Prokleti most

Mister No

MN LMS 679/682 | 224 str.

Mister No prihvaća odvesti gospodina Redforda i njegova dva prijatelja u prašumu na turističko razgledavanje. No ispadne da Redforda ne zanimaju ljepote Amazonske prašume, već istina o pogibiji njegovog sina jedinca. Optužen da je ubio Georgea Redforda, Mister No priča o svojim danima u 2. svjetskom ratu na Filipinima…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mister No ide u rat
    MN LIB 26
  • Ljuta mržnja
    MN LMS 679
  • Požar u džungli
    MN LMS 681
  • Prokleti most
    MN LMS 682
  • Mister No #8
    MN VCBMN 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • B-24, carico di morte
    MN SR 51
  • Mister No va alla guerra
    MN SR 52
  • Quel maledetto ponte
    MN SR 53

ZANIMLJIVOSTI

  • Po prvi put Mister No priča o svojoj ratnoj prošlosti.
  • Ne znam kako vas, no mene strip nekim tematskim odrednicama podsjeća i na kultni "Most na rijeci Kwai".
  • Radnja se odvija na Filipinima tijekom prosinca 1941 i početka 1942. U Italiji je izašla "Storia di un soldato" (345-346) koja kronološki slijedi nakon ove epizode
  • U famoznoj 31. pješačkoj diviziji Mister No je upoznao mnoge likove koje će kasnije susretati: Phila Mulligana, Alana Chambersa, Steva Mallorya
  • Spominju se «nulaši», radi se o čuvenom japanskom lovcu Mitsubishi A6M Zero. Naziv Zero-fighter su Amerikanci upotrebljavali i za mnoge druge Japanske lovce. Inače na ovakvim lovcima su letjele kamikaze. Amerikanci su pak u tom trenutku koristili avione «Curtis Helldiver S2BC».
  • Mister No koristi poznatu američku pušku «M1 Garand»
  • U kafiću Mister No naručuje pjesmu Nat King Colea «How high the moon», a George Redford naručuje pjesmu «Body and Soul» koju su mnogi izvodili a najpoznatiji je Coleman Hawkins.
  • Ova se epizoda trenutno nalazi na drugom mjestu top deset epizoda Mister Noa na UBC-u.



Ah, nema do priča o prošlosti Mister Noa. Tako je i ova prva o njegovoj ratnoj prošlosti odlična. Suočen sa smrću koja mu prijeti od uglednog senatora Redforda, koji tvrdi da je Mister No ubio njegova sina jedinca, Mister No priča svoju verziju događaja oko stanovitog mosta. Vraćamo se na najveći otok filipinskog arhipelaga - Luzon. Tu je krajem 1941. boravio Mister No. Rat je bio ionako težak a još ga je više otežao dolazak razmaženog poručnika Georgea Redforda, koji mene pomalo podsjeća na mladog Georgea Busha u Vijetnamu (i on je bio pilot!). On nosi Raybanke u doba najveće ratne opasnosti, bogat je i razmažen, a o ratovanju nema pojma. Već od samog početka stvara se neprijateljstvo između njega i poručnika Drakea tj. Mister Noa. Mister No je jedini vidio kako je taj razmaženko greškom pobio vlastite suborce. Eh, svjedoci smo mogli biti i sličnim događajima u Iraku kad je više puta javljeno da su Amerikanci greškom pobili vlastite vojnike - očito je više tatinih sinova u američkoj vojsci.

Tako da bi osnovna tema ovog stripa bila neprijateljstvo između dva tipa ljudi u ludilu 2. svjetskog rata. Radnja se izvodi retrospektivno tj. Mister No priča o događajima od prije 10 godina. Pokretač radnje je ugledni senator Redford koji vapi za osvetom sina jedinca. Redfordovo bogatstvo nema smisla bez nasljednika, te se on sav očajan zakleo na osvetu. Tragao je i tragao dok nije našao Mister Noa u Manausu. Sama radnja nakon početnih neprijateljstava dolazi do vrhunca kada Mister No sve prijavljuje zapovjedniku eskadrile pukovniku Wolseyu. No ovaj je to već saznao te odluči sve zataškati. Ionako bijesan na povlastice tatinog sina, Mister No sav bijesan inzistira da se on ukloni, no Pukovnik ga zato šalje u neku vrstu kućnog pritvora. Čim izađe iz pritvora, još iste se večeri Mister No napije, a dolazi George Redford te se hvali da će dobiti medalju za hrabrost. Sav isfrustriran nepravdom, Mister No ga napada, a onda pokuša pobjeći vojnoj policiji s avionom. No ruši se na pukovnikovu baraku. Ovaj ga degradira u običnog vojnika te ga šalje u 31. pješačku diviziju. Mister Nou su podrezana krila, šalju ga kao običnog vojnika u prve redove. Dok će nesposobni tatin sin nastaviti letjeti avionom i sijati paniku više među vlastitim redovima nego među protivničkim.

No sudbina ih opet spaja. George Redford nakon sukoba s jednim «nulašom» pada na ničiju zemlju. Budući da je ugledan, zapovjednicima je jako stalo da ga spase. I baš se tu našla postrojba Mister Noa. Njemu nije jasno čemu trošenje ionako ograničenih resursa na spašavanje jednog pilota. Kao što su se pitali i vojnici u filmu «Spašavanje vojnika Ryana». Inače kad ga zovu u akciju, on se buni da je upravo zapalio cigaretu, pa neka ga puste da je popuši. Kad sazna tko se spašava, Mister No je još jednom pun bijesa i frustracije. Njegov bijes i frustracija se još više pojačavaju kada na opasnu diverzantsku akciju rušenja mosta, izaberu i Georgea koji se trenutno pridružio njihovoj postrojbi. A vrhunac njegova bijesa i frustracije je kada spletom okolnosti George postane zapovjednik cijele akcije. Zatim slijedi vrhunac epizode, Japanci su uz pomoć bicikla stigli prije i zauzeli su most. Mr. No uspijeva uvjeriti ekipu u svoj plan, potreban mu je još jedan vojnik za samo rušenje mosta. No samo George zna plivati. I moraju zajedno to obaviti. Njihovo neprijateljstvo se mora zatomiti, za uspjeh akcije, za dobro obojice. I tako Mister No priča pred zaprepaštenim senatorom Redfordom. Čovjek koji je došao zbog želje za osvetom samo mirno stoji i sluša, no u sebi je već donio odluku…

Iako rat razdvaja ljude, on u istoj mjeri i spaja. Tako će Mister No i George Redford postati prijatelji, braća po oružju. I ironijom sudbine nakon što su preživjeli Japance kobnom se opet pokaže prijateljska vatra. Impresivan kraj, jer Mister No shvaća da ono što se dogodilo Redfordu se dogodilo i njemu. Shvaća da taj George i nije tako loš momak. Mister No svoju priču dovršava a Redford Senior se pita da li je priča istinita. U njemu se ispremiješaju različiti osjećaji tuge, srdžbe , sjete. No na kraju ga Mister No uspijeva uvjeriti. Iz ove priče su i jedan i drugi izašli pametniji. Mister No se sjetio epizode iz svog života koja ga je naučila da ostavi predrasude. Senator Redford je shvatio da je zadnjih 10 godina proveo u bolesnoj želji za osvetom, a možda je i sam sebe krivio za sve, pa je htio hladnokrvnim ubojstvom nagnati demona koji je u njemu da ga napusti. Već 10 godina njegov život je obilježen samo osvetom, vrijeme je da preboli sinovu smrt i da se vrati životu.

Tijekom ove epizode kroz riječi samog Mister Noa saznajemo kakva je on osoba. Njegov se sarkazam, drskost i ciničnost iskazuje u dijalogu s zapovjednikom:
Mister No: "U vezi s tim, i ja vam moram priznati da napuštam ovo mjesto žaleći za nečim. "
Pukovnik Wosley: "A za čim to? "
Mister No: "Što prošle noći, kad mi je avion udario u vašu baraku, vi niste bili u njoj! "

Njegov antiratni stav :
Mister No: "proklet, proklet bio i ovaj rat i prokleti bili svi koji su ga započeli! "

A dao nam je i definiciju samog sebe i razlog zašto ga volimo:
Redford senior: "Suviše ste cinični mladiću. "
Mister No: "Šta? Ja ciničan? Naprotiv, ja sam vam svjetski prvak u sanjanju, kralj idealista i car kretena…"

Naprijed

MN LIB 25 Smrtonosni teret B-24

MN LIB 27 Krstarenje iz noćne more

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad bih ja sad nešto tu nadodavao pored ovako kvalitetne recenzije, samo bih ispao glup!! Sjajna epizoda,bez spora, naslovnice genijalne, crtež možda i nije za čistu desetku, al' čemu sad biti cicija...
    01.07.2008
    17:10:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ova priča mi se svidjela, za preporuku za pročitati, jedna od najboljih epizoda. Prepuna je emocija, prikazuje mladog idealistu u ratnom vihoru, a retrospekitvno pričanje pojačava doživljaj.
    02.07.2008
    11:10:00 sati
    delboj
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    price kao sto je ova obiljezile su cijeli MN serijal iako po meni ima dosta boljih prica nego sto je ova. po meni fali nesto u cijeloj ovoj epizodi a sto su imale neke druge. ipak jako dobra prica sa odlicnim crtezom i dosta zanimljivom radnjom i idejom.
    02.07.2008
    11:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Nema šta....genijalan Mister No! Ovakve ratne priče u Mister Nou su mi zaaaaakon!
    02.07.2008
    12:27:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    jedino što ovdje nije na nivou su naslovnicesve ostalo je onako kako to izgleda kada najveći brbljavac u povijesti stripa priča o svojoj prošlosti
    02.07.2008
    20:20:00 sati
    ken2
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Zaista izvrstan scenaristički izvadak starog majstora Nolitte... Kriminalistička drama koja kroz priču o Mister Noovim danima u vojsci iznosi na vidjelo dana njegov križni put i prikazuje kako je nastao veseo i pustolovan tip čije pustolovine pratimo sve ove godine.
    03.07.2008
    17:47:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • realist

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Prva epizoda Mister Noa koju sam pročitao kao klinac 1987.... od tad sam ovisnik. Dramatično i emotivno, express way to your skull
    04.07.2008
    11:42:00 sati
    realist
    uredi
  • bristova

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    "Spominju se «nulaši», radi se o čuvenom japanskom lovcu Mitsubishi A6M Zero. Naziv Zero-fighter su Amerikanci upotrebljavali i za mnoge druge Japanske lovce. Inače na ovakvim lovcima su letjele kamikaze. Amerikanci su pak u tom trenutku koristili avione «Curtis Helldiver S2BC». " Mala ispravka recenzentu.Curtiss Helldiver S2BC su bili dvosjedni i dvokrilni, tad već zastarjeli, obrušavajući bombarderi u službi USNavy na nosačima aviona tako da nisu mogli biti lovačka protuteža poznatim "zero-ima". Vidi http://en.wikipedia.org/wiki/SB2C_HelldiverSa američke strane (USAF) od lovaca su većinom tada bili u upotrebi  Curtiss P-40 Warhawk (onaj sa morskim psom ucrtanim na nosu s kim Mr.No leti još iznad Kine 1940-e ) ,Curtiss P-36 Hawk, P-39 Airacobra kasnije su došli poznati P-38 Lighting, P-47, P-51 Mustang..
    U mornaričkoj avijaciji tada je letio Grumman F4F Wildcat, kasnije Vought F4U Corsair..itd  Inače recenzija je jako dobra.
    06.07.2008
    19:06:00 sati
    bristova
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Sve epizoda u kojima MIster NO prepričava ratna zbivanja su iznadprosječne pa tako i ova, iako je ne ubrajam u one najbolje. Pratimo kako Mister NO biva degradiran iz pilota u običnog vojnika (dialog sa narednikom je zakon) i kako se postepeno sprijateljuje sa bahatim Redfordom. Jedino što mi je malo nategnuto je činjenica da Mister NO taj privjesak cijelo vrijeme nosi kod sebe a kad se uzme kroz što je sve prošao, teško mi je vjerovati da bi mogao biti još uvijek kod njega.Ali dobro..I da, u mom izdanju LMS očito fali neka stranica jer nema scene u kojoj MIster No starom Redfordu pokazuje privjesak.Što se naslovnica tiče, ne znam zašto je Ferri na trećoj nacrtao Mister No-a sa jaknom koju u ratu uopće nije imao. Mislim da se takvi propusti (a ima ih još u inače očajnim Ferrijevim naslovnicama Mister NOa) ne bi smjeli događati.
    18.07.2008
    16:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Vrhunska i realna priča iz zlatnog razdoblja!. Uostalom nema prosječne priče Mister noa u kojima prepričava svoje ratne pustolovine. 
    31.07.2008
    23:57:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Mala ispravka recenzije čitatelja."Curtiss Helldiver S2BC su bili dvosjedni i dvokrilni, tad već zastarjeli, obrušavajući bombarderi u službi USNavy na nosačima aviona tako da nisu mogli biti lovačka protuteža poznatim "zero-ima"."Dvokrilni SBC Helldiveri nikad nisu doživjeli operativnu upotrebu u američkoj mornarici i marincima za vrijeme WW2 - u to doba već su bili povučeni ili poslani u rezervnu službu. Druga generacija Helldivera, Curtiss SB2C (Son-of-a-Bitch 2nd Class, kako su ga posprdno zvali piloti i mehaničari), modernog jednokrilnog bombardera za obrušavanje, ušla je u upotrebu tek 1943. Obrušavajući bombarderi koji su služili na nosačima u doba u kojem se odvija ova MrNo priča bili su Douglas SBD Dauntless.http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_DauntlessZanimljivo je da se prvi kadrovi MrNoovog sječanja na pilotske podvige u WW2 pojavljuje u epizodi "Bandit"/"El Loko" - u pravom dogfightu dva naoružana Pipera, MrNo obara protivnički avion nakon izvođenja istog lupinga kakvog je izveo prilikom dvoboja sa japanskim Zerom petnajstak godina ranije... samo što u tom ranijem dogfightu pilotira mornaričkim F4U Corsairom, tipom zrakoplova kakav je ušao u upotrebu godinu dana nakon završetka MrNoove letačke karijere u USAAF.Inače od ove epizode, kad sam bio klinac, mi je ispadala ladica svaki put kad bih je pročitao, toliko je bila fantastična - Warhawksi, Zeroi, vojnici sa starim plitkim šljemovima... tu je Diso pokazivao koliko je milenijima ispred svih Bonelli-crtača... sa raznovrsnim fizionomijama, gestikulacijama, fantastičnim kadriranjem... i Nollita sa pričom koju kad pročitaš, pitaš se zašto nešto ovako dobro izlazi uz Bleka Stenu i Kapetana Mikija...                                                                                                                                                                  
    02.09.2008
    14:44:00 sati
    rukos
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    08.05.2009
    20:30:00 sati
    Brdar
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Jucer sam nakon puno godina ponovo procitao ovu epizodu u novom libellusovom izdanju i za razliku od nekih Zagorovih epizoda iz mog djetinstva, nije me razocarala... Nakon Rio Negra ova epizoda je na drugom mjestu moje mister no top liste!
    31.05.2009
    10:17:00 sati
    marcho
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo san opet pročita, al u libellus izdanju. šta reć...bolje nego prije. Ona scena kad pada kiša, a Mr.No u avionu...je za bogove...Općenito, sam strip ka da te tira da pogledaš na kraj šta će bit, toliko je napet. Pa to je 100%. A što se tiće Ferrija i naslovnica, ej, ljudi, to je Ferri...o čemu mi pričamo...to je Ferri...
    04.09.2009
    11:57:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    šta reć-vidi se iz ocijena,sijajan Mister No,kako tek dobro izgleda u Libellus izdanju.
    04.09.2009
    12:19:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Mda!
    04.09.2009
    14:50:00 sati
    kasper
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Zanimljivosti: 
    - Ova epizoda je originalno izašla u kolovozu, rujnu i listopadu 1979.
    - Prvi put Mister No priča o svojoj ratnoj prošlosti i vodi nas na Filipine (otok Luzon) u jeku japanske invazije. Radnja se odvija krajem 1941. i početkom 1942.
    - Dok Japanci koriste slavni lovac Mitsubishi A6M Zero, Amerikanci se bore u zastarjelim lovcima Curtiss P-40E Warhawk
     
    Komentar:
    Nolitta nam još jednom dokazuje da je najbolji scenarist u Bonelliju!! Ovdje nam je servirao Mister Noovo prvo prepričavanje svojih ratnih dogodovština i u priči nas retrospektivno vodi na Filipine (otok Luzon) u jeku japanske invazije (kraj 1941. - početak 1942.).
    Priča samo dodatno potvrđuje težak karakter našeg junaka koji ga je koštao degradacije i izbacivanja iz zrakoplovstva u pješaštvo. Nolitta nam ovom pričom daje pouku da u "današnjem svijetu jednakosti" uvijek postoje neki jednakiji od drugih. Tako je to životu i treba biti svjestan da svima dođe trenutak kada na svojoj koži osjetimo tu nepravdu kada netko ima privilegije zahvaljujući zaleđu. Baš kao i u priči, takva osoba dobiva nagrade i pohvale, napreduje neovisno o sposobnostima..., a ostali mali ljudi mogu lajati na mjesec. Tako je to u svim režimima i u svim povijesnim razdobljima! Ipak, Nolitta nas uči da ništa nije crno i bijelo, a svaka nagla i nepromišljena reakcija nas može skupo koštati. 
    Mister No je prikazan kao častan, hrabar i sposoban vojnik, ali i kao veliko "žugalo" koje ima problema s autoritetom. Cijelu priču vidimo kako osuđuje i omalovažava tatinog sina Georga Redforda, zbog katastrofalne pogreške koju je učinio. Istina, još veći problem je što je sve zataškano, a tatin sin je čak predložen za orden časti. Tko na takvu razinu nepravde ne bi ispalio?
    Potpuno se lako poistovjetiti s našim junakom i razumjeti njegove postupke, ali Mister No u pijanom stanju radi tešku glupost i samo zahvaljujući ekstremno teškoj situaciji u kojoj se nalazi američka vojska na Filipinima izbjegao je tešku i opravdanu kaznu. To bi mi bila i jedina zamjerka u ovoj priči. Iako je bio bijesan i u pijanom stanju, mislim da je njegov suludi postupak previše čak i za njega u takvom stanju.
    Uz težak karakter, njegov problem je i što misli da se njemu takva greška ne može dogoditi i što koristi svaku priliku za iskazivanje svoje netrpeljivosti prema mladom Redfordu. Ali, šipak! Niti je Mister No nepogrešiv, niti je mladi Redford toliko nesposoban i beskarakteran. Sigurno da se tatin sin želio iskupiti za stravičnu grešku i da ga je to čak učinilo boljim čovjekom, ali teško da će čitatelj predvidjeti razvoj situacije kakav nam je Nolitta servirao. Tu je još i glavni dio priče s događajima u realnom vremena odvijanja radnje serijala. Baš kao i u ratnom vihoru iz Mister Noove priče, tu imamo ponovno ubojstvo iz greške odnosno brzopletosti uzrokovane strahom. Krvavi epilog ostavlja gorak osjećaj u ustima, baš kao i u prvoj ratnoj epizodi našeg pilota.
    Ono što fascinira kod Nolitte je vrhunska karakterizacija likova i ljudskih osobina, kao i vjerno, odnosno točno unošenje povijesnog i geografskog konteksta u priče ovog serijala. Nakon Južne Amerike pedesetih godina prošlog stoljeća, nastavlja i s Drugim svjetskim ratom na Pacifiku. Kad je Nolitta u pitanju, ne treba nam enciklopedija!
    Diso odličan! Vrhunski i vjerodostojni prikazi zračnih bitaka i aviona koji su u njima sudjelovali, američkih i japanskih uniformi i oružja. Nemam zamjerki - desetka. Ferri je zabrljao s Mister Noovom jaknom na drugoj naslovnici.
    Definitivno među najboljim epizodama našeg pilota koja se (ono baš) čita u jednom dahu, ali mi (za sada) i dalje ostaje Rio Negro na prvom mjestu ovog serijala.
     
    EDIT: 30.01.2020.
    17.10.2009
    06:49:00 sati
    Spock
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedna fenomenalna ratna priča i njezino mjesto u top 10 na ubc-u je ovaj put posve opravdano. Crtež ipak nije za 10, nisam Disov fan. Prva naslovnica je jedna od najboljih u serijalu, šteta što i druga nije na toj razini.
    09.12.2009
    14:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 53%

    3, 7, 6, 5

    Top 10 na ubc vrhunske ocjene ostalih recenzenata sve upucuje da cu citati najbolju pricu od Mr.Noa, ali gle cuda nakon 100 procitanih stranica ne vidim nista ama bas nista u ovoj prici koja bi dala toliko velike ocjene.Kako strip ide kraju shvacam da ovdje nema apsolutno nista vrijedno spomena osim tipicne ratne price i pogobelji ratnog kompanjona.Nolitta je popularan po dugim uvodima ali u ovih 100 stranica osim dobro opisane osobnosti Mr.noa i njegovo pijancevanje nema nista.tj ima jedan senatorov sin koji slucajno puca po svojim suborcima.

    Kako prica ide dalje nista se ne dogodja sto bi dalo do znanja da bi mogli ocekivati neki twist na kraju a ne samo ratnu pricu.Jedva sam procita ova strip do kraja.Definitivo nije moj tip stripa, a najlosija ratna prica koju sam procita.

    Meni je ova prica prenaporna i sladunjava i ostavlja neku tip ratne price koji smo vec sto puta vidjeli u raznoraznim filmovima.Tolika kolicina kliseja i sladunjavosti nije odavno vidjena.Mene je ovaj Mr.No totalno umorio a Nolitta razocara.

    Crtez prosjecan.Diso mi se cini ovdje bas i nije nesto posebno trudio.Likovi su mu previse karikaturalni sa velikim zubima i presirokim licima kao da imitira engleze od bleka.

    Ferrrija ionako ne volim na mr.nou pa necu biti ni naklonjen naslovnicama.

    Eto za kraj moje ocjene ovog stripa bice totalna suprotnost svima do sada.

     

    24.01.2010
    19:59:00 sati
    provodina
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično, sve je jednostavno na najvišoj razini. Jedna od najboljih epizoda!

    18.02.2010
    10:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 6, 5

    Sve priče koje opisuju ratni život Mistera Noa obično mi nisu interesantne, pa ni ova nije izuzetak. Sam način na koji je došlo do prepričavanja prošlosti je jako dobar, mislim. Lik Georgea Redforda i njegova sudbina podsjeća na više likova iz Bonelli tradicije, prvenstveno Kelson iz Zagorovih Marinaca. Već sam prije to negdje spomenuo, Nolittin Mister No dosta podsjeća na Zagora jer ima potrebu izigravati nekakvog pravednika i prate ga česte erupcije bijesa, tako da je zanimljiviji kod drugih scenarista, bez tog starog štiha. Osim toga - bez primjedbi. Možda je kraj previše patetičan.

    Diso pomalo neprijatan po običaju. Jedino George mu je dobro ispao u ovoj epizodi, svi ostali likovi liče na karikature iz kakvog novinskog stripa. U par situacija uskočio je i Bignotti. Ne mogu vjerovati da nitko nije spomenuo onu poznatu sliku Betty Grable koja se pojavljuje i u stripu:

    http://blogs.nyu.edu/blogs/em25/theportrait/betty-grable.jpg

    Prva naslovnica je dobro zamišljena (sviđaju mi se i školjke na podu) ali užasno je kolorizirana. Dok je crtao drugu, Ferri je valjda zaboravio da Mister No nije nosio pilotsku jaknu s djetelinom u vrijeme odvijanja radnje u ovom broju. *facepalm*

    17.06.2010
    19:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • PRIMOŠTEN 123

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najuvjerljivijih i najboljih priča iz MNO serijala još da je Bignotti crtao!

    25.06.2010
    15:25:00 sati
    PRIMOŠTEN 123
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Osim što nisam neki ljubitelj ratnih epizoda, priča je podosta isklišejizirana, a i neuvjerljivo mi je da tip traži Mister Noa toliko godina i onda na kraju odustane od osvete... Ferrijeve naslovnice loše. Diso poprilično dobar.

    08.11.2010
    22:53:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nathanov "Poslednji Val".  Zagorovo "Ocajnicko Putovanje".  Dylanov "Dugacki Pozdrav".  I sada Mr. No-ov "Mr. No ide u Rat".  Ovo su sve vrhunci u svojim postenim serijalima, i do dan danas, ovo je najbolja Mr. No-ova epizoda koju sam ja procito.  Moguce je da ce se ovo misljenje promjenit, zato sto ima jos dosta pilotovih epizoda koje nisam proicito, ali ovdje je Nolita, taj Zagorovski majstor, nadmasio saba sebe.  Ova prica je toliko ozbiljna, zrela i mudra, da se lako moze pogrijesit za neku ratnu knjigu Ernest Hemingwaya.  Likovi su super napisani, scenario je maturski i zasluzuje neku Holivudksu adaptaciju visoko budjetnog filma, a Disov crtez razvija prica koliko i Nolitina olovka.  Stavise, ovaj strip je sigurno i bolji od vecine knjiga koje su dosad napisane o drugom svetskom ratu.  Nemam sta vise dodati ovdje, recentat i ostali clanovi su vec rekli sve sto se ima da kaze, jedino mogu da se dodam ovoj listi ljudima koji se divoj ovoj maestralnoj epizodi.  Bravo!

    30.03.2011
    16:45:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlicna prica.

    25.04.2011
    18:48:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Ovo mi je bila prva od starijih pilotovih epizoda, nasumce odabrana kad je izašla u libellusovom izdanju, i kao nekome tko je do tada odrastao samo na Slobodna Dalmacija/Strip-agent epizodama stvarno me prijatno iznenadila i pokazala mi tadašnji potencijal serijala. 

     

    Sve do tada sam mislio da je Mister No proječni serijalčić koji je na neki način zaslužio biti ugašen (Thanks to MIgnacco). 

     

    Ova epizoda je jedna od brojnih pokazatelja Nolittinog scenarističkog i dramskog talenta, smisla za dobre, trodimenzionalne protagoniste i uvjeriljivih emocija. Scena u kojoj mister no opisuje redfordu koliki je on zapravo "idiot" zbog previjanja "ruke koja ga je sve do maloprije htjela ubiti" i dan danas me ostavlja bez daha i jedan je od razloga zašto volim Jerrya kao lika. Ah, to su bila vremena.

    20.07.2011
    23:56:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.07.2011
    02:10:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nije najbolja ni posebo savršena epizoda, ali zaslužuje 10tke. Čita se s lakoćom. Velik plus scenariju, jer ne pamtim u kojem sam još stripu osjetio tu gorčinu u ustima koju je osjećao i Mno. Kao da sam stvarno tamo. Zasad sigurno među top 5 epizoda. Crtež fenomenalan.

    27.12.2011
    10:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 4, 8, 7

    Mogla bi biti sjajna priča, da nema nekoliko stvarno glupih scenarističkih rješenja. Kada na početku iz čistog mira zapucaju na lovca indiosa, koji se je želio kao i oni skloniti od kiše, to je stvarno idiotski. Pa koja budala bi to stvarno učinila!? Iz čistog mira pucala na čovjeka koji se želi skloniti od kiše!?

    Glupo i isforsirano je i to, da Mister no još uvijek ima prišiven talisman za sreču of nesretnog i davno poginulog Redforda mlađeg. Glup, ne neočekivan ali glup, je i kraj kada ih napadnu indiosi, valjda prijatelji poginulog indiosa iz početka priče i ubiju telohranitelje a Mister No i Redford stariji prežive. Stvrano prikladno za kraj.

    Glupo mi je i buntovništvo Mister Noa u vojsci. Pa ne može tek tako uči u kancelariju zapovjednika, vređati ga i potuči se s njim i ostalimi niže rangiranima zapovjednicima. To je isto glupo, naivno.   

    Sve to kvari ukupan dojam. Ideja (prepričavanje priče iz rata je dobra), realizacija slabija.

    Pa čak i Diso, kojeg obožavam u Mister NOu (Hangadeirosi, Rituala Canzas, Rio negro) mi se ovde čini lošiji.

    21.05.2012
    21:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavnost i pitkost priče i scenraija, odličan crtež baš kao i nalsovnice.

    21.12.2012
    16:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 1, 8, 6

    29.05.2013
    14:54:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda! Ne mogu dati stotku jer mi je Rio Negro ipak bolji. E da, i nije istina da se u ovoj epizodi prvi put spominje Mister Noovo ime. U prethodnoj epizodi Smrtonosni teret B-24 plavuša ga zove njegovim pravim imenom.

    20.07.2013
    23:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda bez ikakve mane.

    04.10.2014
    16:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedna od priča zbog kojih i čitam Mister No-a. Nolittina epizoda puna odličnih dijaloga i scena, razvoja odnosa između likova i Disovog perfektnog crteža. Još da Ferri nije fušario kod izrade naslovnica, bila bi to jedna savršena cjelina.

    24.05.2015
    12:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    kakav crni đorđe buš?kakav vijetnam?kakvi bakrači?

    obožavam pilotove ratne epizode,naslovnice kao i do sada dosta slabe,pogotovo za Prokleti most.pilot skače na žutog u svom odijelu sa naslovnica?Ferri,Ferri,nekad si totalna zbunjola

    15.07.2015
    16:19:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Zbog kraja je ovaj strip tako dobar. Sergio i inače kreira jako realne stripove u Mister no serijalu gdje na kraju ostaje gorak okus u ustima i nerijetko prevladava razočarenje kao uostalom i u stvarnom životu. To je radio u kasnom Zagoru a još više ovdje kod pilota

    05.11.2015
    16:45:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Zbog ovakvih stripova se voli Mister No. Obožavam priče o pacifičkom ratištu u Drugom svjetskom ratu (Gvadalkanal, Batan, Midvej i slične stvari), a ova me je jednostavno oduševila.

    16.03.2016
    17:54:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    11.10.2016
    21:00:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 2, 8, 6

    Dosadna priča. Umesto da mu pokaže privezak odmah krene da drvi na 200 strana. I malo se mrzimo, malo se volimo, ma daj.. 

    13.07.2017
    23:40:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Prva priča iz ratne prošlosti Mister Noa i odmah tako dobra, nisam očekivao da će se razvijati na takav način. Redford jest bio sumnjiv lik kada je umjesto lova kao razlog putovanja brzo promijenio u foto-safari, tako da je njegova prevara očekivana. Samo što se odmah nije moglo dokučiti o čemu se točno radi, sve dok sam nije izašao na vidjelo sa pričom o osveti sina. Mladi George Redford je bio tipični tatin sin kojem su dopuštene razne povlastice (pa čak i više od toga) zbog uglednog i moćnog oca. To je bilo vidljivo već kod njegovog prvog pojavljivanja kada je iskoristio svoj položaj za izlazak u grad, dok svima ostalima nije bio dopušten izlazak iz vojarne. To su stvari koje uopće nisu čudne, gotovo svatko se susretao sa sličnim situacijama u svome životu. Iz svoga slučaja mogu reći kako mi je ostao u sjećanje jedan vojnik, koji je bio povlašteniji u odnosu na druge zbog toga što je imao bratića satnika. Nije problem kada se radi o takvim sitnicama kao što su izlasci i slično, već on nastaje kada dođe do skupih grešaka i ljudskih žrtava. Hoće li barem tada svi imati isti tretman, ili će opet proraditi poznate veze kada su u pitanju krupnije ribe? U velikoj većini slučajeva odgovor je ovaj drugi, i zbog toga je svijet mjesto koje nije svakome jednako ugodno za život. Tipovi kao pukovnik Wolsey su čak i veći problem za društvo nego George, zato što su spremni prikriti određene stvari kako ne bi izašle na vidjelo. I tako je Mister No ostao bez časničkog čina, a izbjegao zatvor samo zbog komplicirane ratne situacije. Ali, ni u pješačkoj diviziji nije izbjegao susret sa mladim Redfordom. Kada su dobili zapovijed za operaciju spašavanje padobranca iz srušenog aviona, odmah je bilo jasno o kome se radi i zašto je operacija bitna. Kakvi važni dokumenti, to je bilo samo mazanje očiju za one koji nisu svjesni kako stoje stvari. Kod akcije miniranja mosta sve je krenulo naopako; narednik O' Keefe umire od zmijskog ugriza, zapovjedništvo preuzima Goerge koji nema iskustva, Japanci bili brži i već zauzeli most, dvojica vojnika ne znaju plivati pa je Mister No prisiljen obaviti opasnu akciju sa likom u kojeg nema povjerenja. Skoro da ne može biti gora situacija, ali iz toga se izrodilo nešto neočekivano. Akcija je uspješno obavljena a dvojica međusobno posvađanih likova se zbližavaju. I onda dolazi scena koja na ovu priču baca jedno novo svjetlo. Još 2 puta se događa da vojnici zbog greške pucaju na vlastite suborce, sudbina se opet gadno poigrala ljudskim životima. Zbog privjeska koji je potvrdio istinitost priče, bilo je očekivano da će senator Redford odustati od planirane osvete. Dvojicu njegovih pomagača su kaznili indiosi tako da je odmah izvršena pravda nad ubojicama nesretnika sa početka. Na kraju se opet pokazalo kako bogatstvo i položaj imaju jake argumente kada je potrebno riješiti određenu situaciju, ali je barem senator Redford nešto naučio iz svega toga za daljnju budućnost.

    15.09.2017
    02:29:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Vjerovali ili ne, ali ja sam ovu epizodu jučer pročitao prvi put i zadovoljan sam u potpunosti. Rat je jedna vrlo zajebana stvar, a ovdje imamo “prijateljsku vatru” kao poantu cijele priče...događa se i najgorima, događa se i najboljima.
    04.11.2017
    14:42:00 sati
    Oki
    uredi
  • Unngenant

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    16.02.2018
    12:44:00 sati
    Unngenant
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.03.2018
    11:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    14.07.2018
    16:17:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda ali nije me toliko oborila s nogu da bi joj dao čistu desetku. Diso koliko god dobar bio, viđao sam kod njega i puno bolje crteže u serijalu nego u ovoj epizodi. Priča je izuzetno dobro osmišljena ali ima par nepotrebnih scenarija. Tipa ubijanje onog dječaka indiosa. Malo naivno je to ispalo kako su se ovi uplašili kad su ga vidjeli kako mirno šeće prema njima a digli paniku da su napadnuti. Pa i onaj privjesak kojeg je Mister No imao sve te silne godine prišivenog u kragni, baš mi ne drži previše vodu.

    A zatim Mister No u ratu krajem 1941 godine pjeva pjesmu "Oh when the saints go marching in" od Louis Armstronga  koja je izvorno iz 1957 godine.

    Kao i kad naručuju u onom kafiću pjesme "How high the moon" i "Body and Soul" a koje su isto iz 1957. godine.

    Ovi šljemovi koje imaju na glavi američki vojnici na Ferrijevoj naslovnici, više liče na šljemove kakve su nosili u prvom svjetskom ratu nego u drugom.

     

    Uglavnom vrlo dobra epizoda, i svakako za preporuku, ali nedovoljno dobra da bi bila u Top 5 čitavog serijala. A vjerojatno niti u Top 10.

    Poanta priče je sasvim ok. Pogriješio je čovjek kad je pobio svoje vojnike. Ok, dogodi se svakome. Iskusio je to na kraju i Mister No. A karma je kurva. Kako je čovjek nehotice pobio svoje ljude, tako je i nehotice na kraju ubijen iz puške američkog vojnika umjesto od ruke neprijatelja odnosno japanaca.

     

     

     

    14.01.2019
    22:09:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanredna priča sa sjajnom poukom: ne sudi druge, kako i sam ne bi bio osuđen; koja je izvrsno ukomponirana u čitavu priču, baš ono potpuno majstorski: Mister No ne može oprostiti Georgu Redfordu nehotičnu pogiblju vlastitih suboraca da bi Mister No; u završnici priče; bio prisiljen ubiti vlastitog suborca koji je; također greškom; pucao u vlastite suborce. Sjajna ratna priča.

    18.05.2019
    16:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    30.08.2019
    08:30:00 sati
    domegus
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Još jedna vrhunska priča u nizu! Na početku LL knjige 26, nema onog predlista gdje se mogu vidjeti imena autora. Nisam odmah znao tko je scenarist, dok sam crtež brzo prepoznao da je Diso u pitanju. Nalazimo se u Manausu, u baru hotela "Amazonas". Mister No je sa svojim novim klijentima - upravo dogovara novi posao. Klijenti su Amerikanci, čak je jedan među njima ni manje ni više već - senator! Njihova želja je ići u prašumu u lov što nije baš drago našem junaku. Oni su uporni i žele isključivo usluge Mister Noa, pa brzo mijenjaju cilj svog putovanja i odluče da ce biti zadovoljni i sa običnim fotosafarijem. Mister No u tom slučaju, odmah prihvaća...

    Tu su mi klijenti odmah postali mrvicu sumnjivi, čim su tako brzo i lako promijenili svoj prvobitni plan. Putovanje kroz prašumu je bilo veoma zanimljivo, volim ta putovanja u divljinu gdje uvijek vreba neka opasnost. Pa bude uvijek napeto tijekom čitanja, jer nikad ne znaš što se može dogoditi. Pogotovo kad vidimo te gradske tipove koji nemaju nimalo iskustva u divljini i odmah počinje kukanje. Uskoro poslije probijanja kroz prašumu, našli su mjesto gdje će se skloniti od kiše koja je neumoljivo počela da pada. I tad dolazimo do šoka, preokreta u priči, senator želi ubiti Mister Noa jer misli da je on glavni krivac za smrt njegovog sina!

    Nakon uvoda do tog dijela, kvaliteta priče osjetno raste, stvari se počinju zakuhtavati. Nisam inace fan prepričavanja u stripu niti fan ratne tematike, ali ovdje je to genijalno napravljeno. U međuvremenu sam saznao da je Nolitta scenarist što me dodatno obradovalo i znao sam da nema "straha" za kvalitetu nastavka stripa kad je majstor tu. Mister No kreće pričati svoju priču, a ja gutam stranicu za stranicu. Jako me zanimalo kako je senatorov sin umro, kako je uopće došlo do toga. Ali idemo redom, upoznajemo kakav je bio, odnos njega i Mister Noa te nekako nakon svega toga, zamisliš se i na trenutak pomisliš da mu je možda čak Mister No "presudio", ali iz samoobrane ili sl. Mnogo pitanja u glavi i sve te to tjera da čitas dalje i dalje. Taj mladi Redford je vjerujem svima dignuo živce, a kako se priča bliži kraju, nekako se raspoloženje mijenja, pa i samo misljenje o Redfordu, da čovjek više ne zna što da misli na kraju o njemu. Kraj isto vrhunski odrađen, priča koja zaista ima sve! Scenarij čista desetka!

    Nolittin Mister No je jako sličan Nolittinom Zagoru, obojica nemaju nikakvog straha reći neke stvari naglas u vrijeme kad bi trebalo držati jezik za zubima. I naravno, ono nasilno upadanje nekom od zapovjednika jako podsjeća na Zagora kad je ljut i kad popizdi. Jedino mala zamjerka Disu, nije se ovdje baš proslavio. Puno vinjeta sa praznom pozadinom, a i crtež nije na nivou, dosta varira. Bilo bi mi puno bolje da je Bignotti ovdje bio. Ovako sam ovu ocjenu za crtež malo "navukao" čisto zbog ukupnog dojma ove priče.

    09.11.2019
    00:17:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Najbolja ratna priča Mister No.Među top 5 epizoda.

    09.02.2020
    13:06:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Moćan i dojmljiv antiratni uradak. Iako bi se na početku reklo da priča polazi od strogo definiranih i pozicioniranih "good guys" i "bad guys" likova, prema samome kraju vidimo koliko je to, u oba slučaja, relativna stvar. Prokleti i suludi rat, te očaj i strah koji generira i kod onih najjačih i najiskusnijih, definira i usmjeruje postupke naših likova kroz cijeli tok radnje čineći ih to težim za pretpostaviti im karakter i odrediti čitateljev odnos naspram njih. Sav taj smisao i besmisao rata propituje Mister No, kako na prvoj crti bojišnice, tako i mnogo godina kasnije jer je cijeli rat ponovno prisiljen "proživljavati" kako bi se obranio od optužbi od ubojstva koje mu se stavljaju na teret. 

    11.05.2020
    12:02:00 sati
    kiky
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 217
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 346
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 401
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 453
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 272

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 2563
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2491
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1525
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 496
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 258
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 250
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 198
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 188

      Forum