Hangadeirosi

Mister No

MN LIB 12 | 274 str.

Mister No upada u sukob između tradicionalnih ribolovaca Brazila, zvanih Hangadeirosi, i međunarodne, polumafijaške, kompanije Atlantic.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Atlantik!
  MN LIB 12
 • Drama u zalivu
  MN LMS 575
 • Hangadeirosi
  MN LMS 576
 • Hulja
  MN LMS 577
 • Mister No #4
  MN VCBMN 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Atlantico!
  MN SR 24
 • Bersaglio umano
  MN SR 25
 • La furia gialla
  MN SR 26

ZANIMLJIVOSTI

 • Jedno od danas najpoznatijih mesta naseljeno hangadeirosima je Prainha do Canto Verde.
 • Walter Murphy se ponovo pojavljuje u epizodama LMS 878-881 Dobrodošlica u Trinidad.
 • Hangadeiros Stelio se ponovo pojavljuje u epizodi 364 po originalnoj numeraciji - Qualcosa è cambiato, epizodi koja je inače početak kraja serijala o Mister Nou.

U broju 199 italijanske edicije Mister Noa, na stranici posvećenoj pitanjima čitalaca, Guido Nolitta je na pitanje „Koja vam je omiljena priča Mister Noa?“ odgovorio: „Atlantico“. Kada znate da je tako nešto izjavio čovek koji je lik Mister Noa i izmislio, sigurno drugačije čitate ovu epizodu. Posle pročitanih 274 stranica ovog stripa, možemo čak i da razumemo ovu izjavu. Pre ove priče, Nolitta i Roberto Diso su poslednji put sarađivali na priči „Rio Negro“, jedne od najboljih uopšte, a ovde su nastavili da se savršeno dopunjuju. Nolitta je ovde možda scenaristički malo zakazao, ali se zato Diso predstvio u najboljem svetlu, i pokazao kako odličan crtež može dosta toga da iznese. Da me ne razumete pogrešno, „Hangadeirosi“ definitivno spadaju u top 10 priča Mister Noa, imaju samo nesreću da ih upoređujem sa skoro-pa-savršenom pričom o prokletstvu Maja. Štaviše, ono što je u Rio Negro nagovestio, Diso je u ovoj priči i ostvario u svoj svojoj perfekciji. Možda sam malo pristran, pošto mi je Diso jedan od najomiljenijih crtača uopšte, ali mi je ova priča crtački bez greške. Razumem ljude kojima se ne sviđa ona Disova belina, štedljivo senčenje, eventualno ponegde nedostatak detalja, ali u ovoj epizodi sve to bi kod mene bilo na pozitivnoj strani.

Čovjek protiv zvijeri

Da budem iskren, kada sam prvi put pročitao ovu epizodu( sa nekih 9-10 godina), nije mi se baš nešto dopala. Imala je isuviše teksta, i premalo akcije/ dešavanja. Sada, sa ove distance i pri ponovnom čitanju, vidim da klinci pojma nemaju ;-). Priča protiče bez više trzavica, čak pomalo letargično. Mogu da zamislim da će neko izgubiti živce negde na polovini i zafrljačiti strip u ugao sobe, dok će drugi natenane uživati u, na momente, kortomalezeovskoj atmosferi, i savršenom skladu scenariste i crtača. Da bi udovoljio razmaženom američkom bogatašu po imenu Murphy, Mister No se nudi da mu pokaže jednu od zanimljivosti Brazila - hangadeirose, ribolovce koji se bave tradicionalnim metodama. Na krhkim plovilima zvanim hangade, naoružani samo mrežama, provode po šest i više sati na otvorenom moru. Naravno, ne treba posebno napominjati da im je to jedini izvor prihoda.

Već puno puta se govorilo da je Mister No edicija koja ima najviše dodirnih tačaka sa stvarnim svetom, a ova epizoda je pravi primer za to. U serijalu MN, Nolitta se osvrnuo na težak položaj domorodaca u Južnoj Americi, ekološke prilike, socijalne i kulturološke razlike, a ovde je dotakao eksploataciju prirodnih resursa i jeftine radne snage od strane velikih svetskih kompanija. „Atlantic“, američka kompanija na čelu sa gospodinom Columbusom se okomila na hangadeirose, i pokušava na sve načine (najčešće nasilne) da ih privoli da odustanu od tradicije, i da za male pare rade za nju. Naravno, kako to već biva, američki bogataši ne računaju da u većini slučajeva ne postoji cena ponosa...

Mister No naravno, upada u čitav sukob, i na svoj način pokušava da se suprostavi izrabljivačima. Tu već Nolitta ne uspeva da se odupre klišejima, i na momente imamo tipičnu mafijaško-konglomeratsku priču, viđenu već par puta, pogotovo u filmovima iz vremena u kojem je priča i nastala. Ironično, jedan od najboljih momenata u čitavom opusu Mister Noa se nalazi upravo ovde: legendarno Mister Noovo presretanje vozila kompanije Atlantic sa maskom Mikija Mausa na licu! Veoma lucidna ideja, Mister No se bori protiv american way of life sa jednim od njegovih proizvoda. Odlično.

Za one koji su navikli na stipove prepune akcije, pucačinu i eksplozije, ovaj strip možda i nije najsrećniji izbor. Da ne bude zabune, ima toga i ovde, ali štedljivo raspoređenog kroz celu priču. Za one koji bi hteli da uživaju u odličnom, na momente maestralnom crtežu, toplo preporučujem.

I mala zanimljivost za kraj, poslednje dve stranice su, verovatno na sugestiju redakcije, docrtane od strane drugog legendarnog crtača Mister Noa - Franca Bignottija!

Hangada u izvođenju Roberta Disa i danas

Naprijed

MN LMS 568/570 Mambo, Mambo

MN LIB 13 Traži se Carlos Gomez

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Koresh

  Ukupna ocjena 89%

  10, 9, 8, 8

  epizoda za pamćenje s početka serijala kada je malo koja pilotova priča razočarala. pa tako i ova u kojoj nam nolitta i diso vrlo slikovito i zanimljivo prikazuju još jedan mali dio živopisne brazilske svakodnevnice, ribare. tu je ukljucena korporacija bez previše obzira i sve je spojeno u jako dobru priču. u svakom slučaju zlatna vremena pilota, po meni najbolji Bonelli scenarist Guido Nolitta ili Sergio Bonelli u punoj formi, a Diso ce ipak kasnije biti još bolji mada mu je vec i tu crtež na dobrom nivou
  02.12.2008
  12:48:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Markos

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Meni svakako jedna od najdražih Mister Noovih pustolovina u kojoj je izvrsno pomijesana socijalna angažiranost, drama, akcija i pustolovina, uz gotovo savršenog maestra Disa, jednog od najboljih crtača kojeg je Bonelli ikad imao. I dan danas aktualna i drži vodu, nakon trideset i kusur godina, a takav test vremena mogu izdržati samo najkvalitetnija djela. Svakako pročitati.
  02.12.2008
  13:13:00 sati
  Markos
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Mister NO u komandoskoj akciji! Uvod puno predugačak.
  02.12.2008
  18:46:00 sati
  76
  uredi
 • NESVRSTANI

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Definitivno jedna od najboljih pilotovih avantura.
  02.12.2008
  21:57:00 sati
  NESVRSTANI
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Mister No, ovog puta, ima za mušteriju njegovog zemljaka Murphya, čovjeka željna uzbuđenja i avanture. Naš turistički vodič se sjetio jangadeirosa i sela Pecem, gdje ljudi još ribare na taj tradicionalni, opasni način. Tamo saznaje da se međunarodna, polumafijaška kompanija "Atlantic" okomila na ribare pokušavajući ih na sve načine spriječiti u ribolovu. Nakon dva pogibeljna susreta s njima, kreće nemilosrdna osveta našeg neustrašivog i nepotkupljivog pilota.
  Uzbudljiva epizoda prepuna efektnih i duhovitih scena, koja najbolje prikazuje Mister Noov karakter i koja se čita u jednom dahu.
  Genijalna scena gdje Mister No presreće kamion kompanije s maskom Miki Mausa na glavi je možda i najbolja u serijalu. Borba protiv američkog načina života s maskom jednog od njegovih simbola na glavi. Neponovljivo!! Način na koji izluđuje glavnog negativca, gospodina Columbusa, je jedan od najduhovitijih u cijelom Nolittinom opusu. Neke scene izgledaju nerealne i nelogične, ali Nolitta uspijeva uvjeriti čitatelja u mogućnosti lika i realnost te situacije. Ipak, u obračun s morskim psom me nije uspio uvjeriti, pa za scenarij ide devetka.
  Diso briljira! Ovo je odradio bez greške. Ovdje imamo i mogućnost usporedbe njegovog s Bignottijevim crtežom (zadnje dvije stranice). Tu se vidi koliko je Disov crtež životniji i fluidniji. Ma čista desetka!
  Prva naslovnica jedna od atraktivnijih u serijalu, druga također dobra, dok treća nekako odudara od teme. Ukupno gledajući, može jedna devetka.
  Da zaključim, nakon "Rio Negra", kronološki gledano najbolja epizoda, a sigurno je i među najboljima u serijalu. Ako u Zagoru imamo tandem Nolitta / Ferri, u Mister Nou je dobitna kombinacija Nolitta & Diso. 
   
  Uz one već navedene u recenziji, imamo i ove zanimljivosti:
  • Nolitta, ovaj put, priču započinje u Belemu, gradu mango stabala na estuariju Amazone, koji smo već dobro upoznali u ovom serijalu. Glavna radnja je smještena u Fortalezu, glavni grad države Ceará, koji se nalazi na oblama Atlantika u sjeveroistočnom Brazilu. Poznat nam je po tome što je bio jedan od gradova domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu. Selo jangadeirosa, Pecem, je danas jedna od dvije glavne morske luke države Ceará
  • Jangadeirosi su (bili) ribari na tradicionalnim plovilima od trupaca, pretežito na sjeveroistočnom dijelu Brazila.
  • Prvo pojavljivanje Phila Mulligana, bivšeg Mister Noovog suborca na Pacifiku i privatnog detektiva. Ovdje nam Nolitta ne daje puno podataka o njemu. Spomenuto mu je samo ime, da živi u New Yorku, dobar je prijatelj Mister Noa i zna kako je dobio taj nadimak, a budući da istraži sve o mister Columbusu i upozori Mister Noa da se makne od njega jer je riječ o opasnom mafijašu, dobije se dojam da je Phil policajac na višem položaju. Dapače, tokom razgovora, Phil jednom i spomene da je policajac.
  • Dnevnik je ovdje bio milostiv i izbacio samo dvije stranice (LMS 575/576/577)

  02.12.2008
  22:00:00 sati
  Spock
  uredi
 • Poli

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Nema tu puno, da se dodaje, Manhunter je vec sve rekao. Definitivno jedna od boljih Jerryjevih epizoda, Diso u svom elementu, Sergio opet napravio krasnu pricu, koja je dosta "razvejana", nema tu nesto dodano na silu, samo da prije okonca. Osobno bi zelio vise takvih scenarija, prava milina za citanje. A kad se ovakva prica usporedi sa recimo pricama u razdoblju SD/SA, koje su povecini kratke, puno njih se sadrzi od samo jedne sveske, tek tada se vidi kako brilijantne su bili ove. :) Tu se prica razvija prirodno, ljepo tece, nema zurbe. Klasika Nollita/Diso!I ono plivanje nakon potopa jangade, vec se spustil noc kad su ugledali obalu i nakon izlaska iz mora samo su popadali. I Jerryjevo skloniste na onom polupotopljenom brodu te dolazak zute furije i fight. :) Ona fora s maskom Miki miske. Tulum na plazi. Vise takvih prica! :DThanks za ovaj tip oko Bignottija. Nisam znao, da je to on crtao, mada sada kada sam ponovo pogledao, sasvim njegov stil. Ne znam sta sam tad mislio, da je mozda Robertu malo zapela ruka, jer se sjecam, da su mi zapele u oci te 2 stranice.  :)))
  03.12.2008
  16:30:00 sati
  Poli
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je najljepse nacrtana epizoda Mister Noa ikad. Plus odlicna prica i eto ti kultne epizode.
  05.12.2008
  23:02:00 sati
  vope
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 9, 6

  ova i rio negro su dva najbolja Mr.No stripa uopće.šteta za one dvije stranice od bignottija.
  15.12.2008
  02:45:00 sati
  jaki
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 10, 5

  15.12.2008
  04:27:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  jedna od boljih priča, a svakako jedna od najbolje nacrtanih, ako ne i najbolje, stvarno je užitak gledati kako diso crta ocean, kao da si tamoinače, priče se maglovito sjećam iz djetinjstva, mora da nije neki utisak na mene ostavila, ali sinoć sam je 'progutao'
  21.12.2008
  13:35:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Borba sa ajkulom i kung-fu ubicom, Diso i prekrasne scene na oceanu, edukativan dio o jangedeirosima..samo su neki od elemenata po kojima se ova epizoda pamti. Stvarno je interesantno kako većina ribara ne zna plivati ali generalno, taj prikaz načina na koji oni love, njihov čamac i način života je ono  što sam oduvijek volio kod starih epizoda MNO-a. da čitajući naučiš nešto interesantno. Diso maestralan i u fazi kad je bio najbolji, kadrovi na oceanu su za 10 i šteta što je kasnije popričično pročistio crtež i lišio ga detalja . Smetaju mi jedino sitnice, a to je da Mister NO, dolazeći u selo jangadeirosa, zna gotovo svakog čovjeka po imenu(a ima ih na desetke) , a nakon iscrpljujuće borbe sa plaćenikom koji svojim karate udarcima izmasakrira Mister No-a ovaj samo nekoliko trenutaka kasnije nema nijednu modricu na licu.Također, MisterNO-ovo izazivanje vlasnika Atlantica je malo predugo i nategnuto,ali dobro, da ne cjepidlačimo..jedna jako dobra epizoda, Jerry u svom najboljem izdanju! 
  02.01.2009
  18:58:00 sati
  Aco
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Odlična priča ispričana kako samo Nollita zna.  Ima ono zbog čega je i Mister no posta omiljen junak mnogima : približavnje egzotičnih krajeva običnom čitatelju a da se to pritom ne svodi samo na puko opisivanje. Diso jednostavno genijalan, ponabolji crtač Mister Noa. Iako je odličan i u Rio Negru ovdje rastura.  Naslovnice Ferrijevski loše, jednostavno mi on  ne paše kao crtač naslovnica.
  04.01.2009
  20:01:00 sati
  Deers
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Još jedna pohval za Nollitu. Čovjek je to sve proputovao, a nama to približuje ovim kao i mnogim stripovima. Uvod previše dug, ali zabavan. Zadovoljan sam. Diso odličan. Ferri je imao i bolje naslovnice.
  13.01.2009
  20:43:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Nollita je radio vrhunske Mr.No brojeve. Osim nezaboravnih priča u Zagoru ima ih dosta i ovdje u Mr.Nou poput ove. Priča i scenarij su vrhunski, odlično je prikazan život bijednih pecaroša kao i Mr.No kad se poigrava sa mafijom i njihovim šefom Columbusom. Odlične su mi ove stare epizode koje su fenomenalne gotovo jedna za drugom. Inače nisam neki Diso fan ali mora se priznati da njegov crtež zaslužuje 10ke!
  15.01.2009
  16:59:00 sati
  supermike
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  e da nam je danas Nollite...Džeri Drejkov pajper još bi leteo nad Amazonskom šumom...ovako nada nam je Libellus i dug život Dade-Dade...da bar ove starije epizode dobiju tretman kakav zaslužuju.
  26.03.2009
  16:02:00 sati
  teller
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Jedna klasična priča u kojoj bogataši i moćnici žele istjerati siromašne i nametnuti im svoja pravila. Takvo što smo vidjeli već poprilično puta ali ovdje je to savršeno odrađeno. Početak je odličan, taman probudi u tebi veliku količinu bijesa kad vidiš nepravdu koju čine Columbusovi ljudi i kako na sve načine pokušavaju uništiti jangadeirose. Poslije je još žešće: onaj dio kad Mister No zajebava Columbusa u zdrav mozak je nezaboravan. Najjači dio stripa, nema što. Kraj je jedino što je ovdje slabo, nije mi uvjerljiv uopće. Columbus se uvukao u zamku poput zadnje budale. Zatim, kad je uspio pobjeći očekivao sam da će imati više čuvara oko one svoje vile, a sve se svelo na samo dvojicu... I onda opet glupavo ponašanje. Umisto da sačeka Mister Noa unutar kuće u zasjedi on ide brže-bolje prazniti sef. Izgleda da ga je prevelika pamet ubila. Još nešto što mi se sviđa je prikaz jangadeirosa i njihov način života. Zanimljivo kako iz gotovo svake epizode možeš ponešto novo naučiti, a Nolitta zna to sve lipo ukomponirati u priču. Disov crtež taman za devet, više mu i ne triba.  Naslovnice su odlične, pogotovo prva i treća.
  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
  01.04.2009
  10:48:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  08.05.2009
  20:22:00 sati
  Brdar
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Priča je vrh. Uz priču imamo Nollitine opise svakodnevnog života, kulture, ugođaja i ljudi u Brazilu koji daju poseban doživljaj kod čitanja, nešto što se teško može nadmašiti.
  05.08.2009
  22:12:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  simfonija zvana mister no 
   
  stari komnetar:
  Esencija Mister NO-a.
  01.09.2009
  07:10:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Odlična priča, možda sam našao nekoliko nelogičnih sitnica ali neću biti sitničav. Jedan od najboljih Mister Noa koje sam pročitao.
  24.12.2009
  18:50:00 sati
  dombac
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 87%

  10, 8, 9, 6

  Slično kao i s prethodnom epizodom, jangade i jangadeirosi vrlo su atraktivna tema, pa je ovaj serijal vapio za ovakvom pričom. Odlično mi je kako MN zajebava Columbusa na nekih stotinjak stranica, sve do kraja. Samo dvije pojedinosti malo bodu u oko. Prvo, pilot je ubio morskog psa s takvom lakoćom kao da je lovio inćune. Nije baš nešto bila ravnopravna ta bitka jer morski pas nije ništa ni radio, samo je dopuštao MN-u da ga bode nožem. Drugo, Chino je umro definitivno prebrzo. Naslov epizode je Žuta Furija, a ta furija je poživjela tek nekih desetak stranica. Bezveze.
  Disova najbolja epizoda do sad. Čini li mi se ili je zadnje dvije stranice nacrtao Bignotti? Naslovnice: Prva je odlična, druga je bezveze, a na trećoj Chino ne izgleda ni približno kao u stripu. Ajme.

  01.04.2010
  21:05:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni jedan od najdražih stripova uopšte. Fenomenalno. Čitaš 100 strana u kojima se ništa ne dešava a zapravo sjajnih 100 strana, gledaš Disove crteže i upijaš polagano avanturu. Na kakvu samo Džeri može da povede...

  27.04.2010
  00:49:00 sati
  goksi
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Odlicna epizoda, gdje Disov crtez ulazi u vrhunsku fazu.  Prica je odlicna, i slazem se da smo ovo vec vidjeli, ali kad je ovo prvi put izaslo sigurno je bilo puno originalno, i zato svaka cast Noliti.  Ova tema gdje mala ribica se bori protiv velike ajkule ima klasicne momente i rezultate, kao u Americkim sudskim dramama, gdje siromasni ljudi tuze bogate kompanije, koje vladaju i nad policijom, i onda dobijaju slucaj u momentu velike pravde i konacne pobjede koja ima influenske posljedice.  Mr. No je ovdje pravi heroj, ne samo ovog stripa, nego i siromasnog naroda Hangadeirosa, koji se drzi svojih principa i pravilnosti, iako mu ona 'losa' strana nudi puno para da im se on pridruzi.  Kao sve rane Mr. No epizode, ova je klasika, i u Libellus izdanju stvarno godi kao jedna knjiga bez dijelova.  Super!

  02.07.2010
  18:40:00 sati
  acestroke
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 8, 6

  Unatoč tome što nedostaje akcije strip je zanimljiv. Najviše zbog atmosfere. More, nebo, maleno selo na obali... Diso je dobar, ali mi još nije dosegao onaj svoj štih u potpunosti. Naslovnice su najgora stavka. Ove čizme koje Mr.No nosu na naslovnici Hangadeirosa su katastrofa.

  Edit - podigla sam ocjenu za crtež sa 7 na 8, jer ipak kada objektivono razmotrimo prethodne uratke Ferrija i Donattelija (koje neizmejrno volim u Zagoru) i ovaj Disov crtež, moram biti poštena i popraviti bodove.

  02.08.2010
  23:20:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Sekta

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni je ovo najbolja Mr No priča ikad! Sve je odlično. Odlična priča, odličan crtež, odlično razrađeni likovi!

  29.09.2010
  19:45:00 sati
  Sekta
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Najbolja strana ove epizode mi je edukativni karakter o hangadeirosima i sam prikaz njihovog života. Radnja općenito baš i nije ostavila neki dojam na mene.

  30.09.2010
  15:32:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  29.11.2010
  14:27:00 sati
  malek
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 8, 10, 8

  Stvarno su super ove stare pilotove epizode. Covjek dosta nauci o Juznoj Americi, nacinu zivota, obicajima itd. itd. Mozda je danas u doba interneta lako pisati o raznim temama i egzoticnim zemljama, ali onda 70ih sigurno nije bilo lako pronaci pravu literaturu a kamoli napisati ovakvu epizodu. Stoga, Nolitti skidam kapu ne samo za ovu, vec i za ostale epizode iz tog vremena. Sto se ove price tice, ovdje imamo klasicnu temu o Davidu i Golijatu. Sama prica je dosta dobra i zanimljiva, uz odlican prikaz karaktera dragog nam pilota. Po meni, jedino sto bode oci je cinjenica da Mister No bez nekih vecih problema sredjuje Columbusa (koji je prikazan kao jako opasan i zajeban protivnik) i njegovu mocnu organizaciju. Mislim da je zanimljiv lik i steta je sto nije iskoristen u sljedecim epizodama.

  15.01.2011
  16:19:00 sati
  Manetola
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Odlican strip.

  16.04.2011
  17:48:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  27.07.2011
  02:01:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.11.2011
  18:34:00 sati
  velka031
  uredi
 • kucak

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Prekrasno.

  08.12.2011
  17:19:00 sati
  kucak
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  E, to je prava pustolovina. No , ipak sam očekivao više akcije na moru. Nije najbolji Mno, ali je među prvih 10.

  28.12.2011
  12:41:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Kao i uvijek u Mister Nou mi se sviđa edulktivan dio. Ovog puta o Hagadeirosima. Disov crtež je odličan .

  21.05.2012
  21:21:00 sati
  tekumze
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prosto je neverovatno kako su u ovoj epizodi {ali i u citavom serijalu} Nolitta i Diso odlicno uskladjeni.

  Kao sto smo vec videli kod Zagora kako Ferri i Nolitta besprekorno izvode epizode to sad vidimo izmedju Nolitte i Disoa u Mister Nou.

  Epizoda koju cu uvek pamtiti isto kao i Rio Negro a i nadam se jos ovakvim odlicnim epizodama sa istim tandemom. Ne znam samo sto su ubacili Binjotija na kraju ali nema veze i on je odlican crtac.

  Najbolja je prva naslovnica ali su i ostale odlicne.

  Najjaci mi je naslov poslednje epizode,, Zuta furija"!!!

  28.06.2012
  18:26:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  05.07.2012
  20:41:00 sati
  pocasni
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Diso rastura. Ma kombinacije Nollita - diso ili bignotti uvik daje min 85%. Ležu zajedno ko magnus i bunker. Strip se tako lagano čita da je to divota. Opuštajuće.

  08.07.2012
  19:26:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Nolita mi je bio i ostao omiljeni scenarista Bonelija. Njegov način naracije i postupno uvlačenje u avanturu je veliki doživljaj i retko ko je uspevao to isto da postigne. Neko voli stripove nabijene akcijom i to je u redu, ali mene će uvek oduševljavati Nolitine priče iz zlatnog perioda Zagora i MNoa. Genijalna epizoda i odličan crtež Disa koji je naglo uznapredovao u odnosu na prethodni rad. Sitnica koja mi je malo zasmetala je ta da se niko od Žangadeiroša nije preterano potrudio da pomogne MNou u borbi za njihove ideale. Naslovnice su ovog puta najlošiji deo.

  27.08.2012
  16:36:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  07.09.2012
  13:57:00 sati
  coszinus
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Samo zbog prve naslovnice se treba stripu dati 100%!

  06.12.2012
  23:31:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Odlična priča, Džeri kakvog volimo. A čak je i Ferri podnošljiv :)

  08.12.2012
  00:09:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Crtež perfektan, priča ne zaostaje puno.

  30.06.2013
  22:23:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova prica spada u top 5 Mr No.

  11.08.2013
  12:30:00 sati
  floki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Jedna od najboljih epizoda MN-a

  04.10.2014
  16:29:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Tradicija ribolova jednog naroda, krimić koji prikazuje borbu "Davida protiv golijata" u stilu 80-tih, doza umjerenog humora = savršena Mister Noova priča!
  05.10.2014
  16:34:00 sati
  Oki
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  odlično,ali me malo,kao i u epizodi Rio Negro,zasmetalo to Mister Noovo sukobljavanje sa živinama samo sa nožem.pa nije on Zagor.bilo bi bolje scenaristički realnije da je morski pas pojeo onog Amera nego što mu se naš junak išao suprotstaviti nožem

  30.05.2015
  09:34:00 sati
  igor 12
  uredi
 • mohas

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  20.11.2015
  09:29:00 sati
  mohas
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  disov crtež još nije na vrhuncu, naslovnicama poklanjam ocjenu više radi prve. priča korak do vrhunske, opći dojam jako dobar

  19.07.2016
  20:14:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska priča kako god da okreneš, čak i kada zanemarim činjenicu da mi je u vrijeme Dnevnika bila među najdražima uz Osvetnika iz Bonampaka i Ljude jaguare. Nolitta je savršeno uklopio svakodnevni život siromašnih brazilskih ribara u probleme sa velikom kompanijom koja ih želi uništiti. U prvoj polovini ne događa se nikakva velika avantura kojom bi čitatelj ostao impresioniran, ali način pripovijedanja je podignut na takvu razinu da ona nije ni potrebna. Treba znati napisati nešto takvo a da se čitatelj ne osjeća zakinuto onim što mu je servirano. Treba moći razumjeti i jangadeirose koji ustraju u svom načinu života i ne žele odstupiti od njega ni milimetra bez obzira na sve. To recimo nije mogao američki bogataš Murphy kojem je bilo čudno da netko odbija lakši način obavljanja svoga posla ili da nije naučio plivati unatoč opasnostima koje ga tu čekaju; "gomila ludih samoubojica otiskuje se nasred oceana na četiri trupca povezana komadom konopca a uopće ne znaju plivati, pa to je vrhunac ludosti". A kada sam već kod Murphyja moram napomenuti da se pokazao većim pljašljivcem nego sam očekivao. Najprije govori kako mu treba takva vrsta uzbuđenja koju mu mogu donijeti samo opasne situacije, a kada se nađe u takvoj onda udari po kukanju od straha za vlastiti život. A nakon toga se povukao iz priče da slučajno ne bi ušao u rizik sukoba sa pojedinim osobama. Možda mu ne treba ni zamjeriti jer se čovjek ranije nije susretao sa takvom vrstom opasnosti i vjerojatno je na početku precijenio svoje mogućnosti. Ipak, njegov lik je obogatio ovu priču, a scena kada se upleo u tučnjavu sa onim nasilnicima mi je ostala u jako ugodnom sjećanju iz starih vremena. 

  Nakon rastanka sa Murphyjem radnja dobiva novi zaokret jer se trebalo izboriti za prava ribara u borbi sa moćnom kompanijom kojoj se ni zakon ne može suprotstaviti. To je jako pametno odrađeno sa nekoliko izvrsnih situacija i dobrom dozom samouvjerenosti i humora koje je pokazao Mister No. Sitna zamjerka što u tome jangadeiros Stelio nije imao nikakvu ulogu, iako je razumljivo jer se opet potvrdila teza kako se ljudi ne petljaju puno u stvari u kojima nemaju iskustva. Mister Nou su u njegovoj pripremi taktike za napad na moćni Atlantic pomogle informacije koje je dobio iz New Yorka. Jedna od najjačih scena mi je ona kada je nakon paljenja broda došao do Columbusa tražiti vatre, i na odlasku mu kaže kako je zaboravio šibice na palubi broda koji je izgorio. Tko bi se samo toga sjetio osim ludog pilota. Pa onda svo ono prcanje u mozak koje je imalo za cilj staviti Columbusu oružje u ruke nakon što mu živci skroz popuste. Svaka od tih sabotaža se razlikuje jedna od druge i sve su odrađene onako kako treba, a posebnu težinu ima ona sa onesposobljenim avionom jer je tu Mister No došao na svoj teren djelovanja. I završni obračun je na visini, nije se sve riješilo sa nekoliko metaka u onoj kolibi na plaži, već je to otišlo na malo više stranica kako i priliči ovakvom vrhunskom ostvarenju. Na kraju opet malo humora sa ribarom koji najprije nahvali Mister Noa, da bi brzo promijenio pjesmu nakon što shvati da se njegova sestra nalazi u pajperu. 

  Diso je napravio jako dobar posao, možda to još nije na razini koju je imao u nekim kasnijim epizodama, ali njegov rad ovdje zbog svega što donosi ova priča zaslužuje maksimalnu ocjenu. Naslovnice također za desetku, bez obzira što se situacija na prvoj dogodila malo kasnije, a Azijac sa treće ne izgleda identično onome iz samoga stripa.

  25.08.2017
  20:00:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Atlantik

  Nisam pročitao još ostale komentare u vezi ove priče u trenutku dok ovo pišem, ali ovo je jako dobra priča. Iako sam u LMS-u imao samo ovu 2.epizodu, sredinu priče, nostalgija nije taj čimbenik koji je utjecao da bi rekao za ovu priču da je prva liga. Eto, napokon nakon toliko godina, došao sam u priliku da pročitam početak, ali i kraj ove priče koji me "mučio" još tamo do početka 90-tih, a to kako je Mister No završio kad mu je poslan onaj karataš da ga ubije.

  Ovo je priča koja me u nekim trenucima jako nasmijala, zapravo i ne sjećam se kad sam se tako smijao nekim scenama iz stripa. Pri tom naravno mislim na ono podjebavanje Mister Noa glavnog zločinca u ovoj priči, gospodina Columbusa. Ona scena sa Miki Mausom, pogotovo kad ga Mister No nazove i da mu kaže gdje mu je nestao kamion, da mu je Miki Maus to rekao, živi urnebes. Samo Mister No je dosta riskirao prihvativši "dvoboj" u jednoj kolibi, ali to je valjda bilo jedino rješenje da ga izazove i da gospodin Columbus pogriješi, ne bi li završio iza rešetaka.

  Uzbudljiva epizoda, pa i sa onim morskim psima, pa i s onim turistom na početku koji je tražio izazov više (dobio i više nego što je tražio hehe), a i zadovoljština na kraju tih siromašnih ljudi koji su opet mogli radit ono što najviše vole.

  19.12.2018
  17:10:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Barney

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska epizoda! Mister No-ove diverzije naveliko me podsjećaju na Zagora u epizodi Timber Bill. Ali ova mi je bolja.

  06.01.2019
  16:24:00 sati
  Barney
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvanredna epizoda koja nikada ne gubi na aktualnosti, iz razloga što prikazuje korporativni način djelovanja, koji usmjeren prema svom cilju, ne bira ni sredstva, ni žrvve kako bi ostvario planirano.

  Poseban plus: maska Miki Mausa koju, zakratko, nosi Mister No,a koja predstavlja svojevrsnu zahvalu Waltu Disneyu za sve učinjeno na podruju mašte, jer je strip nastao u vrijeme kada se propitivala uloga Disneya u zbivanjima Drugog svjetskog rata.

  15.05.2019
  19:54:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Jedna od najboljih pilotovih avantura. I scenarij i crtež vrhunski. 

  23.07.2019
  15:31:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Epizoda koja ostaje u sjećanju i kojoj se uvijek rado vraćam.

  02.09.2019
  12:38:00 sati
  domegus
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Priča je vrh.Jedna od meni najdražih.

  09.02.2020
  12:31:00 sati
  Liverpool
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  26.02.2020
  23:20:00 sati
  benx40
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  05.04.2020
  14:45:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Dirljivo, uzbudljivo, nadahnuto i epski! Kako cesto kazem da je Diso doktor za gradske sredine, a da mu dzungla ne lezi, ovdje se zaista pokazao, kad gledas more i okean u njegovoj izvedbi, kao da dise tu pred tobom!

  Prica je van svake sumnje izvandredna!

  08.10.2020
  13:13:00 sati
  Koprtanska Kobilica
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 9, 6

  Na ovu priču gledam kao esenciju stripa Mister No, koji je jedna velika borba protiv nepravde, borba malih protiv velikih, borba naizgled slabijih protiv naizgled jakih, borba za pravo na svoje parče svijeta i život po svojim pravilima, a sve u skladu sa prirodom i tradicijom.

  I idejno, ovaj strip jeste sve to. Nolita uspijeva da prenese atmosferu, emociju, na momente osjećaj nemoći, bijesa, ali i ponosa i prkosa koji definiše te ljude, ali više od svih Mister Noa, kojem je nepravda oduvijek bila trn u oku i pokretač.

  Međutim, scenario nije do kraja ispratio kvalitet ideje i priče, ni taj zavodljivi ambijent brazilske provincije, miris života na moru i nekakve unutrašnje jednostavnosti i radosti koju, imam utisak, nose ti ljudi i krajevi.

  Mislim, ima tu vrhunskih rješenja (vidi pod Miki Maus), ali i, rekao bih, nekakvih početničkih i banalnih propusta, koji su mi umanjili uživanje u priči. Navešću nekoliko:

  - Stelio i ostali hangadeirosi netragom nestanu u drugom dijelu priče, kao da ih se sve to ni najmanje ne tiče;
  - Postoji određena nespretnost u hronologiji dešavanja. Nakon što Mister No zapali brod, u sledećoj vinjeti se navodi da je prošlo nekoliko dana, a Stelio neuspješno ubjeđuje svoje sunarodnike da porinu svoje brodiće i krenu u ribolov. Onda se prelazi na Mister Noa sa rečenicom "Jedne noći, u hotelu u Fortalezi", koji nakon što preživi pokušaj ubistva završi u policiji objašnjavajući kapetanu kako je to sve posledica sinoćnjeg požara.
  - Onda, samo dan nakon što ga je onaj kung fu Kinez umlatio, Mister No bez ijednog traga na licu ušeta na zabavu.
  - Nema smisla da bi jedan nemislosrdni mafijaš ubica (nakon ukupno dva ispaljena metka, po jednog za svakog) ostavio svjedoke u onoj kolibi i u žurbi pobjegao bez i da ih provjeri, a onda kad mu Mister No dođe na vrata on bude iznenađen što je živ;
  - nakon pucnjave na vratima i zaključavanja u kuću u koju provali Mister No, zatičemo Columbusa kako lagano iz sefa prebacuje novac u aktovku i šokira se od iznenađenja kad vidi Mister Noa na vratima, itd.

  Bukvalno mi djeluje kao da se neko u uredništvu igrao sa hronologijom, ili da je neko napravio grešku u montaži kadrova, jer mi nema smisla da bi neke od ovih banalnosti promakle piscu.

  Diso je odličan, prenosi i ambijent i atmosferu i emociju.

  Sve u svemu ovo je idejno jedna od boljih Mister Noovih priča ali scenaristički je mogla i morala biti dosta bolja. Šteta zbog toga.

  13.12.2020
  11:25:00 sati
  Beren
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  A koliki je uticaj ova prica imala na mene, kad sam bio na SP u Brazilu, hvatao sam da posetim mesta gde je Mister No zverao (Manaus, Santarem, Belem, Fortaleza), pa dok smo supruga i ja cekali 1/16 finala u Fortalezi, skoclili smo na dan i do Psema (kako se Pecem izgovara) i isplovili na zangadi...

  04.03.2021
  02:02:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Klasik

  03.04.2021
  12:50:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 8, 10

  Zanimljivo kako na pocetku mi se prica cinila totalno bez akcije, bez ikakavih dogadanja, skroz rastegnuta, a na kraju ispala odlicna! Presmijesne su bile scene u kojima se Mister No sprdao s Columbusom, a ona scena s Miki Mausom me ostavila bez rijeci. Fenomenalno! Dat cu 9 za pricu samo zbog toga sto mi je ipak uvod bio prerazvucen. Crtez solidan, ali nista vise od toga. Mislim da sam medu rijetkima, ako ne i jedini koji smatra kako su zadnje 2 stranice nacrtane bolje od prvih 272. Ali sto cu mu ja, nisam Disov fan jos od prvog susreta s njim,  davnih dana kad sam kupio maxi Tex "Sin vjetra". Naslovnice su odlicne, narocito prva!

  22.09.2021
  21:21:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Gospodar noći
  Kod: KT LMS 346/347
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 26.10.2021. 2:04:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 27
 • General Ruiz
  Kod: MI LU 2
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 24.10.2021. 0:23:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 961
 • Dugi nož
  Kod: MV LIB 2c/3a
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1173
 • Ljudi Urijela
  Kod: KM ZS 369
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1229
 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1162

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum