Nevidljiva prijetnja

Mister No

MN LIB 22 | 114 str.

Deborah Winter, prijateljica našeg pilota, u svojem zrakoplovu je nestala negdje iznad Karipskog mora, na području koje čak i nazivaju Đavolji bezdan. Mister No se upućuje u potragu, a da nije ni svjestan u kakvu se pustolovinu ovaj put upušta.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*6

S*4

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nevidljiva prijetnja
    MN LIB 22
  • Đavolji ambis
    MN LMS 647
  • Zraci smrti
    MN LMS 648
  • Mister No #7
    MN VCBMN 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli implacabili
    MN SR 44
  • Minaccia invisibile
    MN SR 45

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugo pojavljivanje pilotkinje Deborah Winter. Prvi put se pojavila u MN LIB 19 (SR 37b/38/38/40a): Dobrodošli u Meksiko!.
  • Drugo pojavljivanje Phila Mulligana, privatnog detektiva i Mister Noova prijatelja iz New Yorka. Prvi put se pojavio u MN LIB 12 (SR 24b/25/26): Atlantik!. Mister No opet treba njegovu pomoć, pa ga ponovno zove telefonski.
  • Castelli je ovdje spojio dvije misterije: Bermudski trokut i Philadelphijski eksperiment.
  • 15. str.: Deborah ima sliku Mister Noa na kokpitu svog Pipera.
  • 26. str.: Uprizoren jedan od legendarnih nestanaka u Bermudskom trokutu.
  • 72.-75. str.: Priča o Philadelphijskom eksperimentu, navodnom tajnom eksperimentu američke ratne mornarice. Situacija prepričana u stripu se navodno dogodila 22.07.1943.! Međutim, eksperiment je postao još poznatiji zahvaljujući sljedećem testu provedenom 28.10.1943., a tog puta USS Eldridge je u potpunosti nestao. Istovremeno, viđen je u mornaričkoj bazi u Norfolku, udaljenoj 600 km, da bi brod opet nestao i pojavio se u Philadelphiji. Zagovornici ovog događaja tvrde kako se radilo o slučajnoj teleportaciji. Prema nepotvrđenim navodima, fiziološki učinak eksperimenta na posadu bio je negativan. Skoro svi su teško oboljeli, neki od shizofrenije ili drugih mentalnih bolesti. Neki članovi posade su nestali, a prema priči petero ih je nađeno spojeno sa metalom broda. Svi preživjeli članovi posade otpušteni su iz službe, a na nekima je primijenjeno „pranje mozga“, kako bi zaboravili na to. Budući da je o ovoj temi snimljeno nekoliko filmova upitne kvalitete, a i napisano puno toga, sigurno da ima i neke istine - koliko god ludo izgleda.
  • Castelli nas malo upoznaje s Georgetownom, glavnim gradom Gvajane, ali propušta naglasiti da je u vremenu radnje ta država bila dio Ujedinjenog kraljevstva. Neovisnost od engleske krune je dobila tek 1966.
  • Priča je originalno izdana u prvom i drugom mjesecu 1979.
  • U LMS izdanju je izbačena samo jedna stranica!
  • U Libellusovom izdanju imamo dodatak Zeleni pakao, gdje nam, ovaj put, Nolitta opisuje tapira, ponovno uz Disovu ilustraciju.

Uvjeren sam da ova priča može biti dobra samo ljubiteljima djela velikog Alfreda Castellija, što je i moja dijagnoza. Krenimo redom da objasnim svoje stajalište!

Na početku imamo flashback iz Mister Noova oporavka u bolnici u Atlantic Cityju. Riječ je o 1945. godini, a saznajemo i da je naš pilot ozbiljno ranjen. Neimenovani doktor spominje da nije mislio da će preživjeti jer su ga doveli s tri gelera u trbuhu. Kako su tako teško ranjenog vojnika prebacili s bojišta u SAD nije objašnjeno?!
Vidimo i čudne događaje u bolnici gdje jedan čovjek, nakon što je počeo svijetliti i nestajati, na kraju se samozapali i izgori u strašnim mukama. Budući da je Mister No bio slab od posljedica ranjavanja uspjeli su mu slagati da je sve to sanjao.

Intrigantan početak koji čitatelja drži u neizvjesnosti i nevjerici pri otvaranju svake nove stranice!

Slika prikačena na kokpit Deborinog aviona! Kaže: „Zahrđali vijci, pa ne može skinuti!“ :)

Nakon tog prologa radnja se prebacuje na aerodrom u glavnom gradu Gvajane - Georgetownu. Upoznajemo stanovitog Lopeza koji nervozno traži avion koji bi ga trebao prebaciti do Dominike. Nakon što ga upute na oronuli Piper, Lopez je, blago rečeno, šokiran, ali navodno je pilot odličan.
Tu nas Castelli iznenađuje, pa sigurno svi koji su ovu priču čitali prvi put, su imali izraz lica sličan Lopezovu - nakon što ugleda pilota.

Saznajemo i da se naš junak već duže vrijeme intenzivno druži s Deborah Winter po raznim zračnim lukama, kad ih put spoji. Vrijeme stvarno brzo prolazi u ovom serijalu, ako znamo da su se Deborah i Mister No upoznali tek prije tri epizode! To bi mogla biti svojevrsna rupa u kontinuitetu za one koji pokušavaju po stvarnim godinama razdijeliti avanture ovog junaka.

Ovdje bih izdvojio i uzbudljive scene borbe s uraganom u krhkom Piperu, koje ostavljaju čitatelja bez daha. Taj dio su Castelli i Bignotti stvarno odradili za desetku, a to bi se moglo kazati za kompletan zaplet ove priče.

Piper pod naletom uragana!

Castelli ne mari baš za Nolittin kontinuitet. Čudi me što je tada jedan nepoznati scenarist dobio odriješene ruke u pisanju svojih priča, pa je napravio pravi dar-mar u odnosu na Nolittinu ideju i do tada skoro besprijekoran kontinuitet s apsolutno vjerodostojnim činjenicama provjerenim iz prve ruke.
Ovdje Castelli servira gomilu krivih činjenica i nemogućih ideja, a završetak je potpuni trash koji podsjeća na parodiju filmova o James Bondu.
Meni omiljeni scenarist je tzv. „Đavolji bezdan" smjestio u blizini južnoameričke obale. Dobro, nije rečeno da i u tome dijelu oceana nema tajanstvenih nestanaka, ali daleko je to od pravog Bermudskog trokuta, na kojeg je Castelli aludirao u ovoj priči.

Kako se radnja razvija, nelogičnosti se redaju, pa vidimo kako Mister No pretražuje područje gdje je nestala Deborah i vraća se u Georgetown bez da se zaustavlja puniti gorivo, iako znamo da se Deborah zaustavila na Trinidadu zbog tog razloga. Netko će reći da se mogao i on tamo zaustaviti, a da to nije prikazano zbog manjka stranica ili da se podrazumijeva! Pa zar onda ne bi bilo logično da je uzeo Trinidad ili neki bliži aerodrom kao bazu za potragu?

Zbog mogućih spoilera neke naredne nelogičnosti neću spomenuti, pa će se ograničiti na još nekoliko kojima neće upropastiti dojam onima koji će ovu priču tek pročitati po prvi put.
Helikopteri upućeni prema Meridi i Havani bi trebali prijeći preko 3000 km u jednom smjeru! Odakle im gorivo za takvo nešto, a da ne pričamo da bi im u jednom smjeru trebalo desetak sati leta?!
Nadalje, Castelli u priču ubacuje UN-ove plave kacige! Gdje je njih našao? Možda su tada plave kacige stvarno bile stacionirane u Gvajani, ali zašto nije mogao ubaciti britansku vojsku ili svemoguće američke marince?

Glavni "nemesis" u ovoj priči je neimenovani doktor koji se pojavljuje već u prologu na početku. Lik neodoljivo podsjeća na Hellingena idejama, razlozima, djelovanjem i ponašanjem, a opet vidimo i Alfredovu fascinaciju nacističkim izumima i teorijama na rubu mogućeg. Način kako je završio neimenovani doktor je, u najmanju ruku, tragikomičan!

Čitajući ovaj strip, čovjek se stvarno više puta zapita: "Barba Castelli, vi to stvarno ozbiljno?!".

Mislim da je presedan u stripu općenito da glavni negativac uopće nije imenovan s obzirom na broj vinjeta na kojima se pojavljuje i važnost njega kao lika u stripu, a upečatljiva je i fraza koju upotrebljava u oba susreta s Mister Noom u rasponu od desetak godina: „Prokleti bili radoznalci i glupani!“.
Od ostalih bitnih likova u priči, koji se nisu ranije pojavili u serijalu, imamo Lopeza, Mister Noova suparnika za ruku lijepe, ali i hirovite Deborah. Vidjet ćemo kako će se ta sapunica razvijati u njenim sljedećim pojavljanjima!

Philadelphijski eksperiment!

Bignotti je fantastičan u prikazu okoline s širokim spektrom okoliša koji odgovara njegovim sposobnostima kao crtača. Iz tog konteksta ovo je bila jedna nova situacija gdje nema puno mogućnosti da prekrasnim prikazima okoline podigne ukupan dojam. Radnja se većinom događa na neatraktivnim lokacijama, pa se pažnja čitatelja više usmjerava na prikaz likova i samu radnju. Likovi su mu efektni i lako prepoznatljivi, dinamika crteža odlična, ali s par nelogičnih situacija u akcijskim scenama. Lošiji dio su mu i facijalne ekspresije likova, ali ovdje kao da je u tom dijelu bolji nego ranije. Sve u svemu, ponovno jedna odlična devetka za majstora Bignottija. Za desetku ipak treba malo više!
Ne znam što je Ferri zamišljao dok je crtao naslovnicu!? Možda Flash Gordona?

Simpatičan završetak.

Naprijed

MN LIB 21 Neumoljivi (U zemlji Morosa)

MN LIB 23 Pobunjenici s „Escuala“

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 83%

    9, 6, 10, 8

    Još jedna epizoda s elementima fantazije, a ova možda ima dodirnih točaka sa nekim stvarnim događajima. S obzirom na mali broj stranica unutra je stalo više toga nego što bi čovjek očekivao. Na početku vidimo nešto iz pilotove prošlosti i lika oko kojeg će se kasnije vrtjeti veliki dio radnje. Scena u zračnoj luci u Georgetownu ima efekt iznenađenja jer bi većina očekivala kako će Lopez u kabini pajpera ugledati Mister Noa, izgleda da ipak nije jedini koji vozi takve krntije. Drugo pojavljivanje Deborah Winter u kratkom vremenu, ali joj je i ovdje suđeno da više provede u zarobljeništvu nego na slobodi. Još jedan lik koji se drugi puta pojavljuje na serijalu je Phil Mulligan, Mister No ima dobar izvor informacija kada treba saznati nešto što se tiče bivših američkih građana. Castelli je ponudio nekakvu svoju verziju philadelphijskog eksperimenta u kojoj je povezao likove iz priče sa navodnim stvarnim događajima. Kada je u pitanju vjerovanje u iste ja sam sljedećeg mišljenja; ako se taj eksperiment stvarno dogodio onda je sve ostalo samo na pokušaju koji nije donio nikakve rezultate. Djeluje mi nerealno da utjecaj elektromagnetskog polja na neko tijelo može izazvati da ono postane nevidljivo, a o teleportaciji da ne govorim. Trenutno se radi samo o teorijskim postavkama koje nisu dokazane, ali tko zna što nas sve čeka u budućnosti. Što se tiče same priče, ideja je vrlo dobra dok scenaristička izvedba ipak nije na toj razini. Glavni negativac je trebao biti maštovitije napravljen, umjesto da ovako ima velikih sličnosti sa Hellingenom iz Zagora što smatram nedostatkom. Ludi znanstvenik koji planira bombardirati određene ciljeve zbog poniženja koja je morao pretrpjeti u prošlosti, pa i nije nešto originalno i nesvakidašnje. I onda ono pojavljivanje vojske Ujedinjenih naroda koja spriječava polijetanje rakete u zadnji trenutak. Ne znam koliko je realno da joj se onako poremeti sustav za navođenje, ali moram priznati kako je isforsirano da raketa pogodi baš čamac znanstvenika u bijegu. Kada sam kod njega, čudno kako je on ostao neidentificiran (barem za čitatelja), tj. tijekom cijele epizode niti jednom mu nije spomenuto ime. Vjerujem kako je to bilo ciljano a ne slučajno, a možda je i bolje tako. Od cijele njegove pojave najbolja mu je izjava ''prokleti bili radoznalci i glupani'' koju je koristio prilikom oba susreta sa pilotom u razmaku od 10 godina. Kraj je još čudniji, Deborah se odlučuje zaručiti za Lopeza kojeg je jedva imala prilike upoznati tijekom leta u avionu, to jedino ima smisla ako je u pitanju predstava da učini ljubomornim Mister Noa. Dobra završna scena kada on razmišlja o bojanju kose i pri tome drži u rukama tablu na kojoj piše ''svršetak'', mislim da nešto takvo više nije upotrijebljeno. 

    Crtež Bignottija odličan, a rekao bih da mu ovdje Deborah Winter izgleda još bolje nego u prvom pojavljivanju. 

     

     

    18.08.2019
    17:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    The. Worst. Mister No. Ever.

    Ne samo jedna od najlosijih epizoda pilota, ali stvarno vjerujem da je ovo jedan od najgorih stripova iz kuce Bonelli.  Prica je glupa, naivna, konfuzna; likovi su idioti, i tako se ponasaju, pogotovo Mister No, i one zenska pilot koja se izgubi na onom moru kad je letjela s onim tipom ko je kasnije postao njen muz.  Ovo je Castelijev najgori scenario ikada, makar od onih stripova/epizoda koje sam ja citao.  Hvala bogu da je ova epizoda/knjiga samo 118 stranica, jel da je malo duza, sigurno je nikad ne bi zavrsio.  Grozno, pravo govno od stripa. 

    :(

     

    18.08.2019
    19:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 7, 6

    Sigurno jedna od lošijih Mister Noovih priča. Sama ideja možda i ide, ali realizacija (scenarij) nikako ne. Autor recenzije dobro uočava, da je završnica u stilu filmova o James Bondu. A takva završnica, gdje se sve ruši i uništava, je zaštitni znak Martin Misterije čiji autor je Castelli, koji je napisao ovu priču. Ni crtež nije na razini Bignottija iz recimo Riječnih pirata (LIB 5) ili Posljednog Cangacheira (LIB 3).

    18.08.2019
    22:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    19.08.2019
    08:57:00 sati
    goghy
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 55%

    3, 4, 9, 7

    Knjiga 7 od Veselog četvrtka upravo nosi glavnu naslovnicu ove epizode. Iako sam jedva dočekao da pročitam još jednu priču našeg "Pilota", ali nažalost, baš sam došao i naišao na priču koja mi se nije nešto svidjela.

    Sami uvod, prolog je djelovao obećavajuće, Mister Noa smo zatekli u bolnici i to 10 godina ranije od sadašnjosti gdje se odvija radnja. Saznajemo za neke događaje, misterije koje su povezane sa nekim tajanstvenim nestajanjima u sadašnjosti, a najaktualniji događaj je nestanak Deborah Winter, pilotkinje koja se ovdje ponovno pojavljuje. Ne znam što pametno da kažem o ovoj priči, izgleda da meni ovaj Castelli nimalo ne leži. U jednom trenutku tijekom priče sam se sjetio Hellingena (tko je čitao ovu priču, znat će na što mislim), a i sam završetak mi nije najbolje sjeo. Šteta, nadam se da je ovo samo jedna od rijetkih lošijih priča kod našeg "Pilota". Bignotti i dalje super sa svojim crtežom, ono što je jedino ovdje vrijedno spomena.

    19.08.2019
    08:58:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    19.08.2019
    13:45:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    19.08.2019
    17:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 10, 3

    Ideja koja se mogla pretočiti u daleko zanimljiviji strip, ali nije. 

    20.08.2019
    11:15:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 8, 6

    Relativno loše. Bez prave akcije i napetosti. Castelli je tu još i ok kako će tek naporan postati u MM epizodama. Imao sam prvi dio U LMS, sa tom grotesknom naslovnicom.

    20.08.2019
    14:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Nategnuto do kraja. Castelli u povojima, ipak mi puno više odgovara u Martiju kao i Bignottijev crtež.

    23.08.2019
    18:32:00 sati
    Deki86
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 315
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum