Čovjek iz svemira

Mister No

MN LMS 807/808 | 110 str.

Samo još jedna od bezbrojnih vedrih, proljetnih noći nad Amazonom. Perfektnu tišinu je remetila samo buka motora nama već dobro poznatog aviona. Iznenada motor se sam od sebe gasi i Mr No već prestravljen zaključuje da avion zapravo ne pada nego lebdi. Kroz par trenutaka sjajni užareni objekt prolijeće neposredno uz Mr No-ov pajper i ruši se u mračnu džunglu povukavši i našeg junaka za sobom. Mr No-a hvataju Indiosi i tu bi bio i njegov kraj da ga u posljednjem trenutku ne spašava "Čovjek iz svemira". To je početak jednoga prijateljstva i borbe za preživljavanje pod strijelama neprijatelja, samo nitko od njih nije svjestan da taj neobični događaj promatra još "neko".

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tuđinac
    MN LIB 51
  • Tuđinac
    LIBK 4
  • UFO
    MN LMS 807
  • Čovek iz svemira
    MN LMS 808

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La fine della pista
    MN SR 107
  • Alien!
    MN SR 108

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi satelit lansiran u Zemljinu orbitu se zvao Sputnik i poslali su ga Rusi 4.10.1957.
  • Prvi čovjek u svemiru je bio Juri Gagarin u 12.4.1961. tako da se vrijeme radnje u stripu (3.4.1953.) malo ne slaže sa ovim podacima.

"Amerikanac neprijatelj...mi u ratu."
"Ratu? Je li moguće? Izbio rat između Rusije i Amerike a meni nitko ništa nije rekao. "
"Oh, ne pravi rat.... već hladni rat."


Vješta ruka Fabia Civitelija nas vodi kroz jedan od najneobičnijih i najuzbudljivijih događaja začinjenih tragikomikom kroz koje je Mister No prošao. Izvrsni scenarij sa brzim "prijelomima" radnje, odličan crtež koji nam dočarava osjećaj vremena, prostora, dramatike i idile (pogotovo na samome početku) a i samo prisustvo mistike koje se provlači kroz cijeli strip (naročito izraženo na samome kraju) ostavljaju čitatelja pod jakim utiskom dugo nakon čitanja. Konverzacija između Mister No-a i Arkadija, ruskog kozmonauta, koja se proteže kroz veći dio stripa je nabijena zdravim humorom i iz nje možemo osjetiti sudar rasa i različitost ljudi i koja nam pogotovo kompletira ličnost Mr No-a i izoliranost Amazonije i njenih stanovnika od ostatka svijeta.

"Sjedinjene Države rđavi kapitalista, Sovjetski Savez dobar socijalista. Oni neprijatelji. Razumiješ?"
"... ne Arkadije... ja ne razumijem."
"Ni ja..."


Ipak, koliko nam pokazuje različitosti, Sclavi nam u istoj mjeri i pokazuje i sličnosti glavnih junaka između kojih se rađa prijateljstvo koje će nažalost kratko trajati i biti prekinuto zbog "viših sila". Priča se završava, može se reći sretno za sviju osim za "nekoga" tko je igrom slučajnosti uzrokovao događaje koje će naši junaci dugo pamtiti.

"Zbogom... Popravio sam ti aparat, spasao te... Sada imaš novog prijatelja čiji me je brod uzeo u svemiru i donio ovamo. Mogu mnogo da uradim... i avion sam ti popravio... ali ne mogu da se vratim tamo... domu za kojim žudim..."


Za mene definitivno najbolja epizoda Mr No-a koju sam do sada pročitao mada vjerojatno i jedna od najkraćih. Međutim smatram da bi i samo jedna dodatna stranica bila suvišna. Priča je skroz kompletna čak i ako se dešava na samo 110 stranica. Scenarij je odličan i čak mislim nedostižan za bilo koju do sada izdanu Mister No-ovu epizodu. Znam zasigurno ako se ikada odlučim da prodam svoju kolekciju da će ovaj strip ostati sa mnom.

"...ostati ću zauvijek ovdje..."

Naprijed

MN LMS 802/804 Crvene senke

MN LIB 52 Kralj džungle

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Heyoka

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    igorpb je sve rekao u recenziji. Odlična epizoda, duet Sclavi-Civitelli odlično funkcioniše.

    Ocjena recenzije: parafraziraću njenog autora i reći da bi "i jedna rečenica više bila suvišna." Way to go, Igore!
    27.01.2004
    13:35:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Nisam pročitao previše Mister Noa u životu, ali slučajno sam nabasao na ovu epizodu i baš je super i radnja, i crtež, ma uostalom sve...
    Jako je dobro razradjen odnos izmedju Mister Noa i astronauta.
    02.02.2004
    20:31:00 sati
    kiky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Sviđa mi se kako se razvija odnos između Mister NOa i kozmonauta i kako od protivnika postaju prijatelji.Zanimljivi dialozi i zezanje,podsjeća me to na jedan film ali ne mogu se sjetiti koji.Kraj je dojmljiv, neočekivan i ostavlja čitatelja u iščekivanju,slično kao npr. kod epizode Ananaga.Civitelli je legenda,tip jednostavno rastura.Pomalo neobična priča za MN ali ipak jedna od kultnih.
    07.02.2004
    14:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Odlična priča, jedan neuobičajeni Mister No, ali to je Sclavi. Simpatična situacija Amera i Rusa, malo zatopljenja hladnih odnosa. Jedina greška je završetak, sve odlično teče do uleta Krugera odnekud, to je nedovoljno dobro napravljeno, on se baš u pogodnom trenutku zaleti mitraljezom na Indiose, ko Nijemci u Poljsku. Crtež je odličan. Jedan od najboljih M.Noa.
    13.02.2004
    10:58:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    13.02.2004
    13:36:00 sati
    Brdar
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    20.02.2004
    14:08:00 sati
    esse
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Kratka, ali bez sumnje jedna od najboljih Mr Noovih epizoda! Ovo se jednostavno mora procitati i imati u kolekciji, bas kao sto moj imenjak, recenzent kaze! :)) Sclavi je kreirao super ritam, a Civitelli je docarao super atmosferu sa perfektnim crtezom.
    20.03.2004
    04:36:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Definitivno jedna od najboljih epizoda Mister Noa.
    24.03.2004
    12:53:00 sati
    davor60
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sad znam zasto citam Mister Noa:))
    02.05.2004
    21:08:00 sati
    mamlaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Do jaja.Jedini susret sa komunjarama.Strava prica.Cuganje u ruskoj kapsuli je najbolja scena!
    30.06.2004
    18:03:00 sati
    Hell-in-Gen
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Kad bi nekom trebalo objasniti zasto svako ko je makar jednom citao Mr Noa zeli da bude kao on (u smislu ljudskosti) ovo bi bila epizoda za tako nesto. Treba imati u vidu da se dijalog izmedju Dzerija i Rusa odvija u vreme hladnog rata kada su odnosi medju dve nacije bili zasnovani iskljucivo na predrasudama. Dzeri je u ovoj epizodi jos jednom pokazao svoj kosmopolitizam kome se svi divimo.
    21.04.2005
    12:35:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    ovo je jako dobro, jedan od najboljih mnoa, civitelli je dobar crtač, ali do sada me nikad nije oduševio (u texu, njegov rad na mn ne poznam previše), možda zato što su mu linije previše uredne i precizne, kao da koristi trokute i krivuljare, ali ovdje je sjajan, koristi više je crnih ploha koje u kombinaciji s preciznim linijama izgledaju odlično
    04.09.2005
    22:40:00 sati
    ken2
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    na duhovit način prikazan hladni rat,odličan crtež,jedna od najboljih epizoda iz erijala...
    22.10.2005
    12:38:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip!U potpunosti se slažem da je ovo najbolji Mister No koji sam dosad pročitao.Naslovnice su mi daleko najbolji dio epizode.Crtež je također vrlo dobar,ali za nijansu lošiji od naslovnice.Ali još uvijek je za jednu vrlo visoku desetku.Što se tiče priče i scenarija oni su podjednako dobri.Scenarij je dobro razrađen,a priča napeta.Sasvim OK!
    30.10.2005
    09:16:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    DOSTA DOBRA EPIZODA,NAJBOLJA MI JE SCENA KAD INDIOSI BEZUSPJEŠNO POKUŠAVAJU SPALIT SHUTLE.
    11.12.2005
    20:51:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 7, 5

    Priea je odliena, za mene malo drugaeija od tipienih MN epizoda,solidan crtež, ali meni opet smeta zamjenska naslovnica.
    15.02.2006
    09:52:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    Teska patetika.
    28.06.2006
    16:44:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Sve mi izgleda kao varijacija na temu iz filma "Enemy mine".
    Lošija epizoda.
    30.06.2006
    15:09:00 sati
    manhunter
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Civitteli je GENIJE! Sve napisano u recenziji se priznaje i uglavnom se slažem s tim. Ostaje utisak duugo nakon čitanja. Ovo je tako dobro da se jednostavno ne može opisati riječima. Ne može se shvatiti dok se ne pročita strip! Samo 110 stranica za ovakvo djelo! Prvo se Jerryu učinilo da vidi aliena - međutim ništa, pa na početku drugog dijela dolazi svijetlost - ali to je tek helikopter.. Ali na kraju, evo ipak epilog za pamćenje!
    09.07.2007
    11:04:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zanimljivo,lijepo i citljivo sa gustom.......al kratko.A sto je kratko to je i slatko!!!!!!
    05.10.2007
    08:35:00 sati
    kico
    uredi
  • zhex

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od najboljih epizoda. Sam pocetak stripa, djevojcica sa psom koja gleda u nebo i zazeli da se ta noc nikada ne zavrsi i onda se pojavljuje "Muku mu ljutu ovoj noci nikad kraja".Vrh:). Ovaj strip sam cuvao dugo godina, dok nisam dobio ponudu koju nisam moga odbiti. Po meni je ovo najbolja epizoda MN-a.
    22.02.2008
    13:46:00 sati
    zhex
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    pretjerivanje Sclavija
    21.03.2008
    17:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Baš jedna lijepa ljudska priča. Malo je blentav taj Krugerov ulet sa mitraljezom, kao znao je točno gdje se ovaj nalazi... a Jerry negdje izgubljen u Amazoniji! Still, kao klinca me oduševila, a i danas mi je moram priznati jako dobra. Možda zbog toga što se situacija u svijetu od tih 'davnih' vremena uopće nije promijenila na bolje... Eh, stoka na dvije noge nikako da se nauči pameti...
    17.11.2008
    00:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    dosta dobro.
    17.01.2009
    13:12:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mister No kakav se samo poželjeti može.

    05.05.2010
    21:40:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Nažalost, loše! Čitajući sve ove komentare, očekivao sam puno više, a malo sam dobio! jedino su mi crtež i prva naslovnca koja nije Bonellijeva ok. Civitelli mi je uvijek bio odličan u Mno-u. Sama priča previse mi je naivna. A i Kruger dolazi u prvao vrijeme, bas na točno određeno mjesto, od cijele Amazone. Ma daj! Jedino je dio dijaloga za svaku pohvalu. Neznam...mozda da sam pricu citao prije, bila bi mi bolja. Sad kad sam pročitao puno stripova, nekad dobre i odlične epizode vise i nisu takve. A to nije slučaj samo sa Mno-om... > nakon ponovnog čitanja -dojam je ipak bolji!! Naslovnica za LMS 807 mi je odlična, bolja od originalne.

    20.03.2011
    17:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Odlicna epizoda, i pravedno zasluzuje da bude na UBC Top 10 Mr. No-ovih epizda svih vremena.  Crtez je perfektan: Civitelli je, sto se mene tice, odmah posle Disa, najbolji pilotov crtac.  Sclavi je super napisao epizodu, koja je vise o odnosima izmedju Rusa i Amerikanaca u trajanju Hladnog Rata nego sto je o svemiru i astronautima.  Mislim da je previse clanova ovdje pogresno razumilo sta je u stvari Sclavi pokusao da kaze ovdje; oni koji su je lose ocjenili su sigurno nesto propustili.  Citava prica je alegorija mrznje izmedju dvije veoma razlicite nacije, i kako se u ovom slucaju dva razlicita tipa iz te iste dvije zemlje polako uspiju usprijateljit, ne kao Rus i Amerikanac, nego kao dva covjeka koja zive na istoj planeti.  Super epizoda, bez ikakvih losi tacki, definitivno u Top 10 Mr. No prica.  Fenomenalno!

    06.05.2011
    17:52:00 sati
    acestroke
    uredi
  • zlatan bihac

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    malo mi je Dnevnik pokvario dojam na ovu epizodu sa naslovnicom koja je iz YU - škole kao i sa činjenicom da su samo nastavili drugu priču na ovu,pa sam bio malo razočaran kad sam vidio da priča ustvari završava nakon 20-ak stranica drugog stripa, iako sam očekivao cijela tri broja jer su bila tri broja zaredom mister noa u LMS-u a nisam uopšte obraćao pažnju da je drugi crtač crtao ostatak drugog i treći broj nastavka.

    uglavnom,jedna od nezaboravnih priča....

    03.07.2011
    15:41:00 sati
    zlatan bihac
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    27.07.2011
    13:04:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 8, 8

    Sama ideja mi je dobra ali priča se ne razvija u pravu smijer. Kraj je nedorečen i odlazi u tešku patetetiku koja i zna biti značilna za Sclavija. Crtež i naslovnice su mi vrlo dobre.

    21.05.2012
    21:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    01.01.2013
    19:41:00 sati
    vknez
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlično. Napeto i humoristično sa tipičnim Sclavijevim začinom. I to onim jako dobrim. Kraj također odličan. 

    01.01.2013
    22:23:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 10, 7

    Bilo je samo pitanje vremena kada će se Mister No dotaknuti Hladnog rata ili samih Rusa. Sclavi voli trpati horor i SF u svoja djela, pa smo ovdje dobili potonje, dok se hororom pozabavila nešto ranija Ananga. Zabavno je pratiti prepucavanja pilota i Arkadija, ali osim toga jedino bih istaknuo onog majmuna i piperovu "smrt". Krugerov ulet ni iz čega je stvarno naivan, a onaj E.T. sa zadnjih par stranica ne paše baš Mister Nou. Još je gore bilo kad su pokušali uvesti vanzemaljce u onaj specijalac Bijeg iz Skyneta. Ugh. I kako je uspio izliječiti Arkadija ako mu se nikad nije uspio ni približiti? Evo jedne zanimljive podudarnosti; baš je ovo (u izdanju Libellusa) Mister No knjiga broj 51! :) 

    Civitelli rastura kao inače. Ovo je jedan od njegovih najljepših radova, zato jer je u svom elementu kad treba crtati prirodu, koje u ovoj epizodi ima u izobilju. Obično mi se sviđaju naslovnice s puno zelene boje, djeluju opuštajuće. Naravno, Ferri je morao nacrtati poderane hlače. Ne može se valjda suzdržati.

    10.01.2013
    19:55:00 sati
    Opti
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vau... :O Jednostavno epizoda u kojoj Sclavi pokazuje svoju briljantnost.

    11.01.2013
    21:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 9, 6

    Priznajem da sam imao malo viša očekivanja prije čitanja ove epizode koja očito nisu baš zadovoljena. Priča jest veoma neobična i iskače od ostalih, ali i iskače i po manama. Najviše od svega je taj kraj s Krugerom koji se fakat, ono, ali fakat  glupo pojavio niotkuda sa pola oružarnice na sebi. Isto tako tu je taj patetični kraj s jednko patetičnim Mister Noom. Arkadij je svakako pamtljiv lik u serijalu, simpatičan i zanimljiv. Prepucavanje između njega Jerryja mi je bio najzabavniji dio priče. Civitelliju je ovo, ako se ne varam, posljednji rad na MN-u i ujedno najbolji. Vidljiv je njegov napredak iz epizode u epizodu koji će se bome nastavti i na Texu. U vrijeme kad je izašla, epizoda se vjerojatno doimala kao zanimljiva kritika Hladnog rata, ali danas...

    02.09.2013
    00:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    16.09.2013
    19:51:00 sati
    goghy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema veze otkuda je Sclavi dobio ili posudio ideju, bitno da je bilo dovoljno odvažan da sve to ukomponira u Mister Noov svijet, i nije razočarao.

    14.10.2013
    00:12:00 sati
    Deki86
    uredi
  • aved

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Cisti klasik. Na jednostavan nacin predstavljeno besmislenost bilo koje podjele medju ljudima, pogotovo politicko ideoloske.

    Iako sam scenarij ima nekih rupa ( prvenstveno mislim na glupi i nepotrebni Krugerov ulet ) one su ipak potpuno zanemarljive kada se sve pogleda u cjelini. Jedna odlicna prica koja odise odlicnim dijalozima, akcijom i misterijom. 

    Primjetna je uveliko Sclavijeva atmosfera svemira i svjetlosti kao kod Traper Keria u epizodi Puma.

    Civitelli je odradio vrhunski posao, crtez je jednostavno odlican.

    05.11.2013
    23:19:00 sati
    aved
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Sjajna, duhovita priča... Civitelli razbio. Nisam poznavalac serijala, pročitao sam svega desetak epizoda, ali ova je keva!

    22.11.2013
    04:13:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna prica! Jedna od najboljih Mister Noovih koje sam ja procitao. Slazem se sa Acestrokeovim i Avedovim misljenjem. Najbolja scena u stripu je kada su Mister No i Arkadij u letelici a napolju je pao mrak i Indiosi su popalili svetla i sve to izgleda kao da su oni na planeti usred zvezda, to je, po mom misljenju, Sclavijeva metafora da smo svi mi ljudi zajedno sami u univerzumu i da nemamo nikog blizeg nego jedni druge i da ne treba da nas razdvajaju glupe etnicke, rasne ili druge podele, jer smo svi isti. Jedino mi se nije svideo sam kraj sa onim vanzemaljcem koji je na osudjen da bude na Zemlji ali cela epizoda je odradjena vrhunski, prepuna je zanimljivih i smesnih dijaloga i dobre akcije. Civitellijev crtez odlicno prati pricu! A i Ferrijeva naslovna strana je odlicna! Bravo Sclavi, bravo Civitelli, bravo Ferri napravili ste klasik!
    01.12.2013
    18:06:00 sati
    going going
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Odlična i veoma zabavna epizoda.

    04.10.2014
    19:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je ono pravo! Unatoč nadostacima već napomenutim u ranijim komentarima, originalnost i svježina kojom ova priča dan danas zrači je zapanjujuća. Naime, ja ovu priču nisam čitao do sad i ostao sam više nego ugodno iznenađen. Civitelli također briljira, a i Ferrijeva naslovnica privlači na čitanje kao magnet željezo.

    07.11.2014
    12:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    04.09.2015
    20:05:00 sati
    Nedo
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    odlično

    20.09.2015
    19:02:00 sati
    igor 12
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.02.2017
    18:31:00 sati
    morski
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Tema sama po sebi nije nešto posebno, ali je Sclavi izvukao gotovo maksimum iz nje i učinio je posebnijom od očekivanja. Unatoč kratkoći ne primjećuje se nedostatak stranica, postavke radnje su takve da se ista ne odvija prebrzo već ima sasvim dovoljno vremena za detaljniju razradu. Takvim postavkama sigurno pomaže činjenica da epizoda nije nabijena akcijom, nego obiluje dijalozima između najmanjeg mogućeg broja likova, uz poneku retrospektivu prijašnjih događaja. Prava tema nije let u svemir niti alien, ovdje se po tom pitanju jedva nešto dogodilo, cijela poanta je u odnosima 2 čovjeka različite nacionalnosti čije države se nalaze u sukobu na svim mogućim područjima. Sama priča je više politička nego avanturistička, ako na kraju čovjek shvati njezinu poruku u pozitivnom smislu može se reći kako je ispunila svoj cilj. Na početku vidimo mračno nebo nad Amazonijom i zvijezdu padalicu, ali vidimo i Mister Noa kako leti u svome pajperu vraćajući se u Manaus. Nije baš izabrao idealno vrijeme za povratak, što se može kada je obećao Krugeru da će platiti piće novcem zadnjeg klijenta. Odmah sam se sjetio kako je njegov pajper bio razbijen u epizodi Sotonina kuća, a nakon toga nije uslijedilo objašnjenje na koji način je popravljen. Izgleda da su to za Sclavija zanemarive stvari, iako ne bi trebale biti. Kada sam već kod razbijanja aviona, i ovdje smo imali prilike vidjeti jedno takvo nakon kojeg se Mister No izvukao čistom slučajnošću. Pajper nije imao toliko sreće i bio je red da vlasnik isprati dugogodišnjeg prijatelja na vječni počinak. Ili ipak nije sve tako kako se čini? Nije ugodno ostati bez prijevoznog sredstva usred prašume u situaciji kada niti ne znaš gdje se točno nalaziš, a kada još imaš protivnika koji te želi žrtvovati zbog praznovjerja, onda je to znak da si do vrata zaglibio u nevolju. Sreća za Mister Noa što nije bio jedini koji je neplanirano završio svoj let u bespuću divljine, i što je neznanac svojom opremom ostavio dovoljno jak dojam na indiose. Iz tog dijela zanimljiva je scena pilotovih halucinacija pod utjecajem droge; ''ja sam prvi čovjek koji lebdi svemirom'', govorio je, a nedugo nakon toga je upoznao čovjeka koji je to napravio u stvarnosti. Arkadij i Mister No su sličniji jedan drugome nego što bi to sami htjeli priznati. U ono malo vremena koliko su proveli zajedno posvađali su se nekoliko puta svatko braneći svoja uvjerenja, ali kada je trebalo pomoći drugome nisu ni trenutka razmišljali trebaju li to napraviti. U divljoj prašumi, daleko od svoje domovine, jedan Amerikanac i jedan Rus su iznijeli dokaz da ne postoje nepremostive prepreke kada želiš pokazati ljudskost prema drugima. Najzanimljiviji dio je onaj kada su se zatvorili u letjelicu bježeći ispred indiosa, i sva ona prepucavanja zbog nastale situacije. Upadne i poneka smiješna scena, kao ona kada Mister No predvidi kako će indiosi zapaliti vatru oko letjelice da ih istjeraju van. Najsmješnije je ipak kada se ispostavi da zarobljenici u letjelici ne mogu umrijeti od žeđi jer postoji uređaj koji prerađuje mokraću u vodu. Problem hrane i vode je riješen barem za neko vrijeme, ali postoji opasnost od gušenja pa je potrebno pobjeći što je moguće prije. Spas je trebao biti bolje izveden, mala je vjerojatnost da bi Kruger onako uletio u zadnji trenutak, čak i da ga je netko brzojavom obavijestio o točnoj lokaciji. Izgleda da je obećano piće bilo dovoljan motiv da pokrene potragu, žeđ ne pita za mjesto, vrijeme i udaljenost. Neće puno pokvariti dojam, ali dovoljno da dobije ocjenu manje za scenarističku izvedbu. Kraj je ponudio nekoliko iznenađenja, a prednjači nepoznato stvorenje iz svemira, zarobljeno na Zemlji bez mogućnost povratka. Ostalo je tajna o kome se radi i kako izgleda, jedino je sigurno da nema loše namjere s obzirom na pruženu pomoć. Vrlo dobra priča kojoj je malo falilo da postane odlična, sasvim sigurno malo bolji rasplet. 

    Civitelli je kao po običaju odradio izvrstan posao i šteta što mu je ovo zadnji rad na Mister Nou. Dokazao se na ovom serijalu pa je ubrzo prebačen na Texa, ali zato uskoro dolazi Bianchini čiji stil crtanja je dosta sličan.

    22.10.2017
    22:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • MisterYES

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Klasik. Neponovljiv
    09.07.2018
    18:14:00 sati
    MisterYES
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 10, 3

    Uff kako mi je fino seo ovaj MrNo! Taman priča prave dužine, vrlo neobična a takođe i sveža i rekao bih iznenađujuće humoristična, naročito i uglavnom u odnosu između Mr Noa i Arkadija, kulturno-političke zajebancije na temu hladnog rata, iako možda sada prežvakane, ipak su zanimljive jer su smeštene u Mr Noov svet, a zanimljivo je kako mi je sa ove distance čudno Mister Noovo čuđenje, nelagodnost, nepoverljivost i sumnja u vezi sa putovanjem svemirom. Prosto smo svi to prihvatili zdravo za gotovo da je sada več teško zamisliti da se neko (u ovom slučaju Mr No) iščuđava svemu tome. Stalno sam se 'podsećao' da je strip smešten u 50-e godine prošlog veka, dakle ne tako davno, a opet sam se iščuđavao Noovom čuđenju. Susret Indiosa i tehnologije opet baca na Bogove koji su pali na teme iz 1980. godine, što svakako daje dodatni šmek epizodi. Scena na početku kada Mr No shvata da Pajper lebdi u vazduhu umesto da padne je odlična. Završnica je isto odlična, pod time milslim na Mr Noov komentar. Što se vanzemaljca tiče on mi malo kvari utisak, ne zato što mi smeta nerealno u ovakvom vrlo realnom stripu kakav je Mr No, već zato što je to oko vanzemaljca dato previše očigledno. To je po meni trebalo biti malo suptilnije natuknuto. Neke od zamerki su što se Kruger pojavio baš u pravi čas; buni me i kako je Arkadije preživeo pad u ''kugli''.

    Fora sa Pajperom koji je na kraju čitav je super!
    Sviđa mi se što je na kraju No pitao za Arkadijevo zdravlje a Ruja mu je odg. na tečnom engleskom, i to vrlo smireno. Kao da je i on, uprkos Krugerovoj pretnji, osetio da je Mr No good guy kome je zaista stalo do svog crvenog prijatelja. Ili npr. onaj deo kada se No čudi što Arkadij priča engleski a Mr No nema pojma ruski, i Arkadijev odgovor. 
    Napokon i Rusi nisu prikazani kao glupaci, zlikovci i šta sve ne. 
    Ona završnica sa Noom i Arkadijem u njegovom naručju (u stilu brojnih Dilanovih epizoda a Dilan je često držao umiruće u naručju + ovde No liči na Dilana) igra na tankoj niti patetike, ali je ipak za dlaku ne prelazi. Takođe poveznica s Dilanom jeste No koji nadrogiran lebdi nad planetom Zemljom. Kad sam već kod toga, sviđa mi se i kako su Indiosi rešili da otkriju da li je No zaista blizak sa bogom Sunca. Daj da mu cepnemo glavu, pa ako odleti - nije kriv! :))
    Iskreno, vidi se da je Sklavi jedan od najboljih scenarista u Boneliju, na 100+ strana kaže više nego drugi na mnogo više, nema praznog hoda, lepo vodi priču. Uspeo je, na nevelikom broju strana za Mr Noove standarde, da 'oživi' Arkadija i učini ga likom ''od krvi i mesa'' (i što je još važnije Mr Noa!!), ipak ne bez malo igranja sa predrasudama i stereotipima (hladni rat, razlike u kulturi, politici itd) ali bez obzira, nije to lako postići. Za sada to u Boneliju, bar koliko sam uspeo da vidim, najbolje ide Berardiju i Sklaviju. Ipak scenario mi je s nekim pomenutim manama (vanzemaljac i Krugerov upad su dve najočitije) između 8 i 9 ali daću mu 9.
    Crtež je naročito svež i interesantan imajući u vidu vreme nastanka stripa. Da mi je neko pokazao pojedine table ili kadrove iz stripa rekao bih da je to iz nekog Mr Noa koji je izašao 2000-ih ili 2010-ih, eto toliko je stil moderan. Najbolji su mu prikazi prirode, ali i likova (iako im lica crta malo plastično a Mr No u pojedinim kadrovima malo odstupa). Između 9 i 10. Posle ovako predivnog crteža mi se više ne čitaju epizode koje je crtao npr. onaj pacer Donatelli.
    Naslovna prikazuje važnu scenu, ali ne samo što je nacrtana prosečno, već je i težak spojler pa stoga ovako loša ocena. Bolja mi je čak ova naša naslovna UFO, deluje kao veći WTF i više zbunjuje nego što otkriva, ali ocena ide za original. Šteta što kvari %.


    12.10.2018
    14:07:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    28.10.2018
    10:14:00 sati
    Gris
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Ok epizoda ali nije ništa spektakularno.

    22.04.2019
    23:25:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Priča koja odlično izgleda i van povijesnog konteksta.

    21.05.2019
    14:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.12.2019
    14:52:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Dobra prica,drugacija od drugih Scalvi jako dobar.

    09.02.2020
    14:17:00 sati
    Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bajine nevolje
    Kod: USCR MIKAL 286
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 1.6.2020. 17:14:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 205
  • Zadatak
    Kod: GL BO 6
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 31.5.2020. 21:10:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 286
  • Sjeme Mržnje
    Kod: MN SA 55/56
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 30.5.2020. 16:06:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 539
  • Poslednja crta obrane
    Kod: DRGN LIB 11c
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 29.5.2020. 16:16:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 260
  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 620

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2358
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1972
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1893
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1557
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1528

Aukcije

Forum