Začarana sekira

Martin Mystere

MM VCZS 24 | 188 str.

Jedan strastveni kolekcionar stripova, izvesni McQuiver, dolazi kod Martina sa pričom da je jedan od popularnih protagonista romana s kraja XIX veka zapravo i postojao! A dokaz je ni manje ni više sekira, kojom se ovaj pravednik služio, sve upravljajući ih svojim mislima!!!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 49%

Priča 4

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajna nemoguće sekire
    MM VCZS 24
  • Tajna nemoguće sekire
    MM ZSR 24

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La scure incantata
    MM SR 242
  • L'astronave degli esseri perduti
    MM SR 243

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je svojevrsni nastavak Panove frule
  • McQuiver priča o svojoj pasiji skupljanja popularnih romana XIX veka, takozvanih dime-novels (dime – 10 centi), a u svojoj kolekciji ima i prvi broj edicije Colonel Martinez’s American Novels: The Man With The Hachet, Or Za-Te-Nay To The Rescue
  • Čovek sa sekirom je niko drugi do Zagor
  • A Colonel Martinez, kao što pretpostavljate – Čiko. Inače, ime mu je Pancho;)
  • Sekira Za-Te-Naya se upravlja mislima!
  • Na velikom broju vinjeta pojavljuju se Zagorovi neprijatelji:
  • Na strani 20, #242, prikazan je susret sa Iron Manom (ZS 859, SD Extra 50)
  • Na strani 36, #242, prikazan je susret sa tajanstvenim Tkačom (ZS 680/684)
  • Na strni 8, #243, pojavljuje se Titan (ZS 39, ZS 535/536, SD 45/46)
  • Na strani 11, #243 pojavljuje se Fernando Ferran Martinez, za prijatelje Pancho;)
  • Na strani 24, #243, Za-Te-Nay pominje izvesnog Eddyja Rufusa, protagoniste Zagor priča (SR 79/81)
  • Na strani 95, Za-Te-Nay i profesor Virus završavaju baš kao i Zagor i Hellingen u Divovi dobra i zla (ZS 941/946)
  • Profesor Virus je naravno napravljen po uzoru na Hellingena
  • Inače, nema sumnje da je profesor Virus takođe napravljen po uzoru na slavnog američkog astronoma Percivala Lowella, koji je poznat po svojoj teoriji o postojanju kanala na Marsu, otude i intiligentnog života
  • Što se kanala tiče, njih je "otkrio" italijanski astronom Giovanni Schiaparelli, 1877. Nije se radilo ni o kakvim kanalima za navodnjavanje kako je Lowell mislio, već o prirodnim kanalima, uscima, kanjonima. Eto šta jedan nesrećan i netačan prevod može da učini
  • Iako se i sam Schiaparelli pominje u stripu, ni on ni Lowell ne bi mogli biti akteri, s obzirom da se radnja odigrava 1857 godine. Tada je Schiaparelli imao svega 22 godine i delile su ga čak dve decenije do otkrića kanala, a sam Lowell se još igrao po pesku, s obzirom da je rođen 1855;)
  • Za-Te-Nay, baš kao i svojevremeno Martin Javi, namešta svoju sekiru da je i Pancho mentalno može da koristi. I Java je to učinio sa murčadnom u Bermudskom trouglu
  • Po pričanju Virusa, koji je Marsovac, uzgred budi kazano, oni su sleteli na Zemlju u vreme Atlantide i Oduarpe, 75 000 godina pre Hrista. To se baš ne slaže sa Panovom pričom, zar ne?
  • Ovdje možete vidjeti treću "C" naslovnicu Zlatne serije u izdanju Veselog Četvrtka. (op.ur.)



Ljubitelji Zagora – vežite se. Polećemo!

Istina, ovde nije reč o Bonellijevom Zagoru, Castelli se odlučio da posveti ovu priču Duhu sa sekirom kroz lik nekog Za-Te-Naya, a pažljivi ljubitelji će primetiti i pojavljivanje velikog broja njegovih prijatelja, odnosno neprijatelja. Ja, kako nisam neki ljubitelj, rukovodio sam se recenzijom sa uBC-ja, mada verujem da je i njima nešto promaklo. No, može nam se oprostiti, jer teško je da neki zadrti ljubitelj Martina u isto vreme bude i zadrti ljubitelj Zagora. Ipak su njih dvojica ko nebo i zemlja, zar ne?;)

No, na stranu ove sitnice oko omaža likovima iz Darkwoodske šume, postavlja se pitanje da li je Castelli, pripovedajući ovu priču kroz flashbackove uspeo uvođenjem jednog lika van MM univerzuma da postigne nešto? Odgovor je – NE!

I to nije zbog animoziteta koji vaš recenzent ima prema Zagorovom liku i delu (aman, i ja sam odrastao uz Čika i Zagora, kao i većina nas), već zbog traljavo odrađene priče. Prvo, sama priča je više nego konfuzna i kontradiktorna, jer se nadovezuje na davnašnju priču Panova frula, gde se bez ikakvog vidljivog razloga menja Panova priča, uvodi se još jedna rasa na Marsu, što samo po sebi i nije loše, i na našoj Zemlji ima više rasa; ali se onda postavlja pitanje (kao što je i sam Martin postavio) kako je moguće da sam Pan nije ni jednom rečju pomenuo postojanje druge rase? Još je sumnjiviji i način bega sa E’d’n-a, kao i vreme kada su sleteli na Zemlju. Pojavljivanje Za-Te-Naya i Panche nimalo ne popravlja ovu konfuznu situaciju, štaviše Castelli sa njima dvojicom samo dodaje ulje na vatru.

Da to ne bude sve, ispostavlja se na kraju da ni profesor Virus, koji je onako epski umro u borbi sa Za-Te-Nayem, zapravo i nije mrtav već su mu sećanja nekako pohranjena u umu već senilnog starca Willa. Pukovnik Martinez, po završetku ove epske borbe i smrti svoga prijatelja počinje da izdaje sveščice-romane sa doživljajim Duha sa sekirom. No, ako je Virus još uvek nekako živ, je li moguće da je i Za-Te-Nay takođe? Koja je sudbina Panche? I šta je uopšte Castelli želeo sa ovom pričom?

Ako je to samo potraga za Za-Te-Nayem da bi se dokazalo da je on i zaista postojao, kao što je i dokazano na kraju, onda je razlog prilično plitak i bedan. Ako se želelo da se priča iz Panove frule nadogradi, onda je ovo, kad se sve sabere i oduzme, potpuno bespotreban nastavak. No, kao što sam Martin reče, nije i poslednji. Kad tad će se on ponovo vratiti profesoru Virusu. Da li će Castelli ili neki drugi scenarista nekada u budućnosti uspeti da ispravi ove brljotine, ostaje da se vidi. Vrata za takvo nešto su širom otvorena.

Nažalost.

Naprijed

MM SA 81 Knjiga iz Kellsa

MM SR 244/246 Lokijeva osveta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Tanko, prilično tanko. Ako su željeli nastavak Panove frule, onda je to moralo da bude smislenije. Ovako nismo dobili ništa osim karikature Zagora i Čika.

    24.10.2011
    18:23:00 sati
    delboj
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Stvarno ne kontam ovu recenziju, koja je, ako cu biti iskren, veoma losa.  Kako je uopste moguce napisat strip o legendi jednog drugog slavnog Italijanskog junaka, i to legendu ubacit kao bozanstvenu mitologiju u jos drugi slavni Italijanski strip, i onda ocijenit taj scnearij i pricu sa cetvorkama???  Pa ovo je najzabavnije i naj-cool ubacivanje jednog junaka u univerzum drugog odkad je citam stripove.  Ovdje je mitologija o Zagoru, ili Za-Te-Neya, stvarno pametno uradjena iz totalne druge perspektive, puna naucne fantastike i mogucih dogadjaja iz dalekih planeta.  To sto je scenarista Castelli ubacio archetype likove (jedan tip predstavlja Nolitinog SuperMajka, dok je onaj zlikova Virus ocito inspririan Hellingenom) je jos vise razlog da se ovaj strip mora procitat, koliko od strane Martin Mystere fanova, toliko od svih fanova Zagor serijala.  Necu da nista previse otkrivam, samo tvrdim da je ovo super-cool zabavna epizoda koja spaja dvije legende zajedno, i ciji je rezultat stvarno nesto cudno i neocekivano.  Moja ocekivanja od ove epizode su bila nula; medjutim, utjecaj koja je ostavila na meni je vise nego zadovoljan.  Crtez i naslovnice su vrlo dobre, kao i scenarija.  A must-read for all Bonelli fans!!!

    08.08.2013
    17:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Prilično negativna recenzija za priču koja će kod svakog Zagoroljupca probuditi onaj aha momenat. Joj ovo je bilo u ovoj epizodi, ovo se spominje za onu priču, itd. 

    11.08.2013
    11:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    10, 1, 7, 6

    Ah, toliko neiskoriscenog potencijala, kao u ovoj prici, sam rijetko gdje drugo vidjeo.

     

    Sta je u stvari Castelli s ovom pricom htjeo da postigne?

    Da napravi karikaturu junaka na kojem je u proslosti radio?

    Pa onda je trebao da ubaci vise humora, kojeg inace uopste nema.

     

    Ili je mozda ipak htjeo da napravi alternativnu Zagorovu verziju, koja bi kao da je trebala da posluzi kao podloga za strip. 

    Ako je to bila namjera, onda je opet zakazao sa ovom, moram biti iskren, poprilicno dosadnom pricom prepunom bespotrebnog teksta.

    Od prve stranice autor objasnjava, pa sa objasnjenjima nastavlja tokom cijelog stripa sa, kao sto rekoh, gomilom bespotrebnog teksta.

     

    Kako moze iko normalan, ko je procitao ovaj Castellinijev rad,  prebaciti Buretu da unosi u svoja scenarija suvisna objasnjenja.

     

    Od ovog stripa nisam mnogo ocekivao, dobio sam jos manje.

    19.11.2013
    13:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Posto sam video ocenu sa recenzije ocekivao sam jako losu epizodu, medjutim ovo je bas zabavno. Iako je epizoda prepuna teskta, Kasteli sve vreme drzi paznju citaocima i kada ide u digresije to su stvarno zanimljivi podaci ili informacije i iznete su na zanimljvi nacin tako da strip ni malo nije suvoparan. Bas mi je prijala ova Martijeva epizoda. Vidi se da se Kasteli kao i obicno kad pise Martija, svojski zabavljao dok ju je radio. Verujem da je Kasteliju bilo zabavno vratiti se ponovo Zagoru jer je poslednju pricu za Zagija napisao 20 godina pre nastanka Tajne nemoguce sekire. Kraj Za Te Neja i profesora u eksploziji podseca na kraj Divova dobra i zla. 

    Jako zabavna epizoda, puna referenci, zanimljivih podataka i neobicnih teorija. 
    Vidim u najavi da cemo dogodine u Zlatnoj seriji citati i epizodu Panovu frulu, steta sto ona nije isla pre ove, jer tako treba hronoloski. A i plasim se sta to znaci za buducnost Martijevih almanaha u Zlatnoj Seriji, jer ih nismo videli od #8 a meni su almanasi bili bas prijatno osvezenje, sto mi je uostalom bila i ova epizoda. 

    Radujem se nastavku sage o Za Te Neju i Martijevoj redovnoj seriji VCa dogodine. 

    Alesandrinijeve naslovne strane odlicne, Java i Zagor bas lice. 

    13.10.2020
    00:15:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    13.10.2020
    02:13:00 sati
    LL1986
    uredi
  • goodpaso

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Kao neko ko je procitao skoro sve Zagorove stripove (90%) a nisam ljubitelj ja sam prosto odusevljen ovim stripom.

    Kamo srece da je mozda Zagor krenuo u ovom pravcu (da bude ranjiviji,realniji...) i Ciko da ne bude u skoro svim epizodama kao debil i da sluzi za sprdnju ,nije zasluzio, on nije glup,nespretan jeste ali debil nije.

    Mogu da pisem dosta o ovome ali mislim da ko nije citao Zagora ovo ce mu biti zanimljivo i bez Panovih frula koje ni ja nisam citao.

    Ukratko nadam se ali se samo nadam da ce neko iskoristiti i ubaciti kao kod Dilana Planeta mrtvih i ovde neku planetu sa ovakvim Zagorom i Cikom,

    Ja sam siguran da ce imati veci tiraz nego ova redovna serija sa stalno nekim junicima koji se vracaju.Vidi se zasicenje.

    Ova Rasomonijada se meni svidja

    Jedina zamerka je da ima puno teksta.

    Pitanje recezentu .Otkud tolika strogoca za strip koji je samo pokusaj da se bude drugaciji?

    Bolje da se kritikuju neke redovne epizode (Horde zla na primer...)

    pozdrav

    19.10.2020
    22:37:00 sati
    goodpaso
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Vrlo zabavna priča, u nekim dijelovima pomalo nevješto vođena, sa odličnim crtežom i naslovnicama. Kao Zagorovom fanu, ocjena više zbog same teme i likova. 

    04.11.2020
    17:24:00 sati
    jasa
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Koliko se bure diglo oko ovog "blasfmičnog" Zagora je nevjerojatno. U suštini se radi o sjajnoj ideji. Castelli kako sam on zna radi posvetu jednom klasičnom Bonellijevskom liku (ali i njegovim uzorima). Sve to je autor još uklopio u Martinov narativni univerzum i iskoristio priliku da napokon napiše nastavak Panove frule. Zašto zagoreli smatraju ovo karikaturom, ne znam. Martijevci mu s druge strane prigovaraju što umjesto da napiše nastavak i da neka dugo očekivana objašnjenja on (nepotrebno) proširuje priču novim, skoro pa kontradiktornim pojedinostima. Naivci! Kao da Castelli to i inače ne radi! [:D]Ono što se stvarno može prigovoriti je to da epizoda je mogla biti i bolja. Kako ima već puno spomenutih elementa malo je lošije balansirana (pritom ne mislim na količine teksta, to je uobičajeno) i naravno standardna nezaokruženost. Sve u svemu, Castelli se zabavljao ovo pišući ako smo se mi kao čitatelji i fanovi [s]Duha[/s]..., pardon Čoveka sa sekirom barem upola toliko zabavili, možemo biti zadovoljni. Devescovijev crtež je odličan. Često na Martinu izgleda kao uštogljeniji Alessandrini  ali ovdje je pun dinamike. (Ovo uštogljeniji Alessandrini je sada pozitivno )

    04.11.2020
    21:56:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    08.11.2020
    21:42:00 sati
    benx40
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 65%

    7, 3, 9, 8

    Zanimljiva ideja, ali loša izvedba, smor za čitanje, posebno za nas koji smo, ili zbog slabog pamćenja ili činjenice da ju nismo čitali, bez te podloge odnosno "Panove frule". 

    Castelli je posadio neke temelje ali ih nije umrežio tako da je sve prikazano u smislu nekog serijala "Pričam ti priču" gdje je mali milijun verzija. Da ne spominjem neotkrivenu ulogu Virusa ("Ja sam onaj koji jesam" je citat iz Biblije) najbedastije mi je što nema obrazloženja zašto je Virus smatrao Za-te-Neja neprijateljem i htio ga pod svaku cijenu smaknuti? 

    Nema ovdje potrebe za ljutnju fanova niti jednog serijala ali po meni je ovo traljavo odrađeno.

    Crtež najbolji segment stripa.

    26.12.2020
    19:13:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • sinian

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    27.12.2020
    15:13:00 sati
    sinian
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Uživao sam čitajući ovu priču, i šokiran sam slabim ocjenama koje prevladavaju kod ostalih komentatora. Valjda je posljedica toga uživljavanje u zagorološku poziciju koja Zagora doživljava kao fenomen ne samo veći od stripa, nego i od života, što je istovremeno i smiješno i žalosno. Ovdje imamo suprotan pristup, finu kastelijevsku ironiju i zajebanciju, uz istovremeno pokazano poštovanje prema Nolitti, svijetu koji je stvorio, i filmskim motivima kojima je bio inspiriran (Virus). Bilo je interesantno vidjeti pokušaj prikaza Zagora iz jednog drugog, donekle realističnijeg kuta (što se tiče Zagorovog odijevanja i sličnih, svakodnevnih stvari, kao što je i koliba, koja ovdje izgleda pogodnom za život), ali začinjenog znanstvenom fantastikom i kozmologijom Martina Mysterea. A sama je priča intrigantna i goni te da ju pročitaš do kraja, da vidiš što će biti s Hellingenom (Virusom) i Čovjekom Sa Sjekirom. A to nije malo danas, kada je teško slične naslove pročitati do kraja.

    07.02.2021
    09:16:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Iznenađujuće dobro! Volim kad me još uvijek dobri, stari strika Marti uspije pozitivno iznenaditi novijom epizodom. 

    18.02.2021
    18:20:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mladen13

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    13.09.2021
    08:54:00 sati
    mladen13
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

  • ZS 734 Zagor (-5).
    Vrijeme: 23.09.2021 18:15:34
    Prodavač: FFCavle
    Cijena: 20 kn
    Broj ponuda: 7
    Broj pogleda: 304
  • Zagor ZS br.21
    Vrijeme: 26.09.2021 22:25:13
    Prodavač: bicko
    Cijena: 254 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 278
  • Zagor ZS br.83
    Vrijeme: 26.09.2021 22:08:54
    Prodavač: bicko
    Cijena: 304 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 267
  • ZS-90
    Vrijeme: 27.09.2021 20:09:44
    Prodavač: marac777
    Cijena: 322 kn
    Broj ponuda: 38
    Broj pogleda: 214
  • Zagor ZS br.39
    Vrijeme: 26.09.2021 22:12:52
    Prodavač: bicko
    Cijena: 252 kn
    Broj ponuda: 5
    Broj pogleda: 192

Forum