Plaćenik

Mister No

MN LMS 621/623 | 277 str.

Mister No odlazi u Mexico na veliki letački miting. Međutim ni ne sanja šta će ga sve snaći u Acapulcu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dobrodošli u Meksiko!
    MN LIB 19
  • Plaćenik
    MN LMS 621
  • U krugu smrti
    MN LMS 622
  • Dvostruka ucena
    MN LMS 623
  • Mister No #6
    MN VCBMN 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Bienvenido a Mexico!
    MN SR 38
  • Appuntamento in nero
    MN SR 39
  • Il re del ring
    MN SR 40

ZANIMLJIVOSTI

  • Mister No se po prvi put nalazi u Mexicu
  • Ponovni susret Mister Noa sa starim poznanikom “Tangom” Martinezom

Sjeća li se netko Tanga Martineza? 35-40 godina, crne kosa i brkovi, uvijek uglađen i galantan? Ne? Zla Kob, LMS536/537? Ah, sad ste sjetili… Koristeći se uspjehom maločas spomenute epizode Nolitta je još jednom iskoristio lik Tanga Martineza, s tim što je ovog puta radnja prebačena iz Ekvadora u Meksiko. Preciznije u Akapulko, mondensko ljetovalište na obali Pacifika poznato po svojim plažama, luksuznim hotelima i kockarnicama. Da bi privukli još veći broj turista, gradski oci su došli na ideju o održavanju velikog aeromitinga, prvog “avionskog rodea” u Akapulku. Naravno, kakav bi to bio aeromiting kada na njemu ne bi učestvovao i Mister No. Što je još interesantnije, njemu je netko poslao besplatnu avionsku kartu i rezervirao avion za učečće na mitingu. Dobro, što je tu čudno? Pa to mu nisu omogućili organizatori mitinga, a Mister No nikad nije bio u Meksiku ranije. Dobra vila? Možda. Bilo kako bilo, naš pilot se rukovodi izrekom ”poklonjenom konju se ne gleda u zube” i upušta se u borbu za prvu nagradu koja, uzgred budi rečeno, iznosi 5000 dolara. Poslije uzbudljive trke (vidi str.29-39 LMS 621) Mister No završava na drugom mjestu pošto mu je prvo mesto izmaklo zbog nepravilnog manevra pobjednika utrke. A taj pobjednik trke je žena(!!!), točnije prelijepa Debora Vinter, simpatična ali i naprasita i prgava djevojka. Između njih se isprva rađa neprijateljstvo s obzirom da žiri trke odlučuje da Mister Noa proglasi za pobjednika zbog Deborinog gore spomenutog manevra. Kasnije se njihovo “neprijateljstvo” pretvara u obostranu naklonost i sve je spremno za ljubavnu limunadu ali...
Za sve koji su se pitali gdje se tu uklapa Tango Martinez došao je trenutak da i on stupi na scenu. Ispostavlja se da je on Mister Nou omogućio učešće na mitingu s ciljem da bi ga namamio u Akapulko. Iako Mister No očekuje osvetu (vidi kraj LMS 536/537), Tango Martinez ga moli za uslugu od vitalnog značaja. Pošto Mister No ne želi to dobrovoljno uraditi, Tango prelazi na ucjenu i kidnapira Deboru. Tako je naš heroj primoran da odradi prljavi posao da bi spasio Deboru...

Neko je davno rekao da se valja držati dobre teme kad si je napipao. Tako je i Nolitta koristeći oproban recept povratka likova iskoristio lik Tanga Martineza da bi kreirao još jednu avanturu Mister Noa. Ovako, vjerojatno je iznenadio čitaoce idejom o motivu zbog kog Tango namamljuje Mister Noa u Akapulko. Svi koji su čitali LMS 536/537 su na osnovu kraja te epizode prije mogli očekivati priču konstruiranu na bazi osvete nego na bazi pomoći. Mjesto radnje je vjerojatno inspirirano popularnošću Akapulka tokom 70 i 80-ih godina ovog vijeka, kad je bio poznat kao “Meksički Las Vegas”. Sama priča je podijeljena u dva segmenta: dok u prvom prevladava aeromiting i dešavanja na njemu, u drugom (od str.63 LMS 621) počinje prava kriminalistička priča. Kažem krimi-priča jer ima svega što bi da čitatelj mogao poželjeti: kidnapiranje, ucjena, misterija, gangsteri i naravno policija. Kad već spominjem policiju treba obratiti pažnju na lik poručnika Galega koga je Nolitta vrlo vješto ubacio u fabulu tako da ga čitaoci gotovo i ne primjećuju sve negdje do sredine LMS 623. Za mene je najveća misterija zašto dotični stalno nosi tamne naočale koje mu ne spadaju čak ni kada ga gorostas Buklečito propisno odalami (vidi str.82 LMS 623). Naravno, kao i obično, Nolitta nije propustio da u priču ubaci i neke zanimljivosti vezane uz podneblje u kojem se radnja odvija, pa tako u ovom slučaju upoznajemo meksički folklor, posebno čuveni “Dan Mrtvih”, pa tako možemo saznati nešto više o tom nadaleko čuvenom festivalu (str. 60-63 LMS 622). Crtanje ove priče povjereno je vjerojatno najpoznatijem i najkvalitetnijem Mister Noov crtaču, Francu Bignottiju(op. ur. Roberto Diso je bolji!!!) čiji crtež je uobičajeno jasan i izražajan. Ako bih imao zamjerku na nešto onda je to spektakularan način ubojstva mladog skakača u vodu Felipea (str 16.LMS 622). Ronilac koji ga sačeka i ubije pod vodom posle uspješno izvedenog skoka je ipak ideja koja ne spada u domenu ove priče. Sve u svemu, po meni dosta dobro urađena priča sa neizbježnim hepiendom.

Naprijed

MN LIB 18 Asfaltna oštrica

MN LIB 20 Misterij Selva Prete

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 86%

    9, 10, 7, 8

    Odlična priča, puna preokreta sa izvrsnim sporednim likovima. Jedna od najboljih Mister No epizoda uopče.
    16.07.2002
    20:12:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Wooo

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Odlicna prica iz najboljih godina MisterNo-a.Vrlo dobar crtez Franca Bignotti-a i odlican Nollitin scenarij.Nezaobilazna prica za sve ljubitelje MisterNo-a!
    18.07.2002
    02:26:00 sati
    Wooo
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    S Coltovom recenzijom se slažem gotovo u cjelosti osim s onim jednim detaljem gdje ću se prikloniti uredniku, he he.
    03.08.2002
    18:55:00 sati
    Billy
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nikada prezaljeni Bignotti! Sjajna prica! To je bilo vrijeme kada je skoro svaka epizoda M Noa bila fantasticna!
    23.04.2003
    18:27:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Solidna gangsterska priča. Najbolji dijelovi su mi sa ludim skakačima, laganih 40m sa stijene, i Dan mrtvih na groblju. Jedino mi nije jasno što sad sa Tangom Martinezom??? Malo kao da je zaboravljen na kraju, a cijela se priča vrti oko njegovog duga drugom gangsteru. Ne znam da li se on više pojavljuje u kojoj epizodi, pa tamo saznajemo kako je prošao, ili su autori jednostavno odustali od njega, iako bi on mogao biti solidan sporedni lik u M.No pričama. Koliko se sjećam, u narednim LMS epizodama ga nema više.
    14.10.2003
    21:42:00 sati
    stinky
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Prva LMS epizoda Mister Noa koju sam procitao i kao takva ostavila je na mene velik dojam! U pocetku sam imao samo zadnja dva stripa, a nakon godinu dana nasao sam i prvog "Placenika"! Prica je stvarno odlicna, Tango Martinez je teska faca. Zadnja naslovnica mi se nimalo ne svidja. Ne znam je li to zato sto je nekako bljedunjava ili...? Crtez odlican, naravno! Bignotti, jedan od stupova MNoa(Za Krugera:-))
    05.01.2004
    23:54:00 sati
    byoman
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ova prica Mr Noa mi se mnogo svidjala kad sam bio klinac. Kada sam je opet sad procitao malo sam se ohladio (ali nedovoljno!). Nervira me sto Tango onako "nestane" iz price. Mislim da bi bilo zanimljivije, ovako...
    21.04.2005
    12:46:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Ono što mi se psoebno sviđa kod Mister NOa su detaljno predstavljene lokacije na kojima se odvija radnja i te uvodne scene gradova/područja koje nas uvode u priču.Tako i ovdje saznajemo nešto o Acapulcu i o neobučnom običaju koji Meksikanci izvode za Dan Mrtvih.Zanimljiva je utrka aviona na početku i MIster NO-ov gest(4700$ za udovicu a 300 za piće i provod - svaka mu čast),a njegovo spavanje na predavanju me podsjetilo na moje studentske dane..Sama radnja je od prve stranice zanimljiva i teče napeto do samog kraja,bez nekih nepotrebnih dosadnih dijelova.Što se crteža tiče,Polako mijenjam mišljenje o Bignottiju iako mislim da je Diso bolji(a Civitelli ipak najbolji).Sviđa mi se prva naslovnica mada mislim da Ferriju MIster NO jednostavno nije trebao..Sve u svemu -jedan sasvim korektno odrađem špijunski triler!
    05.07.2005
    20:20:00 sati
    Aco
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    priča nekako previša tanka,kao da nešto fali,pejzaž odlično opisan,kao i život i običaji mjesta gdje se odvija radnja...
    29.09.2005
    04:17:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    odlična priča,malo lošije naslovnice.veliki plus šta je odabran Acapulco dok je još bia u razvojnoj fazi.
    11.12.2005
    19:24:00 sati
    lwood
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Nisu mi se baš nešto svidjele ove Miser Noove epizode o njegovoj prošlosti iz New Yorka, mnogo bolje su one iz ratnih vremena. Ali to ne znači da je ova priča loša, mada mi nije među top 10.
    11.09.2006
    11:46:00 sati
    delboj
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Još jedna Nollitina ludost! U ovom razdoblju jednostavno nije bilo promašaja, jedino je Nollita možda malo komplicirao sa onim pismom koga Mister No čita kroz pola stripa... Sve ostalo, krajolici, akcija, sjajni Bignotti funkcionira savršeno! Ferri je možda nacrtao Jerrya na prvoj naslovnici kao hobotnicu, ali neće iz mene izmamiti devetku!
    11.10.2007
    00:02:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 9, 5

    I tako se "Tango" nije mogao sjetiti nikoga drugog da ga izvuče iz nevolje nego pilota koji ga je jednom ostavio usred ničega da ga izvuče iz problema? Povod za čitavu priču je upravo smiješan, a niti izvedba nije bogzna što. Prvo pojavljivanje "Tanga" Martineza je bilo slabašno, a niti ovo nije puno bolje...
    29.09.2008
    17:57:00 sati
    76
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Zanimljivosti:  

    - Drugo pojavljivanje "Tango" Martineza. Prvi put se pojavljuje u epizodi MN LIB 6 (SR 11/12a): "Tango" Martinez.
    - Prvo pojavljivanje pilotkinje Deborah Winter.
    - Radnja se odvija u Meksiku, konkretno gradovima Acapulcu i Oaxaci, kao i na predkolumbovskom arheološkom nalazištu Monte Albán, 9 km udaljenog od Oaxace.
    - Skokovi u more sa litice (quebrada) su i danas jedna od glavnih turističkih atrakcija Acapulca.
    - Mister No sudjeluje na aeromitingu s drugačijim modelom Pipera, tip L4A iz 1942.
    - U Libellus izdanju ponovno imamo Nolittin dodatak s Disovim ilustracijama, "Zeleni pakao", u kojem nam Sergio ovaj put opisuje običaje i vjerovanja indioskog plemena Ticuna i toka ili kljunatog tukana.
    - Dnevnik je izbacio "samo" šest stranica u ovoj epizodi.

    Nelogičnosti:  

    - Nolitta i Castelli se definitivno nisu uskladili na samom početku ovog serijala. Nakon što je radnja bila u Bogoti tri epizode za redom bez poveznica, ovdje nam Nolitta objašnjava da se Dan mrtvih ili Dušni dan u Meksiku, u čast mrtvih, radosno slavi. To bi bilo u redu da Mister No nije začuđen tim običajem, a radnja prethodne epizode je počela na još veselijoj proslavi Dušnog dana u Manausu. Dakle, naš pilot se nema što čuditi, a i nama je Castelli taj običaj detaljno objasnio u prošloj epizodi. Jedina razlika je što izgleda da je u Meksiku glavna zabava na groblju, a ne na ulicama kao u Manausu.
    - Nema ni vremenskog kontinuiteta jer ispada da se ova i prethodna epizoda dešavaju u isto vrijeme, a s obzirom na kontinuitet u kompletnom serijalu nije moglo proći godinu dana između ove dvije zadnje epizode.
    - Na početku priče stoji plakat za aeromiting s natpisom: DOMINGO 21. NOVEMBRE - PRIMERO GRANDE RODEO AEREO de ACAPULCO (str. 7 Lib. izdanja). Dušni dan je 2.11., pa teško da je miting 21.11.! U LMS izdanju nema te nelogičnosti jer piše samo: Prvi avionski rodeo u Akapulku.


    Komentar: 

    Priča počinje na originalan način prožet radoznalošću u svezi tajnovitog sponzora koji je Mister Nou platio put, prijavu i avion za aeromiting u Acapulcu, brzo rastućem turističkom središtu. Taj dio s opisom Acapulca je zanimljivo vidjeti iz perspektive pedesetih godina prošlog stoljeća, a Nolitti je to specijalnost. Prikazi aeromitiniga, kao i skokova s litice su uzbudljivi, pa i zaprepašćujući. Drugi dio priče je triler, a put našeg junaka vodi u unutrašnjost Meksika, na zadivljujuće ostatke propale indijanske civilizacije gdje je i kulminacija priče. 
    Posebno mi se svidio završetak u kojem se Mister Noov "prijatelj" Tango Martinez pokazao kao pravi lukavac. Super mi je kada negativac nije prikazan potpuno crno, već čitatelj još i suosjeća s njim, iako zna da je mafijaš. 

    Glavne likove je ovdje Nolitta fenomenalno okarakterizirao, pa uz lukavca Tanga imamo: muškobanjastu Deborah i časnog, pametnog i upornog poručnika Gallega. Ne sreće se svaki dan takav policajac! 
    Ima nekoliko nepovezanih detalja kada Mister No zna gdje naći Tanga nakon "quebrade", iako mu ovaj to nije rekao i kada se naš junak sjeti da mu je Tango govorio da je lik koji radi na groblju prije radio na arheološkom lokalitetu. Gdje i kada? To nije prikazano iako su te scene jako bitne i trebao bi biti prikazan svaki detalj u oba susreta Tanga i Mister Noa. Nisu neke nelogičnosti, ali, uz malo volje, moglo je i bez njih. Jedinu pravu nelogičnost s Danom mrtvih spomenuo sam u zanimljivostima!

    Bignotti je fantastičan u prikazu okoline, bila to prašuma, pustinja, grad ili povijesne znamenitosti. Likovi su mu efektni i lako prepoznatljivi. Lošiji dio su mu facijalne ekspresije likova, a ni žene mu nisu baš atraktivne, pa tako ni Deborah.

    Druga naslovnica je najbolja. Dobro prikazuje sve bitne elemente središnjeg dijela priče. Dobro je da ona krasi Libellusovo izdanje! Prva je isto u redu, iako samo djelomično odgovara radnji, a treća je jedna od lošijih u Ferrijevom opusu u "pilotu".
    09.10.2008
    17:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    dobra priča, zadnja koju sam kompletirao u lms kolekciji, i sjećam se da sam onda sebi rekao, e kad sam se tako pomučio, odmah ću vas pročitati - i nisam požalio
    23.10.2008
    12:36:00 sati
    ken2
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Mister No je jedan od retkih Bonelli junaka koji imaju te duge uvode u priču. Predstavljanje grada, stanovništva, arhitekture i običaja. Akapulko, u to doba apsolutno „in“ mesto, dostupno sam pravim bogatašima je odlično dočaran. A i takodje i zbunjeni Mister No, kojem nije jasno kako se obreo na tako jednom mestu. Scene rodea su mi isto tako odlično odradjene: emocije, napetost, drama na tih par stranica od kojih čitaocu zastaje dah. A i Deborah, možda i najveći udarac za ego Mister Noa u čitavom serijalu. Dobar pilot, drska i laka na udarcima, jednom rečju: Mister No u ženskom izdanju!! Ne znam koji mi je susret bolji, ovaj sa njom, ili onaj drugi, takodje legendarni, sa Patricijom??Priča je ispričana lakim jezikom, ne toliko dinamičnim, ali sa stalnim dešavanjima koja nam zaokupljaju pažnju. Svidja mi se ta čitava „mafiosi“ atmosfera, kockarnice, konjičke trke, snobovi na plaži. I Tango Martinez, sa svojom hladnom ugladjenošću i šarmom, i uljem u kosi..:-)Puno klišea koji su mi baš legli. I ovde jedna velika pohvala Bignottijevom crtežu: samo on je mogao na taj način da prenese zamisao scenariste. Da  je ovo kojim slučajem crtao Diso, priča ne bi ni izbliza bila tako uverljiva (da,da,da..). BOLJE NACRTANA da, ali ne sa ovakvom atmosferom.  Kao što sam već jednom prilikom rekao, ono što mi se svidja kod Mister Noa je ta autentičnost stvari, ljudi, dogadjaja. Na primer, „quebrada“, skokovi u vodu sa litice nije samo puka izmišljotina, već je i dan- danas jedna od glavnih turističkih atrakcija Akapulka. Zaplet je krajnje jednostavan, tripično kriminalistički, ali ni najmanje banalan ( jesam li već spomenuo da me skoro svako čitanje Mister Noa podseti na film „Čovek iz Rija“?? ;-))) Priča u drugom delu dobija na dinamici, ali je sve izuzetno kontrolisano, a čak ni kraj nije zbrzan, kao toliko puta u Bonellijevim stripovima. Sasvim dobra, studiozno uradjena priča. Dobro, na momente postaje „arheološka priča koja to nije“, ali to ne škodi opštem utisku. Rasplet i kraj su mi za nijansu slabiji, pošto kraj preti da postane ljigava ljubavna romansa izmedju Debore i Mister Noa ali je Bignotti, na sreću, na vreme napisao „fine dell`episodo“...  Ono što mi se u ovoj epizodi veoma dopada je ta odredjena doza humora, koji se na momente pojavljuje, i ubedljivo najjača scena kada poručnik Miguel Gallego tajno prati Mister Noa sa ananasom u ruci!! Tip me inače neodoljivo podseća na braću Frit & Frut iz Alan Forda...(maybe it`s  just me??)  Naslovnice mi nisu baš ubedljive, Ferri je još jednom pokazao da ima problema pri crtanju ljudskih figura (U krugu mrti), moglo je da se više izvuče iz teme...  I još jedno iznenadjenje: Dnevnik je iz ovako obimne priče izbacio samo 5 stranica.! Izgleda da nisu bili inspirisani tog dana...   -         Prvi put se pojavljuje Deborah Winter -         Drugo pojavljivanje „Tango“ Martineza,posle epizoda LMS „Usijanje“ i „Zla kob“ -         „Dan mrtvih“ ili Svi Sveti se i danas slavi na nacin predstavljen u stripu. http://www.diadelosmuertos.us/ http://muertos.palomar.edu/muertoslinks.htm - Acapulco i danas ima svoj aero show, koji se odrzava 31.Oktobra,dan pre praznika Svi Sveti http://www.acapulcoairshow.com/ -         Skokovi sa litice u more, takozvana „quebrada“, se i dalje održavaju u Acapulcu. http://www.mexico.us/acapulco.htm  
    07.12.2008
    01:03:00 sati
    manhunter
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Prva liga. Bignotti je odličan kao i uvijek a naslovnice je Ferri dobro pogodio. Radnju je moj omiljeni scenarist napisao bez greške. Šta je bilo sa Martinezom nismo saznali a nema ni nekog pravila da smo morali saznati. Vjerojatno je nanjušio šta se sprema i pobjegao. Meni je i prvi susret sa Tangom odličan a ovaj je još čak i mrvicu bolji.
    16.02.2009
    05:16:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Eto, nije loše ali opet se nije dogodilo ništa specijalno. Cijelu epizodu se samo prepiru oko tog novca i onda na kraju dobijemo samo malo tuče i Tango pobigne bez pola muke bez da smo ga vidili ili čuli. Ima puno boljih epizoda... Bignotti je najjača karika ovdje. Ferrijeve naslovnice su isto jako dobre, samo što treća nema veze s ničim, a kamoli s epizodom.

     
    01.04.2009
    10:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    26.12.2009
    20:02:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Malo previše razvučeno, obećava ali na kraju završava običnom tučom s time da se ne zna kako je Tango saznao za policiju i što je bilo s njim, tako da me kraj malo razočarao.

    18.02.2010
    09:45:00 sati
    dombac
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 65%

    7, 3, 10, 5

    Jedna zaista šarolika priča, imamo sve od arheologije i Dana mrtvih do skakanja s litice, borilačkih sportova, zrakoplovnih takmičenja, konjskih utrka, otmica, ruleta i gangstera. Kako je sve to uspjelo stati na 300 stranica a da tvori smislenu priču je čudo. Dobro je što se vratio "Tango" Martinez, ovaj puta u jednoj zabavnijoj priči. Ovaj put nema prevelikog gubljenja vremena po barovima i zatvorima već radnja teče samo tako. Od svega s čime se MN susreo ovdje najzanimljiviji mi je bio dio o Danu mrtvih, samo je čudno što pilot uopće nije imao pojma ni što je to. Ako ništa drugo, pa baš u prijašnjoj epizodi, Asfaltna oštrica, bio je na proslavi toga dana. Jest da je u Brazilu tradicija drugačija, ali glupo je što mu neki dječak s ulice mora sve objašnjavati, haha.
    Ovo Bignottiju i nije jedna od boljih epizoda. Sve je u redu osim likova koji mu znaju izgledati drveno. I MN ima drugačije lice nego inače. Prve dvije naslovnice su dobre, ali treća je jedna od većih Ferrijevih promašaja. Buclecito u stripu izgleda drugačije koliko drugačije može biti nego na naslovnici. 

    10.03.2010
    16:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    19.05.2010
    13:44:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Zanimljiva epizoda, iako Tango Martinez nije imao neku preveliku ulogu u stripu. Al ajd, sve je ispalo prilično dobro. Meni se također svidio opis Acapulca i prikaz proslave Dana mrtvih u Meksiku. Bignotti također OK, Ferri slabo. Jedina veća zamjerka je što na trećoj naslovnoj Buclecito uopće ne izgleda kao u stripu.

    04.07.2010
    17:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Stvarno mi je, u neku ruku, pun kurac ovog Mr. No-ovog 'postovanja' i pravilnosti.  Mislim, ok, covjek ne mora da bude kriminalac, ali toliko puta ljudi mu nude tolike pare da bi ih negdje odvezo, ili pomogo s necim, ili, u ovom slucaju, da im donese nekakvu torbu.  U zamjenu za tu torbu, u ovoj prici, Tango Martinez je reko da ce mu platit 30 hiljada dolara.  I sta veli Mr. No na to?  "Ne, ja ne mogu prihvatiti taj prljavi novac, to ne bi bilo pravilno."  Hajde majke ti, Jerry Drake, prestani srat, i pogledaj se u ogledalo: nemas nikad ni pisljivog dinara u djepu, stalno kukas kako ti piper nema goriva, i sad ovolike pare odbijas u ime neke pravilnosti ... ?  Ne znam, ja bi volio makar jednom vidjeti kako se nas pilot obogati u jednoj prici, pa posle toga, nek' bude sta bude.  Ne mora da bude toliko posten da na kraju ispadne skroz kao neki debil, koji uopste ne zivi u ovom nasem svijetu, nego ocito neko izmisljenom, gdje se ljudi ponasaju totalno drugcije.  Prica je ok: neakako preduga, razvucena ali nista posebno.  Bignotijev crtez osrednji; Ferrijeve naslovnice vrlo dobre.  Citajuci ovo, nisam bas nikad ni bio zabrinut sta ce se u stvari desiti s onom zenom koju Mr. No pokusava da oslobodi; upozno je na nekoliko minuta na pocetku price, i sad odjednom, on je spreman da riskira svoj zivot da bi je oslobodio?  Eh... naivno, ljudi, malo previse naivno.

    18.04.2011
    15:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 8, 7

    Visoke ocjene zbog zanimljivog geografskog teksta o Mexiku i Acapulcu.

    21.05.2012
    21:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Šteta da nije bilo konačnog obračuna s Tangom.

    27.11.2012
    15:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Lijepi dokumentarni krimić. Na granici je da bude dosadna epizoda, a iz doade izvlače povremena polu-akcijske scene i doze humora.. Šteta što nismo saznali za Tanga. Mogao je i trebao biti još iskorišten. Možda se drugi mafijaš pobrinuo za njega. Crtež sasvim ok, Bignotti je standardan. Naslovnice ok. Po njima sam očekivao više.

    05.12.2012
    10:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 7, 6

    18.12.2012
    10:41:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 6, 3

    Učimo o Meksiku kroz dosadan Bignottijev crtež. Bezveze. E, zna li netko da li se Tango opet pojavljuje u nekoj epizodi???

    08.07.2013
    01:24:00 sati
    Deki86
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.08.2013
    21:59:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    2, 5, 8, 2

    Da se složim sa Ejsom, smara više Džeri sa svojim poštenjem. Nema dinara u džepu, nude mu se pare na tacni, a on filozifira.

    12.10.2013
    12:50:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Odličan epizoda.

    04.10.2014
    16:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    zanimljiva priča,možda malkice preduga.umori se čitajući,sad trči vamo,pa malo tamo.morao sam to presjeći sa čašom caipirinhe kupljenje u konzumu.30 kunića sedam deci...e sad,ili se to meni pričinilo od cuge ili je tango nestao kad je najnapetije bilo?

    27.06.2015
    14:55:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Mnogo sam uživao u čitanju ovog putopisnog triler krimića, pa zato ocjene ne smiju biti male;)
    04.07.2015
    20:55:00 sati
    Oki
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ova epizoda pokazuje kako nije nužno svaki puta napraviti avanturu po prašumskim divljinama da bi dobili nešto što je u duhu serijala. Vrlo dobar gradski triler koji drži pažnju svojom cijelom dužinom trajanja, svaka scena je na mjestu, stavljena sa svojom svrhom u pravo vrijeme. Izvrsna ideja da se pilot malo pošalje u Meksiko jer i ta zemlja ima svoje zanimljive i neobične običaje. Poziv na aero miting je dobar razlog da bi se potegnulo na takav put, samo što je bilo jasno da je taj poziv uputio jedan prijašnji poznanik a ne nekakav neznanac. Mislim da je Tango Martinez pravi izbor, nije prijatelj zbog kojeg bi čovjek prihvatio poziv znajući o kome je riječ, a opet nije ni neprijatelj da bi bilo toliko čudno što je uopće posegnuo za takvim pokušajem. Mister No je reagirao na svojstven način kada je odbio ponuđen novac, jer je on već ranije pokazao kako s određenom vrstom ljudi ne želi imati posla ako baš ne mora. Njegova financijska situacija nema veliku ulogu u tome, a ovdje je u igri bio opljačkani novac što dodatno učvršćuje njegov stav kada su takve stvari u pitanju. Koliko mu je novac (ne)bitan pokazao je kada je udovici poginulog pilota poklonio veliki dio nagrade za pobjedu na mitingu. Zašto bi onda prihvatio novac za kojeg unaprijed zna da ne dolazi iz čistih izvora? Ucjena je već druga stvar, i u takvom slučaju se Mister No može natjerati da odigra prljavu igru. Samo što tada ucjenjivač mora računati s time da će mu biti vraćeno prvom prilikom za sve pokvarene poteze koje je upotrijebio. Možda će netko reći kako nije realno da bi Mister No ciljano prihvatio upletanje u nevolje opasne po život zbog nekoga koga je upoznao samo dan ranije. Međutim, to nije ništa novo ni čudno jer je on takve stvari već radio ranije. Na kraju krajeva, zar nije u duhu gotovo svakog strip junaka da pokuša pomoći svakome kome to zatreba ne razmišljajući puno o mogućim posljedicama. Ono što drži priču na visokoj razini u njezinoj prvoj polovini je količina tajanstvenosti. Susreti i razgovori na bazenu, u kasinu, u borilačkoj areni su imali zadatak da približe tu napetost koja se cijelo vrijeme osjećala, sve dok nije otkriveno o čemu se točno radi. Nakon toga je došla na red druga vrsta tajanstvenosti koja nije bila ništa manje zanimljiva od prve, potraga za vrijednom torbom koje se žele dočepati dvije različite strane. Ali, ipak nisu dvije jer se odjednom pojavljuje i treća u obliku policije, koja je dugo pratila tragove i čekala pogodan trenutak za stupanje u akciju. Mora se priznati kako je poručnik Gallego bio izvrsno zamaskiran. Njegova povremena pojavljivanja nisu dala naslutiti o kome se točno radi, kada je prvi puta upao u oči, nakon ubojstva skakača Felipea Castilla, čitatelj bi najprije pomislio da se radi o protivniku Tanga Martineza koji ga špijunira. Međutim, ta pretpostavka je pala u vodu prilikom okršaja na groblju u kojem je neznanac odigrao potpuno neočekivan potez. Scene na groblju su odlično dočarane, isto kao i ruševine na Monte Albanu, u oba slučaja je Bignotti dao ono najbolje iz sebe i mislim da to nitko drugi ne bi tako uvjerljivo prikazao. Zanimljivo na koji način je Mister No otkrio gdje se nalazi torba sa novcem, prateći trag od samo jedne riječi koja u tom trenutku nije bila od posebne pomoći. Kraj je ipak nešto slabiji od ostatka, baš zbog toga što je Tango Martinez nestao bez traga. Nije uopće bitno objašnjenje načina na koji je saznao za klopku, već mi je čudno kako je lako odustao od novca bez kojeg nije mogao zadržati svoju imovinu. Bilo mi je smiješno kada je Gallego objasnio kolegama policajcima kako mu je Mister No prijatelj, koji je samo iz puke zabave riskirao kožu da mu pomogne.

    Rekao bih da ovdje Bignotti nadmašuje svoje prijašnje radove. Uvijek je bio majstor što se tiče prikaza okoliša i bogatstva prirode, a sada su i likovi još dodatno napredovali, pogotovo u drugom dijelu priče. Od naslovnica druga odlična, prva dobra, a treća najslabija jer nema veze sa onim što se događa u završnom dijelu. 

    04.09.2017
    03:12:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Izvrsna epizoda! Baš sam uživao čitajući je.

    08.01.2019
    03:33:00 sati
    Barney
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nastavio dalje sa Pilotom, sinoć pročitao ovu priču. Čekao sam malo s komentarom da mi se slegnu dojmovi nakon pročitanog, ali kakva priča ljudi moji [hail] Vidio sam na samom početku na LL stranici da se radi o 294 stranice i s obzirom na autore, ovo mora bit nešto dobro.


    Naš glavni junak se ovaj put nalazi u Meksiku, točnije u gradu Acapulcu koji je smješten na tihooceanskoj obali Meksika. Naš junak je tamo došao dobivši pozivnicu od "tajanstvenog obožavatelja", sve mu je plaćeno bilo, a kao povod je bio aero-miting, neka vrsta natjecanja pilota u nekakvim zračnim utrkama, glavna nagrada je bila 5000 dolara.


    Ja ne znam kad sam se ovoliko nasmijao kao u ovoj epizodi, a pri tom mislim na susret sa jednom "damom", pod navodnicima ako je možemo nazvati damom, pošto joj Mister No govori u jednom trenutku da je nježna kao lučki radnik [:D] Radi se Debori koja je isto bila jedna od natjecateljica u toj zračnoj utrci, ali kakva vragolasta žena i kakav temperament! Ali upravo u tom njenom ponašanju ima nešto simpatično, što je pomalo i osvojilo našeg Pilota. Nevjerojatno koliko dobrih scena ovdje ima i koliko se čovjek može nasmijati, a kako je to Bignotti nam dobro predočio svojim crtežom [hail]

     


    Čak i kad bi čovjek pomislio da je to najbolji dio stripa i da ne može bolje, kad eto ti vraga - iznenađujuća pojava još jednog lika iz Pilotove prošlosti, Tanga Martineza [hail] Pohvalio bi odmah i Nolittu, jer obično ti povratci likova teško mogu impresionirati čitatelja, jer je u dosta slučajeva teško nadmašiti priču u kojoj se taj negativac po prvi put pojavljuje. Ali ovo je daleko bila bolja priča, susret sa ovim likom, da sam ja naprosto ostao oduševljen.


    Da ne prepričavam dalje radnju, reći ću ukratko da mi se jako svidjela ova priča iako nije geografski smještena u onu prašumu u kojoj smo navikli vidjet ono najbolje od Pilota. Priča niti u jednom trenutku nije dosadna, uvijek se nešto događa, dosta humora prevladava, a i situacija na groblju i tamošnji običaji također jako zanimljivo.


    Tako da bez ikakve zadrške ovoj priču dajem čiste desetke, a i još jedan od razloga je što sam vidio da priča kod ostalih nije baš izazvala preveliko oduševljenje, pa da barem joj ja podignem malo ocjenu jer to ona iskreno zaslužuje.


    Ima nekih komentara da kao Pilot je naivan, tko ne bi prihvatio onih 30 tis. dolara i to, ali to onda ne bi bio Pilot već netko drugi. Ne znam zašto neki ljudi misle da je sve u bogatstvu i novcima, a vjerujte mi da vrijedi ona "nije sretan onaj koji puno ima, nego onaj kome malo treba" i to je tako, tako razmišlja i naš Pilot. Baš sam sretan što imamo prilike čitat ovog junaka, fenomenalna priča otpočetka do kraja, preporuka svima.

    24.01.2019
    13:25:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Izvrsna priča. Tango Martinez, Debora, Acapulco, skokovi, sjajna priča...

    17.05.2019
    21:35:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Meksiko,jako dobra epizoda.

    09.02.2020
    13:15:00 sati
    Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 157
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 380
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 494
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1051
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1283
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum