Ledeni pakao

Mister No

MN LIB 43 | 192 str.

Mister No, zbog spleta nezgodnih okolnosti po njegov bračni status, morao je pobjeći u Belém, a tamo susreće prijatelja Fuentesa, također pilota, koji mu nudi zanimljiv posao. Profesor Wilson organizira malu ekspediciju na Južni pol, a piloti mu trebaju kako bi ih prebacili na Antarktiku. Kako ekspedicija sve više zalazi u ledenu pustoš, počinju se događati sabotaže i ubojstva članova ekspedicije, a pravo iznenađenje čeka nas na kraju puta.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ledeni pakao
    MN LIB 43
  • Ananga
    MN LIBKB 31
  • Ukleta kula
    MN LIBKB 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lo spirito del male
    MN SR 92
  • Inferno di ghiaccio
    MN SR 93
  • Paura bianca
    MN SR 94

ZANIMLJIVOSTI

  • Izvorno su priče objavljene u periodu između siječnja i ožujka 1983. Dnevnik ih nije objavio, a Libellus epizodu objavljuje u rujnu 2010.
  • Prva Missaglina epizoda na pilotovom serijalu je “U zemlji Morosa“ ( kraj 1978-e), a posljednja objavljena u godini njegove smrti, “Zatrovana laguna“ (1993.). Između toga napisao je scenarije za 7 epizoda.
  • Prvi i posljednji put da se Mister No našao na Antarktici.
  • Osnova priče uzeta je iz Sharpovog filma “Bear Island“ (1979.) kada se grupa ljudi zatekla na pustom arktičkom otoku, ali se počinju događati misteriozne nezgode i ubojstva. Dok je Sharp kraj filma vodio prema skrivenom nacističkom blagu, kod Missaglie je ipak druga ideja u pitanju.
  • Mister No je naoružan Coltom Python 357, što je jedna mala anomalija, jer se radnja priče, po kronologiji, odvija 1953. godine, a ovaj model Colta počeo se proizvoditi 1955.

Strip-junake koje je Ennio Missaglia stvorio dobro zna moja generacija koja je ušla u svijet stripa u osamdesetima. 'Ajde da vidim, ima li netko tko nije čitao Džudasa i Đila, nek' digne ruku? Naravno da nema. Judasa, tog Pinkertonovog agenta s mračnom prošlosti koji kroji pravdu na Divljem zapadu čitali smo u LMS ediciji, a Gila Morana, veterana Vijetnamskog rata i posljednjeg romantičara i kauboja u modernom dobu pratili smo u prvih jedanaest vanrednih izdanja LMS-a, zajedno s Castellijevim novim junakom Martinom Mystèreom.

Kada spomenem priče “U zemlji Morosa”, “Pobuna”, “Ujed zvečarke”, “Argentina!”, svaki pravi pilotov fan će reći da su to odlične avanture. Naravno, jer je Missaglia, u periodu suradnje s Bonelli kućom, napisao niz kvalitetnih Mister Noovih avantura. Jedna od njih je “Ledeni pakao”, epizoda koju Dnevnik nije objavio, a pogrešku je ispravio Libellus. Ne ide mi u glavu razlog neobjavljivanja ove epizode, nikako ne mogu dokučiti što je to zasmetalo moralnim higijeničarima koji su onomad budno pazili kako se neki nepoćudni elementi ne bi potkrali u stripu i iskvarili pionire i omladinu, jer nema ni vjerskih ni protudržavnih elemenata. Možebitno jer su negativci, iako nisu Sovjeti, naoružani simbolom moći SSSR-a, automatskim puškama AK-47.

Missaglia je radnju priče jednostavno predočio. Mister No, zajedno s grupom istraživača, kreće prema Antarktici kako bi pronašli Supermanov kristalni dom. Superman se okrenuo protiv čovječanstva nemilosrdno rušeći grad za gradom i ubijajući stanovnike. Profesor Wilson i njegovi suradnici se nadaju kako će na Antarktici pronaći Supermanovu Tvrđavu samoće i eventualno pomoću kristala dokučiti kako ga ubiti. Ma zafrkavam vas, ništa od toga nije točno. U stvari, dva su detalja točna, a to je Mister No na Antarktici i Americi prijeti opasnost.

Kako je, i zašto, Mister No iz bujnog zelenila dospio u ledenu pustinju? Žene, braćo moja mila, žene. To jest samo jedna, Maria, ali s ocem i četvoro braće koji znaju svoje šake iskoristiti kao uvjerljive argumente ne bi li se Mister No našao pred oltarom. Takav razvoj događaja primorati će pilota na bijeg iz Manausa sve do Beléma, gdje susreće starog prijatelja Moacira Fuentesa (ne morate napinjati sive moždane vijuge kako bi se prisjetili tog lika, ili listati prijašnje avanture, on se ovdje prvi put pojavljuje) i nudi pilotu interesantnu ponudu. Profesor Wilson organizira malu ekspediciju na Južni pol kako bi odali počast istraživaču Robertu Falconu Scottu, i tako podsjetili svijet na njegov slavni ali nesretni i tragični pothvat izveden 1912. Ekspediciji nedostaje pilot koji bi ih prebacio na Antarktiku, a tko je bolji od Mister Noa?

Za sada sve štima, Missaglia je promijenio pilotu kurs i odveo ga na kontinent na kojem još nije bio, a Antarktka je uvijek zahvalna tema da se odradi jedna kvalitetna priča.

Što, i tko, nas čeka tamo? Vanzemaljac poput Carpenterovog Stvora? Opako čudovište koje savršeno poprima ljudski oblik, tj. oblik svoje žrtve? Paranoja je tek jedna od niza nuspojava koje Stvor izaziva kada se nađe u maloj zajednici, a Missaglia također koristi paranoju posijavši zrno sumnje među članove ekspedicije. Okružene ledenom pustoši, iznenada ih počinju pogađati nesreće. Isprva, pridodajući ih ljudskom faktoru, tj. nepažnji i umoru, ali brzo nas scenarist navodi da su fatalne nesreće plod nečije sabotaže. Dovraga, pa kome je, i zašto, u cilju sabotirati malu ekspediciju, koja četrdeset godina poslije Scotta, samo želi doći na Južni pol?

Ovdje nas Missaglia, baš kao u nekim ranijim, pa i kasnijim pričama, navodi na igru čik pogodi tko je ubojica i saboter. Čitatelju je teško ići u pravcu odgonetanja jer nam scenarij nije ponudio ama baš niti jedan razlog da posumnjamo u bilo koga. Tek malo kasnije, kada zađemo dublje prema Južnome polu, dobivamo potencijalnog sabotera, ali opet ostaje visjeti pitanje u zraku: čemu sve te sabotaže? A znajući Missagliu, često su potencijalne ubojice bile tek mamac za publiku, pokušavajući nas tako navesti na krivi trag. Ali, ubrzo, tajanstvene sabotaže i ubojstva počinju dobivati svoj smisao, a scenarij počinje dobivati svoj opipljivi izražaj. Ljudi moji, ova ideja koju je Missaglia ubacio nešto je najluđe ikada ubačeno u pilotove avanture. Dobro se pripremite za šok koji će vas protresti i drž'te gaće, jer ni James Bond nije proživio ovakvu pustolovinu.

Dakle, u toj ledenoj nenastanjenoj pustoši djeluje jedna organizacija. Nije to UN, Crveni križ, WHO, MMF, G8… To je Ghost. Opako zvuči, zar ne? S punim pravom, jer je Ghost teroristička organizacija koja je na Antarktici sagradila najmoderniju bazu i poligon za ispaljivanje nuklearnih bojevih glava, i tako ucjenjuje SAD-e i svijet. Ludo, zar ne? Ma bilo je u serijalu i luđih stvari, pa može i ova proći. Njihovo obitavanje u toj ledenoj pustoši objašnjeno je najbanalnije, kako to i biva u kad je takva postavka u igri; imaju moć i silno bogatstvo, pa je sasvim najnormalnije da mogu na Antarktici izgraditi moćnu infrastrukturu i interkontinentalne balističke projektile naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Ono što slijedi je klasična jamesbondovska akcija, pucačina, rasturačina i razračunavanje s negativcima koji su predstavljeni baš kao iz niza takvih 007 filmova; jednoobrazno su obučeni, s nekakvim logom na majicama, u ovom slučaju “G“, kao Ghost, jelte. Opasni su i naoružani kalašnjikovima, iz kojih praše sve u šesnaest.

Definitivno jedna zanimljivo odrađena Mister Noova epizoda, lokacijom atraktivna, i kulminacijom nesvakidašnja. Ne događa se često (bar u Nolittinom periodu, za poslije nisam siguran), da Mister No ima za vratom terorističku organizaciju oboružanu nuklearnim projektilima, a svijetu prijete s Antarktike.

Naprijed

MN LMS 813/814 Oči čudovišta

MN LIB 44 Izgubljena utvrda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Treba dodati da se organizacija Ghost pojavljuje i u svijetu Nathana Nevera.

    12.01.2019
    04:32:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 63%

    4, 5, 9, 9

    Čudan i ne osobito zanimljiv Mister No.

    12.01.2019
    09:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    12.01.2019
    14:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Fanastična epizoda! Meni jedna od dražih epizoda u razdoblju s fenomenalnim epizodama.

    12.01.2019
    19:26:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    Koje razočarenje. Toliko sam očekivao- snijeg, Civitelli, i još nikad objavljeno…Loše i dosadno, ali dogura se do kraja.

     

    24.01.2019
    10:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 8, 3

    Solidna priča, evo, Mister No je bio i na Antarktiku.

    09.02.2019
    21:32:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Možda da je ubačeno puno više opasnosti na ovom hladnom i neprijateljski raspoloženom kontinentu, bila bi puno bolja. Ovako ispadne tek solidna i ništa više od toga.

    24.02.2019
    20:48:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Solidno, ali ništa više od toga. Šteta, budući je ambijent mjesta radnje nudio više.

    04.05.2019
    18:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Još jedna zimska epizoda nakon Krv na snijegu, nakon događaja na skijalištu u Aspenu sada imamo Antarktiku, što je samo po sebi izvrsna polazna točka. Razlog za odlazak Mister Noa na takvo mjesto je mogao biti prikladniji, ali kako je prije samog putovanja izjavio da ga privlači ova pustolovina neću previše zamjeriti zbog bijega iz Manausa. Već smo navikli da će on priskočiti u pomoć svakome kome je ista potrebna, jedino nije čest slučaj da nakon toga upadne u ovakvu vrstu neprilika. Mala Maria nije htjela propustiti "priliku" da nađe muža po brzom postupku, a možda ne bi bila toliko uporna da je znala o kome se radi. Najsmješnije mi je bilo kada je pomislila kako je Mister No još uvijek mlad, snažan i hrabar i da bi kao takav mogao uspjeti u životu. Ne bih rekao da je u ovom slučaju pokazao osobitu hrabrost, bez obzira što su četvorica braće zaštitnika dovoljno jak argument za povlačenje. Nije mi jasno od kuda mu novac za napuniti spremnik pajpera na nekoliko mjesta kako bi stigao u Belem, a bio je bez prebijenog cruzeira u džepu. Jedino ako mu je Kruger posudio prilikom njihovog susreta, što nije bilo prikazano u samoj radnji. Ekspedicija na Antarktiku je jedna vrsta inovacije za ovakav serijal, a posebno mi se sviđa što su povučene paralele sa povijesnim činjenicama o utrci Roberta Falcona Scotta i Roalda Amundsena. Ekspedicija profesora Wilsona namjerava proći Scottovim putom samo kao podsjetnik na njegov tragičan pothvat... no, je li to zbilja tako? Da u cijeloj priči postoji još nešto bilo je jasno nakon što je Mister No skoro nastradao od tajanstvenog napadača prilikom sabotiranja gusjeničara. Tada počinju dolaziti do izražaja detektivski elementi po kojima je Missaglia poznat, vrlo često u njegovim pričama treba pogađati ubojicu ili drugu skrivenu ličnost. A niju mu strana ni taktika po kojoj pokušava svaliti krivicu na jednog određenog između nekoliko potencijalnih sumnjivaca, kao što je i ovdje slučaj. Naravno, takav potez bude samo pokušaj da se zavara čitatelj, jer se na kraju ispostavi da nesretnik po kojem se udara ne bude nizašto kriv. Ovdje su činjenice bile sljedeće; uz Mister Noa vani su se nalazila još tri čovjeka i napadač je mogao biti samo netko od njih. Ako izuzmemo lika koji mu je pomogao i spasio od smrzavanja preostaju još dvojica, a ako od te dvojice maknemo onoga kojega se na silu pokušava progurati kao očitog krivca onda je situacija jasna. Nakon nekog vremena nije teško shvatiti kako koji scenarist postupa u takvim slučajevima, a Missagliju je prilično lako pročitati. Dobro, barem mu se mora priznati da je uspješno maskirao pravi razlog zbog kojega se ekspedicija otisnula na daleki put. Ipak je na vidjelo izašlo nešto veće i važnije od istraživačkog pothvata koji bi za cilj imao obično zadovoljavanje avanturističkog duha. Novac i moć su stvari za kojima čovječanstvo žudi, da bi se došlo do toga često je potrebno posegnuti za ucjenama i raspolagati dovoljno jakim argumentima koje protivnik ne može potući. Nuklearno oružje je jedno od jačih sredstava ucjene i način da dobiješ ono što želiš, a u krivim rukama predstavlja posebno veliku opasnost. Ako ćemo realno, teško da postoje velike razlike nalazi li se takvo oružje u rukama pojedinca, kao što je u ovom slučaju organizacija Ghost, ili možda u posjedu vlade moćnih država. Ionako će ga svatko iskoristiti za svoje ciljeve, i pri tome neće oklijevati ako je potrebno posegnuti za nekom vrstom zločina. Iz završnog obračuna najviše u sjećanju ostaje prirodni fenomen white-out s kojim ranije nisam bio upoznat. Inače, epizoda obiluje poučnim stvarima koje u kombinaciji sa prikazom polarnog krajolika daju ovoj pustolovini ocjenu više nego što realno zaslužuje. Drago mi je što je na kraju Baxter dobio zasluženu kaznu, i to od ruke Mister Noa koji se inače teško odlučuje da hladnokrvno ubije čovjeka. 

    Civitelli je fantastično odradio svoj dio zadatka, toliko moćan prikaz nekog krajolika i vremenskih uvjeta nisam dugo vidio. Tko bi rekao da snijeg, led i bjelina mogu izgledati jednako bogato kao amazonska prašuma, i to u crno-bijeloj verziji.

     

    07.02.2020
    17:27:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Nakon Sclavija i za njega tipične horor atmosfere, vraća nam se Missaglia kao autor ove priče. Moram reći ili ponoviti da mi je taj scenarist polako ušao pod kožu i jako mi je simpatičan taj njegov način pisanja. Civitelli mi se isto sve više dopada kao crtač, nije niti čudno zašto su ga angažirali i dali mu prostora kod našeg pilota. Kad sam vidio snježnu naslovnicu i naslov epizode, malo je reći da sam se oduševio i bio uzbuđen pred onime što me čeka! Nakon Aspena i te snježne avanture, napokon još jedna takva. Na početku, uoči početka čitanja ove priče, pomislio sam da je možda u ovoj priči opet neko prisjećanje, jer nije mi uopće palo napamet kako bi se naš junak mogao naći u snježnoj avanturi ako nije nekakvo prisjećanje (kao spomenuti Aspen), pa sam se iznenadio da ga je put odveo na Antarktiku! Missaglia je odličnu priču napravio, naročito kad su se počele događati one prve sabotaže, baš je nekako bilo napeto svo vrijeme i uzbudljivo. Prije nekih 10-ak dana sam gledao onaj film "Everest" po istinitom događaju, volim takve filmove i kad se radi o nekakvim ekspedicijama, tako da sam ovdje uživao sa već spomenutim, sjajnim crtežom. Ovoj priči ću se sigurno jednoga dana ponovno vratiti :).

    13.04.2020
    10:22:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    16.12.2021
    18:00:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    12.08.2022
    00:22:00 sati
    benx40
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 54%

    3, 3, 9, 9

    Užasno dosadno i petparački odrađeno. Promjena lokacije, prepuna potencijala, toliko slična vručoj i nepredvidljivoj Amazoni, a opet na svoj ledeni način jednako toliko misteriozna i neukrotiva nije sama po sebi dovoljna kad ti je priča kao iz predvidljivog trećerazrednog kiosk romana. Niti mi se sviđa Missaglijin Mister No, njegovo ponašanje, ishitrenost i hladno-osvetničko postupanje u kardinalnim situacijama, jer ne vjerujem da bi Nolittin junak samo tako ubio negativca/bandita, nego bi se potrudio uhvatiti ga živog i predati ga organima vlasti pa neka mu oni onda sude.

    28.08.2022
    13:12:00 sati
    kiky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ovo je bilo odlično i napeto sve do pojave organizacije Ghost. Tada se sve pretvorilo u nižerazredni James Bond scenarij. Šteta, ovo je mogla biti jedna od najboljih priča samo da je krenula u drugom smjeru, ali i ovako je i više nego zabavna. 

    16.01.2023
    15:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    3, 4, 9, 5

    Zanimljivosti:
    - Ova epizoda je izvorno izlazila od siječnja do ožujka 1983. godine.
    - Dnevnik iz nekog razloga nije objavio ovu epizodu, što s obzirom na kvalitetu iste nije neka šteta.
    - Mister No je već preuzeo uzde jedne Cataline u još jednoj Missaglinoj epizodi: MN LIB 23: Pobunjenici s "Escuala" - slika
    - Malo razumljivija definicija intrigantna "white-out" fenomena (201. - 202. str.) bi bila da su u pitanju vremenski uvjeti kada snijeg i oblaci mijenjaju način na koji se svjetlost odbija tako da se mogu vidjeti samo vrlo tamni predmeti.


    Komentar:
    Ah, Missaglia! Missaglia je dobrano zaglavio u šezdesetima i forama s kojima se James Bond na početku karijere tako često susretao. Samo što je sve to već toliko isfurano u vremenu objavljivanja ove priče, a površna i naivna scenaristička rješenja u završnom svesku pokazuju svu Missaglinu nesposobnost dizanja stripa na razinu koju zaslužuje i koja je ustoličena od strane kvalitetnijih scenarista na Mister No serijalu.
    Nažalost, Missaglia i Nizzi su daleko ispod razine kvalitete ovog serijala, pogotovo kada se uzme u obzir ovaj period i briljantne Nolittu, Sclavija i Castellija.
    Kad usporedim prethodno stripovsko remek djelo sinergije scenarista i crtača (Sclavi + Civitelli = Ananga), moram se zapitati na što je ovdje protraćen Civitellijev talent!? Nisam puno očekivao od drugorazredna scenarista, ali stvarno je podcjenjivačka razina scenarističkih površnosti u okviru prosječne kvalitete ovog dijela Mister No serijala.
    Što je najgore, Missaglia je poprilično dobro držao kontrolu nad scenarijem do konačna otkrivanja prijetnje svjetskoj sigurnosti usred bespuća Antartike. Ta sama banalna, nadrealna i nemoguća ideja je uvredljiva za bilo kakvo daljnje ozbiljnije razmatranje ove priče. U biti, druga naslovnica jasno prikazuje svu lakrdiju te osnovne teme priče.

    15.03.2023
    22:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 3, 8, 8

    Opet imamo zanimljivu lokaciju u kojoj se odvija priča. To mi je uvijek super kod Mister Noa. Taj početni dio na Antarktiki mi je i najbolji. Kada se tamo pojavi neka tajna organizacija, a la James Bond, priča gubi potencijal kojeg je imela. Ma kraj me je smorio. Šteta što se nisu sjetili nečeg pametnijeg.

    01.06.2023
    22:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 74%

    8, 4, 10, 8

    Civitelli, Mister No sece nocu ulicama grada, krik... Imam li ja to deja vu? Na zalost nista od nove Anange, ali pocetak price me momentalno asocirao na pocetak prethodne avanture "Ananga". Umjesto toga Missaglia nam serivra jedan od onih u potpunosti otkacenih uvoda koji mi se zaista dopao. Fantasticna ideja s onom zenom i njenom obitelji nasilnika i razbijaca radi kojih Mister No mora podviti rep ukoliko se ne zeli naci pred brakom. Sve super funckionira na pocetku, a i ideja da se posalje Mister Noa na Antakrtiku je takoder za svaku pohvalu. Sto su egzoticnije lokacije, to bolje, a kud ces egzoticnije od tog neistrazenog kontineta prekrivena snijegom i ledom? Na zalost, to je to sto mi se svida u ovoj prici, dakle osim sjajne ideje i relativno dobro odradenog dijela sa sabotazama, ostalo je bilo ispod prosjeka. Prva stvar koja mi je bila cudna je ono kad su trazili onog nestalog iz ekspedicije. Sva cetvorica, medu kojima i Mister No, krenuli su u potragu na nacin da su bili zavezani uzetom. Pa dobro kad su vidjeli da nema Mister Noa, sta nisu mogli slijediti trag uzeta i zacas bi dosli do njega? To je bio prvi ozbiljniji propust u scenariju, a do tad je prica bila skoro bez greske.

     

    Dalje je jos neko sitno vrijeme bilo interesantno, no interes mi je odjednom poceo padati, narocito kada sam skuzio da je tu u srcu tog neistrazenog kontinenta teroristicka organizacija. A di mi njih nades stavljat tamo, pobogu? Ona pucnjava na kraju mi je bila dosadna, a ako tome dodamo i poprilicno bezlicne likove od kojih mi niti jedan nije bio nesto posebno upecatljiv, ne cudi sto mi se u potpunosti srozao dojam ove price. A imala je itekako potencijala! Jos cijelo vrijeme sam bio zainteresiran za tim da vidim kako ce Missaglia razrijesiti slucaj s onom zenom, tj kako ce izvuci Mister Noa iz kandzi braka, kad ono zenska i obitelj pokupili prnje i Mister No se bez straha mogao vratiti doma. A tek me to razocaralo.

     

    Od pluseva jos cu dodati da je bilo zanimljivo kad su bili u onoj spilji pa su poceli padati stalaktiktiti. No, to mi je vjerujem vise bilo zanimljivo zbog sjajnog crteza Fabija Civitellija negoli zbog price. Civitelli jos jednom besprijekorno odradio svoj dio posla, crtacima s ovako cistim stilom crtanja izrazito dobro pasu snjezne prilike/neprilike tako da sam unaprijed znao da ce se dobro snaci u prici. Usput, cude me ove sedmice koje je pokupio od dobrog dijela komentatora. 7 za Civitellija, a Disu same desetke?? Kako se kaze, o ukusima se ne raspravlja... Naslovnice solidne.

    30.07.2023
    21:41:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čovjek Sjena
      Kod: KM LU 14a
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 648
    • Planina tajni
      Kod: TX ALM 3b
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1372
    • Odjeci iz prošlosti
      Kod: JU DRKW 9/10
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
      Autor: Dwayne_Looney
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1403
    • Granica
      Kod: SRVL 33
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1216
    • Svjetlucanje zvijezde
      Kod: LL SD 3
      Ocjena: 93%
      Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1303

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1945
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1713
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1685
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1623
      • Crni Lav
        Kod: KM LU 7c
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1614

      Aukcije

      Forum