Hodnik za pakao

Mister No

MN LMS 700/702 | 284 str.

Mister No je nepravedno optužen za ubojstvo i poslan u zloglasni zatvor na Đavoljem ostrvu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hodnik za pakao
    MN LIB 29
  • Hodnik za pakao
    MN LMS 700
  • Zakon osvete
    MN LMS 701
  • Bekstvo sa Kajene
    MN LMS 702

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Accusa di omicidio
    MN SR 57
  • Relitti umani
    MN SR 58
  • Catturatelo vivo!
    MN SR 59

ZANIMLJIVOSTI

  • Mister No po prvi put u zatvoru
  • Sa «Đavoljeg ostrva» je pobjegao samo jedan zatvorenik, izvjesni Henri Charrière zvan “Papillon” ili “Leptir”, koji je poslije po tome napisao istoimenu knjigu, a po kojoj je i snimljen film koji je doživio veliki uspjeh, zahvaljujući impresivnoj interpretaciji dvojice glavnih likova, Stevea McQueena i Dustina Hoffmana.
  • Moguća greška vezana za vremensko razdoblje u kojem se odvija priča. Naime, posljednji robijaši sa Apruaga su deportirani nazad u Francusku 1945. godine kada je logor i zvanično zatvoren, dok se naša priča odigrava negdje sredinom pedesetih.
    Ali izlaskom Libellusovog izdanja sa svim stranicama (Dnevnik je izbacio čak 23 stranice) postaje jasno da to nije bio scenaristički previd, već Castelli napominje da nakon zatvaranja legendarne kaznionice na Đavoljem Otoku, na teritoriju Gvajane još uvijek postoje razne kaznionice za zločine počinjene na gvajanskom tlu, a među njima je i takozvani "Pakao živih" u kojem je u priči završio naš pilot.
    Ipak, kaznionica ni otok u obliku kakav je opisan u priči ne postoje, već je Castelli to izmislio za potrebe scenarija.

Svaki ljubitelj stripova u bivšoj Jugoslaviji zna da Bonellijevi junaci obavezno moraju bar jednu epizodu provesti u zatvoru. Sjetimo se samo Texa (ZS 253/258 “Velika intriga”), Zagora (LMS 86 ”Ruka pomirenja") ili Kit Telera (LMS 801 ”Bekstvo iz Sen Klua”). Ovaj put, čast da provede neko vrijeme sa druge strane rešetaka je pripala Mister Nou. Alfredo Castelli je smislio priču u najboljoj tradiciji trilera koja će rijetko kog čitaoca ostaviti ravnodušnim. Za mjesto radnje je izabrao Kajenu (za one koji su bježali sa satova zemljopisa Kajena je glavni grad Francuske Gvajane i trgovačka luka na Atlantiku). E sad, ako se pitate zašto baš Kajena trebate znati da ona ima eksluzivnu “turističku atrakciju”: Apruag ili “Đavolje ostrvo”, kažnjeničku koloniju gdje su po pravilu deportirani okorjeli kriminalci. I tako jednog dana Mister No dolazi u Kajenu prevozeći tajanstvenog Alana Marsela koji će uskoro postati izvor svih njegovih nevolja. Opuštajući se poslije napornog leta u lokalnom baru Mister No upoznaje lijepu Ani koja mu ukazuje na korumpiranog policijskog komesara Dikrosa i beskrupuloznog bogataša Gizmana. Ubrzo se ispostavlja da su njih dvojica jako zainteresirani za putnika koga je Mister No dovezao u Kajenu. Povrh svega, Ani je pronađena mrtva i komesar Dikros hapsi Mister Noa koji se zatekao na mjestu zločina. Sud u Kajeni je nemilosrdan i osuđuje našeg junaka na 20 godina teške robije koje će ovaj izdržavati na ”Đavoljem ostrvu”…

Zadržavajući pravo na svoje osobno mišljenje autor teksta smatra da je ova epizoda fenomenalna i jedna od najboljih ikad urađenih u serijalu o Mister Nou, prije svega zbog odlično odabrane lokacije i sjajnog scenarija. Kad već spominjem scenario treba reći da je scenario za ovu priču kompozitan, tj. od 63. stranice LMS 700 priča se počinje odvijati u dva smjera: dok Mister No vodi borbu za preživljavanje u zatvoru, Esse-Esse, koji je u međuvremenu doputovao iz Manausa, se trudi da dokaže nevinost svog najboljeg prijatelja. Ono što zaista fascinira čitaoca je vrlo vjerno prenesena surovost robijaškog života (npr. vidi str. 8 LMS 701) i pravila koja važe u njemu. Biće tu, dakle, pokušaja bijega, obračuna zatvorenika, kažnjavanja izdajnika i sve ono što bismo mogli očekivati od života na Apruagu. Također plijeni i “izbor glumačke ekipe” odnosno asortiman likova koje srećemo u ovoj priči. Alan Marsel, ćutljivi osvetnik koji se vraća u Kajenu da namiri neke račune iz prošlosti; komesar Dikros, na prvi pogled moralni čistunac, a u stvari religiozni fanatik; Gizman, uspješni poslovni čovjek koji je svoje carstvo izgradio na zločinu; Dega, osuđenik koji nemilosrdno “cinkari” i kinji druge osuđenike; Monika, lijepa kćerka upravnika zatvora koja u Mister Nou vidi svog “viteza” koji će je odvesti daleko od sumorne stvarnosti “Đavoljeg ostrva”. Ah, da, Monika… Za ovu epizodu je vezana i jedna od najdirljivijih ljubavnih priča iz serijala o Mister Nou. Kada prilikom bijega Moniku ugrize zmija pred Mister Noom se nalazi teška odluka, možda jedna od najtežih u njegovom životu: da li da se vrati nazad da bi je liječnici pokušali spasiti, što bi za njega bila sigurna smrt, ili da nastavi da bježi. To najbolje oslikava rečenica sa str. 80 LMS 802: ”Jedini način da se spase za mene znaci kraj”. Mister No ipak odlučuje da se vrati mada nažalost to djevojci neće spasiti život. Moralna dilema koja se stavlja pred njega je nešto što bi se u životu moglo desiti svakom od nas i na čitaocima je da razmisle o tome kako bi postupili u sličnoj situaciji (Ja bih se vratio!!!A posle tvrdim da sam normalan!!!). Šlag na tortu je odličan crtež Franca Bignottija, precizan i konkretan. Jedina zamjerka koju imam se odnosi na ediciju samih stripova jer je očigledno da su neke scene izbačene (npr. str. 21 LMS 700, str 60 LMS 702, sam kraj stripa).

Naprijed

MN LIB 28 Nestali zrakoplov

MN LMS 707/710 Rongo - Rongo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 7, 7

    Priča je vrlo dobra, ali si po mom sudu najviše ocjene ne zaslužuje, jer nije originalna. Ipak je to tek variacija na več viđenu temu, posebice ako ste gledali film Papillon.
    16.07.2002
    20:07:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni jedna od najboljih Mister No epizoda.Mozda sam malo preterao sa ocenama ali svakako vredi posedovati.
    17.07.2002
    20:39:00 sati
    djnd
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Priča mi je dobra, bez obzira što je inspirirana filmom "Leptir". Najviše mi se sviđa onaj "zatvorski dio", dok mi je "kriminalistički dio" nezanimljiviji. Možda mi je jedna od najneobičnijih stvari u priči to što Mister No mora biti licemjeran sa onom djevojkom, da bi se dokopao slobode. Prinuđen se je pretvarati. Ali, ko ne bi, u takvoj situaciji.
    18.07.2002
    19:26:00 sati
    stinky
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Definitivno najbolja Mr.No prica.Od pocetka pa do kraja intersantna,iskrenita,dobar plot i sve ostalo cini ovu pricu "a must have" za svakog ljubitelja stripova!

    Uzgred, odlicna recenzija.
    23.07.2002
    17:40:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Ne bih se složio s tim da je ovo najbolja epizoda Mister Noa.Priča nije orginalna,a ni Bignottijev crtež nije nešto naročito dobar.Bilo je mnogo boljih epizoda Mister Noa(Crvene sjenke,UFO,Oči čudovišta,Indiosi napadaju itd.).
    28.07.2002
    17:19:00 sati
    davor
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    meni je ovo jedan od najboljih mister noovih serijala.mozda i zato sto volim price kada se glavni junak nalazi u zatvoru.u svakom slucaju po meni zasluzuje ocjene koje sam mu dao.naslovnice za prva dva dijela su dobre ali mi se treca ne svidja,nekako mi je predjetinjasto ono s dobermanom,citava ona poza.
    09.08.2002
    18:23:00 sati
    verter
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 9, 7, 8

    Ova priča se drži jako visoko na raznim MN alltime listama iako se mene nije posebno dojmila, po meni svakako ima puno boljih epizoda. Vjerovatno je kriva i činjenica da sam prije gledao film koji me odušeio pa sam bio odveć kritičan... U svakom slučaju solidno štivo, iako ne i spektakularno. Bignotti je u skladu sa svojom reputacijom korektnog crtača.
    31.08.2002
    19:16:00 sati
    Billy
    uredi
  • Antracit

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni osobno najdrazi Mr No stripovi. Neka je popaljen Papillon, ne smeta. Odlicna stvar mi je paralelna radnja - Kruger mi nikad nije bio simpaticniji i veca faca !
    08.02.2003
    23:25:00 sati
    Antracit
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 7, 9

    Stvarno mi se jako dopala ova epizoda, jedan od najdražih MN, ima jako dobru atmosferu. Jedino mi crtež nije nešto.
    27.03.2003
    15:36:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bas jucer sam ponovo procitao ove 3 epizode i ponovo sam bio odusevljen. Sjajan crtez moga omiljenog crtaca Bignottija, sjajna prica!Jednostavno perfektno!
    23.04.2003
    17:33:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Epizoda je stvarno dobra.Posebno mi se sviđa Bignottijev crtež i činjenica da Kruger u ovoj epizodi igra važnu ulogu, što je rijetkost u serijalu.
    20.07.2003
    14:28:00 sati
    kaligula
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Stvarno slozena i odlicna prica! Ima emocija svih vrsta od tragedije pa do komedije.
    Mr. No je bas pravi baksuz kroz citavu ovu pricu osim naravno na samom kraju. Steta sto je izbaceno nekoliko stranica jer se to i primjecuje. Prica bi se inace protegnula u cetvrti strip. Znate i sami da se radi o necem specijalnom kad su najslabiji element epizod Ferri i njegove naslovnice:)
    Bignotti je super sa svojim standardno preciznim i vrlo izrazajnim crtezom. Mogu reci da cu sa ovom epizodom mjeriti sve slijedece epizode Mr. Noa koje ikada procitam.
    13.08.2003
    20:11:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    14.11.2003
    16:48:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 6, 7

    Srećom,nisam gledao spomenuti film tako da mi je ova epizoda stvarno jako dobra.Uostalom,kad je glavni junak u zatvoru,gdje je prinuđen na razne kompromise,gdje je više puta bačen u očaj i bez nade,priča i ne može biti loša.Sviđa mi se pojava svakakvih sporednih likova i emocija koje vladaju u teškoj situaciji a mala zmjerka ide na "kriminalistički" dio koji je malčice dosadan ali bez njega bi i događaji u zatvoru bili manje zanimljivi.Na kraju još da se osvrnem na scenu kad MN pomaže djevojci - ja bih se vratio jer mi tako nalaže profesionalna etika! ;-))
    Bignottija ne volim i gotovo(isprike Seji i Gastonu)!
    17.11.2003
    22:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od najboljih prica iz Mr no serijala.Prateci nastojanja Krugera da dokaze nevinost svoga prijatelja a u isto vrijeme borbu Mr No-a sa zlom sudbinom i sa samim sobom daje citavoj prici "aromu" filma.
    26.01.2004
    05:35:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Stvarno malo smeta što priča nije original ali sve se poklapa sa likom Mister Noa.Ja inače volim ovaj crtež ,ali znam da puno vas ne ,pa vjerovatno ova epizoda i zato nije tako dobro primljena.
    05.11.2004
    14:33:00 sati
    mister g.
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja i najkompletnija epizoda. Tacka.
    21.04.2005
    13:02:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    odlična priča,još bolji crtež,naslovnice nisu baš naj...
    27.09.2005
    05:40:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    jedan od najboljih Mr No-a.jedino crtež prilično zaostaje za pričom.inače odlično
    09.12.2005
    23:21:00 sati
    lwood
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo je bez dileme najbolji Mister No ikad, sama atmosfera je dočarana bolje nego na filmu, crtež je sjajan, a karakterizacija likova zaista na visokom nivou. Naslovnice su možda malo slabije od ostalog, ali to ne može umanjiti vrijednost ove priče.
    11.09.2006
    11:43:00 sati
    delboj
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj mi je strip ostao u najboljem sjećanju iz djetinstva, ne znam kako bi sada reagirao na njega da ga ponovo pročitam, ali u ono vrijeme mi je bio najbolji strip Mr Noa. PS. Pročitao sam ga nedavno i ostajem pri tome da je ovo jedan od najboljih stripova Mr Noa
    13.09.2006
    19:08:00 sati
    hello
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.09.2006
    15:24:00 sati
    rivendel
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Meni jedan od najdrazih Mr. No-a!Iako se dobrim djelom radnja naslanja na fil"Leptir",to me uopce nije smetalo da uzivam citajuci ovu pricu.Crtez mi je genijalan(detaljan i realan,bas kako ja volim).Jedino je ocito da je Dnevnik opet preskakao stranice krajnje neprofesionalno,sto se osjeti pri samom citanju,a posebno mi se cini da je to slucaj pri kraju(rasplet je zbrzan).Od svih Bonellijevih faca koje su zavrsile s one strane resetaka,Mister No-ova prica mi spada u sam vrh,izuzev naravno a koga drugog nego Ken Parkera u "Osudjenicima"!
    Nazalost, naslovnice ruse ukupnu ocjenu,jer tek treca zavredjuje malo paznje.
    16.10.2006
    23:21:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Vrhunski Mister No!A Kruger u glavnoj ulozi....jedina zamjerka ide na sam kraj,ali što ćeš kada se sjetiš kako je to bilo onda.Nakon čitanja epizode,preporučujem Steve McQueena u "Leptiru" za gledanje,koji se eto spominje i u ovoj epizodi.Svakako vrhunska epizoda i jedna od 10 najboljih priča Mister Noa...
    09.03.2007
    14:14:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Uz "Taoce" najbolja Casttelijeva priča za Mister NOa. Gledao sam "Papillon" jednom davno, više se i ne sjaećam. Najsmješnija mi je scena kad Jerry reče:"Još malo pa će me djeca na ulici pitati: Gdje je Alan Marcel?" Sve je na visini, ali nije najbolja epizoda jer strip je izmslio Nollita i nikako ne može Castelli napisati najbolju. Bignotti je izvanredan, čak malo bolji od Disa...
    14.07.2007
    12:51:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    odlicna priča sa zanimljivom radnjom i mjestom radnje, među boljim epizodama Mistera No. na jako dobar dojam osim dobrog scenarija poprilicno puno utjece i crtez majstora bignottija
    11.06.2008
    19:16:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Koji je to užitak kad u neko lijeno poslijepodne, besposleno zalegneš u ugodan naslonjač, natočiš hladno pivce,otvoriš staru epizodu MrNoa, omirišeš papir, izravnaš uha na na prvih par stranica i zadubiš se u crtanu pustolovinu letećeg cinika... A još je bolje kad si gledao "Papillona" davno na teveu, pa si možeš i zamisliti kompletnu atmosferu tropskog zatvora! :D ... Castelli se sigurno urnebesno zabavljao dok je pisao ovu epizodu, isto kao i kad je pisao o Zagorovom i Čikovom bjekstvu iz Alkatrasa, dok se prisjećao što je sve Clint Eastwood napravio da bi pobjegao iz istoimene prdekane, ukljućujući bojanje ljudskog lica i kose na dinju...                  Da skratim - najbolje kod stripova je kad se dogodi savršena kombinacija scenarija i crteža - a ovdje je to slučaj - Castelli je pretpostavljam pisao ovu epizodu sa Bignottijem u vidu, jer apsolutno niko osim njega ne bi isporučio ovaku urnebesnu kombinaciju "treš-noar" stila crtanja, fantastično pogođene prepečene atmosfere i latinoameričkih fizionomija strip-karaktera - zanat koji je Bignotti zasigurno ispekao gledanjem gomila talijanskih špageti-vesterna, otkud potječe kompletan njegov stil kadriranja i crtanja ljudskih lica... Uopće si ne mogu zamisliti kako bi "ozbiljni" Diso nacrtao ovaj strip (kao što ne mogu zamisliti kako bi "treš" Bignotti nacrtao meni jednu od najboljih epizoda MrNoa, "Hangadeirosi"). Jedna od legendarnih MrNo epizoda, a takvih je na početku zaista bilo puno!
    02.09.2008
    16:24:00 sati
    rukos
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    sinoć sam počeo, a popodne završio, prvi put nakon djetinjstva pročitah ovu sjajnu pričui da, to što smo gledali papilona ne kvari ugođaj, dapačebignotti nikad u mister nou nije dosegao ovu kvalitetu, zato 10, iako možda i ne zaslužujeinače, u epizodi mi zasmetao samo malo zbrzan kraj (ili je tu bilo škara, ne znam, vidjet ćemo kada izađe libellusovo izdanje), konkretno, smeta mi što je upraviteljeva kćerka umrla, jer mi je nekako nerealno da je mister no to preživo, a i ono suđenje šefu policije je blago rečeno polunaivno
    26.12.2008
    15:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sve pohvale za sve. Bignotti je odličan a i Casteli je napisao odličan scenarij, a naslovnice su odlične. Mislim da je ovo jedna od ako ne 10 onda svakako 20 najboljih epizoda M.Noa.
    12.01.2009
    22:32:00 sati
    supermike
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Što reći genijalan strip, ali iskreno nije moj đir stripa kojeg ću sa zadovoljstvom ponovno pročitati.Opisi zatvora su vrhunski odrađeni.Kako je to surovo sve.Sa čovjekom se ponašaju ko sa životinjom.Onakav zatvor nebi želio ni najgorem neprijatelju.Ono može čovjeka dovesti do ludila.Strip ima dosta mučenja i mrcvarenja i degradiranja ljudske osobe.To je dočarano izvrsno.Atmosfera te surovosti je prenešena bez premca.Zatvorske intrige i tzv akcija bez akcije,razni planovi, varanja itd.Likovi su upečatljivi kako crtački tako i po osobnosti.Sve je to idealno, ali meni nije leglo jer nema misterije, intrige i neočekivanog kraja koji većinom krase Castellijeve stripove.On je ovdje htio dočarati taj surov život u zatvorima 50tih godina, a i sama refrenca na ''Papilona'' htio je dati i samu posvetu na istoimeni film.Crtež je bez premca.Najbolji rad Bignottija na Mr.Nou do sada u ovim knjigama libellus.Naslovnice su upečatljive i kvalitetne što nije uvijek kod Ferrija na Mr.Nou.
    13.06.2009
    14:51:00 sati
    provodina
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš ga pročitah- libellus knjižurda. Još malo pa če doć i Krvavi sneg, jedva to čekam.Šta reć od ovome. Pa jednostavno ne treba ga gledat kroz prizmu "Papilona" jer to ovaj Strip definitivno nije taj film. Ode ima i podradnja, tj, Krugerov zadatak, film je super, al ovo je još bolje.Steve je kralj, al Djeri je veća faca.
    04.09.2009
    13:58:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Volim ovakve zatvorske priče, i iako je ova epizoda među najboljim Mr. No epizodama moram priznati da ipak nije savršena. Jednostavno nisam osjetio nekakvu napetost, Mister No je u zatvoru isto kao i da nije (skoro). Dobro, nije baš tako ali hoću reći da se nije osjetila ona zatvorska atmosfera jer se naizgled navečer svi naokolo šetaju kako ih je volja, a posebno oni sa povlasticama. S druge strane pećnice i dio s radovima su najbolji dio zatvora i tu se baš osjete ti surovi uvjeti. Također ima još viškova, nekako mi se čini da je cijeli onaj dio sa upraviteljevom kćeri suvišan i tu je ispalo da bilo tko može potkupiti one ribare i pobjeći, izgleda jednostavno. A da i ne spominjem dio kad se Dega sam nabio na nož, toga mi je već stvarno puna kapa. Crtež je fenomenalan, u ovom močvarskom okruženju se Bignotti osjeća kao riba u vodi. Naslovnice su mogle biti malo bolje.
    09.12.2009
    14:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Legendarna epizoda...steta sto je Dnevnik onako iskasapio kraj price.

    14.02.2010
    23:46:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    klasika

    03.05.2010
    23:02:00 sati
    muamerc
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunsko remek-djelo. Pročitao u jednom dahu. Fenomenalno uvjerljivo i dobro opisana radnja, pogotovo patnja u zatvoru.

    11.06.2010
    20:13:00 sati
    dombac
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 10, 5

    Ne slažem se da je ova epizoda toliko dobra kao što neki ovdje misle, ali dovoljno mi se dopada. Još jedan od primjera gdje Kruger dobiva više pozornosti, što mi se sviđa. Način na koji je Dega skončao mora biti najizlizaniji u cijelom SBE. Ovo je valjda prva epizoda gdje je otkriveno pilotovo pravo ime- Jerry Drake (ili ova, ili Mister No ide u rat).
    Bignotti je super. Naslovnice: Prva je odlična, ali druge dvije su dosta glupe a pas na trećoj kao da je od gume. Može se pridružiti gumenome morskom psu iz filma o Batmanu iz 1966. 

     

    17.06.2010
    19:55:00 sati
    Opti
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Nedavno sam ponovo pročitao ovaj strip u izdanju libellusa... odiše gotovo jednakom svježinom kao i prilikom prvog čitanja. Svakako bih ga stavio ne na top 10 već na top 5 naj pilotovih epizoda. Dojam kvare tek ferrijeve naslovnice..

    18.06.2010
    17:31:00 sati
    marcho
    uredi
  • PRIMOŠTEN 123

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    25.06.2010
    15:29:00 sati
    PRIMOŠTEN 123
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovo je jedna od onih epizoda koje ti uljepšaju djetinstvo

    01.07.2010
    11:57:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ništa manje od 10.

    12.09.2010
    12:09:00 sati
    velka031
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Nisam još gledao film Papillon, ali jesam dosta njih na temu robijaša koji bježe iz zatvora. Globalno gledano, epizoda nije loša, ali ju ne bih svrstao u neki vrh. Bignotti uistinu dobar, Ferrijeve naslovnice odron...

    08.11.2010
    23:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    29.11.2010
    14:20:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Zakon je prikaz zatvorskog zivota, to mi se mnogo svidja. Okrutnost zatvorskih cuvara, sukobi medju zatvorenicima, sve je odlicno napravljeno. Bignotti odlican!

    01.12.2010
    10:11:00 sati
    Manetola
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 56%

    4, 5, 7, 8

    Posle svega sto sam cuo o ovoj epizodi, i od Italijana koji je smatraju da je jedna od najboljih pilotovih epizoda svih vremena, kad sam je procitao, nije da sam bio razocaran, nego stvarno mi nista nije toliko impresiralo.  Stavise, nisam je mogo procitat u jednom dahu, kao sto inace citam Mr. No-ove price, nego sam je polako (i nekako jedva) procitao preko tri dana.  To nikad nije dobar znak, sto se tice ukusa.  Danas je ova prica klasicni klisej: dobar i posten covjek je neopravdano optuzen za nesto sto nije ucinio, i onda ide u zatvor, gdje upoznaje druge klisej tipove, i pada u klisej situacije, i slicno.  "Grof Monte Krista" je ovo prvi put uradio, i od te Dumasove knjige, svi pokusavaju da je kopiraju svake godine jedno deset puta: na televiziji, u filmovima, stripovima, i tako dalje.  Crtez mi nije bas nesto, samo prosjecan Bignotti; naslovnice su ok, ali nisu nezaboravljive; i scenario je nekako predug, nekako mutan, i nije posebno zanimljiv.  Kraj price mi je posebno slab; Mr. No u onoj samnici, i od jednom, samo jednu stranicu poslije, on je napolju, slobodan covjek, i cereka se u svom piperu zajedno sa Krugerom.  Ne znam... previse je ova epizoda ocjenjena, ali ne zadovoljava danas onako kako bi trebala.  Stavise, nije bas izuzetno emotivna nikako.  :(

    15.04.2011
    17:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.04.2011
    17:17:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi Mister NO. Pročitao sam ga kad sam imao 9 godina. Posle sam ga čitao opet. Fantastična epizoda, uvek mi je ostala u sećanju. Top 5 Mister No.

    07.06.2011
    19:06:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.07.2011
    02:11:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Dobra priča inspirisana po Leptiru. To što je za svoju osnovu Castelli uzeo poznatu knjigu i kasnije film uopšte ne smeta. Pa koliko je samo stripova načinjeno po raznoraznim filmovima i knjigama. Priča je originalna za Mister Noov serijal, što je i najvažnije. Sviđa mi se zbivanje u zatvoru i kriminalistična radnja s Krugerom.  Dodatan plus je vrlo lijep crtež. Jedini mali minus mi je ono događanje sa čerkom direktora zatvora. Skoro u svakom broju se nađe jedna tipična malo luckasta plavuša, a bome i na ovom ostrvu sa samim okorjelim robijašima je baš mogla biti. Ali nema veze, u globalu je ovo jedna dobra priča.

    21.05.2012
    21:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sigurno u top 10 Mr. No epizoda.

    21.12.2012
    20:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    01.01.2013
    19:44:00 sati
    vknez
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična mi je ova obrada 'Leptira'... Samo mi se čini da je kraj malo prebz, tj.kao da fali nekih 20-tak stranica. Sve ostalo je ok. Inače mi je ova epizoda bila, a i ostala kao jenda od boljih koje sam bio čitao još u Lms izdanju.

    18.02.2013
    09:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Nisam namjeravao dati ovako visoke ocjene, pogotovo za samu priču, ali kako se strip odmicao kraju, bio mi je sve bolji i bolji.

    23.07.2013
    23:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 4, 6, 6

    11.10.2013
    08:09:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Mene lično ova epizoda nije baš nešto naročito oduševila,daleko od toga da mislim da je ovo loša priča.

    04.10.2014
    17:03:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mister No kao Steve McQueen u Papillonu. Epizoda koju sam prvu nabavio od svih Libellusovih do sada izdanih. Epizoda radi koje sam zavolio Mister No-a gotovo kao Zagora, te odlučio nabaviti ostatak Libellusove biblioteke. Sada kada sam je pročitao po drugi put (a biblioteka uskoro kompletna :)) samo je potvrdila 1. mjesto najbolje epizode pilota koje sam pročitao do sada. Obožavam takve tematike zatvoreničkog života jer su mi i filmovi kao The Great Escape, Escape form Alcatraz i sam Papillon jedni od najdražih. Svaka čast Castelliju na stripovskoj realizaciji takve ideje i instituciji Bignottiju na vizualnom prikazu. Genijalna/perfektna epizoda!

    04.03.2015
    13:51:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    nije mi baš za tolike hvalospjeve ko što čitam u nekim komentarima,al nije ni za bacit.

    23.07.2015
    17:22:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    prava pustolovna poslastica, sve duže priče iz ranog razdoblja meni su za pamćenje

    08.01.2016
    22:09:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 9, 4

    Nisam još čitao knjigu ili gledao film, pa možda zato ova epizoda skroz dobra, jedino mi kraj deluje zbrzano i kvari utisak. Inače, ne mogu da ne primetim koliko ima promašenih naslovnica koje nemaju veze sa stripom unutra, kao ovde recimo epizoda 59.

    01.08.2017
    10:49:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja Castellijeva priča do sada, a inače mi odgovara ovakva zatvorska tematika. Malo me podsjeća na Veliku urotu koju je napravio na Zagoru, samo što ovdje ima dosta više surovosti. Nisam gledao film prema kojoj je nastala, tako da mi ne može  ni smetati eventualno kopiranje istog. Prisutno je sve ono što treba biti u jednoj ovakvoj epizodi, a posebno mi se sviđa što je ubačena dodatna radnja osim one glavne u zatvoru. Dobro su izmiješani događaji iz prošlosti, suparništvo 2 bivša ortaka sa svim nevoljama koje su pogodile Mister Noa nakon dolaska u Cayennu. Napokon je Kruger dobio veću ulogu čega je nedostajalo u prethodnom periodu. Robijaški život je prikazan sa svim svojim manama i prednostima, okrutnostima i povlasticama koje se tamo mogu susresti. Možemo vidjeti dvije velike suprotnosti, od samice i košnice kao nešto najgore što te može zadesiti na takvom mjestu, do prihvatnog odjela koji je nedostižan san mnogim zatvorenicima. Kao i obično, tu imamo nekoliko vrsta zarobljenika i ljudskih slojeva opisanih kroz različite sudbine. Likovi poput Jimeneza i Morena možda jesu ubojice, ali bez obzira na sve nisu izgubili svoje dostojanstvo, a ni osjećaj prijateljstva prema sebi sličnima. Dega je opet zmija svoje vrste, spreman na raznorazne prljave izdajničke igre samo da bi svoj boravak u zatvoru učinio što ugodnijim. Kada je pobijeđen onda je manji od makova zrna i nije mu problem ponuditi velike novce da se spasi. Srećom, neki ljudi imaju više dostojanstva pa ne prihvaćaju takve ponude. Od kada je Mister No dospio u zatvor tražio se čovjek koji mu je smjestio. Svi tragovi su vodili u jednom smjeru, samo je bilo pitanje motiva. Komesar Ducros se od početka počeo prikazivati kao nekakav čistunac, a takvi obično duboko u sebi kriju nečistu savjest, kao što je primjetio jedan od njegovih suradnika. Na kraju je njegova prošlost izašla na vidjelo, a Annie Moran nije bila prva žrtva koja je skončala na isti način od iste ruke. Ne razumijem zašto je Mister Nou toliko trebalo da shvati tko je ubojica, a trebao je samo rekonstruirati događaje prilikom uhićenja. Što se tiče njegovog bijega sa Monique moglo se očekivati da neće proteći po planovima. Nakon ugriza zmije napravio je jedino što je u tom trenutku bilo ispravno, iako nije znao hoće li biti ikakve koristi od toga. Ako postoji barem malo mogućnosti da nekome spasi život, on će to pokušati napraviti pa makar ga skupo koštalo. Kraj je dosta zbrzan, ovakva avantura zaslužuje malo više od dvije stranice završnog oslobađanja. Ali to neće pokvariti ukupnu sliku da se radi o jednoj od najboljih epizoda na serijalu.

    Crtež i naslovnice također odlični, općenito je malo ovakvih radova gdje je baš sve idealno posloženo. 

    18.09.2017
    22:49:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zanimljivosti:
    - Ova epizoda je originalno izlazila od siječnja do travnja 1980.
    - Dnevnik je ovoj epizodi izbacio čak 23 stranice, a sigurno je bilo još i docrtavanja. Srećom pa sada imamo Libellusovo izdanje u kojem su rasvijetljene nelogičnosti spomenute u recenziji, a koje su tu bile samo zahvaljujući Dnevnikovom nožu.
    - Radnja priče se odvija u glavnom gradu Francuske Gvajane - Cheyenneu i imaginarnoj zloglasnoj kaznionici "Pakao živih", smještenoj na otoku ispred ušća rijeke Approuague. Tamo zaista postoji otok na pučini, 18 km udaljen od ušća te rijeke, samo što nema i nikad nije bilo kaznionice. Imaginarna kaznionica je tu za svrhu priče i to je OK, ali nije u redu najveća scenaristička glupost u priči - opis putovanja brodom između Cheyennea i tog otoka koje ispada da traje 2 dana. Za dva dana bi takvim brodom mogli oploviti cijelu gvajansku obalu nekoliko puta, a kamo li doploviti do otoka udaljenog pedesetak kilometara!
    - Prije premještaja u kaznionicu na otoku, Mister No je proveo najmanje mjesec dana u zatvoru u Cayenneu, dok je u "Paklu živih" proveo oko 3 mjeseca, od toga u "košnici" šest tjedana u dva navrata. Znači, ukupno minimalno 4 mjeseca.

     

    Komentar:
    Neosporno je da priča izvrsno odgovara ovom serijalu i da je scenaristički odlično vođena. Ipak, ne volim ovako teške teme i draži mi je Castelli kada se drži onoga što mu, kao i meni, najbolje leži, a to su misterije i zagonetke. Dobro, postoji zagonetka i ovdje u vidu enigme tko je i s kojim ciljem smjestio našem junaku. Po tome pitanju Castelli čitatelja drži u neizvjesnosti do samog kraja, kada sve nekako naprasno, pa i naivno se razrješava.

    Završnica je i inače najveća Castellijeva boljka. Razumijem kada scenarist zanimljivim zapletom dovede sebe u situaciji da je teško napisati kraj ili obrazloženje koje bi zadovoljilo čitatelja jednako ili slično kao glavnina priče, ali ovdje nije bio taj slučaj.

    Priča se mogla prirodno završiti na malo više stranica ili bez pomalo usiljene scene s Monique. Ne kažem da nije realno da neka djevojka postupi kao ona i nije da nema ovako naivnih, pa i ludih cura željnih opasnog života, ali cijela priča s njom na otoku i načinom kako se sve odigralo ne drži vodu. Unatoč tome što mi je jasno da je s tim Castelli htio dodatno šokirati čitatelja i staviti točku na „i“ svemu što je Mister Nou ovdje priuštio, za mene je to suvišan podzaplet, bez kojeg bi cijelokupna priča vjerojatno bila i bolja.

    S druge strane, sporedna radnja s Krugerom u glavnoj ulozi je odlična i izvrsno se nadopunjuje na glavnu radnju.
    Likovi su upečatljivi i dobro razrađeni. Po tom pitanju skidam kapu obojici autora ove napete zatvorske drame.

     

    Bignotti skoro standardno odličan. Mislim da je njegov crtež najbolji izbor za ovu temu jer najbolje dočarava svu prljavštinu, bijedu i jad kažnjeničkog života u zloglasnoj kaznionici. Ipak, ne mogu mu dati desetku jer su facijalne ekspresije likova u dosta navrata neuvjerljive i ukočene. Naslovnice su pak uvjerljive.

    EDIT: 12.02.2020.

    03.02.2018
    14:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    18.07.2018
    13:48:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda u serijalu.

    17.01.2019
    13:44:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Epizoda počiva na dva temelja oko kojih se isprepleće priča: atmosferi; koja se poput magle provlači samo njoj znanim stazama, ali i romantičnoj komponenti našeg junaka i upraviteljeve kćeri, koja na osebujan način izaziva emocije kod čitatelja. Sve ono što se događa unutar ovih dvaju oprečnih temelja, samo je kulisa glavnim junacima, ali i isprofiliranim sporednim likovima, u maestralnoj priči Mister Noa. Sjajno je opisana atmosfera zatvorskog sustava, besprijekorno nacrtani prizori, tako da su riječi, u pojedinim trenucima, potpuno suvišne. Lažan privid slobode i stečenih povlastica pojedinih zatvorenika, ogleda se upravo u radnjama koje su poduzete baš zbog toga što je sama sloboda oduzeta često i montiranim procesima, naručenim kaznama ili lažnim optužbama, poput jedne od takvih zbog kojih je Mister No završio na ovom mjestu.

    Upečatljiv je trenutak iskazivanja soloidarnosti stanovnika Manusa prema Mister Nou, gdje se ogleda svojevrsno društveno poistovjećivanje svih stanovnika sa svojim mjestom; koje je vidljivo u prikupljanju novčane pomoći stanovnika Manausa, a koju su prikupili kako bi Mister No lakše izdržao boravak u zatvoru.

    Sjajna plejada likova, odlično isprofiliranih, vidljiva je i na primjeru prikaza čuvara, gdjje je potpuno zaobiđen uniformni prikaz, primjetan tek u obavljanju sličnih radnji unutar zadanog sustava, zbog čega je dodatno dobila dinamika zbivanja radnje.

    Upraviteljeva kćer Monika postaje jedinom pravom žrtvom priče, unatoč pogiblji nekih drugih likova, ali ona je taj na kojoj je građen temelj emocionalnosti u ovoj priči Mister Noa.

    Jedna od najboljih epizoda Mister Noa ikad napisanih.

    26.04.2019
    18:01:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Godina je 1931., nalazimo se u Rio de Janieru. Pratimo oružanu pljačku i upoznajemo dva lika; Guzmana i pomoćnika Marcela. Nakon što su došli na sigurno, Guzman se rješava svog kolege i uzima plijen samo za sebe. Nakon tog prologa, vraćamo se u sadašnjost (1955. godina). Castelli nas upoznaje sa gradom Cayenne, glavnim gradom Francuske Gvajane, gdje dobivamo nešto podataka o povijesti legendarne kaznionice na "Đavoljem otoku" i surovim uvjetima koji su tu vladali. Ubrzo na scenu dolazi i naš Mister No, koji upravo tu slijeće u zračnu luku, prevozeći klijenta Marcela koji jako nalikuje na onog Marcela koji je upucan u prologu ove priče..

    Teme u zatvoru su mi također uvijek bile interesantne (Papillon, Escape from Alcatraz, The Shawshank Redemption, Lock Up, Death Warrant, The Green Mile, The Last Castle, Escape Plan, serija OZ..). Tako da je malo reći da me ova epizoda oduševila. Ovo je još jedan sjajni biser Castellija koji je u suradnji sa Bignottijem napravio fenomenalan posao. Ono, kad ti 316 stranica prođe samo tako, ne možeš prestati čitati. Kao i uvijek u takvim temama, imamo pokušaje bijega, imamo zatvorenike koji su u povlaštenijem položaju, imamo čuvare koji su dobri i oni koji će se potruditi da ti skroz zagorčaju život. Bilo mi je jako teško gledati našeg junaka u kakvoj se situaciji našao i jedva sam čekao da izađe iz tog pakla. A on je išao iz gore u goru situaciju, dok nije došao u tzv. "košnicu" gdje čovjek naprosto poludi i povratka više nema. Naš dobri Kruger je dobio isto dosta veliku ulogu u ovoj epizodi što mi se naročito svidjelo. Prijatelji se uvijek prepoznaju u situacijama kad je najteže, a Kruger je taj istinski prijatelj i bio je zaista od velike pomoći ovdje. Bignotti nam je još jednom maestralno dočarao priču svojim crtežom, za mene je ovo vrhunac crteža kakav očekujem kod Mister Noa. Svidjelo mi se sve ovdje, nemam uopće zamjerke. Scene u zatvoru, u gradu, liftu, mnoštvo različitih likova koje je trebalo majstorski prikazati. Također mi se svidjelo kako je prikazao likove Guzmana i Marcela, iz 1931. godine i kad su 24 godine stariji, točno se vidi da su ostarili, ali i da su prepoznatljivi, da čitatelj zna o kome se radi. Niti u jednom trenutku mu nije pala koncentracija. Jednom riječju, perfekcija od crteža!

    Ako bi išao "sitničariti" i spomenuti neke male nedostatke (ali, zanemarivo skroz), to bi bio način na koji je Marcel upucan pa ipak ostao živ i pomalo prebrz kraj priče. Iako kad razmislim, što se tu moglo na kraju još dodati kad je Mister No oslobođen svih optužbi. Čovjek je slobodan, našao se sa svojim prijateljem Krugerom i želio je sigurno odmah otputovati iz tog "prokletog" mjesta i otada sigurno ima drugačiji pogled na život zbog tog "testa" i pakla kojeg je prošao/doživio u ovoj epizodi. Za fanove zatvorske tematike, ovo je velika preporuka!

    01.12.2019
    11:27:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Konačno je na red za čitanje došla ova epizoda izrazito popularna kod MN fanova. Bez obzira na očitu životnu ali i filmsku inspiraciju, impresivan i izrazito čitak uradak. Castelli je jednu veliku i emotivnu priču nabio gomilom motiva i likova koji suvereno čine impresivnu i dojmljivu cjelinu. Počevši od cijelog tog područja Francuske Gvajane opisanog kao okrutnog, nemilosrdnog i užasno korumpiranog kraja kojim suvereno vlada nepisano pravilo "ovdje je sve moguće kupiti osim slobode". Upravo te riječi na vlastitoj koži (i to doslovce) će jako dobro iskusiti Mister No. Napeti trenutci Mister Noovog okršaja sa ondašnjim zakonima i vlastodršcima, sve do mnogobrojnih i mučnih scena robijanja i tučnjava u zatvorskim ćelijama, do spleta korupcije i međusobnih interesa između organa reda i zatvorenika toliko umreženih i pokvarenih da u čovjeku obeshrabre bilo kakav pokušaj bijega ili otpora. Uz to, naravno, i nekoliko sporednih ljudskih, zatvoreničkih sudbina čisto da dojam i emocije konstantno pršte u čitatelja. Pohvale Castelliju što je Mister Nou cijelo vrijeme, bez obzira kakvu nepravdu i torturu neprekidno proživljava, uspio do zadnjeg trena očuvati ljudsko dostojanstvo i sva uvjerenja koja od njega čine junaka kakvoga volimo. Znakovito je to, primjerice, u sceni obračuna Mister Noa i potkupljivog zatvorenika Dega koji završava na način da se Dega, tijekom borbe, spotiče i sam nabija na vlastiti nož i umire. Mister No do samog kraja okršaja oklijeva zadati fatalni udarac Degu, izbjegava sukob i time jasno odbija postati hladnokrvni ubojica i propasti pod utjecajem zatvora, nepravde i svog mučenja koje je prošao. Dosljedan, plemenit, izdržljiv i nepotkupljiv do samoga kraja. Uz svesrdnu i nesebičnu pomoć pravih neprijatelja u borbi za pravdu i slobodu. Sumornoj i turobnoj atmosferi doprinosi i romantični subplot između Mister Noa i Monique, kćeri čuvara zatvora. Premda kćer visokopozicioniranog organa vlasti, i sama se, okružena nasiljem i nepravdom, osjeća kao zatvorenica u bezizlaznoj situaciji pa njezin poprilično naivni, očajni i nepromišljeni pokušaj "bijega u slobodu" po nju, nažalost, završava tragično. Bezbroj je tu primjera osoba, mjesta i događaja o kojima bi se dalo razmišljati i podrobnije pričati a takvu kvalitetu imaju večinom samo velika i vrsna djela. 

    22.08.2020
    20:53:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda Mister Noa, jedna od onih gdje je sudbina glavnog junaka neizvjesna do samog kraja, pa cak i na zavrsetku price ostaje nejasno da li je nas junak slobodan ili ne. Lijepo i detaljno je prikazan surov zivot zarobljenika koji su prinudjeni da u tom "popravnom domu" cine razna nedjela kako bi opstali zivi. Jedino sto odrzava te osudjenike u zivotu jeste nada da ce im se ukazati prilika da pobjegnu iz tog hodnika za pakao. Ta nada se potpuno gubi kada ih prebace na zabaceno ostrvo, potpuno odvojeno od ostatka svjeta... Da bi ostao ziv u takvom paklu, nas junak se cesto morao povinovati tudjoj volji, ubiti bez namjere, trpiti uvrede i bicevanje surovih strazara. Kada se i ukaze tracak nade da ce se spasti camcem, sve ponovo pada u vodu kada zmija ugrize djevojku koja je odlucila da pobjegne sa MrNoom. I tada, u trenucima kada treba odluciti da li pobjeci ili vratiti djevojku u zatvor ocu i mozda pokusati da je spasi, nas junak pokazuje ponovo humanost i pozrtvovanost jer rizikuje svoj zivot i slobodu zarad drugoga. 

    Dosta se paznje posvjecuje i Drejkovog vjernom saputniku i prijatelju Krugeru. Ako je MrNo oskudjevao u snazi da se suprotstavi Gizmanovim siledzijama, onda Kruger svakako nije. Vrlo vjesto upada u Gizmanovo gnijezdo i onesposobljava njegove saradnike, te pribavlja dokaze za Drejkovo oslobodjenje i Gimanovo hapsenje. Smatram ipak nesmotrenoscu Krugerovo raspitivanje po citavom gradicu za Marsela, koji je bio vrlo kontrovezran u tom mjestu, pa nije ni cudo sto su neprijatelji lako otkrili Krugerove namjere i uvukli ga u zamku...

    Preporuka za citanje, samo ostaje nejasno na kraju da li je Drejk zaista "odlijepio" u toj kaznionici, mozda u narednim pricama bude razjesnjeno da li se njegove avanture nastavljaju ipak izvan Kajene.

    Naslovnice kao i sve ostale MrNoa odlicne i besprijekorne, za nijansu bolje redizajnirane naslovnice Libellusa.

    14.09.2020
    14:48:00 sati
    Joker_1389
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum