MM SR 114

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča počinje sa grčkom proročicom Kasandrom, ćerkom poslednjeg trojanskog kralja Prijama. Bog Apolon se zaljubivši u nju joj dade moć proricanja, ali bivši odbijen od nje, prokleo je devojku da njenim proročanstvima niko ne veruje. Iako je Kasandra predvidela desetogodišnji rat i pad Troje. Po završetku rata pripala je Agamemnonu, ali je bila ubijena od strane Agamemnonove supruge, Klitemnestra. Avanture, između ostalih i, Kasandre naša publika može da prati u Bookglobe-ovoj seriji Brončano doba
  • La Esmeralda u Venecueli postoji, i kako kaže Wikipedija, sastoji se od oko stotinjak kuća, škole, aerodroma i kasarne smeštenih uz reku Orinoko
  • Travis govori Martinu da uključi televizor jer idu vesti na mreži CBS, a ovaj nam pušta ABC... Uvek veran matičnoj kući;)
  • Martin obećava Travisu da će mu ispričati kako je došao do Ferrarija, što je i stvarno učinio u epizodi SD 30/31 Tajni život Diane Lombard
  • Inače, Travis je inspektor 9. policijske stanice, koja se nalazi na 5. aveniji, čisto ako vas interesuje
  • Mene životna priča Cassandre Gold Chester neverovatno podseća na Annu Nicole Smith, a vas???
  • Iako se to nigde ne pominje, naš irski inspektor Travis je najverovatnije odrastao u Flatbushu, delu Brooklyna, koji je nekada bio većinski irski, a danas je naseljen pridošlicama sa Kariba
  • Kad smo kod Travisa već, ovde je i rešena enigma oko imena inspektora, koje je, naravno opet, Travis;-)
  • Martin se šali na Travisov račun upoređujući ga sa junakom detektivskih romana Eda McBaina, Mayerom Mayerom
  • Još jedna nekonzistentnost u Martinovom serijalu: Mignacco je preimenovao Marka Henryja u Gerarda Henryja. CCCC!!!
  • Ova epizoda je ponovljena u Italiji u Raccolti #57 i u tuttoMystere seriji #113/114

Proricanje sudbine, želja da se pošto-poto vidi budućnost, svetla ili mračna, svejedno, vazdan je bila inspiracija vaskolikom čovečanstvu. Od gledanja u zvezde, kuglu, karte ili pasulj, zavisili su ratovi i mirovi, sudbine pojednica, ali i država. I dan danas se (barem među astronomskim krugovima) prepričava anegdota da su dva kineska astronoma/astrologa izgubili svoje glave, jer su se ponapijali u vinskom podrumu dan (odnosno noć) pred potpuno pomračenje Sunca i zaboravili da upozore svojega cara na nebesko znamenje, pa je ovaj sav lud od pretrpljenog straha naredio da se ova dvojica poseku. Što su ti žrtve na oltaru nauke... I u samoj priči, Travis pripoveda poznatu, i ovim kineskim astronomima, sličnu sudbinu grčke proročice Kasandre (vidi zanimljivosti). Moć proricanja (naravno, ako pretpostavimo da takvo nešto i uopšte postoji, a ne postoji), je oduvek bilo i dar, ali i kletva, što ova dva gorepomenuta primera odlično ilustruju.

Pa ipak, iako su obe strane, ona koja gata i ona kojoj se gata, svesne svih rizika koji iz proročanstva mogu da uslede, svet i dan danas, baš kao i u antičko doba, je gladan takozvanog gledanja u budućnost. Ako antičko doba i ondašnji svet možemo bez problema da nazovemo zaostalim i tupim pa samim tim i da razumemo potrebu ondašnjeg puka za proricanjem, koji je odgovor da i danas, u XXI. veku, u doba vasionskih letova, interneta i iPoda, i poslovni svet, baš kao i obični puk, prvo što okrenu u New York Post-u, na primer, je stranica sa horoskopima? Sujeverje. I ma koliko god društvo kao celina išlo napred, a u poslednjih par decenija mi sami napredujemo na naučno-tehnološkom planu koracima od sedam milja, ako ne i više; to isto napredno društvo, ipak, čine pojedinci, a pojedinac kao takav je manje ili više sujeveran, pa zrno po zrno, dođosmo i do pogače. Iz čega sledi da bez obzira o kom vremenu govorimo, bez obzira na nivo tehnološke razvijenosti, u društvu će uvek biti mesta za magove, gatare, proroke i ostalu bagru.

Mignacco prilično uspešno prikazuje jednu stranu (od inače bezbroj) korišćenja tog dara/prokletstva proricanja, i to na vrlo efektan način. Ovde se scenarista odlučio da nam pokaže kako se bezrezervna vera u sutra zapravo okreće protiv onoga koji ta znanja o sutrašnjici pokušava da okoristi za lične svrhe. U pitanju je jedna beskrupulozna milijarderka, Cassandra Gold Chester, kojoj bi rezultati kretanja indeksa na sutrašnjoj berzi itekako pogodovalo za uvećanje kapitala, pa zašto da ne i vladom nad vascelim svetom iz senke. S druge strane, prorok pukim slučajem postaje naš stari znanac Mister Henry, koji je antenu bez marke instalirao na svoj kućni tv prijemnik, i počeo da hvata vesti od sutradan. I ovde se Mignacco uspešno igra sa činjenicom da bez obzira na pravovremene dojave od Henryja, sudbinu nije moguće promeniti, što je dalo povoda da Cassandra čuvši za sutrašnju smrt detektiva nemogućeg istog ostavi u životu da dočeka mirno svoje poslednje trenutke. Potez, koji se pokazao fatalnim po nju, a čime je Mignacco zavredio sve moje simpatije apropo ove priče.

Što se same priče tiče, nemam nikakvih zamerki, što i same ocene govore. S druge strane, braća Cassaro spadaju među najlošije crtače u SBE-u, i jako mi je drago da ih više nema u serijalu Martina Mysterea. Još da se Bagnolija i Tortija otarasimo, i biće sve ružičasto. Alessandrinijeva naslovna strana tek nešto malo jača od proseka.

Naprijed

MM LIB 70 Javina prošlost

MM LIB 74 Izum stoljeća

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    hehe....Travis Travis! :-)))))
    25.06.2007
    01:29:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Solidno obavljen Mignaccov posao. Dajem mu  sedmicu zbog nekih nejasnoća. Najlošiji dio je crtež i naslovnica. Eh da, mislim da je recezent zaboravio spomenuti da je dvojac Mignacco/Castelli inspiraciju za ovaj strip crpio iz Clairovog filma Dogodilo se sutra.
    26.06.2007
    10:29:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosječna epizoda. Pročitao sam je kao mali i svidjla mi se jer je jednostavna. Naime, nije potrebna neka velika edukacija prije čitanja ovog stripa da bi se pohvatali konci (a znamo kako Marty zna biti kompliciran). Ona glavna negativka se javlja i u "Blago Petera Stuyvesanta!
    28.06.2007
    19:30:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 51%

    6, 5, 4, 6

    Očekivao sam puno više i mišljenja sam kako se uzalud potrošila ideja o čovjeku koji proriče budućnost. Antena koja emitira sutrašnji program i tip koji tu i tamo načuje pokoju vijest pa ju onda javi na 911?Ma dajte..Da ne govorim o gluposti kad Travis zapovjedi spikeru da pročita vijest o smrti MM-a te tako "smiri" vremenske tokove. Priglupo riješenje u svakom slučaju. Cassandra će se,kao što je i Inferno primjetio - vratiti ali ovog puta u dosta prijateljskim odnosima sa Martijem.O crtežu je i recenzent dosta rekao ali kako je on veliki(možda i najveći dan) Mastina mysterea, dao je prevelikodušnu ocjenu. Naime, braća Cassaro ne zaslužuju prolaznu ocjenu i grijeh je svaki njihov rad na bilo kom Bonelli stripu.
    14.07.2007
    13:58:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Ma da, mislim, nezanimljiva i neambiciozna epizodica (osim onog završetka koji je spomenuo i sam recenzent, to je prilično dobro zamišljeno i realizirano). Osim toga je sve više manje loše; tema je izlizana i već milijun puta iskorištena - kao neki tip telefonom javlja svoje "vizije" koje gleda na nekom starom, raskantanom televizoru, a koji signal hvata preko nekakve frankenštajnske antene, skrpane od materijala sa otpada... Hehehe, nasmije se čovjek tu i tamo i sa dobrim starim čika Martijem! ;))) Crtež je loš, ustvari - loš za Martija, jer u nekom Zagoru s njim nebi imao nikakvih problema. Naslovnica mi se sviđa, kreativnost i vizija prije svega. Bravo Giancarlo.Ima još par zanimljivosti:Pjesma koju otac Flanag(h)an "svira" na crkvenom zvonu, a koja se oglašava svake večeri, je poznata balada "It's a Long Way to Tipperary"Za vrijeme druženja sa starim popom, Marti i ekipa piju Irish Mist, poznato irsko piće koje se dobija daljnjom preradom wiskeyaCassandrin pomagač/boby-builder u teretani zove se (pogađate) Arnie, nema smisla da vam objašnjavam na koga liči ;)))Na 90. stranici, Mystere: "Uf! Hvala oče... Ovo je prvi put da me oslobađa neki čovjek u crnome!" ;)))Na 93. stranici Mystere spominje poznatog francuskog filmaša René Claira
    17.08.2007
    21:00:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    S-u-p-e-r!!!
    31.03.2008
    12:42:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Zanimljivo, ali i previše naivno u više navrata. Za razliku od većine Martija, ovo je ipak jedna priča za razbibrigu koja ne zahtjeva puno razmišljanja.
    02.10.2008
    06:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Uh brate nisam čito ovaj ranije broj s četverookim. Sad se vidi američki način poslovanja. Od smeća rade televizore, ha. Jebemu blago se onoj djevojčici na kraju stripa ona će se sutra hvalit u školi šta će bit u sljedećem crtiću. Travis Travis, a ja ispočetka mislio da je bio debeo pa su ga tako zvali, ali Duplo T je oznaka za dva imena s T. Chesterka je pokazala istinu o plavušama. Nisu samo glupe već i zajebane. Što reći za ovaj lagani Marti neg sve okej!    
    09.12.2008
    21:56:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    I u ovoj se epizodi obrađuje vječna želja za znanjem vlastite budućnosti, koja je očigledno neostvariva, jer se znanjem vlastite budućnosti ona ipak ne može izmijeniti. Epizoda je tu i tamo zanimljiva, ali mi se nije nešto posebno svidjela.
    24.03.2009
    13:17:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Teški mediokritet. "Epizoda" sa Travis-ovom prošlošću, sveštenikom i irskim kvartom je ubedljivo najbolji deo stripa, inače bi scenario dobio 2.
    02.04.2009
    10:34:00 sati
    farrar
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Moj prvi Martin i razlog zbog kojeg mi je postao najbolji junak.Možda priča nije legendarna kao one prije,ali ja ću tu biti malo subjektivan jer je ovaj broj razlog zbog kojeg sam počeja skupljati Martina Mystera i nestrpljivo čekati svaki broj u izdanju Slobodne Dalmacije više od ostalih junaka.  
    27.04.2009
    18:11:00 sati
    provodina
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Malo previše banalizovana cela stvar sa tv antenom. Ipak, sasvim zadovoljavajući rasplet.

    29.07.2011
    20:53:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Kao i prošli susret sa Henrijem, ništa posebno ali ipak mrvicu bolje jer video igre iz 80-setih su previše zastarile za današnje pojmove.

    11.08.2011
    21:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Epizoda je solidna, malo banalna, ali dobiva prolaznu ocjenu.. Na Cassarov crtež se nisam nikako naviknuo u Zagoru, pa tako niti ovdje.. Naslovnica ništa posebno..  Sve u svemu, čisti prosjek..

    07.12.2011
    16:09:00 sati
    allessi
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Solidna priča, intrigantna prva polovica, ali kako sve ide prema kraju, malo sam se razočarao. Crtež može proći. Naslovnica neki prosjek, možda i malo viša ocijena radi prošlih vremena. I naravno, svakoga zanima budućnost.

    08.09.2013
    22:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Još jedna skroz zanimljiva priča, ali opet je kraj moga biti bolji. Crtež je solidan. Naslovnica je odlično zamišljena ali slabo nacrtana.

    09.02.2014
    08:24:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    7, 5, 5, 6

    Što ide više prema kraju, priča je sve glupavija i predvidljiva. Crtež slab.

    09.02.2014
    10:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Bilo je lijepo vidjeti Travisovu prošlost, pogotovo zbog posvete Edu McBainu. Priča kao priča prosječna, ta se ideja mogla bolje realizirati.

    08.04.2014
    22:22:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Meni je to dobra priča, onako bez smaranja, prepričavanja ili ulaženja u povijest. Samo sam naslutio Cassandru kao zlobnicu.

    01.06.2014
    22:55:00 sati
    Knez
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Solidna priča.Gde se može kupiti antena za tv pomoću koje vidiš sutrašnji tv program?Netrebam puno kanala samo HRT da vidim brojeve za jackpot.

    04.10.2014
    12:00:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Osvježavajuće iz razloga što je nezahtijevno.

    07.07.2019
    12:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1500
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 584
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 631
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1500
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum