Sudbina Atlantide

Martin Mystere

MM VEC 1 | 154 str.

Martin i Orloff se vraćaju unatrag kroz vreme u Posejdoniju, glavni grad Atlantide, pet godina pre katastrofe izazvane vojnim satelitom ispalim iz naših dana (!), u pokušaju da spreče uništenje civilizacija Atlantide i Mu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 45%

Priča 4

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*4

S*4

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sudbina Atlantide
    MM VEC 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il destino di Atlantide
    MM SR 279

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva epizoda revolucionarno novog Martina. Naime, od ove epizode Martin se prebacuje na dvomesečni ritam izlaženja, sa kompletnom epizodom na 154 strane
  • Naslovna strana je pretrpela manje izmene, sada izgleda prijatnije oku; hrbat takođe
  • Kolorisanje i grafička obrada naslovne strane je delo Alfreda Castellija!
  • Novi dizajn i tzv. splash-page (druga strana korica i treća strana). Ovde vidimo Martinovu radnu sobu sa sve policama, knjigama, raznoraznim predmetima i naravno, Apple-ovim kompjuterom na kome je i ispisan naziv i broj epizode
  • Da vidimo šta to Martin drži u svojoj radnoj sobi:
  • Druga strana korica prvi red je nečitlljiv. Drugi red: knjige Stories from Elsewhere/Priče iz tajne baze Drugde i The X Zone/Zona X su očigledan omaž bazi i zlosrećnoj Zoni. Između njih je DVD kolekcija Young Martin Mystere - The Animated Series/Mladi Martin Mystere - Crtani film, sezone 1, 2 i 3. Slede The Complete Atlantis/Kompletna Atlantida u tri toma, Martinova knjiga The Way of the Mind koja se pominje prvi put u VLMS 75/77 Zagonetka zvana Džasper, Panova frula naslonjena na njih, Uncanny True Tales/Tajanstvene istinite priče i Impossible Machines/Nemoguće mašine nama poznate još iz VLMS #21/22 Istinite tajne, i konačno SOS Planet Earth/SOS za planetu Zemlju i Atlas of the Unknown/Atlas nepoznatog, prve knjige koje je napisao MM. Kao beleške, DSČM je okačio opomenu o kašnjenju za predaju članka o Arktičkom polarnom krugu za National Geographic Magazine:-), zatim: Remember to call Travis and Chris/Ne zaboravi da okreneš Travisa i Chrisa:-), karikaturu Alfija, dva nepostojeća naravno telefonska broja ovde na Manhattenu i Satorov kvadratić. Na zidu stoji maska indijanskog plemena Nootkan, uramljena naslovna strana Daily Newsa povodom povratka Martina u New York posle dve i po godine provedenih u Italiji, a naslonjena na zid je i slika Martina, Jave, Orloffa i Diane koja je zapravo i naslovna strana MM Dark Horse #6 The Secret of Sagrada Familia / SD #6 Deset godina poslije.
  • Treća strana korica prvi red knjiga se završava sa Italijansko-Engleskim/Englesko-Italijanskim rečnikom i Rečnikom izmišljenih knjiga (Italian-English/English-Italian & Dictionary of Imaginary Books). Model NLO-a visi sa plafona, a drugi red polica se završava sa knjigama Here we are again od Roberta Rimmera, How To Quit Smoking in 3650 Days/Kako ostaviti pušenje u 3650 dana:-) i Il pendolo di Faucult/Fukoovo klatno Umberta Eka, kao i dekaheptaedrom. Okačena je i sličica mladog Jave, a na zidu se nalaze još i Dianina (odsečak sa naslovne strane #241 Vent’anni di mystreri/Dvadeset godina misterija) i Martinova slika (Martin kao Dorian Gray, videti #200 Lo spetro della luce/Spektar svetlosti). Između njih je uramljen i jedan kaiš one page epizode Martin Mystere e Jeff Hawke, od Castellija i Filipuccija, 1995. Na stolu se između knjiga provukla i fotografija Angie, a na knjigama stoji totem Maja, poznat nam iz SA #51 Putevi sudbine. U desnom uglu u prvom redu stoje knjiga The Holy Grail Complete Companion/Sveti gral-Kompletni vodič, gral, kristalna lobanja, The Skull of Doom/Lobanja sudbine i Impossible Artifacts/Nemogući predmeti, sve posvete ranijim avanturama DSČM-a.U drugom redu na zidu je i jedan bumerang, a na polici su i murčadna, figurica malo podseca na indijsko božanstvo ljubavi Kamu, moai sa Uskršnjeg ostrva i globus. U trećem redu polica stoje knjige The Sacred Fire (keltska mitologija), Mystery Places/Tajanstvena mesta, Forgotten planet/Zaboravljena planeta Murraya Leinstera (nije Serpierieva Druuna:-) ), The Riddle of the Rosseta Stone: Key to the Ancient Egypt Jamesa Crossa Giblina, Powers of Ten od Philipa i Phylis Morrison, Isis Unknown/Nepoznata Izis što je omaž Ludens #45/46 Gospodar Nila, ukoričeni komplet časopisa The Fortean Times 2000/2004, a tu je i knjiga The Dynamics of an Asteroid/Dinamika asteroida od uvaženog profesora Morijartija, da parafraziram Doktora Mysterea iz SA #2 Rat svjetova. Slede još i The Complete Fort, Mutus Liber iliti alhemičarska Nema knjiga, Books of the Stanzas od Helene P. Blavatsky, The Voynich Manuscript iz XIII veka, Al Azif iliti Necronomicon, Pycatrix i na kraju Orea Linda iliti Tajna istorija sveta od Cornelisa over de Lindena
  • Na strani 4, u rubrici Tajanstvena pošta saznajemo da je jedna od zemalja u kojima će se prikazivati crtani film o mladom Martinu i Bosna i Hercegovina
  • Šta kog vraga traži motorni čamac policije iz Nassaua (Bahami) na Azorima, oko 5000 kilometara daleko od kuće (videti prvu vinjetu na strani 8)???
  • Da Martin zaista ima raznorazne izvore informacija saznajemo iz dijaloga koji on ima sa Dianom na strani 28. Naime, da je vojni satelit nestao iznad Azora Martin je pročitao u članku UFO at the Azores/NLO iznad Azora, objavljenog u The National Enquireru, američkom sabratu srpske Zone sumraka!!!
  • MM stiže u Posejdoniju, Atlantida u stilu Arnolda Scwarzeneggera iz Terminatora 1/2/3!
  • Sergej Orloff ovde ima obe ruke! Doduše, prvi put se pojavio sa obe ruke u poslednjoj vinjeti strane 87, #241 Vent’anni di mysteri. De se dede veštačka ruka? Nešto se ne sećam da je dato objašnjenje ni tada a Bogami ni sada. A može biti da je naš stari dobri Orloff kao kameleon, otkineš mu rep (ruku), a ono izraste nova:-) K’o da gledam Smisao života Montija Pajtona ili Simpsone…;)
  • Od strane 108 pa nadalje: jezik koji se govori na Atlantidi je ispisan Iconaian slovima, a Iconiani su jedna od rasa koji se pojavljuju u Star Trek: The Next Generations. Prevod sa Atlantiđanskog sledi
  • Strana 108, poslednja vinjeta: Ej, ti, tamo dole, stani i ne miči se!
  • Strana 109, prva vinjeta: Ruke gore!
  • Strana 109, druga vinjeta: Priđi da ti dodam ovo. Pođi sa nama.
  • Strana 109, treća vinjeta: Požuri!
  • Strana 110, prva vinjeta: Dobro je.
  • Strana 110, četvrta vinjeta: Nije drogiran niti pijan.
  • Isto: MMM
  • Strana 110, peta vinjeta: Videćemo…
  • Strana 111, treća vinjeta: Šta je to kog đavola Njujork?
  • Isto: Beh.
  • Strana 142, poslednja vinjeta: Halo, ja sam...
  • Strana 143, prva vinjeta: Evo su.
  • Isto: Možda.
  • Isto: Zvaću bazu.
  • Strana 144, treća vinjeta: Dođite!
  • Isto: Ne razumeju!
  • Kut Humijeva atalntiđanska inkarnacija/predak/štagod se pojavljuje na strani 150
  • Rubrike u novom MM-u: La posta mysteriosa/Tajanstvena pošta je na strani 4, I mysteri di Mystere/Misterijine misterije su na stranama 159-161 i Gli arretrati/Stari brojevi na strani 162. Rubrike su u potpunosti redizajnirane, mnogo su preglednije nego ranije

Ouch!

Bolni uzvik odozgo je zapravo bila reakcija vašega recenzenta neposredno po iščitavanju ove epizode, tamo negde početkom jula. Ovo je smrtni udarac, glogov kolac u srce (za svaki slučaj, da se Vlasi ne dosete) nečemu što se nekada davno zvalo kontinuitet. Castelli je samo nastavio tamo gde je sa razaranjem istoga započeo Beretta, posle ovoga nema više nikakve nade, sada MM-a možemo smatrati za ozbiljan strip taman onoliko koliko je to Alan Ford, ili što je još gore – Zagor. Ovo je ujedno i odavanje dužne počasti sa moje strane istome blaženopočivšem kontinuitetu. Neka Mu je večna slava. Amin!

Sada, kada smo se otarasili te nesreće zvane kontiuitet/smisao/logika Martinovog serijala, neopterećeni možemo i da prozborimo reč-dve i o samoj epizodi. Iznenadni pad i nestanak vojnog satelita Oscar 15 je bio i razlog da Kut Humi ponovo, kao i mnogo puta ranije, zazvoni na uzbunu, na svoj osobiti način. I Martin i Orloff imaju zadatak da pronađu satelit i da ga neutrališu. Da bi to uradili, naš dvojac mora da se teleportuje 10 000 godina unazad kroz vreme, i to na lice mesta, u Posejdoniju, prestonicu Atlantide, u 4216-u godinu Yodove ere, odnosno 8517 godinu pre Hrista, odnosno 5 godina pred uništenje civilizacija Atlantide i Mu, odnosno u trenutku kada rat koji besni svom žestinom (iako se to ne vidi na licima Posejdoniđana, rat je negde tamo daleko od prestonice – pade mi na pamet Beograd i Srbija devedestih, ni sam ne znam zašto...) ulazi u svoju završnu fazu. Razlog: vojni satelit strahovite razorne moći (da, reč je o Oscaru), je izazvao vremensku anomaliju i pojavio se unazad kroz vreme da bi izazvao uništenje obeju civilizacija! Samo Martin i Orloff mogu da spasu Atlantidu izborom koji je stavljen pred njih. Međutim, ukoliko se odluče za to onda mogu kazati zbogom svetu koji poznaju, istorija će biti neminovno promenjena. I naravno, kao po starom dobrom običaju, ne može šut sa rogatim, Martin i Orloff imaju potpuno oprečna viđenja koji to svet treba spasiti: Zemlju koji oni poznaju ili Atlantidu i Mu. Dok se njih dvojica tuku, vreme prolazi, izbor je napravljen, Martin se na kraju epizode zabavlja sa svojim kompjuterom presabirajući utiske. Ko je napravio izbor Castelli je ostavio čitaocima da sami zaključe.

Kada je bila najavljena promena u serijalu prelaskom na novi obim i ritam izlaženja, nisam bio baš presrećan. Ipak, šta je tu je, tužna je realnost da Martin ne stoji dobro ni u Italiji, tako da i ovo mrcvarenje koje imamo i u nas ne treba nimalo da nas čudi. Cilj promene je bio podizanje regularne serije na viši nivo, što je i zaista bilo neophodno, s obzirom da mi je itekeko poznata činjenica da priče koje su izlazile unazad ihaha godina ne vrede ni po lule duvana, uz nekoliko izuzetaka koji su tu samo da bi i potvrdili pravilo.

Činilo se kao logičan izbor da se prva epizoda novog Martina nadoveže na prvu epizodu koja je izašla aprila 1982 s druge strane Jadrana a u nas svega 11 meseci kasnije. I činilo se da će Castelli onu Berettinu brljotinu ovom epizodom ispraviti. Ali avaj! Ne samo da je Castelli poništio Berettin gigant, što je sasvim u redu (u svojoj recenziji Tajni prozirnih senki sam i kazao da je bilo bolje da ista nije ni objavljena, a ona je napisana nekih desetak dana pre no što mi je ova sveska pala pod ruke), Castelli je poništio i samu epizodu jer je protraćio 154 strane da se na kraju NIŠTA nije desilo, sve je ostalo po starom. I ne samo to, sada je ceo serijal poništen. Sada se više ne zna niti ko pije niti ko plaća, Večiti rat je izgubio svaki smisao i od sada pa nadalje isti je toliko diskreditovan da ne može biti više jedan od osnovnih, zapravo osnovna, premisa Martinovog serijala. Ostaje na kraju pitanje: Zašto, Alfi, pobogu???

Međutim, nije sve baš tako crno. Ukoliko niste continuity geek kao gorepotpisani, siguran sam da će te posle čitanja ove epizode ostaviti bolje ocene nego moja malenkost. Vraćen je onaj stari duh MM-a, na koji smo navikli davnih osamdesetih, drži te pažnja od prve do poslednje strane, što je neverovatno (vaš recenzent je gotovo sve epizode objavljene poslednjih nekoliko godina čitao na jedan te isti način: mmmmmmmm, aha, hmmm, đubre, vrlj iza leđa...). Crtež dvojca Cardinale/Orlandi je malo suviše krut za moj ukus i previše crn, ali nije loš (samo se prisetite Tortija i Henryja, i sve je lepo...), a naslovna strana koju je hvala Bogu radio Alessandrini (bilo je najavljeno da će ga zameniti Filipucci, ali eto, dobro je...) je fenomenalna, gotovo savršena. Ja se lično ne sećam kada je neka naslovna strana ostavila tako dobar i dubok utisak kod mene. I sam Castelli ima udela u istoj, on ju je kolorisao (a ne Tisselli, kao što je bilo najavljivano takođe) na majstorski način zaista. Oprema je daleko bolja, štampa je na kvalitetnijem papiru, uvez je isto tako sjajan, sve u svemu Castelli se potrudio da svoj proizvod lepo upakuje. Ne kaže se za džaba da ovde na Zapadu možeš i govno prodati samo ako je oku lepo.

Živa istina. Upravo nam je to Castelli i prodao. Govno.

Naprijed

MM SR 271/272 Noć ne-mrtvih

MM VEC 2 Povratak u Zemlju Nedođiju

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Kao što Prozirni već zna, ja spadam u onu drugu kategoriju, koja smatra da se MM bar delimično vratio na stare staze i tome se raduje (pošto mi je uvek bio omiljeni Bonelli junak).
    Vrlo dobra recenzija, za mene malo preoštra, pošto ipak treba pozdraviti ovu promenu posle jedno 5-6 godina očajnih MM epizoda (čast izuzecima).
    Videćemo šta nas čeka u sledećim epizodama da bi sudili da li je promena kod Martija trajno na bolje...
    27.09.2005
    12:11:00 sati
    tantus
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Haleluja, haleluuujaaaaa, haleeeeeluuuuujjjjaaaaaaa!
    30.09.2005
    20:57:00 sati
    Pen Karker
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobar strip!Moja omiljena tema!
    29.10.2005
    09:28:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    1, 5, 7, 9

    Sama ideja o satelitu je grozna jer, jednostavno, čitav serijal gubi smisao - ovako ispada da se Atlantida i Mu nisu međusobno uništili, već smo ih posredno uništili mi, ergo njihova civilizacija i temelji društva ne vode nužno u propast čovječanstva; postavka kojom Castelli izmiče tepih pod nogama svih prethodnih epizoda iole vezanih uz Atlantidu - dakle, dobrih 75% posto serije, a možda sam malo i rekao. Sveukupno, strava i užas, noćna mora za svakoga tko prati kontinuitet MM-a (geekovih svih zemalja ujedinite se ;o)).
    20.01.2006
    15:56:00 sati
    Damjan
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 46%

    2, 4, 6, 10

    Kad se Beretta bavio retkonovanjem, on je barem to učinio da bi pratio SF trendove. Naime, ideja da su Atlantidu i Mu uništili Plejađani samo je manifestacija trenda prisutnog u poslednjih par godina - da će smak sveta doći spolja, a ne zbog ljudkse gluposti. Kada se Castelli bavi retkonovanjem, nije jasno ni ko pije ni ko plaća. Naime, dok je Večitom ratu trebala jedna nova interpretacija da bi ostao relevantan i 15 godina nakon (pravedne) smrti Sovjetskog saveza - ovo nije ta reinterpretacija. Sva zbrka u kontinuitetu na stranu, nadao sam se da će se Velika katastrofa prebaciti na gluposti jedne svestke sile, a ne na tenzije između dve, kao što je ranije bio slučaj. Umesto toga, imamo tupavu slučajnost, koja ne znači ama baš ništa. Svrha ove epizode je jedino da Marti konačno dođe u Atlantidu, i ništa sem toga. Bah! Beretta, vrati se, Tajna prozirnih senki ti je oproštena! (... mada ne i Prokletstvo Sahare...)
    28.01.2006
    15:37:00 sati
    Djole
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 4, 9

    Koja je samo sreća bila dohvatiti ovoga Martija u novome izdanju VČa i koje je razočarenje slijedilo nakon višesatnog čitanja.Ljudi - ovo je teško sranje!!! Ima sličnosti sa MM 1 Ljudi u crnom,izgleda da je Castelli htio stvarati serijal Martija usred serijala,pa sve dosad zvanično znano pada u vodu već u prvoj "postnekiqurac" epizodi.Crtež čudan,dal ja to vidim da je Dobri Stari Stric ostario možda?! Java i Dijana na kapaljku,ali zato Orloff dolazi....iz ničega iz nikuda.I pas me iživcirao isto.Imam dojam da osim DD i MM ima svog ćuku,ma daaaaj....Sa ovakvim početkom molim svevišnjeg da neće sve "postnešto" epizode biti ovako aljkave.
    06.10.2008
    18:35:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Meni je epizoda odlična. Uzbudljiva je i čita se u jednom dahu. Istina, nisam pročitao sve epizode vezane za kontinuitet, pa mi možda zato radnja nije zasmetala. Na kraju krajeva, tko kaže da je onaj satelit eksplodirao, a sve da i je, mislilo bi se da je protivnička strana lansirala neko strašno i novo oružje. Eto, kontinuitet spašen (donekle)!!
    07.10.2008
    15:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    Sve do dolazka Martija u Atlantidu, ova je epizoda sasvim dobro izgledala. Početak vrlo obećavajući a  nastavak u stilu starih epizoda - baš mi se svidio Martijev san u kome su prikazane početne stranice prvog broja, "Ljudi u crnom" i identičan tekst. Tu sam se baš naježio i prisjetio starih dobrih vremena i scene sa roniocima, kad sam po prvi puta upoznao omiljene mi junake .I onda kad sam očekivao nešto posebno, desio se udarac ispod pojasa. Ovo Castelliju nije trebalo.."poželite da satelita nema, i neće ga biti"..ajme majko!Ali ajde neka je i Marti došao jednom u Atlantidu, mada je njen prikaz poprilično razočaravajći. Crtež me podsjeća na onaj DeAngelisa, potrudili su se oko pozadina i strojeva koji su korišteni za spuštanje pod vodom i istraživanje. Šteta što je tisak u izdanju VČ na nekim mjestima dosta mutan pa se sve te tehnološke sprave i ne vide najbolje. Ali uprkos tome, svaka čast Veselom četvrtku na potezima do sada. Vidi se da tamo rade ljudi koji su i sami stripofili, krenuli su od one epizode koja je i u ITaliji predstavljala svojevrsni novi početak a sa nijednim izdanjem do sada nisu promašili. Kupujem sve od njih, čak i Dampyra, a i ubuduće će biti tako. Mislim da zaslužuju podršku svih nas i da nas od njih čekaju još mnoga lijepa izdanja.Samo hrabro!
    16.10.2008
    10:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 6, 10

    Prvo, ova epizoda dobiće nešto veću ocenu nego što zaslužuje, zbog toga što se Martin s njom vratio na kioske u Srbiji.
     
    Sviđa mi se ideja da Martin i Sergej posete Atlantidu, ali ne i to kako je realizovana kroz scenario. Početak je i više nego obećavajući i negde do sredine ide to fino, sasvim čitljivo. No, od momenta kada se Martin go nađe u Posejdoniji, sa sve munjama - scena preslikana iz filma Terminator 2... o.O
     
    Ovo je zaista mogao da bude revolucionaran trenutak, odskočna daska za neke naredne epizode, samo, ali "samo" da je Castelli smislio neki bolji rasplet, koji je mogao dodatno da zamrsi čitavu stvar. DA JE uspeo da centralnu nit čitavog serijala osveži. Ovako, ako bi se ova epizoda posmatrala sama za sebe, i neko se baš uz nju upozna s Martinom, Javom i Orloffom, ostaviće sasvim dobar utisak na čitaoca. A ako to nije slučaj, onda samo zbog nostalgije koju budi kod fanova može da dobije nešto više od prosečne ocene - uz izuzetak naslovnice, koja prosto mami na čitanje ovog stripa!
    11.11.2008
    01:57:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Čak i ako zaobiđemo kontinuitetski reset epizoda je slaba. Castelli gradi neke dijelove scenarija koji uopće nama čitaocima nisu važni (koliko god 'simpatični' bili), dok druge - veoma bitne - zapostavlja. Uvod od sto stranica; svi mogući sporedni likovi dobijaju svojih pet minuta... pa onda uništenje broda ala Star Wars u svega nekoliko vinjeta. I onda opet; Marti i Orli stigli u Atlantidu - Paf!  Pedesetak stranica ispraznog pričanja... i niti deset za konačni rasplet. Crtež mi se ne sviđa, previše tankih linija i nerazumljivih vinjeta (pogotovo strojevi i slično). Veliko razočaranje.
    16.11.2008
    20:17:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Trebalo je do kraja inzistirati na legendama o padu Atlantide kao o sukobu civilizacija, častohleplja, bahatosti i tehnološke superiornosti koja je oba kontinenta stajala glave. A ne ovako degradirati i rušiti jedan, do tada, više-manje veličanstveni kontinuitet sage o Atlantidi i Vječnom Ratu i početnički se igrati sa dimenzijama, putovanjem kroz vrijeme i smišljati ovakove peripatetičke "izvanjske" uzroke kraja jedne civilizacije. Eh, a počelo je tako dobro...
    24.11.2008
    11:38:00 sati
    kiky
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 54%

    4, 3, 8, 9

    Najvažnije od svega mi je da Marti izlazi. Ostalo je sekundarno.Ova priča je nezgrapni pastiche motiva iz SF hitova kao Terminator, Star Wars ili Peti Element, koja samo u naslovu ima Atlantidu koju volimo i pratimo iz prijašnjih Martijevih avantura.  Nadajmo se da to nije glasnik katastrofe, već samo još jedan pogrešan korak u nizu.
    29.11.2008
    09:51:00 sati
    Mailman
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Došlo je na red da i ja pročitam ovaj strip i onda ponovo i recenziju. Kasteli je ovdje uradio nekoliko dobrih stvari. Prvo, slično kao u MN 241 Crveni vjetar  i ovdje se poseže na sličan za vezom sa prvom epizodom, što je i potrebno za jedan novi početak. Drugo, vraća se polako stari duh Martija, od početka dok kraja epizoda je zanimljiva, čita se u jednom dahu i mislim da može da zainteresuje i nove čitaoce. I treće, Martijev i Orlijev odnos  bi mogao da bude drugačiji.  Što se tiče kontinuiteta zaista je šteta što je nešto što je građeno više od 20 godina srušeno na ovakav način, Atlantida i Mu su se provlačili kroz cijeli serijal i to je jedna priča koja je bila isprepletena sa skoro svim što se dešavalo, a sad je neki satelit iz budućnosti (naše sadašnjosti) uništio Atlantidu. Način na koji Marti i Orli stižu u Posejdoniju je mogao biti originalniji, ali izgleda da se Kasteli nije mogao sjetiti ničeg boljeg od posuđivanja ideje iz poznatog filma. Simpatičan je lik onog mladog učenika u Agartiju. Ima dosta zanimljvih stvari, epizoda je ipak sveukupno sasvim dobra. Inače, Marti pominje neke stvari o putovanjima kroz vrijeme da je moguće da neki paradoksi ne važe u vrijeme Atlantide. Dio objašnjenja bio mogao biti u MM&NN 1 Zarobljenik budućnosti gdje, iako se radi o prevari, kažu da je katastrofa zaista poremetila vremenske paradokse i sprječava putovanje kroz vrijeme dalje od određene granice.  Crtež nije neko remek-djelo, ali nije loše. Naslovna strana je tek najava sjanih naslovnih koje će uslijediti u narednim brojevima. Tu je napravljeno veliko poboljšanje. Što se tiče Veselog četvrtka ovo je najbolji izbor za početak, ali ima nekih nedostataka, uvodni tekst nije baš nešto, izostavili su Kastelijev tekst, lektor im je nepismen, sken je prilično slab... ali nek Marti samo izlazi.
    05.12.2008
    11:41:00 sati
    delboj
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Ajde ja ponovo: nikad od mene nece postati MM fan, 3 dana citam ovih 160 strana i "krvarim od dosade" :) Potpuno se slazem sa flambijem, ovde sve sto je dosadno traje i traje, price na brodu, price na dnu mora, prepricavanje prica iz prvog broja, ponovo prepricavanje svega ovoga kad se sretnu Marti i Orloff u sred Atlantide. I umesto da epizoda tad bljesne punim sjajem, kad smo vec zakoracili tamo, kraj nas vec ceka iza ugla.No sta je tu je, posto ovo izlazi tako retko i to na kioscima, kupovacu razonode (kakve-takve) radi.
    18.12.2008
    03:18:00 sati
    Barker
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 3, 8

    Ma nije toliko loše kad se na priču gleda zasebno, ali poprilično smeta taj reset kontinuiteta o Atlantidi koji je poništio sve živo. Iako je zanimljiva ideja da Marti dođe u Atlantidu (a bez Orloffa ne može), to mi se ipak čini malo pretjerano čak i za MM serijal. Zar nije bilo bolje ostaviti Atlantidu na miru i ne dirati nikakav kontinuitet? Sad je Atlantida upola manje napeta nego što je prije bila, a kad su je već stavili tribala je biti bolje prikazana. Vidim da sad ima i više ovih tehnoloških brbljarija za razliku od starih epizoda. A i Marti manje priča i objašnjava (ili mi se to samo učinilo). Orlandijev crtež mi je odbojan, a takav mi je bio i kad je crtao Lazarus Ledda. Pa, pobogu, koji pametnjaković je njega doveo u MM staff? To je sigurno preko neke veze. Stvarno je bilo neugodno iznenađenje kad san vidio da on crta. Naslovnica je lipa.
    29.12.2008
    08:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Meni ovo uopste nije lose, mada sam ocekivao daleko vise od ove epizode. Pocetak je bio obecavajuci, ali su onda do izrazaja dosli brojni propusti u scanariju koji su uticali na ishod price. Moglo je to bolje da se odradi.  Sve u svemu, kad se sve sabere, nisam razocaran. Citao sam i gore. Crtez mi je malo razocaravajuci, a naslovnica skoro pa odlicna.
    15.02.2009
    15:40:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 41%

    1, 2, 8, 8

    Iako je dobro sve što je napisao @delboj, ova priča je više loša nego dobra. Ne trebaš biti neki veliki poznavalac MM univerzuma da bi shvatio kako je došlo do reseta kontinuiteta (Vječni rat). Nemamo mi što zamišljati je li satelit opalio ili nije, jer u potonjem slučaju samo postojanje ove epizode ne bi imalo smisla. A nema ni ovako, jer se čeprkalo po nečemu što je trebalo ostaviti kako jest. Navodi se da je propašću Atlantide došlo do poremećaja u prostorno-vremenskom slijedu, ali ne sviđa mi se to konfuzno petljanje s prolaskom kroz vrijeme (kotač subine, nova zavrzlama oko paradoksa, odluke). Na kraju ispada da se sve vrtjelo oko Martinove i Orloffove "teške odluke". Zaista bezvezan i neuvjerljiv segment kojemu nije mjesto u jednoj ovakvoj priči. I ček! Što bi bilo da su "odlučili" ponijeti satelit sa sobom, kako bi tada propao naš svijet a zaživio onaj od Atlantide? Ako su oni bili napredni, a naša civilizacija je praktiči nastala na pepelu njihove, kako njih može uništiti satelit iz našeg vremena!?!? Iako ima objašnjenja u superbooku, ne sviđa mi se to poimanje vremena u više pravaca, gdje ne znaš gdje koji vodi i od kakve su važnosti u cjelini. Ukidanjem paradoksa i uvođenjem mogućnosti izmjene stvarnosti koje se odnosi na vrijeme prije uništenja Atlantide je uvelo novu pomutnju u nešto o čemu je Castelli već govorio na jedan drugi uvjerljiviji način (vrijeme - jedna linija, paradoksi i nemogućnost utjecanja na zbilju, putnik može biti samo vremenski promatrač). Kako bilo, ova priča je poslužila da Marty i Orloff stignu u nekadašnju Atlantidu, iako bih ja više volio da su se materijalizrali na nekom mjestu gdje je nekad bilo nešto važno vezano za Atlantidu, ali da sve to bude u realnom vremenu. U svakom slučaj, posjet Atlantidi je lijepa stvar i plus epizodi. Crtači su baš dobro dočarali Posejdoniju - Grad Pet Prstenova. Od ostalih dobrih stvari, izdvojio bih vraćanje "duha osamdesetih" kada se nije samo pričalo, već je Marty bio dijelom i akcijski junak. Radnja pomalo podsjeća na Titanic, a onaj čovjek u crnom (zapovjednik broda) je konkretan homage tom filmu jer je taj tip gotovo isti Bill Paxton koji tumači kapetana Lovetta. Scenarij nije balansiran, tako da je početak rastegnut, a zadnji dio zbrzan. Unatoč tome, nije bilo dosadno čitati ovaj strip koji obiluje referencama i zanimljivostima. Nažalost, greške su bile u samim temeljima. Za razliku od ostalih, meni se crtež jako svidio. Dečki su se stvarno potrudili. Ima puno detalja, neki prizori su predivni (podmorska bitka, Posejdonija, Agarthi), A zadnji dio je nacrtan još bolje od prvog. Iako sve navodi da su Orlandi i kolega crtači B-kategorije, smatram da su pogođeni za jednu ovakvu akcijsku epizodu. Uostalom, MM-u nije bitan crtež. Naslovnica je prejaka, kao i sve od postrevolucionarnog perioda. Slaba i promašena priča.
    18.02.2009
    22:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 62%

    4, 6, 9, 5

    Da, kontinuitet je uništen kao što reće senko. Iskreno, ja sam se dobrano pogubio u Martyju. Više ne znam što čitati, kojim redom, giganti, specijali, extra...Sama ideja pada satelita mi ne stoji i još taj satelit pada točno na mjesto gdje su se s Martinom prvi put sukobili ljudi u crnom.  Priča ima i solidne momente, poput ideje povratka u Atlantidu, ali na kraju je sve skrenulo kad kao oni moraju birati koji će svijet spasiti. Likovi su solidno okarakterizirani i isto tako interesantni, ali meni se čini da je cijela epizoda mlačenje prazne slame.  Kasteli, šta ti je ovo trebalo... Crtež je na nivou, ali kao što sam rekao,  priča nije. Cardinale i Orlandi su mi nepoznati crtači, ali su mi se svidjeli. Nadam se da su budučnost MM-ovog crtačkog staffa.Naslovnica je loša, Alessandrini nije uložio puno truda, a inače mi je odličan crtač naslovnica. Razlog je dosta težak kadar, što mu je inače plus. Na naslovnici mi se Marty čini malo neproporcionalan.Znači, slažem se s recenzentom. Čitatelju je ovdje prodano sranje koje će fan kupiti, a Kasteli će se smijat budalama i mislit da nam sve može prodati. 
    08.03.2009
    14:33:00 sati
    cibalia
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    Ajme i kuku.Ovo nije uopće vrijedno spomena da išta napišem o njoj.Nepamtin kad me neka epizoda Martina ovako umorila.Meni je ovo iskreno bilo čitanje na silu zato šta volim junaka.Pa o čemu se ovdi uopće govori.Pa nakon ovoga više nema smisla uopće poticati vječni rat.U gig MM8 puno mi se više svidjelo objašnjenje o Plejađanima nego da ispada da je Atlantidu i Mu uništio satelit iz budućnosti.Ovo je skakanje s rata na volan.Ovo je jednostavno šamaranje mrtvog magarca. 
    27.04.2009
    15:52:00 sati
    provodina
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Ne znam, nije ovo uopste toliko lose. Mozda se gubi kontinuitet, ali car svega je valjda da mi upravo cijelo vrijeme nemamo pojma sta se tacno desilo. Mozda je cilj i da namjerno ima vise verzija, a sta je prava, vjerovatno necemo ni doznati... Cisto sumnjam da su scenaristi mlatili u prazno bilo koju epizodu, vjerovatno imaju na umu kako ce spojiti sve stvari, a da ima smisla. Vidjecemo.
    06.05.2009
    14:01:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Hajde jedna 7-mica al samo za to sto je moja omiljena tema Atlantida.
    23.07.2009
    15:50:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 34%

    2, 1, 6, 7

    Ajme, kakvo smeće... Tačno me strah čitati Martija dalje...

    13.03.2010
    21:05:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    02.07.2010
    00:00:00 sati
    Dalma
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Atlantida kao tema mi je uvek jedna od omiljenih bilo da se radi o strip, film, prica, a sama ideja Castelija da uradi to sto je uradio(da ne spojlujem) je ipak hrabar potez. Dajem 6-ka za scenario zbog sporijeg uvoda u glavnoj storiji i dosadnjikave dijaloge u odredjenim delovima, ali seukupno nije lose uopce. Ne znam zasto neki su dale ispod 40% sto je veoma nisko i ipak prestrogo, ali eto ljudi su mozda ocekivali tko zna sta jer ipak se radi za povratak Martija na trafici a i tematika pruza mogucnost da se uradi neko malo remek delo, sto ovaj strip nazalost to nije.

    11.12.2010
    04:59:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 60%

    5, 7, 6, 6

    Izbacimo kontinuitet kao element ocjenjivanja. Priča nije loša, mada je uz sav onaj uvod na početku ukazivala na to. Tek negdje oko 60-e stranice počinje biti zanimljivo. Nadalje, priča u sebi ima elemente kakve imaju velike priče (Martin i Serž opet skupa, vidimo ih u Atlantidi, pa još Kut Humi...) što ova sasvim sigurno nije , a i kako je tek sprovedena. Crtež se uklapa u sivilo mada i nije loš.

    Naslovnica je međutim loše kolorirana, prije ove je to izgledalo puno bolje,doslovno je uveličavalo  Alessandrinijev crtež. Ovako mi se naslovnica doima lošom. A i kakvog smisla ima crtati Martina u starom autfitu ako se on takav ne pojavi u samoj priči.

    29.01.2011
    12:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    4, 7, 7, 8

    U početku je strip baš obećavao, ali su onda sve upropastili sa teorijom da smo mi krivi za uništenje Atlantide. Doduše, za kontinuitet ne znam, jer sam pročitao svega 5-6 Martijevih epizoda, ali je neopisivo bezveze. Crtež i naslovnica sasvim dobri.

    08.04.2011
    18:05:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 50%

    3, 4, 7, 8

    03.07.2011
    00:25:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 5, 9

    07.09.2012
    15:49:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Bilo bi sve divno i krasno da rasplet nije usran.

    01.05.2013
    11:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Sta ja znam, sve je receno, svidilo mi se najvise zbog duha prvih brojeva, ali da se zasralo, jest.

    19.04.2016
    11:39:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Epizoda je ovo koja se čita bez zastoja ali u kojoj je Castelli, slažem se sa većinom, zabrljao. Ne mogu je i mislim da se ne treba promatrati van kontinuiteta a ovdje smo dobili POTPUNO rušenje istoga. Posebno se slažem s kikyjevim komentarom da se dosad prikazivana koncepcija kako je pad Atlantide nastao zbog bahatosti i častohleplja civilizacija nije trebala dirati. Putovanje kroz vrijeme unazad do Atlantide me najviše naživciralo, stvarno što je previše previše. Zatim tome parira onaj satelit koji "mora" nešto uništiti a da sam ne može biti uništen (?!) da bi na kraju ostao dojam da su Marty i Orloff neizravno uništili Atlantidu, ili bar da bi je kad-tad uništili (pošto rasplet do kraja ne znamo) čim su odlučili satelit ostaviti u njoj.

    Moj Castelli, ne znam što ti je ovo trebalo. Crtež mi je solidan jer je u Martyju prilično nevažan, jedino onaj baš loši može utjecati na tu njegovu priličnu nevažnost.

    01.11.2017
    17:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 38%

    2, 1, 8, 5

    Katastrofa. U pogledu zanimljivosti, kontinuiteta i ponuđenih rješenja.

    05.07.2019
    20:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 19
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 505
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 603
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 740
    • Prijatelj u opasnosti
      Kod: KT VG 4
      Ocjena: 53%
      Vrijeme: 26.6.2020. 23:44:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 403

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2425
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum