Dijamantska klopka

Mister No

MN LMS 511 | 119 str.

Geološki inženjer Sam Tucker unajmi Mister Noa da ga odvede u jednu oblast Amazonije zbog nekih ispitivanja, ali uskoro se pokaže da Tucker ima neke druge, mnogo opasnije, namjere.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 66%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 6

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mister No
    MN LIB 1
  • Dijamantska klopka
    MN LMS 511
  • Mister No #1
    MN VCBMN 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mister No
    MN SR 1
  • Amazzonia
    MN SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva, legendarna epizoda Mister Noa, te ujedno i prva i jedina koju je nacrtao Gallieno Ferri, koji se, uz Bignottija i Donatellija smatra grafičkim realizatorom Mister Noa!
  • Ova epizoda objavljena je u Jugoslaviji 1983. godine, dakle 8 godina nakon izlaska u Italiji, ali je Dnevnik, po svom starom dobrom običaju izbacio ni manje ni više nego 27 stranica, uz već poslovično loš prijevod.
  • Izlazak Mister Noa u Italiji je dugo najavljivan reklamama u Zagorovim epizodama pod sloganom "un nuovo esplosivo personaggio", koji se pojavljuje i na naslovnici prvog broja.

Guido Nollita je sredinom sedamdesetih već umnogome uživao u slavi i uspjehu koji je stekao sa Zagorom, ali on nije mirovao. Nemirni duh avanturista, svjetskog putnika i zaljubljenika u prirodu ga je vodio širom svijeta, pa tako i u prostranstva Amazonske prašume. Upravo na tako jednom putovanju, stvorila se ideja o Mister Nou (kako je Bonelli sam rekao poslije, prema jednom pilotu kojeg je sreo na Yucatanu - vidi uvodnu stranicu Mister Noa). Nolitta je odlučio kreirati lik koji se po svemu razlikovao od dotadašnjih junaka njegove izdavačke kuće i nakon opsežnih priprema, dokumentacije i planova u ljeto 1975. pojavila se prva epizoda! Crtež je Nolitta povjerio svome provjerenom suradniku, Gallieno Ferriju, s kojim je doživio ogroman uspjeh na Zagoru.

Sergio Bonelli u kanuu

Priča prvog broja je, kao i u Zagorovu slučaju, odlična pliot epizoda koji nas uvodi u herojev svijet, i u kojoj upoznajemo neke od glavnih likova koji će se poslije pojavljivati kroz cijelu sagu, ali isto tako i niz tipičnih situacija koji će poslije postati Mister Noov (i Nollitin) trademark. Uvod u seriju nam daje službenik New Yorške turističke agencije (koji se pojavljuje ponovo u epizodi Ritorno a New York, MN 258/259, dvadeset godina poslije) koji nam predstavlja Mister Noa i vodi nas u Manaus, miran i uspavan grad na Amazoni. Ipak, da nije sve tako mirno i super pokazuje nagli skok u "raspravu" između Mister Noa i lokalnih varalica na kartama (koji NE žele da Mister No karta sa gostima u Hotelu "Amazon", a ne suprotno, kako tvrdi prevoditeljica, gđa. Tomašev). Nakon "miroljubivog" sređivanja računa (tijekom kojeg Mister No spominje svoje ratne zgode u Guadancanalu i Taravi, sto je očiti pokazatelj koliko je Nolitta dobro proučio i planirao lik, pošto su se prve ratne epizode pojavile tek nakon dosta godina, s tim da je epizoda o događajima u Guadancanalu (MN 301/303) objavljena prošle godine, tj. nakon više od 25 godina!!!) , Mister No izlazi i sreće narednika Barossa, lokalnog policajca, jednog iz palete smješnih likova koji će bezuspješno pokušavati strpati Mister Noa u zatvor u narednim epizodama, i koji nam otkriva da je Mister No "...turistički radnik koji još uvijek čeka na svog prvog klijenta...". Naravno, Mister No je u međuvremenu popio bocu koju je "zaradio" u dvoboju sa varalicama, ali netko u Dnevniku je odlučio da to izbaci, pa se onda začuđeni čitatelj pita gdje je Mister Nou boca i zašto pita Krugera, kasnijeg suputnika u bezbroj avantura, piće kad je maloprije imao punu bocu u rukama. Također, nejasno je zašto su izbacili "O when the saints...." pjesmu koju MN pjeva i ubacili neke glupe note (vidi LMS 511 str. 15). Nakon početnog uvoda upoznajemo lik Sama Tuckera, prvog negativca u serijalu. Tucker se predstavlja kao geolog koji treba izvršiti ispitivanja terena u jednoj zoni u prešumi, i Mister no ga pristane odvesti na traženu lokaciju, međutim, ubrzo Tucker otkriva svoje pravo lice i prisiljava Mister Noa da sleti tamo gdje on želi. Ovo će poslije postati tipičan uvod u Mister Noove priče, dakle klijent koji unajmi Mister Noa ima totalno suprotne namjere i to obično uvlači u nevolju našeg pilota. Također upoznajemo i legendarnog Pajpera, Mister Noov avion koji je već u prvoj epizodi upalio tek nakon "prijateljskog" uvjeravanja nogom, još jedan od Mister Noovih zaštitnih znakova.

Ubrzo nakon slijetanja otkriva se da je Tucker bio policajac koji je pratio tovar dijamanata i koji je, prethodno iskočivši padobranom, izazvao havariju aviona sa pilotom i ostalim čuvarem. Međutim vrativši se do olupine, vidi da su dijamanti nestali i da zlo bude još i gore, uhvate ih indiosi. Međutim, misterija nestanka dijamanata se otkriva u selu indiosa. Jackson, pilot aviona sa dijamantima je preživio pad i čekao je Tuckera da mu se osveti. Svo troje bježe iz sele indiosa, međutim Jacksona inidosi ubiju dok Mister No i Tucker uspijevaju pobjeći, ali Mister Noovim nevoljama još nije kraj. Tucker ga ponovo prisili da sleti na određeno mjesto gdje ga cekaju njegova dva kompanjona sa brodom. Na brodu Mister No igra na sve ili ništa, shvativši da ga čeka smrt i uspijeva ubiti svu trojicu, ali i nažalost izgubiti i dijamante. Nolitta nam je na taj način sugerirao jednu važnu karakteristiku Mister No, a to je baksuzluk i nesreća koja će ga poslije često pratiti, pogotovo kad se radi o novcu, jer iz svake avantura Mister No obično izađe sa pokojom modricom ili ranom i uglavnom golih ruku (a u ovom slučaju i golih grudi pošto je izgubio i košulju).

Što se crteža tiče, Ferri je korektno obavio svoj posao, mada Mister No pomalo liči na Zagora (samo sa drugom frizurom), Sam Tucker je ustvari Jednooki Džek (vidi ZS 701/703, ZG LEX 76), a amazonska prašuma jako liči na Darkwoodsku močvaru, što nam pokazuje da se Ferri nije mogao osloboditi naslijeđa kojeg je nosio iz Zagora. Također, neke su scene dosta nespretno nacrtane i djeluju jako neuvjerljivo, pogotovo borba Mister Noa i Budija za mitraljez na brodu (vidi stranice 78-79). To je vjerojatno i uvidjio sam Nolitta koji je Robertu Disu povjerio redizajn lika i ulogu glavnog crtača serijala, mada je Ferri ostao crtač naslovnica sve do broja 115, s tim da ga je i dalje crtao u svom stilu.

Stranice izbačene iz LMS izdanja

Naravno, ne mogu da ne izrazim svoj prezir prema Dnevniku koji su iskasapili inače sasvim pristojnu epizodu, izbacujući stranica kako im se prohtjelo i sa ponekad sasvim pogrešnim prijevodima (a da ne spominjem dijelove koji su izbačeni i uopće nisu prevedeni). Nažalost, ova prva epizoda nije bila izolirani slučaj, to se dešavalo vrlo često i u narednim epizodama, ali o tome u nekim drugim recenzijama. U svakom slučaju, generalni dojam je da je ovo epizoda koju svakako treba pročitati, ako ništa drugo onda da bi se doživjela Ferrijeva interpretacija Mister Noa. Iako se radi o prvom broju, nije toliki problem pronaći je na tržištu stripova, pa preporučam svima koji vole Mister Noa, a nemaju ovu epizode (ili je nisu čitali) da je svakako nabave. U nedostatku novih epizoda (tj. dok se Ludens ne odluči za nastavak izdavanja Mister Noa), ne preostaje vam ništa nego čitanje starih dobrih epizoda.

Naprijed

N/A

MN LMS 513 Amazonija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Prvi broj je prvi broj, a Ferri je ipak Ferri. S obzirom na velik broj izbačenih stranica, (a kako mi se ne ide u Italiju i ući talijanski)ovo je još jedan argument za moj apel prema LUDENSU(a zamolba svima da to i podrže) da se, ako je ikako moguće, poćne za objavljivanjem starih epizoda Mister No-a, kako bi i mlađa publika, koja nije imala sreću da odrasta sa Mister No-om, ipak uvidjela što je kvaliteta.
    23.07.2002
    12:03:00 sati
    masterneno
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ovo je trebala biti prva od samo pet zamišljenih epizoda glede osvježenja na talijanskom tržištu. No kao što već svi znamo preraslo je u jedan od najkvalitetnijih Bonellijevih serijala.
    Prva epizoda vrlo je zanimljiva i dinamična. Odmah na prvu loptu simpatični Mister No osvaja srca čitaoca. S obzirom da se radi o relativno kratkoj epizodi mišljenja sam da se radi o vrhunski tempiranoj priči sa nekoliko vrlo kvalitetnih obrata.
    Nikada neću zaboraviti legendarnu fintu Mister Noa koja mi se urezala za čitav život, radi se o trenutku kada je dobri stari Jerry već poprilično tanak sa municijom! Naime da bi zavarao neprijatelje Mister No skida bubanj sa svoje mašinke i povlači oroz tako da se čini kako više nema metaka. Naravno neprijatelj to čuje i misleči kako Mister No nema više metaka skače pred njega, u međuvremenu je naravno Mister No vratio bubanj na mašinku i elegantno pokosio neprijatelja. Priznat ćete finta vrijedna svake pažnje.
    Za kraj bih svakako pohvalio crtež Gallieno Ferrija iako sam jedan od onih koji smatraju kako je previše "Zagorovski", no Ferrijev šarm jači je od bilo kojeg argumenta!
    23.07.2002
    23:03:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Prvi Mister No koji je izašao u Italiji i kod nas. Prvi Mister No koji sam pročitao još dok sam bio prvoškolac. Što više reći nego da me je odmah osvojio. Nažalost jedini Ferrijev Mister No. Možda ne mogu reći najbolja epizoda, ali slobodno mogu reći da je NAJDRAŽA!!!
    24.07.2002
    15:04:00 sati
    Wahoomi
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    Riječ je o rutinskoj priči s nekoliko zanimljivih detalja. Ferri je izvrstan na naslovnici a unutra je
    prilično nespretno i "zagoroliko"
    03.08.2002
    10:57:00 sati
    Billy
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Vidi se da je prvi MN, ali to nije opravdanje za lošu, hajde dobro prosječnu priču. Priča standardna dok je Ferriev crtež "zagorovski." Uspio je ugurati Iron Mana, Jednookog Jacka, Zagora (of,kors) i Chica.
    Ma, prosječna prva epizoda. Kad se sjetim NN 1...
    26.05.2003
    00:28:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Razocaravajuc start sjajnog junaka.
    04.09.2003
    03:20:00 sati
    helindzen
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    Prosječna epizoda.Odmah upoznajemo kakve je sorte Mister NO i to je jedino što iskače kod ove epizode.I ne sviđa mi se Ferrijeva interpretacija Mister NOa.Toliko podsjeća na Zagora da je to i previše očito.Sreća da je napravio samo ovu jednu epizodu.Naslovnica je loša.
    13.09.2003
    19:49:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Jedna banalna priča. Uvod je OK, duhovito upoznavanje s M.Noom, a onda slijedi standardna pričica, let iznad određene zone, pronalazak željenog predmeta i avantura u džungli. Sviđa mi se ova prva naslovnica, nije loše.
    13.10.2003
    20:54:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    14.11.2003
    16:53:00 sati
    Brdar
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Mozda je crtez stvarno ferijevski ali ipak mi se vise svidja od kasnijih radova. Ipak je ovom epizodom mrNo osvojio sva srca i postao susta suprotnost vecini Bonelijevih junaka. Bio je luzer i dobrodusna baraba. Sreca da je publika znala da na to reaguje na pravi nacin.
    26.11.2003
    14:22:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi broj Mister Noa koji u mome srcu ima posebno mjesto. Odusevljen sam crtezom, prica nije bas najbolja, ali posto je prvi broj: CISTA DESETKA!!
    06.01.2004
    00:40:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najdrazih epizoda:)
    05.05.2004
    21:44:00 sati
    mamlaz
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    tanak scenario, tako preedvidljiv i naivan, pa sve ostale lepe strane padaju u vodu. Naslovnica mi je jadna od najzanimljivijih bonellijevih!
    04.06.2005
    23:06:00 sati
    osim
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    legenda ferri je odlično skinuo pilota,priča dobra s obzirom da je prva,ali poslje toliko puta prežvakana...naslovnica je odlična!
    29.09.2005
    04:32:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    priča pomalo naivna ali ipak je to prvi broj.
    11.12.2005
    19:26:00 sati
    lwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    priča je tanka, za zaborav, ali je prva pa se pamti, crtež je 'zagorovski' što me i ne smeta previše, naslovnica ok
    07.02.2006
    13:43:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Solidna priča,najžešći je onaj stari u agenciji na samom početku koji nas komično uvodi u veliki strip serijal,Ferrijev crtež odličan,šteta samo zbog tih izbačenih stranica.
    27.02.2006
    22:23:00 sati
    vice
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ovaj junak me osvojio odmah čim ga je Dnevnik predstavio u LMS-u!Zašto?Pa odmah ga prebiju! :-)))) Sada kako ponovo iščitavam ranije epizode Mister Noa,ova epizoda mi je jedina drugačija od ostalih.Možda zato što je Ferri dao svoj danak u stvaranju amazonskog junaka.Ili,što Mister No nosi još uvijek jaketu i maramu,odvikao sam se;znam.Ali sve u svemu,vrlo dobra epizoda,vrlo dobar uvod u daljnju radnju i zaplete sa najdražim pilotom.Malo banalan kraj,ali sve ok!
    19.04.2006
    16:19:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Za prvi broj i nije tako loše, ali prave epizode su došle tek kasnije. Crtež je malo neobičan za Mister Noa, ali sve u svemu solidno, mnogo bolje nego prva epizoda Zagora.
    11.09.2006
    11:43:00 sati
    delboj
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 4, 4

    Prilicno razocaravajuci start jednog od meni najomiljenijih Bonelijevih junaka. Bez obzira na to sto markos veli da je Nolita/Boneli proucio vrlo studiozno svoje novo cedo (u sta svakako ne sumnjam), prva prica je ispala prilicno plitka. OK, ovo je bilo samo zagrejavanje, ali sam ipak ocekivao vise. Od Ferija, vec nisam. Ocajna naslovna strana i jos ocajniji crtez unutra. Odoh da procitam i drugu epizodu, bas da vidim jel ispala bolje...
    15.09.2006
    21:21:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Za početak jedna zabavna kratka epizoda sa svrhom da nas upozna s novim junakom, a Nolitta je to veoma dobro napravio. Ferriju sve face liče na likove iz Zagora, ali nema veze ipak je to čista desetka. Naslovnica također veoma dobra.
    04.04.2007
    23:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Mislim da je čak i ova epizoda iako prva i više nego solidna! Odličan start, Ferri savršen, naslovnice možda malo slabije ali za prvu epizodu sve je i više nego zadovoljavajuće!
    15.04.2007
    15:20:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Zasto volimo Mr Noa?Pa on je prava frajercina,ko ga ne bi volio! ;-)Ne pije mlijeko nego "zesticu" u dobrom cugu iz flase,ne bjezi od zena(ko neki Veliki Stjenoviti traperi i Gospodari Darkwooda) nego dijametralno suprotno on ganja njih s uvjek jasnim ciljem - da ih odvede gdje im je mjesto,i uvjek je za dobar fajt sto mu uredovno izmamljuje osmjeh na lice.Uvjek ce i zadnji "kruzeros" dati da pozove rundu frendovima,lud je za dobrom mjuzom,duhovit je... itd.itd. itd.Danas kad gledam koliko "vrlina"(no gledano djecjim ocima mozemo reci -mana) pilot "pajpera" ima,zapravo me cudi da je uopce prosao kod Bonelija i krenuo kao serijal.No hvala bogu da je prosao.I meni je uz Kena i Texa medju najdrazima.Prva epizoda,malko skripi s pricom,a zao mi je da je jedina koju je nacrtao Ferri(ocito Zagor oduzima previse vremena).Naslovnica - mrak(pogotoco Libellus-ova) 
    17.04.2007
    19:49:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Sasvim solidno za prvi broj, mnogo bolje od "Amazonije".
    19.05.2007
    20:28:00 sati
    branimir.kaleb
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Nakon dugo vremena pročitah ovu epizodu, ovog puta u Libellusovom izdanju i prilično sam zadovoljan. Zabavna pričica tipične Mister No strukture sa niz light-motiva serijala koji će u kasnijim epizodama biti bolje razradjeni i kvalitetnije uklopljeni u nešto zahtjevnije scenarije...Ipak, za jednu pilot-epizodu sasvim solidno predstavljanje karaktera, ambijenta i temeljnih motiva zapleta budućih priča...Još jednom pohvale Libellusu na dostojnoj prezentaciji ovog odličnog stripa!
    05.06.2007
    18:58:00 sati
    fantom
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Prilicno solidna prica,sobzirom da se upoznajemo sa novim junakom.Ovo je Ferriev najbolji crtez svih vremena,sto se tice Mister Noa .Takodje mi se svidjela uzrecica sto je Libellus uzeo ,,krvi judina,,kratko,jasno,ne previse grubo.
    25.06.2007
    00:03:00 sati
    Porter
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Gledano iz današnje perspektive prilično naivno, ali s obzirom da su to sedamdesete i da je ovo prva epizoda jednog odličnog junaka, ipak, vrlo dobra epizoda. Prvi put sam pročitao ovu epizodu i to, srećom, u Libellusovu izdanju. Mogu samo zamisliti na što je sličila priča u dnevnikovu izdanju sa 27 izrezanih stranica. Stvarno me nervirao Ferrijev izgled Mister No-a. Iako znam da je ovo prvi izgled, navikao sam na Disa.
     
    EDIT 15.09.2018.
    Nakon drugog čitanja, 11 godina kasnije, dojam je bolji. Nolitta nas planski uvodi u svijet našeg pilota, junaka s mnogo mana, koji nije baš dobar primjer djeci, kakvi su bili ostali junaci ove izdavačke kuće prije njega. Zanimljivo je da kasniji scenaristi nisu nimalo išli u promjenu njegova karaktera, a to ide u prilog Nolitti i njegovoj pripremi lika. Dakle, uvod je odličan, ali scenarij popušta kako se priča razvija. Dakako, jedan od razloga toga je i naš osjećaj da je sve to već viđeno. Stoga treba imati na umu da je ovo prva epizoda i da se to ne može uzeti za manu ovoj već slijedećim pričama. Iz tog razloga dižem ocjenu za scenarij s 6 na 8! Ne može više jer Nolitta je nebrojeno puta dokazao da može i zna bolje.
     
    Ne nervira me više Ferrijev početni izgled Mister Noa, ali moram se složiti s ostalima da je mogao likove nacrtati s malo više ideje, a ovako imamo likove iz Zagora. Ipak, ni to neću uzeti za manu jer smatram da je to namjerno. Ipak je Zagor njegovo čedo, pa je ovako to naglasio. Dinamika crteža standardno odlična, a perspektive su mu uvijek bile mane. Svejedno, kad te priča usiše, te perspektive se i ne primijete. Crtežu  dižem ocjenu s 8 na 9! Naslovnica odlična, baš kakva i dolikuje premijernoj  epizodi ovog junaka s odličnim kolorom.
     
    Zanimljivost: Libellus je na stranicama 98 i 99 ubacio dvije uvećane vinjete s prethodne stranice na mjestu gdje originalno završava prvi i počinje drugi broj. Zanimljivo rješenje, a nekoga bi moglo zbuniti, iako je dosta truda uloženo da se to i ne primijeti. 
    25.09.2007
    23:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • srdjandj

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Posto je ovo prvi Mister No, jako mi je zanimljivo da vidim kako je sve pocelo.
    26.09.2007
    21:02:00 sati
    srdjandj
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Kultna epizoda, pomalo naivna i ne pretjerano originalna, ali - prva. Upoznajemo se sa Mister Noom i svemu što ga okružuje, i odmah se tu vidi (kako je neko prije u komentarima već rekao) da je on totalno drukčiji Bonelli lik, da je više ovako čovjek iz puka; voli potegnut cug dobrog viskija, karta i ganja ženske, ukratko - voli život. Ferri odličan, samo previše baca na Zagora. Naslovnica mi je prva liga.
    06.10.2007
    23:49:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Uzmemo li u obzir kakve su bile prve epizode ostalih junaka, ovo je odlično.
    10.03.2008
    12:43:00 sati
    Poncho
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    jAKO DOBRO ZA POČETAK. 
    23.04.2008
    23:00:00 sati
    marcho
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    dobra prva priča mister noa u kojoj se odmah vidi nekoliko stvari tipičnih iz Zagora pošto su autori isti.bilo je zanimljivo vidjeti kako se snašao ferri u nekom stripu koji nije zagor i nije loše odradio svoju prvu epizodu čak šteta da nije kasnije još pokoju epizodu nacrtao no usprkos toga mister no nikad nije bio u lošim rukama kad je u pitanju crtež. prva priča sve u svemu prilično simpatična i dobra šteta da je dnevnik izbacio stranice jer je tako zakinio čitatelje još bolje prve avanture pilota
    13.08.2008
    18:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Po ocjena više u svakoj kategoriji s obzirom da se radi o prvoj epizodi. Također, ocjene su za Libellusovo izdanje.
    12.09.2008
    18:57:00 sati
    76
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 87%

    10, 7, 9, 9

    Ovaj strip nisam citao kao klinac, a nisam ga (ne znam zasto) ni nabavio u zadnjih 4-5 godina. Prvo mi je citanje bilo u izdanju Libellusa i priznajem da ja bilo interesantno citati kako je taj legendarni lik predstavljen publici u svojoj prvoj avanturi. Ferri u naponu snage, iako je Zagor njegov teren.
    09.10.2008
    15:20:00 sati
    alen
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    čista desetka i uživancija za čitat!Običan čovjek i veseljak, što ćeš bolje!
    14.10.2008
    12:08:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Plitka priča, ali ipak je to prvi broj.  Da se pročitat i dosta je dinamično jer nije razvučeno.  Pogotovo bez tih 27 stranica...  Smeta me malo naivno razrješenje tricky situacija, kao ono izvlačenje iz živog blata.  A takve stvari me recimo nikad ne smetaju u Zagoru.  Hm...Ferri je dosta loš, osim na naslovnici.  Pusti to što Mister No liči na Zagora, al kad sam onog Čika vidio! 
    14.11.2008
    16:30:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mister No
    15.11.2008
    00:46:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Mislim da se ni legendarni junaci poput Zagora ne mogu pohvaliti ovako dobrim prvim brojem. S obzirom da je prvi broj uvijek dam ocijenu više svakom junaku i tako mislim da je ovo za prvi broj odlično!
    13.01.2009
    16:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    25.01.2009
    15:59:00 sati
    Svila
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    PA to je prvi Mr.NO ljudi...
    30.01.2009
    21:54:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 5, 10

    Neloš prvi broj. Osim crteža, ali neka bude petica.
    25.04.2009
    11:43:00 sati
    farrar
    uredi
  • Bachy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada sam bio mlađi obožavao sam Mister Noa! Imao sam sve epizode koje su izašle u Lunov magnus Stripu! Mislim da ću zbog ovih novih reizdanja Mister Noa početi skupljatri iz početka!
    04.06.2009
    16:28:00 sati
    Bachy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 4, 7

    Ako se ne varam, Mister No je nastao prema nekom pilotu kojeg je Bonelli susreo u Manausu, ili tako nešto. Sviđa mi se kako strip počinje s onim Jerryjevim prijateljem iz turističke agencije, njega će se Nolitta sjetiti i pri pisanju posljednjih epizoda za serijal. A priča prve epizode ("pilota", haha) je dosta zaboravljiva. Ova fora s mutljivim klijentom u janećoj koži kasnije će u serijalu postati stvarno dosadna. Mister No nam odmah u startu pokazuje kakvog je kova, i neki standardi za kasnije brojeve ovdje su utemeljeni. Ipak, ništa u ovoj epizodi ne odskače.
    Crtež... Majko mila. Sva sreća što Ferri poslije ovog "eksperimenta" nije crtao niti jednu epizodu. Mister No mu izgleda katastrofalno. Čudno je to reći uzevši u obzir kako je upravo on utemeljio izgled lika, ali njegov No ima tako prokleto običan i zaboravljiv izgled. Ostali likovi su, kao i obično, varijacije na temu. Tucker izgleda kao neki prosječni traper iz Zagora, a Clark je identična kopija Zagorovog Kralja orlova. Naslovnica: Kolorizacija je super, i ideja je sasvim u redu, ali nema šanse da je ova osoba na naslovnici Mister No.
    07.07.2009
    00:30:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Imao sam ovaj strip dugo godina a da nisam ni znao da je prvi Mister NOov, iskreno po slabu cemu u stripu se to moglo i zakljuciti.Obozavam Ferrija na Zagoru ali na MR.NOu mi nikako ne lezi jer po meni takav crtez jednostavno ne pase ovom junaku i njegovom stilu.
    25.07.2009
    09:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prolazio mi je kroz ruke bar desetak puta kroz kupovinu i razmenu i uvek sam ga iznova nabavljao s istim odusevljenjem. Kakva god prica bila, ovo je prvi broj, a kultne stvari ne valja kuditi.

    Cekamo da se neko u Srbiji konacno smiluje i objavi pilota od prvog broja.

    15.02.2010
    00:04:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Za mene imaju dva perioda Mister Noa: onaj dok Ferri crta naslovnice, i onaj drugi kad Disso preuzme stvari u svoje ruke, i ne samo da je crtez drugaciji od tada, nego je i Mr. No, kao lik, puno drugaciji.  Odjeca mu je drugacija, malo vise moderna, i Dissov Mr. No izgleda puno mladji nego Ferrijev.  Ova prva epizoda, iz prvog doba, nije bas najbolja, ali je ipak ok: prilicno interesantna i uzbudljiva, ali skroz sva prica je malo previse jednostavna, i kao sve rane epizode imaju radnju gdje zli ljudi hoce da se dokopaju para, i da bi dosli do njih spremni su da ubiju svakog i svasta. 

    U drugim rijecima, nije dosta komplikovana.  Ferrijev crtez, iako izgleda previse kao Zagor, ipak jest najjaca stvar u ovoj prici, i steta sto je on samo nacrto samo ovu jednu epizodu.  A sto se scenarija tice, za mene Nolita malo preteruje sa onim "Jipi !" sto ljudi iz njegovih prica uvijek vicu kad su sretni.  I u Zagoru ima previse tih scena, i ja stvarno ne razumijem zasto: jeste li vi ikad culi nekog u vasem svijetu ko govori tako, pogotovo od starijih ljudi?  Ja nisam, a i da jesam, to ne bi nikad piso u nikakav scenarij ikakvog stripa, zato sto stvarno zvuci glupo kad se kaze i kad se cita.

    Solidna epizoda, nista narocito, dobar pocetak za vrlo dobar strip koji je jos dublje uveo Nolitu u status "legende" kad je napustio Zagora.

    19.04.2010
    20:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Nije loše za početak. Tu je sve što treba biti. Njegova narav, neposlušni piper i klasično upadanje u nevolje jer ga uvijek dopadnu neki luđaci kao klijenti. Mr. No baca na Zagora, pogotovo pogled i izrazi lica - to mi je nedostatak kod crteža. I ima klasičnih Ferrijevskih greškica tipa mitraljez od jednom nacrta bez druge ručke. Dobio je lošu ocjenu i zbog Jerryjevog ružnog stajlinga, više mi se sviđa kad su ga presvukli. Pjesma "when the saints" je vjerovatno izbačena zbog toga što je to gospel pjesma koja pjeva o sudnjem danu kada će se spustiti sveci s nebesa na zemlju. Naslovnica je ok.

    21.02.2011
    11:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    04.03.2011
    01:24:00 sati
    konj87
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    6, 7, 1, 9

    Sasvim solidno za prvi broj, osim crteža. Ko da čitam Zagora. Odlična naslovnica.

    30.05.2011
    22:59:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    26.07.2011
    23:17:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Prva epizoda nas lepo uvodi u lik i delo Džerija Drejka, alias Mister No.

    Prava stvar kreće od treće priče - Poslednji Kangaseiro.

    26.09.2011
    12:11:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Jako lijep početak! I stvarno mi je žao, pa čak i sram što nisam nikad prije čitao ovu epizodu! A nekad mi je bio (i još je uvijek) jedan od najdražih junaka. Kako samo volio čitati Mno u osnovnoj školi... Kad se samo sjetim tih lijepih trenutaka... Nostalgija... No, da se vratim na strip-dajem 10-tku, jer ipak je prvi puta ovo što je spomenuto p'prvo dobar-pa loš/zao turist', a i trebalo je smisliti jedan sasvim novi svijet. Crtez ok, naslovnica također.

    03.05.2012
    08:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Morao sam da dam stotku za prvi broj moro sam

    Tucker je jednooki Dzek a onaj drugi podseca na Iron mana ali nema veze odlicna 1 epizoda sjajnog serijala

    09.05.2012
    14:31:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prava avantura i odličan početak. Več ovaj prvi broj mi spada u top 10 Mister noovih priča.

    21.05.2012
    21:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prava Nolittina priča.

    16.07.2012
    15:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    5, 8, 7, 10

    Mister No je po meni Zagor u nešto modernijem okruženju i sa većim zanimanjem za žene. Za prvu epizodu- jako dobro.

    23.08.2012
    16:58:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 6, 8

    07.09.2012
    14:00:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Mister No će vam se svidjeti od prve u prvom pojavljivanju! Prva priča,ništa posebno,ali lako čitljivo i zabavno. Ferrijev crtež mi se oduvjek sviđao ali ovdje ga u dosta slučajeva muče proporcije(recimo kabina pajpera je u nekim slučajevima veća od kabine boinga 747). Naslovnica posebna samo zbog toga što je prva Mister No-ova..
    22.10.2012
    11:43:00 sati
    Oki
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Lagano procitljiva prica.Sve je doneklen na svom mijestu. Crtez dobar sa pokojom greskom,kopa oci. Naslovnica,stvar ukusa. Pitam se samo-dijamanti su potonuli u rijeci,ne u okeanu. Uglavnom,ovake price nebi mene bas ocarale,nego karakter Jerriya je odlucujuci,koji je zasluzan da se taj simpaticni lik prihvati.

    12.12.2012
    13:36:00 sati
    Tutta
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sa Ferrijevim crtežom svaka mi je epizoda odlična. Odličan početak odličnog srijala...

    29.12.2012
    11:00:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Solidan prvi broj, gdje upoznajemo osnove Mister Noovog svijeta i karaktera. Epizoda sama po sebi nije spektakularna iako ima odličnih scena, ali budući da je prva i da je zahvaljujući njoj omogučen daljnji razvoj serijala, dajem koju ocjenu više.

    16.06.2013
    08:58:00 sati
    Deki86
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    06.08.2013
    17:44:00 sati
    velka031
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo dobar početak jednog serijala kojeg sam tek nedavno krenuo čitati (i skupljati) po prvi puta iako sam ranije imao bezbroj prilika da pročitam pokoju epizodu. Maestro jest "posudio" par likova iz Zagora, ali ne bih mu to uzeo za minus.

    11.11.2013
    21:32:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odličan početak jednog od najboljih junaka SBE.

    04.10.2014
    15:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    čitao sam sve MN u LMS izdanju,što reći osim zaboraviti i prijevod i cenzuru i ostale dnevnikove sramote.

    imamo kvalitetu u Libellusu,skuplju ali isplati se.

    solidna prva epizoda,MN isti Zagor,samo malo mršaviji i drukčijeg friza.fakat sam imao osjećaj da čitam nekakvog Zagora,onaj lik isti Jednooki Jack,pomagači ko neki Nolittini krijumčari cuge i oružja,Indiosi ko američki Indijanci,ma urnebes.a jedan isti Čiko.okrugli,buljav i sa brčićima.

    dobro je da Ferri nije puno crtao taj serijal

     

    03.05.2015
    11:01:00 sati
    igor 12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Trebalo mi je 11 godina da konačno pročitam prvi broj MN-a, i mogu reći da sam jako zadovoljan. Za ono vrijeme ovo je svakako bio neobičan strip. Antijunak koji dobiva batine, aluzije na alkohol, pucačina po indiosima sa strojnicom... Stoga uopće ne čudi instant-uspjeh serijala. Mister NO mi je kao lik uvjerljivo najbolje okarakteriziran od svih drugih Bonellijevih junaka. Ratni veteran, pijandura, idealist, neprijatelj sustava, zajebant,... lako je usoprediti se s njime ☺

     

    A Ferri je tada je bio u naponu snage, i poprilično se dobro snašao u okruženju amazonske prašume. Jedina zamjerka su mu. pregenerični likovi: Tucker izgleda kao one-eye jack, a Clark kao Kralj orlova.

    25.07.2015
    14:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 57%

    6, 7, 4, 6

    Oseća se već na samom početku Nolittina ljubav prema avanturama, i pored toga što je najklasičnije filmske klišee pokrao... I ipak fino izvlači priču do kraja. Ali ovaj Ferri, nigde toliko nepravilnih i neprirodnih pokreta, koliko u ovo malo epizoda Zagora i ovog Mr. Noa - srećom, jedinog Ferrijevog! - koje su mi pale u ruke, a opet ga masa voli. Ali - masa k'o masa...

    16.01.2016
    21:58:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    jako dobar pocetak prve price serijala ,Ferri je odlicno nacrta ,na momente se vidi da vuce na Zagora

    ali za prvu price vise nego odlicno

    zanimljivo

    20.01.2017
    00:17:00 sati
    markotamara
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Evo, dogodilo se i to, u 2017. godini sam prvi puta u životu u ruke uzeo Mister No-a. Utisci?

    Dobri, solidni... nije to neka vrhunska priča ali nije ni trebala biti, važnije je bilo prezentirati glavni lik, koji se dosta razlikovao od junaka koji su se mogli naći na kioscima sredinom sedamdesetih godina, tu je Nolitta potrošio najviše vremena. Zato i imamo toliko "karakternih" scena gdje je piće glavna tema razgovora ili oni trenuci gdje Mister No razmišlja što će napraviti a da ni ne spominjem koliko je puta nogom udario pipera ne bi li proradio. Akcija i cijeli zaplet je jednostavan, sasvim ok, služi svrsi ali ništa više od toga. Ritam scenarija i crtež su malo zastarjeli ali sve u svemu uspjela prva priča.

    03.04.2017
    20:54:00 sati
    solar
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Priča sasvim ok, jedna fina avantura - čak mi je bolja od broja 2. Amazonija, ali mi se nije svideo onaj okršaj na kraju kada Mr.No volšebno izbegne metke. Početak sa turističkom agencijom je zabavan.
    Crtež je ok, takođe bolji od Amazonije. Sviđa mi se kako je Mr.No nacrtan, sa masnicom, kicoškim osmehom i mršav u licu; potpuno se slaže uz njegov karakter koji je pokazao u ovoj epizodi.
    Naslovna je savršeno obojena, kadar je super, samo mi je Noovo lice malo čudno. Mislim na Libellusovu naravno. U odnosu na kasnije naslovne je neuporedivo bolja / bolje obojena.

    26.05.2017
    00:20:00 sati
    Jocko
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Za početak serijala više nego solidna priča u kojoj saznajemo mnoge stvari o glavnom junaku po kojima će biti poznat. Tako nam je odmah otkriveno zašto i kako se preselio u Manaus, da je lud za alkoholom, da ga je lako preveslati, da često ostane kratkih rukava (ovdje doslovno bez ikakvih rukava), pa čak i način na koji pokreće svoj pajper. Uvod je dobro smišljen sa likom iz turističke agencije koji na pomalo duhovit način predstavlja svog prijatelja. Male zamjerke na postupak Mister Noa nakon bijega pajperom od indiosa. Kada je već imao u planu vratiti dijamante nije to trebao reći Samu Tuckeru već djelovati u tišini na mudriji način. Ovako je sam sebe doveo u opasnost iz koje se izvukao samo uz pomoć whiskyja. Zanimljiva su njegova maštanja o bogatoj nagradi nakon što vrati dijamante. Odmah je bilo jasno da od toga neće biti ništa, samo što sam očekivao da će na drugačiji način ti planovi propasti umjesto da torba sa dijamantima padne u vodu. Na svu sreću, posjedujem Libellus izdanje pa nisam bio izložen cenzurama i izbačenim stranicama kao što je slučaj kod Dnevnika. 

    Na crtežu se vidi da je Ferri puno toga preuzeo sa Zagora, unatoč tome nije loš i lijepo je vidjeti barem jednu epizodu sa njegovim potpisom. Naslovnica je legendarna, kao stvorena za prvi broj ovog junaka.

    09.08.2017
    17:33:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 54%

    5, 6, 4, 9

    Navikao sam na puno bolje od Nolitte. Plus su još uvijek vrlo uzbudljive i dinamične akcijske scene, a Ferrijev crtež je grozan, predstavlja se naizgled kao vrlo limitiran crtač. Ipak, nacrtao je odličnu naslovnicu. Tko će ga znati...

    25.11.2017
    22:06:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Da prvo spomenem, ja sam od onih koji je Mister Noa susreo još u LMS izdanju, početkom 90-tih godina, te mi je taj junak bio jedan od najomiljenijih tada u djetinstvu. Čak sam imao tu sreću da posjedujem tada (a i danas) taj legendarni prvi broj "Dijamantsku klopku". Iako sam tek prošle godine saznao za cenzure i izostavljanje stranica, sve te stvari što su se radile, tada nisam bio niti svjestan niti mi je to moglo smetati. Tek sam prošle godine u biti saznao koliko je taj prvi broj "osakaćen" sa tolikim brojem nedostatkom stranica. Kao kad gledaš neki film prije na njemačkom RTL-u, pa poslije tek vidiš na VHS kaseti kad si posudio u nekadašnjoj videoteci, koliko je zapravo izbačenih scena. Ali opet poštujem to, jer da ga nije bilo tada u izdanju LMS-a, da nije bilo i ostalih junaka, vjerojatno nikad ne bih znao za taj čaroban svijet stripa.

     

    Što se tiče same radnje, rekao bi odlična prva epizoda, ne dajem ocjene jer vjerojatno sam malčicu i subjektivan, a ne možeš protiv nostalgije. Ono što je najbitnije, nakon današnje pročtane epizode, meni se dopada i uživao sam.

    Mislim da je prva ep ok, saznali smo da se radi o 1952. godini, da je glavni junak Mister No, da je sudjelovao u ratu(ovima), da je došao u Manaus da pobjegne od tog svega, ali izgleda da ga nevolje ipak pronalaze. Saznajemo i da voli dobru "kapljicu", da je zadnji novčić dao za svoj mali avion koji mu služi u njegovom poslu turističkog vodiča, gdje još nije dobio niti jednog gosta do ovog Takera koji je ispao odmah pa zločinac, a mene je uvijek jako podsjećao na lika iz Zagorovog svijeta, Jednookog Jacka. 

    Mislim da je ova prva ep, debi Mister Noa mnogo toga ponudila da zavolimo ovog junaka i da sa nestrpljenjem iščekujemo njegove sljedeće avanture. Za razliku od Zagora i Texa koji su dosta ranije startali i trebalo je neko vrijeme da "sazriju", ipak je Mister No dosta kasnije krenuo (75') tako da je njegov serijal i odmah od starta zanimljiv.

    19.12.2018
    16:41:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Za početak i više nego odlično. Ali nije to još ono pravo što slijedi u nastavku serijala.

    22.12.2018
    03:03:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Za prvi broj izvanredno predstavljanje junaka, sa svim njegovim najbitnijim karakternim odrednicama, od kojih se nije odustajalo tijekom čitavog trajanja serijala.

    14.05.2019
    15:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.06.2019
    22:46:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    I kad sam prvi put čitao Dijamantsku klopku priča mi se činila tankom, ali ono što je bilo važno je Nolita stvorio lik koji čitatelju uđe pod kožu. Za mene je Mr. No bio Bonelli broj 1 u drugoj polovici osamdesetih.

    23.07.2019
    16:30:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Dakle,
    Dijamantska klopka, prva priča, je kao priča totalno neupečatljiva, no služi svrsi: predstaviti glavnog junaka, drukčijeg od dotad viđenog u Bonelliju; na prvi pogled propalitet koji puši, pije, vječno bez novca i samo želi da ga se ostavi na miru. Međutim, kako je ovo Nolitta, on nije antijunak, i dalje je riječ o klasičnom junaku.
    Ovdje bih spomenuo nešto što bih nazvao "nolitijanski uvod", to sam puno puta vidio u Zagoru, a i ovdje u Mr Nou; Nolitti se ne žuri započeti radnju, nego uvodi u atmosferu putem nekog sporednog lika (u ovom slučaju, turistički vodič) koji nam predstavlja lokaciju, situaciju ili drugog lika, ili preko nekog događaja koji predstavlja lokalne običaje.
    O samoj priči nemam puno što reći, nije sjajna, nije ni loša, Ferri mi bolje paše na Zagoru nego Mr Nou.

    23.08.2019
    21:35:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9


    Po meni jako dobra priča.Baš ovih dana nestaje Amazona i samo sol na ranu je ovo čitati.
    Prvi dio priče je malo usporen, lagano se ulazi u upoznavanje Mister Noa, upoznajemo njegove sklonosti tučnjavi, alkoholu i ženama.Drugi dio priče, priča zapravo počinje, pojavom kriminalca Tuckera koji nevjerojatno liči na Zagorovog Jednookog Jacka.Nedugo zatim vidimo i kolegu Tuckera, Jacksona koji neodoljivo podsjeća na Iron Mana iz Zagora.Kada smo kod sličnosti, na 41. stranici prva vinjeta podsjeća na naslovnicu Mister Noa, smrtonosni teret B-24.Mogao je Nollita produžiti radnju u selu i upoznavanje Guaribosa, plemena u Amazoni.Sam kraj priče je najbolji dio ovog stripa, maštanje Mister Noa o bogatstvu, ženama i alkoholu i onda grubi povratak u stvarnost, baš mi je bilo žao što je završilo tako.Sviđa mi se i karakterizacija pilota kontra Babilona, iako malo naivno razmišljanje za današnja vremena.Ferri nas je počastio predivnim crtežima jaguara, majmuna, zmije i Amazone.

    11.09.2019
    22:39:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Kultna prva epizoda Miser No,za pocetak solidno posto je to prvi broj dat cemo koju ocjenu vise nego sto zaslužuje.

    09.02.2020
    14:54:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.02.2020
    02:10:00 sati
    benx40
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Ova epizoda bi se mogla ocijeniti na dva načina. Jedan je posmatrajući je kao uvod u priču o junaku u kojem dobijamo okvir za ono što ćemo pratiti u narednih 300+ brojeva. Kao takva je solidna, naročito prvi dio u Manausu.

    Međutim, ako epizodu posmatramo kao svaku drugu, ovo je scenaristički vrlo vrlo naivno, nerazrađeno i na momente banalno. 

     

    Ima u epizodi lijepih minijatura, uvida u Mister Noovu ličnost, svijet, i pogled na svijet, ali "akcioni" dio priče je za zaborav.

     

    Crtež mi se nije dopao.

    19.04.2020
    21:53:00 sati
    Beren
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Bezveze

    31.05.2020
    20:21:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 490
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 353
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 260
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 771
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 760

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2754
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1825
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1704
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1328
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1252

Aukcije

Forum