Blago kapetana Kida

Martin Mystere

MM VEC 9 | 154 str.

Martin i Java se vraćaju na "mesto zločina" posle više od dve decenije, na Oak Island, Nova Škotska, Kanada, u novom pokušaju da razjasne misteriju koja vekovima muči lovce na zlato, gde je smešteno blago kapetana Kidda.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Blago kapetana Kida
  MM VEC 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il tesoro di Capitan Kidd
  MM SR 287

ZANIMLJIVOSTI

 • Martin i Java su bili akteri potere za blagom kapetana Kidda i u epizodi #29/30 Zatočenik tame
 • Ovo je zapravo i nastavak priče šta se desilo po eksploziji na ostrvu
 • Kad smo već kod nastavaka, ova priča se nadovezuje tačno tamo gde je završena SR #116/117 Il Dottor Cyclops/Doktor Kiklop, neobjavljenu u nas
 • To znači i povratak mutne ribe, imenom profesor Phileas Fatho;)
 • Kapetan Kidd je jedan od najpoznatijih pirata u istoriji, bez svake sumnje. Rođeni Škot, William Kidd (Greenock, 1645. - London, 1701.), stavio se u službu Njegovog Veličanstva Kralja Engleske Williama III (William II od Škotske) i kraljice Mary II od Engleske, kao plaćenik. Ipak, po povratku u New York 1699, biva optužen za piratstvo, i iako je bio postigao sporazum sa Bostonskim guvernerom, biva uhapšen i prosleđen u Englesku na suđenje. Na suđenju je bio šokiran činjenicom da je optužen za ubistvo, i kako je proglašen krivim za sve tačke optužnice (jedna za ubistvo i pet za piratstvo), obešen je u Londonu 1701.
 • O samom kapetanu Kiddu, njegovom tajanstvenom životu, i još tajanstvenijem blagu podaci se mogu naći na raznim linkovima. Ovo je jedan od primera http://www.captainkidd.pwp.blueyonder.co.uk/
 • A o zdencu sa blagom na Oak Islandu možete čitati ovde http://www.oakislandtreasure.co.uk
 • Sveska na strani 60, četvrta vinjeta, Strange Adventure Stories je izmišljena pulp edicija, koja u svom broju iz januara 1937. "donosi" priču The Deadly Curse of Captain’s Kidd Treasure by Martin Cowper
 • Martin Cowper, zapravo Martin Cooper (Castelli je zamenio w sa o) je bio protagonista serije koja je tokom šezdesetih bila objavljivana u Corriere dei piccoli
 • To je ujedno i omaž Martinu Cooperu i njegovom autoru Mino Milaniju
 • Čak i jedno poglavlje ove priče nosi naziv In fondo al pozzo/Na dnu zdenca, što je i naziv priče iz 1978. čiji je akter Martin Cooper
 • Ime ostrva (i paba) koje starac pominje, Davy Jones’ Chest (treba zapravo Locker) je eufemizam za večno počivalište mornara na dnu mora. Poreklo imena Davy Jones nije baš najjasnije, ali verovatno dolazi od nadimka za Đavola koji mu nadenuše mornari
 • Pesmu koju mornari pevaju zove se Yo-ho-ho, autora Roberta Luisa Stevensona (objavljena u Ostrvu sa blagom)
 • Tekst pesme se nalazi ovde http://www.ingeb.org/songs/fifteenm.html
 • Inače, Martin Cowper je pseudonim za nikog drugog do Howarda Philipsa Lovecrafta, jednog od posetilaca ovog čudnog ostrvca
 • A pominje se i John Dee, ali onaj pravi, između ostalih vrlina i zvanja kao kartograf nepoznatih zemalja kod kraljice Elizabete I
 • Rešenje koje nam je Castelli ponudio kao da je ukradeno iz South Park: Earth Reality Show. A i pravi izgled Algora malkice podseća na Visitorse, vanzemaljce koji se pojavljuju u ovoj epizodi kultne animirane serije:)
 • Samo ostrvo podseća na ono gde je bolja polovina doktora Xabarasa završila u DD SD #22 Priča o Dylanu Dogu;)
 • Algor pominje i izvesnog Billgheits-a, aludirajući naravno na Billa Gatesa;)
 • Dinamički splash page sa svojim novim sadržajima: maketa veštačkog (i vanzemaljskog ) ostrva i primerak Strange Adventure Stories nalaze se na stolu i srugoj strani
 • Na trećoj strani a na vratima ormara nalazi se filmski poster Captain Kidd iz 1945. Slika gole Angie ovoga puta se našla između knjiga Prevateers, Oak Island i Tresaure. Castelli se našalio i sa svojim kolegama tako da u Martinovoj biblioteci čuče i knjige La vita illuminata di Michele Masiero (Tomo I) i P. G. Woodhouseov Life with Recagno:-)))

Martin: Ora portiamoci verso Mahone Bay. L’operazione "Pozzo del tesoro" e’ conclusa! (Sad idemo prema zalivu Mahone. Operacija "Zdenac sa blagom" je zaključena!)

Konačno! Čekali smo i dočekali jednu dobru epizodu. Reči sa početka su zapravo i Martinov oproštaj od Oak Islanda u epizodi Totova knjiga, ali ujedno i svojevrsni preludijum za našu priču.

Sve se može kad se hoće. Castelli nam je, posle zaista jako dugo, dugo vremena pokazao da nije zaboravio da piše interesantne priče, podsetivši nas na njegovo i Martinovo zlatno doba s početka i sredine osamdesetih godina prošloga veka. Bila je milina čitati tako lepo ispovezanu, na pređašnje epizode (jednu od njih, nažalost nismo imali prilike da čitamo) nadovezanu, a u svojoj suštini tajanstveno-avanturističko-zabavnu priču. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da se Castelli valjano pozvao na istorijske činjenice, tako lepo prezentovane ovde, a u svrhu dočaravanja misterija stvorio i lik tajanstevnog Martina Cowpera, omaž jednom drugome liku, Martinu Cooperu (zašto je izabrao baš njega, sam autor navodi u pogovoru - zbog imena Martin!)

U samoj priči se jasno izdvajaju tri celine: uvod, avantura Martina Cowpera i razjašnjenje tajne. Na prvih šezdesetak strana saznajemo šta se desilo sa Martinom i Javom na Oak Islandu 1984. godine, a pre povratka u New York i pustolovine sa Totovom knjigom, baš kao i sudbinu izvesne individue, profesora Phileasa Fathoa, po razjašnjenju tajne njegovog "pronalaska veka" iz 1991. Ako ste fan kontinuiteta i smisla datog serijala, ovo je onda prava poslastica;) Naravno, da sam stari, i u ovom slučaju više nego dobri, čika Alfi nije ovde mogao ni bez svojih tajni, koje i više nego valjano okružuju ličnost profesora Fathoa. Specijalni efekti, tajanstvena "smrt" i zanimanje savršeno se uklapaju u ovu Mignacovu kreaciju. Pronalazak ostrva koje se pojavljuje na samo jedan dan u svakih sedamdeset godina od strane Martina Cowpera i izvesnog starca, odlično je poslužila kao uvod u objašnjenje prave prirode samog ostrva, svojevrsne Zemlje Nedođije, gde ljudi ne stare niti umiru, i tajne blaga kapetana Kidda. Sam rasplet počinje na poslednoj trećini priče, gde se odjedared u igru uvode vanzemaljci, gde saznajemo da se sam enterijer (iako bi to trebao biti eksterijer) menja iz epohe u epohu, pa i samog Martina, Javu i kompaniju u jednom trenutku zatičemo u Praistoriji!:-), ali i da je povratak kući, iako đavolski težak, nije nemoguć (i sam se kapetan Kidd zeznuo vrativši se kući, gde ga obesiše;)).

Martin: Diavoli dell’inferno, Java... Dove siamo finiti? (Sto mu gromova, Java! Gde ovo završismo?)

Nigde. Da nije Martinovog poznavanja komjutera, teško da bi se on i Java ikada vratili u svoju stvarnost. Srećom po njih, nešto mnogo važnije od ukradenog zlata iz Ali Babine pećine, epohe u kojoj se kapetan Kidd našao kad je maznuo blago, je izgubljeni kristal snova, svojevrsni kompjuter zadužen za teleport. Kako on nije u posedu vanzemaljaca, ovo ostrvo, planeta, tv studio (ili sve to zajedno?) je osuđeno da vibrira u svojevrsnom limbu između svetova i dimenzija na svakih sedamdeset godina po našem računanju vremena. Dogovor je pao, pa su Martin i Java po pronalasku kristala i njegovom aktiviranju, i sami se vratili u svoju stvarnost.

Samo blago kapetana Kidd je ostalo nepronađeno, što je i u skladu sa današnjom još uvek aktulenom potragom, te se tu ništa ne može Castelliju prigovoriti. Uostalom, da parafraziram profesora Fathoa, biće prilike neki drugi put. Nama ostaje da, uz svo zadovoljstvo koje proizilazi po pročitanoj priči, se nadamo da će ovakvih epizoda biti još više. I da će se Martin konačno vratiti na stare staze slave. Još jednom se pokazalo da obim Martinovih priča nema nikakve veze sa kvalitetom. I ova epizoda je sigurno mogla da bude i kraća bar za dvadesetak strana, ne bi se izgubilo na kvalitetu priipovedanja, zapravo je utisak da bi bila još kompaktnija, ali nema veze. Problem je bio, a videćemo da li je i ostao, u scenaristima.

Sledeći je Grendel.

Naprijed

MM VEC 8 Užas Kejp Roka

MM VEC 10 Grendel!

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Pošto sam verovatno jedan od retkih sa foruma pored Senke koji je pročitao ovu epizodu, da napišem par reči. Ukratko, ovde imamo duh starih Martijevih epizoda, pored kvalitetno odrađenog scenariju u svakom smislu, što se vidi iz Senkine recenzije.

  Nisam čitao većinu epizoda od prelaska MM-a na dvomesečni ritam izlaženja, pre svega zbog prosečnih kritika na ubc-u i Senkinih komentara na forumu, ali ova epizoda je ispunila očekivanja. Nadam se da neće da zabrljaju sa Grendelom, naročito jer mi se sviđa kako se do sada razvijao mini-serijal sa Orlijem, Lokijem i ostalima.

  Senko, hvala na trudu koji ulažeš sa recenziranjem starih i novih epizoda MM-a!
  08.11.2006
  11:48:00 sati
  tantus
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 73%

  8, 5, 9, 7

  Nije loše. Rekao bih da mi je ovo druga po redu najbolja priča od ovih 9 koje je VČ objavio. Castelli se dobro snašao, ubacio je elemente (gusarsku legendu, skriveno blago, vanzemaljce i sprdanje reality showa) koji garantiraju dobru priču i to je ovaj put uspjelo. Jedina zamjerka ide načinu na koji su izašli s otoka, očekivao sam neku totalnu zeznutu zagonetku. Alessandrinijev crtež iz broja u broj sve više cijenim. Sljedeći je Grendel, a kako volim tu mitologiju i crtež braće Esposito od njega očekujem puno.

  25.01.2010
  15:46:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Nisam ni znao da postoji odavno recenzija za ovaj strip. Ko bi drugi nego prozirni :). Ovo je meni bilo sjajno! Uživao sam dok sam čitao kako u priči tako i u crtežu. Čak je i kraj sjajan! To je pravi Marti a ovim brojem je tek počeo seriju sjajnih epizoda! Pa dočekasmo i njega!

  25.01.2010
  23:52:00 sati
  goksi
  uredi
 • jova

  Ukupna ocjena 46%

  2, 2, 9, 7

  Ovo je po meni baš loša epizoda: neoriginalna, usiljena, nejasna, glupava. Neverovatno da nam se mišljenja toliko razilaze.

  Postoji ogromna disproporcija između kvaliteta crteža i kvaliteta priče u svim epizodama Martija Misterije koje je do sada objavio Veseli četvrtak. Dobar crtež uzaludno potrošen na loše priče.

  26.01.2010
  13:08:00 sati
  jova
  uredi
 • Ukupna ocjena 35%

  3, 2, 5, 5

  Meni je ovo necitljivo. Nigde veze sa onim starim Martijem, kroz celi strip neka misteriozna lupetanja.

  06.02.2010
  15:45:00 sati
  kasper
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 8, 6

  Jako dobra epizoda, sa najboljim crtezom do sada u MM VC. Prica me drzala do kraja, a iako sam u jednom trenutku kad Marti i Java dodju do nestajuceg ''ostrva'' pomislio wtf!?, sve se ipak zavrsilo odlicno. Radujem se ''Grendelu'', koji bi po ocijenama trebao biti takodje jako dobar.

  05.04.2010
  12:34:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • vlaki

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Prva epizoda koja se meni dopala od svih dosad izdatih MM od VČ, možda zbog toga što je scenario uradio Kasteli. Retkost je prava naći dobru (ili bar čitljivu) epizodu DSSM-a u zadnje vreme, a ova se priča malo izdvojila od ostalih (nije najsjajnija, ali je vrlo dobra, po mom ukusu). 

  12.05.2010
  12:53:00 sati
  vlaki
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Zaista zanimljiva epizoda, iznad prosjeka u posljednjih stotinjak brojeva. Priča mi se svidjela, nije dosadno za čitanje, ima nekoliko zanimljivih preokreta.

  10.06.2010
  12:26:00 sati
  delboj
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 67%

  5, 8, 7, 7

  Nekako sam se na početku uplašio da bi ovo moglo biti još jedno skrnavljenje stare epizode, ali ispalo je dobro, kao i prvih sto stranica u kojima Martin po običaju ne radi ništa. Međutim, problem nastaje u zadnjih pedesetak stranica kada Martin i Java dospiju na taj futuristički otok i cijelu stvar ipak malo pretjerano uzmu zdravo za gotovo. Ono što su Martin i Java tamo doživjeli prije bi bio plod uzimanja opijata nego stvaran događaj, a kraj je zbrzan. Šteta, jer scenarij je stavrno dobro razrađen i tih prvih sto stranica me stavrno zadovoljilo. Alessandrini solidan, ali daleko je to od njegovog čišćeg i "preciznijeg" crteža.

  08.06.2013
  17:59:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 65%

  7, 2, 10, 8

  Ovo je jedan od najlošijih (scenarija) Martina koje sam čitao. Prvo izgubimo 30% stripa na prepričavanje što i kako se dogodilo ono što se može prepričati u dvije vinjete (nije dobro), onda 20% na napetu priču (što je u redu) te se ponadam da će biti nešto s Davy Jonsom kad ono na kraju jedan veliki srednji prst. Glupo objašnjenje s nekom vrstom realiti showa. 

  23.12.2013
  22:59:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  20.07.2015
  14:22:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 67%

  8, 5, 7, 7

  Sjajne 2/3 epizode i lošiji završetak koji je zapravo jedina prava radnja stripa budući da su ove sjajne 2/3 zapravo prepričavanje i sastavljanje podloge. U sastavljanju podloge jedina manjkavost je što nije postojalo suvislo rješenje da se objasni kako je Cowper/Lovecraft znao da je ono dan D pa je Castelli to riješio na str. 70 kroz Martyjevu "Možda je pisalo u rukopisu". No, tome ne ide velika zamjerka jer je ostalo, npr. odnos Feris-Fatho ili Cowperovo štivo, bilo vrlo dobro.

  Vještački otok kao neka tvorevina koja se ukazuje svako 70 godina i mijenja koreografiju mi se definitivno nije svidio, a da je sve ono unutra neki reality show mi se zgadilo i ocjena scenariju je snižena.  I povratak aktera reality showa u njihova vremena mi je totalno bezveze, kakva njihova vremena?! Pa znaci koji su na vještačkom otoku u odnosu na Oak Island "isti ali drukčije poredani" su bili bezveze... par puta je naglašavana ta različita poredanost znakova da bi se Marty s vještačkog otoka komotno izvukao onim "sanjajućim kristalom".

  Crtež ništa spektakularno.

  19.06.2016
  19:21:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 41%

  2, 2, 8, 5

  Smijurija.

  05.07.2019
  20:21:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2515
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2082
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1868
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1784
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum