Njujorške noći

Mister No

MN LMS 739/742 | 96 str.

Niz skijaških plakata na zidovima Krugerove kuće u Manausu podsjeća Mister Noa na dane koje je proveo kao instruktor skijanja u Aspenu. Potaknut Krugerovom znatiželjom, on prepričava događanja koja su ga natjerala da 1949. godine privremeno napusti New York i provede neko vrijeme u Aspenu, gdje biva umiješan u ljubavni trokut koji vodi prema prividnom ubojstvu iz strasti i neslućenoj zavjeri...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Krv na snijegu
    MN LIB 35
  • Leteći đavoli
    MN LMS 739
  • Krvavi sneg
    MN LMS 740
  • Pakleni plan
    MN LMS 742

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le notti di New York
    MN SR 72
  • Sangue sulla neve
    MN SR 73
  • Un piano diabolico
    MN SR 74

ZANIMLJIVOSTI

  • U periodu između MNo br. 50 i br. 90, Nolitta se ozbiljno bavio prošlošću svojeg junaka. Mister Noovim sjećanjima posvećen je niz epizoda – 51/52/53, 72/73/74, 76/77/78, 87/88/89/90, dakle, gotovo svaki treći svezak u ovom relativno kratkom razdoblju od otprilike tri i po godine. Kao što se vidi iz priloženog, to posebno dolazi do izražaja između broja 70 i 90 – u tom intervalu više je epizoda o Mister Noovoj mladosti, nego svih ostalih zajedno. Sve te epizode nacrtao je Diso i tako potvrdio reputaciju glavnog crtača serijala.
  • U ovoj se epizodi po prvi puta pojavljuje motociklist Jackie, koji će daleko važniju ulogu odigrati nedugo kasnije, u MNo #87/88/89/90
  • Na početku razgovora sa Krugerom, kojim počinje čitava priča, Mister No odaje jedan biografski podatak koji ranije nije dolazio do izražaja (iz razumljivih razloga, budući da se serijal odvija u Amazoniji) – mladi Jerry Drake bio je, naime, višestruki skijaški prvak među mlađim dobnim kategorijama.

Zadnjih godina Mister Noova prošlost pretjerano je eksploatirana kroz nemaštovite ratne priče (“Guadalcanal!”, “Storia di un soldato”) ili patetična i manje-više neuspjela sjećanja na djetinjstvo malog Jerryija Drakea (“Un giovane americano”, “Vent’anni dopo”). To je, naravno, samo jedan od sindroma koji nedvosmisleno upućuju na apsolutan pad kvalitete serijala, međutim, u vrijeme dok je scenarije uglavnom potpisivao Guido Nollita takve su “prequel” epizode bez izuzetka jamčile sjajan strip (“Mister No va alla guerra”, “Le notti di New York”, “La Mafia non perdona”, “Gli ostaggi”, itd).

“Le notti di New York” je, u osnovi, klasičan krimić. Mister Noov prijatelj i domaćin u Aspenu, Alan Chambers, optužen je za ubojstvo bogatog gospodina Hendrixa. Čini se da o njegovoj krivnji nema nikakvih dvojbi, jer on sam priznaje zločin, navodno počinjen iz strasti prema žrtvinoj ženi, zanosnoj gospođi Jane Hendrix. Međutim, Mister Noova istraga vodi k razotkrivanju velike zavjere – gospodin Hendrix ubijen je kako bi njegova supruga nasljedila posjede u Aspenu i prodala ih imućnom investitoru Cukoru, a sam zločin isplanirali su upravo dvolična Jane i ambiciozni gradonačelnik Tidwell. Kao što ćemo saznati u završnom dijelu priče, obarač je povukla pohlepna supruga, ali Chambers preuzima krivnju uvjeren da je ona usmrtila svoga muža isključivo zato što ju je maltretirao i odbijao joj dati razvod.

No, ovaj klasičan krimi zaplet samo je “alibi” za niz Nolittinih razmišljanja o problemima ratnih veterana po završetku drugog svjetskog rata, o sudaru generacija i otuđenosti u američkom društvu krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz “Le notti di New York”, Nollita sjajno portretira mladog Mister Noa koji se vraća u rodni grad, ali ne uspijeva pronaći svoje mjesto u novom socijalnom poretku. Međutim, to još uvijek nije onaj isti Mister No koji će nekoliko godina kasnije okrenuti leđa “civilizaciji” i pronaći sebe u amazonskoj prašumi. Baš suprotno, ovdje vidimo Jerryija Drakea koji još uvijek pokušava biti amerikanac, pokušava pronaći mjesto za sebe u njujorškoj vrevi, a njegove dvojbe izbijaju na površinu putem dugih monologa i dijaloga. “Bilo je to u jesen 1949, odvratne godine, barem za mene.” prisjeća se Mister No razgovarajući sa Krugerom, “Bio sam sâm na svijetu i, kao mnogi ostaci rata, nisam se uspijevao ubaciti u novi tip društva koji se stvarao u mojoj zemlji. Što sam više gledao oko sebe, to mi je postajalo jasnije da nema ničega što bi mi odgovaralo.” Melankolični Mister No prepričava svoj prvi poslijeratni susret sa Alanom Chambersom. Već tada, ovaj mu je ponudio da napusti New York i privremeno sabere razmišljanja u divljoj prirodi Aspena. No, Jerry na to nije spreman – u njemu se još uvijek nije razvio onaj impuls protiv zapadnjačke civilizacije i velegradskog života, i on planira život kao građanin New Yorka, a ne “građanin svijeta” što će kasnije postati.

Tek nakon neugodnih sukoba sa jednom motociklističkom bandom, on će prema savjetu Phila Mulligana i gradske policije otići u Aspen. Na putu onamo, autostopirajući, Mister No susreće mladi jazz band i to je još jedan važan element priče, element koji dobro oslikava karakter Jerryija Drakea kakav je bio prije Amazonije. Naime, iako tek nekoliko godina stariji od ovih muzičara, on osjeća golem jaz što ih djeli, jer radi se o mladićima koji su za dlaku izbjegli regrutaciju i strahote drugog svjetskog rata. Pred njima, on izgleda kao stari cinik nagrižen ratnim traumama, što kulminira u njegovoj romansi sa pjevačicom Anitom. Iako se doimaju kao dobar par, među njima se neprekidno primjećuje neka udaljenost, gotovo kao da joj je Mister No otac, a ne dečko. I Alan Chambers je svojevrstan portret neprilagođenog veterana. On živi kao rendžer-pustinjak u Aspenu, nesposoban za prave međuljudske odnose i uglavnom orijentiran na “komunikaciju” sa životinjama, a ne ljudima.

Tu je i šerif Ellis, jedan od likova kakve Nollita najbolje opisuje – niti pozitivan, niti negativan, dakle – realan. On istodobno pomaže dokonim bogatašima da ubiju vrijeme loveći zaštićene životinje tek što zakorače izvan granica prirodnog rezervata, ali s druge strane, u neobičnim okolnostima postaje Mister Noov prijatelj, te mu pomaže u neugodnoj situaciji sa Chambersovom optužnicom.

Crtež je obavio R. Diso u punom naponu snage, izvrsno balansirajući između jakog, “nemirnog” poteza i gotovo opsesivne minucioznosti kod prikazivanja detalja. Diso je, u stvari, Nollitina preslika u crtačkom smislu. Naime, kao što Nolitta gradi priču na solidnoj, ali šabloniziranoj ideji, da bi potom nizom detalja i naoko sporednih “kanala” postigao visok nivo autorske izražajnosti, tako Diso polazi od precizno zamišljenih kadrova sa mnogo detalja i razrađenom kompozicijom, da bi potom realizirao finalne crteže jakim, gotovo “bezobraznim” potezom lepršavog crtača. Moglo bi se, dakle, reći da ono što Nollita radi scenarijem, to Diso postiže crtežom – nije ni čudo, stoga, da su zajedno potpisali neke od najboljih epizoda u ovom serijalu.

Naslovnice su, ponovo, najslabija točka u ukupnom dojmu. Ferri se nikada nije uspio prilagoditi Mister Nou i njegovi su coveri redovito neprirodni, kao neki mutant između westerna i onoga što se ovdje zaista traži.

Naprijed

MN LIB 34 Okrutni filmaš

MN LMS 746/747 Na zemlji Ksavanta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • alen

    Ukupna ocjena 90%

    7, 10, 10, 9

    Diso je jedan od najboljih crtaca na Bonellijevoj platnoj listi i njegovi Mister No-i su mi uvijek bili posebni. Istina je da se on uglavnom orijentirao na epizode koje se bave prosloscu Jerryja Drakea, a neke od njih su fantasticne. Prije svega Crvene Sjenke, meni najbolji Mister No svih vremena, te izvrsna Mafija ne prasta.

    Ova je epizoda takodjer izvanredna (hvala Nolitti). Kao sto je uvazeni recenzent napisao mladi Drake je tada bio u fazi lomljenja karaktera, a uvijek je interesantno vidjeti i saznati razloge zasto je netko takav kakav je. Ukratko, epizoda iz Zlatne ere Mister No-a.
    28.06.2005
    11:39:00 sati
    alen
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    nisam čitao, ali mi je ova recenzija probudila nostalgiju za jednim super stripom kao što je mister no. slažem se sa prethodnim komentarom da je diso alfa&omega mister no serijala i njegov mister no je onaj pravi, mada je kasnije isto tako bilo odličnih crtača, među kojima bih posebno naveo fabia civitellija (svima znan kao jedan od najboljih crtača texa), koji je isto tako odradio neke odlične epizode. drago mi je da sam imao priliku da, nakon dugo vremena, ponovno pročitam neku novu recenziju o mr no-u i nadam se da će ih u budućnosti biti još više.
    28.06.2005
    18:09:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Iako je Mr No zapravo junak iz amazonskih prašuma,zanimljivo je da su mnoge njegove ponajbolje epizode zapravo urbane priče.Ova je jedna od takvih i dijelim mišljenje recenzenta,jedino što se ne slažem u ocjeni Ferrijevih naslovnica,ja smatram da je on i na ovom junaku radio dobar posao kad su coveri u pitanju!Čak,po meni i bolji nego Diso,naravno,ako govorimo samo o naslovnicama!
    29.06.2005
    18:59:00 sati
    fantom
    uredi
  • scaramanga

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 10, 5

    Jedna od najjacih prica o Mister Noovom zivotu u USA!Aspen u povoju....
    Diso maestralan....Pogledajte scene tuce u parku u Bronxu!!!!!!!!
    Predivno!
    08.07.2005
    15:17:00 sati
    scaramanga
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Epizoda sa stilom, duhom i dušom. Za izumrlu vrstu, istinske romantike, vječite beatnike i humphreybogartovce. Mister No zna biti toliko dobar, da mi je ustvari jasno zašto će se ugasiti.
    14.07.2005
    14:54:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Zanimljiv strip koji se dotiče MNO-ove prošlosti.
    17.09.2005
    20:23:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slavni dani dragog nam junaka..Diso je maestralan,kad ga on crta ucini mi se kao da taj lik stvarno postoji..moja devojka samo cita brojeve koje on crta..kaze da je bas zgodan dasa.Ovo je jedna od najboljih epizoda,Nollitin scenario je vrhunski a Diso svakoj slici daje dusu..boze..stvarno je steta sto Mister No mora u penziju.
    05.10.2005
    23:12:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    jedna od boljih epizoda pilota,snježni pejzaž mi nije baš naj,ali odlična radnja sve pokriva...
    09.10.2005
    09:04:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Stinkyjev komentar me dirnuo u srce.Veliki poznavatelj stripa kome skidam kapu je pogodio "u sridu".Još jedna romantična epizoda ,nekako u stilu kao npr. Mafija ne prašta.Aspen kao suprotnost vlažnom Manausu i vrućim Filipinima je pravo osvježenje i baš šteta što je ovo ujedno i jedina "snježna" epizoda(možda ih ima još ali ih nisam još pročitao).Odlična je scena tuče u parku,to je toliko dobro vizuelno prikazano da sam se naježio čitajući i gotovo sam osjetio lance kojima mlate MisterNOa.Vrlo je dobro prikazan i Aspen,onako na početku dok je još bio najobičnije selo a sad čujem da je to super-moderni centar u kome se održavaju i utrke Svejtskog kupa u skijanju.Odvalio sam se od smijeha kad MisterNO bezuspiješno pokušava naučiti dječaka skijanju.Tu sam prepoznao i sebe jer sam i sam mrzio snjieg i instruktore(jegiga,više volim Balkanske sportove);-)).Kao vrhunac je MIsterNO-ov blef sa magnetofonskom trakom,to je nešto što se pamti.Nisam neki Disov obožavatelj ali jasno je da je ovdje čovjek na vrhuncu.Što se naslovnica tiče,druga mi je možda i najupečatljivija Ferrijeva naslovnica kad je riječ o MN,a kao zanimljivost skrećem pažnju na stranicu 34 broja 742.Vinjeta desno dolje je potpuno identična naslovnici broja 742.
    22.10.2005
    21:46:00 sati
    Aco
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    Jedan od rijetkih mister no-ova koji su mi se doista dojmili.
    26.10.2005
    19:20:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    vrlo dobar MN .inače epizode u kojima priča o prošlosti odskaču od običnih epizoda
    10.12.2005
    13:52:00 sati
    lwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    jako dobra priča, bez većih scenarističkih grešaka, romantično, realno...koji to drugi junak bježi iz grada zbog motorističke bande? pjevačica i bend su odlično smišljen detalj, kako samo podjebavaju jerrya... snijeg..., ma ovaj strip ima sve potrebno za istinski užitak čitanja
    07.02.2006
    13:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Evo zašto volim Mister NO-a. Diso u zlatnom dobu,..
    14.07.2007
    13:13:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uvijek su me jako zanimale Mister Noove priče o vremenu poslije rata i prije dolaska u Brazil, i više nego ratne priče iz serijala. I kako mi se do sada čini te epizode vrlo dobro stoje. U ovoj epizodi - mjesto radnje vrlo zanimljivo, još ne toliko razvijen snježni Aspen, a odlično se uklapa krimi priča. Ono također dobro u priči su nekakve zgode i situacije koje se odvijaju paralelno uz priču a ne nemaju veze sa glavnom radnjom. Ipak, puno pridonose da čitanje bude zanimljivije. Diso jako dobro rješava crtački dio stripa, što se može reći i za naslovnice Ferrija. 
    28.07.2007
    14:02:00 sati
    Koresh
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedna od boljih prica u serijalu
    28.06.2008
    12:56:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    14.07.2009
    07:45:00 sati
    farrar
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Meni je ovo, barem zasad, najbolje nacrtani Mister No. Diso je u to vrijeme svakim brojem bio sve bolji, a ovdje je na samom vrhuncu. Cijela hrpa odlično dočaranih snježnih pejzaša,a i scena u New Yorku. Nollita još jedanput dokazuje da zaslužuje titulu jednog od najboljih Bonellijevih scenarista.

    25.01.2010
    22:50:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična priča. Jackie je dobar lik i njegova banda jedva čekam drugi susret u libelusu da ga pročitam ponovo nakon 20g. Po ko zna koji put ću ovo napisati Nollita majstor stvara klasike kao lud, svaka mu čast. Poruka na kraju stripa je jasna. Žene mogu biti stvarno gadure.

    09.05.2010
    04:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    19.05.2010
    13:48:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zanimljivosti:
    - Ova epizoda je originalno izlazila od svibnja do srpnja 1981.
    - Mister No priča svoje dogodovštine koje je proživio od listopada 1949. do proljeća 1950. s prvim dijelom priče u New Yorku, a drugim u Aspenu, Kolorado.
    - Nakon što se u Missaglinoj epizodi MN LIB 33: Argentina! Mister No skrivao u Krugerovoj kolibi, ovdje vidimo da Kruger ima novu baraku - i to jedinu u tirolskom stilu u cijeloj Južnoj Americi.

    - Prilikom upoznavanja s muzičarima za vrijeme gužvanja u njihovom kombiju, Mister No se prisjeća scena u desantnim čamcima prije iskrcavanja iz rata, ne definirajući točno koja je iskrcavanja preživio, osim što je dao do znanja da je bilo bezbroj takvih situacija!?
    - Omiljena pjesma i tajno oružje našeg zavodnika "Body and soul" u njemu također omiljenoj izvedbi Billie Holiday (1915.-1959.) iz 1940. - LINK
    P. S.: Većina ljudi kad traži površno po netu nađe pjesmu koja je snimljena 1957., dok je u stvari pjesma nastala 1930. i do vremena odvijanje radnje ove priče imala je velik broj izvedbi, odnosno izvođača, tako da to nije nelogičnost kako se ponekad zna pročitati.


    Komentar:
    Ne znam koji mi je ovo put da čitam ovu epizodu, ali zaključak da je ovo vrhunska priča se ne mijenja, a pozitivni dojmovi se svakim novim čitanjem samo povećavaju. Samo nebo je granica kad je Nolitta u pitanju!
    Nolitta ovdje pokazuje kako napisati izvrstan, na prvu jednostavan, a u biti tako kompleksan scenarij. Sve je tu kristalno jasno od prve, ali to je samo onaj prvi površinski sloj, a svako novo čitanje otkriva nove nijanse ispod te osnovne, bazne razine pripovijedanja.
    Za početak možemo malo o kronologiji!
    U Mister Noovoj kronologiji 1950. godina je prilično popunjena, a ova epizoda je prva kojom se Nolitta dotakao razdoblja nakon Jerryjevog povratka iz rata. Poslije su se pojavile neke nedoumice i nepodudarnosti u činjenicama gdje i što je naš junak radio u toj godini koja je označila konačnu prekretnicu u njegovom životu, ali mislim (ovako po sjećanju) da su to sitne nepodudarnosti koje ću detaljno razmotriti kada kronološki čitajući dođem do epizode koja se dotiče tog razdoblja. U svakom slučaju, budući je ovo prva epizoda koja se bavi tim razdobljem ne može se govoriti da je ovdje nešto krivo prezentirano, a na kraju krajeva, Jerry uvijek priča svoje doživljaje, pa činjenice mogu biti blago iskrivljene s obzirom na situaciju i sugovornika. ;-)

    Nakon što sam ne tako davno pročitao stinkyjev impresivan komentar na ovu priču, posebno mi je upala u oko nelogičnost koju je primijetio i kako je napisao: "petparačko rješenje sa slučajnim nalazom adrese u kutiji cigareta", koju ispada da je Jerry nosio u džepu pet mjeseci, pa da pokušam objasniti i eliminirati taj detalj s popisa nelogičnosti uz kratki uvod u radnju ove epizode.

    Naime, priča počinje njegovim posjetom zoološkom vrtu u Bronxu gdje mu bivši ratni suborac Alan Chambers daje svoju adresu na papiriću uz poziv da ga ovaj posjeti u Koloradu. Nije prikazano gdje Mister No sprema papirić, ali pretpostavka je da ga je stavio u džep i zaboravio na njega.
    Nakon toga ide Mister Noovo izigravanje superjunaka koje će imati dalekosežne posljedice. Po tom pitanju ostala je i činjenica da je nakon namjerno izazvane nesreće vozač motora ostao oduzet od struka na dolje, pa je upitno je li Mister Noova reakcija bila pretjerana i vrijedna jedne torbice? Pogotovo ako se uzme u obzir Philove riječi: "vjerojatno su mnogi od njih obični propalice koji će prije ili poslije ostariti i opametiti se."
    Nadalje ide prepričavanje svojih detalja iz svakodnevnog života do napada huligana. Cijelo to vrijeme Jerry je u istoj jakni, a nakon što se probudio u bolnici Phil Mulligan mu vadi kutiju cigareta iz te iste vjetrovke.
    Jerry, nakon što je izvadio zadnju cigaretu iz kutije nalazi papirić i kaže: "A kakav je sad ovo papirić? I kako je uopće završio u ovoj kutiji?"
    Ove njegove riječi jasno daju do znanja da se on čudi kako je papirić završio u kutiji i daje do znanja da ga on tu nije stavio. Ajmo reći da je bio u džepu i upao u kutiju dok su ga brutalno premlaćivali!
    Sad, s obzirom na vremenske prilike u stripu neobično je da je Mister No došao u Aspen krajem ožujka (kako ispadne ako uzmemo Jackyjeve riječi zdravo za gotovo da je bio u zatvoru pet mjeseci), ali nije nemoguće.

    Kad smo već kod možebitnih nelogičnosti, Nolittin način pripovijedanja toliko zaokupi pozornost čitatelja, da dosta nelogičnosti prođe neopaženo. Evo, ja sam tek nakon drugog čitanja primijetio da je Diso (većinom) nacrtao aute s kraja šezdesetih!! Za to primijetiti, ne trebaš se razumjeti u američke aute. U pitanju je greška od skoro dvadeset godina, a nije neka daleka prošlost! Mislim, razlika između auta s početka i kraja pedesetih u Americi je ogromna, a pogotovo od onih s kraja šezdesetih.

    Izgled čopera mi je bio sumnjiv, ali njih se nekako može progurati. Ipak, po pitanju čopera, pravi izgled bi bio onaj s prve naslovnice! Ajde da sam doživio i to da je Ferrijev crtež realniji i vjerodostojniji, jer je on poznat po nepoštivanju povijesnih i zemljopisnih činjenica (Zagor).
    Ovu nelogičnost ne uzimam za manu scenariju, već isključivo Disu. Mislim, vidi se trud da Mister No izgleda mlađe, pa prekrasno nacrtani snježni pejzaži, vrhunska dinamika i tečnost crteža, a onda pada na ovakvim banalnostima.

    Nakon što sam više-manje demantirao moguće nelogičnosti koje se često znaju vidjeti u komentarima, a koje nisu toliko bitne za ocjenu i kvalitetu priče možemo malo o bitnome u epizodi.
    Ono što je bitno su poruke koje nam majstor Nolitta tako lukavo, nenametljivo i fluidno servira; kao što je npr. očigledno Chambersovo i Mister Noovo nesnalaženje u životu nakon rata. Očita je razlika u njihovom ponašanju kod kontakta s ostalim likovima, tj. onima koji nisu prošli rat. To se posebno očituje kada mlada ekipa pjevača zeza Jerryja koji je po ponašanju puno stariji od njih, dok u stvari razlika u godinama nije tako velika, a Nolitta nam je svojim pripovijedanjem omogućio da ga gledamo kao starca kod scena njega i benda.
    Tu su još i potpuno krive procjene glavnog junaka. Jednu s pretjeranom reakcijom kod prvog susreta s Jackyjem sam već spomenuo. Nakon toga samo promatramo njegovo nesnalaženje u životu nakon rata, da bi sve kulminiralo kada mu je šerif održao verbalnu i šakačku lekciju - i to dva puta. U njegov tada skoro samoubilački profil se idealno uklapa i završni očajnički pokušaj pomaganja prijatelju u nevolji.
    Chambers je pak posebna pjesma, ono tipičan lik koji je u ratu izgubio najbolje godine života, samim tim i iskustvo u odnosu sa ženama, a ni općenito odnosi s ljudima mu nisu na nekom nivou, što i potvrđuje bijegom u planine.
    Po pitanju planina Nolitta nam nakon Acapulca (MN LIB 19: Dobrodošli u Meksiko) servira još jedan po njemu izgubljeni dragulj kojeg je turizam pretvorio u tvornicu novca uništivši sve ono što je krasilo to mjesto.

    Kao turistički djelatnik se baš ne slažem s ovim zadnjim, ali razumijem da to nekome smeta.
    Da zaključim, nakon ovog novog čitanja ova mi priča sjeda na drugo mjesto najboljih Mister No priča, odmah iza MN LIB 7: Rio Negro, ali to je samo trenutno stanje stvari podložno stalnim promjenama ;-)

     

    EDIT 28.01.2021.

    07.06.2010
    21:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Nije mi sjela. Malo blesava priča, a Mr. No se tijekom cijele epizode drži kao neka baba koja tvrdi da je u ratu bilo super i da oni koji nisu otišli u rat mlakonje itd. itd. Brzo dosadi. Većina tih Nolittinih priča za pilota općenito se drže nekih zacrtanih šablona koje dojade u hipu.

    Crtež dobar. Naslovnice malo manje.

    28.03.2011
    14:08:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Odlicno!  Pravi onaj Mister No kojeg obozavam, sa najboljom mogucoj kombinacijoj: Nolita i Disso.  Sta tu ikad moze da fali?  Crtez i scenario su skroz naskroz perfketni, i citava prica se razvija kao neki super film, kojem gledalac nikad nece va vidi kraj, zato sto je toliko zabavan da jednostavno moze da traje zauvijek, bez ikakvih problema.  Disso je majstor od crtaca, i za mene jedan od najboljih crtaca stripa svih vremena, u bilo kojem serijalu.  Sto se tice Ferrijevih naslovnica, one ovdje jesu naj slabija tacka; jedino mi se svidja ona prva, Njujorske Noci, ali na zalost, ta ima najmanje veze s ovom epizodom.  Ovo je uzbudljiva prica, prava detektivska, i pravo prvo pogljavlje epizodi "Grad Zlocina", koja slijedi nekoliko svesaka poslije.  Nema sta, ovo je onaj Mister No zbog kojeg sam postao stripofil, i zbog kojeg cu uvijek citati stripove.  Bravo za Nolitu i Dissu.

    :)

    27.04.2011
    02:20:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 63%

    8, 8, 2, 9

    Odlična epizoda. Dnevnikove korice užasne, pa ocenjujem kao i sve do sad originalne Bonellijeve.

    07.06.2011
    19:08:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    7, 3, 7, 7

    Početak sa bandom motociklista je sjajan. I kasnije zbivanje u Aspenu kada je Mister No učitelj skijanja je dobro. Na žalost od umorstva dalje priča postane prilično traljava i naivna.

    21.05.2012
    21:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Ok, nije dosadno, iako na nekoliko mjesta kreće u tom smjeru. Saznajemo puno o Mno-u.

    19.09.2012
    10:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 8, 6

    Izvrsna priča. Nevjerojatno kako se ovdje osjeća Nolittina rutina u pisanju scenariju, a koji je odličan. Gledajući sve pilotove epizode prošlosti zajedno, definitivno bi se moglo reći da zaslužuju biti objavljene u obliku BD albuma. Doista, da je MNO ugašen nakon 150-ak brojeva, nesumnjivo bi danas imao isti status kao i Ken Parker. Diso mi je ovdje nešto slabiji nego inače, ali i dalje na nivou.

    19.10.2012
    11:08:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jedna od lijepih i odličnih priča iz Mr. No serijala.

    30.12.2012
    17:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlična priča, odličan crtež!

    07.08.2013
    13:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Uvod u New Yorku mogao je biti komotno mini-epizoda za sebe, ali ga je Nolitta savršeno uklopio sa ostatkom priče u Aspenu i ta cjelina je skoro najbolje od pilota što sam do sada pročitao. Diso je odradio stvarno savršen posao i uživio sam se u snježnu idilu koju je dočarao iako je napolju +30.

    Ono što mi se posebno sviđa je završnica priče i pilotov blef sa magnetofonom. Naslovnice dosta dobre, prva najupečatljivija, ali šteta za nju što pilotova odjeća nema veze sa vremenom i prostorom u kojem se nalazi, a kad bolje pogledam ni na ostale dvije. Barem da je Nolitta bio stroži prema Ferriju što se tih detalja tiče.

    21.07.2014
    18:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Super epizoda.

    04.10.2014
    18:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    epizode koje nas vraćaju u pilotovu prošlost i pomalo nam serviraju kakav je on lik jednostavno su best of the best

    02.08.2015
    17:56:00 sati
    igor 12
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Očito je da ovdje imamo dvije bitne stvari  - Mister Noovu prošlost i potpunu promjenu okoliša u kojem se inače odvijaju pustolovine našeg junaka. Sve je to rezultiralo vrlo dobrom epizodom, pravim snježnim krimićem.

    23.09.2015
    11:41:00 sati
    mladjo
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Priće zbog kojih sam zavolio Mister No-a.....

    24.08.2017
    20:01:00 sati
    logo111
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Prva snježna priča na serijalu, malo je neobično vidjeti Mister Noa u takvom okruženju. Vrlo dobro je sve to izvedeno, mada moram priznati da sam očekivao više akcije nakon prvog dijela. Na početku vidimo kako pilot vodi pijanog Krugera kući i raspituje se gdje ovaj živi, ostajem zbunjen time jer je u nedavnoj priči Argentina bez problema pronašao njegovo skrovište. Jest da je naglašeno kako je u pitanju Krugerov novi dom, ali mi je opet čudno da se preselio u tako kratkom vremenskom periodu. Priča iz prošlosti je jako dobro započela, susret sa Alanom Chambersom prilikom posjeta zoološkom vrtu, pa sukob sa motoristom pljačkašem su prava podloga za kasnija događanja. Kako taj sukob nije prošao dobro za Jackieja i njegovog kompanjona, normalno da su proradili inat i želja za osvetom kod njega. Scena sa motorističkom bandom je najbolji trenutak stripa, a Diso ju je tako fantastično dočarao, pogotovo lica sudionika. Još jedan susret sa Philom Mulliganom, treći po redu, iako ovaj po kronologiji pilotovog života dolazi ispred prijašnja dva. Novac otvara sva vrata i to je Mister No osjetio na svojoj koži, nema drugog objašnjenja načina na koji je Jackie saznao informacije o njemu. Očekivao sam da će i nakon odlaska u Aspen priča biti povezana sa njegovom osvetom, a ona je otišla u potpuno drugačiji smjer. Mister No je ovdje u nekoliko navrata spomenuo svoju ratnu prošlost, ti duhovi u njemu još uvijek su bili prejaki nekoliko godina nakon svršetka rata. Nisu svi doživjeli jednako njegovo skretanje u takve vode; dok muzičari iz benda nisu ni razumjeli o čemu on priča, lovac iz utjecajne denverske obitelji osjetio se uvrijeđen takvim načinom komunikacije. Večer u baru Snow Cat je dala materijal za kasniji zaplet jer su se tamo našli svi važni likovi za njegovo kreiranje. Najugodnija oku se na kraju pokazala kao najopasnija po život i zdravlje sudionika, a Chambers ispao naivac kakav se teško može pronaći. Stvar je bila sumnjiva od trenutka kada je spomenuo da Jane Hendrix čeka rastavu od svoga muža. Ženama bogatih ljudi nije u interesu da se rastanu od izvora novca, promjena vlasništva nad tim izvorom je nešto što može doći u obzir ako se krivnja za zločin prebaci na drugoga. Mister No je pokazao da dobro poznaje svoje prijatelje kada je izrazio sumnju u slučaj Hendrixovog ubojstva, Chambers nije tip koji bi to mogao napraviti bez obzira koliko bio potican od strane drage osobe. Iz raspleta će najviše u sjećanju ostati nehotično ubojstvo gradonačelnika Aspena i blefiranje sa nepostojećom snimkom. Kada nasuprot sebe imaš krupnije ribe ne preostaje ti drugo nego ponuditi čvrste dokaze, ili se barem pretvarati da ih imaš u rukama. Nesuđena bogatašica Jane je tako dobila po svojim zaslugama, a što se tiče motoriste Jackieja treba sačekati nastavak njujorških pustolovina.

    Diso je ovdje odličan, sasvim sigurno najbolji izbor za crtanje epizoda iz prošlosti jer kroz crtež zna prikazati razliku u godinama Mister Noa. Možda je samo dojam, ali to isto sam primjetio i na priči Mister No ide u rat, znači da ipak ima nešto u tome.

     

    26.09.2017
    22:56:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jako dobar strip, sa pričom koja ima glavu i rep. Crtež odličan.

    Jedina stvar koja mi je smetala (slobodno me zovite sitničavcem) je da je pjesma "Body and Soul" (jedna od omiljenih Mr Noovih pjesama i koja se provlači kroz skoro čitavu epizodu) objavljena 1957., a radnja ove epizode se odvija u 1949.

    09.12.2017
    17:28:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 7, 7

    09.08.2018
    23:51:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 8, 3

    Konaćno jedna epizoda koja mi je legla, možda je do snega :)

    01.09.2018
    22:14:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    jenom rečju: Nolitta !!!

    05.12.2018
    10:42:00 sati
    Gris
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrlo dobra priča, ali netko se malo pogubio u vremenu i prostoru.

    Ili Nolitta dok je pisao scenarij ili Andrej Cvitaš kad je prevodio za Libellus. Nisam čitao talijanski original pa ne znam koji je od njih dvojice ispao biser nad biserima.

    Uglavnom, kod Libellus izdanja, priča počinje u Manausu 1950. godine gdje Mister No prepričava Krugeru jednu poprilično staru pustolovinu u Aspenu, a koja se počela događati krajem listopada 1949. g. i trajalo je sve skupa oko 6 mjeseci.

    Još ga Diso namjerno nacrtao mlađim, kako bi prošlost bila što dalja, odnosno uvjerljivije dočarana.

    Pjesma Body and soul od Billie Holiday je iz 1957. godine.

    Ali biti ću milostiv i dajem devetku jer je sama radnja izvrsna, pa ćemo te neke sitnice pregledati kroz prste.

     

    27.01.2019
    01:17:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    Odlična snježna priča sa super nacrtanim prikazima prirode prikrevene snijegom. Dobra kombinacija priče o ljudskoj gramzivosti sa dijelom priče o prošlosti Mister Noa.

    20.05.2019
    20:26:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Onoga vođu bajkerske bande neću nikad zaboravit. Lice, ponašanje, gestikulacija, ... prava metafora zloga. I ostali likovi su također upečatljivi iliti dojmljivi npr. omladinski pjevački zbor. Dakle još jednom da ponovimo za karakterizaciju likova najveće ocjene, Nollita je KRALJ. Što se tiče priče malo manje ocjene jer ipak mi je u jednom trenu (prerano) bilo jasno što se dogodilo i tko je tu negativac. 

    01.08.2019
    14:53:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zimska priča u Mister Nou! Nisam mogao bolje tempirati čitanje ove priče, kad je u istom trenutku vani sve bijelo i dosta prohladno. Za Aspen sam inače po prvi put čuo 90-ih u filmu "Glup i gluplji" :) . A ovdje nas Nolitta potanko upoznaje sa tim svijetom, ali i lijepim ugođajem koji ide na čast Disu. Odlično mu leže ove snježne sekvence i priroda u takvom, drugačijem obliku za razliku od vlažne i sparne klime kakvu smo već navikli kod našeg junaka. Sjajni uvod u priču sa NY-om, a zatim selimo u Aspen gdje je većina ove pustolovine odrađena. Baš sam se pitao da li Pilot ima ovakvih snježnih avantura i napokon sam dobio odgovor. A Nolitta ne bi bio Nolitta da našeg Mister Noa u nekim momentima ne prikaže u smiješnim situacijama, kao ono sa skijanjem kad čovjek napokon pomisli da je naš junak pohvatao konce i onda završi sa glavom u snijegu :) . Završnica isto odlična, pogotovo onaj blef, zakon!

    21.01.2020
    13:02:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kao i taoci, vrh vrhova. Kad sam depresivan ili malodusan, uzmem ovo u ruke i dize me momentalno! 

    Bukvalno mozes da se sazivis sa pilotom, pogotovo kad si u velikom gradu i pun problema, a prijatelja malo!

     

    Scenario filmski, DIso odlican!

    08.10.2020
    13:30:00 sati
    Koprtanska Kobilica
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Prica krece u Njujorku da bi odjedared se nasli u Aspenu i tamo proziveli krimi dramu ratnih drugara Drejka i Cejmbersa. Nolita na vrhuncu!

    11.11.2020
    21:54:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    Ni u kojem slučaju vrh, niti išta iznimno. priča ima dobar početak, i tamo negdje u zapletu ima solidnih elemenata, ali završnica jednostavno pokazuje da je na djelu samo jedan predvidljivi krimić.

    Mister no svome prijatelju Krugeru priča priču iz prošlosti kako ga je splet okolnosti doveo u Aspen, mondeno američko skijalište gdje panorame i okoliš jesu besprijekorni i očaravajući, ali ljudi definitivno ne...

    U smislu dobrog početka je Mister Noovo lutanje po New Yorku u onim ranim posljeratnim danima, onako neprilagođen, distanciran, prepun pitanja u glavi i pomalo izgubljen. I gdje mu najdraži trenutci su upravo posjeti bronškom zoološkom vrtu, jer nakon životnih razočaranja i previranja, očito preferira pričati i filozofirati sa životinjama a ne ljudima. niti veze sa njujorškim curama mu ne idu od ruke, jer bez obzira na fizičku ljepotu, fali im strasti i života, i nekako su mehaničke, tako da mister no i od njih, za sada, diže ruke. a o luđacima i divljacima na asfaltu da ni ne govorim. Sav taj rat kao da je ostavio duboki trag na ljudima i tamo daleko u velegradovima na drugom kontinentu.

    Aspen je opet priča za sebe, ali ne toliko drugačija od New Yorka. I tu ponovno Mister Nou ništa ne ide od ruke. I to s razlogom. Jer se Aspen odmah razotkriva kao svijet sasvim drugačiji od njegovog, od njegovih nazora i ideja. Ušminkano i idilično malo mjestašce dobrostojećih građana i izletnika za koje je u startu jasno da je predobro da bi bilo istinito. Sve svoje laži i tajne Aspen decentno razotkriva već pri samome početku kroz likove bogatuna kojima je dosadno u životu i njihovih razmaženih podmladaka u situacijama koje pokazuju koliko je relativan pojam zakona i poretka na tom području. Vrhunac slijedi upravo kada kriminalistički elementi priče postaju sve zastupljeniji a sam Mister No sve jače i brže traži načine kako da pobjegne otamo. Šteta samo što se od tog trenutka sve razvija i raspliče rudimentirano. 

    Ali dosljedan i lojalan kakav je, Mister No ne odlazi prije nego spasi prijatelja pa i pod cijenu riskiranja vlastitog života.

    21.11.2020
    20:39:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    22.04.2021
    20:08:00 sati
    coszinus
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum