A survivor’s tale

Maus

MAUS TPB 1/2 | 296 str.

Vladek Spieglman, poljski Židov, je jedan od malobrojnih preživjelih iz pakla Auschwitza. Njegov sin Art, autor stripa, ga redovito posjećuje nastojeći od oca saznati više o njegovom životu tijekom II svj. rata i sudbini svoje obitelji…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povest preživelog - Moj otac krvari istoriju
    MAUS B92 1
  • Povest preživelog - I tu su počele moje nevolje
    MAUS B92 2
  • Maus
    MAUS LIFT 8
  • Maus
    MAUS ORKA_SP 2
  • Maus
    MAUS PRIZ 25
  • Maus
    MAUS ZRC 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • A survivor's tale: My father bleeds history
    MAUS TPB 1
  • A survivor's tale: And here my troubles began
    MAUS TPB 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je izašao u Srbiji 2002. godine u izdanju B92 izdavačke kuće, a nedavno se pojavio i u slovenskom prijevodu. Ja osobno smatram da je engleska verzija najsretnije rješenje zbog toga što je na tom jeziku i izvorno napisana i što u njoj Vladek govori iskrivljenom verzijom engleskog jezika koji sadrži tragove ostalih jezika kojim se ovaj služio u prošlosti (jidish, njemački, poljski…) te što je sam engleski jezik korišten u stripu dovoljno jednostavan da bi bio razumljiv prosječnom govorniku…

Ne sjećam se kad sam i od koga prvi put čuo za Mausa, ali siguran sam da je to bilo na Forumu na stripovi.com. Ne znam točno ni što me to posebno nagnalo da ga kupim i pročitam, ali zato znam da sam jako sretan što igrom slučaja nisam dopustio da mi ovako fantastično djelo promakne… Maus je koncipiran tako da je autor stripa jedan od glavnih likova te ujedno i narator. Pratimo njegov komunikaciju s ocem koji mu priča svoja sjećanja o vlastitim doživljajima tijekom Holokausta koje nam autor prikazuje u dugim flashbackovima, paralelno vodeći te dvije radnje. Tako polako otkrivamo traumatične odnose škrtog i čangrizavog oca i frustriranog sina koji pokušava ponovo izgraditi nikad potpuno uspostavljeni odnos sa njim te strahovito potresno svjedočanstvo o užasima koji su se događali za vrijeme II svj. rata u okupiranoj Poljskoj.

Vladekova priča počinje sredinom tridesetih godina, dok je bio uspješni trgovac tkaninom u poljskoj provinciji, a nastavlja se preko njemačke okupacije Poljske, užasima "života" u Varšavskom getu te naposlijetku samim zatočeništvom u zloglasnom Auschwitzu. Vladekova priča obuhvaća velik broj likova, članova porodice, susjeda, prijatelja, supatnika i svih ostalih koji se u stripu pojavljuju i kako strip ide kraju redom umiru (samo što za razliku od ostalih stripova ovdje smrt nekog od likova zaista znači i smrt stvarne osobe…). Art uspijeva izvanredno artikulirati očeve reminiscencije, uspješno prenoseći izuzetno složenu priču u strip formu služeći se pritom nekim izvanrednim rješenjima, a korištenje antorpomorfnih likova je jedno od njih. Tako su Židovi prikazani kao miševi, Nijemci kao mačke, Poljaci kao svinje a Amerikanci kao psi. Tim izborom Spieglman nedvosmisleno aludira na Nazi propagandu koja je prikazivala Židove kao štakore, a samim tim se izbor mačaka kao personifikacije Nijemaca sam po sebi nameće, pošto je mačkama u prirodi da se često poigravaju sa svojim plijenom okrutno ga mučeći prije same smrti, dok opet s druge strane, psi su ti koji napadaju mačke. Idnetifikacija Poljaka sa svinjama ovdje na prvi pogled nameće negativan kontekst, no u stripu poljaci uglavnom nisu negativno karakterizirani, naprotiv više se radi ponovo o parafraziranju nacističke propagande, Vladek ih uglavnom opisuje kao suosjećajne i spremne pomoći, naravno uz određenu naknadu (koju sam Vladek čak i opravdava: "Ach, why would anyone be doing a favour and to risk their life for no return"). Snažan utjecaj ima i grub Speiglmanov crtež koji poput Campbellovog u "From Hell" izgleda na prvi pogled odbojno i neprivlačno, međutim ubrzo postaje jasno da se zapravo radi o izvanrednom radu koji savršeno paše uz depresivnu i mučnu atmosferu koja vlada u stripu.

Maus je jedan od rijetkih stripova koji se bavi Holokaustom, ako ne i jedini (bar ja nisam naišao na druge primjere). Vjerojatno je razlog tome i činjenica da ćete u mnogobrojnim komentarima i esejima o Mausu jako često naići na pitanje "Da li je strip dostojan medij za obrađivanje ovakvih tema". Odgovor je, naravno, "Da, naravno". Maus je najbolji primjer za to. Na kraju krajeva, dobio je i Pulitzerovu nagradu, i može se podičiti da je prvi (a vjerojatno i jedini) strip kojem je to uspjelo. Međutim, kada govorimo o Mausu kao o stripu koji govori o Holokaustu to baš i nije potpuno precizno. To je strip koji govorio I o Holokaustu, kao i o odnosu autora sa svojim ocem što je, po meni, puno bitniji i kompleksniji aspekt ovog djela. Vjerujem da je upravo pomirenje sa ocem te pokušaj da se ponovo stvore prekinute veze između oca i sina pravi razlog nastanka ove priče i njena prava bit. Art nosi u sebi golemi osjećaj krivice koji je godinama gomilao u sebi, krivice što nije bio dio Holokausta, krivice što je preživio a njegov stariji "ghost" brat Richeau nije, krivice zbog komercijalne eksploatacije teme holokausta (sjajna sekvenca u kojoj je sam autor - ovaj put je vidljivo da se radi o čovjeku koji nosi masku s likom miša! - prikazan kako sjedi na gomili mrtvih miševa), ali osim krivice tu su i strahovito oprečni osjećaji prema ocu koji "gotovo da je personifikacija nacističke propagande o škrtom starom Židovu" kojeg krivi za samoubojstvo majke Anje (pogotovo u momentu u kojem otkriva kako je otac uništio njene dnevnike), te za sebičnost i škrtost, kao i odnos prema Maloj, svojoj drugoj ženi. Strahovita spoznaja se krije pri kraju stripa kad postaje jasno da Vladek nije izvukao nikakve pouke iz svog strašnog životnog iskustva te da je i on sam u biti rasist. Ipak, uz sve te objektivne mane, i čitatelj i sam autor teško mogu zamjeriti jadnom starcu ( čija nas pak rezigniranost začuđuje dok hladno i s distancom opisuje događaje kroz koje je prošao, pa čak i one najstrašnije i najemotivnije u kojima teško da možete zadržati suze) koji polako umire.

O Mausu bi se još dalo nadugo i naširoko pričati, ali iskreno, niti se ja osjećam dovoljno kompetentnim za neke dublje analize niti smatram da su one i potrebne na ovom mjestu, pošto postoji dovoljno literature koju su napisale neke mudrije i pametnije glave od moje. Moja osnovna namjera je bila da dam kratak osvrt na strip i da vas pokušam nagovoriti da ga pročitate. No ipak, da budem posve jasan, ukoliko zaista volite strip nemojte si dopustiti takav luksuz da ne pročitate jedan od njegovih vrhunaca, Art Spieglmanovog Mausa.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • dimi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajno.Odlican spoj tragedije i blagog humora.Crtez prilagodjen prici.

    Svako ko cita stripove,jednostavno MORA ovo da procita.
    17.12.2003
    10:19:00 sati
    dimi
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlican strip, kupio sam Srbijansko izdanje (prvi broj, polako sad cu i drugi :)) i svidja mi se kako je Ana Uzelac prevela onaj englesko-jidisko-poljski jezik koji Vladek govori.
    Mogu samo ponoviti sve sto je Marko vec rekao, pa necu!!!
    04.01.2004
    14:50:00 sati
    Emir Pasanovic
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Pročitao sam samo prvi dio i to u slovenskom prijevodu.Strip je zakon.Ovako nešto do sad još nisam imao prilike čitati.Sviđa mi se kako je postavljena sama radnja,usporedno pratimo odnos između oca i sina a kao drugu paralelu Vladekovu priču o strahotama nacizma.Jedino što me malo smeta je ta neujednačenost samog Vladeka.Za vrijeme rata je,da se tako izrazim - "cool",suosjećajan,radi sve i sva kako bi olakšao život Anji,a u sadašnjosti je čangrizavi škrtac(u prvi mah sam pomislio da se možda ne radi o istom liku).A dobro,valjda su ga godine promijenile.Sama priča je jako dirljiva,zakon mi je kako stari Vladek priča o događajima u Poljskoj kao da se radi o izvještaju sa burze.Kratko,jasno,bez filozofiranja.Odmah se vidi da priča nije izmišljena,da čitamo o događajima koji su se stvarno zbili i baš to je kod mene postiglo najveći efekt.Sam crtež je na prvi pogled nezadovoljavajući ali kako se odmiče sa čitanjem,sve više postaje jasno da sjajno paše ovoj priči.Na prvi pogled jednostavan ali ipak postiže željeni efekt.Mislim da drugi dio stripa neći ni čitati,meni je sve to malo pretužno.I nadam se da se o ovom stripu neće pričati na forumu jer predosjećam da bi diskusija krenula u nekom sasvim trećem pravcu.
    13.02.2004
    11:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Vrlo dobar strip. Ali najbolji trenutak je kada citira Prisoner On Hell Planet - svoj stari strip iz eksperimentalne faze koji je puno snazniji kada je stavljen u siri autobiografski kontekst.
    30.03.2004
    12:35:00 sati
    jurica
    uredi
  • milkywaymanser

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tek posle citanja ovog stripa shvatam tragediju jevreja.Do sada su jevrajske zrtve za mene bile samo broj,statistika,ali sada sve to dozivljavam kao ljudsku tragediju.
    15.06.2004
    00:30:00 sati
    milkywaymanser
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Sjajno, bolno, tesko, a opet toliko blisko, ljudsko i razumljivo. Spigelman je originalan. Kadrovi sjajni. Pocetak drugog dela sa autorskom krizom i odlascima kod psihica je sjajan. Posebno ona scena kad se smanjuje.
    Ma nema puno sta da se kaze kad je nesto ovako dobro.
    Preporuka svima.
    17.06.2004
    03:18:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • nazgul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    zakon...ja bih ovo uvrstio u obaveznu skolsku lektiru!
    27.06.2005
    15:37:00 sati
    nazgul
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    I bas mi ovo pade u ruke usred ispitnih rokova (zahvaljujuci kolegi forumasu Humbertu Coeu)! Mislio sam ovih trista stranica razvuci na nekih tjedan dana citanja, medjutim progutao sam ih za jedan.
    Jako, jako dobro - prikaz holokausta i prikaz zivota ostarjelog, cangrizavog Wladeka koji sinu prenosi svoja sjecanja, izludjucjuci usput svoju drugu suprugu Malu i sina svojim hirovima, savrseno se nadopunjuju. Cini mi se vrlo vjerojatnim da je Roman Polanski pod utjecajem ovog stripa odlucio snimiti ekranizaciju zivotopisa varsavskog glazbenika Wladislava Spielmana.
    Prijevod Ane Uzelac (u predgovoru kaze da se posluzila "nacinom na koji je njezina majka Poljakinja gradila svoje srpske recenice") je vise nego solidan.
    12.09.2005
    14:15:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uuh, fenomenalno djelo. Kažem djelo, jer ovo je bolje i jače od mnogih razvikanih literarnih "remek-djela"! Kako me inače jako zanima WWII, progutao sam ova dva stripa, i mogu reći samo: prekrasno, snažno, dojmljivo, potresno!
    14.10.2005
    08:09:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Dugo sam vremena bio malo skeptican i sumnjicav kad god bi se govorilo o ovom stripu. Jer pisati o uzasima prezivelog, cinilo se kao igranje na dobitnu kartu. Zar ne znamo svi (vise-manje)kakav je to kosmar bio? Kad sam konacno pronasao prvu knjigu ( u jednoj knjizari u Nisu, drugi deo se znatno lakse nalazi) bio sam spreman za "obracun" sa Mausom. Jasno je da je ovo vrlo, vrlo dobar strip. Sama prica koja je jedan od vrhunaca ljudske tragedije, je srocena kroz odlicni scenario. Sta smo saznali od svega ovoga? Da je ljudska vrsta jedno nevidjeno smece, da mozemo stici do zvezda, ali sta nam to vredi kad smo u stanju da jedni druge zatvaramo u logore i oslobadjamo se kroz dimnjake. Zar mora svaka usluga, svaka naznaka ljudske dobrote, da bude placena u novcu, hlebu, kosulji? Nikad necemo nauciti, niti iz ove, niti iz svih ostalih lekcija koje su prethodile i sledile. Udavicemo se u hrpi misjih/macjih/psecih leseva, znajuci da ce na toj hrpi poneki mis/macka/pas zadovoljno trljati ruke. Zalosno i grozno.Dok me jos drzi ovo lose raspolozenje, idem da se bacim na neki zanat ( jos bolje na nekoliko), jer mi je jasno da bi me u nekom buducem zlu ,osim neverovatne srece, izlaza kroz dimnjak mogu spasiti samo vredne i zuljave ruke.
    27.02.2006
    20:15:00 sati
    Barker
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    po meni ovo je remek djelo stripa.jednostavno odlično!
    19.04.2006
    22:42:00 sati
    lwood
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno.
    11.03.2007
    14:08:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Svaka čast Špiglmanu, ali treba pogledati i Beninija.Ćale je dobar lik. 
    14.01.2008
    20:13:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    pročitao sam samo prvi dio, na engleskom, a kako je nedavno fibra najavila hrvatsko izdanje, drugi dio ću pričekati, pa editirati komentarinače, ovo je toliko moćno, literarno, skoro pa nemaš osjećaj da čitaš strip; crtež je odličan, iako mi je trebalo malo da se naviknem na moje omiljene životinje kao negativce, ali naravno da spiegelman nema ništa protiv mačaka, inače...
    18.01.2009
    11:15:00 sati
    ken2
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Najpoznatija graficka novela svih vremena,strip koji se koristi kao skolska lektira,pulizer...
    07.05.2009
    18:20:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prosto je neverovatno kako je spigelman odradio scenu sa crncem autostoperom.Ljudi ce uvek biti stoka, bili oni Jevrjeji, Nemci, ili bilo koje druge nacionalnosti i rase.  Covek koji prodje Ausvic mrzi crnce.  BOLESNO!Strip je bolno istinit. Na zalost.   
    22.06.2009
    21:23:00 sati
    branaR
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I ja sam pročitao ovaj fenomen od stripa. Zbilja jedna potresna i tragična priča iz jednog od najstrašnijih dijelova ljudske povijesti. Strip me u potpunosti privukao. Ne znam što je bolje ispričano: Vladekovo svjedočenje o svemu što je proživio ili odnos između njega i Arta. Crtež mi se u početku činio malo odbojan, ali kasnije sam se priviknuo, prije svega zbog zanimljivih rješenja kao npr. prikazivanje Židova kao miševe, Nijemce kao mačke itd., autorovo smanjivanje ili kada bi se Vladek pravio da je Poljak pa bi nosio masku svinje.
    11.11.2009
    19:11:00 sati
    Death
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mount Everest stripa.

    25.12.2009
    21:16:00 sati
    Sen G.
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Rijetko čovjek naiđe na ovakav strip.

    01.01.2010
    10:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Dosta sam knjiga s tematikom holokausta procitao,jos vise filmova pogledao,al moram priznati da je ovo prvi strip koji se dotice ove teme.Pomalo sam bio skeptican prije citanja(obicno se hvatam za strip kad se zelim opustiti i relaksirati od svakodnevnih briga), jer smorilo me vise kako nacisti kasape židove na 101 nacin.Tako je i Maus odlezao 2 tjedna na polici prije nego sam odlucio posegnuti za njim.I sam crtez me prenerazio u startu i htjedoh odustati na prvoj strani,pricekati neko drugo vrijeme kad cu biti bolje raspolozen.Al bogu fala,ipak sam mu dao sansu i nakon dvadeset strana utopio sam se u tom Spiegelmanovom moru emocija,patnji,tragedija,odnosa,farsi,ljubavi i stradanja,i nisam stao dok je nisam dosao do kraja.Mislim da je Maus istinsko remek djelo stripa,narativno iznimno dobro koncipiran,crtacki genijalno odradjen(ideja da svaki narod predstavlja jednu zivotinjsku vrstu je briljantna),i sve u svemu strip koji niti jedan ljubitelj 9. umjetnosti ne bi smio zaobici.Mislim da bi 9 od potencijalnih 10 citatelja o njemu imali sud slican mom,remek djelo!

    03.01.2010
    09:23:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Težak strip. Jedna mračna tema obrađena je ovde na jedinstven način, tako da teško da postoji neko ko može ostati ravnodušan nakon što pročita "Maus". Ovo se ne zaboravlja, Spiegelmanov jednostavan i ogoljen crtež se lako urezuje čitaocu u pamćenje i tera ga da dugo, dugo razmišlja o ovoj temi. A, to i jeste jedna od ključnih stvari: da se ne zaboravi.

     

    Masterpiece.

     

    Dugo sam izbegavao ovaj strip, jer ne volim izvikane naslove, ali sam žestoko pogrešio. Ovo morate pročitati, zaista. Velika, velika preporuka.

    03.04.2010
    22:25:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    1998 sam u studentskom domu naisao na americko izdanje... nisam verovao sta drzim u rukama. Kad je B92 izbacio oba albuma sam kupio bez razmisljanja. Ne vredi trositi reci. Sve je receno. Masterpiece. Obavezna skolska lektira.

    25.05.2010
    23:19:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 8, 5

    Ovaj strip mi je bio odličan pri prvom čitanju, ali kad sam ga drugi put pokušao čitati jedva sam došao do kraja koliko je bilo zamorno. Ima nekih sjajnih scena, kao što su autorov posjet psihijatru, upoznavanje s Vladekom i scena s autostoperom, također zanimljivo je promatrati koji je narod prikazan kao koja životinja (npr. Britanci-ribe, Romi-moljci, Amerikanci-psi), ali zato ima puno nezanimljivih scena, kao i odugovlačenja, kroz koja se je teško progurati. Tako nekako mi cijeli strip izgleda, kao izmjenjivanje zanimljivih i nezanimljivih scena.

    Crtež također, u nekim dijelovima je odličan, ali tu i tamo stvarno zna ispilati. Naslovnice i nisu nešto.

    29.05.2010
    17:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • mister-no

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    06.07.2010
    16:15:00 sati
    mister-no
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 49%

    7, 5, 2, 7

    Ne sviđa mi se crtež. Zbog stila pripovijedanja strip mi je ipak bio malo naporan, čita san ga čak 10-15 dana.

    22.07.2010
    08:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    S obzirom na to da se bavim poviješću, dosad sam već dosta toga čitao o Holokaustu, progonu Židova i ostalih ''nepoželjnih'' u okupiranoj Europi, itd. pa me se ovo djelo i nije toliko dojmilo. Ipak, drago mi je da sam ga pročitao. Crtež mi se baš ne sviđa, ali njegova grotesknost zapravo naglašava tragediju koja se proteže kroz priču.

    07.09.2010
    21:31:00 sati
    Panon
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da ne kompliciram previše....

    15.09.2010
    12:47:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    *Do sada sam procito samo prvi dio, tako da cu samo o njemu danas da komentiram, a o drugom cu kasnije kad ga zavrsim. *

    Vladek Spieglmanova prica je teska i veoma tuzna, u kontekstu ovog holocausta nema sanse da ima vesele osjecaje.  Posle toliko filmova u zadnjih 20 godina (Schindler's List, The Pianist, Life is Beautiful), price o holocaustu nisu vise tako rijetke, tako da kad citam ovo danas, ne vidim puno novih stvari u ovoj pricu, samo nove karaktere.  Ovaj Vladek je stvarno interesantan lik literature: tvrdoglav, tezkog karaktera, koji nema nimalo osjecaja sa ljudima u svom zivotu (s sinom Art i zenom Mala), s kim je skoro uvijek grub  i drzak.  Ja znam takve ljude u svom zivotu: zivot ih je toliko rasturio i izvadio svu vrlinu iz njih da se sad ponasaju kao da im je citav svijet kriv za patnje koje su prozivili.  Iz citave price najvise mi se svidja ovaj 'relationship between father & son' - taj elemenat ove knjige je meni puno vise interesantiji nego ista drugo sto vidimo u koncentracionalnim logorima.  Scenario mi je super, i puno mi se svidja sto Vladek govori s onim 'broken English' jezikom, kao da jos uvijek uci Engleski posle tolikih godina.  Crtez mi nije bas najbolji, ali ipak vidim da je to poenta ove knjige; sto je losiji crtez, tako je i losiji osjecaj sto ce horor ove price ostaviti nad nama.  Sve je vrlo dobro, pa iako nisam toliko odusevljen da dam sve desetke ovoj knjizi, mogu da priznam da je ovo vazan rad umjetnosti u svijetu literature & stripa, i da bi svako ko cita stripove obavezno trebo da ga makar jednom procita.

    15.09.2010
    17:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    09.02.2011
    16:19:00 sati
    cherrorist
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Glupi miševi! Bolji je Miki Maus.

    18.04.2011
    17:32:00 sati
    teller
    uredi
  • Whetherpine

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo sa dirljivom i poučnom pričom.

    Sam crtež također tome mnogo pridonosi.

    05.05.2011
    21:46:00 sati
    Whetherpine
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Vrlo dobro osmišljeno. Doista je potresno kad čitatelj postane svjestan da su se sve prikazane smrti dogodile zapravo, a i tužno po pitanju odnosa oca i sina, samoubojstva majke (pogotovo one 4 stranice) itd.

    Crtež skoro perfektno prilagođen.

    18.06.2011
    19:24:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo!!!

    Ja sam ga pred par godina kupio preko Amazona na engleskom, a vidio sam naše izdanje nedavno i malo prolistao. Preporučam da svakako pročitate englesku verziju, jer po mom mišljenju puno bolje dolaze do izražaja likovi, pogotovo Vladek, jer on priča "iskrivljeni" engleski sa poljskim naglaskom koji je po meni "neprevediv" nazad na jedan slavenski jezik...jednostavno to nije to.

    Edit: 24.09.2011. Slučajno sam gledao ovu recenziju i tek sad sam vidio da je moj post skoro identičan rubrici "zanimljivosti". Prvi put sam odmah dao ocjenu bez da sam i pogledao recenziju. Dakle...Markos i ja se slažemo 100% oko engleske verzije:):)

    18.08.2011
    10:58:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.11.2011
    02:41:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Simbolika u obliku životinjskih likova, maske za skrivanje narodnosti, strip u stripu koji nije samo odlična scenaristička ideja, već trasparentno prikazuje i Spiegelmanove osjećaje u trenutku majčinog samoubojstva, zasigurno su elementi koji su mi se najviše svidjeli jer čine ovu autobiografiju originaln(ij)om.

    S druge strane, određeni su mi fragmenti priče, koje autor koristi da bi ublažio tragediju i učinio strip pristupačnijim, onemogućili da se u potpunosti poistovjetim s likovima i doživim svu bol, jad i gorčinu koju su isti proživljavali.

    Crtež je ispunio svoju zadaću, no nije mi naročito legao i iz razloga što je povremeno otežavao prepoznavanje likova.

    Sve u svemu, smatram da se objektivno radi o izuzetnom književnom djelu koje nije ispunilo baš sva moja subjektivna očekivanja.

    01.12.2011
    02:30:00 sati
    konj87
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Crtež malo kvari ukupni dojam , ali sve jedno jedan od najboljih strip ostvarenja.

    06.01.2012
    22:59:00 sati
    split85
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 53%

    8, 6, 2, 5

    Po meni precijenjen strip... Autor je iskoristio temu holokausta za strip,vjerovatno prvi i zadnji kojem će to pasti na pamet. Priča je puna šokantnih i potresnih scena,prati stradanje jednog naroda i nažalost istiniti događaj iz povjesti. U prikazu ove tragedije autor je po meni ubacio malo previše humora,lik Vladeka,ravnodušan i snalažljiv,(za takvog čovjeka se može reći da ni na zahodu nebi bio gladan) nema uopće nikakvih emocija,pa samim time i strip gubi na emotivnosti,a ove priče da je upravo ovakav crtež najbolji za ispričati ovu priču kod mene ne drže vodu jer crtež je katastrofa,miš se ne razlikuje od miša,mačka od mačke, niti svinja od svinje što bi značilo da autor uopće ne zna crtati pa je nacionalnosti podjelio likovima životinja što je na kraju jako dobra ideja ali ipak,potkrala mu se jedna greška...Vladek se sa maskom Poljaka(svinje) šeče po Poljskoj,pa zatim sa tom maskom svinje ulazi u vagon tramvaja namjenjen samo za Njemce pozdravljajući sa hail Hitler!??
    15.07.2012
    01:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 7, 10

    I meni se čini, da je ovaj strip možda malo precenjen. Priča več viđena stotinu puta. Poslije filmova Schnidlerova lista, Pianist, Život je lijep..., teško je biti originalan i ponuditi nešto puno bolje od toga. Ipak originalan je drugi deo priče, gdje autor priča priču o Vladeku poslije rata. Ovo je stvarno dobro i originalno. Posebno mi se sviđa scena sa crncem autostoperom, kad Vladek kaže Was is das? Ein nigger? Neču se vozii sa crnjom. Onaj koga su zlostavljali, naučio je neke lekcije od svojih mučitelja.

    Ova druga sveska diže nivo ove priče, koju vredi pročitati. 

    15.07.2012
    14:04:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Luca_Torelli

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bez negativnog komentara.

    Masterpiece!

    19.08.2012
    09:00:00 sati
    Luca_Torelli
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo.

    27.10.2012
    11:52:00 sati
    alen
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.12.2012
    02:25:00 sati
    krem
    uredi
  • gombi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    28.02.2013
    22:33:00 sati
    gombi
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početni dojam i nije bio tako savršen, ali već danima razmišljam o ovome stripu i konačno vidim da je istinsko remek-djelo. Nekoliko dijaloga za pamćenje, a i Vladekovih savjeta.

    31.08.2013
    16:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obavezno štivo !!!

    14.01.2014
    07:38:00 sati
    paro
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve gore navedeno.

    09.01.2016
    20:33:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Sve rečeno. Odličan strip

    18.01.2016
    15:53:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-delo sveta stripa.

    21.01.2017
    11:28:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Za one koji vole 2 sv rat tematiku. Ja sam oduvijek bio ravnodusan prema tom komadu povjesti. Strip je u principu jos jedna posveta  stradalim zidovima u logorima za vrijeme 2 sv rata. Prica i scenarij ok kome se sviđa ta tematika, crtez je crckarija koju bi mogao i sam nacrtati, ali pase u strip. Ocjenio sam objektivno strip, ali nije po mom ukusu i subjektivno  bih dao 50 ocjenu. 

    13.08.2019
    13:39:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1076
  • Kugla duša
    Kod: DRGN BOP 43
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 22.10.2020. 14:46:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 388
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 921
  • Zona X
    Kod: MM LIB 53
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 17.10.2020. 11:41:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 461
  • Colorado Belle
    Kod: TX LU 170/171
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 14.10.2020. 18:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 764

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2020
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1632
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1602
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1352
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1076

Aukcije

Forum