Rio Negro

Mister No

MN LMS 544/546 | 319 str.

Mr.No kreće sa parom arheologa tokom reke Rio Negro u potragu za tragovima civilizacije Maja u Južnoj Americi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Rio Negro
    MN LIB 7
  • Crna reka
    MN LMS 544
  • Senke u noći
    MN LMS 545
  • Proklestvo Maja
    MN LMS 546
  • Mister No #2
    MN VCBMN 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Rio Negro
    MN SR 13
  • Ombre nella notte
    MN SR 14
  • Il tempio dei Maya
    MN SR 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi put se pojavljuje Patricia Rowland,jedna od najvažnijih(najvažnija?) žena u životu Mr.Noa
  • Prvo pojavljivanje Dane Wintera,crnog pevača kojeg ćemo sretati u još nekim epizodama
  • Tek druga epizoda koju je radio Diso, posle "L`uomo della Guyana" i "Tamburi nella giungla" / "U čeljusti jaguara" i "Bubnjevi u džungli"

"...are the stars out tonight,
I don*t know
If it is cloudy
Or bright
Because I only
Have eyes for you.."


Prigušeno svetlo u baru, Mister No za stolom uz piće uživa u zvucima klavira I predivnom glasu Dane Winter... Ne, ne radi se priči "Mr.No u New Yorku", već o početku "Rio Negro", po mom mišljenju epizode prekretnice u Mr.No opusu. Bar se nalazi u Manausu, Dana Winter nije neka zanosna crnka ili plavuša, već pevač sa telom lučkog radnika, a I publika nisu fina njujorkška gospoda, već lokalne pijanice koji su takodje očekivali gorepomenute crnke/plavuše... Strip sam prvi put pročitao sa nekih 7-8 godina, oduševio se sa njime I on je jedan od glavnih razloga da mi je Mr.No postao (I ostao) jedan od omiljenih junaka. Priča počinje netipično za dotadašnji Mister No serijal, vidimo Mr.Noa u novom, drugačijem svetlu. Od pijanice,grubijana I čoveka koji živi od danas do sutra, srećemo romantičara koji uživa u bluesu u jednom od svojih omiljenih lokala( romantičar koji doduše voli da se potuče ako mu se ukaže prilika :). Tek pri poslednjem čitanju mi je postalo jasno kako su Nolitta I Diso u ovom delu savršeno osetili jedan drugog. Odličan Disoov crtež (kažem Mr.No, mislim Diso) I solidna priča se odlično nadopunjuju. Diso nas kroz ovu epizodu vodi zrelo, filmski, sa kadrovima I sekvencama koji bi lako mogli da potiču sa nekog storyboarda iz Hollywooda. Možda I zato ne mogu da se otmem utisku da je čitava priča radjena kao omaž nekim filmovima iz 40-50-ih godina prošlog veka( Mr.No I Dana su mi poput H. Bogarta I pevača u njegovom lokalu "play it again" Sama iz "Casablanke", samo na specifičan Bonellijevski način).

Mr.No I Dana Winter-prijateljstvo na prvi pogled

"Udariće me kap! Lepša je nego što sam očekivao!!" , pomišlja Mr.No kada je ugleda, i par kadrova kasnije dobija šamarčinu-prvo pojavljivanje Patricije Rowland, žene koja će igrati važnu ulogu u životu Mister Noa. Igrom slučaja, (kao što to obično biva), njih dvoje se upoznaju i njihova veza se polako,studiozno, razvija i nadogradjuje tokom čitave avanture, uprkos početnim,khmm, poteškoćama( tu me već čitava situacija podseća na "Snegove Kilimandžara", ali možda već preterujem sa ovim filmskim paralelama).

O samoj avanturi:u potrazi za piramidom Maja,koja bi potvrdila pretpostavke profesora Warrena da su Maje došle u svojim selidbama i do Amazonije,Mister No nas polako upoznaje sa Amazonijom,njenim lepotama,opasnostima i običajima ljudi koji u njoj žive. sećam se kako sam kao klinac upijao i gutao svaku reč koju su avanturisti izgovarali, a za koje nisam pojma i mao šta znače-kurara, Hivarosi, tukan, tapaja, Maje...Zajedno sa njima sam se probijao kroz džunglu i jedva čekao da ugledamo piramidu. I stvarno: odjednom se ukazala: netaknuta i u svoj svojoj lepoti i grandioznosti. Opet igrom slučaja (da li?), u isto vreme se pojavio i Marti Misterija sa svojim epizodama "Osveta božanstva Ra l & ll", sa sličnim sadržajem (civilizacija Maja), tako da je čika Bonelli i ne znajući označio jedan od aspekata mog života i buduće interesovanje za starim kulturama. Kada se još tu umešao i Indiana Jones (opet nekako u to vreme), stvar je bila zaključena. Bez velikih preokreta i turbulencija pratimo grupicu ljudi na njihovom putu tokom Rio Negra. Priča u stripu se razvija veoma polako, ali nijedne sekunde nije dosadna,mnoštvo sitnih, odlično osmišljenih detalja, vam zadržavaju pažnju tokom čitanja. Tek poslednja trećina priče se pretvara u pravu akciju: zli student koji bogatstvo stavlja ispred nauke, upada u piramidu sa svojim pomoćnicima, ruši vrata od grobnice u nameri da je opljačka, i naravno, staro proročanstvo se ispunjava : piramida se ruši i povlači za sobom zle bledolike koji nisu smeli da kroče na to sveto mesto... Scenario sa kojim ćemo se još dosta sretati (ne samo kod Mr.Noa), ali koji ipak ne krvari u tolikoj meri opšti utisak o čitavoj epizodi. Jedina zamerka Disu u ovom delu stripa-strudent koji namerava da opljačka grobnicu me neodoljivo podseća na Ratsa, Mister Noovog prijatelja/neprijatelja kojeg ćemo docnije upoznati.. "Dnevnik" je naravno i ovde odradio svoj posao i izbacio gomilu strana, da bi nas, neiskvarenu mladež, sačuvao od nepotrebnog propagiranja nasilja i dosadnih dijaloga u stripu. Ja sam na svu sreću, imao prilike da priču pročitam u originalu, što bih i vama preporučio, čitava atmosfera je neuporedivo bolja u italijanskom izdanju.

Patricia Rowland i Mister No - prvi susret

Priču stavljam u "top 5" svih Mr.No priča, smatram da je baš ova epizoda pravi početak onog Mister Noa kojeg poznajemo i volimo..

"...are the stars out tonight,
I don*t know
If it is cloudy
Or bright
Because I only
Have eyes for you.."

Naprijed

MN LIB 6 Tango Martinez

MN LIB 8 Prljava afera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    sve se može reći u jednoj rečenici: jedna od najboljih mister no priča svih vremena!
    05.10.2005
    15:46:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    za deset + još Diso
    05.10.2005
    20:22:00 sati
    jasa
    uredi
  • scaramanga

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedan od mojih omiljenih Mr No serijala.....Ukoricio sam ga
    05.10.2005
    23:48:00 sati
    scaramanga
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Izvanredan Nolitta u punoj formi i fantasticni Diso, meni jedan od najboljih Bonelli crtaca. Suvisno je hvaliti ovu epizodu, strip u ruke...
    06.10.2005
    08:25:00 sati
    alen
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sigurno jedna od 3 najbolje Dzerijeve epizode. Ova epizoda je bila presudna za moju veliku ljubav prema ovom stripu koja ni danas nije splasla. Sve je odlicno uradjeno: prica, crtez, Patrisha,...
    Vrh!
    06.10.2005
    09:29:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Bravo, fantasticna recenzija, jos!
    06.10.2005
    12:01:00 sati
    Pen Karker
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    odlična priča,još bolji crtež,upoznavanje s najboljom kokom patricijom!
    09.10.2005
    08:40:00 sati
    globinjo
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča a autoru svaka čast na recenziji. Eh, kada usporedim ovu priču sa ovim današnjim pričama onda mi je jasno zašto je Jerry propao. :-(
    10.10.2005
    14:12:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    O ovoj epizodi kao i o vecini Mr No-ovih,mogu reci sve pohvalno.Cita se u dahu zbog price koja ima dinamiku i pracena je odlicnim Disovim crtezom.Na zalost jedina zamjerka(a kome nego) Dnevniku jer se u pojedinim trenucima gubi smisao zbog izbacenih strana u odnosu na original.Kad su vec masakrirali mogli su to i neprimjetnije.
    11.10.2005
    08:59:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Priča je izvrsna.Ocjene(pretpostavljam)sve govore.Diso je izvrsno obavio
    svoj posao.Uvijek mi se dopadalo kopanje po zagonetnim i opasnim šumama
    Amazone i Ria Negra.Imam jedan blagi ispravak što se tiče priče-zato sam
    i mrvicu smanjio ocjenu.Maye su živjeli u Andama i nisu aš puno zalazili
    u šume Crne rijeke i Amazone.Iz povijesti sam učio da je portugalski pomorac Orellana istraživao Rio Negro i Amazonu i da je tamo pronašao pleme koje je-po Orellani bilo sačinjeno od žena.Tako je i Amazona dobila
    ime.Rio Negro je dobio ime po tamnosmeđoj boji vode koja se u gradu Manausu slijeva sa bijelom vodom rijeke Amazone.O crtežu ocjena broj 10 nadam se govori sve.Naslovnice su mi također odlične i moram svečano izraziti svoje zadovoljstvo što naslovnice nisu niskodetaljne tipa Zlatne serije.U prvoj naslovnici imam pohvalu na izvorsno nacrtanu situaciju u kojoj se našao Mister No našao.Totalno bezizlazno situaciju.
    Druga naslovnica nije toliko detaljno i dobro nacrtana,ali još uvijek čvrsto zaslužuje ocjenu 10.Maje su prikazani kao prilično nasilni indijanci,a Mister No vješto izbjegava njihove strijele.Sve u svemu ovo je epizoda kojoj skidam kapu.
    16.10.2005
    11:31:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    REMEK DELO...EH KAD BI MISTER NO VASKRSNUO PA DA GA CRTAJU BAR DO BROJA 1000
    20.10.2005
    19:34:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od najboljih MN.dobra recenzija
    11.12.2005
    19:45:00 sati
    lwood
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prica! Uzbudljiva i dinamicna, drzi citaoca budnim sve vreme citanja.Ja sam imao tu privilegiju da kao klinac cekam na kioscima kada ce izaci sledeci nastavak...sta ce biti na kraju puta...kako izgleda piramida...prava nocna mora, nikako docekati da tetkica najzad izbaci najnovijeg Mister noa na izlog...ah lepa vremena!Nolita pun ideja i zapleta, Diso sjajan, uopste u tim pocetnim njegovim epizodama mi bas "lezi" njegov crtez, kasnije vec gubi na svezini i opada u kvalitetu.
    Dakle, sve desetke za ovu pricu!
    15.01.2006
    14:48:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Ovakve priče bih mogao čitati stalno.Ekspedicije u džunglu,zanimljiva ekipa koja prati MIsterNO-a + malo MM-a.Scena sa aligatorom i piranom je legendarna i zauvijek mi je ostala u sjećanju.Žao mi je što je Dnevnik toliko rezao a tko zna da li su pjesme koje pjeva Dana pravilno prevedene.Diso odličan u crtanju prirode,životinja itd. te još u fazi gdje je puno pažnje posvetio pozadinama(za razliku od kasnije "bjeline").Odlična recenzija, svaka čast o primjedbi Ratso-student!
    16.01.2006
    23:47:00 sati
    Aco
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kultna epizoda Mister Noa!Osobno jedna od najdražih.Kruger prvi put u akciji sa Mister Noom,prvi put oblačenje one majice sa djetelinom od 4 lista a skidanje glupe jakete i još gluplje marame.Kult scena u borbi sa aligatorom,krokodilom,kajmanom,štalijevećtobilo....
    22.04.2006
    21:38:00 sati
    kico
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Meni epizoda nije među prvih 10 Mister Noa. Odlične su mi te najranije epizode kad nema neke komplicirane priče, samo idila Manausa i Amazone, jednostavne pustolovine a la Nolitta. U ovoj priči su mi najbolji djelovi zbivanja u Manausu pred polazak i putovanje do teritorija indosa. Diso se još traži, poslije će postati meni najbolji crtač u SBE kući. Prva ferrijeva naslovnica super, druge dvije slabašne. Simpatičan je Dana Vinter. Sve skupa zabavna priča.
    16.06.2006
    13:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Najbolji Mister No ikad.Jedan od rijetkih kojega ću kupiti u izdanju Libellusa.Uz Hangadeirose naravno!
    24.04.2007
    19:38:00 sati
    jaki
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    EDIT: 22.10.2018.
    Možda i najbolja Mister Noova epizoda uopće! Obožavam ovakve avanture, a Nolitta je pravi majstor u držanju čitatelja prikovanim uz strip s mnogo zanimljivih scena kakve samo put u nepoznato može priuštiti. Toliko je dobra atmosfera da te jednostavno usiše u samu priču. Istina, rasplet nije na nivou ostatka priče, ali to se može progledati kroz prste ovoj uzbudljivoj epizodi. 
    Nolitta nas ovaj put vodi na sjever Brazila, negdje u blizinu granice s Venezuelom (Rio Padauiri). Upoznajemo Danu Wintera, američkog crnog pjevača i Patriciju Rowland, možda i najbitniju ženu u serijalu, a Kruger konačno dobiva malo veću ulogu. Ovdje je Nolitta konačno složio lik Mister Noa do kraja. Od okrutnog ubojice u "Posljednjem Cangaceiru", ovdje ga je pretvorio u onoga lika kojeg svi poznajemo. U nekoliko situacija Mister No komplicira svima život i ne ubija protivnike već ih pokušava samo onesposobiti. Za usporedbu, Kruger takve probleme riješava po kratkom postupku - metak u glavu i do viđenja. Usporedba je zanimljivija time što su ta dva sadašnja prijatelja, nekoliko godina ranije, bila na suprostavljenim stranama u Drugom svjetskom ratu, a to povlači i česta međusobna podbadanja u serijalu, a i u ovoj epizodi.
    Diso je fenomenalan! Ovdje je sve za desetku: izgled likova, krajolik, dinamika crteža, a pogotovo izazovni izgled Patricije! Savršenstvo od crteža i jednostavno nemam zamjerke!! Nakon što je Bignotti u prethodne dvije epizode, Mister Nou vratio originalni Ferrijev izgled, Diso nam opet crta pilota kakvog ga svi znaju. Svaka čast Ferriju, ali ovo je pravi Mister No.
     
    Prva naslovnica je najatraktivnija, pa mi je stoga, a i zbog poveznice s naslovom koji se od davna udomaćio za ovu epizodu, jasna odluka da bude glavna naslovnica Libellusovog izdanja, iako je i najmanje dobra od tri naslovnice ove epizode. Ovo je jedan od rijetkih primjera kada su sve naslovnice odlične, ali treća je ona koja pogađa bit ove epizode.
    19.12.2007
    23:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    100%.Mister No aka Indyana Jones.
    05.02.2008
    08:41:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • NESVRSTANI

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Da me neko ko nije nikad čita ni jednu epizodu Mister No-a, pita s čime počet, ovo bi bila moja preporuka.Priča je ne za 10, nego za 20.Scenarij čista 10-ka.Za opis crteža dovoljna su četri slova-DISONaslovnice-prva malo šteka zbog krokodila(kajmana) koji hoda po vodi,druga odlična, treća fenomenalna(Žao mi je šta ona nije i naslovna u Libellus izdanju) 
    05.02.2008
    09:12:00 sati
    NESVRSTANI
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Početak dok putuju brodom i susreću se s raznim vrstama amazonskih neprilika na putu mi je najzanimljjviji dio. Kasnije u onom selu se ne događa ništa specijalno. Pojavljuju se uobičajeni zločinci, neistražena piramida se sruši (gle čuda!)... uglavnom rasplet nije baš napet. No, kad se sve zbroji i sagleda ova duga epizoda u cjelini onda je to jedna jako dobra, zanimljiva priča. 74 puta bolja od ovih novijih glupih epizoda s Japancima koje imamo priliku čitati u SA izdanju. Mnoštvo zanimljivih likova također podiže priču na jedan viši nivo: tu je simpatičan pjevač Dana Winter, Indios Pedro (koji je postao vegetarijanac, hehe) i naravno, prelijepa Patricija. Meni je stvarno gušt čitati kad postoje što originalniji likovi. Disov crtež je odličan kad je u pitanju amazonski krajolik, ali ponekad mi se ne sviđa kako crta lica, zato samo osmica. Sve 3 naslovnice su za deset.
    15.02.2008
    00:28:00 sati
    mpavin
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    FENOMENALNO!!! Meni jedna od najdražih epizoda jednog od najdražih strip junaka. Ne znam što bi napisao nego čitajte. Čitajte..ČITAJTE!!
    23.04.2008
    22:43:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

         PRVA PRAVA PRICA MISTER NOA ,MOZDA I NIJE NAJBOLJA UKUPNO ALI JE POSTAVILA TEMELJ ZA SVE KASNIJE  EPIZODE
    13.05.2008
    15:35:00 sati
    fujo83
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Mozda nisam bas najkompetentniji za ocjenjivanje ove epizode, jer ju trenutno citam (u izdanju Libellusa), ali nisam mogao odoliti...Nisam procitao nesto puno epizoda Mister Noa, ali ova na mene ostavlja odlican dojam. Zanimljiva prica, vrlo dobar crtez, karakterizacija likova i njihovi medjusobni odnosi, kao i mnostvo duhovitih dosjetki u konverzaciji likova svakako ostavljaju sjajan dojam.
    29.05.2008
    20:22:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    zaista jedna od najboljih epizoda, temelj na kojem je nastavljen serijal, sjajni dijalozi, podjebavanje od strane barskih prijatelja....volim ovu epizodu i nemalo sam se iznenadio vidjevši da je nisam komentirao
    30.05.2008
    23:01:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna priča! Posebno je zabavno bilo pratiti razvoj odnosa između Mister NO-a i Patricije. Diso se još uhodavao, ali zbog prekrasne profesorice arheologije - 10. Prva naslovnica fantazija!
    14.09.2008
    19:30:00 sati
    76
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Kako se crtao (a i pisao) Mister No?" - OVAKO!!!!
    15.09.2008
    12:28:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ne znam, sad vam tu moram prosjek kvariti, al meni ovo nije ništa posebno.  Ono, priče o potrazi za izgubljenim blagom su uvijek dobre, ali jednostavno mi je to puno bolje u Zagoru.  Ovdje mi fali napetosti i akcije, presporo mi je to sve.  Možda jednostavno nije Mr No za mene, al čitam dalje pa ćemo vidjeti...Bignotti mi je puno bolji od ovog lika kojeg svi hvalite.  Daj samo pogledajte Mr Nou facu na ovoj sličici gore u recenziji, kad je došao po Patriciu.  Bljak...  A Ferri je lijepo nacrtao krokodila, nema šta.
    18.11.2008
    12:54:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda mi je bila i ostala najdraža. Apsolutno po meni vrh Mister No. Ovo je bio Mister No, a ne kao danas promijenjen lik od drugih scenarista. Ne znam koliko sam je puta pročito i svaki put bi me nasmijalo ono kad skuže da je Dana Winter zapravo muško. Svi Mister Noovi fanovi(uključujući i mene)nikad neće zaboravit da kad im dopizde ove nove epizode na polici imaju jedan Rio Negro koji ih vraća u prošlost.
    29.12.2008
    17:29:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Jako dobra epizoda. Ali mislim da nije u onom najboljem rangu kao neke ostale epizode među prvim brojevima.
    12.01.2009
    00:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Fantastična priča, prava avantura, prvi susret s Patriciom Rowland, napetost što će biti s Danom i kako će završiti priča, i na kraju happyend! Mister No kakvog volimo, sjajan strip!!!Jedino mi se ne sviđa kako Diso crta tuče :-).
    14.01.2009
    08:15:00 sati
    tex2
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od najboljih starih priča Mister Noa.KLasika.
    02.03.2009
    16:16:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    02.07.2009
    14:49:00 sati
    farrar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 65%

    8, 4, 7, 8

    Sviđaju mi se priče koje se bave Amazonijom i njezinim posebitostima, tako da je priča imala dosta potencijala. Likovi mi nisu nešto po ukusu, jedino je onaj poglavica Indiosa simpatičan. Dobro je što napokon i Kruger dobiva više pozornosti. Unatoč tome, ne razumijem čemu sve te pohvale. Pilotova borba s kajmanom je zaista odlično zamišljena, ali ostatak dosadnjikav izuzev početka u baru. Način na koji je skončao glavni negativac je užasno izlizan i viđen već sto puta. Nemam ništa protiv trenutaka kad piscu originalnost zakaže (ako mi se sviđa neki kolač, neću ga pojesti samo jednom u životu), ali ako ćeš nešto ponavljati, barem neka je nešto dopadljivo. 
    Na Disa se polako počinjem navikavati. Možda mu ne ide baš crtanje ljudi, ali odlično crta prirodu. Začudo, Ferrijeve naslovnice su ovaj put sve odlične. Nažalost, tu se krije i njegov jedinstveni promašaj; na drugoj naslovnici jedan od Indiosa ima samo jedan nožni prst (najbolje se zamjećuje u LIB izdanju).
     
    24.07.2009
    20:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Lijepo opisana priroda Amazonije, ali u cijeloj priči mi ipak fali malo više napetosti i preokreta, sve je dosta predvidljivo...
    03.12.2009
    11:32:00 sati
    dombac
    uredi
  • sir_oliver

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .

    30.04.2010
    02:00:00 sati
    sir_oliver
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    19.05.2010
    13:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalna prica.  Diso ovdje stvarno pokazuje zasto je on pravi crtac Mister Noa, i zasto je on oduzeo ovu obavezu od Ferrija i nastavio da crta sve ostale naslovnice ovog junaka.  Prica je veoma dobra, i podsjeca me na filmove "Apocalypse Now" i "Aguire, the wrath of God", gdje imamo ekspedicije koje putuju divljom rijekom u dzungli i traze nesto sto je prokleto i sto je garantirovano da im donese nesrecu i smrt.  Ona profesorka Patricija je stvarno zgodna, i ima odlicnu 'chemistry' sa Mister No: svaki put kad se njih dvoje svadjaju, ljube ili bilo sto drugo rade, to su stvarno klasicni momenti price.

    Slazem se sa ostalim clanovima, koji su rekli da ova naslovnica sa aligatorom nije bas najbolja, i stvarno ne razumijem zasto je Libellus odlucio da nju stavi kao glavnu u svoje izdanje.  One druge dvije su puno bolje, i imaju vecu temu sa ovom epizodom, dok aligator izgleda kao da moze da bude dio iz bilo neke Amazonske pustolovine.  Ali ipak, ovo je klasicna prica Nolite: romanticna, uzbudljiva, avanturisticna i stvarno ima osjecaj kao neki stari Holivudski film.  Jedan od najboljih Mister Noova svih vremena, i za dobar razlog: sta se drugo moze ocekivat od bilo kojeg stripa, nego da potpuno zadovolji svoje fanove u svakom mogucem nacinu?

     

    29.05.2010
    23:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Desetka ko suza. Disoov crtez, dobra cica, Amazonija i odlicna avantura iz pera Nollite.

    16.07.2010
    12:31:00 sati
    kasper
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Stvarno su dobre ove MNo epizode tipa ''istraživanja u džungli''. Čak mi je i Diso bolji za nijansu, nego obično. Iako je priča klišej, gledano u globalu nije toliko loše.

    30.09.2010
    15:23:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.11.2010
    15:07:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    E, ovo je pravi Mister No. Sve je vec receno, ovo je u stilu Indiane Jones, dakle prava avantura. Kakav je Nolitta majstor najbolje pokazuje cinjenica da covjek stvarno ima osjecaj ko da gleda neki prokleto dobar stari film. Ali ono sto mi se posebno kod ove epizode svidja je Mister No i taj njegov karakter, zajebant, ljubitelj dobre kapljice i prave muzike, a uz to naravno obavezno idu i zene. Nas pilot je pravi primjer junaka nekog drugog doba, dobrih starih vremena koja se vise nikad nece ponoviti. Ono sto je Bogart u filmu, to je Mister No u stripu. Slazem se s recezentom da je to prekretnica, to je Mister No kojeg svi volimo i poznajemo. Kraj stripa ona zavrsna scena, to najbolje docarava. Scena koja mi se usjekla u pamcenje zauvijek.

    Ovo je epizoda koju moram nabaviti u Libellusovom izdanju, jer stvarno je steta sto je Dnevnik izneredio ovu odlicnu epizodu

    17.01.2011
    09:42:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Nolita je kralj! Njegovo mirno i postupno gradjenje radnje je ono što me je navuklo na stripove. Priča je fenomenalna, sve do dolaska u selo Indiosa strip me je držao u stanju ushićenja. Odlično sastavljena ekipa za ekspediciju, putovanje preko reke je prosto jedno savršenstvo. Ipak, sam kraj i rasplet je malo uprošćen, očekivao sam više napetosti i možda i nekih misterioznih dešavanja. Diso je već u svom drugom radu dosta bolji. Naslovnice su vrlo dobre, pogotovo treća koja je zaslužila 10ku i drago mi je da su nju stavili na VČ debeljucu.

    26.04.2011
    11:06:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    U ovoj priči su satkani svi elementi koji čine dobrog Mr. Noa. Od njegove vragolaste osobnosti pa do samog stila pripovjedanja radnje. Diso mi još nije onaj pravi a naslovnice su odlične.

    28.04.2011
    13:20:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.07.2011
    01:46:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Od prvih nekoliko epizoda ova je najbolja. Mada se ne dogadja nista spektakularno, fino i lagano ispricana prica.

    17.08.2011
    08:54:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Dobra priča.

    24.08.2011
    03:36:00 sati
    writer
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Oni koji govore o klišeju nadam se da i uzimju u obzir da je ova priča izašla 1976. godine.

    Ja sam skorz zadovoljan, pogotovo sa scenarijem koji je zbilja genijalan mada se tu itamo pojavi koji nedostatak, ali logični nedostatak. Diso gotovo savršen.

    27.08.2011
    18:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno fenomenalno! Čak i danas, nakon 35 godina ...

    27.09.2011
    14:11:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Prenaivno u nekim trenucima.

    08.12.2011
    17:24:00 sati
    kucak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda i poslednji cangacairo su najbolje epizode u prvih 50 brojeva

    Patricia je bila i ostace najbolja zenska u Mistr Novom serijalu

    Svaka cast Nollita i Diso

    09.05.2012
    14:43:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pored RITUAL a CANZAS najbolja priča o Mister Nou.

    21.05.2012
    21:40:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za uživanje! Leći u ležaljku, uz lagan vjetrić i čitati...

    13.08.2012
    12:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni najdraža i najbolja epzioda Pilota. Ovo je strip, a ne ona Mignaccova sranja!

    23.08.2012
    17:03:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 10, 1

    07.09.2012
    13:58:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nemaš nikakvog drugog posla za raditi... Imaš puno slobodnog vremena... Samo divje riječi : "Rio Negro!"

    06.10.2012
    22:17:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno i po svemu - klasik!

    09.01.2013
    23:56:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja od Mr. No avantura. Diso ima i boljih crteza, ali ne mogu dati manje od 100%.

    12.01.2013
    15:00:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nolitta & Diso = savršenstvo !!!

    25.01.2013
    20:10:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih priča! Disov crtež je sinonim za Mister Noa, ovdje mu je crtež perfektan.

    25.06.2013
    13:59:00 sati
    Deki86
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Napokon Kruger u akciji. Scena kada prosvira glavu onom jadniku dok se oslobađaju iz zarobljeništva je prebrutalna. Zbilja upečetljiv i odlučan lik. Početak u baru i zamjena Dana/Patricia predobar. Kada sam pročitao priču, išao sam tražiti postoji li kakav popis u kojim se sve epizodama pojavljuje Patricija. Njezin hladni/bitch odnos prema Mister Nou na početku i šamarčina ... samo ju je učinilo još zanimljivijim likom. Diso je ovdje uštimao facu Jerryju i uglavnom je pokazao zašto je no.1 za Mister No-a.

    13.11.2013
    19:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • Škrky

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    02.07.2014
    15:43:00 sati
    Škrky
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Priča sa svim sastojcima koji su potrebni za jednu istinsku pravu Mister No avanturu.
    10.07.2014
    21:34:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip.

    04.10.2014
    16:26:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Avantura u kojoj nema loših treuntaka, no pomalo suhoparna i bez pretjeranih i originalnih iznenađenja.

    06.10.2014
    17:49:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    odličnjava

    21.05.2015
    17:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    što je zimska zmija za zagora to je rio negro za pilota. ima boljih priča, ali ova simbolizira serijal

    08.01.2016
    21:47:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan strip i odlična recenzija. Slažem se sa komentarom iznad. Zimska Zmija mi je No.1 epizoda u Zagoru a Rio Negro mi je No.1 u Mister Nou. Nemam šta drugo reći, sve je rečeno u recenziji i u komentarima poviše.

    25.09.2016
    20:28:00 sati
    Barney
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Mister No mi je definitvno najdraži Bonellijev junak, mislim ko ne bi htio biti poput njega? Šarmantan,zabavan, hrabar s izraženim osjećajem sa pravdu...ukratko ima dušu. A da sam pripadnik nježnijeg spola vjerojatno bi i bacio oko na njega...eto rekao sam to! Ajd i pijanac je šta je je, ali barem mu dobro stoji.

    A šta reć o ovoj epizodi? Iako mi ima nekolicina boljih priča u serijalu, ova svakako spada u klasike.atmosfera i dah pustolovine je tako dobro prenesena da se čitajući osjećamo kao da smo tamo s njima na brodu u Amazoniji...ne treba nam holodek, imamo Rio Negro.

    13.02.2017
    19:11:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Hmm... Do skoro nisam čitao Mister Noa, pa sam bio krenuo redom. Očekivah puno od Poslednjeg Cangaceira, ali mu je ipak dosta falilo, nije mi se puno svideo crtež a i neki detaljčići... 4/5
    Čovjek iz Guyane mi je bio super, u stilu Papillona, ali ni ta epizoda mi nije ono što kažu, prekretnica u serijalu. 4/5
    Međutim, složiću se sa svima koji su u komentarima i u recenziji rekli da je ovo prekretnica u serijalu. Ovo mi je za sada najbolji Mr. No. Možda bude boljih, i nadam se da će biti, ali ipak je ovaj... uf!
    Za razliku od prethodnog Tango Martineza, koji je imao bezveznu pričicu na početku, koja kao da ne pripada stripu, ovde to nije slučaj. Upoznavanje sa svim novim / sporednim likovima, pa i negativcima, jeste jako simpatično i kao što rekoše pre mene, filmski. Dok sam čitao imao sam osećaj da nijedna scena nije višak, da je sve na mestu, da nema praznog hoda, da se sve nekako uklapa.
    Ne bih priči dao baš desetku jer je izostao pred kraj neki wow element (kao što je to bila ona wow scena u MM Osveta boga Ra, na kraju, npr), a i zato što sam imao osećaj da je scenario + crtež najbolji deo ovog stripa, da scenario maaalo izvlači priču.
    Scenario mi je svakako za deset. Izbor sporednih likova i njihova razrada je odlična, svi su zanimljivi i životni (za razliku od Avengersa i sličnih, koji su daleko od ''''životnosti'''', ovde su likovi prosto od krvi i mesa, iako na papiru). Dijalozi su odlični, duhoviti, inteligentni. Patricia i Dana su super prikazani, a taj famozni Kruger napokon dobija ''minutažu'' u stripu. Ovde je baš brutalan, što kažu: takes no prisoners.
    Kao što rekoše, čitanje ovoga je kao gledanje nekog starog avanturističkog filma, u kome nam je stalo do likova, koji zapravo imaju dušu, za razliku od ovih pompeznih kreatura koje se danas cere sa filmskih platna. I za razliku od novog ogavnog usiljenog ''humora'', u Rio Negru zaista ima kvalitetnog humora. Epizoda prosto vrvi od duhovitosti, šala, simpatičnih dijaloga... Npr. scene u baru na početku, zatim ona sa piranom ili svađanje sa Patriciom...
    Zapravo me ovo putovanje brodom u srce Amazonije podsetilo na knjigu Džozefa Konrada (Joseph Conrad) ''''Srce tame'''' ili ''''The Heart of Darkness'''', u kojoj pisac opisuje donekle autobiografski, svoja iskustva tokom putovanja rekom Kongo u Africi. Drugi kontinent ali slična premisa: domoroci, tropske bolesti, plovidba rekom, opisi divljine (koja je u stripu prikazana crtežom!), jaka razrada likova, itd..
    Čitajući ovu epizodu, i da nisam znao da je epizoda kultna, stekao bih takav utisak. Do sada su sporedni likovi bili vrlo nevažni ili slabo razrađeni, osim u Cangaceiru, ali ovde su toliko dobro razrađeni da sam imao osećaj ''''kultnosti'''' epizode.
    Za razliku od Cangaceira gde me je razočarao crtež (taj Bignotti mi je bio bolji u Rečnim piratima, kad crta džunglu, a ne pustinju), ovde mi je crtež super. Imajući u vidu koje godine je nastao strip, meni je ovaj crtež zaista moderan. Diso mi se svideo već i u ''Čovjek iz Guyane'', tako da sad jedva čekam da čitam epizode koje je taj čovek crtao! Njegovi likovi imaju prepoznatljiva lica, scene tabanja su žive, likovi živahni, priroda super nacrtana...
    Cangaceiro i Rio Negro su mi dokaz koliko je crtež važan u stripu - da je Cangaceira crtao Diso a Rio Negro Bignotti, ko zna: možda bi mi Cangaceiro bio bolji. Između dve podjednako vrlo dobro-do-odlične priče, pobeđuje ona sa boljim crtežom.

    Druga i treća naslovna su super, a prva mi je bezveze i spušta prosek, ali eto može 9 zbog ostalih naslovnica.

    Inače kad sam bacio pogled na recenziju pre nego što sam i čitao Mr.Noa, i video komentar na sliku: Mr No i Dana Winter: prijateljstvo na prvi pogled, pomislio sam da se radi o velikoj Noovoj ljubavi Dani i da je ''''prijateljstvo'''' eufemizam za ''''romantična veza''''! Tako da, i ja sam indirektno naseo na zajebanciju oko imena :D

    13.06.2017
    08:25:00 sati
    Jocko
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Epizoda koja je po mnogo čemu legendarna i jedinstvena i uvijek je zanimljivo ponovo je pročitati. Uvod u kojem se radnja odvija u nekom baru mi je najdraži mogući kada je u pitanju ovaj serijal. Cuganje popraćeno dozom humora uz poneku tučnjavu je izvrsna priprema plodnog tla za zaplet i pravu priču. Upoznali smo dva nova lika koja su usput iskorištena za nekoliko smiješnih situacija. Konačno je i Kruger dobio prvu zapaženu ulogu u serijalu, prijašnja dva pojavljivanja su bila svedena tek na kratki upad i muke po pitanju pronalaska alkohola. Niti klijent koji je unajmio Mister Noa nije negativac, pa tako ova avantura posjeduje veseli ugođaj od početka do samog kraja. To nije uspjela narušiti ni ekipa pohlepnog Arthura, većinom takva vrsta ljudi u namjeri da dođe do svojih ciljeva ostavi poneku žrtvu, ali sada je čak i stari Fusiwe uspio izbjeći tragičnu sudbinu. 

    Sviđa mi se što je svaki lik ubačen sa svojom svrhom, niti jedan nije statist koji bi služio samo da se popuni potreban broj. Nolitta ima običaj da se ne razbacuje sa previše likova, pa zbog toga čitatelj može upoznati svakoga od njih dok radnja teče svojim tokom. I onaj svećenik kojeg su sreli u prašumi je ostao upamćen, iako se pojavio na svega nekoliko stranica. Za većom njegovom ulogom nije ni bilo potrebe, a veo tajanstvenosti s kojim je otišao se izvrsno uklopio u kasnija događanja. Trojica glavnih negativaca su također dobili onoliko prostora koliko je bilo potrebno. Stupili su na scenu u pravo vrijeme, baš kada je trebalo napraviti scenaristički zaokret kojim je priča dodatno začinjena dozom akcije. Rasplet u hramu jest očekivan, kako nije moglo biti govora o prokletstvu od kojeg su strahovali Tukani trebalo je posegnuti za realnijim rješenjem. Arthurova pohlepa i nestrpljivost su pomogli da se rješenje nađe na dohvat ruke, to se vjerojatno nije moglo drugačije izvesti pa prihvaćam ovo malo predvidljivosti. Na kraju je tako i najpoštenije, za banditima nitko neće žaliti a arheološka istraživanja su stopirana.

    Crtež Disa je već počeo poprimati svoje poznate obrise, na prvih 100-tinjak stranica ima nešto neujednačenosti  ali u drugoj polovini je sve došlo na svoje. Naslovnice odlične, kao stvorene za priču ovakvog kalibra.

    18.08.2017
    20:16:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova me epizoda jako oduševila! Da nas pita netko da mu preporučimo neku ep Mister Noa, nekome da se nije nikad susreo sa ovim junakom, ova epizoda bi definitivno bila među prvim izborom. Avantura kakvu možemo poželjeti kod Mister Noa, čak bi se usudio reći da nam niti njegov pajper ovdje nije uopće nedostajao. Drago mi je da je napokon i Kruger dobio veću ulogu u priči, ali i u konačnici, jako zanimljiva posada gdje je svaki lik bio zadužen za svoj zadatak. Napokon da Mister No naiđe i na klijenta, a da taj nije imao nikakve zle namjere već je cilj bio isključivo arheološko istraživanje, tako da je sve to tu odličnu atmosferu učinilo boljom, opuštenijom, te sa dozom humora, ali i romansom.

    Ovom pričom je završena knjiga 2 od Veselog (koja je prava debeljuca, skoro pa 800 str.) koja mi se čini i najdebljom dosadašnjom knjigom u biblioteci.

    19.12.2018
    17:00:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Fenomenalan kraj, poslednji kaiš :D Mister No u svojoj biti 

    12.02.2019
    14:11:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda, razrađena do u sitnice: povijesni prikaz postojanja drevnih civilizacija,  atmosfera džungle, mističnost, sukob iskvarenog modernog društva i tradijskog života plemena... Dodatan plus je prvo pojavljivanje Patricie Rowland. Odličan, odličan Mister No!

    15.05.2019
    13:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Rio Negro može da bude top priča samo onima koji su čitali epizode Mister Noa po redu, pa im je ovo bio prvi susret sa likovima koji se pojavljuju u njoj, ili onima koji su je čitali u ranom detinjstvu, pa ih drma nostalgija (ili i jedno i drugo). Ja ne spadam ni u jednu od tih kategorija, pre ove sam čitao epizode Tangata-Manu i Kralj džungle, tako da mi, za razliku od Mister Noa, ovo nije bio prvi susret sa Patricijom, i nostalgično sam više vezan za te dve priče. Pa čak sam i epizodu sa ponovnim pojavljivanjem Dane Vintera čitao pre ove, tako da mi je i taj efekat zbunjenosti, koji ostavlja zbog svog imena, bio već poznat pre njegovog prvog pojavljivanja u serijalu.

    Kad sagledam hladne glave celu priču, pošto me za nju ne veže nostalgija, uvodni deo je sasvim solidan, najbolji je središnji deo, vožnja brodićem uz Rio Negro, odiše pravom atmosferom romantične avanture, ali je, nakon pristanka brodića i ulaska u džunglu, čitav taj poslednji deo (koji, po broju stranica, čini više od trećine priče) prilično slab i prepun klišea. Mislim, i sama ideja za priču nije nešto originalna kod avanturističkog žanra, traganje za izgubljenim hramovima, jedino je unikatno to da je nekom palo na pamet da gradi piramidu Maja usred Amazonije :D

     

    Najviše mi je zasmetala pojava i prikaz negativaca. Takve slične bezvezne negativce sam video već pre toga u epizodi Ripa Kirbija "Kraljevstvo Pačakutek" (#107). U njoj je čak malo i razumljivija pojava takvih likova, jer su se već zatekli u Južnoj Americi, pa sreli Kirbija i odlučili da ga prate (mada je i tamo nerealno da se takvi tipovi lomataju po Andima ne znajući šta mogu da očekuju na kraju). A u ovoj epizodi Mister Noa mi je još neverovatnije da neki klošar, propali student, zapuca po belom svetu (odakle mu uopšte finansije?!) zato što je zavirio u tuđe zabeleške, pa je kao bio siguran da će doći do blaga, a ni ovi prvi koji tragaju nisu mogli da budu sigurni da li će i šta će naći. I na koji način je uopšte ubedio nekakve manauske robijaše da pođu sa njim u poteru za naučnom ekspedicijom?! Šta, prvi put ga videli i poverovali mu? Naravno, i čitava ta radnja u piramidi predstavlja kliše, sve se ruši na kraju, a ovaj, zaslepljen zlatom, neće da beži... :P

     

    Inače, mislio sam da je ta epizoda Kirbija još iz 60-ih, sad vidim da je iz 1976. a i Rio Negro je iz iste godine. Ako gledamo tačan period izlaženja, Kirbijeva epizoda je izlazila od početka juna do početka oktobra te godine, dok su noseće epizode 13-15 ove pilotove priče izlazile od juna do avgusta iste godine. Čini mi se da onda autori nisu mogli da kopiraju jedan drugog, već da su bili inspirisani nekim avanturističkim filmom sa isto tako bezveznim negativcima. Sad kad pogledam, kao dodatni argument ovoj tvrdnji bi mogla da stoji izvesna vizuelna sličnost između plavokosog razbojnika Montea kod Kirbija i propalog studenta Artura u ovoj priči Mister Noa. Moguće da je njihov izgled inspirisan izgledom nekog glumca u filmu takve slične tematike iz tog perioda.

    04.11.2019
    04:28:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • Ebenezer Snare

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    20.11.2019
    12:12:00 sati
    Ebenezer Snare
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Klasika.

    09.02.2020
    12:59:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Eh, da sam i ja uzeo Mister Noa i krenuo ga čitati kronološki, a ne ovako zbrda-zdola, možda bi i ova epizoda ostavila jači utisak. Iako još upoznajem Mister Noa iz priče u priču, nakon već dvadesetak pročitanih epizoda jasno se očituje više-manje ustaljeni pattern prema kojemu se pišu zapleti. Ali je uvijek čitko, dinamično i napeto. Često puta i nepredvidljivo. Tradicija i praznovjerje (iliti možda više strahopoštovanje) starosjedilaca prema tuđim (ali i vlastitim) svetinjama i običajima nasuprot pohlepi i profitu gringosa koji prijeti da ozbiljno ugrozi dugočuvane i dugonjegovane odnose i običaje. Ali sjajnih tu scena ima; možda hajlajt epizode je upravo mukotrpno probijanje kroz zaraslu amazonsku rijeku gdje još jednom upoznajemo sve ljepote, tajne i izazove Amazonije. Možda sam u jednom nedavnom komentaru (epizoda Operacija Posejdon) opisao Krugera kao suzdržanijeg od Mister Noa, dok ovoga puta Kruger ispada puno hladnokrvniji i brži na obaraču od Mister Noa, koji opet pod svaku cijenu želi izbjeći krvoproliće biravši uvijek mirniji, ali teži i mukotrpniji put ka rješavanju problema. Lijepa romanca Mister Noa i Patricije, junakinje za koju vidim da će odigrati važnu ulogu u Mister Noovom životu, iako se to prema završetku ove epizode, i nepopravljivom karakteru glavnog nam junaka, ne bi reklo. 

    06.05.2020
    20:39:00 sati
    kiky
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bajine nevolje
    Kod: USCR MIKAL 286
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 1.6.2020. 17:14:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 241
  • Zadatak
    Kod: GL BO 6
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 31.5.2020. 21:10:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 287
  • Sjeme Mržnje
    Kod: MN SA 55/56
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 30.5.2020. 16:06:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 540
  • Poslednja crta obrane
    Kod: DRGN LIB 11c
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 29.5.2020. 16:16:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 260
  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 621

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2358
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1972
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1893
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1557
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1528

Aukcije

Forum