Na zemlji Ksavanta

Mister No

MN LMS 746/747 | 147 str.

Mister No pomaže tajnoj brazilskoj službi pri pronalaženju srušenog američkog bombardera na teritoriji Indiosa Ksavanta.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 31%

Priča 2

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 47%

P*4

S*3

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Xavanti
    MN LIB 36
  • Ritualni ples
    MN LMS 746
  • Na zemlji Ksavanta
    MN LMS 747

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un piano diabolico
    MN SR 74
  • Xavantes!
    MN SR 75

ZANIMLJIVOSTI

  • prva i jedina epizoda koju je radio A. Ricci
  • u LMS je kao crtač potpisan Gamba (?)

U poslednje vreme nemam baš nešto puno vremena, ali kada ga imam volim da nasumice izaberem neki strip iz kolekcije i pročitam ga. Tek da obnovim gradivo. Tako su mi ovoga puta pod ruku dopala ova dva stripa. Na žalost. Odavno nisam izgubio pola sata života na tako glup način. Na moju sreću čitam brzo...

Imena autora ove priče obećavaju. Obojica dokazani u serijalu Martija Misterije ( Martina Mysterea, kako kome drago), „najinteligentnijem“ serijalu iz kuće Bonelli. Samo što su ovoga puta rešili da se odmore i napišu/nacrtaju nešto što za inteligenciju nije ni čulo...

A osnova priče je čak i dobra. Politička situacija u svetu + eventualni konflikt sa jednim od najdivljijih plemena u Brazilu. Idealno za Mister Noa, zar ne?? U tim pedesetim godinama prošlog veka je hladni rat uveliko u toku, svetske sile u poodmaklom ludilu naoružavanja i uvećanja vojne sile. Atomski bombarderi lete neprekidno, svakog minuta spremni za akciju. Na kraju krajeva, par godina kasnije će se desiti i „Zaliv Svinja“, američka indirektna inavazija na Kubu. Ali da ne odlutamo predaleko... Jedan takav atomski bombarder američke vojske se, gle čuda, srušio baš u amazonsku džunglu. Aha. Američka vojska se obraća brazilskoj tajnoj službi za pomoć, a onda svi zajedno, ne znajući za bolje rešenje, dolaze kod Mister Noa, tražeći od njega spas, jer pobogu, avion je pao na nepristupačan teren, na kome još žive i ratoborni Ksavanti, a Mister No dobro poznaje džunglu. ?????? Najveća svetska vojna sila i vlada jedne suverene zemlje nemaju rešenje za 30 000 primitivnih Indiosa?? I očekuju pomoć od propalog vojnog pilota, propalice i pijanca, i njegovog prijatelja, koji je, priča se, bio nacista???? U redu, razumem ja Castellijevu želju da se odmori od Martija/Martina i njegovih arheoloških dogodovština, ali zar je baš morao da se odmara i od mozga dok je pisao ovu priču??

I još i Ksavanti. Možda i najčuvenije pleme Indiosa iz Južne Amerike je, ni krivo ni dužno, uvučeno u ovako jednu glupost. Šteta, sa njima je mogla da se napravi sasvim dobra epizoda, mogli su da se iskoriste poput Hivarosa u „Ritual canzas“.. Ništa od toga. Ono što je jedna od glavnih odlika MN serijala, upoznavanje sa načinom života u Amazoniji, plemenima i prirodom, ovde nije ni mrvicu ispoljena. Skoro da ne saznajemo ništa o Ksavantima, izuzev da je dovoljno par mačeta i vrećica soli da bi vas oni odveli pravo do svog poglavice. Veliki, veliki minus. I da ne zaboravim da spomenem do bola glupe dijaloge u stripu, koji su u „Dnevnikovoj“ verziji još gluplji i bolniji. Mada, mora se priznati da se dijalozi prilagodjavaju priči.. Ili šta biste rekli za scenu kada Mister No aterira i pri tome polomi točak na avionu. Na misteriozan način se pojavljuju mehaničar i neki dečak koji trebaju da im poprave kvar. Pošto nemaju potrebne delove, mehaničar kaže: „Šta kažete da uzmemo vaš avion i odemo do grada po delove?“. Pošto to svi odbijaju, Mister No se obraća dečaku i pita : „ Jesi li razumeo, sinko?“. A dečak blaženo odgovara: „Naravno, pre jutra će vaš avion biti spreman za polazak.“. Bez komentara. Dno života.

Crtež. Riccijev crtež mi nikada nije preterano odgovarao, čak me blago iritira, ali se posle odredjenog vremena čovek navikne. Nerviraju me ti njegovi „smrznuti“ kadrovi, bez ikakvog pokreta i živosti. I, sa druge strane, prenaglašeni izrazi lica, pri čudjenju ili bolu, kao da gledam japanski crtani film.

Naslovnice se, naravno, savršeno uklapaju u (jadni) utisak cele epizode. Ferri po hiljaditi put potvrdjuje da nema pojma o proporcijama. Na naslovnici za „Na zemlji Ksavanta“ su mu aligatori otprilike 1/3 dužine aviona. Sad, ili su aligatori malo mutirali ili se avion malo smanjio u vodi.. Ah, da, naslovnica za „Ritualni ples“ nema nikave veze sa ovom pričom.

Dnevnik je iz ove epizode izbacio samo jednu jedinu stranicu. A mogli su mnogo više. Svih 147.

Šteta, šteta za našeg dragog pilota..

Naprijed

MN LMS 739/742 Njujorške noći

MN LMS 752/753 Mafija ne prašta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Loše.Ono što je mene pošteno iziritiralo je činjenica da MisterNO i Kruger uprkos tome što dobiju nekoliko udaraca sa željeznim rukavicama direktno u glavu nemaju ni jedne vidljive ozlijede(ili možda Ricci nije sposoban to nacrtati,i to je moguće).Zanimljiv je ples Ksavanta i njiohvi buzdovani koji jako liče na ZAgorovu sjekiru, i to je ujedno sve što ću zapamtiti od ove epizode.Do povratka u MAnaus još nekako može proći a onda sve skupa ide strmo nizbrdo i postaje tragikomično.Banditi nekoliko puta žele likvidirati MIsterNO i Krugera,imaju ih razoružane na nišanu od pola metra ali uporno to odlažu dajući ovima priliku za bijeg..Preskočiti.
    25.04.2006
    20:36:00 sati
    Aco
    uredi
  • scaramanga

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 3, 9

    Da...Na zalost, prilicno jadna epizoda, ruku na srce....
    neki Ksavanti i sl. gluposti....No dobro, dao sam visoku ocenu "Dnevnikovim" naslovnicama jer ih je radio obe Ferri, a ova prva je u stvari stara naslovnica (mislim da je za Italijansku epizodu Mr No-a pod brojem 4)
    Inace Angelo Maria Ricci-ju je ovo prva ali i poslednja epizoda, mislim da su time Bonellievci rekli sta misle o njemu..
    29.04.2006
    17:09:00 sati
    scaramanga
    uredi
  • bristova

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 4, 2

    Loš strip ali dobra recenzija
    29.04.2006
    20:04:00 sati
    bristova
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Bilo je i boljih..
    04.07.2007
    18:29:00 sati
    bresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    Stvarno veličanstveno blentava epizoda. Jerry i Kruger spašavaju svijet... Jao nama! Još ja gledam kako to Gamba loše imitira Riccija. Nije mi uopće palo na pamet da je to stvarno crtao Ricci, jer je u Martinu Mystereu crtao puno bolje... ili se meni tako pričinilo. [Dobra recenzija.]
    19.11.2008
    21:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Solidno, da ne crta Ricci bilo bi dosta bolje...

    05.01.2010
    20:09:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 5, 10

    Možda je ovo najgora priča u prvih 100 brojeva! Glupa priča a crtež očaj

    29.04.2010
    02:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Loša epizoda. Obično uvijek dobijemo mnoštvo informacija o amazonskim plemenima u epizodama, ali ovdje se o Ksavantima ne saznaje gotovo ništa. Riccijev crtež mi uopće ne odgovara.

    03.09.2010
    18:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Izrazito glupa i bezidejna priča. Sve je nekako nerealno; Mister No i Kruger bivaju isprebijani bezveze, umjesto da ih brazilska vlada kontaktira normalnim putem. Suvišno. Nakon što su ih pretukli oni ipak prihvate tu glupu ponudu sa smješkm na usnama, a njihove ozljede lagano izliječi čašica lošeg viskija. Ma da. Dio s Xavantima je još i najbolji jer je ispalo da su oni pametniji od drugih Indiosa. I sad da ne bi bio kraj svemu tome, mora postojati još jedan element urote. Njih dvojica se vraćaju u Manaus, izbjegnu nekoliko tisuća metaka iz neposredne blizine u izrazito glupim akcijskim scenama i na kraju Mister No opet najebe jer sa smješkom na usnama ponovo mora poći do bombardera, ovaj put besplatno. Ima li to sve smisla? Ma kakvi!

    29.10.2010
    16:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    3, 2, 2, 4

    Najgori strip Mister noa ikada napravljen. Ljudi koji su smislili pricu bolje da se tog jutra nisu dizali iz kreveta. glupa prica , crtez i sve ostalo je glupo.

    25.04.2011
    19:09:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    Najgora stvar (i to sto me je najgore zivciralo u ovoj epizodi) je to sto su Mr. No i Kruger zajedno uspjeli da izbjegnu ocitu smrt, ne samo jednom, ne ni dva put, nego i tri puta, i ovo sve u roku od 20 ili 30 stranica.  Naivne scene, gdje lopovi pucaju na njih, iz blizine, i naravno, nikako da ih pogodoe, jer zasto bi iko mogao da upuca nekog pravilno iz udaljenosti od dva metra?  Stavise, kad su Mr. No i Kruger, pri kraju price, stigli nazad u Manaus, oni lopovi koji hoce da ih ubiju se ukrcavaju u Taxi, i onda cim im se priblize, oni se deru, "Sada!  Pucaj!".  Naravno, ova glupa izjava upozorava Mr. Noa i Krugera, tako da oni opet izbjegnu sigurnu smrt, i sve zbog totalnog idiotizma ovih bandita, koji su lose napisani i realizirani kao ljudi.  Crtez je ok, nista posebno, naslovnica takodje, ali prica i scneario... uh, sranje... deset ili vise puta vec vidjeno, svaki put uradjeno bolje od ovoga, tako da je ovo nepotrebno, glupo, naivno, i puno kliseja.  

    13.09.2011
    06:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 2, 7, 7

    21.05.2012
    21:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    28.05.2012
    18:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 5, 10

    Ovdje ima dosta nebuloza te se nameće pitanje zašto je ovo ugledalo svijetlo dana.

    08.01.2013
    17:06:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    09.01.2013
    23:54:00 sati
    velka031
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 5, 6

    Užasno dosadna i sterilna priča, začinjena karakterističnim Castellijevim špijunima i međunarodnim incidentima. Također, najgori svršetak epizode do sad viđen. Jedino je onaj general pravi kuler.

    Riccijev čistunjav, plastični crtež možda može proći u MM, ali u Mister Nou je katastrofa. Jedino je dobro nacrtao papigu na 90. stranici. Prvi put da je neka Ferrijeva naslovnica najbolji sastojak kaše. Nevjerojatno, kažem vam... Malo je fulao proporcije, ali ne možemo imati sve.

    08.02.2013
    12:25:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 6, 3

    Ispod prosjeka, ima loših scena, ali ipak sam nekako pročitao -bio sam na bolovanju, pokrio se dekom, i to prolistao...

    03.04.2013
    08:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 58%

    7, 3, 7, 7

    Ja ne mislim da je strip baš tako loš. Naravno, i mene je zasmetalo kako Mister No u samo kratkom roku 3 puta preživljava pucnjavu. Ricci mi je odličan crtač kada je Marti Misterija u pitanju, ali ovdje mi jednostavno ne odgovara.

    08.08.2013
    16:00:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 4, 3

    Slažem se sa većinom komentara.

    04.10.2014
    18:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 47%

    5, 2, 6, 8

    Čudan je taj Castelli. Ova priča je ustvari dobro zamišljena, ali radnja odnosno scenarij su ti koji su katastrofa. Po karakteru Jerryja, rekao bih da Castelli prvi puta piše nekog Mister Noa, a ne da iza sebe već ima neke od najboljih epizoda serijala. Svakome se dogodi neka loša epizoda, ali ovo je nedopustivo. Mister No je toliko glup i naivan u ovoj epizodi da je to prosto nevjerovatno. Prvo ona tučnjava, pa nakon toga - ma sve je uredu idemo s vama za tih 10k, onda pušta pijanog Crossmana da izađe u onom selu indiosa, pa se čudi što se desilo. Pa zatim prevara Crossmana nakon pronalaska bombi, i opet čuđenje - kao da se to događa prvi puta. Koliko je to glup scenaristički potez, zašto bi bio problem da je Mister No isplačen i da ga se riješe na taj način, a oni onda odu s bombama tko zna gdje, u tajnosti, ali ne mora doći do kretenske pucnjave. Vrhunac idiotizma je bio povratak u Manaus i čuđenje kako svi surađuju s Crossmanom i njegovim debilima. I na samom kraju, ona prisila da opet idu po bombe, ma odjebi Castelli. Čak je i Krugeru u ovoj epizodi dodjeljena uloga kofera. Bezveze. Crtež je solidan, ali ne mogu reći da će mi faliti Ricci dalje u serijalu. Uglavnom, pravit ću se da ova epizoda ni ne postoji!

    31.05.2015
    08:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 50%

    6, 4, 5, 5

    prije nego sam pročitao ovu epizodu bacio sam oko na recenziju i komentare i čudio se niskim ocjenama.nakon pročitanog mogu samo reći:sa razlogom.dosta slabo razrađena,na momente i traljavo odrađena epizoda

    03.08.2015
    16:27:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Kada sam svojevremeno samo negde pročitao da su pored Nolite scenario

    za Mister Noa radili i Kasteli i Misalja, a nisam znao tačno za koje epizode,

    bio sam 100% siguran da je ovu priču napisao Misalja. Čak i danas kada znam da ju je Kasteli osmislio, teško mi je da u to poverujem, po svemu podseća na Misaljine epizode. Akcija kreće

    od početka i traje skoro kroz ceo strip, bez mnogo pametovanja, još je tu i često navrtanje

    iz boce, slično kao u Pobunjenicima s Escuala. Za razliku od te epizode u dnevnikovom izdanju,

    kod ove u prvom nastavku nisu cenzurisali te scene i tek su se na početku drugog nastavka

    setili da obrišu bocu sa nekih kadrova, a u jednom nacrtali umesto boce čuturu?!

    Previše ste kritični prema ovoj priči, jeste da ona spada u te laganije, ili da kažemo slabije,

    koje se čitaju bez naprezanja mozga, ali ne slažem se da je treba preskočiti.

    Prvo, crtao ju je Riči, njegov jedini rad na Mister Nou (šteta sto nije nacrtao bar još par priča)

    i svakako je lepo videti njegov crtež i kod ovog junaka, meni se dopada, naročito kako je

    nacrtao Krugera. Drugo, to što se pojavljuje Kruger kroz celu epizodu je plus, bez obzira

    na sve druge nedostatke, pošto i nema tako mnogo priča u kojima on učestvuje u akciji

    rame uz rame sa Mister Noom. Pa i ta "akcija u stilu Švarcija" mi je ok, verovatno 

    zato što sam i za ovu priču nostalgično vezan, u to vreme mi nisu smetale takve nelogičnosti

    kao što je redovno izbegavanje metaka i slično. Na kraju, zabavne su mi i te scene

    pijančenja u džungli...Lms 746 Ritualni ples:

    str. 82 Kruger - Dobro je, Mister No... Popijmo gutljaj i odspavajmo pre polaska.

    str. 85 Kruger - A da popijemo gutljaj pre nego što krenemo?

    str. 91 Mister No - Baš tako! Otvorimo bocu i povratimo se od šoka!

     

    25.07.2017
    00:57:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 7, 7

    Nakon 7 priča u nizu koje su se kretale od vrlo dobrih do odličnih, sada dolazi jedna koja nije ni blizu toga. Svejedno nije baš toliko loša kao što kotira kod Mister No publike, rekao bih da je nešto malo ispodprosječna. Najveći je problem što je ovakva priča već viđena u boljim verzijama, a u drugom dijelu ima nekoliko nelogičnosti i naivnosti. Propusti su prisutni, ali to nije razlog da se izmišljaju oni nepostojeći, kao što je slučaj u recenziji. Prilikom slijetanja u Aldeiji Caraji nije Mister No polomio kotač na svom pajperu, već se to dogodilo drugom pilotu koji je sletio nakon njega. Samim time nije onaj dječak bio zadužen za popravak tog kvara, nego je trebao samo napuniti spremnik gorivom u čemu ne vidim nikakav problem. Ako je u LMS izdanju dijalog krivo preveden, barem bi crtež trebao biti potpuno isti kao u originalu. Situaciju kada agenti iz tajne službe prisiljavaju Mister Noa na suradnju smo već vidjeli ranije. Moglo je bez toga mada nije toliko nelogično da im je potrebna njegova pomoć, s obzirom da pilot uz posjedovanje aviona još ima prilično iskustva sa indiosima. Ionako je bilo rečeno kako im Kruger nije toliko važan, a kada se već našao u blizini neka i on upadne u igru. Kasnije se stvar razvila na takav način da je njegova uloga bila veća od običnog promatrača. Da nešto smrdi u vezi Crossmana vidjelo se kod scene ubojstva onog istražitelja s leđa. Mogao ga je samo zarobiti, a ovako mu je zatvorio usta da ne može progovoriti o čemu je htio. I onda se stvar ne rješava sa policijom kako je rekao, već tijelo mrtvaca završava u vodi, što također pokazuje kako tu nije sve čisto. O životu Xavanta ne doznajemo puno jer za to nije bilo vremena, ali zato vidimo sveti ples indiosa Caraja kojemu ne smiju nazočiti žene, djeca i bijelci. Nakon što su pronađene atomske bombe započinju nelogičnosti zbog nekoliko loših scenarističkih rješenja. Nije problem što je Crossman odlučio odigrati dvostruku igru u vezi sudbine bombi, ipak je novac najjači razlog za promjenu planova. Pogotovo kada ga jedna strana nudi u većim količinama, a druga računa da će sve srediti samo na osnovi prijateljskih odnosa. Crossman je mogao obaviti trgovanje bez nepotrebnih otkrivanja planova i eventualnih žrtava. Kao da bi Mister No i Kruger znali gdje su bombe završile nakon što bi se svi mirno razišli. A njih dvojica su također naivci s obzirom koliko se trude da sami upadnu u nevolje. Imaš izdajnika koji te zamalo koštao glave, i odmah nakon toga trčiš u ruke drugome. Ne znam kako su mogli potpuno zanemariti mogućnost da je i general Leitão uključen u prljavu trgovinu. Ono puškaranje po ulicama Manausa je poseban slučaj; dvojica prijatelja izbjegli toliko metaka koliko nisu ni za vrijeme rata, rešetanje strojnicama bi podiglo na noge pola grada a u blizini niti jednog policajca. Istina, stigli su na vrijeme da na kraju spriječe najgore, ali bi čovjek prije dočekao smrt nego njihovu pomoć. Opet Mister No ostao praznih džepova; kriminalci obećavaju velike novce a što to vrijedi kada plaćaju u olovu, s druge strane poštenjaci nisu toliko financijski izdašni. Samoubojstvo Leitãa mi također nema logike, dok god je čovjek živ postoji mogućnost za spas, a ako ništa drugo onda barem poginuti u pokušaju. Jedino je dobro ispalo što se njegovom smrću nije saznalo tko je htio kupiti one nesretne bombe.

    Ricci svakako nije u krugu boljih crtača na serijalu, svejedno mu je ovaj rad solidan i nemam većih zamjerki. Ja bih ga nazvao nekom skromnijom verzijom Montija, pogotovo zbog načina na koji crta lik Mister Noa.

     

    27.09.2017
    20:06:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    12.08.2018
    23:34:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Vlladimir

    Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 4, 7

    Još jedna ponuda Castellijevih pogleda na špijunažu, političke igre, kontra-obaveštajne intrige itd. ali ovog puta bez prisustva Dalije.

    Scenaristički, i na polju tih špijunskih kolaža, i filmova tipa ''Kommissar X'' ili ''OS 117'', da ih pomenem samo par, i koji su uglavnom tokom šezdesetih godina dvadesetog veka bili ''in'', ovaj opus mu je možda i najtanji.

    Sama ideja priče, nije loša, ali razrada jeste, jer na momente je toliko površno ali i konfuzno, da je prosto naporno pročitati ovu priču iz jednog cuga, a radi se o svega, 150tak strana! Likovi su krajnje blentavi, jednodimenzionalni, pa čak i sam Mister No, odaje utisak prilično tupavog lika, dok je Kruger više u nekom light-motiv raspoloženju, i kao, dojmi se da je uvek spreman za akciju... ali da se ne lažemo, cela priča je trainwreck, i jedva je održiva. Kraj epizode, glup je preko svake mere i vidi se da Castelli sa takvom ''isporukom'' kraja priče, nije znao gde bije.

    Ricci je prosečan, da ne kažem skroman crtač, skromenih dometa, i iako se bori sa svojim mogućnostima ili bolje reći, ograničenjima, da dočarava scene i kadrove na zanimljiv način, to mu baš i ne uspeva te zbog toga anatomija likova mu poprilično pati, kao razdvajanje planova u scenama. Facijalno, likovi mu mahom izgledaju kao turci, osim glavnog sporednog lika, koji izgleda ko neki lik iz serije ''Rosa Salvaje''.

    Na kraju, ako se od prvih 200 epizoda mora izabrati najlošiji Mister No, onda je to upravo ova priča.

    Naslovnica naslovljena ''Ritualni ples'' u originalu objavljena za drugi deo priče ''Poslednji Kangasiero'', koja kod nas u izdanju LMS-a, nikad nije ni objavljena. Inače, iako ne adekvatna niti originalna, ova naslovnica je i jedina svetla tačka ove sklepčine od priče.

    17.12.2018
    10:38:00 sati
    Vlladimir
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 5, 9

    Nije na nivou prethodnih epizoda, ali nije baš ni toliko loša da ju bombardiram dvojkama. 

    28.01.2019
    23:29:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    6, 4, 2, 7

    Vrlo loše. Užasam crtež, tanka, neiventivna priča...

    01.05.2019
    14:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 43%

    5, 2, 5, 7

    Ovo je i meni jedna od najgorih priča u serijalu Mister Noa. A valjda je i bilo za očekivat kad-tad lagani pad u serijalu, nakon toliko sjajnih priča koje su podigle letvicu veoma visoko. Iako sam se iznenadio da je Castelli za ovo odgovoran, možda je imao "loš dan". Za Riccia nikad čuo, sad saznao od Manhuntera da je to crtač sa Martin Misterije serijala. Mislim da ovoj priči ne bi pomogao niti Bignotti, a ni Diso. Crtež i nije toliko loš, priroda i okoliš su dosta dobro urađeni. Ali nema priča ono nešto što sam u prošlim epizodama osjetio, onaj neki osjećaj kao da ti je netko ubrizgao injekciju adrenalina, ushićenje koje osjetiš za vrijeme i nakon pročitane avanture. Slučaj (kao ovdje) kad jedva čekaš da dođeš do kraja sa čitanjem, to nikad nije dobro. Ali ajd', idemo dalje.

    22.01.2020
    21:40:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 3, 4

    Ja u principu Ricija volim, svidja mi se onaj njegov cudni Marti, ali ovde je u Mister Nou je fulao samo tako. A o staroj lisici Kasteliju sto se manje kaze to bolje. Ja sam ovo jedva procitao, kako je ovo bolesno glupo. Izgubljenih 20-25 minuta zivota...

    13.12.2020
    23:27:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 56%

    6, 3, 7, 8

    Zanimljivosti:
    - Ova epizoda je originalno izlazila od srpnja do rujna 1981.
    Boeing B-47 Stratojet je bombarder koji je do kraja pedesetih bio oslonac Strateškog zračnog zapovjedništva zrakoplovstva Sjedinjenih Država (SAC). Proizvedeno ih je preko 2.000 kako bi se udovoljilo zahtjevima zrakoplovstva, potaknutim napetostima hladnog rata.
    - Leteće cisterne KC-97 su zaista bile od vitalne važnosti za strateške operacije Boeinga B-47 Stratojeta.
    - Seymour Johnson Air Force Base je baza Američkog ratnog zrakoplovstva smještena u Sjevernoj Karolini.
    - Na početku priče saznajemo da američki avioni zaobilaze Kubu, što mislim da ne bi smjelo biti točno jer se radnja ove priče dešava početkom pedesetih godina prošlog stoljeća kada se SAD pokušao prijateljski približiti Kubi, dok je tek 1959. došlo do zahlađenja odnosa, a kasnije i otvorenog sukoba u Zaljevu svinja što je rezultiralo poznatom kubanskom raketnom krizom 1962. i kasnijim hladnim ratom.
    - Središnji dio priče se odvija u brazilskoj državi Mato Grosso.
    - Trenutni broj Xavante Indiosa je oko 15000, a oni su zaista bili ratoborno pleme koje je došlo glava mnogobrojnim misionarima, lovcima i istraživačima. Po pitanju ovih drugih Indiosa, odnosno naroda Karajá (u Libellusovom izdanju Caraja), njih je početkom dvadesetog stoljeća bilo oko 45000, a danas ih ima tek oko 3500 (Nisam krivo stavio nulu viška ili manjka! ;-).
    - Otok Bananal je sa svojih 19162 km2 drugi najveći riječni otok na svijetu i najveći kojemu ni jedna obala nije na oceanu. (Najveći je otok Marajó na ušću Amazone u more). Nalazi se u brazilskoj državi Tocantins, a njegova zapadna obala, zajedno s rijekom Araguaia, tvori prirodnu granicu s državom Mato Grosso.
    - Zadnja sličica 124. i prva na 125. str. su naknadno komponirane od elemenata iz drugih vinjeta i ubačene od strane Libellus ekipe u svrhu stvaranja dojma neprekinute priče. Zanimljivo da taj recept nisu primijenili na početku (25. str.) gdje je ipak ubačen predlist bez naslovnice.
    - Ova Libellusova knjiga mi zaista izgleda efektno i atraktivno zbog prevladavajuće netipično žute boje u kombinaciji sa smeđom.



    Komentar:
    Ovo je do bola čudna epizoda. Sam zaplet sa standardnim Castellijevim urotama na svjetskoj razini nije ni loš, a uvelike drži pažnju putovanje u opasne predjele Amazonije gdje žive opasni Xavanti. Odlični su i događaji u selu Caraje Indiosa, kao i očekivano oskvrnjenje njihovog svetog plesa Aruana. Izjava da tome plesu mogu prisustvovati samo odrasli muškarci iz plemena, dok žene koje se usude baciti pogled na ples bivaju protjerane, a nevina djeca izmasakrirana strijelama. Zastrašujuće, zar ne? Pa se ti usudi baciti pogled, ako ne smiješ!
    Daljnji razvoj priče još uvijek ide tečno, kao rijeka kojom naši junaci plove, a dugoočekivani susret sa strašnim Xavantijima je mlak, iako se ne može kazati da nije originalan. Problem je ono što slijedi nakon povratka u Manaus!
    To je strahota koju ne mogu riječima opisati i čisto se pitam kako netko normalan može ovakav završetak napisati?
    Namjerno sam napisao "netko" jer se moram složiti s kolegom Jozzinellijem da velika većina epizode (nikako ne uvod i zaplet) podsjeća na Missagline radove na ovom serijalu, posebno na MN LIB 21: Neumoljivi (U zemlji Morosa) po pitanju puta u nepoznato, a posebno samog zastrašivanja strašnim Indiosima (ovdje Xavanti, tamo Morosi) i MN LIB 23: Pobunjenici s "Escuala" po neozbiljnom pristupu glavnom junaku, čiji je jedini cilj kako zaviriti u bocu zajedno s Krugerom, unatoč ozbiljnoj situaciji u kojoj se nalaze, a to nije Mister No kakvog nam je Castelli u svojim pričama prikazivao.
    Ricci mi nije bio drag ni na Martiju, ali ovdje mi još manje paše. Poprilično iritantno crta lica likova, nalik na likove iz umobolnih japanskih crtića, ali boljem dojmu puno pomažu lijepe scene krajolika, kao i dinamika crteža na zavidnoj razini.
    Naslovnica je (za promjenu) najbolji dio ove epizode, za koju mogu reći da je prva istinski loša priča ovog serijala ako se gleda kronološki.

    05.03.2021
    14:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    29.05.2021
    16:49:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 12%

    1, 1, 1, 3

    Jedan od najgorih Mister No stripova koje sam pročitao, svaki kliše su iskoristili, nema mrvice ičeg zanimljivog. Šta reći kad je ovde Ferijeva naslovna najbolji deo stripa a Feri mi uvek bi odbojan. A i ta naslovna deluje da ju je Feri radio a da su mu otprilike rekli o čemu se radi u stripu.

    10.04.2022
    02:33:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Prosječna epizodica, ali ni blizu toliko katastrofalna koliko recenzija i neki komentari daju naslutiti. Objašnjenje za Mister Noovo "unajmljivanje" od strane CIA-e dobivamo pred kraj priče, a i za par drugih nelogičnosti iz recenzije krivicu očito snosi dnevnik svojim "editingom". Ja sam epizodu pročitao u Libellusovom izdanju i uopće nemam pojma o čemu recenzent priča spominjući scene s dječakom i piperom.

    Ricci, iako ne paše MN-u, se poprilično dobro snašao u Amazonskom settingu sa nekoliko dobrih kadrova džungle i njezine flore i faune.

    13.07.2022
    11:21:00 sati
    drogsy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2755
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1803
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1795
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1740
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1706

Aukcije

Forum