A survivor’s tale

Maus

MAUS TPB 1/2 | 296 str.

Vladek Spieglman, poljski Židov, je jedan od malobrojnih preživjelih iz pakla Auschwitza. Njegov sin Art, autor stripa, ga redovito posjećuje nastojeći od oca saznati više o njegovom životu tijekom II svj. rata i sudbini svoje obitelji…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Povest preživelog - Moj otac krvari istoriju
  MAUS B92 1
 • Povest preživelog - I tu su počele moje nevolje
  MAUS B92 2
 • Maus
  MAUS LIFT 8
 • Maus
  MAUS ORKA_SP 2
 • Maus
  MAUS PRIZ 25
 • Maus
  MAUS ZRC 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • A survivor's tale: My father bleeds history
  MAUS TPB 1
 • A survivor's tale: And here my troubles began
  MAUS TPB 2

ZANIMLJIVOSTI

 • Strip je izašao u Srbiji 2002. godine u izdanju B92 izdavačke kuće, a nedavno se pojavio i u slovenskom prijevodu. Ja osobno smatram da je engleska verzija najsretnije rješenje zbog toga što je na tom jeziku i izvorno napisana i što u njoj Vladek govori iskrivljenom verzijom engleskog jezika koji sadrži tragove ostalih jezika kojim se ovaj služio u prošlosti (jidish, njemački, poljski…) te što je sam engleski jezik korišten u stripu dovoljno jednostavan da bi bio razumljiv prosječnom govorniku…

Ne sjećam se kad sam i od koga prvi put čuo za Mausa, ali siguran sam da je to bilo na Forumu na stripovi.com. Ne znam točno ni što me to posebno nagnalo da ga kupim i pročitam, ali zato znam da sam jako sretan što igrom slučaja nisam dopustio da mi ovako fantastično djelo promakne… Maus je koncipiran tako da je autor stripa jedan od glavnih likova te ujedno i narator. Pratimo njegov komunikaciju s ocem koji mu priča svoja sjećanja o vlastitim doživljajima tijekom Holokausta koje nam autor prikazuje u dugim flashbackovima, paralelno vodeći te dvije radnje. Tako polako otkrivamo traumatične odnose škrtog i čangrizavog oca i frustriranog sina koji pokušava ponovo izgraditi nikad potpuno uspostavljeni odnos sa njim te strahovito potresno svjedočanstvo o užasima koji su se događali za vrijeme II svj. rata u okupiranoj Poljskoj.

Vladekova priča počinje sredinom tridesetih godina, dok je bio uspješni trgovac tkaninom u poljskoj provinciji, a nastavlja se preko njemačke okupacije Poljske, užasima "života" u Varšavskom getu te naposlijetku samim zatočeništvom u zloglasnom Auschwitzu. Vladekova priča obuhvaća velik broj likova, članova porodice, susjeda, prijatelja, supatnika i svih ostalih koji se u stripu pojavljuju i kako strip ide kraju redom umiru (samo što za razliku od ostalih stripova ovdje smrt nekog od likova zaista znači i smrt stvarne osobe…). Art uspijeva izvanredno artikulirati očeve reminiscencije, uspješno prenoseći izuzetno složenu priču u strip formu služeći se pritom nekim izvanrednim rješenjima, a korištenje antorpomorfnih likova je jedno od njih. Tako su Židovi prikazani kao miševi, Nijemci kao mačke, Poljaci kao svinje a Amerikanci kao psi. Tim izborom Spieglman nedvosmisleno aludira na Nazi propagandu koja je prikazivala Židove kao štakore, a samim tim se izbor mačaka kao personifikacije Nijemaca sam po sebi nameće, pošto je mačkama u prirodi da se često poigravaju sa svojim plijenom okrutno ga mučeći prije same smrti, dok opet s druge strane, psi su ti koji napadaju mačke. Idnetifikacija Poljaka sa svinjama ovdje na prvi pogled nameće negativan kontekst, no u stripu poljaci uglavnom nisu negativno karakterizirani, naprotiv više se radi ponovo o parafraziranju nacističke propagande, Vladek ih uglavnom opisuje kao suosjećajne i spremne pomoći, naravno uz određenu naknadu (koju sam Vladek čak i opravdava: "Ach, why would anyone be doing a favour and to risk their life for no return"). Snažan utjecaj ima i grub Speiglmanov crtež koji poput Campbellovog u "From Hell" izgleda na prvi pogled odbojno i neprivlačno, međutim ubrzo postaje jasno da se zapravo radi o izvanrednom radu koji savršeno paše uz depresivnu i mučnu atmosferu koja vlada u stripu.

Maus je jedan od rijetkih stripova koji se bavi Holokaustom, ako ne i jedini (bar ja nisam naišao na druge primjere). Vjerojatno je razlog tome i činjenica da ćete u mnogobrojnim komentarima i esejima o Mausu jako često naići na pitanje "Da li je strip dostojan medij za obrađivanje ovakvih tema". Odgovor je, naravno, "Da, naravno". Maus je najbolji primjer za to. Na kraju krajeva, dobio je i Pulitzerovu nagradu, i može se podičiti da je prvi (a vjerojatno i jedini) strip kojem je to uspjelo. Međutim, kada govorimo o Mausu kao o stripu koji govori o Holokaustu to baš i nije potpuno precizno. To je strip koji govorio I o Holokaustu, kao i o odnosu autora sa svojim ocem što je, po meni, puno bitniji i kompleksniji aspekt ovog djela. Vjerujem da je upravo pomirenje sa ocem te pokušaj da se ponovo stvore prekinute veze između oca i sina pravi razlog nastanka ove priče i njena prava bit. Art nosi u sebi golemi osjećaj krivice koji je godinama gomilao u sebi, krivice što nije bio dio Holokausta, krivice što je preživio a njegov stariji "ghost" brat Richeau nije, krivice zbog komercijalne eksploatacije teme holokausta (sjajna sekvenca u kojoj je sam autor - ovaj put je vidljivo da se radi o čovjeku koji nosi masku s likom miša! - prikazan kako sjedi na gomili mrtvih miševa), ali osim krivice tu su i strahovito oprečni osjećaji prema ocu koji "gotovo da je personifikacija nacističke propagande o škrtom starom Židovu" kojeg krivi za samoubojstvo majke Anje (pogotovo u momentu u kojem otkriva kako je otac uništio njene dnevnike), te za sebičnost i škrtost, kao i odnos prema Maloj, svojoj drugoj ženi. Strahovita spoznaja se krije pri kraju stripa kad postaje jasno da Vladek nije izvukao nikakve pouke iz svog strašnog životnog iskustva te da je i on sam u biti rasist. Ipak, uz sve te objektivne mane, i čitatelj i sam autor teško mogu zamjeriti jadnom starcu ( čija nas pak rezigniranost začuđuje dok hladno i s distancom opisuje događaje kroz koje je prošao, pa čak i one najstrašnije i najemotivnije u kojima teško da možete zadržati suze) koji polako umire.

O Mausu bi se još dalo nadugo i naširoko pričati, ali iskreno, niti se ja osjećam dovoljno kompetentnim za neke dublje analize niti smatram da su one i potrebne na ovom mjestu, pošto postoji dovoljno literature koju su napisale neke mudrije i pametnije glave od moje. Moja osnovna namjera je bila da dam kratak osvrt na strip i da vas pokušam nagovoriti da ga pročitate. No ipak, da budem posve jasan, ukoliko zaista volite strip nemojte si dopustiti takav luksuz da ne pročitate jedan od njegovih vrhunaca, Art Spieglmanovog Mausa.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • dimi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajno.Odlican spoj tragedije i blagog humora.Crtez prilagodjen prici.

  Svako ko cita stripove,jednostavno MORA ovo da procita.
  17.12.2003
  10:19:00 sati
  dimi
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Odlican strip, kupio sam Srbijansko izdanje (prvi broj, polako sad cu i drugi :)) i svidja mi se kako je Ana Uzelac prevela onaj englesko-jidisko-poljski jezik koji Vladek govori.
  Mogu samo ponoviti sve sto je Marko vec rekao, pa necu!!!
  04.01.2004
  14:50:00 sati
  Emir Pasanovic
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Pročitao sam samo prvi dio i to u slovenskom prijevodu.Strip je zakon.Ovako nešto do sad još nisam imao prilike čitati.Sviđa mi se kako je postavljena sama radnja,usporedno pratimo odnos između oca i sina a kao drugu paralelu Vladekovu priču o strahotama nacizma.Jedino što me malo smeta je ta neujednačenost samog Vladeka.Za vrijeme rata je,da se tako izrazim - "cool",suosjećajan,radi sve i sva kako bi olakšao život Anji,a u sadašnjosti je čangrizavi škrtac(u prvi mah sam pomislio da se možda ne radi o istom liku).A dobro,valjda su ga godine promijenile.Sama priča je jako dirljiva,zakon mi je kako stari Vladek priča o događajima u Poljskoj kao da se radi o izvještaju sa burze.Kratko,jasno,bez filozofiranja.Odmah se vidi da priča nije izmišljena,da čitamo o događajima koji su se stvarno zbili i baš to je kod mene postiglo najveći efekt.Sam crtež je na prvi pogled nezadovoljavajući ali kako se odmiče sa čitanjem,sve više postaje jasno da sjajno paše ovoj priči.Na prvi pogled jednostavan ali ipak postiže željeni efekt.Mislim da drugi dio stripa neći ni čitati,meni je sve to malo pretužno.I nadam se da se o ovom stripu neće pričati na forumu jer predosjećam da bi diskusija krenula u nekom sasvim trećem pravcu.
  13.02.2004
  11:22:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Vrlo dobar strip. Ali najbolji trenutak je kada citira Prisoner On Hell Planet - svoj stari strip iz eksperimentalne faze koji je puno snazniji kada je stavljen u siri autobiografski kontekst.
  30.03.2004
  12:35:00 sati
  jurica
  uredi
 • milkywaymanser

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Tek posle citanja ovog stripa shvatam tragediju jevreja.Do sada su jevrajske zrtve za mene bile samo broj,statistika,ali sada sve to dozivljavam kao ljudsku tragediju.
  15.06.2004
  00:30:00 sati
  milkywaymanser
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Sjajno, bolno, tesko, a opet toliko blisko, ljudsko i razumljivo. Spigelman je originalan. Kadrovi sjajni. Pocetak drugog dela sa autorskom krizom i odlascima kod psihica je sjajan. Posebno ona scena kad se smanjuje.
  Ma nema puno sta da se kaze kad je nesto ovako dobro.
  Preporuka svima.
  17.06.2004
  03:18:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • nazgul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  zakon...ja bih ovo uvrstio u obaveznu skolsku lektiru!
  27.06.2005
  15:37:00 sati
  nazgul
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  I bas mi ovo pade u ruke usred ispitnih rokova (zahvaljujuci kolegi forumasu Humbertu Coeu)! Mislio sam ovih trista stranica razvuci na nekih tjedan dana citanja, medjutim progutao sam ih za jedan.
  Jako, jako dobro - prikaz holokausta i prikaz zivota ostarjelog, cangrizavog Wladeka koji sinu prenosi svoja sjecanja, izludjucjuci usput svoju drugu suprugu Malu i sina svojim hirovima, savrseno se nadopunjuju. Cini mi se vrlo vjerojatnim da je Roman Polanski pod utjecajem ovog stripa odlucio snimiti ekranizaciju zivotopisa varsavskog glazbenika Wladislava Spielmana.
  Prijevod Ane Uzelac (u predgovoru kaze da se posluzila "nacinom na koji je njezina majka Poljakinja gradila svoje srpske recenice") je vise nego solidan.
  12.09.2005
  14:15:00 sati
  VALTER
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uuh, fenomenalno djelo. Kažem djelo, jer ovo je bolje i jače od mnogih razvikanih literarnih "remek-djela"! Kako me inače jako zanima WWII, progutao sam ova dva stripa, i mogu reći samo: prekrasno, snažno, dojmljivo, potresno!
  14.10.2005
  08:09:00 sati
  Thommo
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Dugo sam vremena bio malo skeptican i sumnjicav kad god bi se govorilo o ovom stripu. Jer pisati o uzasima prezivelog, cinilo se kao igranje na dobitnu kartu. Zar ne znamo svi (vise-manje)kakav je to kosmar bio? Kad sam konacno pronasao prvu knjigu ( u jednoj knjizari u Nisu, drugi deo se znatno lakse nalazi) bio sam spreman za "obracun" sa Mausom. Jasno je da je ovo vrlo, vrlo dobar strip. Sama prica koja je jedan od vrhunaca ljudske tragedije, je srocena kroz odlicni scenario. Sta smo saznali od svega ovoga? Da je ljudska vrsta jedno nevidjeno smece, da mozemo stici do zvezda, ali sta nam to vredi kad smo u stanju da jedni druge zatvaramo u logore i oslobadjamo se kroz dimnjake. Zar mora svaka usluga, svaka naznaka ljudske dobrote, da bude placena u novcu, hlebu, kosulji? Nikad necemo nauciti, niti iz ove, niti iz svih ostalih lekcija koje su prethodile i sledile. Udavicemo se u hrpi misjih/macjih/psecih leseva, znajuci da ce na toj hrpi poneki mis/macka/pas zadovoljno trljati ruke. Zalosno i grozno.Dok me jos drzi ovo lose raspolozenje, idem da se bacim na neki zanat ( jos bolje na nekoliko), jer mi je jasno da bi me u nekom buducem zlu ,osim neverovatne srece, izlaza kroz dimnjak mogu spasiti samo vredne i zuljave ruke.
  27.02.2006
  20:15:00 sati
  Barker
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  po meni ovo je remek djelo stripa.jednostavno odlično!
  19.04.2006
  22:42:00 sati
  lwood
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalno.
  11.03.2007
  14:08:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Raspucin

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  Svaka čast Špiglmanu, ali treba pogledati i Beninija.Ćale je dobar lik. 
  14.01.2008
  20:13:00 sati
  Raspucin
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  pročitao sam samo prvi dio, na engleskom, a kako je nedavno fibra najavila hrvatsko izdanje, drugi dio ću pričekati, pa editirati komentarinače, ovo je toliko moćno, literarno, skoro pa nemaš osjećaj da čitaš strip; crtež je odličan, iako mi je trebalo malo da se naviknem na moje omiljene životinje kao negativce, ali naravno da spiegelman nema ništa protiv mačaka, inače...
  18.01.2009
  11:15:00 sati
  ken2
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 6, 10

  Najpoznatija graficka novela svih vremena,strip koji se koristi kao skolska lektira,pulizer...
  07.05.2009
  18:20:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Prosto je neverovatno kako je spigelman odradio scenu sa crncem autostoperom.Ljudi ce uvek biti stoka, bili oni Jevrjeji, Nemci, ili bilo koje druge nacionalnosti i rase.  Covek koji prodje Ausvic mrzi crnce.  BOLESNO!Strip je bolno istinit. Na zalost.   
  22.06.2009
  21:23:00 sati
  branaR
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  I ja sam pročitao ovaj fenomen od stripa. Zbilja jedna potresna i tragična priča iz jednog od najstrašnijih dijelova ljudske povijesti. Strip me u potpunosti privukao. Ne znam što je bolje ispričano: Vladekovo svjedočenje o svemu što je proživio ili odnos između njega i Arta. Crtež mi se u početku činio malo odbojan, ali kasnije sam se priviknuo, prije svega zbog zanimljivih rješenja kao npr. prikazivanje Židova kao miševe, Nijemce kao mačke itd., autorovo smanjivanje ili kada bi se Vladek pravio da je Poljak pa bi nosio masku svinje.
  11.11.2009
  19:11:00 sati
  Death
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mount Everest stripa.

  25.12.2009
  21:16:00 sati
  Sen G.
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Rijetko čovjek naiđe na ovakav strip.

  01.01.2010
  10:26:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Dosta sam knjiga s tematikom holokausta procitao,jos vise filmova pogledao,al moram priznati da je ovo prvi strip koji se dotice ove teme.Pomalo sam bio skeptican prije citanja(obicno se hvatam za strip kad se zelim opustiti i relaksirati od svakodnevnih briga), jer smorilo me vise kako nacisti kasape židove na 101 nacin.Tako je i Maus odlezao 2 tjedna na polici prije nego sam odlucio posegnuti za njim.I sam crtez me prenerazio u startu i htjedoh odustati na prvoj strani,pricekati neko drugo vrijeme kad cu biti bolje raspolozen.Al bogu fala,ipak sam mu dao sansu i nakon dvadeset strana utopio sam se u tom Spiegelmanovom moru emocija,patnji,tragedija,odnosa,farsi,ljubavi i stradanja,i nisam stao dok je nisam dosao do kraja.Mislim da je Maus istinsko remek djelo stripa,narativno iznimno dobro koncipiran,crtacki genijalno odradjen(ideja da svaki narod predstavlja jednu zivotinjsku vrstu je briljantna),i sve u svemu strip koji niti jedan ljubitelj 9. umjetnosti ne bi smio zaobici.Mislim da bi 9 od potencijalnih 10 citatelja o njemu imali sud slican mom,remek djelo!

  03.01.2010
  09:23:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Težak strip. Jedna mračna tema obrađena je ovde na jedinstven način, tako da teško da postoji neko ko može ostati ravnodušan nakon što pročita "Maus". Ovo se ne zaboravlja, Spiegelmanov jednostavan i ogoljen crtež se lako urezuje čitaocu u pamćenje i tera ga da dugo, dugo razmišlja o ovoj temi. A, to i jeste jedna od ključnih stvari: da se ne zaboravi.

   

  Masterpiece.

   

  Dugo sam izbegavao ovaj strip, jer ne volim izvikane naslove, ali sam žestoko pogrešio. Ovo morate pročitati, zaista. Velika, velika preporuka.

  03.04.2010
  22:25:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  1998 sam u studentskom domu naisao na americko izdanje... nisam verovao sta drzim u rukama. Kad je B92 izbacio oba albuma sam kupio bez razmisljanja. Ne vredi trositi reci. Sve je receno. Masterpiece. Obavezna skolska lektira.

  25.05.2010
  23:19:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 80%

  10, 7, 8, 5

  Ovaj strip mi je bio odličan pri prvom čitanju, ali kad sam ga drugi put pokušao čitati jedva sam došao do kraja koliko je bilo zamorno. Ima nekih sjajnih scena, kao što su autorov posjet psihijatru, upoznavanje s Vladekom i scena s autostoperom, također zanimljivo je promatrati koji je narod prikazan kao koja životinja (npr. Britanci-ribe, Romi-moljci, Amerikanci-psi), ali zato ima puno nezanimljivih scena, kao i odugovlačenja, kroz koja se je teško progurati. Tako nekako mi cijeli strip izgleda, kao izmjenjivanje zanimljivih i nezanimljivih scena.

  Crtež također, u nekim dijelovima je odličan, ali tu i tamo stvarno zna ispilati. Naslovnice i nisu nešto.

  29.05.2010
  17:17:00 sati
  Opti
  uredi
 • mister-no

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  06.07.2010
  16:15:00 sati
  mister-no
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 49%

  7, 5, 2, 7

  Ne sviđa mi se crtež. Zbog stila pripovijedanja strip mi je ipak bio malo naporan, čita san ga čak 10-15 dana.

  22.07.2010
  08:47:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 67%

  8, 7, 5, 7

  S obzirom na to da se bavim poviješću, dosad sam već dosta toga čitao o Holokaustu, progonu Židova i ostalih ''nepoželjnih'' u okupiranoj Europi, itd. pa me se ovo djelo i nije toliko dojmilo. Ipak, drago mi je da sam ga pročitao. Crtež mi se baš ne sviđa, ali njegova grotesknost zapravo naglašava tragediju koja se proteže kroz priču.

  07.09.2010
  21:31:00 sati
  Panon
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da ne kompliciram previše....

  15.09.2010
  12:47:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  *Do sada sam procito samo prvi dio, tako da cu samo o njemu danas da komentiram, a o drugom cu kasnije kad ga zavrsim. *

  Vladek Spieglmanova prica je teska i veoma tuzna, u kontekstu ovog holocausta nema sanse da ima vesele osjecaje.  Posle toliko filmova u zadnjih 20 godina (Schindler's List, The Pianist, Life is Beautiful), price o holocaustu nisu vise tako rijetke, tako da kad citam ovo danas, ne vidim puno novih stvari u ovoj pricu, samo nove karaktere.  Ovaj Vladek je stvarno interesantan lik literature: tvrdoglav, tezkog karaktera, koji nema nimalo osjecaja sa ljudima u svom zivotu (s sinom Art i zenom Mala), s kim je skoro uvijek grub  i drzak.  Ja znam takve ljude u svom zivotu: zivot ih je toliko rasturio i izvadio svu vrlinu iz njih da se sad ponasaju kao da im je citav svijet kriv za patnje koje su prozivili.  Iz citave price najvise mi se svidja ovaj 'relationship between father & son' - taj elemenat ove knjige je meni puno vise interesantiji nego ista drugo sto vidimo u koncentracionalnim logorima.  Scenario mi je super, i puno mi se svidja sto Vladek govori s onim 'broken English' jezikom, kao da jos uvijek uci Engleski posle tolikih godina.  Crtez mi nije bas najbolji, ali ipak vidim da je to poenta ove knjige; sto je losiji crtez, tako je i losiji osjecaj sto ce horor ove price ostaviti nad nama.  Sve je vrlo dobro, pa iako nisam toliko odusevljen da dam sve desetke ovoj knjizi, mogu da priznam da je ovo vazan rad umjetnosti u svijetu literature & stripa, i da bi svako ko cita stripove obavezno trebo da ga makar jednom procita.

  15.09.2010
  17:36:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  09.02.2011
  16:19:00 sati
  cherrorist
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Glupi miševi! Bolji je Miki Maus.

  18.04.2011
  17:32:00 sati
  teller
  uredi
 • Whetherpine

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo sa dirljivom i poučnom pričom.

  Sam crtež također tome mnogo pridonosi.

  05.05.2011
  21:46:00 sati
  Whetherpine
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Vrlo dobro osmišljeno. Doista je potresno kad čitatelj postane svjestan da su se sve prikazane smrti dogodile zapravo, a i tužno po pitanju odnosa oca i sina, samoubojstva majke (pogotovo one 4 stranice) itd.

  Crtež skoro perfektno prilagođen.

  18.06.2011
  19:24:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek-djelo!!!

  Ja sam ga pred par godina kupio preko Amazona na engleskom, a vidio sam naše izdanje nedavno i malo prolistao. Preporučam da svakako pročitate englesku verziju, jer po mom mišljenju puno bolje dolaze do izražaja likovi, pogotovo Vladek, jer on priča "iskrivljeni" engleski sa poljskim naglaskom koji je po meni "neprevediv" nazad na jedan slavenski jezik...jednostavno to nije to.

  Edit: 24.09.2011. Slučajno sam gledao ovu recenziju i tek sad sam vidio da je moj post skoro identičan rubrici "zanimljivosti". Prvi put sam odmah dao ocjenu bez da sam i pogledao recenziju. Dakle...Markos i ja se slažemo 100% oko engleske verzije:):)

  18.08.2011
  10:58:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  07.11.2011
  02:41:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Simbolika u obliku životinjskih likova, maske za skrivanje narodnosti, strip u stripu koji nije samo odlična scenaristička ideja, već trasparentno prikazuje i Spiegelmanove osjećaje u trenutku majčinog samoubojstva, zasigurno su elementi koji su mi se najviše svidjeli jer čine ovu autobiografiju originaln(ij)om.

  S druge strane, određeni su mi fragmenti priče, koje autor koristi da bi ublažio tragediju i učinio strip pristupačnijim, onemogućili da se u potpunosti poistovjetim s likovima i doživim svu bol, jad i gorčinu koju su isti proživljavali.

  Crtež je ispunio svoju zadaću, no nije mi naročito legao i iz razloga što je povremeno otežavao prepoznavanje likova.

  Sve u svemu, smatram da se objektivno radi o izuzetnom književnom djelu koje nije ispunilo baš sva moja subjektivna očekivanja.

  01.12.2011
  02:30:00 sati
  konj87
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Crtež malo kvari ukupni dojam , ali sve jedno jedan od najboljih strip ostvarenja.

  06.01.2012
  22:59:00 sati
  split85
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 53%

  8, 6, 2, 5

  Po meni precijenjen strip... Autor je iskoristio temu holokausta za strip,vjerovatno prvi i zadnji kojem će to pasti na pamet. Priča je puna šokantnih i potresnih scena,prati stradanje jednog naroda i nažalost istiniti događaj iz povjesti. U prikazu ove tragedije autor je po meni ubacio malo previše humora,lik Vladeka,ravnodušan i snalažljiv,(za takvog čovjeka se može reći da ni na zahodu nebi bio gladan) nema uopće nikakvih emocija,pa samim time i strip gubi na emotivnosti,a ove priče da je upravo ovakav crtež najbolji za ispričati ovu priču kod mene ne drže vodu jer crtež je katastrofa,miš se ne razlikuje od miša,mačka od mačke, niti svinja od svinje što bi značilo da autor uopće ne zna crtati pa je nacionalnosti podjelio likovima životinja što je na kraju jako dobra ideja ali ipak,potkrala mu se jedna greška...Vladek se sa maskom Poljaka(svinje) šeče po Poljskoj,pa zatim sa tom maskom svinje ulazi u vagon tramvaja namjenjen samo za Njemce pozdravljajući sa hail Hitler!??
  15.07.2012
  01:57:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  7, 9, 7, 10

  I meni se čini, da je ovaj strip možda malo precenjen. Priča več viđena stotinu puta. Poslije filmova Schnidlerova lista, Pianist, Život je lijep..., teško je biti originalan i ponuditi nešto puno bolje od toga. Ipak originalan je drugi deo priče, gdje autor priča priču o Vladeku poslije rata. Ovo je stvarno dobro i originalno. Posebno mi se sviđa scena sa crncem autostoperom, kad Vladek kaže Was is das? Ein nigger? Neču se vozii sa crnjom. Onaj koga su zlostavljali, naučio je neke lekcije od svojih mučitelja.

  Ova druga sveska diže nivo ove priče, koju vredi pročitati. 

  15.07.2012
  14:04:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Luca_Torelli

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Bez negativnog komentara.

  Masterpiece!

  19.08.2012
  09:00:00 sati
  Luca_Torelli
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo.

  27.10.2012
  11:52:00 sati
  alen
  uredi
 • krem

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.12.2012
  02:25:00 sati
  krem
  uredi
 • gombi

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  28.02.2013
  22:33:00 sati
  gombi
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Početni dojam i nije bio tako savršen, ali već danima razmišljam o ovome stripu i konačno vidim da je istinsko remek-djelo. Nekoliko dijaloga za pamćenje, a i Vladekovih savjeta.

  31.08.2013
  16:04:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Obavezno štivo !!!

  14.01.2014
  07:38:00 sati
  paro
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve gore navedeno.

  09.01.2016
  20:33:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Sve rečeno. Odličan strip

  18.01.2016
  15:53:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • tutto maxim

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek-delo sveta stripa.

  21.01.2017
  11:28:00 sati
  tutto maxim
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Za one koji vole 2 sv rat tematiku. Ja sam oduvijek bio ravnodusan prema tom komadu povjesti. Strip je u principu jos jedna posveta  stradalim zidovima u logorima za vrijeme 2 sv rata. Prica i scenarij ok kome se sviđa ta tematika, crtez je crckarija koju bi mogao i sam nacrtati, ali pase u strip. Ocjenio sam objektivno strip, ali nije po mom ukusu i subjektivno  bih dao 50 ocjenu. 

  13.08.2019
  13:39:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Odličan strip, trebalo mi je da se naviknem na miševe! 

  13.01.2021
  20:15:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 10, 7, 8

  15.05.2021
  10:55:00 sati
  coszinus
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ja sam skepticen prema svemu sto objavljuje u92, ali sam ipak, s obzirom na tematiku dao sansu Komikovom izdanju i nisam nimalo zazalio. Naprotiv! Preporuka svakome ko se zanima za istoriju i naravno holokaust.

  14.07.2021
  19:29:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Art Špigelman, jevrej rođen u blagostanju posleratne Amerike, odlučuje da sastavi strip kao odgovor na svoju grižu savesti da nije pravi jevrej jer se rodio prekasno i izbegao holokaust i kreće u misiju da navata svog ćaleta da mu ispriča kako je zapravo bilo za vreme rata. I tu kreće ringišpil ovog integrala od dva dela gde prvi služi kao svojevrstan uvod u horor Aušvica koji dolazi u drugom delu

   

  Prilikom čitanja Mausa treba imati par stvari na umu: ovaj strip je počeo da izlazi '80tih godina prošlog veka, što znači da je izašao pre Šindlerove liste, pre Pijaniste, pre brda dokumentaraca na temu holokausta, pre nego što je postalo pristupačno za ljude sa ovih prostora da posete Aušvic i bar donekle steknu uvid kroz šta su neki ljudi morali da prolaze, mada nije kao da je ljudima sa ovih prostora potrebna lekcija šta se sve dešava u logorima..

   

  Zanimljivo kako na prvo čitanje fokus beži samo na grozote gasnih peći, kao da je samo to bitno.. Ali na drugo čitanje pažnju ukradu drugi detalji: Špigelman stariji vs. Špigelman mlađi, nasrtaji korporativne Amerike da unovče komercijalizaciju Mausa, posebno obratiti pažnju na scenu kada Art sa ženom i ćaletom odlazi u prodavnicu pa usput pokupe stopera. Ovo je suština Mausa, holokausta i ljudske prirode generalno govoreći

   

  Obavezna lektira stripa, jer neke stvari nikad ne trebaju da se zaborave

  06.10.2021
  22:00:00 sati
  naker
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Čovjek iz Baltimorea
  Kod: TX LIB 62
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 28
 • Velika iluzija
  Kod: MM LIB 86
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 770
 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 803
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1727
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1158

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2339
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2271
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2246
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2015
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2003

Aukcije

Forum