Mambo, Mambo

Mister No

MN LMS 568/570 | 220 str.

Mister No sreće svog prijatelja iz rata u Karakasu, koji ubrzo umire na tajanstven način. U njegovom novčaniku Mr. No nalazi sliku koja ga vodi u Port-au–prince, Haiti. Na ostrvu pokušava da razreši tajanstvenu smrt prijatelja i da pronadje devojku sa fotografije. Tu biva upleten u političke neprilike na ostrvu, i jos gore, u voodoo, (ne)zvaničnu religiju na ostrvu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Otok magije
  MN LIB 11
 • Otok magije
  MN LIBKB 8
 • Velika pljačka
  MN LMS 568
 • Mambo, mambo...
  MN LMS 569
 • Operacija "Pajper"
  MN LMS 570
 • Mister No #4
  MN VCBMN 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Destinazione Haiti
  MN SR 22
 • L'isola della magia
  MN SR 23
 • Atlantico!
  MN SR 24

ZANIMLJIVOSTI

 • prvi scenario koji nije radio G. Nolitta, već budući «otac» MM- A. Castelli.
 • poručnik Kovacs, šef policije u Port-au-Princeu je u originalu predstavljen kao belac, dok je kasnije, u «tutto» ediciji tamne boje kože.
 • u izdanju «Dnevnika», priča počinje bez ikakve najave u LMS 568 «Velika pljačka» na 73. strani.
 • Vudu ili Voodoo, isto tako poznat kao Vodun u Beninu te Vodou u Haitiju je naziv koji se primenjuje na srodne religije i kultove koji svoj koren imaju u animističko-spiritističkoj tradiciji Zapadne Afrike.

Ah, da sam kojim slučajem pisao recenziju za ovaj strip pre nekih 10- 15 godina, ocene bi u svakom slučaju bile drugačije. Ovako..

Priča počinje sasvim solidno: Mister No se nalazi u Karakasu, tu sreće svog prijatelja iz vojske koji umire na neobjašnjiv način. U njegovom novčaniku Mister No nalazi fotografiju koja ga upućuje na ostrvo Haiti. Već iste noći Mister No sanja mračni vudu ritual, koji kao da ga upozorava šta ga očekuje na Haitiju..

Kao klincu( pa i kasnije), ova epizoda mi je bila jedna od najboljih priča Mister Noa uopšte. Sada, pri ponovnom čitanju, sam se baš razočarao.

Bignottijev crtež mi se nikada nije nešto preterano svidjao, štaviše, nekako su mi one Zagorove epizode koje je on crtao bolje ispale nego ove od Mister Noa. Jednostavno, isuviše mi je taman i «bonellijevski», nasuprot Disovom minimalizmu( barem što se tiče pozadine). U «Dnevnikovoj» verziji to izgleda jos crnje, pošto je poznato kao Novosadjani nisu štedeli na crnoj boji.

A. Castelli je ovde dobio odličnu šansu da pokaže svoj talenat za pisanje fantastike, što mu, po mojoj oceni ovde baš i nije pošlo za rukom. Godinu dana posle ove priče, počeo je sa pisanjem priča za junaka zvanog Allan Quatermain, koji će, opet, dve godine kasnije ući u legendu pod imenom Martin Mystere.

Vudu rituali, duhovi, prokletstva i ubijanje pomoću nerazumljivih bajalica, su mi tada, kada sam prvi put pročitao priču, bili apsolutni hit. Sada, skoro dvadeset godina kasnije i više desetina odgledanih filmova ili pročitanih knjiga na tu temu, vidim kako je Castelli naivno i površno pristupio temi. Još gore, u strip uvlači i politička previranja, vojnu diktaturu i gerilu koja se bori za skidanje režima na Haitiju u to vreme, tako da strip nema jasnu liniju koja bi trebalo da vodi čitaoca, tako da se na kraju pitamo «šta je pesnik ovim hteo da kaže?». ;-)

Da bi otkrio vodje pobune u Port- au- princu, šef policije koristi Mister Noa, uz pomoć moćne vudu veštice, baca čini na njega i Mister No lagano umire, sve dok ne ubije tu istu vešticu i tako skine čini sa sebe. Bezveze.

Mister No mi je kroz čitavu priču zbunjen, kao da i on sam ne zna šta tačno treba da uradi. Ženevjev, plava devojka vodja pobunjenika na karipskom ostrvu?? Aha.

Najubedljiviji lik u čitavoj priči mi je šef policije, sa kokainskim pogledom i dalijevskim brkovima, koji vodi svoj mali privatni rat. Šteta što njegov lik nije više izgradjen, čitava priča bi dobila na dubini, ovako, i on, kao i svi ostali likovi, ostaje nedorečen. Iz kog razloga je njegov lik promenjen u crnca kasnije u «tutto» seriji mi nije baš najjasnije. Jedino ako im je bilo nelogično da belac bude policajac u jednoj crnačkoj zemlji (što meni za to vreme uopšte ne zvuči nelogično).

Priča je pri kraju zbrzana, malo halucinacija, policajac na kokainu gine, a Mister No obori s nogu ženskog vodju pobune ("Macho, macho" bi bio bolji naziv epizode). Jednom rečju, premalo za Mister Noa. Sa ovom temom se Mister No i kasnije susretao, i na svu sreću, sve te priče su bolje ispale (Barun Samedi,Štovatelji zla, specijalac Crna magija), tako da te epizode preporučujem ukoliko vam se svidjaju ovakve teme kod MN.

Naslovnice su mi takodje veoma loše, najbolja bi bila ova za «Operacija Pajper», medjutim, u italijanskoj verziji ona i nema nikakve veze sa ovom pričom, već sa epizodom koja je predhodila ovoj.

U poredjenju sa tutto edicijom (koju sam koristio za recenziju), Dnevnik je priču skratio za 27 strana (tri puta sam brojao), mada, ništa nas ne sme iznenaditi kada je u pitanju stadi dobri LMS, zar ne? ;-) A i koji bi klinac hteo da vidi slike kada se Mister No seća doživljaja iz rata, drogiranja ili brutalnih obreda bilo koje RELIGIJE?

Kao što sam već rekao, priča me je pri ponovnom čitanju sasvim razočarala, tako da sad kod mene ima samo (doduše veliku) sentimentalnu vrednost.

Zato i ovako skromna recenzija.

Pukovnik Kovacs i Salvador Dali

Pukovnik Kovacs deset godina posle

Naprijed

MN LIB 10 Velika pljačka

MN LIB 12 Hangadeirosi

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • sdragan@

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Uh!Gospodin recezent je bas ocrnio jednu lepu pricu mog omiljenog junaka.Ali necemo sad o tome...
  Da, ja volim Bignotija, svidja mi se njegov crtez,prija mi ta crnina koju je istina i Diso u pocetnim radovima imao pa je kasnije izgubio i presao na skroz beo crtez-bljak!
  Ova prica je solidna, shodno tome i ove solidne ocene, nalovnice su mogle biti bolje ali ne moze nas cika Ferri uvek oduseviti.
  Sveukupni moj utisak je veoma pozitivan i uvek se rado vracam ovim pricama!

  06.02.2006
  20:11:00 sati
  sdragan@
  uredi
 • scaramanga

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Pa mogu vam reci da sam se i ja malo isprazno osecao kada sam posle citavog niza godina (sigurno dvadeset) pre neko vreme obnovio gradivo i procitao tada sveze nabavljene epizode "Mambo, mambo" i ostale....
  Istina je da prica krece totalno nebulozno, da je Mr No konfuzan i slicno ali mislio sam da to mozda ima neke veze s "Dnevnikovim " skracivanjem, sad vidim da i nije tako....
  Ipak ovo je odlicna epizoda, po prvi put sa mr No priseca vojske, komandir policije je notorni narkos- odlican lik,epizodi zaista malo fali pa da bude vrhunska....Koliko sam samo gorih Bonelija procitao
  Zbog toga moje ocene nece biti tako niske
  Operacija Pajper-je jedna od najboljih Dnevnikovih naslovnica, ove ostale su pegla pa zato 8
  07.02.2006
  10:16:00 sati
  scaramanga
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 51%

  5, 5, 5, 6

  Loše.Kao što i recenzent kaže,MN u ovoj priei uopae ne zna što toeno treba radiit.Prvo dobije zadatak od policijskog inspektora(baš je zanimliv onako našmrkan kad Lugerom hladnokrvno pokosi onog crnca koji bježi),a zatim jedan drugi zadatak od bijele žene koja vodi pobunjenike na Haitiju(?).Kad smo vea kod inspektora,u "tutto" seriji je prepravljen u crnca a zove se Kovacs(?).Totalna nebuloza.Jedino vrijedno spomena je diverzija na aerodromu pomoau koje MN do?e do svog pajpera te prikaz obieaja Vudu religije.Kraj je tako?er bezveze i zbrkan.Jerry u polu-svjesnom stanju do?e na obred i hladnokrvno upuca vješticu.Što se Bignottija tiee,izgleda da se specijalizirao za priee na Haitiju; crtao je i Zagorovu epizodu oluja nad Haitijem(izašla prije par mjeseci u Extra izdanju).Definitivno jedan od lošijih MN-a.
  10.02.2006
  17:10:00 sati
  Aco
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 71%

  5, 6, 10, 8

  priea prilieno tanka,totalno nepovezana,iako me za ove epizode veže djetinjstvo i poeetak upoznavanja s pilotom...da nije legende bignottija koji svojim crtežom donekle izvlaei prieu,epizoda bi bila prosjek...
  13.02.2006
  21:16:00 sati
  globinjo
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Ovaj put se ne slažem sa manhnunterom. Ne možemo svaki put oeekivati neku fantastienu natprosjeenu epizodu koja ae dobiti eistu desetku. Priea je odliena a Bignotti je najbolji crtae Mister Noa. Diso ga nikada nije mogao sustiai.
  14.02.2006
  10:14:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 64%

  5, 5, 9, 7

  Prozirna priča,odličan crtež.To bi bilo ukratko,ali ova Haiti epizoda nije kao kod drugih junaka,gdje bi se oni redovito susretali sa Zombijima i sličnim Voodoo sranjima.Ovde jedino vidimo učinak Voodooa na samome Mister Nou...Moglo je i bolje,živahnije,učinkovitije.
  27.04.2006
  13:23:00 sati
  kico
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Priča je solidna i za mene ipak malo bolja nego ju je prikazao manhunter. Ima manjaka, pogotovo na brzinu napravljen kraj priče... Od Vudu priča od raznih Bonelli junaka ova je među slabijima, ali uspoređujući je sa još jednom sličnom MN epizodom Štovatelji zla, dosta je bolja. Baš suprotno od recenzenta, meni je Bignottijev crtež jedan od najboljih u SBE i velika je sreća da je Bignoti crtao toliko priča o Mister Nou. Naslovnice većinom nemaju veze sa pričom ali Ferri ih je majstorski napravio i zato ovako velika ocjena
  21.08.2006
  17:11:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Raspucin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ocene su velike izuzimajući ono smeće koje je crtao Donateli, koje je Dnevnik spojio sa ovim klasikom.Mister No se zahuktava. Nolita, Bignoti i Feri na vrhuncu svog rada na ovom junaku. Od Mister No-a Boneli je postao ozbiljan izdavač. Vudu je motiv koji se pojavljuje kod svih ranih Bonelijevih junaka. Svaki put su te priča bivale odlične. Setimo se i samo kilavog Zagora u njegovoj vudu epizodi. Ovde je vudu magija na svom terenu u Latinskoj Americi, ovde je Mister No na svom terenu. Beskompomisni prznica će ćapiti još jednu dobru mačku.Ukoliko se ne varam epizodu je radio Bignoti. Veliki majstor je postao velikim majstorom baš na Mister No-u. 
  14.01.2008
  20:49:00 sati
  Raspucin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 9, 6

  Zanimljivosti:
  - Prva Castellijeva priča u serijalu, a i prva na kojoj nije sudjelovao Nolitta. 
  - Naš pilot dobiva ime, odnosno saznajemo da se zove Jerry kada ga bivši suborac nazove po imenu, a imamo i prve scene njegovog ratnog puta.
  - Castelli nam pokazuje u čemu je najbolji, a to je spajanje činjenica i fikcije, a da čitatelj nije siguran gdje prestaju činjenice, a počinje fikcija. Ovdje je u priču ubacio stvarni nacistički plan o bombardiranju Panamskog kanala. Ime te operacije je bilo: Operacija "Pelikan", samo što nije došlo do gradnje piste, a neimenovani otok pripada Kolumbiji i blizu je Nikaragve, odnosno nije na mjestu koje je naznačeno u stripu. Nisam nigdje našao otok imena San Juan de Castillo, kako se u stripu zove, pa mislim da ga je Castelli izmislio. Usput, Japanci su također planirali napasti Panamski kanal, zbog faktora iznenađenja također iz Karipskog mora. Posebno su razvili avione koje je moguće prevesti u podmornici, a mogli su i poletjeti s nje, samo što ih je u planu prekinuo završetak rata. Nijemci su planirali napad s dva aviona Junkers 87 Stuka, dok je japanski napad trebao biti ozbiljniji s čak 12 hidroaviona Aichi M6A1 Seiran.
  - U tutto izdanju pukovnik Kovacz je pretvoren u crnca, što je potpuno neshvatljivo. U priči je izneseno da je dosta bivših nacističkih vojnika prebjeglo na Haiti i čine osovinu predsjednikove osobne policije, a i prezime Kovacz odgovara tom podatku. U Libellusovom izdanju je bijelac - nasreću!
  - Libellus je tako dobro odradio prijelaz na završni dio trećeg sveska, da je teško odmah uočiti koje su dvije vinjete naknadno ubačene. 
  - Dnevnik je izbacio čak 27 stranica. Sreća pa sam ovo izbjegao!

  Komentar:
  Castelli nas prvo vodi u Caracas, glavni grad Venezuele, gdje Mister No ima standardnih problema uz male varijacije s putnikom kojeg je tu doveo. Praznih džepova naleti na bivšeg suborca, koji umre na tajanstven način. Prije smrti tražio je njegovu pomoć, a u unutrašnji džep jakne gurnuo je novce s slikom njega i jedne žene. Slika je slikana u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu. Sada ide najnaivniji dio priče. Mister No umoran zaspe u nekom odmaralištu i sanja vudu ritual u kojoj je žrtva djevojka sa slike, a koji će se na isti način i ostvariti na kraju priče. Šta je s tim htio reći ne mogu dokučiti, ali imao je Castelli puno lakših načina za dodatno zainteresirati našeg junaka za slučaj! 
  Nakon svega, Jerry je odlučan otići na Haiti, suočiti se s vudu opasnošću, otkriti krivce i pronaći djevojku.

  Uz ovu već spomenutu, u priči ima još samo jedna očita nelogičnost, a to je reakcija, odnosno djevojčin izostanak reakcije na informaciju o smrti njenog dragog. Donekle situaciju ublažava činjenica da je zgodna dama neustrašivi vođa haićanske gerile u borbi protiv ugnjetavačke vlasti.

  Sveukupno sam više nego zadovoljan ovom epizodom i Castellijevim debijem. Slično kao Nolitta, upoznaje nas s raznim zanimljivostima vezanim za mjesto radnje, a u spajanju fikcije sa stvarnošću je najbolji. Posebno mi se svidio taj dio s tajnim njemačkim uzletištem, kao i prvi kratki isječak iz Mister Noovog ratnog puta.
  Lik pukovnika Kovacza je najupečatljiviji i diže kvalitetu priče za nekoliko ocjena. Upečatljiv lik je i Genevieve. Baš mi se svidjelo što je žena vođa gerile.
  Izuzev navedenih nelogičnosti, priča i scenarij savršeno funkcioniraju s dosta nepredvidljivih situacija i efektnom završnicom.

  Bravo majstore Castelli!!

  Bignotti je već u Zagorovoj epizodi na Haitiju pokazao da mu ta tema odlično odgovara, pa je i ovdje sve odradio na najvišem nivou.
  Naslovnice nemaju veze s radnjom, pogotovo druga, upečatljivija, koja je ujedno i glavna naslovnica Libellusovog predivnog izdanja.
  28.02.2008
  19:19:00 sati
  Spock
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  mister no je nama djeci na pragu puberteta bio pravo otkriće, pije puši, zavodi, tuče se iz zabave... sve ono što nam je bilo kul, a i priče su bile zanimljive, drugačije, ova i nije baš nešto, ali dobro sad
  23.08.2008
  21:35:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 9, 5

  Signor Castelli se poprilično dobro snašao u svojoj prvoj priči o pilotu. Bignottijev crtež odlično se uklopio u priču, naslovnice ne.
  19.09.2008
  19:24:00 sati
  76
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  5, 6, 9, 7

  Bezze.  Dosadno.  Jedino vrijedno spomena je skeč kad se pobunjenici opuste pa onaj lik kaže da bi mogli pajperu "da stave soli na rep".  Strgo sam se.  :-))))))))))))))))))))Bignotti je najbolji!
  20.11.2008
  13:58:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Nije loše. Mister No se bio još tražio i ova prića je prijala. Početak je klasičan i dolazak Robsona i tajanstvena smrt. Nije loše. Castelli je dobro provjerio činjenice Haitija. Nadam se da će nam dečki iz Libellusa ponuditi još ovakvih klasika. Naprijed. Bignotti odličan, a Ferri slabiji.
  11.01.2009
  23:04:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Volim mračne epizode kod svih junaka a ovo je jedna od tih. Meni su naslovnice ok samo mi ona sa zmijom nema neke veze sa stripom. Bignotti mi je uvijek iznadprosjećno dobar a Castelli ima par sitnijih propusta u scenariju poput pomalo nemaštovitog raspleta ali sve u svemu nije loše!
  14.01.2009
  17:20:00 sati
  supermike
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  pravi stari pilot.
  02.03.2009
  16:15:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  04.07.2009
  10:08:00 sati
  farrar
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Evo upravo sam ovo pročitao u libellusovom izdanju i baš mi je super ova priča. Istina je da se priče o vuduu i Haitiju često provlače i možda se nekome to ne sviđa ali meni je to u ovoj epizodi baš lijepo ukomponirano. Istina je da je kraj malo zbrzan, to je mali minus. I nisam našao previše nelogičnosti u priči kako se može pročitati u gornjim komentarima. Mister No je došao osvetiti Robbinsa i u cijeloj priči je znao što mu je činiti. Crtež odličan, naslovnice prosječne.
  12.12.2009
  12:01:00 sati
  dombac
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 10, 6

  Bilo je samo pitanje vremena kada će se Mister No suočiti s vuduom, a vrhunac je što je ovaj broj prepušten Castelliju, koji je to uspio pretočiti u sjajnu epizodu. Najbolji lik je pukovnik Kovacs, jedan od najkarizmatičnijih MN negativaca uopće. Prije sam negdje rekao da Castelli nema nikakve omiljene elemente scenarija koje stalno ponavlja u svojim djelima, ali sam otkrio da uvijek petlja sa špijunažom. Također, ova epizoda malo vuče na MM zbog vucistraničnog objašnjavanja vudua.

  Bignotti je naravno obavio odličan posao. Malo je čudna odluka Talijana da u Tutto izdanju Kovacs mijenja rasu. Prva naslovnica je super, ali nema baš puno veze s epizodom. Druga je užasna.

  31.03.2010
  14:48:00 sati
  Opti
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 60%

  5, 6, 7, 6

  Kao Zagorova avantura u Haitiju, i ova Mr. No-ova prica je slaba.  Ocito je da svi Bonelli junaci treba da se drze sto vise daleko od tog ostrva na karibima, jer se vidi da im radnja vezana na vudu bas ne godi.  Prica pocinje interesantno, napeto i zanimljivo, ali druga polovica se skroz raspada, i tako ostavi totalno gorak utisak na citalaca.  To da je Dnevnik / LMS sjebo i ovu pricu nije cudo, zato sto ima par njih koje nije sjebo, pa zato je ipak najbolje procitati je u Libellusuvom izdanju, ako je ikako moguce.  Sve u svemu, crtez je ok, naslovnice isto tako, a prica je u stvari malo niza nego crtez.  Ne bi ja ovo sigurno procito ponovo za jedno 10 ili 20 godina, a za to vrijeme su sigurno i zaboravit o ovoj prici, pa onda nece bit potrebe za reprizu.

  05.07.2010
  15:43:00 sati
  acestroke
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 80%

  8, 6, 10, 8

  Castelli je dobro započeo, a onda se negdje na polovici izgubio i nije znao napisati bolji završetak umjesto ovog mlakog. Također, ne paše mi baš to ubacivanje političkih prilika u ovu epizodu, više se tribalo koncentrirati na vudu (očekivali smo zombije, zar ne?). Ipak, ima par dobrih trenutaka i nema nelogičnosti i teških promašaja a i Kovacs je upečatljiv lik. Nije ovo uopće loša epizoda, ali moglo je i bolje. A Bignotti je maher.

  20.09.2010
  12:35:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  29.11.2010
  14:28:00 sati
  malek
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Nesta malo iznad proseka.

  25.04.2011
  19:14:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  27.07.2011
  02:00:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Poveznica vudu obreda i politike uopće nije promašena, posebno sagledano iz povijesne perspektive. Iako se radnja događa prije 1956. jasna je aluzija na vladavinu Francoisa Duvaliera, (zvanog i Papa Doc) Haitijem  između 1956-1971., kada je taj isti koristio kombinaciju policijske represije i magijskih čini kako bi ustanovio kult ličnosti u državi i prikazao sebe kao jednog od loa, dapače inkarnaciju samog Baruna Samedija. Kovacs je sjajno karakteriziran kao sadistički isljednik, posebno to dolazi do izražaja u integralnoj verziji, a bez izbačenih stranica u izdanju Dnevnika. Sad ,da bi bilo vjerodostojnije da je od početka prikazan kao crnac, to stoji. Ali u obličju Salvadora Dalija je sjajno pogođen. Plavuša na čelu gerile daje erotski doprinos epizodi, a scena njezina mučenja od strane šefa policije je sjajno iskadrirana i crtački odrađena. Halucinantno-tjeskobna i mučna priča. Klasik.

  25.10.2011
  11:03:00 sati
  aristotel skotos
  uredi
 • kucak

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Napeto.

  08.12.2011
  17:20:00 sati
  kucak
  uredi
 • Ukupna ocjena 49%

  5, 2, 7, 7

  21.05.2012
  21:37:00 sati
  tekumze
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 71%

  6, 5, 10, 8

  Prica je mnogo obecavala ali malo ispunila. Odlicno zapoceta sa pricicom iz rata i poletanjem za Haiti ali otkad je sleteo sve postaje konfuzno. Policajci samo biju, plavusa vodi gerilce, pucnjava na sve strane, vudu trabinjanje... Ja sam ocekivao zombije a i malo bolji duel izmedju kovaca i Mister Noa. Nego samo bang,bang i debilna recenica:<Bez droge nisi nista>!

  Binjotija sam oduvek voleo i na Zagoru i na Mister Nou i uopste mi ne smeta ta crnina.

  Feri je malo podbacio sa naslovnicama.

  28.06.2012
  18:14:00 sati
  going going
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 42%

  3, 2, 7, 6

  SLAŽEM SE S RECENZIJOM, SADA KADA PROČITAM OVU PRIČU SHVATAM KOLIKO JE GLUPA.

  ŽENA VOĐA POBUNJENIKA - GLUPOST, MISTER NO UBIJA ONU BABU PUCAJUĆI JOŠ 3 PUTA U LEĐA - GLUPOST.

  I naslovnice nisu ništa posebno.

   

  25.07.2012
  02:40:00 sati
  writer
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Što se mene tiče, ova priča nije ništa izgubila vremenom, i danas je to odlična avantura za čitanje. A Binjoti mi je omiljeni pilotov crtač.

  25.07.2012
  10:28:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 53%

  5, 4, 7, 5

  11.09.2012
  09:18:00 sati
  coszinus
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Sasvim ok priča. Kao malome bio mi je čudan onaj 'prelazak' iz prošle epizode u ovu novu. Naslovnice su mi inače ok, pogotovo ova iz Lms 568, ali nekako mi nemaju veze s pričom, pa sam to kompenzirao s crtežom (što se tiće ocijene).

  06.11.2012
  11:18:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 71%

  7, 5, 9, 8

  Promašaj:

  1) Plavuša vođa pobune

  2) Mister No ne zna što bi sa sobom

  3) Ubojstvo stare vještice

  Odlični potezi:

  1) Šef policije.

  06.12.2012
  21:00:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  9, 5, 8, 6

  Lepo je krenulo, ali dosta zbrzano pri kraju. Kovač je mogao i bolje da bude iskorišćen.

  07.12.2012
  21:52:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  09.01.2013
  23:55:00 sati
  velka031
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 8, 6

  Teško razočaranje... Haiti je jedna specifična država, s turbulentnom poviješću, politikom da više ne znaš tko je tu koga i k tome još taj VooDoo, ima tu koliko hoćeš materijala za inspiraciju i bolji strip. Samo upletanje u ovu avanturu izuzetno je trapavo. Frend mu umre zagonetnom smrću, on nađe sliku neke trebe i ode on nju tražiti jer mora da tu leže svi odgovori. (Također nije imao problema da tu trebu malo i izdrpa usput, jebeš pokojnog frenda i poštovanje prema njemu. A preletio u drugu državu zbog njega... Što, jel mu to na kraju neki bitan frend ili nije?)

  Kod Castellija sam još u Zagiju skužila da u slučaju kada treba napisati nešto u Nolitijanskom stilu stvari obavezno odu u neku trashinu. Kakva su ono Jerryjeva predskazanja? Od kad je on nadaren tom sposobnošću i je li ikad takav neki element bio upotrebljen i kasnije? U principu se priča svodi na to da Jerry pomaže revolucionarima a takvo nešto se može odvijati u bilo kojoj državi Južne Amerike. Tako da smo od onog izvornog, jedinstvenog Haićanskog (a to je VooDoo) dobili samo Jerryjev košmar i smrt ucijenjene babe. Ubojstvo babe mi je teško palo jer ako je Castelli mislio stvoriti snažnu žensku figuru draže bi mi bilo da se baba okrenula protiv one šmrkačotine od pandura, a ne da haićansku revoluciju vodi neka bjelkinja, neka tamo Greta Garbo i njezin bijeli muž. Totalan promašaj!

  31.01.2013
  22:50:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 6, 10

  Propusta i nelogičnosti ima puno, ali neću se osvrtati na njih. Najbolji dio mi je kad Mister No po noći dolazi na otok sa nacističkim bunkerima.

  I jedna stvar - zar nije ovo prvi put da saznajemo Mister Noovo pravo ime, kada ga Robbins nazove Jerry na samom početku stripa???

  29.06.2013
  20:23:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Skoro sam procitao ovu pricu i dosta je dobra uz par sitnih propusta

  11.08.2013
  12:24:00 sati
  floki
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Plah prikaz vudua u osrednjoj pričici. Kad vidite ovu dnevnikovu naslovnicu + naslov Mambo,Mambo, čovjek bi pomislio da je priča povezana sa zmijama,a od zmija ni z....pa zato slabija ocjena za inače dobre naslovnice.
  26.09.2014
  13:33:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Odlična epizoda.

  04.10.2014
  16:28:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  za razliku od recenzenta,meni je ovo odlična epizoda.naslovnice iz LMS ostale su duboko u sjećanju

  30.05.2015
  09:30:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  02.12.2015
  23:31:00 sati
  Dalma
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 9, 8

  Ovo je prva priča u kojoj Nolitta ne potpisuje scenarij, to se nije primjetilo na izvedbi (osim možda na samom kraju) jer je Castelli napravio nekoliko neočekivanih poteza i time zadržao neizvjesnost. Meni uopće nije nedostatak što nema zombija, puno bolje je pročitati nešto ovakvo sa političkom pozadinom nego pojavljivanje živih mrtvaca koji su ionako previše puta prožvakani kroz stripovsku povijest. Dobro, stoji da su 1976. u vezi toga stvari bile ponešto drugačije nego danas, ali opet... Dogodila se nesvakidašnja situacija, klijent je konačno spreman platiti Mister Nou za usluge i to dvostruko od dogovorenog, ali igrom slučaja ovome zaplijene novac i opet ostane praznih džepova. Ovdje se po prvi puta u serijalu spominje pravo pilotovo ime (bez prezimena), čudno da se to dogodilo u epizodi koju nije radio Nolitta, iako ne vjerujem da je Castelli dobio odriješene ruke po pitanju izbora imena. 

  Ako ćemo govoriti o nekakvom nedostatku onda bi se tu mogla svrstati činjenica da je ženska vođa gerilaca, i to još bijelkinja. Nije objašnjeno na osnovi čega je ona stigla na tu poziciju niti koje prilike su je uopće dovele na Haiti. A Robbins je opet prekratko živio da bi ponudio odgovore na takva pitanja, što cijelu stvar obavija velom tajanstvenosti koja u ovom slučaju nije potrebna. Ipak, sve ostalo je vrlo dobro odrađeno pa neću uzeti previše za zlo navedene propuste. Ne da mi se tražiti eventualne greške na nekim drugim mjestima, pitanje je li stvarno moguće onako lako upasti u radio vezu između aviona i kontrolnog tornja pa napraviti onakvu pomutnju, to neka ostane na razmatranje stručnijim osobama. Pukovnik Kovacs je najbolje okarakterizirani lik ovdje, a tek na kraju je izašlo na vidjelo što ga je cijelo vrijeme tjeralo da se koristi teškim metodama. Scene vudu rituala su izvrsno napravljene, a ubojstvo vještice Mathilde je bilo potrebno kako bi se Mister No spasio. Kraj jest malo zbrzan što inače nije bio slučaj u ranijim epizodama, ali je i ovako rečeno sve ono najbitnije.

  Bignotti obavio vrlo dobar posao, a posebno mi se svidio prikaz demona iz halucinacija Mister Noa.

  23.08.2017
  23:57:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 65%

  5, 5, 9, 8

  Ova priča mi je dosad najlošija u Mister No serijalu. Početak je još dobar gdje po prvi put saznajemo pravo ime Mister NOa - Jerry, a nešto kasnije kad sleti na Haiti, dosta sam se mučio sa čitanjem, pogotovo ona vudu sranja. Baš užas od priče. Crtež odličan, šteta što mi priča nije bila ni blizu, jbg.

  19.12.2018
  17:07:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Barney

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Nije ovo ni toliko loše. 

  06.01.2019
  16:26:00 sati
  Barney
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska epizoda Mister Noa. Sjajno dočarana atmosfera nadnaravnog u kome Mister No odrađuje dug prema mrtvom prijatelju, na stranom tlu, u uvjetima policijske tiranije lokalnog stanovništva.

  Pored poznate svojedobne cenzure Dnevnika, čudi kako su ostavili prikaz drogiranja pukovnika Kovacza, ali to je tema za neku drugu priliku. Odličan prikaz svih sporednih likova, vrhunska epizoda.

  15.05.2019
  19:07:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  12.11.2019
  22:51:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.02.2020
  01:03:00 sati
  benx40
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  05.04.2020
  11:20:00 sati
  Gris
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 55%

  5, 4, 7, 7

  Ne uživam baš u Kastelijevim epizodama Mister Noa. Ima on ideja za priče, mnoge grandiozne i ambiciozne, ali nemaš baš razrađen plan kako ih najbolje ispričati. Ovdje zbog sumnjive mušterije Mister No zapinje u Karakasu, da bi slučajno ušao u bar u koji slučajno uleti poludjeli muškarac u problemima, koji je slučajno Mister Noov ratni prijatelj, koji mu je u ratu spasio život. Muškarac, za kojega ubrzo saznajemo da se zove Robbins umire u čudnim okolnostima čime Mister No biva upleten u priču jer mu duguje barem toliko da otkrije što se dogodilo ratnom spasitelju. Slučajno mu netom prije smrti Robbins u zapečak šibne novčanik pun para i hint (fotografiju) prema odredištu problema, ovoga puta mističnom Haitiju. I slučajno noć prije puta prema odredištu noćna mora kao poprilično točno predskazanje budućih događaja. Jako puno slučajnosti (za bilo čiji ukus), od kojih je praktički "popločena" cijela epizoda, a koje sa sobom posljedično nose i naivnosti u scenariju, posebno u samoj traljavoj završnici. Samim time niti sav taj ideološki, "revolucionarni" temelj priče ne ostavlja neki naročiti dojam. 

  03.05.2020
  17:38:00 sati
  kiky
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 6, 5

  U potpunisti se slazem sa recenzentom, ovde se Kasteli nije najbolje snasao, iako je imao lepu ideju. Saznali smo nesto iz proslosti pilota, o malo znanoj planiranoj akciji Nacista u Juznoj Americi, ali van toga sve krece nizbrdo. Kolege komentatori su vec lepo primetile katastrovu sa Kovacem, ali to vam je tuto, usrana edicija koja ispravlja sve i svasta i ne zna gde udara. Nista gore SBE nije mogao da smisli...

  30.11.2020
  22:01:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Priča dobra ali scenaristički na dijelovima zbrzana. Bignoti dobar.

  06.01.2021
  21:36:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  4, 3, 6, 6

  ok je sve to negde u osnovi zamisljeno, voli kasteli tu neku vecu tematiku. al realizacija je puna tog nekog klascinog kastelijevog povrsnog laprdanja, koji je krasio negovu fazu do epizode hodnik za pakao. ovde se jasno vidi da je neko trece lice moralo da procita scenario pre nego sto je dostavljen binjotiju.

  26.08.2021
  09:30:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Sasvim solidna epizoda. Malo me i iznenadila jer videci naslove ocekivao sam kao i drugi da ce u pricu biti ukljuceni zombiji. Zanimljivo i da je Castelli pisao ovakvu epizodu. Nekako bih prije od Nolitte ocekivao epizodu s vuduom buduci da je na Zagoru imao jednu tako, pa bi vec bio na poznatom teritoriju. Ovo je ispalo puno drugacije od Zagorovog "Vudua". No, obje epizode imaju jednu zajednicku poveznicu, a to je Franco Bignotti koji je maestralno nacrtao ovu epizodu. Takoder, zanimljivo i da je Castelli taj koji daje ime Mister Nou, buduci da ga tek u ovoj epizodi saznajemo, ali nekako vjerujem da je to ime Nolitta smislio pa je Castelli samo napravio premijeru.

  13.09.2021
  19:15:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Nikako se neću složiti sa recenzentom pri ocjenjivanju ove epizode, mada mogu razumjeti razliku između čitanja "onda" i "sada". Naravno da je sve ovo površno ispričano, naravno da tu ima bezbroj rupa i pogrešnih konotacija, ali nemoguće je dati niske ocjene ovako privlačnoj priči ako se uzme u obzir da je cilj bilo tadašnjoj publici/čitaocima ispreplesti nekoliko značajnih momenata u jednu iole smislenu epizodu. Dakle, govorimo o političkoj borbi između frakcija na Haitiju i vudu-magiji kao drugom elementu u priči. Ako se u sve to umiješa ničim izazvan MisterNo, lijepa blondina kao ostatak "dua" koji je poveo pobunjenike u "pobunu protiv režima"...pa na sve to dodamo i odličnog pukovnika sa svojim šmrkanjem (je li ovo kraj 70-ih/početak 80-ih godina prošlog vijeka)...šta smo trebali očekivati od ovog broja? Ja dajem vrlo dobre ocjene, jer ovo zaista jeste vrlo dobra avantura našeg pilota. Naslovne su iznad prosjeka u serijalu, takođe vrlo dobre.

  17.09.2022
  22:14:00 sati
  Salkan
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 78%

  9, 7, 8, 6

  Vudu često korišten motiv u SBE stafu. Ovdje lijepo ispričana priča, zapravo samo imam zamjerki za revolveraški obračun na kraju, gdje Kovacs bez kokaina promašuje Mister Noa! Inače, tečna priča koja se sa uadovoljstvom brzo pročita. Crtež jako lijep, a naslovnice najlošiji dio priče. Da je bar bilo zmija :-). Sve u svemu jako lijep strip, preporuka svima!

  08.12.2022
  09:05:00 sati
  tex2
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zadatak u Euroaziji
    Kod: AA LIB 15
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 1.11.2022. 0:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1790
   • Otok prokletih
    Kod: KM LU 17b
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 6.11.2022. 19:24:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1616
   • Novi život
    Kod: MN MX 8d
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 21.12.2022. 0:44:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1544
   • Moctezuma!
    Kod: TX VEC 60
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 10.12.2022. 13:54:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1485
   • Bijeg
    Kod: TX LU 190/191
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 8.11.2022. 19:47:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1392

   Aukcije

   Forum