Mafija ne prašta

Mister No

MN LMS 752/753 | 188 str.

Mister No se nalazi u manauskom baru u ugodnom društvu tamnopute ljepotice. Za obližnjim stolom jedan talijanski mornar započne pjevati pjesmu iz rodnog mu kraja koja Mister Noa podsjeti na jednu davnu pustolovinu. Odlučuje ju ispričati svojoj pratilji…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mafija ne prašta
    MN LIB 37
  • Mafija ne prašta
    MN LMS 752
  • Umreti na Kapriju
    MN LMS 753

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Mafia non perdona
    MN SR 76
  • Morire a Capri
    MN SR 77

ZANIMLJIVOSTI

  • ova epizoda nalazi se na uBC-ovoj top-ten listi najboljih Mister Noovih pustolovina
  • Broj 77 "Morire a Capri" je ujedno i zadnji broj edicije "Tutto Mister No"

Oh, to je stvarno tužna priča Mister No!
Da…Sad možeš da shvatiš šta osetim kad čujem da neko peva ovu pesmu.

Da je kojim slučajem imao priliku upoznati se s romanesknim opusom slavnog francuskog pisca Marcela Prousta, Mister No bi zacijelo postao njegov obožavatelj. Doista, ni jedan Bonellijev junak se tako često ne prepušta reminiscencijama na neke davne životne epizode, ljude i događaje kao što to čini Mister No okružen prijateljima u omiljenom mu manauskom baru. Poticaj za prepuštanje rijeci nadirućih sjećanja su najrazličitiji; jednom neočekivani susret sa starim prijateljem, jednom netom primljeno pismo, interesantni novinski članak ili pak susret s njujorškim znancem u banci koju je ovaj upravo naumio opljačkati. Ulogu Proustovog madeleine kolačića namočenog u čaj kod Mister Noa u ovoj epizodi ima jedna stara talijanska kancona čiji ga zvukovi navode da u ugodnom društvu lokalne ljepotice započne vlastito traganje za izgubljenim vremenom. To traganje ga, naravno, ne vodi u Combray već na pitoreskni talijanski jug, u prelijepa mjesta poput Positana i Caprija.

Vlastita domovina kao poprište Mister Noovih pustolovina očito je itekako inspirativno djelovala na Guida Nolittu s obzirom da je upravo ova talijanska avantura jedan od njegovih najboljih scenarija podarenih ovom liku. Gurnuvši Mister Noa u stvarnost poslijeratnog talijanskog juga, Nolitta svekoliki čitateljski puk suočava s problemom mafije, problemom koji je sve do naših dana ostao rak-rana talijanskog društva. No, ostavimo se nevještog laičkog teoretiziranja o dotičnom (ne samo) sociološkom problemu i bacimo se na analizu ove priče.

Mister No u Italiju dolazi na poziv svog starog ratnog druga Stevea Malloryja koji sad radi za FBI i mora se domoći stanovitog pisma zloglasnog gangstera Luckyja Luciana upućenog jednom američkom časniku. Luciano želi pribaviti to pismo jer ono navodno dokazuje njegove zasluge za uspješno američko ratno iskrcavanje na Siciliju i vjeruje da će mu ta djelatnost biti honorirana brzim puštanjem iz zatvora u kojem upravo trune. Američka vlada se želi dočepati pisma prije Luciana kako ne bi bila dokazana njena kompromitirajuća povezanost s opasnim mafijašem. Uz te dvije suprotstavljene strane pojavljuju se i ostali lovci u mutnom koji shvaćajući važnost pisma planiraju na njegovoj vrijednosti i za sebe ušićariti nešto lovice. Mister No u početku oklijeva pomoći Steveu smatrajući da je riječ o prljavom poslu, ali kad ovaj spomene kako mu naš junak ima zahvaliti za spašen život ipak nevoljko pristaje. Čovjek s kojim su se pogodili da od njega otkupe pismo, prevario ih je te ovaj dvojac nakon jednog obračuna jedva izvlači živu glavu. Svi ti događaji dodatno motiviraju Mister Noa da se domogne pisma i što prije pokupi iz ovog ne baš gostoljubivog kraja.

Nolitti je famozno pismo poslužilo kao mamac da na scenu ove epizode izvede čitavu galeriju živopisnih likova. Tako susrećemo mafijaške bossove, njihove elegantno skockane praznoglave poslušnike, hrabre udovice, pokvarene FBI-ovce ali i simpatično domicilno stanovništvo; vesele ribare, barkariole, brijače… Iz tog afirmativno prikazanog lokalnog puka izdvajaju se dva lika s kojima se Mister No sprijateljio,inteligentni mališan koji je fantastično odigrao rolu turističkog vodiča našem junaku upućujući ga u sve tajne malomišćanskog života i jedan temperamentni lokalni Casanova koji se u početku njihovog poznanstva sukobio s Mister Noom da bi m na kraju spasio život. Ipak još više od spomenutih iz cijelog društva pamtljivih karaktera svojom kompleksnošću i tragičnošću ističe se lik s početka priče, Mister Noov sunarodnjak Steve Mallory, svojevrsni spiritus movens ove epizode. Mallory nakon što mu Mister No predaje pismo odlučuje ga umjesto FBI-u ustupiti Lucianu, naravno uz odgovarajuću novčanu nadoknadu. Tako nekoć idealist, ratnik i heroj suočen s paralizom zbog ranjavanja i strahom pred budućnošću doživljava preobrazbu u hladnog cinika koji je iz koristoljublja spreman likvidirati najvjernijeg prijatelja. Evo njegove ispovijesti upućene Mister Nou u najdramatičnijim trenutcima epizode: Nije potrebno biti Platon pa da dođeš do nekih zaključaka. I za ljude kao što smo mi koji smo se uvek borili za ideale mora da nastupi razdoblje cinizma. Zatim Mallory konstatira kako bi nakon uspješno obavljenog posla i privatne pohvale šefova (javna bi izostala jer je riječ o prljavom poslu) bio odbačen poput stare krpe nesposoban da se brine o sebi i obitelji. No on nije zaboravio prijateljeve zasluge i želi novac bratski podijeliti. Mister No to odbija izlažući svoj credo: Čovek kao što sam ja može čak i da ubije, samo da bi spasio prijatelja, odbranio svoju čast, ženu ili afirmisao neke ideale u koje veruje, ali ne za novac…S obzirom da Mister No pismo želi predati FBI-u, između dvojice dotadašnjih partnera dolazi do sukoba. U samoobrani Mister No gurne Stevea koji se u kolicima stropošta niz skalinadu unajmljene vile i tragično završi među morskim hridinama. U ovoj inače snažnoj sceni u prikladnom i metaforički pogođenom ambijentu Nolitti se dogodio, po meni, jedini scenaristički gaf u ovoj epizodi. Naprosto je nevjerojatno da jedan vješti profesionalac poput Stevea Malloryja hitcem iz pištolja promaši statičnu metu, Mister Noa s metar-dva udaljenosti. Nolitti je taj hitac trebao kako bi do kraja ogolio Malloryjeve namjere i opravdao Mister Noovu reakciju, ali mišljenja sam da je to trebalo logičnije izvesti. Bilo kako bilo, nakon te epizode Mister No s okusom gorčine silazi niz skalinadu dok ulični kantor pjevuši jednu melankoličnu melodiju… Poput filmskog redatelja Nolitta tu istu scenu stapa odnosno zamjenjuje scenom iz bara u kojem talijanski mornar pjevajući tu istu skladbu uokviruje priču koju je Mister No upravo ispričao Georgini, svojoj atraktivnoj sugovornici.

Vrlo inspirirani Nolitta, osim u prethodno opisanoj sceni, efektan je u još nizu scenarističkih minijatura koje sjajno začinjavaju ovu priču i čine je kvalitetnom i slojevitom. Nepotrebno je ovdje nabrajati sve dojmljive dijelove, ali istakao bih onaj u brijačnici gdje je uvjerljivo i sugestivno prikazan zakon omerta. Poznato je da ovaj scenarist često voli svoje likove upućivati izvan njihovog mjesta prebivališta i sučeljavati ih s različitim ambijentima i kulturama. Kako je prilično vješt u korištenju i izvlačenju maksimuma iz motiva koje mu nudi određeno mjesto, zemlja ili civilizacija, to su u pravilu vrlo dobre epizode. Isti je slučaj i s ovom talijanskom. Kao što smo već konstatirali Nolitta je svoje sunarodnjake uglavnom prikazao u pozitivnom svjetlu. Ponekad se koristi određenim stereotipima, ali poznato je da i stereotipi ne nastaju bez stanovitog uporišta u zbilji. Nolittini Sicilijanci su onakvi kakvima ih i zamišljamo: veseli, lijeni, strastveni, duhoviti i brbljavi. Jednom riječju simpatični protagonisti koji doprinose šarmu ove epizode.

No, taj neosporni šarm ove epizode ostaje u drugom planu zbog njene tužne atmosfere. Osim talijanskih egzotičnih lokacija ova priča je u serijalu o Mister Nou specifična i po tome što nema ni kakav-takav happy-end. Na samom kraju saznajemo da prokleto pismo zapravo ni o čemu nije odlučivalo. Mister No je odrezao samo jedan krak hobotnice, a preostali su poslužili da Luciano drugim putem bude oslobođen što je sav trud našeg junaka i smrti mnogih ljudi upetljanih u ovu avanturu učinilo apsurdnima i još tragičnijima.

Privodeći kraju posao traženja vrlina u Nolittinom scenariju moram pohvaliti ideju da jednu pjesmu iskoristi kao light-motiv zapleta i ujedno da njome naglasi emocije koje budi ova priča. Ta pjesma u "Mafiji ne prašta" ima ulogu usporedivu s "As time goes by" koja Bogarta i Bergmanicu u Curtizovom klasiku iz Casablance odvodi u Pariz.

Roberto Diso, vjerojatno najbolji crtač u Mister No-serijalu uopće fantastično je dočarao prelijepe, romantične sicilijanske eksterijere i pokazao se savršenim izborom za realizaciju ove epizode. Odličan je kako u panoramskim prikazima tako i u vinjetama gradskih trgova, restorana, pizzerija i uopće dočaravanju bila ovih mjestašaca. Također ne mogu ne pohvaliti Mister Noov dress-code u ovoj epizodi ma tko za to bio zaslužan. Lijepe košulje, jaknice i laganija odjeća koju Mister No nosi na Siciliji čini ga još zgodnijim i većim frajerom nego ona pripijena majica sa četverolisnom djetelinom na desnom rukavu. Ferri je obavio solidan posao s naslovnicom, osobito prvom, ali ove ne spadaju u njegove ponajbolje radove na Mister Nou. Pogriješio je što je obje koncipirao na gotovo identičan način; Mister No stoji zapanjen pred naoružanim napadačem.

Tragične i dramaturški dojmljive sudbine nekih protagonista, izbor lokacija i pogotovo melankolična glazbena kulisa čine da cijela ova epizoda odiše nekom tužnom, sjetnom atmosferom. Ne znam postoji li uistinu talijanska kancona zvana "Scalinada" koja predstavlja soundtrack epizode ali o dojmu koji je na mene ostavila "Mafija ne prašta" dosta govori to da je ovaj strip dugo vremena bio moja prva asocijacija kad bi čuo Olivera kako pjeva popularnu Runjićevu skladbu naslovljenu poput ove talijanske. Po mom mišljenju ovo je jedna od nekoliko najboljih Mister Noovih epizoda. Ako Copollina trilogija "Kum" predstavlja "mafijaško" remek djelo sedme, onda Nolittina "Mafija ne prašta" predstavlja remek djelo devete umjetnosti. Prisjećajući se Mister Noovih epizoda poput ove teško je prihvatiti činjenicu da se ovaj serijal nalazi pred gašenjem.

Nisam li vam uvek govorio da je taj stranac malo čudan.
I pomalo tužan…Nastavi, Georgina, nastavi!

Naprijed

MN LMS 746/747 Na zemlji Ksavanta

MN LIB 38 Strah na Karibima

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • globinjo

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    nedavno sam ponovo čitao ovu epizodu,nije loša,ali mislim da ipak fali nešto da bi se moglo reći kako je to mafijaška saga...
    09.02.2005
    12:12:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 7, 2

    Ne dijelim oduševljenje recenzenta. Čak me čudi kako je ovo u top 10. Dobro, ja ne volim previše mafijaške priče, ali stvarno ne vidim da je strip nešto posebno. Zanimljivo je što se radnja odvija u Italiji, i to je to. Naslovnice očajne, crtež – dobri pejzaži, ostatak slabašan.
    09.02.2005
    19:26:00 sati
    stinky
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jako jako lijepa recenzija i jako lijep strip. Potpuno se slazem sa fantomom, i meni je ova epizoda zaista nesto posebno, po svojoj atmosferi i likovima i sigurno spada medju mojih top 10 najboljih MN epizoda. Vidi se da je Nolitta bio posebno inspiriran "svojim" Caprijem i zemljacima, kao i Diso koji ih je majstorski karakterizirao svojim crtezom, svaki od tih likova izgleda tako stvarno i zivo, a to mogu samo veliki majstori.
    10.02.2005
    17:00:00 sati
    Markos
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Po mom mišljenju, ovo je definitivno najbolji Mister No.
    13.02.2005
    11:25:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    nemam ovaj strip,ali pročitao sam ga na kompjuteru.inače ne čitam skenirane ali ovaj sam nekako morao i definitivno se isplatilo...
    stvarno super epizoda,
    fantom-odlična recenzija
    27.02.2005
    14:22:00 sati
    shminker
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlicna epizoda, i draz ove epizode je sto nije tipicno mafijaska, nego tipicno "Mister Noovska", Naime ovdje je rijec o tome da Mister No upada u nevolju prakticni ni kriv ni duzan, i pokusava se izvuci iz toga ne pitajuci puno i ne zeleci da shvati sve mafijaske zakone. Zato je ova epizoda remek djelo. Crtez je mogao biti malo bolji, a takodje i naslovnice. Obavezno procitati.
    28.02.2005
    20:31:00 sati
    mohas
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je sigurno jedna od 3 najbolje Dzerijeve epizode. Po atmosferi koju docarava je gotovo sigurno na prvom mestu.
    09.03.2005
    11:49:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tandem Nollita/Diso je genijalan! Ovo prica spada u top 10 M Noovih epizoda! Nadam se da nas Berni nece ukinuti Jerryja!
    22.03.2005
    08:47:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Ova priča definitivno pokazuje Nollitinu neobičnu kvalitetu da iz osrednjeg soggetta stvori fenomenalan scenarij. Soggetto je, naime, preuzet iz brojnih mafijaških filmova i romana, ali kroz tipično svoj scenarij Nollita pravi razliku i pretvara oštro mafijašku dramu u nešto više. Centralna figura radnje, u stvari, nije Mister No, međutim njegova jaka karakterna određenost daje "safta" zapletu - to je nešto što Mignacco nikada nije shvatio; Mister No nije glavni protagonist vlastitog serijala u klasičnom smislu, nego lik uhvaćen u vrtloge događanja koja se odigravaju mimo njega te ga u jednom trenutku zahvaćaju, uglavnom protiv njegove volje. U ovim epizodama to posebno dolazi do izražaja. Čitao sam "Umreti na Kapriju" kao dijete i taj me strip još tada oduševio jer sadrži jednu brutalno direktnu životnost uhvaćenu u onom delikatnom momentu na razmeđi sjetnog fatalizma i gorke borbe protiv vjetrenjača. Diso je ovdje na vrhuncu, a mislim da je jedina ozbiljna mana tih dvaju epizoda što naslovnice sugeriraju potpuno pogrešno ozračje, u klasičnom Ferrijevom "urbani-western" stilu, koji je ovdje apsolutno out of place.
    08.04.2005
    12:40:00 sati
    Damjan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 9, 5

    Ono što ovu epizodu čini posebnom je sjajna romantična atmosfera koja se provlači kroz cijeli strip.Meni se ipak najviše dojmio početak,kad Mister NO uz zvukove pjesme počne priču,i sam kraj gdje pomalo tužan napušta lokal i tako zaokružuje epizodu na stvarno efektan način.Što se njegove "priče" tiče,nije to ništa spektakularno,dakle standardni Nollitin krimić sa (ne)očekivanim obratima,ali kao što rekoh; osjeti se neki poseban ugođaj Caprija i općenito cijelog tog kraja i njegovih stanovnika,koji te povuče unutra i drži te prikovanim uz strip sve dok ne pročitaš do kraja...Velike zasluge za to ima i Diso koji je sve to sjajno nacrtao(posebno pejzaže)a sviđa mi se što je kod njega jasna razlika između mladog MIster NOa i ovoga u "sadašnjosti".Još da mu pozadine nisu toliko bijele,dao bih mu i višu ocjenu.Što se naslovnica tiče,složio bih se sa kolegom Damjanom,a to je da je Ferri potpuno promašio bit ove priče i nacrao naslovnice koje nikako nisu u duhu ove priče.Volio bih jednom otići na Capri i u Positano,čine mi se idealnim mjestima za odmor i relaksaciju..
    01.10.2005
    01:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Izvanredna epizoda! Uz standarno odlicnog Disa treba posebno pohvaliti Nolittu koji je (ukljucujuci i ovaj) napisao desetak maestralnih scenarija. Atmosfera kojom strip odise izaziva u meni zelju da posjetim Napulj i okolna mjesta, kao i Capri.
    18.10.2005
    12:56:00 sati
    alen
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    dobra epizoda.
    11.12.2005
    19:48:00 sati
    lwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    odlično dočarana atmosfera caprija, odlični pejzaži i panorame positana, mora...sve pohvale disu, naslovnice očajne (dajem 6 samo da ne pokvarim previše ukupnu ocjenu), priča zanimljiva, ali ipak ništa senzacionalno, zgodno mi je pojavljivanje topolina iliti po naški, fiće
    07.02.2006
    13:38:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ono što nije mogao u Zagoru, Nollita stvara u Mister NO-u. Evo od neke malo iznadprosječne osnovne priče, Nollita stvara vanserijski uradak! Scenarij je možda najbolji uopće u Mister Nou. A i vrlo su zanimljivi likovi, ma Nollita(Mister No) je legenda!!
    14.07.2007
    12:56:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    01.08.2007
    13:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Mister no u Italiji i odmah na top 10!Ništa čudno po pitanju talijana.Mislim da bi ovde nama bilo drago i da Zagor posjeti Balkan.Ali neće.....Vratimo se epizodi.Crtež odličan!Prekrasni pejzaži Caprija odlično predstavljeni,priča malo tanka,pomalo i dosadna.Ostaje pitanje vjerodostojnosti priče sa stvarnim događajima koje pratimo u pozadini priče o pilotu....
    28.09.2007
    19:47:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    08.05.2009
    20:33:00 sati
    Brdar
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Ova prica je zaista nesto posebno, ali tijekom cijelog stripa nisam to osjecao dok pred kraj kad zadnjih 10 stranica stripa mijenja moju sliku o cijeloj epizodi.

    No ovako prica je premeonotona cijelo vrijeme sve je usporeno u Nolittinom stilu sa puno zivopisnih likova i odlicnih opisa, ali sama prica ne postoji tj ona se stvara polako kroz cijeli strip da bi kulminirala genijalnim krajem zbog kojega ovaj strip zasluzuje visoke ocjene.

    Da nije bilo tog kraja koji pokaziva samu bit toga pisma oko cega se vrti cijela prica strip bi bio jedna velika uspavanka.Bas zahvaljujuci tom kraju sam strip spada u top Mr.No epizoda.

    Diso solidan sa izvrsnim pejzazima i prikazom Positana i Caprija.Nekako me sve to podsjeca na ove nase Hrvatske otoke.Slicna atmosfera i ljudi.

    Ferri jedini problem kod ovih starih Mr.Noa.Stvarno rijetko uspijeva na naslovnici pokazati ono sto stvarno cini samu epizodu.

     

    15.04.2010
    13:49:00 sati
    provodina
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 10, 5

    Nolitta još jednom dokazuje kakav je majstor u stvaranju tečne i zanimljive iznadprosječne priče iz ne baš zanimljivog predloška. Istina, ovdje me razočarao onaj kiks već spomenut u recenziji kada iskusni profesionalac promaši zbunjenog Mister Noa s dva metra i to dvaput pucajući. Zbog toga scenariju dvije ocjene manje. Diso vjerovatno nikad bolji. Jednostavno briljira u svemu, posebno u prikazima mjesta radnje. Dakle, sve u svemu, jedna od boljih i efektnijih Mister Noovih epizoda, a da nije onog kiksa, možda bi mi bila i najbolja.

    15.06.2010
    21:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Obožavam priče poput ove u kojima se Mister No bori protiv mafije.

    17.06.2010
    13:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 46%

    4, 2, 6, 10

    Blesava i nepotrebna epizoda, i naravno, predvidljiva. Kao što Deki86 dolje primjećuje, stvarno ispada kao nekakvo ulizivanje talijanskome čitateljstvu, što je u nekim scenama preočito.

    Disov crtež je ovdje užasan, sviđa mi se u malo epizoda, a ovo definitivno nije jedna od njih. Npr. ona scena kad tip gleda leševe i izvali neki dramatični tekst, a izraz lica mu je kao da se smije. Naslovnice jedina dobra točka.

     

    I zašto su svi komentari na ovoj recenziji u kurzivu?

    17.06.2010
    19:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    jako dobra i atmosferična priča ponajviše zahvljujuči disovom crtežu... naslovnice no comment

    18.06.2010
    17:37:00 sati
    marcho
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 8, 4

    Nisam fan mafijaške tematike, tako mi se ova priča nije dopala. Disu se mogu jedino priznati lijepi pejzaži, ne sviđa mi se kako crta osobe. Ferrijeve naslovnice očajne.

    30.09.2010
    15:17:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 9, 6

    Nije loše ali iskreno očekivao sam bolje kad sam vidio ocjene. Prije ove epizode sam pročitao Plaćenike i Krv na snijegu pa sam očekivao podjednako dobru epizodu ali su mi ipak te dvije priče bolje od ove.

    30.12.2010
    21:51:00 sati
    dombac
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Predobra epizoda, sigurno jedna od najboljih Mr. No-ovih prica; Nolita ponovo ovdje pokazuje koliki je majstor, i stvarno je steta sto covjek nije neki scenarista za Hollywood, jer bi sigurno bio veoma uspjesan kao pisac TV serija ili filmova.  Scenario je, kao vecina Nolitinih djela, veoma zreo, i nekako se moze poredit s knjigama svetskih pisaca sto se tice tema i likova.  Diso je odlican, i za mene jos uvijek najbolji crtac Mr. Noa.  Prica je mudra i ozbiljna, i kao nekoliko najboljih Nolitinih djela, kraj price je veoma tuzan.  Covjek nam ovdje, kao i u epizodi "Mr. No ide u Rat", pokazuje kako je zivot grub, i pun ljudi koji samo zive da bi sami sebi zadovoljili.  Nikog ne interesuje nista drugo nego pare i moc, i ovdje Mr. No opet pokazuje koliko je posten i pravden covjek, riskira glavu nekoliko puta samo da bi nam to dokazo.  U Mr. No-ovom - i Nolitinom - svijetu, ljudi su nekad dobri, ali ipak se nikome ne treba puno vjerovati.  Cuvaj svoja lijedja, i nikom drugom ih ne okretaj.  Bice dosta nepravde, i surovih tipova, ali jedino sto pravden covjek moze da uradi je to da prati svoje principe, i da se drzi svoje morale.  Sve ostalo je van njegove kontrole.

    03.04.2011
    18:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 77%

    9, 9, 5, 8

    Šteta što ovako odlične epizode crta Diso.

    07.06.2011
    19:10:00 sati
    writer
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Maestralno! Sad mi je tek žao što ovakve bisere nisam čitao ranije...

    04.04.2012
    08:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Predivno ...

    12.05.2012
    19:07:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    21.05.2012
    21:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 9, 6

    U svojem početku ova priča djelovala je nekako obično, ali već u drugom dijelu Nolitta ju sa svojim odličnim scenarijem i s nekoliko odličnih scenarističnih poteza uzdiže na vrlo visok nivo. Kraj vas jednostavno ne može ostaviti ravnodušnim; i ova legendarna avantura završava tragično, dramatično i tužno, a i zbog toga i jest ovako dobra. Diso se mijenja, i odlično je dočarao i ovu priču, no ja sam ipak naviknut na njegov stil u drugoj polovici osamdesetih gdje je dosegao svoj crtački maksimum. Ferri je morao bolje.

    19.08.2012
    20:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    07.09.2012
    14:00:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiva, napeta i poučna epizoda.

    27.10.2012
    08:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Vrlo ugodna i odlicna prica.Sve je na svom mjestu.Scenario samo za dlaku preubrzan. Crtez je odlican,da sam i sam dobio zelju tamo otici. Naslovnice totalno "bezvezne",Mr.No u svojoj klasicnoj robi mada je u stripu nije nosio. Slazem se sa Fantomom,lijepo je vidjeti Mr.No'a u drugoj garderobi. Ovo je takodjer dokaz,da Mr.No,nije smio previse vremena u Amazoniji provoditi.

    !!!Cudi me samo jedna stvar-Mister No spominje da je bio na ratistu na Pacifiku.Italiju i ne spominje... a vidi:

    Samoubilacki napad.

    12.12.2012
    01:44:00 sati
    Tutta
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    01.01.2013
    19:43:00 sati
    vknez
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    Kakvo ulizivanje talijanskom čitateljstvu, pa to nije normalno. Onaj dio s poslovicama je iritantan. Nikada mi se nisu sviđale slike precrtane sa razglednica. Ma ne znam, ima dobrih stvari, ali jednostavno mi strip u cjelini ne odgovara.

    14.08.2013
    22:23:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih MN-a ikada.

    04.10.2014
    18:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je vrh strip umjetnosti!!!

    17.06.2015
    23:09:00 sati
    velka031
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Iako ne dijelim mišljenje onih koji smatraju da je ova priča remek-djelo, daleko od toga da je smatram lošom, dapače. Čisto solidna epizoda, a uvijek je dobro kada Mister No malo promijeni okoliš.

    16.07.2015
    13:47:00 sati
    mladjo
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    odlična epizoda,samo mi je žao(kao i u prijašnjim epizodama)što relativno niske ocjena za naslovnice ruši cjelokupnu ocjenu,zato uvijek dam naslovnicama veću ocjenu nego što zaslužuju.

    08.08.2015
    17:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • vangelis

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    30.10.2015
    18:29:00 sati
    vangelis
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    osim neinspiriranog ferrija sve je savršeno, lijepa priča i uz krv na snijegu meni najbolje nacrtani mister no. 

    08.01.2016
    21:51:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Sada sa nekim odmakom vidi se što je Nollita želio stvarati u ovom serijalu. Većina njegovih epizoda je zapravo ista priča. On je razočaran stvarnim svjetskim problemima i ljudskoj pohlepi i to isto interpretira ovdje kod Jerrya. U ovoj epizodi je to itekako naglašeno i često na kraju njegovih priča nitko ne dobija. Ljudi samo gledaju na novac te nerijetko zarade jednu žlepu od divlje sirove prirode ili im nepoznata kultura pokaže zube. "Lovci na glave", "Atlantik", "Krv na snijegu", "Etrurski demon" itd. Ili "Tigar" kod Zagora. Sve njegove priče na istu shemu.

    Za primjetiti je da dijalozi teku glatko i bez brige za razliku od jednog Buratini kojeg brine hoće li čitatelj shvatiti što je radio ubojica dan prije. Protagonisti su također fino obrađeni. Crtač Diso je vrlo dobar i razumije pouku scenarista. Sigurno Mister NO pisan od strane Bonellija je za sve uzraste i na žalost aktualan je i dan danas

    07.02.2016
    15:21:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Posljednja Nolittina priča u prvih 100 brojeva nakon koje ga neko vrijeme nije bilo na serijalu. Potrudio se da bi na tu pauzu otišao na upečatljiv način jednom klasičnom mafijaškom pričom. Inače nisam ljubitelj takve tematike na filmovima dok je kod stripova druga stvar, pogotovo kada je u pitanju nešto ovako kvalitetno. Priče iz prošlosti Mister Noa većinom imaju nesretan završetak pa je tako i ovdje, iz njih čovjek može izvući pouke i primjeniti ih u situacijama iz stvarnog života. Unatoč svim ozbiljnostima nije zaboravljena ni doza humora koja je izvrsno uklopljena na nekoliko mjesta. Tako imamo scenu u kojoj Sarracino zabija nož u trbuh protivnika i govori ''taj nož je tvoj prijatelj zaboravio u mom trbuhu, sad sam ti ga vratio, znaj da ovdje žive pošteni ljudi''. Kao što je slučaj sa mnogim Nolittinim pričama, tako i ova govori o izdaji i ljudskoj pohlepi koja je u stanju srušiti prijateljstvo među pojedincima. Kada je u igri novac to stavlja na kušnju međuljudske odnose, nakon čega na vidjelo izađe sve ono što možda ne bi vidjeli u normalnim okolnostima. Izabrano je idealno mjesto radnje, što zbog dobivenog vizualnog dojma, što zbog činjenice da se radi o zemlji sa bogatim mafijaškim iskustvom. Odmah na početku vidimo kako zadatak koji je dobio Steve Mallory nije posve čist, a tu je još došla do izražaja neka vrsta ucjene. Pozivanje na stare zasluge neće uvijek donijeti očekivane rezultate, jer tada stvari znaju izmaknuti kontroli i otići pogrešnim smjerom. Mister No je pristao pomoći Malloryju samo zbog toga što mu je dugovao uslugu, ali je jasno naznačio da to nikada ne bi napravio u zamjenu za novac. Tko imalo poznaje pilota zna da će nastati problemi ako se njegova pomoć pokuša iskoristiti u drugačije svrhe od unaprijed dogovorenih. Potraga za Santorinom je bila napeta i zanimljiva, a najbolja stvar kod tog lika je što cijelo vrijeme nismo vidjeli njegovo pravo lice. U oba svoja pojavljivanja je ostao skriven od očiju znatiželjnika, a odlična je scena u brijačnici kada je na vrlo domišljat način spriječio Mister Noa da mu vidi lice. Njegov pokušaj prevare sa lažnim pismom je dodao još više ulja na vatru, tim više jer je nakon toga trebalo pronaći novi trag koji će dovesti do cilja. Taj trag se zove Sarracino, momak koji nešto sitno zaradi vozeći ljude svojim gliserom, dok za veće iznose mora loviti stare bogate dame. Na kraju je Sarracino ispao pozitivniji lik nego što je bio početni dojam, šteta što je brzo okončao svoju karijeru perspektivnog babojebca. Satnik Walcott je jedan od onih likova kojima je najbitnija zarada i sve su spremni učiniti da dođu do nje. Baš kao što je i sam rekao, oko vrijednog pisma okupilo se više ljudi nego muha oko govna. Ulog je tako velik da se ne smiju ostavljati nikakvi svjedoci te prljave igre, tako da je Mister No opet morao proći sito i rešeto kako bi izvukao živu glavu. I onda slijedi završni šok za njega, njegov prijatelj Mallory je odlučio promijeniti pravila igre, doživio je neku vrstu prosvjetljenja i umjesto za ideale odlučio se boriti za vlastiti džep. Ima istine u tome što je rekao kako bi ga država vjerojatno odbacila nakon obavljenog zadatka, ali takvi izgovori jednostavno ne prolaze kod Mister Noa. Kada niti jedna strana nema namjeru popustiti onda dođe do tragedije, to se nije moglo izbjeći ni ovoga puta i takav završetak je jedini mogući scenarij koji se mogao ponuditi u toj situaciji. Da ne ispadne kako postoji barem jedna pozitivna stvar u činjenici da je pismo došlo u prave ruke, potrudila se sama završnica u kojoj Mister No razbija zabludu Georgine i otkriva joj kako su sve žrtve te priče bile uzaludne. To je sigurno ono što ga je najviše pogodilo, možda je tim završnim riječima htio priznati da je pogriješio što nije pustio Malloryja da učini po svome jer bi rezultat ionako bio isti. A možda je samo osjetio potrebu da izbaci svu gorčinu koja se nakupila u njemu tijekom prisjećanja na tu nesretnu pustolovinu.

    Diso je napravio odličan posao, u ovom periodu on je bio na svom vrhuncu što se jasno vidi gotovo na svakoj tabli ove izvanredne priče.

    29.09.2017
    23:52:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    15.08.2018
    23:28:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobra epizoda ali nije me toliko oborila s nogu da bih joj dao desetke. Ima puno boljih i tada bi njima trebao dati ocjenu 12 ili 15 ako je ova za 10.

    28.01.2019
    23:34:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda, u pozadini kao da možete "osjetiti" Italiju, pogođena atmosfera radnje.

    21.05.2019
    13:29:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    29.08.2019
    01:51:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Zanimljiva prica.Do nje sam stigao na neobican nacin,citajuci VC Gvadalkanal koji me je jednom svojom fusnotom na neki nacin odveo na ovu recenziju .Dok sam citao recenziju shvatio sam da ja uopste nisam procitao ovu pricu iako sam mislio da jesam sve iz LMS opusa.Nekako je preskocena.Smatram da ova prica i njen tragican kraj jos vise dobijaju na tezini citanjem Gvadalkanala gde se moze dublje sagledati odnos Mister No-a i Malorija.I da sto clan Tutta napomenu neobicno je da se ne pominje Mister No u kontekstu njegovog ucesca tokom rata u Italiji.Cak na par mesta mozemo procitati kako Mister No naglasava kako mu je to prvi odlazak u Italiju ili kako nije ucestvovao u oslobadjanju Italije.Mozda epizoda Samoubilacki napad nije tada bila u planu

    18.01.2020
    23:47:00 sati
    nebkv
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Nakon što smo koju epizodu prije sa Mister Noovim prisjećanjam otišli u Aspen, ovdje nas Nolitta vodi u svoju Italiju (Mister No se ovdje isto prisjeća). Također jedna od onih priča koje čitaš u dahu, a Diso je zaista rasturio sa tim prikazom mjesta u kojima je naš junak sve boravio. U nekim scenama sam imao dojam kao da se radi o jadranskoj obali. Čudi me samo kad Mister No u jednom momentu nabraja otoke na kojima je bio (na koje nema baš lijepo sijećanje), da nije spomenuo Uskršnji otok koji je tako upečatljiv i svojstven. Kraj i nije bio tipa "happy end", ali baš kraj kakvog Nolitta voli nekad napraviti i ostaviti čitatelje da se zamisle i još nekako više zbliže sa glavnim junakom.

    25.01.2020
    11:53:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Mafija,volim tu tematiku.Odlicna prica.

    09.02.2020
    14:08:00 sati
    Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1419
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1269
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum