Car demon

Martin Mystere

MM ZSSP 1 | 130 str.

Tokom boravka u Kini, Mystere zajedno sa povjesničarkom Mei Hing pronalazi grob Cara demona, a kasnije biva uvučen u ubojstvo vladinog agenta. Konačno, tajna baza Drugdje pod hipnozom šalje Martina na otok Julia Cesara Rosenberga radi sprovođenja istrage o nestalom uređaju izumljenog od strane Nikole Tesle. Što stari i nadobrazovani Rosenberg želi postići upotrebom ELF valova?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Car demon
    MM SP 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La diabolica invezione
    MM SPEC 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi put se pojavljuje baza Drugdje (Altrove), koja će kasnije već postati uobičajena u specijalcima i redovnoj seriji, a u Italiji izlazi posebno izdanje Storie da Altrove (Priče iz Drugdje) na dobrih 148 stranica
  • Nikola Tesla, izumitelj generatora izmjenične struje, u ovom broju spomenut kao genijalac koji je radio vrlo mnogo teoretskog rada, ali se njegove terije nisu mogle dokazati jer tehnologija nije došla tako daleko; a spominje se i u Ludens MM Spec. 1 «Djevojka iz torte»
  • Hipnotizer se zove Mandraki (i strip junak Mandrak bio je veliki iluzionista i hipnotizer)
  • strana #120, Sylvester Stallone odbija glumiti Ramba ili Rockya, štogod
  • U ovom broj spominju se skeneri i Mister Mind, epizoda MM Dnevnik #32/33/34
  • Rosenberg je užasno sličan mom profesoru Mirku Čubrilu na faxu kojeg polazim (he,he)

Daleke 1987. ovaj je broj bio objavljeni u Italiji, a samo godinu poslije i diljem Jugoslavije. Ovo je četvrti specijalni broj i u njemu se prvi put spominje baza Drugdje, a Angie, Dee i Kelly ovaj put nisu uključeni u priču. No ona time ništa ne gubi, jer time dobiva još jednog člana svoje stalne postave. Ništa manje zanimljivog od ostalih likova. Pa da vidimo što se dešava u još jednoj velikoj avanturi profesora Martina Mystera.

U prvom prologu vidimo to se dešava nedugo nakon smrti Nikole Tesle, velikog inženjera i izumitelja. Na samom početku drugog prologa kad se prikazuje kako netko utječe na misli pilota i ovaj poteže oružje na svog kopilota, a na visokim položajima u Rusiji diže se uzbuna, odmah sam znao što mogu očekivati. A to je uloga nekog jakog skenera koji ima neki ludi globalni plan za osvajanje svijeta. Pa i bio sam dosta blizu. Treći prolog se dešava na ostrvu Tajvan u Taipeiu, a tu vidimo kako Mytere pronalazi grob cara čudovišta (jako dugog imena kojeg ovdje neću spomenuti). Uvod je kao i kod svakog specijalca malo akcijski, da se zagrijemo, a zatim slijedi prava priča... Koju ovdje neću iznijeti.

Prijetnja kojom se Mystere ovdje bavi je tako velika da se dvije suparničke vlade (sovjetska i američka) moraju udružiti da bi pronašle krivca za krađu teoretskih spisa Nikole Tesle i njegovih ukradenih uređaja. Navodno se Tesla mnogo bavio ELF valovima (Extra Low Frequency) i vjerovao je da su oni izvan našeg svijeta. Evo misterije i mističnosti. I tako je dobri stari Castelli to pretočio u sredstvo kojim će se moći promijeniti svijest ljudi na globalnoj razini.

Budući da smo prvi pravi put u bazi Drugdje, malo ću nešto reći o njoj. Znamo da njome upravlja Martinov prijatelj Chris Tower koji je nakon incidenta sa skenerima u MM #21 poslan tamo. Ultratajna baza za koju zna vrlo mali broj ljudi, a jedan između manjine sretnika koji to znaju je i sam Mystere. Tu se proučavaju mnoge interesantne stvari poput crne magije, psihokineze, teleportacije, hipnoze, prizivanja demona i svega ostaloga. Umjesto Angie, u ovom broju uživat ćete u društvu orijentalne ljepotice Mei Hing, pripadnicom sovjetske tajne službe. Naravno, nije ona neki karakter ko Mystere, da bi se sa njom nešto više bavilo. Svaki junak ima curu u svojim avanturama, pa neće sad biti Mystere gori od Jamesa Bonda.

Ma koliko bili ovi karakterni ili ne, u ovoj epizodi je jedan lik koji me se jako dojmio. Negativac, al karakter do amena. Najinteresantniji lik ovog broja: Julio Cesar Rosenberg. Visoko obrazovani genij, ljubitelj umjetnosti, znanosti, visokog kvocijenta inteligencije, gurmana i ne znam čega sve ne. To su sve lijepe i poželjne osobine čovjeka. Ali gospodin Rosenberg ima jednu manu. One ne voli ljude koji su manje inteligentni i obrazovaniji od njega. Mystere je obrazovan i pametan, ali u uspoređenju sa njime, on je primitivniji od Jave. Možemo ga i razumijeti, jer s jedne strane teško je ne imati pravog sugovornika ili rivala. I tako, on odlučuje promijeniti svijet i napraviti ga na svoju sliku i priliku. Svijet će biti naseljen milijunima Julia Cesara Rosenberga i svi će razmišljati i raditi iste stvari kao i on. Svoju naobrazbu potkrepljuje brojnim latinskim izrekama. Latinisti ili oni koji se osjećaju takvim, evo vam izreka za prevoditi. Ovo što slijedi maleni je isječak iz dijaloga prije samog početka kraja svijeta kakvog poznajemo.

Mystere: «Pretpostavljam da vas nimalo neće pokolebati ovo što ću vam sada raći. Vaš čin nije ETIČKI ispravan. Ideje, čak ni one NAJPLEMENITIJE, ne mogu biti NAMETNUTE silom. Vaši «sugovornici» biti će kao roboti, lišeni vlastite volje.»
Cesar: «U pravu ste. Ali to me se uopće ne tiče. Političari, vjerski dostojanstvenici, vođe... CONTRA FACTUM NON DATUR ARGOMENTUM! Svi su nastojali silom nametnuti svoje ideje... S tom razlikom što oni nisu uspjeli, a ja HOĆU!»

No znamo kako završavaju svi koji žele silom osvojiti svijet i nametnuti svoju svijest. Epizode koje se tiču skenera, nadnaravnih moći i gdje je uključena baza Drugdje su mi najbolje. Ovu epizodu stvarno moram ubrojiti u 5 najboljih MM ever. Casertano je odlično napravio posao crtača (i stavio bi ga ispred Alessandrinija), mada specijalce obično crta Alessandrini. Castelli, kao i uvijek fantastično dobar. Malo fali i ocjena bi bila 100%. Manja ocjena zbog slabog dizajna naslovnice naših dnevnikovaca.

Naprijed

MM LMS 47/48 Tajna velike piramide

MM SP 2 Ledeni grad

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Sjajna prica! Steta sto vecina novijih MM specijalaca nema kvalitet ove epizode.
    21.08.2003
    18:11:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 46%

    1, 7, 6, 4

    Ova priča mi je bila jedno od najvećih razočaranja od kad pratim MM, vjerojatno odmah nakon "Djevojke iz torte". Potpuno idiotska ideja i debiliziranje Teslinog izuma se probijaju i kroz simpatične dijaloge i solidan crtež. Vrlo nezadovoljavajuće.
    26.08.2003
    09:08:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-Delo!Najbolja prica koja je izasla od Castellija,i uopste jedna od najboljih Martijevih avantura! Meni je prica bila napeto uzbudljiva i interesantna!:-)
    29.08.2003
    12:57:00 sati
    Aster
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Šteta što ovaj strip završava na 130 strana.Malo je to za Martija,pogotovo kad se radi o dobroj epizodi poput ove.Za razliku od drugih specijalaca,ovo je jedna sasvim ozbiljna priča gdje nema baš puno humora.Zanimljiv početak,odlična akciona scena u podzemlju sa onim demonom a vrhunac mi je posjeta bazi Drugdje,gdje stvarno ima zanimljivih stvari na tone.Opak lik je i hipnotizer Mandraki a ni onaj ludi bogataš nije loš.A Kineska ljepotica obara s nogu.Naravno,da ne zaboravim našeg zemljaka Teslu!Stvarno zanimljivi likovi,interesantna priča ali ipak prekratka.
    Cassertano je vrlo dobar mada se meni puno više sviđa kako crta Dylan Doga.
    10.09.2003
    18:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Hm, još jedan sumnjivi specijalac MM. Očito da ih muče ovi Teslini projekti. Ovaj je nešto bolji od Djevojke iz torte, no nije baš pregenijalan. Prvo, kad čitaš strip, očekuješ da postoji radnja. Mislim, nekakva radnja postoji, ali do samog kraja nije baš jasno o čemu se zapravo radi. I onda se taj najbitniji dio riješi u par stranica. Malo mi je to kilavo. A fali mi i neka misterija, ideja o preobrazbi populacije stoji, ali to nije misterija.
    11.09.2003
    19:09:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    S obzirom da su specijalci rezervisani za lagane, opustene epizode pune humora, ova je pravi izuzetak. Od svih specijalaca koje sam do sada procitao, Car demon je najintligentniji. Zato tu necemo naci ni Endzi a ni simpaticnu gospodu Dija i Kelija, ali zato imamo DSCM, miss Mei, tajnu bazu, H.C. Rozenberga, Nikolu Teslu i sjajnu pricu. Mislim da je bolje bilo da je Car demon objavljen u regularnoj seriji, tamo vise pripada.
    02.05.2004
    22:25:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Jaaaako davno sam je čitao, ali bi ocjene bile otprilike ovakve.
    19.11.2004
    19:00:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    1, 4, 7, 6

    Vrlo pohvalna recenzija i jednako oduševljeni komentari čitatelja su me natjerali da pročitam ponovo ovu epizodu i moram priznati da sam malo razočaran jer se moj dojam nije promijenio.
    Priča zvuči kao prepričani James Bond film (s Rogerom Mooreom )ni scenarij nije neki, ne bi loše došlo još 30-40 strana, crtež tek pristojan, naslovnica prenatrpana.
    Najgori Castellijev MM.
    07.02.2005
    22:34:00 sati
    Bullzeye
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Samo zbog Tesle najvise ocene. Dosta drukcija epizoda u odnosu na ostale specijalce. Rekao bih na bolje.
    15.09.2005
    17:59:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    4, 8, 8, 7

    Gledajući odlične komentare, očekivao sam puno više. Svi su specijalci mahom neozbiljni i komični, a problem ovoga je što je zapeo negdje između. Priča preozbiljna i neuvjerljiva, a scenarij banalan s vrlo malo humora. Još mi fale Dee i Kelly, a pogotovo ona tuka Angie. Ipak nije sve tako strašno; ovo se može shvatit kao parodija na Jamesa Bonda, pogotovo kad se pogleda one Bondove s Moorom u glavnoj ulozi.
    24.08.2007
    01:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    ok specijalac, da je tu još i angie, bio bi i boljimalo me razočaralo kada martija pitaju: čuli ste za teslu? a on odgovara samo s: da, mislim da jesam... ma šta ima profesor misterija mislit, tesla je ultimativna ličnost i misterija novog doba
    30.12.2008
    20:12:00 sati
    ken2
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Super epizoda. Umrla sam od smijeha na onom dijelu kada se cijeli svijet počeo ponašati poput kulturnog i obrazovanog snoba. Osobito ona dva čuvara ovaca u Zambeziju koji sviraju bubnjeve.

    Br 1 : "Kako možeš da uživaš u toj muzici? Obična improvizacija bez trunke akademske usavršenosti."

    Br 2 : (baca udaraljke) " U pravu si. Ali gde bi smo mogli da nabavimo klavir, ovde u Zambeziju?"

     

    29.06.2010
    11:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Zanimljiva, ali na brzinu završena priča.

    28.02.2012
    17:38:00 sati
    Stribog
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Zanimljivi su mi ovi specijalci jer sadrze veliku dozu akcije za razliku od regularaca. Steta sta se Angie ne pojavljuje u ovoj epizodi!

    20.01.2013
    16:21:00 sati
    nathan.never
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Priča je odlična negdje do 100. stranice, odnosno dok ne počne rasplet. Na kraju ostaje u ustima okus teškog razočaranja. Motivacija negativca je glupa, a i kraj je kao i često kod Castellija pretjerano zbrzan. Možda bi dodatnih 20-30 stranica učinilo priču boljom.

    25.05.2014
    19:35:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odličan specijalac.

    04.10.2014
    15:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    odlican specijalac,fantastican pocetak,zaplet jos bolji pa cak i kraj

    ugodno iznenadenje koje me vezalo od pocetka do kraja da se upustim u strip

    16.01.2017
    22:28:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Smisleno i zanimljivo, više ni ne tražimo.

    05.07.2019
    15:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 128
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 461
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 555
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 643
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 762

    Aukcije

    • POPAJ 50 (4+)
      Vrijeme: 18.07.2020 23:38:49
      Prodavač: hajdin
      Cijena: 20 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • EKS-ALMANAH 399
      Vrijeme: 18.07.2020 23:10:33
      Prodavač: hajdin
      Cijena: 25 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 2
    • EKS-ALMANAH 398
      Vrijeme: 18.07.2020 23:09:46
      Prodavač: hajdin
      Cijena: 25 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • EKS-ALMANAH 397
      Vrijeme: 18.07.2020 23:09:21
      Prodavač: hajdin
      Cijena: 25 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 2
    • EKS-ALMANAH 396
      Vrijeme: 18.07.2020 23:08:50
      Prodavač: hajdin
      Cijena: 25 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2534
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2427
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1231

      Aukcije

      Forum