Posljednji Cangaceiro

Mister No

MN LIB 3 | 270 str.

Mr. No kreće u borbu sa Raimondom Teixeirom - zvanim Capitao Corisco, mladim vođom Cangaceirosa - protiv pukovnika Fonsece, u pustinji Sertao u sjeveroistočnom Brazilu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednji Cangaceiro
    MN LIB 3
  • Mister No - Amazonija - Posljednji Cangaceiro
    MN LIBKB 1
  • Smrt u Sertãu - Gringova osveta - Čovjek iz Gvajane
    MN LIBKB 2
  • Poslednji Kangačeiro
    MN LMS 521
  • Presuda Fonseku
    MN LMS 522
  • Mister No #1
    MN VCBMN 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L' Ultimo Cangaceiro
    MN SR 3
  • Morte nel Sertao
    MN SR 4
  • La vendetta del gringo
    MN SR 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u augustu 1975.
  • Cangaceiros” su bili banda siromašnih ljudi koji su stanovali u Sertaou, u sjeverno-istočnim pustinjama Brazila, u 19-om i 20-om vijeku. Oblačili su kožnu odjecu i kape, pistolje, puške, i duge nozeve koji su se zvali “peixeiras”.
  • Ova epizoda je trenutno na prvom mjestu na UBC Top 10 Mr. No-a svih vremena.
  • Dnevnik je greskom objavio jednu naslovnicu ove price u drugoj epizodi LMS 746 “Ritualni Ples”, koja pripada ovoj prici, a ne epizodi “Xavanti”. Srecom, Libellus je ovo popravio u Mr. No broj 3, gdje se sve naslovnice mogu naći unutar knjige.
  • Dnevnik je unakazio i ovu epizodu, i skinuo 84 stranice, što je jedan od najvećih grijehova ikad počinjen nad Bonelijevim stripom.

Ovo je tek treća Mr. No-ova epizoda, i Nolitta nam, samo posle dvije solidne price (Mr. No i Amazonija), već daje epsku epizodu koja je preživjela test vremena i koja poboljšava Mr. No-ov lik u svijetu stripa. “Poslednji Cangaceiro” nije, kako se kaže ovdje u USA, “your father’s comic strip”, (iako je dosta star i poznat da stvarno bude očev roman) nego ozbiljno i nezaboravno umjetničko djelo koje spada u vrhunce Bonellijevog kraljevstva.

U ovoj epizodi po prvi put čujemo Mr. No-ovu filozofiju o nasilju, koju on proglasi nakon smrtonosne borbe sa opasnim razbojnikom, Cangaceirom Zeom Bainom, kojeg je prisiljen ubiti.

Mr. No: Mislio sam da sam došao u Brazil zivjeti mirno, a zapravo, u nekoliko sati, opet sam se pretvorio u onaj isti ubilački stroj koji je kosio ljudske živote na bojištima diljem svijeta!

Ton i tema ove epizode su veoma slične jednoj drugoj strip priči, koju je također napisao Guido Nolitta: Sloboda ili smrt. U toj Zagorovoj priči radi se o Seminolama, malim plemenom Indijanaca i njihovim neprilikama sa vojnicima koji su puno snažniji, moćniji i koji su nadmoćniji ljudstvom, i koji ih na kraju dovedu u totalno izumiranje zbog mnogih nepravednih razloga. Ovdje Cangaceirosi imaju istu sudbinu kao i Seminole; oni su prisiljeni da izumiru ne zato što su za nešto krivi, nego što se ne slazu sa socijalističkom filozofijom autoriteta koji vlada nad njima. Capitao Corisco i Manetola me podsjećaju na Šejkspirove likove, tužni i nesrećni, koji su rođeni samo da bi tragično umrli za svoje principe, i čija smrt služi kao moralni poticaj za njihov narod, da budu inspirirani i da se i dalje bore protiv nepravde.

Nije ni čudo, kad malo razmislim, zašto ova epizoda nikad nije bila slavljena kako treba na našim prostorima kad je prvi put izasla: pa Dnevnik je ovdje, bez ikakve sumnje, počinio najgori grijeh svih vremena, kad je, izdanjem ove priče u Lunov Magnus Stripu, skinuo 84 stranica. Kako je uopste moguce da se ista ovdje razumije, cijeni i smatra vrijednim ako se ta umjetnost skrati za skoro citavu trecinu? To kao da je Dnevnik, u ovom slučaju, igrao ulogu Fredija Krugera, a ovaj strip je bio neka nevina djevojka, koja nikad nikom nije ništa naudila, a ipak je bila izrezana bez razloga, i to tako gadno da je niko na kraju nije mogao prepoznati. I sad kad bi policija ugledala to stravu, rekli bi samo, “Pokrij to, majke ti, ne mogu gledati taj užas.” To je upravo ono što su čitaoci preživjeli kad su prvi put uzeli Dnevnikovo izdanje “Poslednjeg Cangaceirosa”.

Ovu priču ja nisam nikad čitao u tom mutantskom izdanju (hvala bogu za Libellus), pa zato i ne znam efekt nečeg sto je tako masakrirano, ali mogu zamisliti da je to bilo vise nego zbunjivo. Ovako kako ju je Libellus izdao je pravilno i poštovano, i rezultat tog pravilnog izdanja nam daje priču koja je manje-vise fenomenalna (to kazem samo zato što Bignotiju nisam nikad u zivotu prije dao desetke; čovjek je dobar, tu nema riječi, ali nije savrsen kao Disso). Da li je “Posljednji Cangaceiro” stvarno toliko savršena epizoda da zaslužuje prvo mjesto na UBC Top 10? To ne mogu odgovoriti, zato što ima još puno pilotovih epizoda koje nisam pročitao, ali jedno vam stvarno mogu reci: bježite sto dalje od LMS izdanja ove epizode, zato što će vas ona totalno zbuniti, i ostaviti vas bez ikakvog zaključka.

Naprijed

MN LMS 511 Dijamantska klopka

MN LMS 517/518 Čovjek iz Gvajane

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Među 3 meni najdraža Mister Noa. Čitao sam ga ponovo ne tako davno i opet mi je bio zanimljiv i dobar, sa "jakim" krajem. Na samom početku serijala jedna od najboljih epizoda...

    14.07.2010
    17:36:00 sati
    goksi
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Prva epizoda koja je iznad prosjeka. Naslovnica razvaljuje.

    Bignottiju je Mr.No uvijek boje pasao od Zagora ili Martija.

    84 stranice manje kod Dnevnika? Nevjerovatno!

    14.07.2010
    18:42:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Bignotti i Diso su sinonim za Mister Noa. Catanuga u plamenu, moj prvi Ken Parker. Poslednji Kangaceiro, moj prvi Mister No. Ljubav na prvi pogled iako tada nisam bio svestan cinjenice da u rukama drzim iskasapljeni strip.

    14.07.2010
    19:08:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Thingoll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je najbolji Mr. No.... koji je izašao... na koncu od svih stripova o ovom zanimljivom i interesantnom pilotu jedino njega imam u kolekciji.... i tamo će ostati.... 

    14.07.2010
    23:19:00 sati
    Thingoll
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Mislim da su ocjene ipak malo previsoke, strip je precjenjen. Meni osobno ne ulazi ni  u top 20 Mr.No.

    15.07.2010
    01:53:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 7, 9

    EDIT: 21.09.2018.

    Dvije scene smetaju da bih ovu epizodu proglasio vrhunskom. Ne mogu se nikako staviti na stranu Cangaceirosa nakon scene brutalno ubijene obitelji lokalnog zemljoposjednika. Zemljoposjednika koji ih je primio na imanje iako ih nije baš simpatizirao i još im je odlučio dati namirnice. Bandi to nije bilo dovoljno, već su htjeli sve. Nakon toga svirepo masakriraju cijelu obitelj uključujući i njihovu malu kćer, pa kreće pijanka i slavlje. Zvuči poznato i iz tužnih priča s naših prostora!! Mister No biva svjedokom tih događaja, ali to ga ne sprječava da se priključi pijančevanju i mirno zaspe. Nadalje, ujutro dolazi vojna ophodnja koja završi u zasjedi te bande ubojica i pljačkaša. Tada Mister No, koji stalno ponavlja da je došao u Brazil da živi mirno, ničim izazvan, uzima strojnicu i puca u leđa nevinom vojniku koji bi, bez njegove reakcije pobjegao. Naš vrli junak se ni u jednom trenutku nije zapitao ima li taj vojnik (koji je samo radio svoj posao) obitelj i kakvo je njegovo razmišljanje o cijeloj situaciji! Razmišlja li slično kao i vojnik koji mu je na kraju poštedio život i pustio ga da ode nekažnjeno?

     

    Izuzev te dvije situacije scenarij je odličan i baš te uvuče u priču. Čak mi ni ona situacija gdje Mister No uhvati Cordeira kako pušta goluba i ni malo ne posumnja zbog čega to ovaj radi nije toliko zasmetala. Dobro je objašnjenje zbog čega je to napravio, ali Mister No njega ne zna pa nema razloga da ne posumnja u njegovo poštenje i lojalnost. Završnica priče je izvrsna i ta scena gdje vojnik pušta Mister Noa jasno daje do znanja da nije nikad sve crno i bijelo, a i da su neki postupci našeg junaka diskutabilni.

     

    Bignotti može i zna bolje. Daleko je ovo od njegovih najboljih radova i mišljenja sam da mu ne odgovara krajobraz Sertaa, odnosno pustinja. Ovako mu crtež izgleda dosta siromašan i ne baš uvjerljiva lica likova dolaze do izražaja. Uspio je ubaciti i sovu, praktički njegov potpis, preko cijele vinjete. Naslovnice odlične, a prva jedna od najboljih uopće.

    15.07.2010
    06:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Pilotove priče s povijesnim uporištima su uvijek super (ukoliko se ne radi o NY). Radnja pomalo podsjeća na Zagorovu priču Sloboda ili smrt, ali nije previše ekstremno. Škaromlatila iz Dnevnika su doživjeli svoj vrhunac te izrezali rekordne 84 stranice. Baš me zanima na što je taj strip ličio. Mister No ovdje tek počinje dobivati karakter, samo je malo kontradiktorno kako uvijek priča kako mrzi ubijati itd. itd. a u ovoj epizodi nakon Corriscove smrti zakune se na ubilački pohod. Najjače je kad stigne do Fonsece i ne može ga hladnokrvno upucati, ali je general dovoljno pristojan da ga napadne prvi, tako da MN može potvrditi svoj status strip-junaka. "Ma, bilo je iz samoobrane..."

    Bignottijev prvi rad je čsto zadovoljstvo. Čini se da je ovo jedina epizoda gdje je crtao glave likova usred bijeloga ništavila na par mjesta. Naslovne... Prva je jako upečatljiva i izvrsno obojana. Druga je u redu (minus podrapane hlače), a treća jedinstvena što se Ferrija tiče. On koji voli ponavljati istovrsne prizore na naslovnicama nikad nije odabrao ovaj dosad.

    15.07.2010
    08:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.07.2010
    11:27:00 sati
    delorean
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Zanimljiva epizoda koja se bavi socijalnim problemima koji su tištili (a uvelike tište i danas) Brazil sredinom 50-ih godina 20. vijeka. Ovdje su cangaceirosi samo predstavnik šire mase obespravljenih radnika i Indiosa koji su prisiljeni trpjeti samovolju i poniženje od strane bogatih i debelih latifundista, klera (Crkve) i vojske odane onom političaru koji više plaća. Takav pokret pobune doživljava poraz kao i većina sličnih u Latinskoj Americi, pod budnim okom SAD-a i CIA-e.

    15.07.2010
    15:58:00 sati
    Panon
    uredi
  • PRIMOŠTEN 123

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne jedna od najboljih nego definitivno najbolja priča popraćena sa nenadmašnim Bignotievim crtežom i epizoda s kojom sam se definitivno zakačio za MNO-a.

    16.07.2010
    00:51:00 sati
    PRIMOŠTEN 123
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Teski classic (zajednicu cine Poslednji Kangaicero, Recni pirati, Operacija Posejdon)!

    16.07.2010
    12:26:00 sati
    kasper
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična priča menise nalazi u top 10.

    16.07.2010
    17:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 9, 10

    Ne znam odkud ovako visoke ocjene. Inače mi je mi je Mister No jedan od omiljenijih junaka, ali ova epizoda nije ni blizu top 10. Što imamo ovdje? Simpatičan početak gdje se mister no upoznaje sa capoeirom. zatim nam sljedi kratko upoznavanje sa sertaom i njegovim stanovnicima koji teško žive. zatim se pojavljuju cangaceirosi, koje ubrzo zatim sve izdaju i pobiju. i na kraju mister noova osveta... bang bang.. aaah epizoda. slabašno...

    17.07.2010
    18:22:00 sati
    marcho
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    18.07.2010
    18:17:00 sati
    Koresh
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalan strip, u svakom pogledu, Dnevnik je na ovoj priči možda i najviše zgriješio...

    25.07.2010
    16:45:00 sati
    velka031
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zbog ovakvih stripova, još i danas čitam stripove!

    29.07.2010
    18:09:00 sati
    supermike
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    iz današnje perspektive ovo definitivno nije vrh priča, ali davno je nastala i tada je čitati o cangaceirima bilo samo po sebi neobično, sjećam se da sam se pitao pa tko su ti ljudi, jesu li postojali ili su izmišljeni; danas o južnoj americi znam puno više, valjda ću je jednom i vidjeti

    25.08.2010
    22:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jako dobra prica, socijalni aspekt i pojam kangaseirosa se odlicno uklapaju. Fenomenalna naslovna i dosta dobar crtez, mada je Bijnoti znao i bolje. U svakom slucaju, opsta ocena - sjajno!

    11.01.2011
    23:56:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mister No-a sam počeo čitati zahvaljijući debeljuci VČ. I zavoleo ga odmah. Priključio ga mojoj kolekciji uz Zagora i Teksa. Prvo ću se osvrnuti na crtež. Bignotti po mom mišljenju najbolji crtač Mister No-a. neko je ovde napomenuo da mu Zagor nije baš legao( i to je istina) ali Mr. No je junak kao stvoren za ovog crtaša ili možda je bolje reći Bignotti je stvoren za Mr No-a. Vi koji ga još niste pročitali uradite to obaveznoa. Scenario: frhunski. Nigde, ama baš nigde ne škripi, što je i očekivati od Nolite.  Feri sa naslovnicom samo dodao šlag na prekrasnu tortu( čitaj priču).

     

    23.01.2011
    15:37:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Poprilično sam se namučio da bi nabavio ovaj strip u izdanju Libellusa. Zanimljiva je tema, možda je moglo i bolje ali sve u svemu dobra epizoda. I da, uzevši u obzir godinu u kojoj je u originalu objavljena ova epizoda svakako zaslužuje ocjenu više.

    31.01.2011
    22:04:00 sati
    dombac
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedan od najdražih mi Mister NO-ova....

    01.02.2011
    22:50:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Jako dobra epizoda ali malo razvučena. Jerryjev karakter još uvijek nije onaj pravi ali nadzire se lagano. Bignoti je super i više mu paše ovo nego Zagor.

    12.03.2011
    20:56:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Mozda se dobro ne razumem u stripove i price , ali ovo je za mene osrednja prica Mister noa i smatram da ne spada u prvih 3,5 10 ili neznzam i ja koju od svih najboljih, mada sam je sada u prvoj knjizi  u izdanju VC prvi put procitao u originalnom broju stranica.

    16.04.2011
    17:28:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Sprevar

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    26.04.2011
    12:38:00 sati
    Sprevar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    21.07.2011
    21:55:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    27.07.2011
    01:42:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uz ovu priču sam zavoleo pilota i njegove avanture, a posebno samu njegovu ličnost - prvog anti-heroja među strip junacima.

     

    I meni je Binjotijev crtež baš legao, posebno vinjete sa florom i faunom Amazonije.

    26.09.2011
    11:01:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja priča u serijalu. Ostao sam bez daha čitajući.

    08.12.2011
    17:26:00 sati
    kucak
    uredi
  • Luca_Torelli

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Kao klinjoberu ovo mi je bila fe-no-me-nal-na(!) priča.

    I danas joj se, premda više nisam klinjober, rado vraćam...

    16.04.2012
    18:57:00 sati
    Luca_Torelli
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna epizoda !!!!

    Epizoda je u svakom momentu zanimljiva i napeta odlicne su scene kada minobacacem napadaju Cangaceirose. njihov tragican kraj me je podsetio na Zagorovu eoizodu Slobodu ili smrt gde topovima napadajui utvrdu i poubijaju sve seminole

    I prvi ozbiljniji poljubac Mister Noa u serijalu !

    Binjotija sam oduvek voleo i zasluzio je 10 bas mu lezi mister no

    Ferijeve naslovnice odlicne nikad nije trebalo da napusti crtanje Noovih naslovnica 

    09.05.2012
    14:38:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Sviđa mi se što saznajemo ponešto o cangacheirosima. Crtež i naslovnica odlični.

    21.05.2012
    20:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Meni među najdražim epizodama Mister Noa... Nastavio se trend Zagorovih crtača pa je i Bignotti nastupio... Jako, jako dobra priča. Ferrijeve naslovnice na Mister Nou su bolje nego na Zagoru.

    23.08.2012
    17:01:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    07.09.2012
    13:54:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prekrasnan strip vidi se Nolittin genij.

    27.09.2012
    21:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Epizoda za pamćenje. Nimalo dosadna, iako sam mislio da ce biti i ići u sasvim drugom smjeru...

    07.11.2012
    08:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda!!! Bignotti je odličan u Mister Nou. Naslovnica prva je pre*ebena. Cangacierosi su mi se baš svidjeli, a posebno Capitao Corisco: njegova odlučnost. Najbolji dio epizode je kad vojnici bombardiraju Cangacierose, te su scene dirljive, zato jer Cangacierosi ne odustaju  i bore se do zadnje kapi krvi.

    07.12.2012
    16:14:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Strašna rpizoda...nisam očekivao ovoliko krvi,ovoliko okrutnosti,pa i od strane samog Mister No-a. Zapleti,preokreti,izdaje...uz mnogo akcije,ova epizoda ima sve. Obavezno štivo!
    01.04.2013
    16:31:00 sati
    Oki
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Top 10? Meni ni blizu, ne da mi se ni nabrajati propuste, ali ono što najviše pamtim je to da sam strip čitao u etapama jer mi je bio prviše dosadan. Ne kažem da je strip loš, ali nije po mom guštu kako zamišljam da izgleda idealan mr noov strip.

    17.06.2013
    17:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo zasto sam zavoleo stripove

    14.08.2013
    13:17:00 sati
    floki
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Zbilja fantastična epizoda, a tek treća po redu. Jedino što bih promjenio u scenariju - to da je Mister No ubio Fonsecu bez onog zagorovskog oklijevanja i poštenja - ono, ispraznio cijeli šaržer u njega BANG! BANG! BANG! Bignotti institucija. Postavio ogromne temlje kao jedan od glavnih i najboljih pilotovih crtača. Divota!

    11.11.2013
    21:56:00 sati
    caramba
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Napeta i uzbudljiva epizoda. Karakterizacija likova je odlična.

    17.11.2013
    08:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    23.12.2014
    23:54:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    odlično

    ako iko nije zaslužio penziju,to su ovi iz dnevnika

    08.05.2015
    08:07:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    04.09.2015
    19:33:00 sati
    Nedo
    uredi
  • darkwoodaxe

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik

    04.12.2015
    09:14:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ovo je jedna od onih priča gde, pri čitanju, nostalgija igra bitnu ulogu. Budući da sam tek nedavno počeo ozbiljnije da se upoznajem sa serijalom, ne mogu da se "pozovem" na čitanje u detinjstvu, ali je svejedno, i pored toga što su je godine ozbiljno nagrizle i sjaj izbledeo, priča Poslednji kangasairo zadržala veličanstvenost. Nolitta je svesno išao na umalo pa epske razmere, ali vidi se da je pisao iz srca. Bignotti mi je poznat preko radova na MM, a ovde na visini zadatka, ali ko bi rekao da je ovu (crvenu) naslovnicu nacrtao Ferri...

    23.02.2016
    21:15:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LIBELLUSOVO izdanje savršeno, pogođeno 100 posto.

    08.05.2016
    02:59:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 80%

    10, 8, 6, 8

    Nisam nešto čitao M.No-a do sad, ovo mi je tek treća epizoda. I ubedljivo bolja od prve dve.
    Po ovome bi mogao da se snimi film. Likovi su ovde odlični, što se kaže imaju ''dušu'', lepo su prikazani. Ima dosta akcije, ali i humorističnih scena. Kraj bih naročito pohvalio jer nije patetičan ali ima malo poetike i baš me je dirnulo.


    Ipak ima par bezveznih scena poput one kad No glumi poštenje i ne usuđuje se da ubije ćelavog. Pa zatim malo malo scena kada nazdravljaju i raduju se, mislim ono ''viva ovaj viva onaj', dosadi posle nekog vremena. I tako neki detalji.


    Crtež nije da valja al nije ni da ne valja. Poklonjena 7, više mi je na 6. Baš je zastareo i prevaziđen crtež kada se čita u 2017. 
    EDIT: Smanjio crtež sa 7 na 6. Da je ovo crtao neko drugi, Diso, Milazzo, Casertano... Bila bi vrh epizoda.

    Naslovne originalne (libelusove): prva 10, druga 6-7 i treća 8. Ukupno: 8

    25.02.2017
    16:16:00 sati
    Jocko
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čitao ga ponovo. Odlična epizoda. Definitivno iz Top 10 Mister No serijala.  Meni uvijek savršen Bignotijev crtež i možda najljepša naslovnica u cijelom serijalu.

    07.04.2017
    19:53:00 sati
    logo111
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Tragična priča koja govori o istrebljenju jedne cijele skupine ljudi na podmukli način, prijateljstvu, ucjeni, izdaji i osveti. Nolitta ima dušu za napisati nešto takvo, a da to opet bude vrijedno čitanja čak i onima kojima ne odgovara takva tematika. Uvijek su ljudi koji se bore za prava malog čovjeka bili na udaru moćnika koji ne biraju sredstva da ih ušutkaju ili unište. Mister No je protiv svoje volje upleten u situaciju koja ga se inače ne tiče, ali kada ti netko stane na žulj onda proradi inat i počneš stvari gledati drugim očima. Igra sudbine je neumoljiva i često ti ne daje prilike da se potpuno makneš ili barem ostaneš stajati po strani, moraš reagirati iako možda ne možeš pronaći točan razlog zbog kojeg to radiš. Kao što Mister No govori Mirandi; "učinit ću to za Capitãa Corisca, učinit ću to za one jadne momke masakrirane u koralu, učinit ću to i za tvog oca koji je bio prisiljen izdati prijateljstvo, učinit ću to za sve one jadnike koji kao robovi žive na ovom području. Gluposti... zapravo, učinit ću to prvenstveno za samog sebe, ono me je kopile prevarilo one večeri u baru, a ja ne volim da me vuku za nos. Taj me je gad nasamario i... eto zašto ću večeras ubijati!". 

    Razmišljajući o osveti čovjek se zapita da li ona ima smisla u ovakvim slučajevima. Dobiješ nekakvu zadovoljštinu onako za dušu zbog spoznaje da si kaznio krivca, samo je pitanje hoće li u materijalnom smislu biti bolje zbog toga što si se borio za određenu stvar i hoće li biti dugoročne koristi od toga. Vjerojatno ne, jer je dobro poznato da jednog tiranina ubrzo zamijeni drugi i onda opet sve kreće ispočetka. S druge strane, ako samo stojiš na mjestu i trpiš da te gaze sasvim je sigurno da se stanje neće promijeniti, barem ne u nekom skorijem roku. Začarani krug iz kojeg nije lako pronaći izlaz bez obzira kako da postupiš.

    Sitna zamjerka je scena u kojoj Mister No uhvati Cordeira kako pušta goluba i ni malo ne posumnja zbog čega to ovaj radi, pa čak ni prilikom napada vojnika na imanje. Dobro rješenje je razlog zbog kojeg je Cordeiro napravio izdaju, jest da novac pokreće svijet ali bi bio preveliki klišej da je to napravio zbog njega. Iznenađenje je onaj vojnik na kraju koji ne odobrava metode pukovnika Fonsece, a možda je tom scenom Nolitta htio izbjeći da Mister No bude prisiljen napraviti još jedno ubojstvo. Let pajperom iznad grobova poginulih Cangaceirosa jest malo patetičan, ipak ne treba zamjeriti zbog toga jer ovdje odgovara takva scena kao završetak jedne ovakve epizode.

    Bignotti nije toliko dobar kao u kasnijim brojevima, ali meni je i ovo za vrlo visoku ocjenu gdje ne treba zanemariti ni nostalgični ugođaj kojeg nosi njegov crtež.

    11.08.2017
    18:29:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Nisam imao pojma da se radi o nešto dužoj epizodi, u biblioteci VC-a (knjiga 1) proteže se od 222 str. sve do 482 str. (ukljućujući i naslovnice u boji unutar knjige). Vidim da na službenoj stranici LL-a stoji podatak Broj stranica: 274, jedna od knjiga koja je tražena i postiže velike cifre.

    Nisam imao prije prilike pročitat ovu priču. Osim što je znatno duža od prethodne, ovdje je puno bolje nacrtan sam lik Mister Noa. Iako vidim po komentarima, da će Bignotti kasnije biti još bolji.

    Što se tiče same radnje, jako je teško nešto više reći pošto sam pročitao komentare Spocka i DODSFERDA, ljudi su to u detalje opisali i istaknuli ono najbitnije :) 

     

    Pa bi i ja komentirao kako je Spock dobro primjetio da teško da ful možemo stati na stranu Cangaceirosa ako se sjetimo te scene pokolja, a kad je još dijete u priči, to je nešto naj naj najgore. 


    A i dobro su Spock i DODSFERD primjetili ono u vezi puštanja goluba, kako Mister No to nije skužio da nešto smrdi. Iako, možda i ne trebamo toliko zamjeriti tomu, taj lik je predstavljao velikog prijatelja i teško je zaista bilo posumnjati u njega. A razlozi zbog čega je izdao prijatelja su opravdani, svatko bi to učinio da se nađe u takvoj, beizlaznoj situaciji. E kraj, nakon onog "pohoda" Mister Noa, kraj mi se jako svidio sa onim vojnikom, ono skroz neočekivano. ALi upravo zbog takvog vojnika se vraćamo na onu scenu koju je Spock komentirao, pucanje u leđa strojnicom vojnika što je bježao, da li je i on dijelio isto razmišljanje kao taj vojnik što ga je na kraju pustio? I da, prvi kiss se dogodio, ali znamo da je Mister No pravi osvajač ženskih srca i da će toga biti još puno.

    19.12.2018
    16:49:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Izvrsna i vrlo zanimljiva priča ali nije mi baš najbolje leglo kad Mister No i dalje ostane na njihovoj strani i to nakon što su ubili obitelj na ranču i njihovu malenu kćer. Za takvo nešto nema opravdanja. 

    Bore se protiv tiranina na način da se opijaju ko zadnji klošari a usput pljačkaju i ubijaju nedužne civile i djecu.

     

    I sad bi trebalo isto tako pustit suzu za njima kao što smo za Manetolom i njevovim Seminolama ili šta?

     

    A zatim i onaj dio sa golubom pismonošom, da jedan toliko iskusan i pametan momak kao što je Mister No, ne posumnja ništa, pa čak ni nakon napada vojske... mislim da je to ipak malo previše.

    Bignottijev crtež fenomenalan.

    Definitivno epizoda koja se pamti ali koja ima i svojih mana u scenariju.

    A dnevnik je ovu epizodu unakazio 84 stranice! Šta reći na to?

    22.12.2018
    02:59:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda, kao stvorena za više čitanja.

     

    14.05.2019
    16:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobra epizoda. Čitanje LMS izdanja je bilo zanimljivo iskustvo :-)

    23.07.2019
    16:18:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Epizoda koja ostaje u sjećanju. Preporuka, svakako pročitati.

    26.01.2020
    22:23:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlicna prica.

    09.02.2020
    14:43:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Neko je vec rekao da je strip PRECIJENJEN! Apsolutno se slazem, mada definitivno treba uzeti neko drugo izdanje jer ga je dnevnik blago receno upropastio, tako da jos nemam konacan sud...

    20.10.2020
    14:55:00 sati
    Koprtanska Kobilica
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nolitta se u samom startu serijala uhvatio mita o cangaceirosima, kojega će u budućnosti još nekoliko puta koristiti. Jasno je i zašto; toliko se priča ispreplelo oko tog revolucionarnog pokreta, toliko stajališta i interpretacija, da bez obzira u koju verziju vjerujete, sam mit o njima vas nesvjesno uvlači i imponira. Uza simpatije koje i Nolitta nesumnjivo gaji prema tome pokretu, ponovno je sasvim "trezven" po pitanju karakterizacije potonjeg... cangaceirosi su revolucionarni pokret rođen iz bijesa i kojega vodi želja za pravdom, ali i pokret kojemu fali neka jasna ideološka podloga i smjernica. Tome u prilog ide upravo to što i među pripadnicima tog pokreta ima pojedinaca od kojih svatko drugačije vidi način, sredstvo i krajnji cilj borbe. I koja se stoga može pokazati i kontraproduktivna. Uglavnom, jasno nam se daje do znanja da se svaka revolucija, ma koliko strastvena i humana bila, mora voditi odlučne, ali i "hladne" glave.

    A tko će to bolje shvatiti i naučiti nego Mister No čija previranja i dosljednost vlastitim stajalištima ovdje maksimalno bivaju stavljena na kušnju. Ali uspjeti će, kao i uvijek, uza svo krvoproliće i nepravdu oko sebe, ostati jak, priseban i postojan. Nepokolebljiv pod utjecajem i osvete i mržnje, i prijezira.

    A što je najvažnije, lijepo je što naši junaci (a i sam autor), bez obzira na ishod bitke koja je, u priči, krajnje nepovoljna za njih, ipak puni nade gledaju prema budućnosti. I to nekim drugim, miroljubivim sredstvima. Jer se još jednom u stripu pokazalo da nije sve crno-bijelo, i da je naoko negostoljubivo područje Sertaa, ali i cijeli taj dio Južne Amerike, prepun proturječja, suprotnosti i nepredvidljivosti... što se ne manifestiraju samo u šarolikom krajoliku, nego još više u tamošnjim ljudima.

    25.11.2020
    18:31:00 sati
    kiky
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    Ovo je prva, da tako kažem, ozbiljna priča u serijalu, o kojoj imam prilično pomiješane utiske.


    S jedne strane, vrlo angažovana tema, o borbi potlačenih za svoja prava, koja je mogla da da mnogo više samo da je Nolitta bio fokusiraniji i da mu je bilo jasno što želi sa svojim novim junakom. S druge strane, ta borba a naročito potlačenost su samo deklarativno prikazane.


    Moguće da je inicijalni pokret Kangačairosa bio sve ono što nam Nolitta kroz lik kapetana Corisca govori, tj. opravdana borba potlačenih za svoja prava, i to bez jasne ideologije, ali pokušaj oživljavanja ugaslog pokreta se ovdje sveo na formiranje bande koja luta od farme do farme, pravi zvjerstva, ubijajući nedužne civile i djecu i bori se protiv regularnih snaga države, usput se opijajući do iznemoglosti i praveći zabave uz pečenje i gitaru. Makar je to tako prikazano.


    Možda su ideali koji su jednog studenta natjerali na sve ovo bili izvorno čisti, ali je rezultat ispao čista katastrofa i po njega i sve saborce, glavnog protivnika, ali i prije svega za nevine žrtve.


    Osim takve idejne i scenarističke papazjanije, imamo i papazjaniju zvanu Mister No i njegovo (ili bolje reći Nolittino) lutanje u karakterizaciji.


    Čovjek koji bježi od užasa proživljenog rata u bespuća Amazonije jer ne želi više ubijati, od početka serijala, u ove tri priče, je smakao makar 15ak ljudi (dakle 5 po priči). I ne bi to bio problem da ovdje nije prešao (moralnu) granicu, ubivši s leđa vojnika iz rutinske patrole, koji je bježao da bi spasio živu glavu od pomahnitalih bandita, koji su prethodno masakrirali nedužnu porodicu, uključujući i žensko dijete, a na šta je isti taj Mister No reagovao tako što se napio i zaspao kad je otkrio taj užas. A zašto je ubio čovjeka s leđa? Da bi se dokopao njegovog džipa!? Pa onda imamo osvetnički pohod đe kao ide da ubije, pa se malo dvoumi i tako osim dvojice hladnokrvno ubije četvoricu, a onda na kraju još malo prosipa filozofiju ljubavi, dobije filmski poljubac i odleti u nove avanture sa još jednom ranom na srcu, greote.

     

    Da sam ovo čitao u realnom vremenu, sumnjam da bih nastavio da čitam ovaj strip.

     

    Prvi Bignottijev crtež na serijalu je bolji i od Ferrijevog i od Donatellijevog, ali nije ni blizu Bignottiju iz kasnijih epizoda. Posebno me je iritiralo crtanje glava bez ikakvih pozadina i drago mi je što je odustao od toga.

     

    Ocjena je tu jer moram da je stavim, ali najradije ne bih ocjenjivao.

    05.01.2021
    17:31:00 sati
    Beren
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.02.2021
    21:48:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLICNO!!!!

    31.03.2021
    13:06:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Davati bilo koju ozbilju ocenu scenariju koji afirmativno govori o zlocincima, koljacima, najgorom vrstom bandita koja je hodala ovom zemljom, u najmanju ruku je neumesno. Jeste, Brazil ima svoje odredjene probleme sa imperijalnim nasledjem, ali kritikovati isti taj Brazil iz jedne iste (nekadasnje) imperijalne i fasisticke Italije je apsurdno. Jos se ti kangasairoski koljaci romansiraju do besvesti, a zli veleposednici stavljaju u poziciju jednog Musolinija. Sto li se seda glava Kastelija ne dohvati i tako fino ne romansira npr. Luburice i Mladice, a pakosne Dundjerske metne na stub srama? Hm? Imao bi ovde veliku popularnost...

    Govnarska prica.

    28.04.2021
    21:50:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Mracnija epizoda od prethodne dvije. Karakterizacija likova je bila odlicna i radnja je cijelo vrijeme napeta. Ima puna obrata i puno pokolja. Mozda su s tim pokoljima malo i pretjerali ovoga puta. Srecom pa Mister No ipak nije na kraju hladnokrvno ubio. Crtez je jako dobar, Bignotti mi na Zagoru dosta oscilira i izmedu njega, Donatellija i Ferrija, najmanje bi bio zadovoljan kad bi na njegovu epizodu naletio, no ovdje cak i pase njegov crtez. Na Mister Nou je stvarno puno bolji nego na Zagoru. Jedino sto mi se nije svidjelo ovdje, kad bi crtao lica u krupnom kadru, nacrtao bi samo glave, bez pozadine i bez ostatka tijela. Srecom pa je to rijedak slucaj da tako crtac crta. Ova prva naslovnica mi je sjajna, druge su solidne.

    08.08.2021
    22:27:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 6, 9

    Nije mi ovo uopće nešto dobro, s tim što sam čitao Dnevnikovo izdanje pa sam možda (sigurno) zakinut za sadržaj.

    04.08.2022
    10:25:00 sati
    Kila Banana
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Piroman
    Kod: ZG VEC 183/185
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1867
  • Rakoši!
    Kod: ZG VEOP 60
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 28.9.2022. 14:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1764
  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1530
  • Otmica Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 94
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 20.9.2022. 23:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1478
  • Smrt u magli
    Kod: TX VEC 56/57
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 3.9.2022. 21:42:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1452

Aukcije

Forum