Tajna baze Drugdje

Alan Ford

MMNN SUPB 2 | 240 str.

Martin Mystere dolazi kod Nathan Nevera sa neverovatnim otkrićem – Zemlja kakva postoji u Nathanovom svetu je potpuno nemoguća. I sve to ima veze sa teluričkim strujama i bazom Drugde, gde je nešto još uvek živo i budno, i čeka momenat kada će moći da uništi celo čovečanstvo...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajna baze Drugde
    MMNN ARK 2
  • Tajna baze Drugdje
    MMNN SUPB 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segreto di Altrove
    MMNN SPEC 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Treći scenarist ove epizode je, uz Castellija i Serru, i Vicenzo Berretta. Kako naš vrli webmaster nije predvidio mogućnost da strip ima više od dva scenarista i dva crtača, ostale moramo spomenuti na ovaj način, a ne kako treba, u prozorčiću sa autorima!
  • Treći susret između Nathana i Martina. Prva dva su u Martin Mystere & Nathan Never: Il prigioniero del futuro i NN #64/65: L’isola nel cielo/ La guerra senza tempo
  • Martin Mystere koga ovde srećemo nije pravi MM, već njegova robotska kopija stvorena uspomoć organskih kompjutera Mister Jinxa (MM 62/63/64: I giorni del’incubo). I sam Mister Jinx je živ u Nathanovo vreme, kao što smo videli u NN #76/77: Fenice/La signora della morte, a mašina za skladištenje sećanja će se pojaviti i u NN Gigantu #2: Odissea nel futuro i #5: Nemo, gde će biti iskorišćena za stvaranje Nema, klona Nathana koji se u dalekoj budućnosti bori protiv Tehnodroida, i Susan Connery (videti NN #11/12: Fanteria dell spazio/L’ultima battaglia)
  • Avanture robotičkog BVZM (ili bi adekvatnije bilo BRZM?) možete da pročitate i u Martin Mystere Extra 25 Bis: Generazioni, koji u velikoj meri povezuje Nathanov i Martinov svet (i citira ama baš sve što se citirati može iz Zvezdanih staza), a već neko vreme se šuška da će se uskoro pojaviti i MM & NN #3
  • Radni naslov ove priče je bio "Ritorno al futuro", ali verovatno su se uplašili da će ih Zemeckis tužiti ;)
  • Na strani 17 vidimo potopljeni Washington Mews 3, odnosno Martijevu kuću
  • Na strani 50 i 51 opet možemo da vidimo Francisa R. Scotta, tvorca projekta Inner space i Josepha Nevera, Nathanovog čukundedu koji pokušao da spreči taj projekat. Sigmund kaže da se "uz dosta mašte" može zamisliti kako je Scott nestao tako što je vičući kako je uništio svet propao u pukotini u zemlji tokom Velike Katastrofe – što je po Almanacco della fanatscienza 1995 upravo ono što se i desilo
  • Martin objašnjava teoriju teluričkih struja, odnosno Leys, koja je veoma prisutna u Bonelliju. Naime, Atlantiđani su bazirali deo svoje tehnologije na njima (NN #44: Il satellite killer), Venerabili su u potpunosti koristili Leys kao izvor energije (NN 97/98: Oltre la tempo e lo spazio/Il divoratore dei mondi & NN 115/116: I signori della preistoria/Viaggio nel tempo & MM Maxi #1: Gli uomini retille), Merlin saopštava Martinu da su Leys praktično krvni sudovi planete Zemlje u MM #94/95/96: Roncisvalle, plus saznajemo da se struje prostiru i van Zemlje, kroz ceo univerzum (MM 180/181/182: L’ultima caravella/I cavalieri del tempio/Palenque!), a i iz Dylan Doga #50: Ai confini del tempo se može indirektno zaključiti da se Skyglass nalazi na preseku teluričkih struja. Samo je pitanje vremena pre nego što Zagor naleti na neku...
  • Na strani 60, Martin koristi geomantički kompas koji smo mogli da vidimo i u MM Gigante #4: La maledizione dal Sahara
  • Uz dosta mašte, signal koji dolazi iz Drugde može da se prepozna kao AIUTO, što na italijanskom znači "upomoć", što taj signal zapravo i znači. Stilizacija pravog značenja poruke kao neka vrsta šifre ili drugog jezika je neretka stvar u stripovima, kao na primer marsovski jezik u LOEG Vol. 2. Nedostatak inspiracije...?
  • JNC 9000 je, naravno, dobio ime po HAL-u 9000 iz Odiseje u svemiru 2001., a i vizuelno je tako urađen
  • Lift kojim se Marti i Nathan spuštaju u unutrašnjost Drugde je citat iz Akire Katsuhira Otomoa, gde isti takav lift postoji u bazi gde se čuva Akira. Kažu i da se isti lift može naći i u igri Final Fantasy VII...
  • Kostim koji Vivian Arliss oblači veoma podseća na kostime iz Matrixa
  • Na strani 107. možemo da vidimo telepatu Rogersa iz Magic Patrol, jedne od mini serija koje su izlazile u okviru spin off-a Martina Mysterea, Zone X. To inidrektno znači da su i članovi Magic Patrol bili uspavani pre Velike Katastrofe... i da su izginuli sa svim ostalim članovima Drugde
  • Na strani 108, Nicole prepričava događaje iz Zone X 38/39: Il segreto della magia/La caduta dei draghi, a opaska o iznenadnom gašenju Magic Patrol se odnosi na iznenadno gašenje Zone X. Beretta je naravno bio jedan od scenarista Magic Patrol. Međutim, u Zoni X 39 se kaže da je Alcaister uništen. Očigledno da nije.
  • Nicole Morrigan je verovatno rođaka Aldousa, vrhovnog maga Drugde, i naravno, člana Magic Patrol
  • Christine, hologram kojim se JNC 9000 predstavlja, je Christine Lambert, sestra Jaquesa Lamberta iz, you guessed it, Magic Patrol, a i sama je bila članica te grupe
  • Na strani 120, umesto Martijevog izveštaja, Nathan počinje da prepričava šta se dogodilo, i celokupan ton priče se menja i prelazi u tešku morbidu
  • Šifre koje Vivian i Nicole koriste da se identifikuju su prodajne šifre dva filma Stanleyja Kubricka – Lolite i Barryja Lindona.
  • Amulet koji ima Nicole nosi simbol "Treće pozicije", ekstremno-desničarskog pokreta iz osamdesetih. Beretta pokušava nešto da nam kaže...?
  • Ne saznajemo da li je Kut Humi Martinu napravio novo telo od krvi i mesa.

Formule za team up u načelu nisu veoma efektivne. Dva lika, uz prevazilaženje razlika između njih, uspevaju da spreče/unište velikog neprijatelja, ili se i kod negativaca dešava team up, pa se tako likovi bore protiv neprijatelja onog drugog. U najboljem slučaju, čitaoci su iz team upova mogli da izvuku interesantne karakterne crte svojih omiljenih likova koje dolaze do izražaja samo kada se uporede sa drugim omiljenim likovima. U najgorem, dobijali smo debilne tuče između više likova, i to je to.

Ni Bonelli nije neki izuzetak. Team upovi između Dylan Doga i Martina Mysterea su se završili pat pozicijom – prvi team up je bio zadovoljavajući, iako je zadao velike glavobolje proučavaocima prošlosti Dylana, a drugi je bio prosto... debilan. Martin se sreo i sa Mister Noom, i to je rezultiralo osrednjom pričicom, a Dylan je naleteo i na Ken Parkera, što takođe nije bilo posebno zadovoljavajuće. Barem nismo imali team up između Xabarasa i Orloffa...

Prvi team up Martina i Nathan Nevera manje više odstupa od ove formule. Naime, Martin koga srećemo u Nathanovoj budućnosti nije onaj koga znamo i volimo – u pitanju je robotska verzija MM-a koja, zahvaljujući biološkom kompjuteru Mister Jinxa, poseduje sećanja našeg Martija. Ništa čudno, kako smo videli u NN 76/77, i sam Mister Jinx je još uvek živ, a njegov kompjuter će igrati značajnu ulogu u ratu protiv Tehnodroida. S druge strane, postoji par naznaka i u regularnoj seriji MM-a da je Nathan Never u stvari budućnost Martina Mysterea – pogledajmo samo priču Time Travel Inc. Drugim rečima, Serra i Castelli su potrudili ne samo da naprave team up, već da bukvalno spoje dva narativna univerzuma, Nathanov i Martinov. Kod Dylana i Martina to nije bio slučaj, njihovi svetovi su praktično nespojivi, i pored povremenih preklapanja.

I to je veoma lepo, ali sama priča MM & NN: Il prigioniero del futuro nije ništa posebno. Junaci su sreću, imaju neprijatelja, pobeđuju ga, svi srećni, ciao tutti. Neka poruka? Osim standardne Serrine anti-tehnološke, ni traga. Neki dublji smisao? Ma kakvi. Baš zato, MM & NN #2: Il segreto di Altrove, odnosno Tajna baze Drugde, je iznenađenje. Naročito zato što ga je pisao Vincenzo Beretta, a ne Castelli i Serra (iako su navedeni kao co-plotteri, Castelli se ograničio na uvodnu i završnu sekvencu, a nije sigurno šta je, ako išta, radio Serra). Beretta se nije samo potrudio da još više integriše svet MM-a u svet NN-a preko Zone X, već nam je uputio i poruku. Malo zbrkanu, i ubio nas je u pojam morbidnošću, ali uputio je poruku ovim stripom. Imao je ideju za team up koja se ne bazira samo na susretu Martija i Nathana. Novi momenti, hvale vredni.

A za sve su krivi Medda, Serra i Vigna. Naime, banda sa Sardinije se, i pored ponekad bolesno detaljne razrade Nathanovog sveta, nikada nije potrudila da nam da njegovu mapu. Kako izgleda svet posle Velike Katastrofe iz 2024. pojma nemamo. Deo Amerike je preživeo, ok, deo Japana je tu, super, malko Južne Amerike, Venecija je pod vodom, i to je to. Ostatak? Ne zna se. Beretta se igra sa time. Šalje Martina da traži svoj grob u New Yorku koji je duboko pod vodom. Pokazuje nam Sidney koji je zaleđen i piramide usred džungle. I usred svega toga Martin nam saopštava da Zemlja, kakva je u Nathanovo doba, u stvari ne može da postoji. Naime, Velika Katastrofa nije mogla tako brzo da se smiri, a da načini toliku štetu (krajnje logično). Samim tim, neko je uticao na Zemlju i sačuvao čovečanstvo. A sve je to povezano sa bazom Drugde. I tako Beretta počinje priču sa totalnim potkopavanjem Nathanovog sveta. Mudar potez? Svakako je zadobio naš pažnju.

I sačuvao ju je kroz neverovatnih 240 strana ovog broja. Beretta uvodi magiju, elemente Zone X, tajna oružja iz Mua, lude kompjutere, monstrume iz paralelnih dimenzija i još sto čuda u ovu priču, i to mu solidno ide. Škripe dijalozi, ali mu ide. Tri lika, stvorena isključivo za ovu priču, Michelle Howard, Nicole Morrigan i Vivian Arliss su zato zanimljivija u konceptu nego u izvođenju. U pitanju su u neku ruku naslednice zlosrećne Magic Patrol, koje se bude u novom svetu, za koje nisu spremne, i koji apsolutno nije spreman za njih i njihove magijske moći. Beretta se trudi da nas veže za njih, i to mu relativno polazi za rukom, a naravno, kada se scenarista previše trudi da vam omili neki lik, znate koja je njegova krajnja sudbina. Dok ova nova Magic Patrol kao celina deluje malko over-the-top, njihova upotreba je efektivna, i pogađa na pravo mesto (scena sa Nathanom koji presrećan donosi Michellin magični štapić kao spas, samo da bi utvrdio da je ona umrla par sekundi pre toga – brutalno bolno), naročito u svetlu dva različita narativna tretmana koje dobijaju, kao i svi ostali likovi u ovoj priči.

Beretta je, naime, pribegao malom, ali genijalnom triku. Nije nam pružio razlike između glavnih likova samo na osnovu njihovog ponašanja. Cela priča se odvija kao flashback – čisteći fileove stare Agenzie Alfa (ova epizoda je izašla posle Sage Alfa i uništenja stare zgrade Alfe), Legs i Link nailaze na Martijev izvešatj o celoj avanturi, i počinju da ga čitaju. Onda tačno na polovini priče, na 120. strani, ulazi Nathan, i kaže im da nema potrebe da čitaju izveštaj, on će im ga prepričati. Otprilike u tom momentu, priča koja je do tada bila u klasičnom BVZM stilu – gomila misterija, humor, preeeeeviše Martijevih monologa, flashbackovi – priča odlazi bestraga, zapada u surovu akciju, melanholiju, morbidu, moralne dileme i sve skupa, standardan neverijanski bedak. Beretta nam na taj način ne priča samo o razlikama u likovima, već i o razlikama u pristupu naracije kod njih, kao i o razlici o pričama kroz koje prolaze. Tako u prvom delu imamo Nathana koji se komično nervira što, posle Atlantide, sada i Mu pokušava da se vrati iz prošlosti i uništi svet. A s druge strane, u drugom delu imamo introspektivnog Martina koji raspravlja o tome da li kao robot ima dušu. Nije ni čudo što u prvom delu imamo velike misterije, kako je Zemlja preživela i slično, a u drugom imamo depresivno otkriće da Drugde nije uspeo da spasi planetu, da je svih pedeset hiljada članova organizacije umrlo u snu. A imamo vala i neke veoma brutalne i deprimirajuće smrti. Interesantan trik, i veoma efektivan. Mada malo guši samu priču i njenu poentu.

Poenta. Pokušaj Drugde da spase Zemlju nije uspeo. Ali Zemlja ipak postoji, iako je to nemoguće. Kako? U momentu metastripovanja (gde mu mesto nije, ali hajde), Nathan i Legs razgovaraju kako su, sudeći po svemu, i oni i njihov svet samo produkt nečije mašte, nečije fantazije. Nathan smatra da su u pitanju duše ljudi iz Drugde, pedeset hiljada ljudi sa neverovatnom imaginacijom i fantazijom, koji sprečavaju da Zemlja bude uništena. I to pije vodu. Na samom početku, Chris Tower pokazuje našem Martiju i nama deo Drugde koji se zove Vrt Evolucije, posvećen evoluciji vrste, ali i pojedinca. Tu, ispod Crnog monolita, su na kraju pokopane tri članice nesrećne nove Magic Patrol, što nam govori da i one evoluiraju, i one postaju deo onih koji održavaju Zemlju živom, iako su praktično umrle nizašta. Malko nategnuto, i prilično ostavljeno čitaocu da sam zaključi, dok scenario gubi vreme na previše akcije u drugom delu, i previše dijaloga u prvom, ali poenta je tu, ako samo malo zagrebemo ispod površine (i veoma škripećih dijaloga). Sve propada, ali uz pomoć malo truda, i malo mašte, sve se može spasti. Za jedan team up, nije loše.

Ima i stvari gde se Beretta ne snalazi baš najbolje. Na primer, Nathanov skepticizam prema magiji. Odakle on dolazi? Nathan je oduvek bio čovek koji želi da veruje u stare mitove, jednoroge i slične stvari, pa zašto ne i u magiju? Naravno, živi u vremenu gde se magija i ne spominje, ali to je ipak premalo kao osnova za toliko jaku karakternu crtu. Dalje, tu je i stupidna pretpostavka da nijedna prokleta mapa nije preživela Veliku Katastrofu. Stara izdanja Tutto Martin Mysterea jesu, ali nijedna mapa nije? Ma hajte molim vas!

Na to treba dodati i na momente skandalozno loš Vercellijev crtež. Kada lica likova ne deluju nedorađeno, onda ne liče na sebe. Kada liče na sebe, deluju nedorađeno. To isto važi i za pozadine, tehniku, čudovišta... pa, za sve ostalo. Nije previše dobro izgledao ni u prvom MM & NN, ovde je još gore, ozbiljno narušava užitak čitanja stripa. Dajte mu da crta Brendona!

Na kraju, ova priča i pored užasne cifre od 50.000 mrtvih, ima mali tračak nade, ali to nije dovoljno. Tajna baze Drugde ostavlja gorak ukus u ustima, u pitanju je jedan veoma morbidan strip u kome dobre ideje propadaju, dobri ljudi ginu zbog gluposti, i po kome je, prema svemu sudeći, planeta Zemlja već dugo vremena mrtva, samo toga nije baš najsvesnija, batrga se, baš kao što je i Marti mrtav, ali životari u svom robotskom telu, pokušavajući da nađe neki smisao. Možda uspeva. Možda shvata, kao i mi kada pročitamo ovu priču, da je sve prolazno, ali da ipak treba uživati u njemu, i da je život važan sam po sebi, a da nije bitno da li je došao zbog mehaničkog tela, odnosno zbog nečije mašte, kada je Zemlja u pitanju.

A možda su svi jednostavni mrtvi, ali tvrdoglavo odbijaju da to shvate.

Naprijed

MMNN SUPB 1 Zarobljenik budućnosti

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Sam sveti Bog zna koliko puta sam uzimao ovaj strip u ruke, bacao, pa ponovo uzimao, zapadao u ocaj... i to samo iz jednog a to su dva razloga: nemam Zonu X, pa samim tim i Magic Patrol mi je poznat taman koliko i kineski ideogrami; isto vazi i za Natanov svet: mrak, crnilo, jer na osnovu nekoliko procitanih epizoda (9) ne da ne mogu da steknem predstavu o Natanovom svetu, nego... Doduse, kako vidim iz resenzije naseg Djola, ni njemu bas ne polazi za rukom da sklopi mozaik sveta smislejnog u glavama bandita sa Sardinije, sto naravno i nije neka uteha.:( I tako, meni je ostalo da pocitam ovu pricu bez ulazenja u detalje, bez povezivanja stvari (nisam siguran da bih umeo da povezem i pertle Martijevom klonu), dakle kao slikovnicu-pricicu tipa Ala je lep ovaj svet... Sto je tuzno. Eh, iz tog ugla gledano, ova epizoda, 5-a i poslednja Martijeva team-up avantura (2 DD, 1 MNo i 2 NN) me je zadovoljila. Za razliku od idijotskih prica proisteklih iz susreta Martija sa Dilanom i Mister Noom (ovde vredi posebno naglasiti kretensku MM&DD2 epizodu), obe MM&NN price su zadovoljavajuce, pa i vise od toga. Pogotovu ova. Posebno mi se svidelo ono kada nas pravi Marti pravi investiciju za buducnost, a Dijana kaze (molim vas, ovo je za pamcenje): "Per la prima volta in tutta la mia vita mi mancano le parole..." LOL! A i ostatak ove pogoleme price na mene je ostavio dobar utisak, uvek sam voleo da citam epizode koje se nadovezuju na neke ranije, a ovde toga imamo na tone. One koje se nadovezuju na Martija (regularna serija, almanasi, giganti), predstavljalo je poslasticu, ostale pelen:( Kako bilo, uzevsi sve u obzir, Bereti skidam kapu, Verceli je meni ok, jedina zamerka imam na onaj deo kada Martijev klon/robot trazi dusu. Mislim to je vec vidjeno, i Data je u Star Treku trazio isto a dobio je &$@(!;) (ovo ce se ponoviti i u MM Generazioni, dok mi je robotovljev sok kada je otkrio da nije MM nego masina bila sasvim ok - vidi MM&NN1). Moglo je i bez toga. Ipak, kada se sve sabere, sa nestrpljenjem iscekujem i eventulanu trecu epizodu ova dva junaka, bas kao i Djolove recenzije MM&NN1 i MM Generazioni. Hvala za ovu recenziju, mnoge stvari si mi razjasnio, a Bogami i utesio, majstore!
    06.11.2004
    17:54:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 6, 7

    Iako sam ovu fenomenalnu recenziju pročitao više puta, jer sam bio uvjeren da taj strip nikad nečemo vidjeti na  našem jeziku, svejedno sam jedva čekao da ga primim u ruke. Mislio sam šta može biti bolje od nove zajedničke avanture Nathana i Martija u budućnosti i to ni više ni manje nego u bazi "Drugdje" Ali krenimo redom, priči čista desetka. Iako nisam ljubitelj raznih teorija o križanjima tokova energije i magnetskim strujama koje se protežu Zemljom, ne mogu poreči orginalnost scenarista, da 50000 ljudi povezani umovima u hibernaciji, održavaju stabilnost planete!?!  Zanimljivo u svakom slučaju. Zanimljivi su i brojni događaji i obilje informacija iz drugih stripova oba serijala i drugih djelova povijesti, koje možemo pronači u ovoj priči, što samo dokazuje da u ruci nemamo običan strip, već izdanje koje piše povijest i budućnost oba serijala. Super  mi je i pojavljivanje "Tri Gracije" Vivian, Michelle i Nicole, koje unose potrebnu dozu humora u strip, ali nažalost i još veču tugu na kraju.  Najbolja scena u stripu mi je kada računalo pokušava uvjeriti Martija da nikada neče moći hladnokrvno pucati u njega. Interesantna je i ta priča sa Martijevom grobnicom, koja nije do kraja razjašnjena, a posebno m je zanimljivo što nije otkriveno da li je Marti još uvijek robot, ili ima tijelo smrtnika. Poznavajuči njega rekao bih da ima tijelo čovjeka, a i baš me zanima je li u JNC 9000 pucao kao robot ili smrtnik...Dojam svega ovoga ipak mi najviše kvari crtež. Iako je  Vercelli crtao i "Zarobljenik budućnosti" i bilo je logično da crta i ovaj strip, ali ja bih ipak više volio da je to crtao netko drugi. Naslovnica je također mogla biti malo bolja, sa pokojim detaljom više...Često me neki detalj iz stripa podsjeti na neki film, knjigu ili nešto drugo, pa niti ovaj strip nije bio izuzetak:Men in black - na taj film, odnosno na sjedište te organizacije, me je odmah podsjetila druga sličica na početku stripa Odiseja u svemiru - Monolit, naravno i JCN 9000 kao HAL 9000Quake II - na tu davno zaboravljenu igricu podsjetilo me je Martijevo i Nathanovo spuštanje ukoso u podzemlje sa  platformom.Zabranjen planet -stari SF u kojemu su također čudovišta izašla iz sakrivenih dijelova umova, da bi se nakraju projicirali u stvarnosti i ubili svu populaciju planetaTermnator III - na taj film podsječa me letjelica hunter-killer; slična je u filmu namučila Johna Connora!Alien II - Čudovište je Martiju zabilo svoj rep s leđa u tijelo; na gotovo identičan način stradao je i Bishop na kraju filma    
    18.04.2007
    02:55:00 sati
    dcopic
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Najbolji team-up ikad izdan od bonnelija!Dva lika koji piljene pričom u jednoj epizodi.....Naprosto izvanredno!
    18.04.2007
    17:28:00 sati
    kico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Dobro da prije kupnje ovog team-upa nisam pročitao ovu recenziju, koja predstavlja jedan veliki SPOILER  tako da sam se, ne znajući što me očekuje, mirno mogao prepustiti priči. Beretta se uhvatio pripovjedanja jedne velike priče, rabeći podosta raznih elemenata i njima zanimljivo baratajući kroz veći tok radnje. Ali svejedno prema kraju kada sve to treba rasplesti i dati neki smisao, primjećuje se da mu nedostaje te neke domišljatosti te, kako je već rečeno u recenziji, par rješenja na kraju ispada nekako nategnuto. Možda zato i sama ta poanta i nije ostavila neki jači dojam na me. Odlično struktuiran način pripovjedanja, na jedan način kroz lik Martija a na drugi kroz lik Nathana. A priča i je najbolja u momentima kada se fokusira upravo na naša dva glavna junaka, njihove verbalne interakcije, na njihova razmišljanja, moralne dileme i uvjerenja koje će biti stavljene na kušnju.
    19.04.2007
    18:25:00 sati
    kiky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Priče sa gorkim okusom na kraju mi nisu baš drage, ali ipak to ne mogu kazat za ovu epizodu. Jedino što su mi pomalo išle na živce one 3 čarobnice i pokušaj ublažavanja mračne atmosfere s neuspjelim humorom na njihov račun. Zbog toga ocjena manje, inače čista desetka.
    19.04.2007
    22:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    Ovdje ima svega: duhovit Martijev izvještaj u kojem svoje mane projicira na Nathana; rasprava o fizici i metafizici koju vodi naslovni dvojac na putu za Drugdje; preduga, za čitanje naporna i poput arkadne kompjuterske igre, akcijska dionica u Bazi, u kojoj je dan omaž Clarkeovom i Kubrickovom ostvarenju  spomenutom već u prologu; Martinov coelhizam o tome kako nam smrt i bolest pomažu da spoznamo ljepotu života i s njim skopčana, premda neizrečena-između redaka čitljiva (osim ako se ne varam) opcija na koju se odlučio u izboru kojeg mu je ponudio Kut Humi. Zamjena uloga Alcaistera i JNC 9000 me, priznajem, iznenadila, a kraj u kojem računalo biva pobijeđeno pomoću čarobnog štapića i imago projekcije mi je isforsiran i loš. Zanimljiva je Nathanova ideja o tome da su njegov i Legsin svijet (kadar dječaka koji čita strip Legs Weaver!) tek produkt mašte duša 50 000 medija koja se producira u stvarnost; ta spoznaja Nathana ipak čini 'vjernikom', što mu je u Drugdje bilo zanijekano od strane Martina i triju djevojaka.  Natprosječno zanimljiv bonelijevac u moru doskora objavljenih u nas, a budi i interes za (meni donedavno nezanimljiv) svijet Nathana Nevera, za lik Hadije, Reiserovo ubojstvo, rat s orbitalnim stanicama, skorašni povratak Atlantide itd.
    23.04.2007
    15:05:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 57%

    7, 5, 5, 6

    Nakon prvog team-upa koji je bio stvarno zabava ovaj me teško razočarao iako sam očekivao puno. Sama priča jest ambiciozna i jako mi se sviđa način pripovjedanja (prvo kroz Martijev pa onda Nathanov flash-back), ali mislim da je ukupna izvedba nezadovoljavajuća. Prije svega se to odnosi na drugi dio u kome ima previše akcije,fantazije i patetike (sa one 3 djevojke)pa mi izgleda ko nekakva "bajkovita 3d shooting sapunica". Čarobni štapići, monstrumi svih vrsta, Marti i Nathan ko u nekakvoj video igri na PC-u(dcopic je spomenuo Quake i potpuno je u pravu)..Šteta što se tako velik broj stranica nije bolje iskoristio. Svakako vrijedi spomenuti i prvi MM almanah od Libellusa u kome je također riječ o planetu Zemlji koji zove upomoć, te činjenici da Natha živi sa drugom ženom. Šteta samo što Hadiju (još) nismo upoznali u redovnoj seriji. Ukupni dojam itekako kvari i Vercelli. Radi se o manje-više amateru koji je iz ne znam kojeg razloga dobio odgovoran posao kojeg nije dobro napravio. Lica likova su na trenutke totalno neuvjerljiva i površna i ovakav strip je svakako trebao crtati netko drugi. Možda sam prestrog ali očekivao sam više.
    13.05.2007
    12:44:00 sati
    Aco
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 4, 10

    Niš posebno.
    20.06.2007
    01:44:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Jako dobar strip..jako je dobro ova podjeljeno pričanje priče malo Martin, malo Nathan, kad Martin priča čini se ko da čitaš epizodu MM-a i lik Nathana je totalno drugačiji, a kad Nathan priča nastaje klasična NN atmosfera..scenarist Beretta je to odlično ulovio..priča je odlična, meni je ok da je dosta toga pušteno otvoreno na kraju, i obrat na kraju je isto strašan, dobro sam se iznenadio..Vercelli je malo drugačiji crtač od standardnih Nathanovskih, likovi su mu malo plastični, ali nije odbojan..naslovnica mu izgleda vrlo dobro  
    07.08.2007
    23:47:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Odlican strip! Super detaljna, mastovita i uzbudljiva prica. Meni sigurno jedan od najboljih Martija ili NN-a koje sam ikad procitao. Svakako mi nije zao sto je izasao u H.C.-u.
    09.08.2007
    02:23:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 7, 4

    Jaako loše.Užas.Čita san ga 2 tjedna - mic po mic, po 5 min dnevno.to sve govori.
    22.04.2008
    10:40:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 6, 5

    Ja inace ne otkidam na ta tehno-nathanovska isfuravanja bande sa Sardinije, i držim da su njihova 'objašnjavanja' tehnologije Nathanovog svijeta precesto na granici teškog zamora, no ovdje stvar cak donekle i pije vodu. Donekle. (Naravno, u drugom dijelu vec pocinju besramna plagiranja kultnih serijala kao što su: Alien, Terminator, ili Star Wars, ali to smo mogli i ocekivati.) Prvi dio je simpatican (kako sam vec rekao), i to ponajviše zato što je Marti u glavnoj ulozi, ali i zbog interesantne i nadasve ambiciozne price. Drugi dio vec postaje jeftina akcijska pucacina u buducnosti, koja cini mi se služi samo zato da bi nam decki sa Sardegne (po 200-ti put) pokazali kako su stvarno zaljubljenici u futuristicku tematiku, i da su (na našu beskonacnu radost) puno puta pogledali i memorirali sve bitne (i manje bitne) dijelove i detalje kultnih SF ostvarenja 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeca. Negdje izmedu tih rafala supernabijenog i supernaprednog oružja buducnosti (a na kojima se bazira znacajan segment radnje smještene u bazu Drugdje), i pokojeg zamaha magicnim štapicem (cisto da ne izgubimo tu magicnu dimenziju price), dobri stari stric Marti, koji je vidio i bolje dane, traži odgovore na svoje metafizicke dileme. I onda na kraju covjek ne dobija jedan onako bombastican završetak kakav i dolikuje jednom toliko išcekivanom TU-u, nego tek mlaki buckuriš ekspresnih ali slabih odgovora i rješenja. (Primijetite da je prvi dio vrvio nepotrebnim 'misteriziranjima' i išcudavanjima, a u drugom dijelu je sve 'pokrpano' uzaludnim i nestvarnim dijalozima.) Ipak, donekle sam se i zabavljao citajuci ovo izdanje. Ustvari, možda i ne u tolikoj mjeri, ali za 90 kuna (koliko ovaj strip košta), covjek sam sebe u svašta uvjeri.
    27.06.2008
    21:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Prvi team-up je bio samo uvod, iako vrlo dobar uvod, u dolazak Martina u Nathanov svijet.Ovdje napokon likovi Nathana i Martina dolaze do izražaja. Strip je pun akcije, fantazije, preokreta i dobrih emocionalnih trenutaka.Eh, da je barem više ovakvih team-upova, sa odlicnim junacima uklopljenima u odlicnu pricu na ovakav nacin. Držim fige za treci MM&NN Team-Up (zapravo cetvrti).  
    27.06.2008
    22:20:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Napeto, puno akcije, puno čudovišta, zombija, napredne tehnologije – baš onako kako ja volim. Priča je odlična, lijepo ostvarenje scenarističkog trojca. Najjači su mi dijalozi između Martina i Nathana. Crtež je na nekim mjestima neuvjerljiv, posebno kod borbenih scena. Bolje je to bilo u prvom teamupu, međutim ipak je dovoljno za devetku. Najslabija ocjena ide za bezveznu i polupraznu naslovnicu.
    25.07.2008
    10:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    10, 8, 4, 3

    Za razliku od dosta slabijih zajedničkih epizoda sa Dilanom, ove MM i NN su mnogo bolje. Natana ne volim, niti ga čitam, pa mi ostaje dosta toga nejasno, ali vidim da se navode neke epizode koje nisu objavljene kod nas pa mi opet ne bi vrijedilo. Odlčna priča, a i scenario je bolji od prvog broja. Interesantan  je početak i kraj sa Martijem koji želi da kupi monumentalnu grobnicu. Zanimljiv je izbor imena one tri djevojke, ponešto su malo simbolički pozajmili iz vilinskog svijeta. Crtež je užasan.
    30.11.2008
    13:50:00 sati
    delboj
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Dobra je ova priča, posebno one tri cure koje su stvarno super. Ovi croossoveri su isto zakon. 
    25.01.2009
    18:19:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Ima doduše previše dijaloga i Martinovih naklapanja, ali nije ovaj NN-MM team-up ispao tako loš. Ima dovoljno akcije, a i nije loša ni zamisao da pogine i par dobrih likova, sve je to za ljude. iako je prvi team-up svakako bolji, ni drugi nije za odbaciti.
    20.04.2009
    16:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • Antracit

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Prava milina . Beretta izvrstan - korak do savršenstva (ni meni se ne sviđa onaj obrat kada zavaraju kompjuter sa projekcijom). Crtež mi je jako dobar - nije odličan, no nekoliko ekspresija mu je kod mene izborilo desetku.Jedino mi nije jasna jedna stvar ... na početku vidimo kako Martin vidi svoje ime na potopljenoj grobnici - što bi značilo da je tijelo ("originalnog") profesora MM zaista u njoj, dok na kraju stripa vidimo kako odustaje od kupovine. WTF ?
    17.05.2009
    19:13:00 sati
    Antracit
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Jako zanimljiva i originalna priča koja drži pozornost kroz cijeli strip. Jedino malo praznog hoda ima u središnjem akcijskom dijelu, ali to ne utječe na dojam. Beretta vrlo inteligentno postavlja koncept priče prikazavši je kao na dva različita načina pripovijedanja naših junaka. Crtež solidan mada mi se čini da Vercellijev stil više odgovara MM staffu.

    06.04.2010
    12:00:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Nathan Summers

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Divno provedeni 2 ipo sata sa stripom. Prica puna referenca na Matrix, Star Wars, 2001, Blade Runner i sta jos ne. Pa i onaj konflikt karaktera Nathan i Martina. Potsetilo me na one legendarne diskusije "man of science - man of faith" izmedju Jacka i Locka u seriji "Lost" Prelepo!
    Crtez ne odgovara Nathanu. Cak i na nekoliko mesta izgleda uzasno. 

    04.09.2011
    00:14:00 sati
    Nathan Summers
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Prica bolja nego prvi susret.

    12.02.2012
    01:43:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Pajini antikviteti

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 7, 7

    18.04.2012
    04:29:00 sati
    Pajini antikviteti
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Interesantno, ali za nijansu slabije od prve epizode.

    28.04.2012
    10:54:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dosta bolje od prethodnog dela.

    20.05.2012
    10:30:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 6, 5

    Ipak slabija prica od prvog susreta. Dobar pocetak i solidan kraj, sve izmedju je bilo djelimicno dosadno.

    27.05.2012
    18:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Meni se, za razliku od recenzenta, puno više dopao drugi dio jer mi se ni sama ideja za priču ne sviđa baš previše, a ono mi je Martinovo naklapanje u prvome dijelu priče zvučalo toliko nevjerojatno da sam u jednom trenutku pomislio "zar nisu scenaristi mogli izmisliti nešto bolje?". Isto tako u prvome dijelu, kao i u drugom, ni Nathan ni Martin u svakome trenutku kad su skupa (a to je skoro uvijek) ne liče na sebe, tj. imaju skroz drugačije reakcije od onih na koje smo kod njih navikli. No dramatizacija i akcija je uglavnom učinila ovu priču čitljivom i dobrom pa mogu reći da sam zadovoljan, mada, iako ovaj team-up ima potencijalno bolju i razrađeniju priču od prvog, "Zarobljenik budućnosti" mi je ipak za trunčicu-dvije bolji. Slažem se u vezi Vercellija, mada je on meni ok crtač, ali crtež mu je upravo u dosta navrata nedorađen.

    18.06.2012
    11:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican team-up dva omiljena junaka! Malo drugacija epizoda od regularnog Nathana, prepuna humora i misterija. Nije mi jasno zasto Bonelli ne napravi vise prica sa team-upovima!

    08.09.2012
    15:17:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Meni sve ovo vuče više na neku video igru (akcija,pucačina,magija...) nego na strip. Čitljivo ali ništa posebno.
    30.09.2012
    09:30:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    DObar nastavak team-upa!

    23.10.2012
    19:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Lošiji od prethodnika ali sasvim prihvatljiv!

    07.02.2013
    15:59:00 sati
    Villain
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 75%

    10, 6, 7, 6

    Neka bude 10-ka za priču, posebno jer Đoletova opaska da "sve propada, ali uz pomoć malo truda i malo mašte, sve se može spasti" otvara prostor za dodatno razmišljanje. No, scenario žestoko škripi na više mesta, a crtež je - kao i u Zarobljeniku budućnosti, solidan, jer iako Vercelli ima problema sa licima junaka, izgradio je dobru atmosferu, a posebno dobro nacrtao dinamične scene.

     

    Voleo bih još neku priču sa Martinom-robotom (?) u budućnosti, jer opet je Nathan ostao u njegovoj senci, mada je promena ugla pripovedanja tačno na polovini stripa odličan Berettin trik!

     

    Konačno, kao i kod prvog team-upa, šteta što se neko nije potrudio oko naslovne strane...

    08.02.2013
    04:24:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 7, 8

    Vercelli daleko lošiji nego u prvom team-upu. Stara boljka Bonellijevih crtača, u početku se trude mnogo a onda umisle da su umetnici i da nema potrebe gubiti vreme na detaljima kad uvek ima neki gori crtač od tebe. Ovde nema samo problem sa nedorađenim crtežom već i sa osnovnim proporcijama, svi likovi mu imaju kratke ruke i noge i uska ramena, što je u redu ako su svi ljudi u budućnosti visoki 150 cm. Taj problem mu nije toliko izražen u prvom team-upu, ali sada ga pretera, sve sami kepeci.

    22.09.2014
    13:32:00 sati
    thekide
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Osobno mi se strip jako svidio i svaki team-up Bonellijevih likova u svakom slučaju privlači moju pažnju.. Berretta je do sada radio premalo epizoda na Nathanu (a i općenito sam ga ja u premalo epizoda čitao), a da bih mogao imati neko svoje mišljenje o njemu.. Na temelju ovog team-upa mislim da je jako dobar i kvalitetan, team-up je jako dobro odrađen.. Najbolja je svakako ideja da prvi dio priče bude u Martinovom stilu, a drugi dio u Nathanovom.. I točno se vidi razlika..

    Vercellijev crtež drži neku sredinu.. Eskterijer i akcijski elementi su mu dobro nacrtani i crtež je ok, ali lica likova i trenutci kad treba prikazati neke osjećaje su dosta loši.. Osrednji crtač kojeg isto nisam imao prilike previše do sada čitati.. Naslovnica, u drugu ruku, mu je jako dobra.. Prikazuje jednu scenu iz epizode koja je dosta šokantna..

    Sve u svemu, preporučujem ovu epizodu svim ljubiteljima Martina Mysterea i svim ljubiteljima Nathana Nevera  :)

    11.01.2018
    07:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 8, 6

    Odlican team up, sjajno izvedena promena u naraciji tacno na polovini stripa. Neka jeftina scenaristicka resenja u drugoj polovini stripa unizavaju ocenu scenariju koji je u prvoj polovini bio besprekoran. 

    Kao sto je vecina vec istakla mnogo bih voleo da vidim jos susreta MM i NN, pa i zasebnu ediciju/serijal gde pratimo avanture robota MM u buducnosti, cudi me da to niko u Bonelliju nije pokrenuo do sad. 

    Takodje su me ova dva udruzivanja ozbiljno zainteresovala za svet i epizode Natana Nevera, steta sto je Akrona izdala samo prva dva trobroja (koja su uzgred receno perfektno odradjena, sjajna stampa, meki povez, originalne naslovne strane unutra, originalni predgovori i dodaci) i sto nam jedino preostaje (ne)dostupna Libellus izdanja. 

    Vercellijev crtez u trecoj trecini stripa naglo opada i postaje isprazan, s mnogo crtica u stilu mangi, neobicno sto se tako srozao. Ali pocetak je zato odlicno nacrtao.Steta sto je naslovna strana jako slaba i prazna i najslabiji je deo ovog jako dobrog udruzivanja!

    27.05.2020
    18:28:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 312
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum